Overslaan en naar de inhoud gaan

Tijdens deze reis ontdekken we de mooiste plekken die Roemenië te bieden heeft. We varen met de kano langs de rivieren van de Donau-delta en spotten er prachtige vogels. In de Karpaten gaan we wandelen, met als hoogtepunt de beklimming van de Piatra Crailui. In het Apuseni-karstgebergte, maken we twee dagtochten langs indrukwekkende grotten en kloven. In Boekarest is het tijd voor geschiedenis en cultuur.

Bekijk de online infosessie over deze groepsreis.

De hoogtepunten van deze reis

Groepsreis Roemenië

Met de kano langs de riviertjes van de Donau-delta, een uniek stuk natuur

Groepsreis Roemenië

De wandelingen in de Karpaten met als hoogtepunt de beklimming Piatra Crailui

Groepsreis Roemenië

 Wandelen in het Apuseni-karstgebergte, een gebied met mooie grotten en kloven

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-2
Boekarest

In Boekarest gaan we op zoek naar wat de gekende dictator aan bouwwerken naliet: het parlement, dat na het Pentagon het 2de grootste gebouw ter wereld is, én de Roemeense versie van de Arc de Trhiomphe.

2 Dag 3-5
Vogels spotten in de Donaudelta

De Donau is een tot de verbeelding sprekende rivier: bezongen en beschreven in vele talen. De delta is dan weer een uniek UNESCO-biosfeer reservaat.  Het bestaat uit een reusachtig netwerk van kanaaltjes en rivierarmen, goed voor een ongelofelijk rijke fauna en flora. Niemand blijft onbewogen wanneer we met ons bootje langs grote groepen pelikanen varen. De eerste dag peddelen we met de kano langs kleine watertjes, brede zijarmen en grote meren. Het ene moment worden we in een nauwe sloot ingesloten door metershoog riet, het andere zitten we midden op een groot meer. Een tweede boottocht, gemotoriseerd deze keer, brengt ons langs andere meren. Nog meer kans om de natuurpracht van dichtbij te observeren!

3 Dag 6-10
Actief in de Karpaten

De Karpaten is een woest gebied waar Europa's grootste populatie carnivoren leven. De kans dat je deze dieren ziet is klein maar de sporen van hun aanwezigheid maakt het wandelen toch een tikkeltje spannender. Met een lokale gids gaan we de volgende dagen op zoek naar sporen van wolf en beer. We wandelen door een ongerept berggebied waarbij verhalen over beren, trollen en zigeunermuziek de dag kleuren.

We slapen bij lokale boeren en beklimmen de Piatra Crailui. De zeer pittige dagtocht over de koningsbergen zorgt voor prachtige panorama's. Boven op de hoogste, bloemrijke alpenweiden vinden we edelweis. De volgende dag fietsen we met mountainbikes onder meer naar één van de toeristische hoogtepunten van Roemenië: het Bran-kasteel oftewel het stekje van Dracula.

4 Dag 11-12
Sibiu, dé middeleeuwse stad van Roemenië

We tanken energie in het middeleeuwse Sibiu.

5 Dag 13-14
Sportieve afsluiter in het Apuseni-gebergte

We sluiten af met 2 dagtochten in de Apuseni Mountains. De Apuseni is een karstgebergte met veel mooie grotten. Wandelen in de Apuseni's is daardoor altijd weer verrassend. Tussen de beboste heuvels gaan we op verkenning in kloven en grotten. 

6 Dag 15
Afsluiten in Cluj

We sluiten de reis af in Cluj van waaruit we terug naar België vliegen.

Vertrekdata en prijzen

Vertrek: 05/08/2023
Terug: 19/08/2023
Basisprijs: €880
+ 1.075 EUR budget
Wie gaat mee?
Leeftijd
18-254
26-356, met 1 als optie.
36-452
56-651
Geslacht
mannen9, met 1 als optie.
vrouwen4
Vertrekvergadering op: 15/07/2023
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/12/2022
Volzet
Vertrek: 03/08/2024
Terug: 17/08/2024
Prijs nog niet bekend (reis nog niet boekbaar)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Boekarest en Cluj - Brussel
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering
 • BTW en bijdrage Garantiefonds
 • Compensatie CO2-uitstoot van de vlucht van de Karavaan-reisbegeleider via Bos+

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 31 / 05 / 2023
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.

Specifiek voor deze bestemming:

We kiezen voor variatie in beweging. Er staan een aantal stevige dagwandelingen op het programma zowel rond het oostelijke deel van de Karpaten als in de Apuseni. Een mooie mountainbiketocht zorgt voor leuke afwisseling. Vooral de lange afdaling zal je naar adem doen happen. In de Donaudelta laten we ons niet alleen varen, we gaan ook voor een avontuurlijke kanotocht langs met riet omzoomde kanaaltjes en meren.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen.

Op Duurzaam reizen met Joker lees je ons volledige verhaal.

Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.

Specifiek voor deze bestemming:

We kiezen bewust voor openbaar vervoer waar mogelijk. We slapen hoofdzakelijk in kleinschalige pensions.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.

Specifiek voor deze bestemming:

Onze lokale gidsen zijn steeds bereid voor een babbel of wat extra duiding. Roemenen zijn een zuiders volk met een grote hartelijkheid en gastvrijheid.

Documenten

Voor Roemenië volstaat je geldige Belgische identiteitskaart.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt.

Vluchturen

Reis met vertrek op 05/08/2023

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS - BRU AIRPORT 05/08/23 - 07:50
WARSAW - FREDERIC CHOPIN INT. 05/08/23 - 09:50
WARSAW - FREDERIC CHOPIN INT. 05/08/23 - 11:00
BUCHAREST - HENRI COANDA INT. 05/08/23 - 13:55
CLUJ NAPOCA - TRANSILVANIA INT 19/08/23 - 14:00
WARSAW - FREDERIC CHOPIN INT. 19/08/23 - 14:30
WARSAW - FREDERIC CHOPIN INT. 19/08/23 - 16:35
BRUSSELS - BRU AIRPORT 19/08/23 - 18:45
Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport.

Specifiek voor deze reis:

Ter plaatse kiezen we waar mogelijk voor openbaar vervoer. Ook van gecharterd vervoer maken we gebruik.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Specifiek voor deze reis:

We kiezen voor kleine lokale pensionnetjes of gastenverblijven.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn:

 • in de Donau-delta staat heel wat vis op het menu: gebakken snoek, viseitjes enz...

 • Ciorbă: een soort zure soep (lokaal gemaakt met koeienmagen of soms kalfsvlees)

 • Sarmale: gevuld rolletje met kool, rijst, gehakt en kruiden

 • Salades

 • Mititei: gekruide gehaktworstjes

Bagage

Sowieso raden we aan om compact in te pakken. Want hoe minder bagage (= gewicht) je meepakt, hoe minder brandstof nodig is. Heb je geen goeie regenjas, rugzak of wandelbroek? Pols dan zeker eens bij je rondreizende vrienden, familie of buren. Misschien kan je wel enkele spullen lenen! Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure. Alles aankopen om slechts eenmalig te gebruiken is best duur en niet altijd milieuvriendelijk.

Omdat minder wegwerpplastic = minder afval = beter voor het milieu vragen we elke Joker-reiziger om het volgende mee te nemen:

 • een hervulbare drinkbus
 • herbruikbare zakken, linnen winkelzakken/netjes
 • indien relevant voor je reis: herbruikbare koffie- en theebeker (beter dan wegwerp), doosjes om je picknick of restjes van de lunch of het avondeten in te bewaren
 • indien er regen wordt voorspeld: goeie regenjas of poncho (en geen wegwerpexemplaar)
 • zakasbakje (voor rokers)

Lees ook onze tips voor een plasticvrije toiletzak >>

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.

 • dagrugzak degelijke, comfortabele stapschoenen (er staan een paar stevige wandelingen op het programma)
 • pet of zonnehoedje
 • fleece of warme trui
 • regenjas
 • zwembroek
 • T-shirts
 • lange broek
 • short
 • rugzak of reistas
 • waterfles
Geldzaken
Budget ter plaatse

Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Kostenraming voor activiteiten, logementen, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.

Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Voor deze reis bedraagt het budget 850 euro

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Voor Roemenië er geen verplichte inentingen. Een inenting tegen tetanus (klem) is wel aanbevolen. Raadpleeg tijdig je arts.

We raden je aan je Europese ziekteverzekeringskaart (blauwe kaartje)mee te nemen . Dit kan je gratis verkrijgen bij je ziekenfonds. Hiermee vermijd je heel wat administratieve rompslomp en voorschieten van geld bij bezoek aan de dokter of opname in een ziekenhuis. De reiziger is zelf verantwoordelijk om zich in orde te stellen met de geldende regels (bv vaccinatieplicht, pcr testing, antigeentest, quarantaine, gezondheidsverklaringen, enz..) inzake covid 19 van de bestemming van zijn reis, de eventuele tussenstops en bij een vliegreis van de gebruikte luchtvaartmaatschappij. Voor meer info inzake de geldende regels per land, verwijzen wij graag naar de reisadviezen van de dienst buitenlandse zaken. https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen

Conditie

Voor deze reis heb je een goede fysieke conditie nodig. Tijdens de wandeldagen zijn we 5 à 7 uur onderweg op geaccidenteerd terrein. Tijdens de wandelingen dragen we een dagrugzak.

De tocht over de Piatra Crailui is de zwaarste van de reis, reken op 10 stapuren! Gelukkig zijn we tegen dan al goed ingelopen. Zie je dit niet zitten, er is ook een alternatieve tocht mogelijk of je kan met de bagage mee naar de volgende overnachtingsplaats.

Reisperiode en klimaat

De zomers op de vlakten kunnen zeer warm zijn. In Donau delta geeft het water wat verkoeling. De bergen zijn anderzijds zeer wisselvallig van klimaat. Meestal is het warm, een fikse regenbui is echter nooit uit te sluiten.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDAJ, die wordt begeleid door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Over Roemenië
Geografie

De oppervlakte van Roemenië bedraagt 238.391 km², bijna 8 keer groter dan België. Roemenië heeft grenzen met Moldavië, Hongarije, Oekraïne, Bulgarije en Servië.

Het centrum van Roemenië wordt gedomineerd door de Karpaten, waar ook de hoogste top, de Moldoveanu, 2.544 m, ligt. Ten westen van de Karpaten zakt de hoogte geleidelijk via een uitgestrekt plateau naar lagergelegen gebieden. Aan de oostelijke kant houden de Karpaten vrij abrupt op in het laaggelegen gebied naar de kust.

Aan de kust van Roemenië mondt de Donau uit in de Zwarte Zee. Hier bevindt zich de grootste delta van Europa met een oppervlakte van meer dan 5.000 km², zo groot als de provincies Antwerpen en Limburg samen!

Fauna en flora

Wegens de grote geologische verscheidenheid van Roemenië komen er veel verschillende planten en diersoorten voor. 25% van de oppervlakte is bedekt met bossen waarvan loofwoud goed is voor 70%. Het gaat dan vooral over eik, beuk, berk, esdoorn en populier.

Qua fauna kan je in het land onder andere steppe-adder, zeearend, gevlekte en steppebunzing verwachten. In het nationale park in het westen van Roemenië komen nog beren, wolven en lynxen voor.

Staatsvorm

Roemenië werd na Wereldoorlog II en de Russische overheersing nadien opnieuw onafhankelijk op 30 december 1947. Sinsdien is Roemenië een republiek. Nicolae Ceausescu nam de macht in 1965 en regeerde als een dictator over Roemenië tot in 1989 toen hij afgezet en geëxecuteerd werd.

Momenteel is Klaus Iohannis de president van Roemenië. De president stelt de premier aan die wel goedgekeurd moet worden door het parlement.

Het parlement bestaat uit 2 kamers, het huis van afgevaardigden of Camera Deputatilor met 412 zetels en de senaat of Senat met 176 zetels. De premier is sinds 2020 Nicolae Ciurca.

Bevolking

Roemenië heeft een kleine 22 miljoen inwoners. De grootste minderheidsgroep zijn de Hongaren met 6.1% en de Romazigeuners zijn goed voor 3.1% van de inwoners.

Bekende Roemenen zijn Nadia Comaneci (turnster), Nicolae Paulescu (uitvinder van insuline) en Petrache Poenaru (uitvinder van de vulpen).

Economie

De Roemeense economie is vooral gebaseerd op landbouw. In de jaren 1930 was Roemenië in Europa de grootste producent van graan, mais en vlees. Men noemde Roemenië de graanschuur van Europa. Sinds 1970 verschoof de nadruk meer en meer naar zware industrie, hoewel de landbouw nog steeds een belangrijke sector blijft.

De munteenheid van Roemenië is de leu (RON). 100 RON komt overeen met 20,8 euro (koers op 29 november 2019)

Religie

De meeste Roemenen, ongeveer 78%, volgt de oosters-orthodoxe leer. De resterende 22% is rooms-katholiek of protestant.

Godsdienstvrijheid werd pas in 1991 opgenomen in de grondwet. Voordien, tijdens de dictatuur van Ceausescu was enkel het orthodoxe geloof toegelaten. Veel katholieke priesters en bisschoppen werder toen gedeporteerd.

Lokale gebruiken en gewoonten
Tijdsverschil

Roemenië loopt 1 uur voor op de Belgische tijd. Als je naar Roemenië reist, moet je dus je horloge 1 uur verder draaien.

Elektriciteit

In Roemenië gebruiken ze dezelfde stekkers en voltage als in België. Geen nood dus om een wereldstekker mee te nemen.

Veiligheid

In Roemenië is de terreurdreiging niet groter dan elders in Europa. In het land zijn geen grote spanningen. De algemene toestand is stabiel en rustig. Geen specifieke opmerkingen, tenzij de gebruikelijke waakzaamheid.

Zoals in vele Europese steden is er kleine criminaliteit in de stadscentra. Rond stations en publieke plaatsen hangen zakkenrollers rond. Het stelen van handtassen op straat, sac jacking, is een nieuw fenomeen dat zich meer en meer voordoet.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
Roemenië

Wat andere reizigers vinden

Dit was mijn eerste groepsreis. Ik heb er enorm van genoten. De variatie in het reisprogramma was echt een plus! Ik houd enorm van deafwisseling tussen stad en natuur.

Anoniem

Toffe reis naar een wat onbekende (en dus onbeminde) Europese bestemming. De mix van ongerepte natuur, intact plattelandsleven, pittoreske historische stadjes en de gastvrije bevolking maken Roemenië meer dan een bezoek waard.

Bernard Thant

Mijn eerste groepsreis. Super vakantie met een toffe groep. voor herhaling vatbaar!

Nico Karatzikis

Veelgestelde vragen

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
 • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
 • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
 • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

 1. Voor alle boekingen: wil je tot 8 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
 2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 
Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
 • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
 • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (Covid-19, politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.
Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 40% (minstens €300 per persoon) bij inschrijving. Het saldo volgt 8 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".