Overslaan en naar de inhoud gaan

Tijdens deze reis ontdekken we de mooiste plekken die Roemenië te bieden heeft. Een land met een zeer interessante cultuur en geschiedenis (denk maar aan Ceaușescu en Dracula). We verkennen dit land ten volle en exploreren op sportieve wijze de natuurpracht. Een actief avontuur dat we vermengen met brokjes cultuur en geschiedenis!

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-2
Boekarest

In Boekarest gaan we op zoek naar wat de genoemde dictator aan bouwwerken naliet: het parlement, dat na het Pentagon het 2de grootste gebouw ter wereld is, én de Roemeense versie van de Arc de Trhiomphe.

2 Dag 3-5
Vogels spotten in de Donaudelta

De Donau is een tot de verbeelding sprekende rivier: bezongen en beschreven in vele talen. De Donau-delta is een uniek Unesco biosfeer reservaat.  Het is een reusachtig netwerk van kanaaltjes en rivierarmen en ongelofelijk rijk aan natuur. Niemand blijft onbewogen als je met je bootje langs grote groepen pelikanen vaart.

Actieve natuurbeleving: we kiezen voor een kanodagtocht langs kleine watertjes, bredere armen en grote meren. Soms zit je ingesloten in een nauwe sloot omgeven door metershoog riet en even later zit je midden van een groot meer, heerlijk verdwalen ... Een tweede gemotoriseerde boottocht brengt ons langs andere meren en geeft ons de kans om een deeltje van de natuurpracht van dichtbij te observeren.
 

3 Dag 6-10
Actief in de Karpaten

De Karpaten zijn een woest gebied met de grootste populaties van de grote Europese carnivoren. De kans dat je deze dieren ziet is klein maar de sporen van hun aanwezigheid maken de wandeling toch een tikkeltje spannender. Met een lokale gids gaan we de volgende dagen op zoek naar sporen van wolf en beer. De wandeling brengt ons terug door de ongerepte Karpaten. Verhalen over beren, trollen en zigeunermuziek kleuren de dag.

We slapen bij lokale boeren en beklimmen de Piatra Crailui, een zeer pittige dagtocht over de koningsbergen levert prachtige panorama's. Boven op de hoogste bloemrijke alpenweiden vinden we edelweis. 
Volgende dag doen we fijne mountainbike dag tocht die ons oa langs één van de toeristische hoogtepunten van Roemenië brengt : het Bran-kasteel oftewel Dracula zijn stekje...

4 Dag 11-12
Sibiu, dé middeleeuwse stad van Roemenië

We komen op onze positieven in het middeleeuwse Sibiu.

5 Dag 13-14
Sportieve afsluiter in het Apuseni-gebergte

We sluiten af met twee dagtochten in de Apuseni mountains. De Apuseni is een karstgebergte met veel mooie grotten. Wandelen is de Apuseni's is daardoor zeer verrassend: je waant je in een heuvelende bostreek en plots zit je onder de grond in een indrukwekkende kloof of grot.

6 Dag 15
Afsluiten in Cluj

We sluiten de reis af in Cluj van waaruit we terug naar België vliegen.

Vertrekdata en prijzen

Boek vroeg! Zo ben je zeker van je plaats en het vertrek van de reis zal sneller gegarandeerd zijn. 

Vertrek: 04/07/2020
Terug: 18/07/2020
Basisprijs: €700
+ 850 EUR budget
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Profiteer van het Vroegboekvoordeel tot en met 31/12/2019
Vertrek: 08/08/2020
Terug: 22/08/2020
Basisprijs: €710
+ 850 EUR budget
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Profiteer van het Vroegboekvoordeel tot en met 31/12/2019
Voorbije reizen bekijkenVerberg voorbije reizen
Vertrek: 07/07/2019
Terug: 21/07/2019
Basisprijs: €795
+ 750 EUR budget
Vertrekvergadering op: 16/06/2019
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/01/2019
Inschrijvingen afgesloten
Vertrek: 11/08/2019
Terug: 25/08/2019
Basisprijs: €795
+ 750 EUR budget
Vertrekvergadering op: 06/07/2019
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/01/2019
Inschrijvingen afgesloten

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Boekarest en Cluj - Brussel
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 27 / 09 / 2019
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.

We kiezen voor variatie in beweging. Er staan een aantal stevige dagwandelingen op het programma zowel rond het oostelijk deel van de Karpaten als in de Apuseni. Een mooie mountainbiketocht zorgt voor een leuke afwisseling. Vooral de lange afdaling zal je naar adem doen happen. In de Donaudelta laten we ons niet alleen varen maar we kiezen voor een avontuurlijke kanotocht langs met riet omzoomde kanaaltjes en meren.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.
We kiezen bewust voor openbaar vervoer waar mogelijk. We verkiezen ook kleinschalige pensions waar mogelijk.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.
Onze lokale gidsen zijn steeds bereid voor een babbel of wat extra duiding. Roemenen zijn een zuiders volk met een grote hartelijkheid en gastvrijheid.

Documenten

Voor Roemenië volstaat je geldige Belgische identiteitskaart.
Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport

Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan GreenSeat (www.joker.be/greenseat).
Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je 2 weken voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport.

Specifiek voor deze reis:

Ter plaatse kiezen we waar mogelijk voor openbaar vervoer. Ook van gecharterd vervoer maken we gebruik.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Specifiek voor deze reis:

We kiezen voor kleine lokale pensionnetjes of gastenverblijven.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn:
- in de Donau-delta staat heel wat vis op het menu : gebakken snoek, viseitjes enz
- Ciorbă : een soort zure soep (lokaal gemaakt met koeienmagen of soms kalfsvlees)
- Sarmale : gevuld rolletje met kool, rijst, gehakt en kruiden
- Salades
- Mititei : gekruide gehaktworstjes

Bagage

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.
- degelijke, comfortabele stapschoenen (er staan een paar stevige wandelingen op het programma)
- pet of zonnehoedje
- fleece of warme trui
- regenjas
- zwembroek
- T-shirts
- lange broek
- short
- rugzak of reistas
- dagrugzak
- waterfles

Geldzaken

Budget ter plaatse

Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.

Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Voor deze reis bedraagt het budget € 750.

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Voor deze reis zijn er geen verplichte inentingen. Een inenting tegen tetanus (klem) is wel aanbevolen. Raadpleeg tijdig je arts.

We raden je aan je Europese ziekteverzekeringskaart (blauwe kaartje)mee te nemen . Dit kan je gratis verkrijgen bij je ziekenfonds. Hiermee vermijd je heel wat administratieve rompslomp en voorschieten van geld bij bezoek aan de dokter of opname in een ziekenhuis.

Conditie

Voor deze reis heb je een goede fysieke conditie nodig. Tijdens de wandeldagen zijn we 5 à 7 uur onderweg op geaccidenteerd terrein. Tijdens de wandelingen dragen we een dagrugzak.

De tocht over de Piatra Crailui is de zwaarste tocht van de reis, reken op 10 stapuren deze dag. Gelukkig zijn we tegen dan al goed ingelopen. Zie je dit niet zitten, is er ook een alternatieve tocht mogelijk of kan je met de bagage mee naar de volgende overnachtingsplaats.

Reisperiode en klimaat

De zomers op de vlakten kunnen zeer warm zijn. In Donau delta geeft het water wat verkoeling.
De bergen zijn anderzijds zeer wisselvallig van klimaat. Meestal is het warm, een fikse regenbui is echter nooit uit te sluiten.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDAJ, die wordt begeleid door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Over Roemenië
Geografie

De oppervlakte van Roemenië bedraagt 238.391 km², bijna 8 keer groter dan België. Roemenië heeft grenzen met Moldavië, Hongarije, Oekraïne, Bulgarije en Servië.

Het centrum van Roemenië wordt gedomineerd door de Karpaten, waar ook de hoogtste top, de Moldoveanu 2.544 m ligt. Ten westen van de Karpaten zakt de hoogte geleidelijk via een uitgestrekt plateau naar lagergelegen gebieden. Aan de oostelijke kant houden de Karpaten vrij abrupt op in het laaggelegen gebied naar de kust.

Aan de kust van Roemenië mondt de Donau uit in de Zwarte Zee. Hier is de grootste delta van Europa met een oppervlakte van meer dan 5.000 km², zo groot als de provincies Antwerpen en Limburg samen!

Fauna en flora

Wegens de grote geologische verscheidenheid van Roemenië komen er ook veel verschillende planten en diersoorten voor. Aangenomen wordt dat er meer dan 3700 verschillende planten en meer dan 33.000 verschillende diersoorten bestaan.

25% van de oppervlakte is bedekt met bossen waarvan loofwoud goed is voor 70%. Het gaat dan vooral over eik, beuk, berk, esdoorn en populier.

De fauna is een beetje wat men kan verwachten van een land in deze regio: men vindt er onder andere steppeadder, zeearend, gevlekte en steppebunzing. In het nationale park in het westen van Roemenië komen nog beren, wolven en lynxen voor.

Staatsvorm

Roemenië werd na Wereldoorlog II en de Russische overheersing nadien opnieuw onafhankelijk op 30 december 1947. Sinsdien is Roemenië een republiek. Nicolae Ceausescu nam de macht in 1965 en regeerde als een dictator over Roemenië tot in 1989 toen hij afgezet en geëxecuteerd werd.

Momenteel is Klaus Iohannis de president van Roemenië. De president stelt de premier aan die wel goedgekeurd moet worden door het parlement.

Het parlement bestaat uit 2 kamers, het huis van afgevaardigden of Camera Deputatilor met 412 zetels en de senaat of Senat met 176 zetels. De premier is sinds 2018 Viorica Dăncilă.

Bevolking

Roemenië heeft een kleine 22 miljoen inwoners. De grootste minderheidsgroep zijn de Hongaren met 6.1% en de Romazigeuners zijn goed voor 3.1% van de inwoners.

Bekende Roemenen zijn Nadia Comaneci (turnster), Nicolae Paulescu (uitvinder van insuline) en Petrache Poenaru (uitvinder van de vulpen).

Economie

De Roemeense economie is vooral gebaseerd op landbouw. In de jaren 1930 was Roemenië de grootste producent in Europa van graan, mais en vlees. Men noemde Roemenië de graanschuur van Europa. Sinds 1970 verschoof de nadruk meer en meer naar zware industrie, hoewel de landbouw nog steeds een heel belangrijk aspect blijft.

De munteenheid van Roemenië is de leu (RON). 100 RON komt overeen met 22,22 euro (richtprijs 3 november 2016)

Religie

De meeste Roemenen, ongeveer 78%, volgt de oosters-orthodoxe leer. De resterende 22% is rooms-katholiek of protestant.

Godsdienstvrijheid werd pas in 1991 opgenomen in de grondwet. Voordien, tijdens de dictatuur van Ceausescu was enkel het orthodoxe geloof toegelaten. Veel katholieke priesters en bisschoppen werder toen gedeporteerd.

Lokale gebruiken en gewoonten
Tijdsverschil

Roemenië loopt 1 uur voor op de Belgische tijd. Als je naar Roemenië reist, moet je dus je horloge 1 uur verder draaien.

Elektriciteit

In Roemenië gebruiken ze dezelfde stekkers en voltage als in België. Geen nood dus om een wereldstekker mee te nemen.

Veiligheid

In Roemenië is de terreurdreiging niet groter dan elders in Europa. In het land zijn geen grote spanningen. De algemene toestand is stabiel en rustig. Geen specifieke opmerkingen, tenzij de gebruikelijke waakzaamheid.

Zoals in vele Europese steden is er kleine criminaliteit in de stadscentra. Rond stations en publieke plaatsen hangen zakkenrollers rond. Het stelen van handtassen op straat, sac jacking, is een nieuw fenomeen dat zich meer en meer voordoet.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe flexibel reis je als individu in een groep?

Elke reis bij Joker is uniek. De reisroute loopt langs minder platgetreden paden dankzij onze jarenlange ervaring en goede contacten ter plaatse. Alle reizen worden daarnaast nog unieker doordat elke groep mee de reis invult. Hoe dan?

Elke reis is dankzij onze reisbegeleiders op maat van de deelnemers, de groep en de lokale omstandigheden. Al tijdens de vertrekvergadering speelt de reisbegeleider in op de interesses van de groep. Wil er iemand salsales volgen in Cuba en gaat de rest er liever mojito’s leren mixen? Je begeleider doet zijn uiterste best om het voor elkaar te krijgen! Net zo met een festival of een andere niet te missen gebeurtenis: dan passen we de reisroute aan als het kan en in samenspraak met de groep.

Omdat we iedereen een prachtreis willen bezorgen, zorgen we ervoor dat er voldoende flexibiliteit en vrijheid is. Ook als dat betekent dat je liever een namiddag op je eentje wat onderneemt.

Hoe zit het met het comfort op reis?

Het comfort is eenvoudig. We overnachten in kleinschalige hotels en guesthouses, die –waar mogelijk- in handen zijn van plaatselijke families. Op bepaalde reizen gaan we kamperen of logeren we tijdens een homestay bij de mensen thuis (en daar spreken we dan nog láng van)!  De kamerverdeling kan wisselen van dag tot dag. Meestal deel je een kamer met 2 of meer reisgenoten en soms zijn de kamers gemengd. Heb je vragen over het comfort? Contacteer een Joker-reiskantoor: zij kunnen je specifieke vraag dan doorspelen naar de Joker-medewerkers die de reizen samenstellen.

Reizen we uitsluitend met openbaar vervoer?

Ter plaatse reizen we meestal met het openbaar vervoer. We streven naar een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot futuristische monorails! We kunnen ook vervoer huren om op plekken te komen die anders onbereikbaar zijn. Een exclusieve collectie aan voertuigen, want zelden neem je ze thuis in het straatbeeld waar!

Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 30% bij inschrijving. Het saldo volgt 6 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".

Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.