Overslaan en naar de inhoud gaan

Op zowat 100 km ten zuiden van Brussel, geprangd tussen de Fagne en de Ardeense bossen, strekt zich het natuurpark Viroin-Hermeton uit. De vallei van de Viroin, ontstaan door de samenvloeiing van l’ Eau Blanche en l’ Eau Noire, ligt Viroinval. Het maakt deel uit van het prachtige La Calestienne,  een 130 km lange smalle kalkstrook tussen Chimay in het zuidwesten van het land en de Hoge Venen in het oosten.  Deze vallei van de Viroin is een parel van een wandelgebied: een idyllisch landschap waar honderden spleten en kloofjes, minicanyons en grotten werden uitgesleten in 'tiennes' (ronde kalkheuvels). Bij natuurminnaars heeft de streek een stevige reputatie door haar grote diversiteit aan planten en dieren, in het bijzonder voor orchideeën in het voorjaar. 

Voor deze rondreis werken we samen met een gespecialiseerde partner (AR).

De hoogtepunten van deze reis

grotten

Streek van grotten en mini-canyons

mse dorp

Bezoek aan Chimay of een musea-dorp

wandelen

Parel van een wandelgebied

Programma

Programma

A Dag 1
Aankomst in Nismes

Aankomst in La Calestienne waar je wordt verwacht in een 100-jaar oud herenhuis en voormalige klompenfabriek waarin heel wat decoratieve elementen van toen werden behouden.  Om 19 uur ga je aan tafel en is het genieten van een eerste maaltijd die je gastheer bereidt met overwegend streekproducten.

Je kan al vroeger afzakken naar de regio en een bezoekje brengen aan Chimay, de 'Chimay experience' ondergaan of het lieflijke musea-dorp Treignes verkennen. Of je maakt een verkennende wandeling langs een idyllische rivier naar een grot en met een klim naar een 'tienne' met mooie vergezichten.

Wandeling van 10 km. + 240 m / - 240 m.

B Dag 2
Wandelmogelijkheden

We bieden 2 wandelingen van om en bij de 20 km aan op een hoogte van 140 m tot 320 m. Er zijn geen echt grote hoogteverschillen maar opgelet: het is soms pittig klimmen en dalen! Ze leiden je langs de kraakheldere, meanderende Eau Noire en Viroin, over graslanden en door bossen. Op je pad liggen hoger gelegen uitzichtpunten en  kastelen, een historische tunnel en spoorweg, steengroeven en unieke rotsformaties zoals Fondry des Chiens, Rocher Troué en de Valkenrots. Je passeert  het charmante Olloy-sur-Viroin en het 'heksendorp' Vierves-sur-Viroin.

Tocht van 22 km. + 447 m / - 447 m.
Tocht van 17 km. + 495 m / - 495 m. (in te korten tot 12 km, + 370 m / - 370 m)

Overnachting. (O, L, A)

C Dag 3
Einde

Vandaag kan je de wandeling nog maken die je gisteren niet deed, je krijgt nog een lunchpakket mee voor onderweg.

Einde van het programma na de tocht. (O, L)

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. Getoonde hotelfoto’s zijn louter ter illustratie. In een persoonlijke offerte stellen we voor de meeste reizen per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze een kamer delen met minstens 2 volwassenen en als deze kamer beschikt over voldoende bedden. Reis je met meer dan twee kinderen, dan berekenen we de kostprijs in een offerte op maat.

Inbegrepen in de basisprijs

 • logies
 • 2 ontbijten
 • 2 avondmalen
 • 2 lunchpakketten
 • informatiepakket met wandelbeschrijvingen
 • originele wandelkaarten
 • GPS-tracks
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • dranken
 • evt. inkomgelden
 • toeristentaks (ter plaatse te betalen)
 • evt.reisverzekering

Toeslagen

 • Eenpersoonskamer toeslag voor 3 dagen / 2 nachten: € 70
 • Extra overnachtingen eenpersoonskamer (half pension): € 130
 • Extra overnachtingen tweepersoonskamer (half pension): € 100

 

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijgt een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker of Anders Reizen boekt 6 maanden voor afreis. De minimumwaarde van je dossier bedraagt €3.000 excl. vervoer heen en terug. Bekijk de voorwaarden

Ook voor gezinnen?

Wil je deze reis samen met je gezin doen? De meeste programma’s kunnen we aanpassen voor gezinnen met jonge kinderen of tieners. Vraag een offerte aan speciaal voor jouw gezin en laat ons een gezinsreis uitstippelen waar jullie met z’n allen enórm naar zullen uitkijken!

Bijkomende info

Reisperiode

Deze reis is mogelijk van 1 januari tot/met 31 december 2024

Tijdens het jachtseizoen (officieel vanaf 1 oktober tot 20 februari 2024) kan je tijdens de wandelingen hinder ondervinden. Het jagen gebeurt meestal tijdens het weekend en het jachtgebied verandert ook steeds. Je vindt deze jachtkalender op de website van de toeristische dienst. De logiesuitbater kan je helpen om te weten of en waar er tijdens jouw verblijf een jacht gepland is en hier de wandelingen op afstemmen indien nodig. Vraag er zeker zelf ook naar voor je begint te wandelen.

Heen- en terugreis

Met de trein: Van je woonplaats via Brussel en Charleroi tot Couvin, verder per bus (lijn 56, vertrek ieder uur) in een tiental minuten tot Nismes en dan nog 200 m wandelen. Dienstregelingen trein.

Met eigen wagen: Nismes ligt 100 km ten zuiden van Brussel. Parkeren bij het hotel is gratis. In het kader van het wandelprogramma heb je geen wagen nodig.

Wandelniveau

De wandelingen zijn van het niveau 1 en 2 stappertjes. JJe wandelt op  een hoogte van 140 m tot 320 m. Er zijn geen echt grote hoogteverschillen maar het is soms pittig  klimmen en dalen, omhoog en omlaag in de vallei en langs de kalkheuvels 'tiennes'.

Logies

De B&B is een gerenoveerd herenhuis met behoud van vele authentieke elementen. De kamers hebben eigen sanitair (lavabo, toilet en douche) en zijn geschikt voor 1, 2 of 3 personen. De vermelde prijs is gebaseerd op een kamer met eigen sanitair.

Maaltijden

In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen: 
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

 • Ontbijt 
 • 2 lunchpakketten  
 • 2 avondmaaltijden (driegangenmenu)

De maaltijden en lunchpakketten worden met veel aandacht bereid en zijn uitgebreid, vers en lekker. Als je een extra nacht boekte (in half pension) kan je ter plaatse een extra lunchpakket aankopen (€ 10 per persoon).

Honden

Niet toegelaten.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 

Andere individuele reizen die je kunnen interesseren