Overslaan en naar de inhoud gaan

De Transardense Route is al jaren een klassieker in ons aanbod. Over een lengte van 160 km slingert dit wandelpad zich door de centrale Ardennen van La Roche tot Bouillon. De route verbindt de mooie valleien van de Ourthe, de Lesse, de Lomme en de Semois, allemaal zijrivieren van de machtige Maas. Regelmatig moet je flink wat klimmen en dalen, hetgeen mooie panorama’s oplevert. Het programma kan je aanvatten waar je wil met een minimum van twee nachten. 

Voor deze rondreis werken we samen met een gespecialiseerde partner (AR).

De hoogtepunten van deze reis

Transardense

Transardense

Transardense

Transardense

Transardense

Transardense

Programma

Programma

A Dag 1
La Roche-en-Ardenne

La Roche is een belangrijk vakantiecentrum aan de meander van de rivier de Ourthe. Het stadje ligt op 220 m hoogte temidden van kleine valleien en omgeven door beboste heuvels. Het stadsbeeld wordt gedomineerd door de ruïnes van een middeleeuws kasteel, van hieruit heb je trouwens een prachtig zicht op de stad en de omgeving. Je wordt verwacht voor het avondmaal.

Hotelovernachting. (A)

B Dag 2
La Roche-en-Ardenne - Lavacharie

Bij de start van de Transardense route staat er al een steile klim op het programma. Nadien loopt de route doorheen een glooiend landschap naar Hives. Via La Vaux kom je in Cens, eens een welvarend dorpje, tegenwoordig zijn er echter nog slechts een twintigtal huizen bewoond. Het pad brengt je daarna langzaam omhoog tot een open plek in het bos vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op weidse, beboste horizonten. Bij Wyompont steek je de Ourthe over en wandel je voorbij Sprimont tot Lavacherie. Dit dorpje, dat in de jaren '50 als kuuroord diende voor ex-krijgsgevangenen, is nu nog steeds een hersteloord. Als het logies in Lavacherie (= gesloten op dinsdag) niet kan bevestigd worden dan wordt er in Tonny overnacht, 2 km verder op de Transardense route.

Tocht van 28 of 26 km. Hoogteverschil: + 522 m. Tocht van 30 km of 28 km bij overnachting in Tonny.

Je kan deze eerste wandeldag inkorten met 2 km door je wagen te parkeren op de gratis openbare parking bij het officiële startpunt van de tocht.

Hotelovernachting in Lavacherie. Op dinsdag of indien niet beschikbaar: overnachting in Tonny. (O, A)

C Dag 3
Lavacherie- Saint-Hubert

De tocht gaat dwars door het dorp waar je nog talloze typische Ardense huizen kan bewonderen. In het bos van Freyr ontdek je nog een stukje ongerepte natuur; al naargelang het seizoen kan je hier narcissen, bosbessen, paddenstoelen of sporen van wild ontdekken. Bij het bos van Vesqueville zet je de afdaling in naar Saint-Hubert, een bedrijvig  handelsstadje. Het park in het lager gedeelte van de stad wordt elk jaar omgetoverd tot een rozentuin. 

Tocht van 16,2 km. Hoogteverschil: + 420 m.

Hotelovernachting. (O, A)

Opgelet: het hotelrestaurant is gesloten op zondag, maandag en dinsdag. Je kan eventueel een maaltijd bestellen in de stad.

D Dag 4
Saint-Hubert - Nassogne

Vandaag trek je niet meer door het vlakke land maar door een paar van de prachtigste Ardense loof- en naaldbossen. In het plaatsje Fourneau Saint-Michel kan je het "Musée de fer" bezoeken dat een rijke verzameling werktuigen huist die indertijd in de metaalnijverheid werden gebruikt. Er is hier ook een gezellig cafeetje met streekgerechten. Het "Musée de la vie rurale" beslaat als openluchtmuseum 32 ha grond. Je route volgt trouwens een deel van de wandelpaden in dit domein. Nog enkele stevige klims scheiden je van Nassogne, dat een van de oudste plaatsen van de Ardennen is.

Op woensdag en donderdag is het logies in Nassogne gesloten. Er wordt dan een transfer voorzien naar een naburig beschikbaar logement, meestal in Hargimont.

Tocht van 27,3 km. Hoogteverschil: + 678 m.

Hotelovernachting. (O, A)

E Dag 5
Nassogne - Mirwart + transfer naar Hatrival

Vandaag zijn de hoogteverschillen geringer. De tocht loopt gedeeltelijk door bossen, maar vooral door akkers en glooiende weilanden. In de vallei van de Masblette kom je in een landbouwgebied terecht. Daar zal je vele kleine trekpaarden zien staan. In Awenne, een dorp dat vooral in de 19de eeuw welvarend was door zijn bloeiende klompenindustrie, staan talrijke grote Ardense huizen in zandsteen en 19de-eeuwse fonteinen. Er rest je nog een uur wandelen tot het gezellige dorp Mirwart. Boven de meander van de Lomme ligt het kasteel op een rotsachtige uitloper. Transfer naar het logies in Nassogne of Hargimont voor overnachting.

Tocht van in totaal 16,8 km. Hoogteverschil: + 442 m.

Als het logies in Hatrival volzet is overnacht je in Awenne, de tocht wordt dan vandaag ca. 5 km korter.

Hotelovernachting. (O, A)

F Dag 6
Mirwart - Daverdisse

Ochtendtransfer tot Mirwart waar je start met een tocht door twee buitengewoon mooie natuurgebieden: de vallei van de Marsau rond Mirwart en de vallei van de Haute-Lesse bij Daverdisse. Een rotsig pad brengt je langs vrij steile hellingen naar het boekendorp Redu. Elk jaar wordt er hier tijdens het paasweekend een "fête du livre" georganiseerd dat duizenden belangstellenden trekt. Ook het bekende Euro Space Center is een bezoekje waard. In het auditorium worden films vertoond over ruimtevluchten. Na Redu kronkelt het pad zich door de vallei van de Lesse, het is beslist één van de mooiste wandelpaden van de Ardennen. Geleidelijk aan klimt het tot Daverdisse, het einddorp voor vandaag.

Tocht van  22,7 km. Hoogteverschil: + 381 m.

Indien je in Awenne overnachtte is de tocht vandaag een stuk langer: 27,7 km. Indien gewenst kan je een transfer vragen tot in Mirwart (niet inbegrepen).

Hotelovernachting. (O, A)

G Dag 7
Daverdisse - Paliseul

De tocht is niet echt zwaar omdat er slechts weinig hoogteverschillen zijn enkel bij het verlaten van Daverdisse is er één helling te beklimmen. Ook het landschap wordt opnieuw meer open en je geniet van weidse zichten. Het eerste dorp dat je weg kruist is Porcheresse, een dorpje dat tesamen met Daverdisse toebehoorde aan de abdij van Stavelot. Na Opont moet je een tijdje de GR 14 volgen.

Tocht van 22,2 km. Hoogteverschil + 512 m.

Hotelovernachting. (O, A)

H Dag 8
Bouillon

Voorbij Carlsbourg lopen de Transardense route en de GR 14 weer samen tot in Mogimont. Hier trek je een prachtig beukenbos in. Na 13 km bereik je Sensenruth met zijn massieve Sint-Lambertuskerk. Daarna loop je meer zuidwaarts. Een sterk kronkelend pad langs de Semois voert je nadien naar Bouillon, de oudste hoofdstad van het hertogdom. Door haar unieke ligging is het altijd een grensstad geweest, de middeleeuwse burcht domineert de stad. Het 'Musée Ducal' huist een interessante afdeling over de geschiedenis van de kruistochten.

Tocht van 27,7 km. Hoogteverschil: + 445 m.

Transfer naar La Roche na de wandeling. Einde. (O)

OF

Extra overnachting in Bouillon. (O, A)

Verlenging

Extra overnachting mogelijk in Bouillon in half pension in een hotelletje in het centrum. 's Anderdaags word je na het ontbijt terug naar je wagen gebracht.

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. Getoonde hotelfoto’s zijn louter ter illustratie. In een persoonlijke offerte stellen we per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze een kamer delen met minstens 2 volwassenen en als deze kamer beschikt over voldoende bedden. Reis je met meer dan twee kinderen, dan berekenen we de kostprijs in een offerte op maat.

Inbegrepen in de basisprijs

 • logies 
 • ontbijt en avondmaal (behalve in Saint-Hubert)
 • transfer naar La Roche na de wandeling of na een extra nacht in Bouillon
 • bagagevervoer 
 • informatiepakket met wandelkaart (geen beschrijvingen - de route is gemarkeerd)
 • Gps-tracks
 • BTW

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • middageten 
 • avondmaal in Saint-Hubert
 • evt. inkomgelden 
 • toeristentaks (ter plaatse te betalen)
 • evt. verzekering

Prijzen

Prijzen geldig in 2022

 • 3 dagen / 2 nachten: € 320 per persoon
 • 4 dagen / 3 nachten: € 450 per persoon
 • 5 dagen / 4 nachten: € 595 per persoon
 • 6 dagen / 5 nachten: € 735 per persoon
 • 7 dagen / 6 nachten: € 865 per persoon
 • 8 dagen / 7 nachten: € 1005 per persoon

Toeslagen

Toeslag eenpersoonskamer samenreizend / alleenreizend:

 • 3 dagen / 2 nachten: € 150
 • 4 dagen / 3 nachten: € 195
 • 5 dagen / 4 nachten: € 240
 • 6 dagen / 5 nachten: € 360
 • 7 dagen / 6 nachten: € 360
 • 8 dagen / 7 nachten: € 380
 • 9 dagen / 8 nachten: € 445

Prijs extra nacht (half pension) in Bouillon in een tweepersoonskamer: € 132 

Prijs extra nacht (half pension) in Bouillon in een eenpersoonskamer: € 190

Kortingen

Geen avondmaal bij overnachting in Saint-Hubert: - € 20

Zonder bagagevervoer:

3 dagen / 2 nachten: - € 20 per persoon 
4 dagen / 3 nachten: - € 25 per persoon 
5 dagen / 4 nachten: - € 50 per persoon
6 dagen / 5 nachten: - € 60 per persoon
7 dagen / 6 nachten: - €70 per persoon
8 dagen / 7 nachten: - € 90 per persoon

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijgt een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker boekt 6 maanden voor afreis. Bekijk de voorwaarden

Ook voor gezinnen?

Wil je deze reis samen met je gezin doen? De meeste programma’s kunnen we aanpassen voor gezinnen met jonge kinderen of tieners. Vraag een offerte aan speciaal voor jouw gezin en laat ons een gezinsreis uitstippelen waar jullie met z’n allen enórm naar zullen uitkijken!

Bijkomende info

Reisperiode

Deze reis is het hele jaar mogelijk. 

Het jachtseizoen start officieel op 1 oktober en loopt tot 31 december. Tijdens het wandelen kan je hiervan, vooral tijdens het weekend, hinder ondervinden. De drijfjacht op groot wild (hert, everzwijn en reebok) zorgt ervoor dat hele bossen worden afgesloten en de toegang volledig verboden wordt voor niet-jagers. Bij de ingang van de bossen worden dan rode (verboden toegang) en gele (informatieve) affiches aangebracht. Je moet je dan kunnen behelpen met de wandelkaart. De geplande jachtdata zijn in kaart gebracht. Kijk dus zeker voor je een wandeling aanvat of er een jacht gepland is die dag en of je de wandeling eventueel wat moet aanpassen. Hou er ook rekening mee dat de aankondigingen van drijfjachten altijd onder voorbehoud zijn en dat de situatie ter plaatse nog anders kan zijn. De affiches op het terrein hebben altijd het laatste woord.

In vergelijking met de rest van ons land zijn de Ardennen over het algemeen een stuk natter. Door de vele hoogteverschillen in de omgeving van La Roche blijven de wolken soms hangen tussen de heuvels. Daardoor kunnen bossen en paden er soms modderig bijliggen, voorzie aangepast schoeisel. In de wintermaanden valt er vaak sneeuw.

Heen- en terugreis

Met de trein

Trein Brussel - Marloie en verder per bus (of per taxi: prijs op aanvraag) naar La Roche-en-Ardenne, ritduur: ca. 1 uur. Vertrek op regelmatige tijdstippen tijdens weekdagen. Op zaterdag en zondag zijn er een aantal mogelijkheden maar is de verbinding minder frequent. 

Afhankelijk van het eindpunt kun je gebruik maken van de taxitransfer naar La Roche (Quai du Gravier). Van daaruit neem je de bus lijn nr. 15 terug richting Marloie. Van daaruit neem je de trein terug naar Brussel. Je kan ook naar het station van Libramont gebracht worden.

Voor dienstregelingen van bussen kan je terecht op de site van de TEC, voor de treinen op de site van de NMBS

Met de wagen

Afstand vanuit Brussel: ca. 150 km. Je kan de auto tijdens de wandeltocht meestal achterlaten op de parking van het hotel in La Roche of op de gratis openbare parking bij het officiële startpunt van de wandelroute op de Place du Bronze. Op het einde van de reis word je teruggebracht naar je wagen na telefonische verwittiging na de wandeling of bij een extra overnachting 's ochtends na het ontbijt (uur kan worden aangepast na afspraken min. 2 dagen op voorhand).

Vervoer tijdens de reis

Tijdens deze reis zijn er enkele transfers inbegrepen, respectievelijk:

 • dag 5: transfer van Mirwart naar Hatrival na de wandeling
 • dag 6: transfer van Hatrival naar het startpunt van de wandeling in Mirwart

Bij de reservatie trachten we steeds de hotels te boeken die het dichtst bij de wandelroute liggen maar zeker in het drukke seizoen is dit niet altijd mogelijk. Indien er na een lange wandeling hierdoor nog extra kilometers zouden bijkomen, waardoor het traject minstens 30 min. langer wordt, dan is er een transfer voorzien naar het logies. Ook 's ochtends kan er dan een transfer nodig zijn naar het startpunt van de tocht.

Deze ritten worden  meestal verzorgd door de logiesuitbaters of door onze lokale partner. Ze zijn inbegrepen in de prijs. 

Wandelniveau

De wandelingen tijdens deze reis zijn van niveau 2 en 3 stappertjes. Dagtrajecten van 16,2 km tot 27,7 km over goede paden en met hoogteverschillen tot max. 678 m stijgen. Goede markeringen. Geen wandelbeschrijvingen, wel gps-tracks en kaart. Kunnen kaartlezen is noodzakelijk.

Let op:  soms moet er voor overnachting worden uitgeweken naar logies dat niet op de wandelroute ligt. Enkel bij grote afstanden (meer dan 30 min.) worden er desgevallend transfers voorzien (incl.). Hou hier rekening mee.

Bagagevervoer

Je draagt enkel je dagrugzak tijdens de wandelingen. De hoofdbagage wordt vervoerd. Daarbij geldt een beperking van max. 1 stuk bagage per persoon van max. 20 kg. 

Logies

Overnachting op basis van tweepersoonskamers meestal met eigen sanitair in goede hotels en/of gastenkamers in Ardense stijl. WIFI beschikbaar in sommige hotels.

Maaltijden

In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen: 
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

 • ontbijt is inbegrepen
 • de picknick is niet inbegrepen, je kan je aankopen doen in één van de dorpen waar je overnacht. eventueel kan je een lunchpakket laten klaarmaken in het hotel, ter plaatse te regelen.
 • avondmaal is inbegrepen, meestal in het hotel zelf maar bij sluiting van het hotelrestaurant kan het soms zijn dat je in een naburig restaurant dineert 

Honden

Toegelaten, mits reservatie. Toeslag van € 13 / nacht (te betalen bij reservatie).

Wat je moet weten over deze reis

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 

Andere individuele reizen die je kunnen interesseren