Overslaan en naar de inhoud gaan

Droom je over een zonsopgang tussen theevelden, wandelen door groene heuvels en een safari? Kom dan zeker op deze natuurreis in Sri Lanka!

Sri Lanka herbergt een enorme diversiteit: van snorkelen in zee tot de hooglanden. We overnachten regelmatig in een ecolodge waar we helemaal tot rust komen.

Voeg daarbij een passerende olifant en vrolijk keuvelende Sri Lankanen , en het is zeker dat dit een reis wordt om nooit te vergeten!

 

 

De hoogtepunten van deze reis

Groepsreis natuur Sri Lanka

De wondermooie zonsondergangen 

Groepsreis Sri Lanka wandelen doorheen theevelden

Twee dagen wandelen langs theevelden

Groepsreis Sri Lanka eco lodge

Wakker worden in de rust van de Sri Lankaanse natuur

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-3
De oude steden

Na een lange vlucht komen we aan in Colombo, de hoofdstad van Sri Lanka. Lang blijven we hier niet talmen. De reis gaat direct door naar een uniek stukje UNESCO Werelderfgoed.

En hoe beter de prachtige site van Sigirya bewonderen dan vanaf Pidurangala Rock, tijdens zonsopgang? De opkomende zon biedt een mysterieuze aanblik op het tempelcomplex dat zich voor ons bevindt. De ideale start van de dag.

Een daguitstap naar Polonnaruwa staat ook op de planning. Als één van de oudste koningssteden van het land is de stad bezaaid met stupa’s, tempels en ruïnes. We pakken de fiets erbij en genieten ervan om door het groen te fietsen en deze monumentale gebouwen in ons op te nemen.

2 Dag 4-7
De groene jungle rond de Knuckles

De volgende dagen zoeken we de natuur rond Kandy op. Het heuvelachtige landschap -of zijn het bergen?- en weelderig groene omgeving maken dit een unieke bestemming. De vogels, aapjes en andere kleinere dieren komen ons al tegemoet.

Zo wandelen we vanaf onze eco lodge naar een waterval, heerlijk verfrissend! Maar ook in Ella zijn er keuzes genoeg om te wandelen: beklimmen we samen Little Adam’s Peak of Ella Rock? Of bewonderen we de indrukwekkende Nine Arch Bridge tijdens een wandeling? Als we het liever wat rustiger aan doen, dan kan een optionele massage of optionele kookworkshop de ideale activiteit zijn.

Wist je trouwens dat je ook met de trein over de Nine Arch Bridge kan rijden? Volop genieten, zelfs onderweg!

3 Dag 8-10
Tea time tussen de theevelden

Dat Sri Lanka hèt land van de thee is, kunnen we na de volgende dagen nooit meer ontkennen. De volgende halte? Lipton’s Seat, inderdaad, dè Lipton!

Zonsopgang tussen de theevelden, dat is iets magisch. De groene theeplanten, de theepluksters met hun veelkleurige omslagdoeken, en de gouden kleur van de zon: dit is een unieke ervaring!

En daar blijft het niet bij. We trekken onze wandelschoenen aan en gaan twee dagen op stap door deze groene plantages. Afhankelijk van de beschikbaarheid gaan we op tweedaagse, waarbij we slapen in tenten bij een watervalletje, of wagen we ons aan twee mooie dagtochten.

Tijdens onze wandelingen stoppen we regelmatig: om het landschap ten volle tot ons te nemen of om een praatje te maken met één van de vele theepluksters. Het ideale fotomoment!

4 Dag 11-13
Op zoek naar olifanten

Stel je voor: je wordt wakker, wrijft even in je ogen, en wacht… staat daar een olifant?! Het kan zomaar gebeuren op onze volgende stop!

Vanuit een eco lodge nemen we de tijd om de natuur tot ons te laten komen. Deze lodge ligt ver weg van de bewoonde wereld. De rust betekent ook dat we genoeg tijd hebben om de vogel- en andere dierenpracht op ons gemak waar te nemen. Doe je dit liefst vanuit een kayak, ’s avonds als je de sterrenhemel bewondert, of terwijl je een wandeling rond de boerderij maakt? Hier worden we helemaal zen.

Een olifant meer, dat mag altijd. En daarom gaan we zeker ook op safari in één van de vele natuurparken die Sri Lanka rijk is. Onze jeeps rijden met ons rond op zoek naar de Sri Lankaanse wilde dieren. Wie weet spotten we zelfs een luipaard!

5 Dag 14-16
Zee en kust in het zuiden

En weg zijn we naar de volgende stop van onze reis: de zuidkust. Mooie stranden en zwemplekjes genoeg hier!

Hier doen we waar we zin in hebben: zijn we geïnteresseerd in de onderwaterwereld, dan kan een zwembril al veel helpen. Zijn onze benen nog lang niet moe, dan is er eventueel ook de mogelijkheid om te gaan fietsen langs rijstvelden. Maar ook languit relaxen kan!

Een streepje cultuur vinden we in een houtsnijwerkersdorp. Een ambacht waarvoor veel talent nodig is. Misschien mogen wij ook eens proberen?

En ook een bezoek aan Galle, met diens historisch Portugees fort, zorgt voor een leuke uitstap. Zeker als we met een ijsje langs de oude omwallingen, met zicht op de zee, kunnen rondslenteren.

6 Dag 17-18
Afscheid van de Sri Lankaanse zon

Aan elk avontuur, hoe mooi ook, komt jammer genoeg ook een einde. Met het openbaar vervoer banen we ons een weg terug naar de hoofdstad van Sri Lanka, Colombo. De cirkel is nu letterlijk rond, maar het Sri Lankaanse eiland laat je ongetwijfeld niet zomaar los: in onze dromen en verhalen reizen we gewoon verder…

Helemaal opgeladen door de wondermooie natuur van Sri Lanka nemen we onze vlucht terug richting thuisfront.

Vertrekdata en prijzen

Vertrek: 15/01/2024
Terug: 01/02/2024
Prijs nog niet bekend (reis nog niet boekbaar)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Voorbije reizen bekijkenVerberg voorbije reizen
Vertrek: 16/01/2023
Terug: 02/02/2023
Basisprijs: €1.099
+ 865 USD budget
Vertrekvergadering op: 10/12/2022
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/05/2022
Inschrijvingen afgesloten

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Colombo en terug
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering
 • Bijdrage Garantiefonds
 • Compensatie CO2-uitstoot van de vlucht van de Karavaan-reisbegeleider via Bos+

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken, visum en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Bijkomende info

Wil je naar Sri Lanka reizen tijdens de zomer, of heb je liever wat meer cultuur? Kijk dan zeker ook op www.joker.be/LKAL.

Je vindt deze bestemming ook in het aanbod van Joker Comfort Editions, check hiervoor www.joker.be/LKCL.

Opgepast, het programma van 2024 kan nog licht wijzigen!

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 10 / 01 / 2023
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.

Specifiek voor deze reis: Actieve beleving genoeg tijdens deze reis! Wat denk je van… - een bezoekje aan de vismarkt - een zonsopgang of ondergang vanop de Pidurangala rock - mooie wandelingen in de natuur en door theeplantages - in de eco lodge gewekt worden door de natuur en misschien wel door het geluid van een olifant die door het meer stapt - vogels en dieren spotten tijdens onze safari - snorkelen - een heerlijke fietstocht - een bezoek aan een houtsnijwerkersdorpje - …

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen.

Op Duurzaam reizen met Joker lees je ons volledige verhaal.

Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.

Specifiek voor deze reis

Duurzaam reizen kan je waar maken in vele kleine dingen.

Om te beginnen is er het kledinggebruik. Om een tempel of heilige site binnen te mogen, moeten je schouders en knieën bedekt zijn, je hoed of pet moet af en je schoenen moeten uit. Buiten de heilige sites kan het er ietsje losser aan toe gaan maar respect voor de lokale bevolking toon je door schouders te bedekken en niet kortgerokt of in korte short rond te lopen. In de zomermaanden zijn er meer toeristen en zal je de indruk krijgen dat dit respect voor deze lokale kledinggewoonte ver zoek is. Dit belet echter niet om toch zelf nog dat respect te tonen en je zo te onderscheiden en de drempel voor je contact met de lokale bevolking te verlagen.

In de heilige sites zullen we geconfronteerd worden met een intense beleving van geloof zoals wij dat bij ons niet meer kennen. Dit is zeer ingetogen. Ze dragen allemaal witte kledij. We beleven dit op een discrete manier mee.

Als we foto’s nemen dan doen we dat ook discreet en met toestemming van diegenen die we fotograferen. Neem ook even de tijd om te poseren als ze foto’s van jou willen nemen, daar maak je hun blij mee.

Duurzaam reizen is ook op ontdekking gaan naar wat anders is en tijd nemen om dat te ontdekken.

Tijdens de reis eten we veel in lokale restaurants die met lokale producten werken, ook dat is duurzaam reizen: de lokale keuken proeven.

Als we een nationaal park bezoeken dan betalen we netjes de ingangsgelden die nodig zijn en houden we ons aan de regels van het park. Zo mag je in sommige parken geen wikkels op je plastieken flessen hebben hangen en geen plastiek zakken mee binnen nemen. Ook nemen we ons afval altijd mee, zeker als we in de natuur zijn! ‘Leave nothing but footprints, take nothing but pictures, kill nothing but time!’

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.

Specifiek voor deze reis

Ongetwijfeld zal je tijdens de reis veel lokale mensen ontmoeten. Joker kan er voor zorgen dat die ontmoetingen er zijn, maar het contact dat zal je uiteindelijk zelf moeten leggen. Maak van die ontmoetingen gebruik om met hen in dialoog te gaan. Dikwijls spreken Sri Lankanen een woordje Engels. In het begin zal dat wat stroever gaan of hun Engels is moeilijk te verstaan. Maar de lokale mensen zijn zo vriendelijk dat je al snel heel veel plezier zal krijgen in het contact leggen. Zij nemen vaak ook zelf het initiatief om contact te leggen met jou. Bijvoorbeeld een visser die uitleg geeft over de gedroogde vis. Of je zal ongetwijfeld wel eens gevraagd worden om mee met iemand op de foto te gaan staan. Een mooi gebaar als je daar met de nodige flair op ingaat!

Sri Lankanen zullen je vaak vragen wat je van hun land vindt, ze zijn heel trots op hun land… (laten we hopen na de crisis van de afgelopen maanden dat dit gebleven is).

Over de oorlog en de tsunami begin je beter niet zelf en blijf je altijd voorzichtig, dat ligt té gevoelig.

Als we de trein nemen, gaan we zeker eens in 3e klasse zitten. Daar vul je de plaatsjes op en zal je waarschijnlijk wel langs een local zitten.

Voor je vertrek kan je ook al enkele woordjes Singalees leren, dat is altijd verrassend leuk. Bijvoorbeeld : Stutti = bedankt Mageh Namma = mijn naam is… Raissai = het was lekker Harry Harry = ok, ok Api Jamoe = zullen we gaan Ayubowan = heb een lang leven

Documenten

Voor Sri Lanka heb je een internationaal reispaspoort nodig, dat nog ten minste 6 maanden bij aankomst geldig is, evenals een visum dat verplicht elektronisch aan te vragen is.

Het toeristenvisum dat 30 dagen geldig is, moet je online aanvragen (ETA - Electronic Travel Authorization). Deze ETA kan uitsluitend aangevraagd worden via de website: http://www.eta.gov.lk/slvisa/.

Na je vertrekvergadering vraag je de ETA online aan. De kostprijs voor een ETA van 30 dagen is normaal 50 USD (excl. processing fee). Dit bedrag moet je via de website betalen met American Express, Mastercard of Visa. Het bewijs dat je wordt toegestuurd, neem je mee bij vertrek.

Bij aankomst moet je volgende documenten kunnen tonen: - een geldig internationaal paspoort - bewijs van ETA (niet verplicht maar wel sterk aan te raden) - voldoende bewijzen dat je kan voorzien in je behoeften tijdens je verblijf in Sri Lanka (vb. een deel van je budget cash meenemen)

Soms kan je problemen ondervinden tijdens de aanvraag. Vaak heeft het te maken met het besturingssysteem dat op je computer staat. Probeer eens via een andere computer de aanvraag te regelen of loop langs in je Joker-reiskantoor.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt.

Vluchturen

Reis met vertrek op 16/01/2023

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS - BRU AIRPORT 16/01/23 - 10:05
ABU DHABI - INTERNATIONAL 16/01/23 - 19:25
ABU DHABI - INTERNATIONAL 16/01/23 - 21:30
COLOMBO - BANDARANAIKE INT. 17/01/23 - 03:25
COLOMBO - BANDARANAIKE INT. 01/02/23 - 21:05
ABU DHABI - INTERNATIONAL 02/02/23 - 00:25
ABU DHABI - INTERNATIONAL 02/02/23 - 03:10
BRUSSELS - BRU AIRPORT 02/02/23 - 07:20
Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport.

Specifiek voor deze reis: Door eens een minibus te charteren, korten we de transporttijden in en kunnen we op eigen tempo enkele bezienswaardigheden bezoeken. De gemiddelde transporttijden bedragen doorgaans 1,5 - 4 uur. We proberen de lokale bussen uit en nemen zeker eens de trein. Korte verplaatsingen doen we met de 'tuktuk', de lokale driewieler. We maken ook een fietstocht, op safari gaan we per jeep en uiteraard gaan we ook vaak te voet. We maken verschillende mooie wandelingen, de ideale manier om volop van de natuur te genieten!

Door de huidige crisis in Sri Lanka kan het zijn dat we flexibel zullen moeten zijn wat betreft vervoer.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Specifiek voor deze reis

De logies hebben meestal douche en toilet op de kamer. Een enkele keer slapen we basic met gemeenschappelijk sanitair. Je neemt best zelf een lakenzak en een handdoek mee. Ook kan het zijn dat we eens in een tent slapen (max. 3 nachten).

Sri Lanka klimt uit een zware periode. Er is niet altijd elektriciteit en weinig verblijven waar wij slapen hebben een noodgenerator. Hou er dus rekening mee dat we enkele dagen zonder elektriciteit kunnen zitten.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn:

• rice & curry: op tafel verschijnt een schaal rijst en een 5-tal kommetjes curry met verschillende bereidingen van groenten en meestal is er ook een schoteltje met visstukjes of kip bij, alles is heerlijk gekruid, iedere Sri Lankaan heeft zijn geheime mengsels zodat je nergens 2 keer dezelfde rice & curry zal eten • lamprais: een mengeling van rijst, vlees en groenten, allemaal enkele uren gegaard in een bananenblad (hebben de Nederlanders geïntroduceerd toen Sri Lanka een kolonie was) • rotti komt in Sri Lanka in allerlei vormen en met allerlei vullingen. Bij het ontbijt krijg je veelal kokosrotti geserveerd. Terwijl de meeste rotti in de vorm van een pannenkoek komt, is kokosrotti eerder een harde koek die besmeerd wordt met jam of ander zoet beleg. Bij vrijwel alle bakkers en winkeltjes kun je vegetarische rotti kopen. Deze gevulde driehoekjes kunnen flink pittig zijn dus wees hierop voorbereidt. Daarnaast vindt je als dessert in de meeste zaken zoete rotti, belegd met honing, banaan, chocoladepasta of andere zoete toppings. • kottu rotti: een originele verwerking van de traditionele rotti-pannenkoek. De pannenkoek wordt op een hete plaat met scherpe messen in heel dunne reepjes gehakt, waarna de kok er wortel, lenteui en kool doorheen hakt. Naar eigen keuze kan er ook nog ei, kip of vis toegevoegd worden. Het snijden van de pannenkoek maakt een zeer typisch geluid in het lokale restaurantje. • hoppers zijn flinterdunne pannenkoekjes die gemaakt worden in kleine wokjes. Hierdoor krijgen ze de vorm van een soort mandje en kunnen er allerlei vullingen in gedaan worden. De meest verkochte hopper is de basishopper, welke licht naar kokos smaakt, en de hopper met ei er in. • stringhoppers: deze noodle-look-a-likes worden gemaakt van rijstmeel, welke in noodlevorm gestoomd wordt. Stringhoppers hebben geen uitgesproken smaak en dienen echt gegeten te worden met een smakelijke curry. • wattalappam: een pudding van kokosmelk, ei, jaggery en kardamon • curd: yoghurt van buffelmelk (deze zie je vaak te koop langs de weg in stenen potten) • toddy: het sap van ongeopende bloemknoppen van de kokospalm, begint vrijwel onmiddellijk te fermenteren (<4°alc), ook palmwijn genoemd • arrack: lokale alcohol gemaakt van toddy, je drinkt het zoals je wiskey drinkt of mixt het in cocktails ipv whiskey of rum • king coconut: grote oranje drink-kokosnoot, deze koksnoot maakt bijna geen vruchtvlees aan • er is veel en lekker vers fruit, in stukjes of geperst tot een heerlijke fruitcocktail! • en... Sri Lanka is ook het land van thee! • Sri Lankanen zeggen dat je niet goed kunt genieten van de smaken en texturen van voedsel, tenzij je met je vingers eet.

Bagage

Sowieso raden we aan om compact in te pakken. Want hoe minder bagage (= gewicht) je meepakt, hoe minder brandstof nodig is. Heb je geen goeie regenjas, rugzak of wandelbroek? Pols dan zeker eens bij je rondreizende vrienden, familie of buren. Misschien kan je wel enkele spullen lenen! Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure. Alles aankopen om slechts eenmalig te gebruiken is best duur en niet altijd milieuvriendelijk.

Omdat minder wegwerpplastic = minder afval = beter voor het milieu vragen we elke Joker-reiziger om het volgende mee te nemen:

 • een hervulbare drinkbus
 • herbruikbare zakken, linnen winkelzakken/netjes
 • indien relevant voor je reis: herbruikbare koffie- en theebeker (beter dan wegwerp), doosjes om je picknick of restjes van de lunch of het avondeten in te bewaren
 • indien er regen wordt voorspeld: goeie regenjas of poncho (en geen wegwerpexemplaar)
 • zakasbakje (voor rokers)

Lees ook onze tips voor een plasticvrije toiletzak >>

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.

• rugzak of reistas (geen harde valies!) • dagrugzak voor wandelingen/fietstocht • lakenzak kan handig zijn • oordopjes als je niet van snurkers houdt • zaklamp (en reservebatterijen) • lichte zomerkledij • t-shirt(s) met (lange) mouwen voorzien • lange broek/rok, goed tegen de muggen en tegelijk ben je respectvol gekleed volgens de normen van de lokale bevolking en kan je probleemloos een tempelsite bezoeken! • bescherming tegen muggen • handdoek • regencape of regenjas • sandalen en wandelschoenen (voor wandelingen en fietstochten) • breng 1 paar dikkere kousen mee om over de hete tempelvloer te lopen • fleece of trui • zwemgerief (badpak voor de vrouwen)/strandkledij • EHBO: je persoonlijke noodzakelijke medicatie • zonnebril, zonnecrème (hoge beschermingsfactor!), zonnehoed, soms kan een paraplu ook handig zijn tegen de zon (of regenbui) • toiletpapier of papieren zakdoekjes • andere persoonlijke spullen zoals fotomateriaal, verrekijker (zeker interessant om de vogels te observeren. • je eigen snorkelmasker is ook een aanrader Voor deze reis is een powerbank zeker ook aanbevolen, we gaan niet altijd elektriciteit hebben. Zorg wel dat het een exemplaar is dat mee mag in de handbagage op het vliegtuig.

Geldzaken
Budget ter plaatse

Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus.

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

De reiziger is zelf verantwoordelijk om zich in orde te stellen met de geldende regels (bv vaccinatieplicht, pcr testing, antigeentest, quarantaine, gezondheidsverklaringen, enz..) inzake covid 19 van de bestemming van zijn reis, de eventuele tussenstops en bij een vliegreis van de gebruikte luchtvaartmaatschappij. Voor meer info inzake de geldende regels per land, verwijzen wij graag naar de reisadviezen van de dienst buitenlandse zaken. https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen

Deelnemers aan een Joker-reis moeten over een goede fysieke en mentale gezondheid beschikken.

Vaak trekken we met Joker naar afgelegen gebieden, soms op uren afstand van medische voorzieningen zoals dokter, apotheker en/of ziekenhuis. Voorzie steeds een basis EHBO-kit en je persoonlijke medicatie voor de gehele reisperiode. Informeer je begeleider over eventuele medische aandoeningen, medische bevoegdheid heeft hij echter niet. Bij ernstige medische problemen wordt beroep gedaan op lokale artsen.

Twijfel je over je fysieke conditie? Raadpleeg dan je (huis)arts voor je vertrek.

Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden.

Malaria komt niet voor in Sri Lanka. Neem echter wel een goed insectenwerend middel mee. Gewone muggenmelk beschermt dikwijls onvoldoende tegen tropische muggen. Er wordt dan ook aangeraden om een anti-muggenprodukt op basis van minimum 50% diethyltoluamide (DEET) te gebruiken.

Dengue fever of knokkelkoorts komt veelvuldig voor. Deze ziekte doe je op door muggen die overdag steken. Je altijd insmeren is dus noodzakelijk voor een goede bescherming!

Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie: - telefonisch reisadvies: 0902/88088 (24 uur op 24 uur) - website: www.wanda.be

Conditie

Deze reis is toegankelijk voor iedereen met een normale conditie.

Regelmatig is er een wandeling. Deze is steeds op heuvelachtig terrein met hier en daar een pittige klim. De paden kunnen soms een beetje rotsig of modderig zijn. Wandelschoenen zijn een must! Hoe beter je conditie is, hoe meer je van het landschap zal genieten. Voor de stevige wandelaars kan er een extra wandeling voorgesteld worden.

Het fietsen gebeurt meestal op vlakker terrein. De fietsen zijn misschien wel van een andere generatie dan onze fietsen in België. Bij onze fietstocht kan gekozen worden tussen 2 routes.

Reisperiode en klimaat

Kort gezegd is het in Sri Lanka altijd warm en vochtig, behalve in de bergen waar het tegen de avond behoorlijk fris kan zijn.

Sri Lanka kent 2 moessons, namelijk de zuidwestmoesson van mei tot september met overvloedige regenval vooral in het centrale berglandschap. De noordoostmoesson van oktober tot april met minder regen waardoor het noordoosten en oosten geldt als droge zone. Moessonregens vallen meestal onder de vorm van korte hevige buien.

Vroeger kon je je klok zetten op de regenseizoenen in Sri Lanka. Zoals overal ter wereld zijn ook hier de normale klimaatverschijnselen ontregeld waardoor je in een zogezegd natte periode toch mooi weer kan hebben en omgekeerd. De buien zijn meestal wel kort (maar hevig) met daarna opklaringen en een fantastisch mooi wolkenschouwspel. De temperatuur blijft ook tijdens het regenen hoog waardoor je best een dunne regenjas of paraplu meeneemt.

Januari-februari is voor deze reis normaal gezien een ideale periode!

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDAJ, die wordt begeleid door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je emailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Over Sri Lanka
Geografie

Sri Lanka is een eiland in de Indische Oceaan en kan je situeren in het zuidoosten ten op zichte van het meest zuidelijke punt van India. India en Sri Lanka zijn eigenlijk met elkaar verbonden door een soort van natuurlijke brug, bestaande uit zandbanken, koraalriffen en enkele eilanden.

De totale oppervlakte is ongeveer 65.000 vierkante kilometer. Noord en zuid liggen 445 km uit elkaar, oost en west 225 km.

Sri Lanka wordt ook wel de parel van de Indische Oceaan genoemd.

Centraal-Sri Lanka is redelijk bergachtig met Horton Plains als belangrijkste gebied met mooie weides en nevelwouden. Het is hier dat op de lager gelegen gebieden de talrijke theeplantages liggen. Eens dichter naar de kust veranderen de grasweides naar tropische wouden, waar de kuststrook bezaaid wordt met prachtige zandstranden en lagunes.

De feitelijke hoofdstad van Sri Lanka is Colombo. Sri Jayewardenapura Kotte heeft de functie van administratieve hoofdstad.

Fauna en flora

Sri Lanka kent een rijke fauna en flora, waaronder makkelijk te spotten: olifanten, vlinders, slangen en meer dan 400 soorten vogels. Meer zelfs, voor zo een relatief klein eiland kent Sri Lanka eigenlijk een groot aantal endemische dierensoorten. Vooral rond de grote waterreservoirs, 'tanks', kunnen we veel planten-en dierenweelde spotten! Naast olifanten leven er ook nog luipaarden, herten, apen waar de grijze langoer over heel het eiland voorkomt.

In de tropische regenwouden groeien vooral teak en ebbenhout, maar ook bamboe en kleurrijke orchideeën dragen bij tot een weelderig flora. Sri Lanka doet bovendien veel inspanningen voor het behoud van hun natuurlijke rijkdommen.

Staatsvorm

Sri Lanka is sinds 1972 een republiek met een gekozen parlement. Aan het hoofd staat een president die om de 6 jaar verkozen wordt. In januari 2015 waren er verkiezingen en werd Maithripala Sirisena de nieuwe president.

25 jaar lang was er een burgeroorlog tussen de regering en de Tamiltijgers maar sinds 2009 kwam hier een einde aan.

Bevolking

Sri Lanka heeft een bevolking van ongeveer 18 miljoen inwoners die hoofdzakelijk bestaat uit Singalezen en Tamils, waarbij de eerste groep een meerderheid telt van 70%. Daarnaast leven er nog een aantal minderheidsgroepen, waarvan de Tamils met 17% de grootste groep zijn: afstammelingen van Nederland, de Arabische wereld, Maleisië, enz. Daarnaast heb je ook nog zigeuners, die al lang geleden naar het eiland verhuisden en vandaag nog steeds rondtrekken. Er zijn verschillende groepen, maar de belangrijkste zijn de slangenbezweerders, apentrainers, enz. De sociale structuur van de Singalezen bestaat uit een uit 14 groepen bestaand kastenstelsel, echter niet gebaseerd op afkomst, maar wel op hun beroep.

Economie

Sri Lanka moeten we nog steeds tot de ontwikkelingslanden rekenen, waarbij heel veel mensen onder de armoedegrens leven, vooral op het platteland en het noordoosten waar de gevolgen van de burgeroorlog nog steeds voelbaar zijn. Toch zorgt de overheid ervoor dat weinig mensen honger lijden en zijn de sociale voorzieningen best wel redelijk te noemen. Sinds 2009, na de burgeroorlog, zit toerisme weer in de lift en durven buitenlanders weer te investeren. Toerisme is dus een belangrijke inkomstenbron geworden. Rijst wordt enkel geteeld voor binnenlands verbruik. Belangrijke exportproducten zijn rubber en kokosnoten. Sri Lanka is wel de grootste thee-exporteur ter wereld. Minerale bronnen hebben ze niet. Enkel rond Colombo wordt aan industrie gedaan.

Religie

Boeddhisme is de grootste godsdienst in Sri Lanka, een geloof dat ook een bijzondere rol speelt in het maatschappelijke leven. Tijdens je rondreis kom je ongetwijfeld heel veel staande boeddha's tegen of de typische stupa's, koepelvormige heiligdommen met een lange kegel op de top.

De stad Anuradhapura is een heilige stad voor boeddhisten, te vergelijken met Jeruzalem voor de joden en Mekka voor de moslims. Waarom? In deze stad bevindt zich één van de meest aanbeden relikwieën van Sri Lanka: de Sri Maha Bodhi, een stuk van een heilige boom waaronder Boeddha zijn verlichting ontving.

Naast het boeddhisme is het hindoeïsme, vooral onder de Tamils in het noorden, de grootste godsdienst.

Lokale gebruiken en gewoonten
 • De Singalezen reizen veel in eigen land naar allerlei religieuze sites. Zo wil iedereen ooit Adam’s Peak eens beklimmen en gaan sommigen 1 keer per jaar naar Kataragama, een ander pelgrimsoord. Dit doen ze vooral in april in de week na Nieuwjaar. Wanneer ze tempels bezoeken zijn ze meestal helemaal in het wit gekleed, de kleur van de puurheid. Dikwijls wordt er dan een brandende kokosnoot neergesmeten en wanneer deze netjes in 2 breekt is dat een teken van voorspoed!

  • Op de bus zijn er vooraan enkele plaatsen voorbestemd: voor de oudere mensen en zwangere vrouwen, maar ook voor de monniken, andere geestelijken en nonnen.

  • Monniken herken je aan de oranje-rode pij. In de bergen wonen monniken die nooit naar buiten komen. Maar iedere dag is er wel iemand die hen gaat bezoeken en eten geven.

  • Mooi om te beleven in Sri Lanka, is dat de mensen met een verschillend geloof samen eenzelfde berg beklimmen of in een zelfde tempel gaan bidden. Er zal dan een boeddhistisch en een hindoeïstisch schrijn zijn. Soms staat er ook een moskee op de tempelsite. De Singalezen zelf zijn er heel fier op dat ze met verschillende religies zo broederlijk naast elkaar leven en hun geloof beleven.

  • Als je een trouwend paartje tegenkomt, dan zal je heel dikwijls zien dat de vrouw in het rood gekleed is. Dat is de 2de dag van het trouwfeest, wanneer de vrouw voor altijd bij de familie van de man intrekt. Ouders beslissen nog altijd over de keuze van de partner van hun kind. Daarbij wordt ook zeker overwogen of beide families even begoed zijn en is het gebruikelijk dat een astroloog wordt geraadpleegd om de trouwdatum vast te leggen. Jongeren zullen niet vaak tegen de zin van hun ouders met iemand anders trouwen.

  • Soms zal je langs de weg zien dat een huis helemaal wit versierd is. Dat wil zeggen dat er iemand gestorven is. Er wordt dan 3 dagen gerouwd en de hele buurt komt met eten en drinken langs. De boeddhisten begraven hun mensen ergens in de natuur dicht bij hen. Je zal dus af en toe zomaar ergens in de natuur een wit graf zien liggen.

  • Wanneer Singalezen een cadeautje krijgen, dan gaan ze het met 2 handen en gebogen hoofd ontvangen en er vooral niet naar kijken. Want dat geeft de indruk dat je al lang wachtte op dat cadeautje, wat niet beleefd is.

  • Door de kolonisatie zijn er nog een paar 100 woorden Nederlands echt in omloop. Zo kan je 1 kg aardappelen gaan kopen, ze zullen je verstaan! Ook het woord kerkhof kennen ze, en nog een hele reeks andere woorden , test het zelf maar eens uit!

  • De olifanten hier zijn heel slim. Er is een bepaalde weg en als je die wilt nemen, dan koop je voor je vertrek best een watermeloen. Want de kans is groot dat een olifant die daar zijn habitat heeft de weg blokkeert en niet wijkt voor jij een watermeloen gooit! Best beangstigend als zo’n 10-tonner niet wilt wijken. En let maar op want in een groot deel van het land kan je zo maar op straat een wilde olifant tegen komen!

Tijdsverschil

De tijd in Sri Lanka: Belgische tijd + 4u30 (winter) en + 3u30 (zomer).

Elektriciteit

De netspanning in Sri Lanka is 230 volt. Belgische stekkers passen meestal niet in de stopcontacten. Breng dus zeker een universele reisstekker mee.

Veiligheid

We onthouden dat in Sri Lanka veilig kan gereisd worden, maar dat je je - ondanks de huidige politieke stabiliteit - wel weghoudt van mogelijke manifestaties.

Het reisadvies voor Sri Lanka kan je raadplegen op http://diplomatie.belgium.be/nl.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
 • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
 • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
 • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

 1. Voor alle boekingen: wil je tot 8 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
 2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 
Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
 • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
 • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (Covid-19, politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.
Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 40% (minstens €300) bij inschrijving. Het saldo volgt 8 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".