Overslaan en naar de inhoud gaan

Zuid-Korea is een van de populairste bestemmingen voor Aziaten en we snappen bij aankomst al snel waarom. Het land wordt als hub van populaire cultuur beschouwd, maar heeft eigenlijk gewoon allés te bieden. 

Het harmonieuze geheel van neonlichten, futuristische technologie, muziek, film, design, kunst en een actieve fashion scene springt onmiddellijk in het oog. Wanneer we echter verder kijken vallen ons ook de monniken en tempels op, waarbij traditie naadloos aansluit bij de natuurpracht van rivieren en bergen. Streetfood gaat er binnen als een feestmaal en we verlekkeren ons nu al op de Zuid-Koreaanse keuken.

De hoogtepunten van deze reis

Seoul - https://unsplash.com/photos/01hH6y7oZFk

Ondergedompeld worden in Seoul en andere  levendige steden

Bukhansan NP

De indrukwekkende natuur actief verkennen.

Korean food - https://unsplash.com/photos/k6VCwawxgMg

De zalige Koreaanse keuken ontdekken.

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-3
Futuristisch Seoul

We dompelen ons onder in dé smart city bij uitstek. De hoofdstad is al eeuwenlang het centrum van het politieke, sociale, economische en culturele leven, en heeft dan ook veel te bieden! We bezoeken paleizen, wandelen langs de Cheonggyecheon stream en slaan af bij de Insadong buurt. We laten ons introduceren tot de lekkere keuken en slenteren door hippe wijken. De stad is te groot om te vatten, en daarom we zoeken een viewpoint op vanwaaruit we de skyline kunnen opnemen. Om deze heftige kennismaking te counteren besluiten we rust op te zoeken in de groene heuvels…

2 Dag 4-5
Kleurrijke temple stay

Vele tempels in Korea zijn omgeven door eindeloos groen. Naar gelang de beschikbaarheid en mogelijkheden doen we in deze trip ook in een temple stay. Tijdens de dag leren we in de rustieke tempel meer over het leven van de monniken, drinken thee, en nemen deel aan ceremonies. ’s Avonds slapen we er in alle rust.

3 Dag 6-9
Busan

Van hieruit trekken we naar de tweede grootste stad van Zuid-Korea: Busan, the Creative City of Film. Na de lange reisdag overnachten we in een Jimjilbang, een Koreaanse spa. Verse vis is er op de grote markten te vinden en we proberen verschillende bereidingswijzen uit. Ook een bezoek aan het kunstzinnige Gamcheon Culture Village vergeten we niet.

4 Dag 10-13
Duikende bejaarden aan de voet van uitgedoofde vulkaan Jeju

We vliegen naar Jeju, waar we een zonsopgang meepikken op de top van de Ilchulbong. Voor wie klaar is voor een fysieke uitdaging, staat de beklimming van de Hallasan op het programma (optioneel). Van de toppen van het eiland dalen we naar de diepte: we zoeken Haenyeo duikers op: de befaamde matriarchen die gekend zijn voor hun sterke wil en doorzettingsvermogen, en uiteraard hun duiktalent. We verkennen ook Jeju’s kleine broertje Udo .

5 Dag 14-16
Zeekajakken aan de Zuidkust

In Namhaedo verkennen we al kajakkend de zuidkust en verblijven er in een homestay, dé manier om echt in contact te komen met de locals. We trekken verder naar Boseong, dat volledig in het teken staat van thee. We wandelen door de theevelden, drinken de beste brouwsels en proberen zelfs groene thee-ijs uit. Wie voor aanvang van de reis thee nog niet wist te appreciëren doet dat nu wel! 

6 Dag 17
Bezoek aan Demilitarized Zone

Tijd om de keerzijde van dit utopisch leven op te zoeken: Zuid-Korea is geen land in vrede. Er heerst een gespannen wapenstilstand met de noorderbuur. De Demilitarized Zone (DMZ) is een bufferzone van 4 km breed tussen de twee landen. We laten ons door lokale gidsen rondleiden in deze zone, om meer te leren over het verleden en de huidige politieke situatie, en werpen zelfs een blik op het gesloten, geheimzinnige land aan de overkant.

7 Dag 18 - 21
Nachtleven van Seoul induiken

Als afsluiter maken we een fietstocht door de hoofdstad, en verkennen we nieuwe wijken. We duiken in de hippe studentenbuurt Hongdae het Koreaanse nachtleven in, zien waar Psy het over heeft in de Gangnam-wijk, en gaan souvenirshoppen in Namdaemun.

Vertrekdata en prijzen

Je wil gráág op groepsreis maar zit ook met vragen over het boeken van je reis in deze onvoorspelbare tijden. Terecht! Lees hier de antwoorden op de meest gestelde vragen. We stellen je graag gerust. 

De prijzen op de website zijn richtprijzen. Boek je vroeg, dan kunnen we jou de goedkoopste prijs garanderen. Lees hier hoe dit werkt.

Vertrek: 19/07/2022
Terug: 09/08/2022
Basisprijs: €2.120
+ 2.200.000 KRW budget
al 6 boekingen, waarvan 1 optie. (Gegarandeerd vertrek)
Wie gaat mee?
Leeftijd
251, met 1 als optie.
283
291
301
Geslacht
mannen4, met 1 als optie.
vrouwen2
Vertrekvergadering op: 26/06/2022
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/12/2021
Vertrek: 23/09/2022
Terug: 13/10/2022
Basisprijs: €1.840
+ 2.200.000 KRW budget
Wie gaat mee?
Leeftijd
262
272
283
304
Geslacht
mannen2
vrouwen9
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 28/02/2022
Volzet
Vertrek: 01/10/2022
Terug: 21/10/2022
Basisprijs: €1.840
+ 2.200.000 KRW budget
al 3 boekingen
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/03/2022
Vertrek: 07/07/2023
Terug: 27/07/2023
Prijs nog niet bekend (reis nog niet boekbaar)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Vertrek: 09/09/2023
Terug: 29/09/2023
Prijs nog niet bekend (reis nog niet boekbaar)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Seoul Incheon en terug
 • Binnenvlucht Busan - Jeju - Busan
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Karavaan-lidmaatschap
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider 
 • KBC-reisbijstandsverzekering
 • Bijdrage Garantiefonds
 • Compensatie CO2-uitstoot van de vlucht van de Karavaan-reisbegeleider via Bos+

Inbegrepen in het budget

Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, toegangsgelden, maaltijden en luchthaventaksen ter plaatse.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 18 / 02 / 2022
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.

Documenten

Voor Zuid-Korea heb je enkel een internationaal paspoort nodig dat nog geldig is tijdens je verblijf.

Je moet op voorhand geen visum aanvragen om het land binnen te mogen. Bij aankomst zijn er geen extra kosten.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Vluchturen

Reis met vertrek op 23/09/2022

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS AIRPORT 23/09/22 - 19:15
ISTANBUL AIRPORT 23/09/22 - 23:40
ISTANBUL AIRPORT 24/09/22 - 01:55
SEOUL INCHEON INT. 24/09/22 - 17:40
SEOUL INCHEON INT. 12/10/22 - 23:45
ISTANBUL AIRPORT 13/10/22 - 05:10
ISTANBUL AIRPORT 13/10/22 - 08:00
BRUSSELS AIRPORT 13/10/22 - 10:30

Reis met vertrek op 01/10/2022

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS AIRPORT 01/10/22 - 14:50
ISTANBUL AIRPORT 01/10/22 - 19:15
ISTANBUL AIRPORT 01/10/22 - 20:50
SEOUL INCHEON INT. 02/10/22 - 12:55
SEOUL INCHEON INT. 20/10/22 - 23:45
ISTANBUL AIRPORT 21/10/22 - 05:10
ISTANBUL AIRPORT 21/10/22 - 07:30
BRUSSELS AIRPORT 21/10/22 - 10:00

Reis met vertrek op 19/07/2022

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS AIRPORT 19/07/22 - 15:20
DUBAI INTERNATIONAL 19/07/22 - 23:55
DUBAI INTERNATIONAL 20/07/22 - 03:40
SEOUL INCHEON INT. 20/07/22 - 17:00
SEOUL INCHEON INT. 08/08/22 - 23:55
DUBAI INTERNATIONAL 09/08/22 - 04:25
DUBAI INTERNATIONAL 09/08/22 - 08:20
BRUSSELS AIRPORT 09/08/22 - 13:20
Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn:

Een mix van seafood, BBQ, rijst, noedels, gefermenteerde groenten, soepen en stoofpotjes. Noemenswaardige gerechten zijn o.a.: - Kimchi - Bibimbap - Bulgogi - ...

Bagage

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.

 • Rugzak of trolleyvalies: je bagage steek je best in een grote, stevige rugzak. Een trolleyvalies kan - ook, maar hou er rekening mee dat je die dikwijls zal moeten dragen. Niet alle stations hebben overal roltrappen, sommige stations zelfs helemaal geen, dus: indien je trolleyvalies voorzien is van een draagriem is dit eveneens een goede keuze.

 • Dagrugzak

 • Kledij: je hebt weinig warme bovenkledij nodig. Een fleecetrui voor 's avonds of in aircoruimtes, maar door de dag is dit normaal gezien niet echt nodig.

 • Een goede regenjas is een must hoewel een paraplu soms aangenamer is omwille van de warmte.

 • Goede, stevige stapschoenen zijn nodig voor enkele dagwandelingen. Neem ook lichter schoeisel en/of sandalen mee om de voeten "vrij" te kunnen laten na een lange dag.

 • Je draagt best katoenen broeken of broeken met een technische vezel. Vermijd jeans. Deze zijn veel te warm en als ze nat worden een ramp. Mijd bleke kleuren. Die zijn misschien aangenamer in de volle zon, maar worden snel vuil en dat in een land waar persoonlijke netheid door de band genomen erg hoog op de agenda staat. Doorheen de reis zijn er wel een aantal mogelijkheden om je kleren te wassen.

 • Bescherming tegen de zon moet ook zeker mee: een petje en een zonnemelk met een hoge beschermingsfactor.

 • Voorzie ook materiaal om je spullen waterdicht te verpakken. Daarvoor bestaan aangepaste rugzakhoezen, maar je kan ook alles in een aantal plastieken zakken inpakken natuurlijk.

Geldzaken
Budget ter plaatse

Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus.

Voor deze reis voorzie je een budget voor uitgaven ter plaatse, zoals aangegeven per vertrekdatum bij 'budget'.

Facultatieve activiteiten zitten niet in het budget ter plaatse vervat. Meer details over eventuele facultatieve activiteiten en hun prijs, zal je vernemen tijdens de vertrekvergadering.

De munt in Korea is de Won. Euro worden zonder problemen gewisseld ter plaatse. Weliswaar is het best de resterende Wons om te wisselen in USD of EUR voor u het land verlaat: de Koreaanse won is niet omwisselbaar buiten Korea.

Voor vertrek is het sterk aanbevolen jouw bank te contacteren om na te gaan of jouw bank- en/of kredietkaart werd geactiveerd voor gebruik in het buitenland en of de limiet voldoende hoog staat. Buitenlandse bankkaarten (Maestro) worden doorgaans aangenomen in grote hotels en grote warenhuizen. In kleinere winkels en in geldautomaten kan men met Maestro vaak niet terecht; het is dus geen betrouwbaar betaalmiddel. Kredietkaarten worden vrijwel overal aanvaard als betaalmiddel (incl. in taxi’s en voor kleine bedragen). Bepaalde winkels rekenen een toeslag van 3 % voor American Express aan. Geld afhalen met een buitenlandse kredietkaart blijkt echter steeds moeilijker. Vooreerst moet uitgekeken worden naar een automaat met aanduiding “Global ATM”. Vervolgens moeten vaak verschillende banken worden afgegaan vooraleer een gevonden wordt die de kaart aanvaardt. Op de lokale markten wordt cash betaald.

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

De reiziger is zelf verantwoordelijk om zich in orde te stellen met de geldende regels (bv vaccinatieplicht, pcr testing, antigeentest, quarantaine, gezondheidsverklaringen, enz..) inzake covid 19 van de bestemming van zijn reis, de eventuele tussenstops en bij een vliegreis van de gebruikte luchtvaartmaatschappij. Voor de meeste van onze reizen is een volledig vaccinatie tegen Covid-19 verplicht. Voor meer info inzake de geldende regels per land, verwijzen wij graag naar de reisadviezen van de dienst buitenlandse zaken. https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen

Deelnemers aan een Joker-reis moeten over een goede fysieke en mentale gezondheid beschikken.

Medische voorzieningen

Vaak trekken we met Joker naar afgelegen gebieden, soms op uren afstand van medische voorzieningen zoals dokter, apotheker en/of ziekenhuis. De medische infrastructuur is goed en vergelijkbaar met België, maar medische zorg is heel wat duurder dan bij ons. De grote ziekenhuizen hebben een internationale afdeling waar men in het Engels wordt voortgeholpen. In geval van hospitalisatie wordt een financiële waarborg geëist. Buiten de grote steden is het soms moeilijk om Engelstalige dokters te vinden. Het is nog moeilijker om Engelstalige verpleegsters te vinden en volgens de Koreaanse traditie is het de taak van de familie om de patiënt te verzorgen. Voorzie steeds een basis EHBO-kit en je persoonlijke medicatie voor de gehele reisperiode. De meeste geneesmiddelen zijn te vinden in Korea, maar hebben meestal geen Engelse bijsluiter. Informeer je begeleider over eventuele medische aandoeningen, medische bevoegdheid heeft hij echter niet. Bij ernstige medische problemen wordt beroep gedaan op lokale artsen.

Twijfel je over je fysieke conditie? Raadpleeg dan je (huis)arts voor je vertrek.

Vaccins en inentingen Voor Zuid-Korea zijn er geen verplichte inentingen nodig. Vaccinatie tegen GELE KOORTS is NIET vereist. Gele koorts komt hier niet voor.

In het algemeen beveelt het ITG aan om in orde te zijn met vaccinaties tegen TETANUS-, DIFTERIE-, KINKHOEST-, MAZELEN- en POLIOVACCINATIE. Iedereen die naar Azië reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, moet tegen HEPATITIS A beschermd zijn. Verder is vaccinatie tegen HEPATITIS B een aanrader.

Extra Het water is drinkbaar maar zeer gechloreerd. In de zomer wordt aangeraden mineraalwater te drinken.

Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie: - telefonisch reisadvies: 0902/88088 (24 uur op 24 uur) - website: www.itg.be

Conditie

Je hebt een normale lichamelijke conditie nodig voor deze reis.

Het is wel essentieel dat je graag wandelt, aangezien er wel wat wandeltochten op het programma staan.

Reisperiode en klimaat

Net zoals bij ons heeft Zuid-Korea 4 seizoenen: zomer, herfst, winter, lente. Deze reis vindt plaats in de herfst. De herfst zijn zacht - te vergelijken met de onze qua temperatuur. In het binnenland is het vochtiger, met redelijk veel regen. Aan de kust is het gewoonlijk uiterst aangenaam.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (mogelijk Engelstalig voor de reizen naar Nepal met reiscode NPGB en NPGN) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je emailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Over Zuid-Korea
Geografie

Zuid-Korea is gelegen in Oost-Azië op het zuidelijke punt van het Koreaanse schiereiland. Het land deelt haar enige grens met Noord-Korea. Kustgrenzen liggen aan de Japanse en Gele Zee en de straat van Korea. Het landschap is vooral heuvel- en bergachtig, maar met wijde kustvlaktes in het westen en zuiden.

De hoofdstad van Zuid-Korea is Seoul, gelegen in het noordwesten van het land. Niet ver hiervandaan bevindt zich over de hele grens tussen Noord- en Zuid-Korea een vier kilometer brede gedemilitariseerde zone. In 1953 werd een staakt-het-vuren overeengekomen na de Koreaanse Oorlog, maar tot vandaag is er nog geen vrede gesloten tussen het communistische noorden en democratische zuiden (al is er zeer zeker positieve vooruitgang).

Het hoogste punt van Zuid-Korea is de schildvulkaan Hallasan, gelegen op het eiland Jeju.

Fauna en flora

Zuid-Korea heeft een mooie natuurlijke omgeving. Met meer dan 3.000 plantensoorten, waarvan er 500 typisch Koreaans zijn, heeft het hele schiereiland een mooie natuur te bieden. De grootste en oudste boom die vruchten draagt is te vinden in Zuid-Korea; de Ginkgo of Japanse notenboom.

Er zijn verschillende nationale parken in Zuid-Korea. Ook rond de Hallasan-vulkaan is er een nationaal park te vinden waar je verschillende wandelingen kan maken. Zuid-Korea heeft een rijke natuur. De nationale bloem van Zuid-Korea is de mooie orchidee, in het Engels ook wel bekend als de 'Rose of Sharon'.

Tegenwoordig bevindt zich in de gedemilitariseerde zone ook een weelderige biotoop waar verschillende planten- en diersoorten voorkomen. Er leven zelfs enkele bedreigde diersoorten zoals de zeer zeldzame Koreaanse tijger, Aziatische zwarte beer, Chinese kraanvogel en de amoerpanter. Verder leven er 70 soorten zoogdieren en 320 soorten vogels in de zone.

Staatsvorm

Hoewel Zuid-Korea een zeer lange geschiedenis kent, is de samenstelling van de huidige staatsvorm ontstaan uit voorvallen in de afgelopen eeuw.

Sinds 15 augustus 1945 is hedendaags Zuid-Korea onafhankelijk van Japan. Na een korte overgangsperiode, waarbij ze in handen waren van de Verenigde Staten van Amerika, konden ze zich vanaf 1948 uitroepen als onafhankelijke republiek. Maar het blijft op 15 augustus dat de inwoners hun nationale feestdag vieren. Dit is hetzelfde in buurland Noord-Korea.

De Koreaanse Oorlog is een tussen 1950 en 1953 uitgevochten oorlog tussen het communistische Noord-Korea en het prowesterse Zuid-Korea. Noord-Korea werd in de oorlog militair ondersteund door de Volksrepubliek China en de Sovjet-Unie. Zuid-Korea werd gesteund door de Verenigde Naties en ontving militaire bijstand van diverse VN-landen, onder leiding van de Verenigde Staten. De directe oorzaak van het conflict lag in de na de Tweede Wereldoorlog doorgevoerde deling van het in 1910 door Japan geannexeerde Keizerrijk Korea. Het noordelijk deel werd door de Sovjet-Unie bezet en het zuidelijk deel door de Verenigde Staten. Als scheidslijn werd de 38e breedtegraad genomen. De opdeling zou tijdelijk zijn, maar beide delen ontpopten zich al snel tot een eigen entiteit. Het noordelijk deel werd communistisch en het zuiden mocht zich - slechts in naam - democratisch noemen. Van een op vreedzame wijze samengaan van beide delen was al snel geen sprake meer en beide delen overwogen met militair geweld het andere deel in te palmen. Na diverse grensconflicten begon de oorlog op 25 juni 1950 met een invasie van Noord-Korea op het zuiden en eindigde op 27 juli 1953 met een wapenstilstand, zonder dat een echte winnaar tevoorschijn was gekomen. De nieuwe scheidslijn kwam nabij de 38e breedtegraad te liggen. Er is sindsdien geen vredesverdrag gesloten, waardoor het conflict formeel nog steeds voortduurt. De Koreaanse Oorlog wordt beschouwd als een onderdeel van de Koude Oorlog. **De houding tussen de 2 Koreaanse landen is de laatste tijd steeds minder gespannen. ** Zuid-Korea is een parlementaire democratie met president Moon Jae-in aan het hoofd. Het hoofd van de regering is Eerste Minister Lee Nak-yeon.

Bevolking

Inwoners van Zuid-Korea worden algemeen Koreaan genoemd.

Het aantal inwoners bevindt zich momenteel rond de 60 miljoen.

Er zijn enkele grote steden in Zuid-Korea, hiervan zijn Seoul, Busan en Incheon het dichtstbevolkt.

Economie

In de jaren '60 kon Zuid-Korea gerekend worden tot de armste landen van Afrika en Azië, maar sinds het land zich in 2004 bij de 'Trillion Dollar Club' voegde ging het steevast voorwaarts met de de Zuid-Koreaanse economie. Nu is het land de twaalfst grootste economie ter wereld.

Enkele belangrijke landbouwproducten zijn rijst, groenten, wortelgewas, gevogelte en fruit. Voor industrieën zijn dit elektronica, telecommunicatie, chemicaliën en staal.

Belangrijke exportproducten voor Zuid-Korea zijn motorvoertuigen, staal, computers en uitrustingen voor draadloze telecommunicatie.

Het land is economisch sterk verbonden aan de Westerse mogendheden (vooral de VS). De werkdruk ligt er zéér hoog.

Religie

Een groot percentage Zuid-Koreanen zijn christenen. Een eveneens groot, maar iets minder vertegenwoordigd aantal is boeddhistisch. Toch is het grootst aantal Zuid-Koreanen atheïst.

Het boeddhisme is zichtbaar in het land door de kunstvoorwerpen en tempels. Dit stamt uit het boeddhistische verleden van Zuid-Korea.

Lokale gebruiken en gewoonten

Zoals in veel Aziatische landen is status bepalend in Zuid-Korea. Gezichtsverlies/behoud is een aspect van de cultuur waar rekening mee gehouden moet worden in de communicatie. Dit is een culturele eigenschap die voortvloeit uit de Confuciaanse traditie (die indruk op alle Oost-Aziatische landen heeft nagelaten). In dezelfde lijn volgt trouwens dat ouderen er met enorm veel respect behandeld worden.

Ook discipline en hard werken is een belangrijk aspect in het leven van een Koreaan. Al op jonge leeftijd wordt de kinderen geleerd dat dit de sleutel tot succes is. Het onderwijssysteem wordt doorgaans gezien als zeer streng.

Het is gebruikelijk je schoenen uit te doen in een gebouw; het dragen van sokken wordt dan geapprecieerd.

Tijdens het eten is het ook gebruikelijk dat je de glazen van de anderen bijschenkt. Wel pas als deze leeg zijn. Wijs ook niet met je eetstokjes, dit kan al eens onbeleefd overkomen. Steek na het eten ook je stokjes niet rechtop in je rijstkom, maar leg ze op de houder voor je stokjes.

Tijdsverschil

In de zomer is het in Zuid-Korea 7 uur later dan in België. In de winter is dit 8 uur later.

Elektriciteit

In Zuid-Korea bedraagt de netspanning 220 Volt. Soms tref je al eens een stekker aan zoals in België maar best neem je toch een verloopstekker mee!

Veiligheid

In Zuid-Korea kan je doorgaans zéér veilig reizen.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren