Overslaan en naar de inhoud gaan

Dit langeafstandspad slingert zich over een lengte van 160 km door de centrale Ardennen van La Roche tot Bouillon. Het verbindt de valleien van de Ourthe, Lesse, Lhomme en Semois. Dat betekent: regelmatig flink klimmen en dalen, en prachtige panorama’s onderweg. Samen met je partner, gezin of vrienden kan je er voor kiezen om een deel van de route af te leggen (minstens 3 dagen) of de volledige afstand (8 dagen). De Transardense route, die zeer duidelijk gemarkeerd is, kan je het hele jaar lang bewandelen.

Voor deze rondreis werken we samen met een gespecialiseerde partner (AR).

Programma

Programma

A Dag 1
La Roche-en-Ardenne

La Roche is een belangrijk vakantiecentrum aan de meander van de rivier de Ourthe. Het stadje ligt op 220 m hoogte te midden van kleine valleien en is omgeven door beboste heuvels. Het stadsbeeld wordt gedomineerd door de ruïnes van een middeleeuws kasteel. Van daaruit heb je trouwens een prachtig zicht op de stad en de omgeving. Je wordt verwacht voor het avondmaal.

Overnachting met avondmaal

B Dag 2
La Roche-en-Ardenne - Sprimont

Bij de start van de Transardense route, net buiten La Roche-en-Ardenne, staat er al een steile klim op het programma. Nadien loopt de route doorheen een glooiend landschap naar Hives. Dit rustige dorp ligt reeds ver verwijderd van het drukke verkeer. Via La Vaux kom je in Cens, een dorp waar nog slechts een twintigtal huizen bewoond zijn. Het pad brengt je daarna langzaam omhoog tot een open plek in het bos, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op weidse, beboste horizonten. Bij Wyompont steek je de Ourthe over en wandel je tot Sprimont, een gehucht van Amberloup. De oude Moulin uit de 17de eeuw is nu een mooi restaurant.

Tocht van 21,2 km. Hoogteverschil: + 522 m.

Hotelovernachting met ontbijt en avondmaal

C Dag 3
Sprimont - Saint-Hubert

Vandaag heb je een lange, vrij heuvelachtige wandeling voor de boeg. Je begint in een schitterend landschap, met een klim naar Aviscourt. De tocht gaat dwars door het dorp Lavacherie, dat in de jaren '50 als kuuroord diende voor ex-krijgsgevangenen en nu nog steeds een hersteloord is. In het bos van Freyr ontdek je nog een stukje ongerepte natuur. Afhankelijk van het seizoen kan je hier narcissen, bosbessen, paddenstoelen of sporen van wild ontdekken. Bij het bos van Vesqueville zet je de afdaling in naar Saint-Hubert, een bedrijvig handelsstadje en toeristisch oord. Het park in het lager gedeelte van de stad wordt elk jaar omgetoverd tot een rozentuin met zo'n 400 verschillende soorten rozen. 

Tocht van 21 km. Hoogteverschil: + 420 m.

Hotelovernachting met ontbijt en avondmaal

D Dag 4
Saint-Hubert - Nassogne

Een dagje puur natuur! Vandaag trek je niet meer door het vlakke land, wél door een paar van de prachtigste Ardense loof- en naaldbossen. In het plaatsje Fourneau Saint-Michel kan je het "Musée de fer" bezoeken, met een rijke verzameling werktuigen die vroeger in de metaalnijverheid werden gebruikt. Er is ook een gezellig cafeetje met streekgerechten. Het "Musée de la vie rurale" is een groot openluchtmuseum. Je route volgt een deel van de wandelpaden in dit domein. Nog enkele stevige klims scheiden je van Nassogne, één van de oudste plaatsen van de Ardennen. Er zijn verschillende overblijfselen uit het neolithische tijdperk te vinden.

Op woensdag en donderdag is het logies in Nassogne gesloten. Er wordt dan een transfer voorzien naar een naburig beschikbaar logement, meestal in Hargimont.

Tocht van 27 km. Hoogteverschil: + 678 m.

Hotelovernachting met ontbijt en avondmaal

E Dag 5
Nassogne - Mirwart + transfer naar Nassogne of Hargimont

Vandaag zijn de hoogteverschillen geringer. De tocht loopt gedeeltelijk door bossen, maar vooral door akkers en glooiende weilanden. In de vallei van de Masblette kom je in een landbouwgebied terecht. Daar zal je vele kleine trekpaarden zien staan. In Awenne, een dorp dat vooral in de 19de eeuw welvarend was door zijn bloeiende klompenindustrie, staan talrijke grote Ardense huizen in zandsteen en 19de-eeuwse fonteinen. Er rest je nog een uur wandelen tot het gezellige dorp Mirwart. Boven de meander van de Lomme ligt het kasteel op een rotsachtige uitloper. Transfer naar het logies in Nassogne of Hargimont voor overnachting.

Tocht van in totaal 16,8 km. Hoogteverschil: + 442 m.

Hotelovernachting met ontbijt en avondmaal

F Dag 6
Transfer naar Mirwart + tocht naar Daverdisse

Vandaag wandel je door twee buitengewoon mooie natuurgebieden: de vallei van de Marsau rond Mirwart en de vallei van de Haute-Lesse bij Daverdisse. Een rotsig pad brengt je langs vrij steile hellingen naar het boekendorp Redu. Elk jaar wordt er hier tijdens het paasweekend een "fête du livre" georganiseerd dat duizenden belangstellenden trekt. Ook het bekende Euro Space Center, waar in het auditorium films worden vertoond over ruimtevluchten, is een bezoek waard. Na Redu volgt een kronkelig pad de vallei van de Lesse. Dat is één van de mooiste paden van de Ardennen. Geleidelijk aan klimt het tot Daverdisse, het einddorp voor vandaag.

Tocht van in totaal 22,3 km. Hoogteverschil: + 381 m.

Hotelovernachting met ontbijt en avondmaal

G Dag 7
Daverdisse - Mon Idée of Paliseul

De tocht is niet echt zwaar omdat er slechts weinig hoogteverschillen zijn. Enkel bij het verlaten van Daverdisse is er één helling te beklimmen. Ook het landschap wordt opnieuw meer open en je geniet van weidse zichten. Het eerste dorp dat je weg kruist is Porcheresse, een dorpje dat tesamen met Daverdisse toebehoorde aan de abdij van Stavelot. Na Opont moet je een tijdje de GR 14 volgen.

Tocht van 25,2 km (tot Mon Idée), hoogteverschil + 512 m.
Tocht van 20,8 km (tot Paliseul). 

Hotelovernachting. met ontbijt en avondmaal

H Dag 8
Mon Idée of Paliseul – Bouillon

Even na Carlsbourg lopen de Transardense route en de GR 14 weer samen tot in Mogimont. Hier trek je een prachtig beukenbos in. Na ongeveer 13 km kom je in Sensenruth aan, met zijn massieve Sint-Lambertuskerk. Daarna loop je meer zuidwaarts. Curfox is een dorp dat in 1944 volledig door een brand verwoest werd en dus vrij recente huizen en gebouwen telt. Een sterk kronkelend pad langs de Semois voert je nadien naar Bouillon, de oudste hoofdstad van het hertogdom. Door haar unieke ligging is het altijd een grensstad geweest. De toeristische trekpleister hier is de middeleeuwse burcht die de stad domineert. Het "Musée Ducal" heeft naast een afdeling geschiedenis en folklore ook een afdeling die gewijd is aan ijzersmeedwerk en aan de geschiedenis van de kruistochten.

Tocht van ca. 17,8 km (Mon Idée), hoogteverschil: + 169 m.
Tocht van 25,9 km (Paliseul).

Transfer naar La Roche na de wandeling. Hier eindigt normaal gezien het arrangement, je kan ook een extra nacht (incl. ontbijt) boeken in Bouillon.

Opgelet: het logies in Bouillon ligt niet in het centrum maar op 200 m van het eindpunt van de tocht. Je kan kosteloos naar het centrum of de bushalte worden gebracht.

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. We illustreren het aangeboden comfortniveau met enkele voorbeeldfoto's. Bij offerteaanvragen stellen we per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze vergezeld zijn van minstens 2 volwassenen.

Inbegrepen in de basisprijs

 • logementen 
 • ontbijt en avondmaal, vanaf het avondmaal op dag 1 t.e.m. het ontbijt van de laatste dag
 • transfer naar La Roche na de wandeling of na een extra nacht 
 • bagagevervoer 
 • infopakket met wandelkaart 
 • digitale topogids van de Transardense met kaartjes en achtergrondinformatie (de wandelroutes worden sedert 2019 niet meer up-to-date gemaakt vermits de eigenlijke topogids niet meer in herdruk gaat. Je zal deze dus in de praktijk vooral voor de achtergrondinformatie kunnen gebruiken)
 • BTW

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • middageten en dranken
 • inkomgelden en persoonlijke uitgaven
 • avondmaal in Bouillon indien je een extra nacht boekt
 • evt. verzekering

Prijzen

Prijzen geldig in 2020:

 • 3 dagen / 2 nachten: € 299 p.p.
 • 4 dagen / 3 nachten: € 435 p.p.
 • 5 dagen / 4 nachten: € 570 p.p.
 • 6 dagen / 5 nachten: € 695 p.p.
 • 7 dagen / 6 nachten: € 820 p.p.
 • 8 dagen / 7 nachten: € 920 p.p.

Toeslagen

Eenpersoonskamer samenreizend / alleenreizend:

 • 3 dagen / 2 nachten: € 150
 • 4 dagen / 3 nachten: € 190
 • 5 dagen / 4 nachten: € 235
 • 6 dagen / 5 nachten: € 345
 • 7 dagen / 6 nachten: € 355
 • 8 dagen / 7 nachten: € 395

Prijs extra nacht in Bouillon in kamer en ontbijt: € 50

Kortingen

 • zonder bagagevervoer: op aanvraag.

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijg een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker boekt 6 maanden voor afreis. Bekijk de voorwaarden

Bijkomende info

Reisperiode

!! Tot 15 augustus 2020 is alles vol!! 

Deze reis is het hele jaar mogelijk. 

Tijdens het jachtseizoen (1/10 - 31/12) zijn sommige paden afgesloten. Meestal moet er dan een omweg gemaakt worden die vaak over geasfalteerde wegen lopen. Daardoor kan het ook zijn dat bepaalde trajecten wat langer worden dan voorzien.

In vergelijking met de rest van ons land zijn de Ardennen over het algemeen een stuk natter. Door de vele hoogteverschillen in de omgeving van La Roche blijven de wolken soms hangen tussen de heuvels. Daardoor kunnen bossen en paden er soms modderig bijliggen. Voorzie dus aangepast schoeisel. In de wintermaanden valt er vaak sneeuw.

Wandelniveau

Niveau 2. Dagtrajecten van 16,8 tot 27 km over goede paden en met hoogteverschillen tot max. 678 m. Goede wegmarkeringen.

Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Heen- en terugreis

Met de trein: Trein tot Marloie en verder per bus (of per taxi: prijs op aanvraag) naar La Roche-en-Ardenne. Ritduur: ca. 1 uur. Vertrek op regelmatige tijdstippen tijdens weekdagen. Op zaterdag en zondag zijn er een aantal mogelijkheden maar is de verbinding minder frequent. 

Afhankelijk van het eindpunt kun je gebruik maken van de taxitransfer naar La Roche (Quai du Gravier). Van daaruit neem je de bus lijn nr. 15 terug richting Marloie. Daar neem je de trein naar Brussel. Je kan ook naar het station van Libramont gebracht worden. Voor dienstregelingen van bussen kan je terecht op de website van de TEC, voor de treinen op de website van de NMBS

Met de wagen: Afstand vanuit Brussel: ca. 150 km. Je kan de auto tijdens de wandeltocht meestal achterlaten op de parking van het hotel in La Roche. Op het einde van de reis word je teruggebracht naar je wagen, na een telefoontje naar de hotelier.

Je draagt enkel je dagrugzak tijdens de wandelingen. De hoofdbagage wordt vervoerd. Daarbij geldt een beperking van max. 1 stuk bagage per persoon van max. 20 kg. 

Logies

Overnachting op basis van tweepersoonskamers meestal met eigen sanitair in goede hotels en/of gastenkamers in Ardense stijl. WIFI beschikbaar in sommige hotels.

Soms is het mogelijk dat je niet overnacht in het dorp waar de tocht eindigt maar enkele kilometer verderop. In dat geval kom de hoteleigenaar of onze lokale partner je afhalen. Je moet hem dan even telefonisch verwittigen.

Maaltijden

In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen: 
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

 • ontbijt is inbegrepen
 • de picknick is niet inbegrepen. Je kan je aankopen doen in één van de dorpen waar je overnacht. Eventueel kan je een lunchpakket laten klaarmaken in het hotel, ter plaatse te regelen.
 • avondmaal is inbegrepen (behalve na de laatste wandeldag, tenzij je een extra overnachting boekte), maar kan soms in een naburig restaurant worden geserveerd

Wat je moet weten over deze reis

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren