Overslaan en naar de inhoud gaan

Al roadtrippend de mooie natuur van het noordwesten van de VS ontdekken, wie droomt daar nu niet van? Maar liefst 4 nationale parken (waaronder Yellowstone) staan op het programma. Tussendoor gaan we op zoek naar de geschiedenis van de Native Americans en eindigen doen we in bruisend Seattle. Onderweg wisselen we kamperen af met enkele nachten in een hostel of motel.

De hoogtepunten van deze reis

groepsreis USA

de actieve geisers van Yellowstone National Park

groepsreis USA

Glacier National Park

groepsreis USA

de afsluiter in Seattle

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-4
South Dakota

South Dakota: stel je een plek voor waar je, zo ver als het oog kan zien, mijlen en mijlen naar de horizon kan kijken. Een landschap dat verhalen vertelt van westerse kolonisten en goudzoekers die op zoek zijn naar een beter leven.

Vanuit Denver rijden we richting Badlands National Park. Duizenden hectares door erosie gevormde “Badlands”. Diepe canyons, ruige rotsformaties en prairies in een palet van kleuren waar menig schilder jaloers op zou zijn. Het is een ideaal gebied voor prairiehonden, gaffelantilopen, bizons, coyotes en dikhoornschapen.

Misschien wel de bekendste plek in South Dakota is Mount Rushmore, waar de gezichten van de vier Amerikaanse presidenten George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt en Abraham Lincoln zijn uitgehouwen in de rotsen van de Black Hills. Met als tegenhanger het nog imposantere beeld van Crazy Horse, dat uitkijkt over het land van weleer van de Native Americans.

Vervolgens doorkruisen we het met naaldbossen en prairies bezaaide Custer State Park, bekend om zijn enorme kudde bizons (één van de grootste kuddes in de Verenigde Staten) en zijn unieke rotsformaties.

2 Dag 5-7
Roadtrip door cowboyland

Onderweg naar Yellowstone stoppen we even in Deadwood, een stad is vernoemd naar de dode bomen die door de eerste kolonisten ter plaatse werden gevonden. De plaats heeft een roemruchte geschiedenis als goudzoekersplaats in het Wilde Westen, onder meer te zien in de TV-serie Deadwood.

Devils Tower, het eerste National Monument van de VS, rijst zo abrupt op uit het landschap, dat het niet verwonderlijk is dat deze 250 meter hoge rotsformatie een heilige plaats voor Native Americans geworden is. Wij trekken er te voet rond en rijden nadien verder naar Sheridan waar we bekomen met een frisse pint in the Mint Bar.

Tussen Cody en Sheridan rijd je dwars door de Bighorn Mountains, ook wel “het zusje van de Rocky Mountains” genoemd. Eindpunt van de dag is de rodeohoofdstad Cody, dat graag met het ruige imago van het wilde westen dweept, je voelt je er als een cowboy op de prairie. De stad is vernoemd naar William Frederick Cody, beter bekend als “Buffalo Bill”.

3 Dag 8-11
Yellowstone N.P.

Gelegen op een slapende supervulkaan en te midden van talloze actieve geisers, kleurrijke heetwaterbronnen en modderpotten ligt het Yellowstone National Park. Eén van Amerika's mooiste en meest spectaculaire natuurgebieden. In Yellowstone maak je kennis met de overweldigende krachten van onze aarde.

Je vindt er ook prachtige bossen, mooie alpenweiden, schitterende meren en canyons met watervallen. We maken hier enkele stevige tochten met zijn 10.000 warmtebronnen, meer dan 300 geisers en maar liefst 290 watervallen. En wie weet spotten we misschien enkele bizons, elanden, herten, zwanen, pelikanen, grizzly beren of bruine beren.

4 Dag 12-15
Glacier N.P.

Een stevige rit brengt ons kort bij de Canadese grens, naar Glacier N.P. Zoals de naam al doet vermoeden biedt dit park een aaneenschakeling van mooie plekjes: van felblauwe gletsjermeren tot adembenemende berguitzichtpunten. Wanneer de dikke laag wintersneeuw ligt, smelt, ontluikt zich een pareltje van een natuurpark. Ook hier strikken we de bergschoenen voor enkele stevige tochten. Niet alle tochten zijn geschikt voor mensen met hoogtevrees! Het park heeft maar liefst zes bergtoppen van 3.000 meter of hoger, waarvan Mount Cleveland met 3.190 meter de hoogste is.

De rit naar de Pacific Coast onderbreken we met een avondje vertier in Leavenworth, een stukje Tirol in de VS. Als je er door de straten loopt, waan je je zo in een "Bavarian Village".

5 Dag 15-17
Olympic N.P.

Over Olympic N.P. wordt wel ooit gezegd, dat het drie parken in één zijn; regenwouden, bergen, en een schitterende kustlijn. Dankzij de bescherming van de bergen bereikt de temperatuur in deze gebieden maar zelden het vriespunt, en in de zomer wordt het vrijwel nooit warmer dan 26º C. De bomen- en plantengroei in deze rivierdalen is uitzonderlijk mooi, er staan gigantische bomen die soms wel 90 meter hoog zijn, en een omtrek kunnen hebben van zo'n 7 meter. En op de bodem wordt elk stukje in beslag genomen door levende planten, zoals mossen en varens, waardoor de regenwouden een jungle-achtige uitstraling hebben. Waarop wachten we nog om onze wandeltochten aan te doen?

We genieten niet alleen van de “Pacific Ocean” vanop de kustlijn maar wagen ons ook aan een whalewatch trip. Spotten we hier enkele zeldzame “Pacific” exemplaren?

6 Dag 18-21
Seattle

We beëindigen onze reis in het immergroene Seattle (vandaar de bijnaam Emerald City), de stad van de grunge rock, de iconische Space Needle, de fabrieken van Boeing en de levendige food en pub scene. Op de plek waar de eerste goudzoekerspioniers zich vestigden, blikken we terug op onze belevenissen van de afgelopen weken.

Vertrekdata en prijzen

Vertrek: 01/08/2024
Terug: 21/08/2024
Prijs nog niet bekend (reis nog niet boekbaar)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvlucht Brussel - Denver en Seattle - Brussel en terug
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • 16 dagen huurwagens omnium verzekerd met franchise (Bijz. Reisvoorwaarden, art 15)
 • Brandstof huurwagens
 • Voorschotten logementen t.w.v. $ 250
 • Gebruik van Joker-tenten en kampeermateriaal
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering
 • Bijdrage Garantiefonds
 • Compensatie CO2-uitstoot van de vlucht van de Karavaan-reisbegeleider via Bos+

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logementen, plaatselijk transport, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Bijkomende info

 • Door de stevige dagtochten vereist deze reis een goede lichamelijke conditie.
 • Tijdens de reis slapen we voornamelijk in tenten. De sterk wisselende weersomstandigheden, de beperkte sanitaire voorzieningen op de campings in de nationale parken en het samen bereiden van de maaltijden, vereisen een flexibele avontuurlijke ingesteldheid.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 31 / 05 / 2023
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.

 • Tijdens deze reis trekken we met huurauto's achtereenvolgens doorheen South Dakota, Wyoming, Montana, Idaho en Washington.

 • We bezoeken zeer afwisselende nationale parken (o.a. Badlands, Yellowstone, Glacier en Olympic). We ondernemen enkele dagtochten in de bergen, in regenwoudachtige bossen, langs ruige kustlijnen....

 • We kamperen 's avonds in (of in de buurt van) deze nationale parken op één van de talrijke campings en koken er regelmatig ons eigen potje. Met wat geluk zien we te midden van al deze natuurpracht wilde dieren, zoals wasberen, herten, elanden of beren.

 • Tussen de parkbezoeken door, beleven we hoe Native Americans leefden en de natuur vereerden. Hierbij snuiven we tevens de sfeer op in cowboystadjes.

 • In het laatste deel van de reis genieten we tevens van de adembenemende en ruige Pacific Coast. Hier spotten we misschien tijdens onze whalwatching trip. We sluiten onze reis af in het mooie Seattle.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen.

Op Duurzaam reizen met Joker lees je ons volledige verhaal.

Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.

 • We verkennen deze regio met huurwagens, en dat is een noodzakelijke keuze om deze regio zo flexibel en afwisselend mogelijk te verkennen.

 • De natuur in het noordwesten van de V.S. is fenomenaal en kan enkel blijven bestaan indien we deze respecteren. Aangezien een aanzienlijk deel van de reis een wandel- en kampeerdeel bevat, is het erg belangrijk dat iedereen zijn steentje bijdraagt, o.a. door niet af te wijken van de wandelwegen, geen afval achter te laten, respect te tonen voor wilde dieren...

 • In de parken laten we waar mogelijk de auto aan de kant en trekken onze wandelschoenen aan. Waar mogelijk koken we hier zelf en nemen we hierdoor een stukje afstand van de Amerikaanse fastfood"overdaad"cultuur.

 • Tijdens deze reis werd er verder bewust voor gekozen om enkel te werken met organisaties (walvistochten, ...) die op een ecologisch verantwoorde manier (o.a. met respect voor de dieren en hun leefmilieu) te werk gaan.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.

 • Door tijdens deze reis te overnachten in tenten op kampeerplaatsen of kleinschalige motels reizen we dus tussen de "echte Amerikanen" en is het gemakkelijker om contacten met de lokale bevolking te leggen. Amerikanen praten tevens altijd en overal met iedereen. Deze reis biedt dus kansen te over om elke dag opnieuw met de Amerikanen kennis te maken. Reken er maar op dat zij ons aanspreken nog voor we dat zelf hebben kunnen doen.

 • We doen onze kampeerinkopen in kleine en grote supermarkten waar ook dé Amerikaan winkelt. Daardoor steunen we de lokale economie en leggen we vlotter contact met de lokale bevolking. We komen op deze manier snel in contact met de eigenheid en eigenaardigheden van de Amerikaanse cultuur.

Documenten

Om naar de VS te reizen moet men beschikken over

 • een geldige internationale reispas, geldig tijdens de volledige reis
 • elektronische toestemming 'ESTA'

Deze elektronische reistoestemming kost 21 USD en moet voor afreis met een kredietkaart betaald worden. Dit is ook verplicht indien je naar een andere bestemming vliegt en enkel overstapt in de USA. Er zijn veel malafide websites te vinden waar deze toestemming tot 60 USD kost! Gebruik dus enkel de officiële website.

Aanvraag ESTA

De elektronische toestemming is 2 jaar geldig en kan meerdere keren gebruikt worden. Best print je je toestemming af en neem je dit document mee bij vertrek. De aanvraag moet uiterlijk 72u voor afreis toegekend zijn. Op tijd aanvragen dus!

OPGELET

Sinds 21/01/2016 gelden er striktere regels als je na 01/03/2011 in Irak, Iran, Soedan, Jemen, Libië, Noord-Korea, Somalië of Syrië geweest bent of sinds 12/01/2021 naar Cuba. De kans dat je dan met een ESTA kan reizen is erg klein en dan moet je een visum aanvragen bij de Amerikaanse ambassade in Brussel.

De te volgen visum-procedure in stappen:

 • sessie starten op "https://ceac.state.gov/genniv/" waarbij Online Nonimmigrant Visa Application (DS-160) type B2 (Tourism) wordt ingevuld
 • account creëeren op Visum website 2
 • invoeren informatie inzake DS-160 op Visum Website 2
 • betalen van MRV-kosten (144 euro) via bankoverschrijving of "debet"-Mastercard/Visa op Visum Website 2
 • betalen van transportkosten (26 euro) via "krediet"-Mastercard/Visa op Visum Website 2
 • online maken van afspraak op Visum Website 2
 • interview op consulaat (paspoort wordt daar bijgehouden)
 • paspoort met ingeplakt visum wordt naar opgegeven adres verstuurd

De afspraken voor het interview op het consulaat worden niet telefonisch gemaakt maar uitsluitend online!

Meer info op de website van buitenlandse zaken

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Voor de (co-)chauffeurs volstaat het (roze) Europese rijbewijs of het rijbewijs van het bankkaartformaat.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt.

Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport.

Specifiek voor deze reis

We beschikken tot in Seattle over enkele comfortabele huurwagens of één à twee minivans, afhankelijk van de grootte van de groep.

We maken eerder korte ritten, zeker naar Amerikaanse normen. Maar geregeld moeten we ook lange trajecten rijden: om de twee à drie dagen maken we een langere rit die een groot deel van de dag in beslag neemt. We stoppen wel geregeld zodat we even de benen kunnen strekken.

Het gebruik van huurwagens heeft als voordeel dat we plaatsen kunnen bereiken die weinig of niet door het openbaar vervoer worden aangedaan. We reizen dus flexibeler!

Voor reizen met huurwagens is het evident dat naast de begeleider, ook enkele deelnemers fungeren als chauffeur en co-chauffeur. Actieve participatie, autorijden, kaartlezen zijn niet alleen gewenst, maar vaak ook noodzakelijk.

Conform de Bijzondere Reisvoorwaarden, art. 15 moeten álle deelnemers en zeker de chauffeurs als een goede huisvader zorgen voor het hun toevertrouwde voertuig. Verkeersboetes, onverantwoord rijgedrag en nalatigheid, met schade tot gevolg, zijn ten laste van de reizigers. Daar waar mogelijk is steeds een omniumverzekering onderschreven. Soms is een franchise van toepassing. Glas-, bodem- en bandenschade kan in sommige gevallen niet verzekerd worden. Dergelijke kosten worden steeds door de deelnemers gedragen. Op de vertrekvergadering krijg je hierover meer informatie.

Vergeet zeker je rijbewijs niet! Elke hoofdchauffeur moet tevens over een kredietkaart op zijn/haar naam beschikken.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Specifiek voor deze reis

We overnachten afwisselend in motels of in tweepersoonstenten die we zelf opzetten. Waar mogelijk kiezen we voor overnachtigingmogelijkheden (ipv overnachtigingsmogelijkheden) die in handen zijn van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie.

We slapen verschillende (ipv ongeveer elf (11!)) nachten in tweepersoonstenten die we zelf opstellen. De campings op onze route verschillen nogal qua comfort. Van comfortabele (ipv ronduit luxueus) (restaurants, wasserij, kraaknet sanitair, etc.) tot "basic" (wel toilet maar geen douche of andere voorzieningen). Zeker tijdens de maanden mei en september kan het ’s nachts vrij koud zijn (temperaturen rond het vriespunt), waardoor een degelijke slaapzak onontbeerlijk is.

In de steden en tussen de nationale parken overnachten we in motels. In de motels slaap je vaak met twee personen in één dubbel bed en met vier personen op één kamer! Een lakenzak kan handig zijn. Gewone lakens etc. zijn steeds ter plaatse aanwezig. Handdoeken meestal ook, maar je dient er zelf toch één mee te nemen voor tijdens het kamperen.

Joker maakt gebruik van degelijke tenten, meestal van een bekend merk, en ze hebben een marktwaarde van ongeveer 250 euro. Draag zorg voor het materiaal, dan kan iedereen - ook jij - er optimaal van genieten! Bevallen de tentjes jou? Je kan er eentje na je reis aankopen voor de democratische prijs van 65 euro per tent.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn:

We kunnen natuurlijk niet om de verschillende fast food restaurants heen. We ontdekken dat er veel meer "chain restaurants" bestaan dan Mc Donald's of Kentucky Fried Chicken.

Als het weer het toelaat picknicken en koken we regelmatig zelf ons potje in de nationale parken. Dat betekent ook dat er verwacht wordt dat iedereen de handen uit de mouwen steekt: menu's samenstellen, op ontdekking gaan in de grote en lokale supermarkten waar we genieten van het rijkelijke aanbod aan lokale specialiteiten, afwassen....

Sowieso wisselen we het zelf koken af met uit eten gaan om de Amerikaanse eetcultuur beter te leren kennen.

Bagage

Sowieso raden we aan om compact in te pakken. Want hoe minder bagage (= gewicht) je meepakt, hoe minder brandstof nodig is. Heb je geen goeie regenjas, rugzak of wandelbroek? Pols dan zeker eens bij je rondreizende vrienden, familie of buren. Misschien kan je wel enkele spullen lenen! Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure. Alles aankopen om slechts eenmalig te gebruiken is best duur en niet altijd milieuvriendelijk.

Omdat minder wegwerpplastic = minder afval = beter voor het milieu vragen we elke Joker-reiziger om het volgende mee te nemen:

 • een hervulbare drinkbus
 • herbruikbare zakken, linnen winkelzakken/netjes
 • indien relevant voor je reis: herbruikbare koffie- en theebeker (beter dan wegwerp), doosjes om je picknick of restjes van de lunch of het avondeten in te bewaren
 • indien er regen wordt voorspeld: goeie regenjas of poncho (en geen wegwerpexemplaar)
 • zakasbakje (voor rokers)

Lees ook onze tips voor een plasticvrije toiletzak >>

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.

Houd rekening met zeer afwisselende omstandigheden: warm en koud, droog en nat, kust en bergen, stad en natuur;

 • Neem comfortabele reiskledij mee die je in verschillende omstandigheden kunt dragen (stadsbezoek, wandelen, eventueel zwemmen, ...);
 • Geef de voorkeur aan sneldrogende spullen;
 • Soepele reistas, niet te groot wegens beperkte kofferruimte in de wagens;
 • Dagrugzakje voor de wandelingen, dat je op het vliegtuig ook als handbagage kunt gebruiken;
 • Slaapmatje;
 • Warme slaapzak;
 • Regenkledij;
 • Warme trui & fleece;
 • Ingelopen stevige wandelschoenen met enkelsteun en degelijk profiel;
 • Waterbestendige sandalen/schoeisel
 • Wandelkledij;
 • Zwemgerief;
 • Zonnebescherming: pet, bril, crème, lipbescherming;
 • Eetgerief: bord, beker, bestek (incl. zakmes), brooddoos, drinkbus;
 • Wereldstekkers, want de Verenigde Staten gebruikt andere stekkers
 • Fototoestel, als je de volgende winnaar van de fotowedstrijd wilt worden :-).
 • T-shirt of hemd met lange mouwen, bescherming tegen zon en muggen
 • Muggenmelk
 • EHBO-set: met o.a. Compeed, sporttape en persoonlijke medicatie
 • Voedzame extra’s (granenrepen ed.)
 • Verrekijker
 • Zaklamp en reservebatterijen

Op sommige beperkte plekken (veelal in een motel) is er de mogelijkheid om kledij te wassen. Op de vertrekvergadering zal medegedeeld worden of en waar dit mogelijk is.

Omdat we met huurwagens reizen, vragen we slechts beperkte bagage mee te nemen in een soepele, niet te grote reistas (of rugzak). Koffers of rugzakken mét uitwendig frame zijn uitgesloten.

We nemen de tenten en wat kampeergerief vanuit België mee. De reisbegeleider zal elke deelnemer vragen om iets in de bagage mee te nemen. Vul je reistas dus niet tot aan de limiet, maar reserveer enkele kilo’s voor tenten/kampeermateriaal.

Geldzaken
Budget ter plaatse

Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus.

Best neem je een deel van het budget cash mee in dollars. Bijna overal kan je terecht met je bankkaart of kredietkaart.

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Je kan enkel naar Verenigde Staten reizen na een volledige vaccinatie tegen Covid. Zowel een dubbele vaccinatie als de enkele vaccinatie met J&J worden toegestaan. Vanaf 8 november 2021 wordt ook Astra Zeneca geaccepteerd.

De vaccinaties moeten wel minimaal 14 dagen voor vertrek gezet zijn. De reiziger is zelf verantwoordelijk om zich in orde te stellen met de geldende regels (bv vaccinatieplicht, pcr testing, antigeentest, quarantaine, gezondheidsverklaringen, enz..) inzake covid 19 van de bestemming van zijn reis, de eventuele tussenstops en bij een vliegreis van de gebruikte luchtvaartmaatschappij. Voor meer info inzake de geldende regels per land, verwijzen wij graag naar de reisadviezen van de dienst buitenlandse zaken. https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen

Er zijn geen verplichte inentingen voor deze bestemming. Raadpleeg echter steeds je huisarts die je bepaalde inentingen kan aanbevelen.

Medische voorzieningen zoals dokter, apotheker en/of ziekenhuis zijn niet altijd in de onmiddellijke nabijheid. Voorzie daarom steeds een basis EHBO-kit met je persoonlijke medicatie voor de gehele reisperiode.

Informeer je begeleider over eventuele medische aandoeningen, medische bevoegdheid heeft hij echter niet. Bij ernstige medische problemen wordt beroep gedaan op lokale artsen.

Conditie

Deze reis is toegankelijk voor iedereen met een goede lichamelijke conditie.

De klemtoon ligt voor deze reis op natuurbeleving. Het belangrijkste is een ‘open mind’ en positieve ingesteldheid die zorgen voor een betere vertering van eventuele hitte/koude/regen, het gebrek aan comfort tijdens de tochten en het kamperen en de vermoeidheid na de geleverde inspanningen.

We verwachten een open groepsgeest en een grote aanpassingsbereidheid. Je leeft immers een paar weken erg dicht op elkaar. Het intensieve programma zorgt ervoor dat je “moe maar voldaan” terug op het vliegtuig stapt.

Reisperiode en klimaat

Het Noordwesten van de V.S. heeft korte zomers en lange, koude winters. Het kan er in de zomer echt warm en droog zijn gedurende de dag, maar ’s avonds en ’s nachts kan het enorm afkoelen. Het weer kan hier ook zeer veranderlijk zijn en je bent dan ook best altijd op alles voorbereid (regenkledij, kledij voor warm en koud weer). Voorzie voor deze afreizen dus zeker een warme slaapzak en warme kledij.

Gezien deze reis een vijftal staten in het noordwesten van de V.S. doorkruist van het binnenland tot de kust, mag je je aan vele weersomstandigheden verwachten.

In het gebied Northwest Pacific, valt de meeste regen. Hoewel het geen stortbuien zijn, regent het wel praktisch het hele jaar door. Gelukkig is het klimaat er verder mild. Het wordt er zelden heet maar de avonden koelen er minder af dan in het binnenland.

In de staten Idaho, Montana, Wyoming zijn de zomers prachtig, warm en droog. In het noordelijke deel van deze staten kan het ook nog wel eens flink afkoelen.

In South Dakota heerst een vrij droog klimaat. De zomers zijn er warm, maar de winters zeer koud.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDAJ, die wordt begeleid door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Over Verenigde Staten
Geografie

De oppervlakte van de Verenigde Staten beslaat 9.833.571 km² waarmee het het 3de grootste land ter wereld is. De VS heeft landgrenzen met Canada en Mexico.

In het oosten en langs de kust aan de Mexicaanse Golf is het landschap vrij vlak en laaggelegen. Centraal komen de hogergelegen vlaktes voor. Helemaal in het westen komen de echte hooggelegen gebieden voor in de vorm van de Rocky Mountains die bijna tot aan de Stille Oceaan doorlopen.

Er zijn 2 staten die geologisch gezien totaal verschillend zijn met de rest en dat zijn Alaska en Hawaii.

De hoogste berg van de VS is Mount McKinley in Alaska en meet 6.194 meter.

Fauna en flora

De fauna en flora van de VS zijn heel divers dankzij de grote oppervlakte, de verschillende klimaatzones en de verschillende bodemstructuren. Aangenomen wordt dat er in de VS meer dan 100.000 verschillende dieren voorkomen.

Van de oorspronkelijke prairie op het centrale plateau, de lage en hoge grassen blijft maar weinig meer over door de ontginning van de gronden voor gigantische landbouwbedrijven.

In de Rocky Mountains en Alaska komen nog veel roofdieren voor zoals bruine, zwarte en grizzlyberen, lynxen, poema's en coyotes. In de swamps in het zuidoosten komen aligators en krokodillen voor.

In de VS zijn er bijna 7.000 nationale parken en beschermde gebieden, goed voor een oppervlakte van 2.607.131 km², ofwel een gebied zo groot als 85 keer België!

Staatsvorm

De Verenigde Staten van Amerika verklaarden zich op 4 juli 1776 onafhankelijk van het Britse Rijk, maar werden pas op 3 september 1783 erkend als onafhankelijke staat.

Sindsdien is de VS een federale republiek met een president aan het hoofd. George Washington was de eerste president van Amerika. Joe Biden is de 46ste president sinds 20 januari 2021. Een president wordt voor een termijn van 4 jaar verkozen en kan maximaal 1 keer herverkozen worden. De president wordt samen met de vicepresident door het volk verkozen.

Het Amerikaanse parlement zetelt in Washington en heeft 2 kamers. De senaat met 100 zetels (2 zetels per staat) en het House of Representatives met 435 zetels. Senatoren worden voor 6 jaar verkozen maar om de 2 jaar wordt 1/3 vervangen. Volksvertegenwoordigers worden voor 2 jaar verkozen.

In de VS zijn 4 partijen: de democraten, de republikeinen, de libertijnen en de groene partij.

Bevolking

In de VS wonen 321,5 miljoen mensen. De oorspronkelijke bewoners, de Indianen, komen slechts in zeer gering aantal voor (ongeveer 1% van de bevolking) en dan vooral in reservaten in het westen.

In New York wonen bijna 19 miljoen mensen, Los Angeles is goed voor 12,5 miljoen mensen en is de 2de grootste stad.

Blanken vormen de grootste bevolkingsgroep van de VS. Zij zijn goed voor een kleine 70% van de inwoners. Ongeveer 13% van de Amerikanen heeft een zwarte huidskleur en iets meer dan 10% van de inwoners zijn afkomstig uit Mexico, Puerto Rico, Dominicaanse Republiek en Cuba. Er wonen ook 4% mensen van Aziatische origine in de VS.

Economie

Amerika is de grootste economische macht ter wereld. De markt is extreem vrij en weinig door de overheid gestuurd.

De economie had en heeft zwaar te leiden onder de economische crisis. Dit heeft ook z'n weerslag op de overheidsuitgaven die de pan uit swingen. In 2010 en 2011 bedroeg het tekort 9% van het BNP. In 2013 kwam het zelfs zover dat de overheid z'n betalingen niet meer kon verrichten voor het toegelaten schuldplafond verhoogd werd. Hierdoor moesten veel overheidsdiensten tijdelijk de deuren sluiten.

Computertechnologie is een heel belangrijke economische sector in de VS met grote bedrijven als Google, Facebook, Apple, HP.

Er is een kleine groep superrijken en een grote groep mensen die moeite heeft om rond te komen. De kloof tussen arm en rijk wordt helaas elk jaar groter wegens het ontbreken van een degelijk sociaal vangnet.

Religie

Iets meer dan de helft van de Amerikanen is protestant en een kwart is rooms-katholiek. Ongetwijfeld heeft de immigratie vanuit Europa hier veel mee te maken.

Een kleine 2% is mormoon, net zoals 2% moslim is.

Lokale gebruiken en gewoonten

In de meeste restaurants wordt er gratis water aangeboden bij de maaltijd. Ook in de nationale parken kan je gratis je waterfles bijvullen. Niet alleen goed voor je budget maar ook voor het milieu aangezien we zo geen plastieken wegwerpflessen gebruiken.

De regels rond alcohol zijn vrij strikt in de VS. Zo is het verboden om een open 'verpakking' in de wagen te hebben, zelfs al bevindt deze zich op de 3de rij van de minibus. Ben je jonger dan 21? Verwacht je er dan aan dat je niet toegelaten zal worden in cafés en bars. Er is wel degelijk toegangscontrole.

Tijdsverschil

De VS kent verschillende tijdszones, het kan er 6 tot 11 uur vroeger zijn dan in België.

 • in New York en Miami is het 6 uur vroeger dan in België
 • in New Orleans is het 7 uur vroeger dan in België
 • in Denver en Salt Lake City is het 8 uur vroeger dan in België
 • in Las Vegas en San Francisco is het 9 uur vroeger dan in België
Elektriciteit

De netspanning in de VS bedraagt 120 volt. De stopcontacten zijn van het type A en B. Je neemt dus best een wereldstekker mee.

Veiligheid

De Verenigde Staten zijn een veilig land voor zakenmensen en toeristen. Reizigers moeten vooral aandacht schenken aan de administratieve procedures bij binnenkomst. Het is aangeraden de instructies van het veiligheidspersoneel strikt na te volgen. Om eventuele onaangename situaties te vermijden, zoals tijdelijke opsluiting aan de grens of terugzending met de eerstvolgende vlucht naar land van herkomst, is het raadzaam om in alle omstandigheden de zelfbeheersing niet te verliezen en de regels van beleefdheid te respecteren. Weerstand bieden heeft geen zin en heeft vaak enkel een averechts effect.

De Verenigde Staten zijn een veilig land waar toeristen geen specifiek doelwit van criminaliteit vormen. Nochtans is het misdaadniveau in de steden hoger dan in Europa. Misdaden kunnen zeer gewelddadig zijn ten gevolge van het gebruik van vuurwapens. Daarom wordt aan reizigers aanbevolen om kalm te blijven in conflictueuze omstandigheden en om geen gewelddadige reacties uit te lokken.

Gebruik uw gezond verstand: vermijd te veel cash in uw bezit te hebben, laat paspoort en reisdocumenten in een kluis (maak kopieën) en betaal bij voorkeur met kredietkaart. Er bestaat nogal wat fraude met kredietkaarten, wees voorzichtig in hun gebruik. Sommige delen van grote steden staan te boek als onveilig, vraag informatie hierover in het hotel of aan Amerikanen zelf.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
 • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
 • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
 • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

 1. Voor alle boekingen: wil je tot 8 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
 2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 
Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
 • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
 • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (Covid-19, politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.
Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 40% (minstens €300 per persoon) bij inschrijving. Het saldo volgt 8 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Joker 24 tot 30 en Comfort Editions. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".