Overslaan en naar de inhoud gaan

Het Grenspark Kalmthoutse Heide is een grensoverschrijdend natuurgebied dat zich uitstrekt tussen Kalmthout en Bergen-op-Zoom. Tijdens deze driedaagse bewandel je de GR5 die zich een weg baant door weidse heidevlakten, naaldbossen en langs tientallen vennen en landduinen. Op dag 2 verken je de omliggende grensgemeenten en ontdekt er een aantal getuigenissen uit het rijke militaire verleden. De polders langs de Brabantse Wal geven er een agrarische tintje aan het landschap dat uitgeroepen werd tot driesterren-wandelgebied.  Het hotel is ideaal gelegen, pal aan de hoofdingang van het natuurgebied.

 

Voor deze rondreis werken we samen met een gespecialiseerde partner (AR).

De hoogtepunten van deze reis

Kalmthoutse Heide - wandelen op GR-paden

Wandelen doorheen een tapijt van bloeiende paarse heide

Kalmthoutse Heide - wandelen op GR-paden

Na een wandeldag ontspannen in een comfortabel hotel

Kalmthoutse Heide - wandelen op GR-paden

Winterwonderland in de heide tijdens de wintermaanden

Programma

Programma

A Dag 1
Ontmoeting met de Kalmthoutse Heide

Aankomst in het hotel aan de rand van de Kalmthoutse Heide.

Je stapt een wereld binnen van heide, van open landschap met weilanden en lage heuvels maar ook van uitgestrekte bossen en plassen. Libellen, waterjuffers, kikkers en salamanders bewonen de ondiepe vennen terwijl talrijke watervogels er hun nest bouwen.  Je volgt het GR-pad langs de rand van de Putse Moer en trekt over de Kambusduinen en de Steertse Duinen. Waar de tocht eindigt is er een cafeetje, hier komt de hotelier je halen. De picknick voor vandaag voorzie je zelf. Avondmaal is voorzien in het naastgelegen restaurant.

Tocht van 16 km.

Tijdens het broedseizoen (tussen 15/3 en 15/6) volg je een kleine omleiding, een variant van de GR 5. De wandeling is dan 800 m langer.

Hotelovernachting. (A)

O = ontbijt     L = lunch    A = avondmaal

B Dag 2
Getuigenissen uit de geschiedenis

Tijdens de luswandeling die je vandaag maakt gaan natuur en geschiedenis hand in hand. De regio Brasschaat huist een aantal stille getuigen van een rijke militaire geschiedenis; je wandelt langs de Antitankgracht en het Fort van Brasschaat, gebouwd in de periode 1909 - 1912 ter verdediging van Antwerpen. Het fort is niet toegankelijk, althans niet voor de mens, tijdens de wintermaanden huist het grote kolonies vleermuizen. Via De Inslag, een waterrijk natuurgebied, bereik je Maria-ter-Heide en tenslotte Heide terug. Einde bij de B&B.

Tocht van 25 km. Je kan de wandeling inkorten tot 20 km.

Einde van het arrangement na de wandeling. (O, L)

Of bij het driedaags arrangement: hotelovernachting. (O, L, A)

C Dag 3
Kasteelpark Ravenhof en Moretusbos

Na het ontbijt brengt de hotelier je naar het Fort van Ertbrand. Je gaat van start langs de GR12 die gedurende de ganse dag je leidraad zal zijn. In het langgerekte natuurgebied van de Antitankgracht ontdek je zelfs bunkers uit WOII. Verder gaat het door het Kasteelpark Ravenhof en Moretusbos en eindig je bij de Volksabdij O.L.V. ter Duinen. Een zeer gevarieerde wandeling.

Tocht van 21 km. Je kan de wandeling inkorten tot 14,5 km. 

Einde van het programma na de transfer terug naar het hotel. (O, L)

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. Getoonde hotelfoto’s zijn louter ter illustratie. In een persoonlijke offerte stellen we voor de meeste reizen per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze een kamer delen met minstens 2 volwassenen en als deze kamer beschikt over voldoende bedden. Reis je met meer dan twee kinderen, dan berekenen we de kostprijs in een offerte op maat.

Inbegrepen in de basisprijs

 • logies 
 • alle maaltijden vanaf het avondmaal op dag 1 t.e.m. het lunchpakket van de laatste dag 
 • transfers in het kader van de wandelingen  (voor grote gezelschappen waarvoor meerdere wagens noodzakelijk zijn wordt er van de klanten verwacht om 'bij te springen'  bij het rijden)
 • één informatiepakket per kamer bestaande uit wandelbeschrijvingen , detailkaarten en twee GR-gidsen: GR 5 en GR 12
 • gps-tracks
 • btw.

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis 
 • transfer van en naar het station van Kalmthout (opgelet dit is niet het station 'Heide'): € 5 per persoon per traject (na ontvangst van het informatiepakket kan je hierover zelf afspraken maken met de hotelier)
 • lunchpakket op dag 1
 • transferkosten voor alternatieve wandeling op dag 1 (in het geval het heidegebied is afgesloten bij grote droogte)
 • persoonlijke uitgaven en evt. inkomgelden
 • evt. reisverzekering.

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijgt een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker of Anders Reizen boekt 6 maanden voor afreis. De minimumwaarde van je dossier bedraagt €3.000 excl. vervoer heen en terug. Bekijk de voorwaarden

Ook voor gezinnen?

Wil je deze reis samen met je gezin doen? De meeste programma’s kunnen we aanpassen voor gezinnen met jonge kinderen of tieners. Vraag een offerte aan speciaal voor jouw gezin en laat ons een gezinsreis uitstippelen waar jullie met z’n allen enórm naar zullen uitkijken!

Bijkomende info

Reisperiode

Deze reis is mogelijk van 4 januari tot/met 31 december 2024. De heide staat in bloei van half augustus tot half september.

Prijs geldig in 2024

Basisprijs 3 dagen / 2 nachten: € 350
Basisprijs 2 dagen / 1 nacht: € 215

Toeslagen

Extra overnachtingen in volpension: € 155

Heen- en terugreis

Trein of bus

De hotelier kan je komen afhalen (en terugbrengen naar) het treinstation van Kalmthout (niet 'Heide') voor € 5 per persoon per traject, zelf met de hotelier af te spreken en ter plaatse te betalen.

Met de wagen

Brussel - Kalmthout: 70 km. Parking bij het logies.

Zie www.belgianrail.be en www.delijn.be voor de meest recente dienstregelingen.

Vervoer tijdens de reis

Transfers in het kader van de wandelingen zijn inclusief.  Voor grote gezelschappen waarvoor meerdere wagens noodzakelijk zijn wordt er van de klanten verwacht om 'bij te springen'  bij het rijden.

Wandelniveau

De wandelingen tijdens deze reis zijn van niveau 2 stappertjes. Wandelingen van 15,5 km tot 24,8 km over doorgaans goed gemarkeerde GR-paden.

Logies

Je verblijft in een hotel aan de rand van de Kalmthoutse Heide. De eigenaren doen erg hun best om hun hotel op een zo duurzaam mogelijke manier te runnen. Ecologie kan je terugvinden in alle materialen die men gebruikt gaande van Belgisch bedlinnen, eigen bronwater tot de keuze van de zeep en het ontbijt. 

Er zijn 21 modern ingerichte kamers. Je overnacht op basis van een tweepersoonskamer met dubbele bedden (geen kamers met aparte bedden en geen eenpersoonskamers mogelijk). Verder nog:

 • Gratis wifi
 • Lift
 • 2 laadpalen voor elektrische wagens
 • Fietsenstalling

Maaltijden

In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen: 
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

 • Ontbijtbuffet met wisselend aanbod
 • Lunchpakket is inbegrepen op wandeldagen (niet op de aankomstdag). Je ontvangt een bamboe brooddoos (in bruikleen) die je kan vullen met etenswaren van het ontbijtbuffet
 • Het avondmaal neem je in het ernaast gelegen restaurant (driegangenmenu exclusief dranken).

Honden

Niet toegelaten.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
Kalmthoutse Heide - wandelen langs GR-paden

Wat andere reizigers vinden

Mooi hotel, prima uitgestippelde wandelingen - we boeken zeker nog eens zo'n arrangement bij jullie.

Anne A.

Reistips

Veelgestelde vragen

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 

Andere individuele reizen die je kunnen interesseren