Overslaan en naar de inhoud gaan

Van Venetië naar Boedapest... een reis met de perfecte mix van wereldsteden, adembenemende natuur, uitdagende activiteiten en een knaller van een afsluiter op één van 's werelds grootste festivals. We doorkruisen 4 landen waar we telkens proeven van de lokale cultuur en ons al fietsend, wandelen of met de kajak uitleven in de prachtige natuur.

De hoogtepunten van deze reis

Groepsreizen Sziget

Het Sziget-festival op het Óbuda-eiland in Boedapest.

Groepsreis Slovenië

De wonderbaarlijke natuur zoals aan het sprookjesachtige meer van Bled in Slovenië.

Groepsreis Italië

Genieten van een Apérol Spritz en wat Cicchetti op een terras in Venetië

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-3
Venetië

Wie Venetië zegt, zegt (gemaskerd) carnaval, talloze gondels, pittoreske bruggetjes en steegjes....het is een cliché, maar de stad blijft tot de verbeelding spreken en wordt niet voor niks als één van de mooiste steden in de wereld beschreven. Er zijn zoveel straatjes dat je er gezellig in kan verdwalen. Wij gaan op tour met een lokale gids die ons de geheime insider plekjes van de stad laat zien, en laten ons onderdompelen in het lokale leven. Ook mogen bekende kleppers zoals de Brug der Zuchten, het San Marcoplein, de eilandjes Murano (met demonstratie glasblazen) en Burano (met zijn gekleurde huisjes) niet ontbreken.

2 Dag 4-6
Rovinj & Pula, Kroatië

Met de ferry zetten we, via het kleine en gezellige Rovinj, koers naar Pula, één van Istrië's meest authentieke (kust)steden. Een stadstocht brengt ons langs het spectaculaire amfitheater, de tempel van Augustus, oude stadspoorten, mozaïekvloeren, de kathedraal en het Venetiaanse fort. We duiken ook de Zerostrasse in, een ondergrondse tunnel die tijdens de Eerste Wereldoorlog werd gebruikt. We reizen met de bus naar Premantura, het zuiders topje van de baai, volgen daar een windsurfles (facultatief) en verkennen met de fiets het Peninsula Kamenjak Nationaal Park. Zon, zee en strand gegarandeerd! Pula is met zijn rijkelijk nachtleven bovendien dé plek om een stapje in de wereld te zetten! 

3 Dag 7-10
Triglav National Park in Slovenië

Volgende halte zijn de Sloveense Alpen in Triglav Nationaal Park. Deze regio herbergt verbluffende natuur zoals heldere meren, rotsmassieven, watervallen, smaragdgroene rivieren,...Het meer van Bohinj is onze uitvalsbasis voor stevige wandelingen en fietstochten aan het sprookjesachtige meer van Bled, de Vintgar kloof en Tolmin in de vallei van de Soca rivier (waar we ook kunnen gaan raften). Andere outdoor-activiteiten zoals paragliden en canyoning zijn hier mogelijk (facultatief). We trakteren onszelf op huisgemaakte salami, kaas of gemberbrood die in deze authentieke dorpjes nog gemaakt worden. 

4 Dag 11-12
Ljubljana

Vroeg in de ochtend vertrekken we vanuit onze oase van rust en natuur terug naar de stad. We maken een stadstour die niet zozeer focust op gebouwen en bezienswaardigheden, maar op verhalen en de magie van het lokale Ljubljana. Daarbij hoort het proeven van de lekkere Sloveense keuken en de verschillende gezellige cafeetjes en bars in deze studentenstad.

5 Dag 13 - 17
Boedapest & Sziget Festival

Save the best for last! In de Hongaarse parel Boedapest is het duidelijk dat de Oostenrijkers vroeger aan de macht waren. Imposante en perfect symmetrisch gebouwde huizen, pleinen (en relaxerende warme badhuizen!). De Matthiaskerk en het uitzicht vanaf het vissersstation mogen we zeker niet missen in ons bliksembezoek aan de stad. We hangen nog even rond aan de oevers van de Donau. Daarna als kers op de taart genieten we 2 dagen van één van Europa's grootste festivals, Sziget. Ongeveer 50 podia, grote internationale sterren, kleinere acts, theater, circus, artiesten, multiculturele keuken,..., Sziget has got it all!  Vermoeid na twee dagen Sziget springen we in Boedapest op de trein en brengen de nacht door in een slaaptrein terwijl we rustig richting Brussel sporen.

Vertrekdata en prijzen

Je wil gráág op groepsreis maar zit ook met vragen over het boeken van je reis in deze onvoorspelbare tijden. Terecht! Lees hier de antwoorden op de meest gestelde vragen. We stellen je graag gerust. 

De prijzen op de website zijn richtprijzen. Boek je vroeg, dan kunnen we jou de goedkoopste prijs garanderen. Lees hier hoe dit werkt.

Vertrek: 23/07/2021
Terug: 08/08/2021
Eco
Bij deze afreis kies je voor minder vliegen
Basisprijs: €1.155
+ 1.100 EUR budget
al 5 boekingen (Als jij nu boekt, is de reis gegarandeerd!)
Wie gaat mee?
Leeftijd
211
231
243
Geslacht
mannen2
vrouwen3
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/12/2020

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvlucht Brussel - Venetië
 • Treinrit Boedapest - Brussel
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • 2 dagen toegang tot Sziget Festival
 • Karavaan-lidmaatschap
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider  
 • KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.

 

 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 16 / 12 / 2020
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.

Specifiek voor deze reis:

 • We verkennen de Adriatische Zee vanop het water
 • We maken wandeltochten in de Julische Alpen
 • We sluiten onze prachtige vakantie af op Sziget Festival
Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.

Specifiek voor deze reis:

 • We slapen, waar mogelijk, in kleine hostels en guesthouses.
 • Ter plaatse maken we, waar mogelijk, gebruik van het openbaar vervoer.
Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.

Specifiek voor deze reis

We slapen in guesthouses of kleinschalige, door families gerunde pensions.

Documenten

Voor Italië volstaat je geldige Belgische identiteitskaart.

Voor de (co-)chauffeurs volstaat het (roze) Europese rijbewijs of het rijbewijs van het bankkaartformaat. Voor Kroatië volstaat je geldige Belgische identiteitskaart. Voor Slovenië volstaat je geldige Belgische identiteitskaart. Voor Hongarije volstaat je Belgische identiteitskaart.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport. We doorkruisen de 4 landen met behulp van het openbaar en gecharterd vervoer. Ter plaatse verplaatsen we ons te voet of met het openbaar vervoer.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Specifiek voor deze reis:

Er wordt tijdens deze reis vooral geopteerd voor gezellige hostels en guesthouses of kleinschalige, door families gerunde pensions. Het huren van een groot appartement behoort ook tot de mogelijkheden.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn:

Specifiek voor deze reis:

De Italiaanse keuken mixt logischerwijze Italiaanse ingrediënten: tomaten, knoflook, pepers, mozzarella, kappertjes, olijven, tonijn, zwaardvis, sardienen,… Ook in Pula, Kroatië merken we de invloeden van de Italiaanse keuken.

De Sloveense keuken is een mix van de Italiaanse, de Oostenrijkse en de Hongaarse keuken. Op het menu staan dus niet alleen pasta’s en pizza’s, maar ook stoofpotjes en goulash. Hierbij drink je een heerlijk Sloveens wijntje.

De Hongaarse keuken kent eenvoudige, smaakvolle gerechten, zoals goulash en gerechten met het bekende Hongaarse paprikapoeder. Er is een harmonie tussen traditionele ingrediënten en de moderne smaak, en de keuken maakt dan ook gebruik van groenten, kruiden, vlees en verschillende soort vis. Naast de goulash vind je nog een aantal erg lekkere gerechten.

 • Pörkölt een vleesragout met uien, paprikasaus met noedels, rijst of aardappelen
 • Tejföl slagroom en wordt aangewend om soepen, schotels, groenten en salades klaar te maken
 • het Somlóigebak
 • de Gundelpannenkoek

Het klimaat en de grond lenen zich erg goed voor wijnteelt. Er zijn 22 verschillende wijngebieden verspreid over Hongarije zoals de Tokaji, Egri Bikavér (Stierenbloed), Badacsony, of de Pálinka (vruchtenbrandewijn).

Bagage

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.

Specifiek voor deze reis:

Aangezien we veel onderweg zijn, neem je eenvoudig te transporteren bagage mee, dus geen zware onhandige valiezen maar kies eerder voor een trekkingsrugzak. Vergeet zeker je bagagelabel niet.

Wees selectief in het materiaal en de kledij die je meeneemt.

Volgende elementen zijn onontbeerlijk:

 • Een beschermhoes voor over je rugzak (flightbag of regenhoes)
 • Stevige, ingelopen wandelschoenen
 • Stevige sandalen
 • drinkbus
 • bescherming tegen de zon: zonnebril, zonnecrème met hoge beschermingsfactor & aftersun, lippenzalf met beschermingsfactor en een hoofddeksel
 • Zwemgerief (eventueel kan je ook een snorkel meenemen)
 • waterschoenen
 • slotje voor je bagage of lockers
 • buidelzakje (voor je geld en documenten)
 • plastic potje of brooddoos en/of een koelzakje om een lunchpakket in mee te nemen
 • Spork/zakmes
 • toiletgerief
 • Zomerkledij
 • Regenjas
 • Trui, fleece en of windstopper: 's avonds kan de temperatuur zakken en niemand heeft het graag koud. We spenderen enkele dagen in de bergen waar de gevoelstemperatuur aanzienlijk lager kan liggen dan in de grote steden.
 • Medicatie: zowel persoonlijke medicatie als algemene medicatie (Motilium, imodium,...)
Geldzaken
Budget ter plaatse

Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus.

Voor deze reis voorzie je een budget voor uitgaven ter plaatse, zoals aangegeven per vertrekdatum bij 'budget'

Je kan overal gewoon geld afhalen met je bankkaart, een kredietkaart kan handig zijn maar is niet noodzakelijk. Zorg wel dat je limieten hoog genoeg zijn.

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Deelnemers aan een Joker-reis moeten over een goede fysieke en mentale gezondheid beschikken.

Voor Slovenië zijn er geen verplichte inentingen, een vaccinatie tegen tetanus (klem) is wel aan te bevelen.

We raden je aan je Europese ziekteverzekeringskaart (blauwe kaartje) mee te nemen. Dit kan je gratis verkrijgen bij je ziekenfonds. Hiermee vermijd je heel wat administratieve rompslomp en voorschieten van geld bij bezoek aan de dokter of opname in een ziekenhuis. Er zijn geen verplichte inentingen nodig voor de 4 landen die we bezoeken.

Conditie

Voor deze reis zijn er geen speciale conditie-vereisten.

Reisperiode en klimaat

De reis gaat door in augustus. Dit betekent dat je mooi weer mag verwachten, mediterraan klimaat. Overdag kan de temperatuur wel eens hoog oplopen wat niet altijd even aangenaam is tijdens fysieke inspanningen. Drink dus voldoende! 's Avonds kan het frisser aanvoelen, voornamelijk wanneer je je in het gebergte bevindt. Neem dus een goede warme trui type fleece mee. Geniet vooral van de heerlijke zon tijdens een namiddagje zwemmen ;-)

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je emailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen. In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Over Slovenië
Over Hongarije
Geografie

De oppervlakte van Italië bedraagt 301.340 km², bijna 10 keer zo groot als België. Binnen het grondgebied Italië liggen 2 andere landen namelijk Vaticaanstad en San Marino.

Meer dan 78% van de oppervlakte van Italië is heuvel-/bergachtig waarvan het grootste deel boven de 700 meter ligt. In het noorden van Italië bevinden zich de uitlopers van de Alpen, en van noord naar zuid lopen de Apennijnen. De Monte Bianco is de hoogste top van Italië met een hoogte van 4.748 m.

Vlaktes komen zeer beperkt voor aan de kust maar vooral rond de monding van de Po. Italië heeft ook 3 actieve vulkanen: de Vesuvius, de Etna en de Stromboli.

Fauna en flora

De fauna van Italië is zeer gevarieerd, maar liefst 30% van alle verschillende vegetaties van Europa komt ook voor in Italië. Bekend zijn vooral de cypressen en de olijfbomen. Macchia is de overheersende vegetatie, een combinatie van altijd groene heesters en dwergstruiken met daartussen laurier, steen- en kurkeiken.

Groot wild komt in Italië nog maar heel weinig voor. Beren, wolven en lynxen zijn met uitsterven bedreigd. Reden hiervoor is de ontbossing en de jacht.

De wolf is het nationale dier en de lelie is de nationale bloem.

Staatsvorm

Italië ontstond in 1861 toen de regionale staten op het schiereiland zich verenigden in een koninkrijk. De koning werd afgezet in de jaren 20 door Benito Mussolini. Na de Tweede Wereldoorlog werd Italië een republiek.

Sinds 2015 is Sergio Mattarella de president van Italië. Een Italiaanse president wordt door het parlement verkozen voor een periode van 7 jaar. Er is geen beperking op het aantal termijnen van de president. De president benoemt de premier, kan het parlement ontslaan en wetten tegenhouden. De premier is sinds december 2018 Giuseppe Conte.

Het parlement in Italië bestaat uit 2 kamers, de Senato della Repubblica en de Camera dei Deputati. De senaat telt 315 zetels en de kamer telt 630 zetels. Beide worden voor een termijn van 5 jaar verkozen.

Bevolking

In Italië wonen 62 miljoen mensen. Rome, met meer dan 3,7 miljoen inwoners, en Milaan, met 3 miljoen inwoners, zijn de grootste steden van Italië. Er wonen ook kleine minderheden Fransen, Duitsers en ex-Joegoslaven.

Economie

Op economisch gebied kan Italië opgedeeld worden in het noorden en het zuiden. In het noorden vindt men vooral de industrie en de grote fabrieken. In het zuiden komt de landbouw nadrukkelijker naar voor. Als gevolg hiervan is het noorden ook veel rijker dan het zuiden en is de werkloosheid in het zuiden ook hoger. Hierdoor is er dan weer een migratiestroom van zuid naar noord.

Italië is de 3de grootste economie van Europa, maar dit is grotendeels het gevolg van een gesubsidieerde economie die zorgde voor een groot overheidstekort. In 2012 bedroeg de schuld 126% van het bnp. De exportproducten zijn ijzer en staal, machines en auto's.

In Italië betaalt men met de euro.

Religie

Italië is van oudsher een heel godsdienstig land. Het rooms-katholicisme is de belangrijkste godsdienst en is vooral in het zuiden nog heel belangrijk. Tot 1984 was dit zelfs de staatsgodsdienst.

Er is ook een kleine, maar groeiende groep moslims in Italië.

Lokale gebruiken en gewoonten

Siësta: Het openbare & economische leven wordt bepaald door de uren van de siësta. De meeste winkels sluiten rond de middag en gaan pas terug open rond 15-16u. 's Avonds blijven ze open tot 20-21u, soms zelfs nog later. Vaak moet je ook niet betalen om te parkeren tijdens de siësta. Tijdens de siësta zie je heel weinig Italianen op straat, maar 's avonds blijven ze tot vrij laat rondhangen, ook met kleine kinderen.

Passeggiata: Een typisch Italiaans fenoneem. Tussen het werk en het avondeten trekken de Italianen hun mooiste kleren aan en gaan 'flaneren' op het centrale plein of een belangrijke straat in het centrum van het dorp of de stad. Zien en gezien worden, daar draait het om. Of een 'lief zoeken', of de laatste nieuwtjes uitwisselen... De oudere mensen zetten zich vaak op een bank om een praatje te maken, de anderen flaneren op en af.

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil tussen België en Italië.

Elektriciteit

In Italië gebruiken ze dezelfde stekkers en voltage als in België. Niet nodig dus om een wereldstekker mee te nemen.

Veiligheid

Er zijn geen bijzondere risico's verbonden aan reizen naar Italië.

Als toerist in Italië loopt u het hele jaar door gevaar het doelwit te worden van gauwdieven en dit in alle toeristische trekpleisters. Veel diefstallen gebeuren ook in de metro, op autobussen (in Rome, in het bijzonder op bus 64, tussen het Terministation en het Vaticaan), in stations en op luchthavens.

Dameshandtassen zijn een favoriet doelwit.

Wees steeds op uw hoede voor gauwdieven!

Daarom volgende tips:

 • Zorg ervoor slechts een minimum aan baar geld op zak te hebben,
 • Bewaar bank- of kredietkaarten en identiteitsdocumenten apart,
 • Maak een kopie van je identiteitskaart of reispas en bewaar deze apart

Het spreekt voor zich dat wie met een voertuig reist er goed aan doet nooit valiezen, reistassen, fotoapparaten, videocamera's, GPS en dergelijke zichtbaar en onbeheerd in de wagen achter te laten.

Geografie

De oppervlakte van Kroatië bedraagt 56.594 km², iets minder dan dubbel zo groot als België. Kroatië grenst aan Slovenië, Hongarije, Servië, Bosnië-Herzegovina en Montenegro. De lange kustlijn is bezaaid met meer dan 1.000 eilanden.

Het noordoosten van het land, de grens met Hongarije is vrij vlak en heel vruchtbaar. Hoe meer men naar de Adriatische kust en het zuiden reist, hoe korter bij de hooggelegen gebieden. De Dinara is met zijn 1.831 m de hoogste berg van Kroatië.

Fauna en flora

Kroatië heeft een grote verscheidenheid op gebied van fauna. Vooral de Velebit en Kvarnereilanden hebben veel verschillende plantensoorten. Liefhebbers van bloemen reizen best naar het uiterste zuiden van Istrië waar tussen vele soorten orchideeën een bijzondere soort Serapias (serapias istraca) groeit die tot nu toe nergens anders gevonden werd.

Kroatië heeft een enorme rijkdom aan beschermde diersoorten waarvan sommige hier hun laatste Europese toevluchtsoord vinden, zoals de bruine beer in Kutarevo, de dolfijn en de mediterrane zeekoe in Kvarner, kuddes wilde paarden, de vale gier op de rotsen van Cres of de witte ooievaars in het dorp Cigoš in Posavina. In Centraal-Kroatië komen nog wolven voor.

Er zijn 8 nationale parken en 11 natuurparken in Kroatië.

Staatsvorm

Kroatie, in de lokale taal Hrvatska, is een republiek sinds de onafhankelijkheid op 25 juni 1991. Het duurde evenwel nog 4 jaar eer de gevechten in de regio met de hulp van de VN tot een einde kwamen.

De president, momenteel Kolinda Grabar-Kitarovic, wordt door het volk verkozen voor een termijn van 5 jaar en kan maximaal 1 keer herkozen worden. Vroeger had de president veel macht in Kroatië, maar in de loop der jaren is de macht wat ingeperkt, maar we kunnen niet spreken van een louter ceremoniële functie. De president stelt de premier aan en bepaalt voor een stuk de buitenlandse koers van Kroatië.

Het parlement Sabor telt 1 kamer met 151 zetels. Het parlement wordt verkozen voor 4 jaar. Andrej Plenkovic is sinds 2016 de premier.

Bevolking

Kroatië telt ongeveer 4,3 miljoen inwoners. De grootste minderheidsgroepen hebben nationaliteiten van ex-Joegoslavië zoals Serviërs en Bosniërs.

Economie

De economie van Kroatië heeft een enorme terugval gekend sinds de economische crisis van 2008. Het heeft nog steeds problemen met zich herop te bouwen, ondanks het feit dat het een van de rijkste republieken is van het vroegere Joegoslavië.

Het toerisme is de belangrijkste sector van de economie.

De kuna (HRK) is de officiële munteenheid van Kroatië. 10 HRK is omgerekend €1,34 (wisselkoers 29 november 2019).

Kroatië zit wel op koers om binnenkort over te schakelen op de euro, een exacte datum hiervoor is wel nog niet bekend.

Religie

De overgrote meerderheid van de Kroaten is rooms-katholiek. De beleving in Kroatië is nog steeds groot. Dit uit zich vooral in de vele processies. Verder zijn er nog ongeveer 4% orthodoxen en een beperkt aantal moslims.

Lokale gebruiken en gewoonten
Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil tussen Kroatië en België.

Elektriciteit

In Kroatië gebruiken ze dezelfde stekkers en voltage als in België. Geen nood dus om verloopstekkers mee te nemen.

Veiligheid

Er zijn geen bijzondere risico's verbonden aan reizen naar Kroatie.

Zakkenrollers zijn hoofdzakelijk aanwezig in de toeristische steden (diefstal van documenten, handtassen, enz.). Neem vóór het vertrek fotokopieën (op papier of elektronisch) van alle identiteitsdocumenten, zodat de aangifte van diefstal (of verlies) bij de politie vlotter kan verlopen.

Geografie

De oppervlakte van Slovenië bedraagt 20.273 km², ongeveer 2/3 van België. Slovenië grenst aan Oostenrijk, Italië, Hongarije en Kroatië. Slovenië heeft ook een korte kuststrook van ongeveer 50 km.

Mount Triglav is de hoogste berg met een hoogte van 2.864 meter en bevindt zich in de uitlopers van de Alpen, de Julische Alpen genaamd.

Enkel aan de kust en aan de grens met Hongarije is er laagland, meer dan 90% van Slovenië ligt boven de 300 meter.

Fauna en flora

Slovenië is het derde meest beboste land van Europa en een derde van Slovenië is beschermd gebied. In Maribor zou de oudste wijngaard van de wereld liggen die meer dan 400 jaar oud is.

In de bergen komen naar schatting nog 500 à 700 bruine beren voor. Andere roofdieren zijn lynxen en wolven. Uniek in de wereld is de grotsalamander, niet verwant aan andere amfibieën en kan meerdere jaren overleven zonder eten.

De nationale bloem van Slovenië is de anjer. Het bekendste dier van Slovenië zijn de Lipizzaners die al sinds 1580 gekweekt worden in de Lipica Stoeterij.

Staatsvorm

Op 25 juni 1991 verklaarde Slovenië zich onafhankelijk van het toenmalige Joegoslavië, zeer tegen de zin van de Serviërs die toen de meeste macht hadden. Na een korte strijd van 10 dagen was de onafhankelijkheid een feit.

Sindsdien is Slovenië een republiek met een vooral ceremoniële president aan het hoofd. De president, momenteel Borut Pahor wordt door het volk verkozen voor maximaal 2 termijnen van 5 jaar.

Het parlement bestaat uit 2 kamers, de Nationale Assemblée, Državni Zbor, met 90 zetels en de Staatsraad, Državni Svet, met 40 zetels. De Staatsraad wordt verkozen door een kiescollege voor een termijn van 5 jaar en heeft een adviserende rol. De Assemblée wordt door het volk verkozen voor een termijn van 4 jaar. In de grondwet staat dat er 1 zetel voorbehouden is voor de Italiaanse minderheid en 1 voor de Hongaarse minderheid. De premier is Marjan Šarec.

Bevolking

In Slovenië wonen een kleine 2 miljoen mensen. Ljubljana is de grootste stad en telt 279.000 inwoners.

Hoewel de grootste minderheden de Serviërs, Kroaten en Bosniërs zijn, zijn zij geen officieel erkende minderheden. Italianen (aan de kust) en Hongaren (in het oosten) zijn dat wel.

Economie

Sinds de onafhankelijkheid van Joegoslavië ging de economie van Slovenië er met rasse schreden op vooruit. Dit vooral door de centrale ligging tussen Europa en de Balkanregio. Het bnp van Slovenië is bijna dubbel zo hoog als dat van de overige ex-Joegoslavische republieken.

De belangrijkste bedrijfstakken zijn de dienstensector (toerisme) en de chemische industrie.

Een groot deel van de economie wordt nog steeds geregeld door de overheid.

Slovenië werd in 2004 lid van de EU en de euro werd vanaf januari 2007 de munteenheid.

Religie

De meeste Slovenen, ongeveer 28%, volgen de rooms-katholieke Kerk. Respectievelijk 2.4% en 2.3% is moslim en orthodox. In Slovenië staan meer dan 3.000 kerken, kapellen of religieuze monumenten.

Lokale gebruiken en gewoonten
 • Slovenen houden enorm van stempels. Een stempel op een brief van een organisatie maakt die geloofwaardiger, gewichtiger. Elk officieel en eigenlijk alle documenten worden dan ook met hartelust bestempeld. Een andere uiting van de stempelwoede is de stempel die je kan verzamelen bij elke berghut, elke bergtop en in vele grotten. De meest gegeerde stempel is die van de Triglav. Deze “driehoofden”-berg is de hoogste van Slovenië. Hij heeft 3 pieken waar je hoofden in kan zien. Eén kijkt naar het verleden, één in het heden en één naar de toekomst. Als nationaal symbool, ook aanwezig in de vlag, is het de berg die je als Sloveen ooit in je leven moet beklommen hebben. En bewijs dat maar eens zonder stempel.
 • Als je één ding kan zeggen van een Sloveen is dat die wel heel erg flexibel is. Dit uit zich o.a. in de gastronomie. Op restaurant, in het eetkraampje, in de voedingswinkels geldt de leuze “u vraagt, wij draaien”. Zin in een ijsje met één bol, maar problemen bij het kiezen? Geen probleem, je vraagt gewoon “één bol, de helft X en de helft Y”, is dit nog niet genoeg om aan al je smaken te voldoen dan vraag je gewoon “tutti frutti”. Dan krijg je één bol met de mix van alle smaakjes die ze hebben. Verdere variaties kunnen dan zijn “tuttti frutti zonder pistache en zonder banaan”, en ga zo maar door. Ook bij de bakker zijn ontelbare mogelijkheden: een half brood, een kwart brood. -Bij een bezoek bij een Sloveen thuis is het hoogst onbeleefd om je schoenen aan te laten. Je laat ze achter in de gang, maar geen nood, je hoeft niet op je sokken te lopen. De Sloveen heeft verschillende bezoekers-slofjes in alle maten en kleuren, waar je eentje kan uitkiezen zodat je nooit koude voeten hoeft te hebben. De Sloveen zelf is erg verknocht aan zijn pantoffels. Ze horen bij de basisuitrusting als ze op weekend of vakantie gaan en hebben bijna dezelfde belangrijkheidsgraad als de tandenborstel. Soms gaat het zelf zo ver dat de leerlingen op school verplicht zijn binnen hun pantoffels aan te doen.
Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil tussen Slovenië en België.

Elektriciteit

In Slovenië gebruiken ze dezelfde stekkers en voltage als in België. Geen nood dus om een wereldstekker mee te nemen.

Veiligheid

Er zijn geen bijzondere risico’s verbonden aan reizen naar Slovenië.

Geografie

Hongarije ligt ingesloten tussen Oostenrijk, Slovenië, Kroatië, Roemenië, Servië, Oekraïne en Slowakije. De Donau snijdt het land in 2 delen. Ten oosten van de Donau ligt het lagergelegen gedeelte van Hongarije, aan de westkant het hoger gelegen stuk. Centraal in het westelijk gedeelte ligt het Balatonmeer, het grootste binnenmeer van Midden-Europa met een oppervlakte van 592 km², dat is bijna 3 keer groter dan de stad Antwerpen.

De hoogste toppen komen voor in het noorden, tegen de grens met Slowakije.

Fauna en flora

Vroeger was Hongarije voor het grootste stuk bebost met voornamelijk loofbossen (eik en beuk). Momenteel vormt het Bakonywoud het grootste bosgebied. Verder zijn ook de bergruggen Börzsöny, Bükk, en Mátra met bossen bedekt. De vroegere zoutsteppen zijn nog erger ontbost wat zorgt voor een serieuze verschraling van de flora. De tulp is de nationale bloem van Hongarije.

Ook de fauna had zwaar te lijden onder de ontbossing en groot wild, zoals het grijze rund, de buffel en het Szalontavarken, komen enkel nog voor in reservaten. Trekvogels zijn er nog in groten getale, zoals reigers, ibissen en trapganzen. Zoetwatervissen als karpers, voorns en baarzen lijden erg onder overbevissing en vervuiling.

Staatsvorm

Hongarije is een parlementaire republiek, waarin de president, János Áder, vooral ceremoniële taken heeft. De minister-president, Viktor Orbán, is de feitelijke regeringsleider. Hij kan zelf ministers benoemen en ontslaan.

Het parlement, Országgyülés, wordt telkens voor 4 jaar gekozen en telt 386 leden. Het kiesstelsel is zeer ingewikkeld met stemmen per persoon, landelijke en districtslijsten en de mogelijkheid om op een persoon en een partij te stemmen waarbij de persoon niet noodzakelijk tot dezelfde partij moet behoren.

Bevolking

Hongarije telt iets minder dan 10 miljoen inwoners. De grootste minderheid zijn de Roma met ongeveer 3% van het aantal inwoners. Sinds 1981 kent het bevolkingsaantal van Hongarije een negatieve groei.

Economie

De belangrijkste industrieën van Hongarije zijn vooral de zogenaamde zware industrie zoals mijn- en metaalnijverheid. 17% van de export zijn auto's met grote fabrieken van Audi, Opel, Mercedes en Suzuki.

De Hongaarse industrie had en heeft nog steeds zwaar te lijden onder de economische crisis.

Hoewel Hongarije deel uitmaakt van de Europese Unie betaal je in Hongarije met de Hongaarse forint (HUF).

Religie

De meerderheid van de Hongaren zijn katholiek. De grootste groep volgt de rooms-katholieke leer, verder zijn er ook calvinisten en Grieks-orthodoxen.

Voor 1940 was er in Hongarije ook een grote groep joden, meer dan een half miljoen werd gedeporteerd, slechts weinigen hebben dit overleefd. Enkel in Boedapest is er nog een kleine joodse gemeenschap.

Lokale gebruiken en gewoonten

Enkele woordjes Hongaars worden sterk geapprecieerd.

Kijk goed na voor je iets koopt of een winkel wel degelijk creditcards accepteert. Ook al hebben ze een sticker op de deur hangen waarop wordt aangegeven dat ze creditcards aanvaarden, dit hoeft nog niet te betekenen dat ze dit effectief ook doen.

Vrienden die elkaar begroeten, geven een kus op beide wangen.

Als je proost, klink dan niet met je bierglazen. Hongaren hebben dit niet meer gedaan sinds dat de Oostenrijkers de Hongaarse generaals hebben opgehangen, wat leidde tot de revolutie in 1848, toen ze proostten op de executies met ... bier.

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil tussen België en Hongarije.

Elektriciteit

In Hongarije gebruiken ze dezelfde stekkers en voltage als in België. Geen nood dus om wereldstekkers mee te nemen.

Veiligheid

Hongarije is een veilig land; in toeristische gebieden is waakzaamheid voor zakkenrollers en andere kleine criminaliteit geboden.

In tegenstelling tot wat sommige hotels en zelfs bepaalde politiekantoren beweren, is het onmogelijk om in Boedapest op een vlucht richting Brussel te stappen zonder in het bezit te zijn van een geldige Belgische identiteitskaart of paspoort. In het geval van verlies of diefstal van uw identiteits- en/of reisdocumenten dient u dus steeds langs de ambassade te komen om een voorlopig identiteits- en/of reisdocument af te halen.

Opgelet voor bars die o.a. jonge vrouwen op pad sturen om je aan te spreken op straat en je uit te nodigen voor een glas in een 'leuke bar'. Mogelijk is het de bedoeling je af te zetten door je overdreven dure drankjes aan te smeren. De portier zal weigeren je buiten te laten tot je het volledige bedrag betaald hebt. Het gaat vaak om vele honderden euro’s. Mijd deze gelegenheden en raadpleeg op voorhand een gedetailleerde prijslijst.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
Groepsreis Kroatië

Wat andere reizigers vinden

Voor mij was dit een onvergetelijke reis. Ik heb op deze 16 dagen 4 geweldige landen bezocht en 13 geweldige mensen leren kennen.

Falke Van Orshoven

Ik ben vertrokken zonder enige verwachting. Dit zorgde ervoor dat deze reis onvergetelijk is geworden. Activiteiten, de groep, alles maakte het gewoon volledig af.

Robin Lenssens

Onvergetelijke reis, geen woorden voor !! Echt alles was zo geweldig !!

Jens

Reistips

Veelgestelde vragen

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe flexibel reis je als individu in een groep?

Elke reis bij Joker is uniek. De reisroute loopt langs minder platgetreden paden dankzij onze jarenlange ervaring en goede contacten ter plaatse. Alle reizen worden daarnaast nog unieker doordat elke groep mee de reis invult. Hoe dan?

Elke reis is dankzij onze reisbegeleiders op maat van de deelnemers, de groep en de lokale omstandigheden. Al tijdens de vertrekvergadering speelt de reisbegeleider in op de interesses van de groep. Wil er iemand salsales volgen in Cuba en gaat de rest er liever mojito’s leren mixen? Je begeleider doet zijn uiterste best om het voor elkaar te krijgen! Net zo met een festival of een andere niet te missen gebeurtenis: dan passen we de reisroute aan als het kan en in samenspraak met de groep.

Omdat we iedereen een prachtreis willen bezorgen, zorgen we ervoor dat er voldoende flexibiliteit en vrijheid is. Ook als dat betekent dat je liever een namiddag op je eentje wat onderneemt.

Hoe zit het met het comfort op reis?

Het comfort is eenvoudig. We overnachten in kleinschalige hotels en guesthouses, die –waar mogelijk- in handen zijn van plaatselijke families. Op bepaalde reizen gaan we kamperen of logeren we tijdens een homestay bij de mensen thuis (en daar spreken we dan nog láng van)!  De kamerverdeling kan wisselen van dag tot dag. Meestal deel je een kamer met 2 of meer reisgenoten en soms zijn de kamers gemengd. Heb je vragen over het comfort? Contacteer een Joker-reiskantoor: zij kunnen je specifieke vraag dan doorspelen naar de Joker-medewerkers die de reizen samenstellen.

Reizen we uitsluitend met openbaar vervoer?

Ter plaatse reizen we meestal met het openbaar vervoer. We streven naar een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot futuristische monorails! We kunnen ook vervoer huren om op plekken te komen die anders onbereikbaar zijn. Een exclusieve collectie aan voertuigen, want zelden neem je ze thuis in het straatbeeld waar!

Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Go-26?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar:

 • Gemiddelde leeftijd: 22 jaar
 • Man 40% / Vrouw 60%
 • Single 93% / Koppel 7%
Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 30% bij inschrijving. Het saldo volgt 6 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".

Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.