Overslaan en naar de inhoud gaan

De Transardense Route is al jaren een klassieker in ons aanbod. Over een lengte van 160 km slingert dit wandelpad zich door de centrale Ardennen van La Roche tot Bouillon. De route verbindt de mooie valleien van de Ourthe, de Lesse, de Lomme en de Semois, allemaal zijrivieren van de machtige Maas. Regelmatig moet je flink wat klimmen en dalen, hetgeen mooie panorama’s oplevert. Het programma kan je aanvatten waar je wil met een minimum van twee nachten. 

Voor deze rondreis werken we samen met een gespecialiseerde partner (AR).

De hoogtepunten van deze reis

Transardense

Transardense

Transardense

Transardense

Transardense

Transardense

Programma

Programma

A Dag 1
La Roche-en-Ardenne

La Roche is een belangrijk vakantieoord aan de oevers van de rivier de Ourthe. Het stadje ligt op 220 m hoogte te midden van kleine valleien en beboste heuvels. Het stadsbeeld wordt gedomineerd door de ruïnes van een middeleeuws kasteel. Je wordt er verwacht voor het avondmaal in een sympathiek hotelletje op een tweetal kilometer van het centrum.

Hotelovernachting. (A)

B Dag 2
La Roche-en-Ardenne - Tonny

Bij de start van de Transardense route staat er al een steile klim op het programma. Nadien loopt de route doorheen een glooiend landschap naar Hives. Via La Vaux kom je in Cens, eens een welvarend dorpje, tegenwoordig zijn er echter nog slechts een twintigtal huizen bewoond. Bij Wyompont steek je de Ourthe over en wandel je voorbij Sprimont tot Lavacherie. Dit dorpje, dat in de jaren '50 als kuuroord diende voor ex-krijgsgevangenen, is nu nog steeds een hersteloord. Overnachten doe je in Tonny.

Tocht van 30 km of 28 km. Hoogteverschil: + 522 m. 

Tip: je kan deze eerste wandeldag inkorten met 2 km door je wagen te parkeren op de gratis openbare parking bij het officiële startpunt van de tocht.

Hotelovernachting in Tonny. (O, A)

C Dag 3
Tonny - Saint-Hubert

Vandaag heb je een lange, vrij heuvelachtige, wandeling voor de boeg. Je begint met een klim naar Aviscourt in een schitterend landschap. De tocht gaat dwars door het dorp waar je nog talloze typische Ardeense huizen kan bewonderen. In het bos van Freyr ontdek je nog een stukje ongerepte natuur; al naargelang het seizoen kan je hier narcissen, bosbessen, paddenstoelen of sporen van wild ontdekken. Bij het bos van Vesqueville zet je de afdaling in naar Saint-Hubert, een bedrijvig  handelsstadje. Het park in het lager gedeelte van de stad wordt elk jaar omgetoverd tot een rozentuin. Avondmaal vrij, er zijn voldoende mogelijkheden in de stad.

Tocht van 14,2 km. Hoogteverschil: + 420 m.

Hotelovernachting. (O)

 

D Dag 4
Saint-Hubert - Nassogne (of Hargimont of Awenne)

Vandaag trek je door een paar van de prachtigste Ardeense loof- en naaldbossen. De route volgt een deel van de wandelpaden die door het domein van het openluchtmuseum van Fourneau lopen. Nog enkele stevige klims scheiden je van Nassogne, dat een van de oudste plaatsen van de Ardennen is. Nog enkele stevige klims scheiden je van Nassogne, dat een van de oudste plaatsen van de Ardennen is.

Op sluitingsdagen (woe en do) en als er geen beschikbaarheid is in Nassogne wordt er een transfer voorzien naar een naburig  logies in Hargimont of Awenne.

Tocht van 27,3 km. Hoogteverschil: + 678 m.

Hotelovernachting. (O, A)

E Dag 5
Nassogne - Mirwart en transfer naar Hatrival (of Awenne)

Als je in Hatrival of Awenne overnachtte is er een transfer voorzien naar het startpunt van de wandeling in Nassogne. Vandaag zijn de hoogteverschillen geringer; je loopt gedeeltelijk door bossen, maar vooral door akkers en glooiende weilanden. De vallei van de Masblette is een landbouwregio, hier zal je regelmatig kleine trekpaardjes in de weide zien staan. Awenne was in de 19de eeuw welvarend door zijn bloeiende klompenindustrie hetgeen zich uit in de grote Ardeense huizen in zandsteen en 19de-eeuwse fonteinen. Na een uurtje bereik je het gezellige dorpje Mirwart waar men je oppikt voor een transfer naar het logies in Hatrival of Awenne.

Tocht van in totaal 16,8 km. Hoogteverschil: + 442 m.

Als het logies in Hatrival volzet is overnacht je in Awenne, de tocht wordt dan vandaag ca. 5 km korter.

Hotelovernachting. (O, A)

F Dag 6
Transfer van Hatrival of Awenne naar Mirwart - tocht tot Daverdisse

Transfer naar Mirwart voor de start van de volgende tocht die gaat door twee buitengewoon mooie natuurgebieden: de vallei van de Marsau rond Mirwart en de vallei van de Haute-Lesse bij Daverdisse. Een rotsig pad leidt langs vrij steile hellingen naar het boekendorp Redu. Elk jaar wordt er hier tijdens het paasweekend het evenement 'La Fête du Livre' georganiseerd dat duizenden belangstellenden trekt. Na Redu kronkelt het pad zich door de vallei van de Lesse, één van de mooiste wandelpaden van de Ardennen. Geleidelijk aan klimt het tot Daverdisse.

Tocht van  22,7 km. Hoogteverschil: + 381 m.

Indien je in Awenne overnachtte is de tocht vandaag een stuk langer: 27,7 km.

Hotelovernachting. (O, A)

G Dag 7
Daverdisse - Paliseul

Vandaag is er weinig klimwerk, enkel bij het verlaten van Daverdisse is er één helling. Ook het landschap wordt weer meer open en je geniet van weidse zichten. Het eerste plaatsje waar je langskomt is Porcheresse, een dorpje dat samen met Daverdisse toebehoorde aan de abdij van Stavelot. Na Opont moet je een tijdje de GR 14 volgen.

Tocht van 22,2 km. Hoogteverschil + 512 m.

Hotelovernachting. (O, A)

H Dag 8
Paliseul - Bouillon

Voorbij Carlsbourg lopen de Transardense Route en de GR 14 weer samen tot in Mogimont waar je een prachtig beukenbos in trekt. Na 13 km bereik je Sensenruth met zijn massieve Sint-Lambertuskerk en loop je meer zuidwaarts. Een sterk kronkelend pad langs de Semois voert je naar Bouillon, de oudste hoofdstad van het hertogdom. Door haar unieke ligging is het altijd een grensstad geweest, de middeleeuwse burcht domineert de stad. Het 'Musée Ducal' huist een interessante afdeling over de geschiedenis van de kruistochten.

Tocht van 27,7 km. Hoogteverschil: + 445 m. (O)

Je kan het wandelprogramma beëindigen in Bouillon. Er volgt dan meteen een transfer naar La Roche waar je de wagen ophaalt.

Of je boekt een extra overnachting in Bouillon (half pension), de transfer is dan 's ochtends na het ontbijt voorzien.

 

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. Getoonde hotelfoto’s zijn louter ter illustratie. In een persoonlijke offerte stellen we voor de meeste reizen per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze een kamer delen met minstens 2 volwassenen en als deze kamer beschikt over voldoende bedden. Reis je met meer dan twee kinderen, dan berekenen we de kostprijs in een offerte op maat.

Inbegrepen in de basisprijs

 • logies 
 • ontbijt en avondmaal (behalve in Saint-Hubert)
 • transfer naar La Roche op het einde van je reis
 • bagagevervoer 
 • digitaal informatiepakket (voor afreis)
 • het papieren informatiepakket met topografische wandelkaart ontvang je ter plaatse (er zijn geen wandelbeschrijvingen - de route is gemarkeerd)
 • gps-tracks
 • BTW

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • middageten 
 • avondmaal in Saint-Hubert
 • dranken
 • evt. inkomgelden 
 • toeristentaks (ter plaatse te betalen)
 • evt. verzekering

Prijzen

Prijzen geldig in 2024

 • Basisprijs 3 dagen / 2 nachten: € 345
 • Basisprijs 4 dagen / 3 nachten: € 495
 • Basisprijs 5 dagen / 4 nachten: € 655
 • Basisprijs 6 dagen / 5 nachten: € 835
 • Basisprijs 7 dagen / 6 nachten: € 1005
 • Basisprijs 8 dagen / 7 nachten: € 1140
 • Basisprijs 9 dagen / 8 nachten: € 1345

Toeslagen

Toeslag eenpersoonskamer samenreizend / alleenreizend:

 • 3 dagen / 2 nachten: € 155
 • 4 dagen / 3 nachten: € 225
 • 5 dagen / 4 nachten: € 305
 • 6 dagen / 5 nachten: € 360
 • 7 dagen / 6 nachten: € 420
 • 8 dagen / 7 nachten: € 460
 • 9 dagen / 8 nachten: € 520

Extra overnachting (dag 10) in Bouillon (tweepersoonskamer) per persoon: € 75
Extra overnachting (dag 10) in Bouillon (eenpersoonskamer): € 205

Kortingen

Indien er een overnachting in Saint-Hubert in je arrangement zit: - € 23 (geen avondmaal)

 

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijgt een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker of Anders Reizen boekt 6 maanden voor afreis. De minimumwaarde van je dossier bedraagt €3.000 excl. vervoer heen en terug. Bekijk de voorwaarden

Ook voor gezinnen?

Wil je deze reis samen met je gezin doen? De meeste programma’s kunnen we aanpassen voor gezinnen met jonge kinderen of tieners. Vraag een offerte aan speciaal voor jouw gezin en laat ons een gezinsreis uitstippelen waar jullie met z’n allen enórm naar zullen uitkijken!

Bijkomende info

Reisperiode

Deze reis is het hele jaar mogelijk. 

In vergelijking met de rest van ons land zijn de Ardennen over het algemeen een stuk natter. Door de vele hoogteverschillen in de omgeving van La Roche blijven de wolken soms hangen tussen de heuvels. Daardoor kunnen bossen en paden er soms modderig bijliggen, voorzie aangepast schoeisel. In de wintermaanden valt er vaak sneeuw.

Het jachtseizoen start officieel op 1 oktober en loopt tot 31 december. Tijdens het wandelen kan je hiervan, vooral tijdens het weekend, hinder ondervinden. De drijfjacht op groot wild (hert, everzwijn en reebok) zorgt ervoor dat hele bossen worden afgesloten en de toegang volledig verboden wordt voor niet-jagers. Bij de ingang van de bossen worden dan rode (verboden toegang) en gele (informatieve) affiches aangebracht. Je moet je dan kunnen behelpen met de wandelkaart. De geplande jachtdata zijn in kaart gebracht. Kijk dus zeker voor je een wandeling aanvat of er een jacht gepland is die dag en of je de wandeling eventueel wat moet aanpassen. Hou er ook rekening mee dat de aankondigingen van drijfjachten altijd onder voorbehoud zijn en dat de situatie ter plaatse nog anders kan zijn. De affiches op het terrein hebben altijd het laatste woord.

Heen- en terugreis

Met de trein

Trein Brussel - Marloie en verder per bus of taxi naar La Roche-en-Ardenne, ritduur: ca. 1 uur. Vertrek op regelmatige tijdstippen tijdens weekdagen. Op zaterdag en zondag zijn er een aantal mogelijkheden maar is de verbinding minder frequent. 

Afhankelijk van het eindpunt kun je gebruik maken van de taxitransfer naar La Roche (Quai du Gravier). Van daaruit neem je de bus lijn nr. 15 terug richting Marloie. Van daaruit neem je de trein terug naar Brussel. Je kan ook naar het station van Libramont gebracht worden.

Voor dienstregelingen van bussen kan je terecht op de site van de TEC, voor de treinen op de site van de NMBS

Met de wagen

Afstand vanuit Brussel: ca. 150 km. Meestal kan je de wagen achterlaten op de parking van het hotel in La Roche of op de gratis openbare parking bij het officiële startpunt van de wandelroute op de Place du Bronze. Op het einde van de reis word je teruggebracht naar je wagen of - bij een extra overnachting - 's ochtends na het ontbijt (of later op de dag  na afspraak).

Vervoer tijdens de reis

Tijdens deze reis zijn er enkele transfers inbegrepen, respectievelijk:

 • dag 4: Nassogne - Hargimont of Awenne als het logies in Nassogne gesloten is en 's anderdaags na het ontbijt ook weer terug
 • dag 5: Mirwart - Hatrival of Awenne na de wandeling
 • dag 6: Hatrival - Mirwart

Wandelniveau

Dagtrajecten van 16,2 km tot 27,7 km over goede paden en met hoogteverschillen tot max. 678 m stijgen. De route is goed gemarkeerd. Je krijgt geen wandelbeschrijvingen, wel een kaart en (vrijblijvend te gebruiken) gps-tracks. Kunnen kaartlezen is een must in geval paden zijn afgesloten en je moet omlopen.

Soms moet er voor overnachting worden uitgeweken naar logies dat niet op de wandelroute ligt. Enkel bij grotere afstanden (meer dan 30 min.) wordt een transfer voorzien. 

Bagagevervoer

Je draagt enkel je dagrugzak tijdens de wandelingen. De hoofdbagage wordt vervoerd. Daarbij geldt een beperking van max. 1 stuk bagage per persoon van max. 20 kg. 

Logies

Overnachting op basis van tweepersoonskamers meestal met eigen sanitair in goede hotels en/of gastenkamers in Ardense stijl. 

Maaltijden

In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen: 
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

 • Ontbijt 
 • Een picknick kan je aankopen voor je begint te wandelen of kan soms laten klaarmaken in het hotel (ter plaatse te bevragen).
 • Het avondmaal neem je meestal in het hotel zelf. Indien het hotelrestaurant gesloten is, eet je in een naburig restaurant. 
 • Avondmaal niet inbegrepen in Saint-Hubert.

Honden

Toegelaten, mits reservatie. Toeslag van € 10 à 15 / nacht / hond (ter plaatse te betalen). Als je de hond wil meenemen zal ook je programma lichtjes moeten worden aangepast aangezien het hotel in Daverdisse geen honden toelaat.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 

Andere individuele reizen die je kunnen interesseren