Overslaan en naar de inhoud gaan

Op zowat 100 km ten zuiden van Brussel, geprangd tussen de Fagne en de Ardeense bossen, strekt zich het natuurpark Viroin-Hermeton uit. In de vallei van de Viroin, ontstaan door de samenvloeiing van l’ Eau Blanche en l’ Eau Noire, ligt Viroinval. Het maakt deel uit van het prachtige La Calestienne,  een 130 km lange smalle kalkstrook tussen Chimay in het zuidwesten  van het land en de Hoge Venen in het oosten.  Deze vallei van de Viroin is een parel van een wandelgebied: een idyllisch landschap waar honderden spleten en kloofjes, minicanyons en grotten werden uitgesleten in de 'tiennes' (ronde kalkheuvels). Bij natuurminnaars heeft de streek een stevige reputatie door zijn grote diversiteit aan planten en dieren, in het biezonder voor orchideeën in het voorjaar. 

Voor deze rondreis werken we samen met een gespecialiseerde partner (AR).

De hoogtepunten van deze reis

grotten

Streek van grotten en mini-canyons

mse dorp

Bezoek aan Chimay of een musea-dorp

wandelen

Parel van een wandelgebied

Programma

Programma

A Dag 1
Aankomst in Nismes

Je kan vanaf 17 uur terecht in het honderd jaar oud herenhuis van de eigenaar van een klompenfabriek waarin heel wat decoratieve elementen van toen werden behouden. Om 19 uur ga je aan tafel en is het genieten van een eerste heerlijke maaltijd die je gastheer bereidt met overwegend streekproducten.

Indien je vandaag vrij hebt, kan je al vroeger afzakken naar de regio en bv. een bezoek brengen aan Chimay, de 'Chimay experience' ondergaan en/of het lieflijke musea-dorp Treignes verkennen. Of je maakt een eerste verkennende wandeling van 11 km. Eerst wandel je  langs een idyllische rivier die eindigt bij een grot. In het tweede deel beklim je  een 'tienne' (kalksteenheuvel ) met vergezichten en tenslotte loop je door een bos terug naar het startpunt. 

Wandeling van 11 km  met 237 klimmen en dalen.

Overnachting. (A)

B Dag 2
Wandelmogelijkheden

We bieden 2 wandelingen van ca. 20 km aan op een hoogte van 140 tot 320 m met de Eau Noire en /of  Viroin als ruggengraat. Er zijn geen echt grote hoogteverschillen maar opgelet: het is soms pittig klimmen en dalen, meermaals omhoog en omlaag in de vallei of tienne. Ze leiden je langs de kraakheldere, meanderende Eau Noire en Viroin, over graslanden en door bossen. Op je pad liggen hoger gelegen uitzichtpunten en  kastelen, een historische tunnel en spoorweg, steengroeven en unieke rotsformaties zoals Fondry des Chiens, Rocher Troué en de Valkenrots. Je passeert 2 van de 9 lieflijke dorpjes (mét café) die deel uitmaken van de gemeente Viroinval: het charmante Olloy-sur-Viroin en het 'heksendorp' Vierves-sur-Viroin.

Tocht van 22 km. + 447 m / - 447 m.
Tocht van 17 km. + 495 m / - 495 m. (in te korten tot 12 km, + 370 m / - 370 m)

Overnachting. (O, L, A)

C Dag 3
Einde

Vandaag kan je de wandeling nog maken die je gisteren niet deed, je krijgt nog een lunchpakket mee voor onderweg. Einde van het programma na de tocht. 

(O, L)

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. We illustreren het aangeboden comfortniveau met enkele voorbeeldfoto's. Bij offerteaanvragen stellen we per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze vergezeld zijn van minstens 2 volwassenen.

Inbegrepen in de basisprijs

 • logies
 • 2 ontbijten
 • 2 avondmalen
 • 2 lunchpakketten
 • informatiepakket met wandelbeschrijvingen
 • originele wandelkaarten
 • GPS-tracks
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • dranken
 • evt. inkomgelden
 • toeristentaks (ter plaatse te betalen)
 • evt.reisverzekering

Toeslagen

 • Eenpersoonskamer (3 dagen/2 nachten): samenreizend: € 46 per persoon, alleenreizend: € 58 per persoon

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijgt een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker boekt 6 maanden voor afreis. Bekijk de voorwaarden

Bijkomende info

Reisperiode

Deze reis is mogelijk van 1 januari 2021 tot/met 31 december 2021.

Let wel: tijdens het jachtseizoen (1/10 – 31/1) kunnen bepaalde paden afgesloten zijn. Meestal moet er dan een omweg gemaakt worden soms over geasfalteerde wegen. Ter plaatse wordt er bekeken of er tijdens jouw verblijf beperkingen zijn.

Heen- en terugreis

Met de trein: Van je woonplaats via Brussel en Charleroi tot Couvin verder per bus (lijn 56, vertrek ieder uur) in een tiental minuten tot Nismes en dan nog 200 m wandelen. Dienstregelingen trein.

Met eigen wagen: Nismes ligt 100 km ten zuiden van Brussel. Parkeren bij het hotel is gratis. In het kader van het wandelprogramma heb je geen wagen nodig.

Wandelniveau

De wandelingen tijdens dit weekend zijn van het niveai 1 en 2 stappertjes. Je wandelt op  een hoogte van 140 tot 320 m met de Viroin als ruggengraat. Er zijn geen echt grote hoogteverschillen maar het is soms pittig  klimmen en dalen, omhoog en omlaag in de vallei of op de 'tienne'.

Logies

De B&B waar je verblijft is een gerenoveerd oud herenhuis met behoud van vele authentieke elementen. De kamers hebben eigen sanitair (lavabo, toilet en douche) en zijn geschikt voor 1, 2 of 3 personen.
De vermelde prijs is gebaseerd op een kamer met eigen sanitair.

Maaltijden

In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen: 
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

 • Ontbijt en avondmaal zijn inbegrepen en neem je in het hotel.
 • Voor het middagmaal krijg je een lunchpakket mee. Er zijn twee lunchpakketten inbegrepen.

De maaltijden en lunchpakketten worden met veel aandacht bereid en zijn uitgebreid, vers en ronduit lekker.

Honden

Niet toegelaten.

Wat je moet weten over deze reis

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren