Overslaan en naar de inhoud gaan

Peru is een land van letterlijke en figuurlijke hoogtes. Tijdens deze 23-daagse reis klimmen we vanuit Lima steeds hoger in het bergachtige landschap. We varen naar de Ballestas eilanden, houden halt in de 2.400 m hoge witte stad Arequipa en gaan op meerdaagse trekking. Via de Altiplano gaat het verder naar het Titicaca meer en Cuzco, indiaans centrum van de Andes. Hoogtepunt van de reis is ongetwijfeld het mystieke Machu Picchu en de Salkantaytrekking.

Meer weten? Bekijk de online infosessie over onze groepsreizen in Peru >>

De hoogtepunten van deze reis

colca

trekking in de Colca canyon, één van de diepste ravijnen ter wereld

local

kleurrlijke locals en cultuur

peru

De prachtige uitzichten tijdens de 3-daagse Salkantaytrekking naar Machu Picchu

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-3
Stille Oceaan, Ballestaseilanden en pisco proeven

Na aankomst in Lima nemen we de bus naar de kust in Paracas. Van hieruit varen we naar de Ballestaseilanden om er zeevogels en zeeleeuwen te spotten. Voor het eerst kunnen we ook proeven van de nationale aperitief pisco sour. Een fietstocht maken door desolaat woestijnlandschap behoort tot de mogelijkheden.

2 Dag 4-8
Arequipa en de Colca Canyon

Met de nachtbus trekken we de bergen in. We acclimatiseren op 2.400 m in Arequipa, de witte stad. Nog hoger ligt de vallei van de Colcarivier. De canyon is één van de diepste ravijnen ter wereld. Hier maken we een stevige meerdaagse trektocht. We nemen enkel de nodige bagage mee en dalen bijna 1.000 m af tot aan het water. We trekken verder langs de typische akkerterrassen waar de lokale, indiaanse bevolking het veld bewerkt. Door de aanzienlijke hoogte, het steile klimmen, moeilijk begangbare paden en het gebrek aan comfort is deze tocht een pittige doorbijter!

3 Dag 9-10
Lago Titicaca

Met de bus rijden we dwars door de Altiplano naar Puno. We voelen ons heel klein worden in dit weidse landschap. En dan zien we voor het eerst het mythische Titicacameer, het hoogstgelegen bevaarbare meer ter wereld. We varen naar de drijvende Uroseilanden. Op een pittoresk eilandje gaan we wandelen in een weids landschap en maken even kennis met de lokale bevolking.

 

4 Dag 11-13
Cuzco, de navel van de wereld

We arriveren in Cuzco, in alle opzichten het indiaanse centrum van de Andes. We settelen ons in één van de pensionnetjes. In de heilige vallei van de Urubambarivier verleiden marktjes ons met kleurrijke souvenirs. De prachtig gelegen ruïnes in de omgeving mogen we niet overslaan. Je kan hier ook kiezen uit keuze-activiteiten zoals een paardrijtocht (facultatief, richtbedrag 35 USD), paragliden (ca. 85 USD), ziplinen ( (ca. 55 USD) of een uitstap naar de 7-kleurige berg The Rainbow Mountain (ca. 30 USD).

5 Dag 14-18
Trektocht rondom Machu Picchu

Als kers op de taart hiken we gedurende 3 dagen op de Salkantay langs steile passen, moeilijk begangbare paden en vochtige valleien in de buurt van Machu Picchu. Deze alternatieve Incatrekking - die niet te onderschatten is - leidt ons naar Aguas Calientes en gaat langs adembenemende landschappen. Verschillende klimaatzones en hun typische plantengroei doen ons telkens weer versteld staan. Onderweg kunnen we genieten van thermale baden en bewonderen we de vlucht van de condor, de ’boodschapper van de goden‘. Kers op de taart is de besneeuwde Apu Salkantay, met zijn 6.271m de tweede hoogste berg van Peru. De bagage wordt vervoerd door muilezels en paarden, maar onze dagrugzak dragen we zelf. Vanuit Aguas Calientes nemen we een bus naar een ander hoogtepunt: Machu Picchu. Een ervaren gids toont ons de belangrijkste locaties van het archeologische complex  en wijst ons op het belang van de stad als astronomisch en religieus centrum. Het zicht op Machu Picchu en de Zonnepoort is adembenemend!

6 Dag 19-23
Ayacucho en terug naar huis via Lima

In Ayacucho worden we met open armen ontvangen in het ViaVia Joker reiscafé en genieten op hun terras van een heerlijk diner met een befaamde pisco sour. Tot in de jaren ‘90 was Ayacucho het centrum van de guerrillabeweging ‘Het Lichtend Pad’ en daardoor verboden terrein voor toeristen. Nu is het een regio dat aan de weinige toeristen de ware Andes toont. We worden door gidsen, opgeleid door de lokale NGO Mama Alice (een project ondersteunt door het Joker Projectenfonds), op sleeptouw genomen en krijgen zo een kijk op het dagelijks leven van de locals. Optioneel bezoeken we de historische pampa van Quinua met de fiets, te voet of zelfs te paard. Met een beetje geluk pikken we een van de vele kleurrijke processies mee.

We brengen in de hoofdstad eventueel nog een kort bezoek aan het koloniale centrum of één van de archeologische musea of duiken hedendaags Lima in en vliegen naar huis op dag 22

Vertrekdata en prijzen

Je wil gráág op groepsreis maar zit ook met vragen over het boeken van je reis in deze onvoorspelbare tijden. Terecht! Lees hier de antwoorden op de meest gestelde vragen. We stellen je graag gerust. 

De prijzen op de website zijn richtprijzen. Boek je vroeg, dan kunnen we jou de goedkoopste prijs garanderen. Lees hier hoe dit werkt.

Vertrek: 02/07/2022
Terug: 24/07/2022
Basisprijs: €3.265
+ 1.365 USD budget
Vertrekvergadering op: 11/06/2022
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/12/2021
Volzet
Vertrek: 09/07/2022
Terug: 31/07/2022
Basisprijs: €3.060
+ 1.365 USD budget
Vertrekvergadering op: 18/06/2022
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/12/2021
Volzet
Vertrek: 13/07/2022
Terug: 04/08/2022
Basisprijs: €3.060
+ 1.365 USD budget
Inschrijving enkel op aanvraagInfo
Nog maar 2 vrije plaatsen (Gegarandeerd vertrek) (Inschrijving enkel op aanvraag)
Wie gaat mee?
Leeftijd
26-357
36-452
56-652
Geslacht
mannen6
vrouwen5
Vertrekvergadering op: 20/06/2022
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/12/2021
Vertrek: 27/08/2022
Terug: 18/09/2022
Basisprijs: €3.225
+ 1.365 USD budget
Vertrekvergadering op: 08/08/2022
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/12/2021
Volzet
Vertrek: 03/09/2022
Terug: 25/09/2022
Basisprijs: €2.750
+ 1.365 USD budget
al 4 boekingen, waarvan 1 optie.
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/01/2022
Vertrek: 15/10/2022
Terug: 06/11/2022
Basisprijs: €2.960
+ 1.365 USD budget
al 3 boekingen
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 28/02/2022
Vertrek: 01/07/2023
Terug: 23/07/2023
Prijs nog niet bekend (reis nog niet boekbaar)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Vertrek: 15/07/2023
Terug: 06/08/2023
Prijs nog niet bekend (reis nog niet boekbaar)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Vertrek: 02/09/2023
Terug: 24/09/2023
Prijs nog niet bekend (reis nog niet boekbaar)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Vertrek: 14/10/2023
Terug: 05/11/2023
Prijs nog niet bekend (reis nog niet boekbaar)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Lima en terug
 • 3-daagse Salkantaytrekking (maaltijden, gidsen, logementen) + bezoek aan Machu Picchu en permit Huayna Picchu
 • Diner in het ViaVia Joker Reiscafé in Ayacucho
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering
 • Bijdrage Garantiefonds
 • Compensatie CO2-uitstoot van de vlucht van de Karavaan-reisbegeleider via Bos+

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden, en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Bijkomende info

Ben je al zeker dat je mee wil? Wacht niet te lang omdat we een permit voor Huayna Picchu, de berg aan de noordwestzijde van het Machu Picchu-complex, moeten aanvragen. Voor deze permit én de toegang tot het Machu Picchu-complex hebben we een scan van je internationaal paspoort nodig (anders zijn je toegang en permit niet bevestigd). Bezorg deze dus zo snel mogelijk aan je Joker-reiskantoor. 

Er is ook een 24-daagse reis (expeditie)!: www.joker.be/PEAC

Een minder actieve 16-daagse Peru reis? Check www.joker.be/PEAT

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 29 / 04 / 2022
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.

De trekking in de Colca Canyon, de Salkantaytrek naar Machu Picchu, sandboarding in de woestijn, paragliden/ziplinen (facultatief)... aan actieve elementen geen gebrek!

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.

We gebruiken waar we kunnen het openbaar transport. We logeren vooral in lokale familiepensions, kleine hotels en hostels. Daardoor steunen we de lokale economie, kunnen we vlotter contact leggen met de lokale bevolking en leren we beter de eigenheid van het land kennen.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.

We verkiezen accommodaties die door de lokale bevolking worden uitgebaat en lokaal transport om in contact te komen met Peruanen en indigenas. Ook komen we in contact met de locals via onze lokale gidsen en tijdens onze homestay aan het Titicacameer. Een mondje Spaans op voorhand leren is handig om met de locals in contact te komen!

Documenten

Je hebt voor Peru een geldig internationale reispas nodig dat minstens 6 maanden na terugkomst geldig is. Voor de toegang tot het Machu Picchu-complex en de permit voor de Hyana Picchu (deze laatste enkel Peru Go en Avontuur) hebben we een scan van je internationaal paspoort nodig (anders is/zijn je toegang (en je permit) niet bevestigd). We vragen je daarom zo snel mogelijk na je inschrijving een scan van je internationaal reispaspoort aan je Joker-kantoor te bezorgen.

We merken echter dat veel mensen toch de aanvraag van hun paspoort bij de stad of gemeente uitstellen tot enkele weken voor vertrek. We begrijpen dit, maar willen met aandrang vragen om zo snel mogelijk de paspoortscan door te sturen. Zonder deze scan kunnen wij je toegang niet bevestigen.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Vluchturen

Reis met vertrek op 02/07/2022

Vertrek
Aankomst
BRUSSEL ZUID 02/07/22 - 07:02
PARIS CHARLES DE GAULLE 02/07/22 - 08:22
PARIS CHARLES DE GAULLE 02/07/22 - 10:15
LIMA - J. CHAVEZ INT"L 02/07/22 - 15:40
LIMA - J. CHAVEZ INT"L 23/07/22 - 18:00
PARIS CHARLES DE GAULLE 24/07/22 - 13:15
PARIS CHARLES DE GAULLE 24/07/22 - 19:07
BRUSSEL ZUID 24/07/22 - 20:43

Reis met vertrek op 09/07/2022

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS AIRPORT 09/07/22 - 06:55
MADRID BARAJAS INTL 09/07/22 - 09:20
MADRID BARAJAS INTL 09/07/22 - 13:35
LIMA - J. CHAVEZ INT"L 09/07/22 - 18:05
LIMA - J. CHAVEZ INT"L 30/07/22 - 19:45
MADRID BARAJAS INTL 31/07/22 - 14:10
MADRID BARAJAS INTL 31/07/22 - 16:30
BRUSSELS AIRPORT 31/07/22 - 18:55

Reis met vertrek op 27/08/2022

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS AIRPORT 27/08/22 - 10:35
AMSTERDAM - SCHIPHOL INT 27/08/22 - 11:35
AMSTERDAM - SCHIPHOL INT 27/08/22 - 12:35
LIMA - J. CHAVEZ INT"L 27/08/22 - 18:05
LIMA - J. CHAVEZ INT"L 17/09/22 - 19:55
AMSTERDAM - SCHIPHOL INT 18/09/22 - 15:10
AMSTERDAM - SCHIPHOL INT 18/09/22 - 21:30
BRUSSELS AIRPORT 18/09/22 - 22:15

Reis met vertrek op 15/10/2022

Vertrek
Aankomst
BRUSSEL ZUID 15/10/22 - 07:02
PARIS CHARLES DE GAULLE 15/10/22 - 08:22
PARIS CHARLES DE GAULLE 15/10/22 - 10:15
LIMA - J. CHAVEZ INT"L 15/10/22 - 15:40
LIMA - J. CHAVEZ INT"L 05/11/22 - 21:50
PARIS CHARLES DE GAULLE 06/11/22 - 16:20
PARIS CHARLES DE GAULLE 06/11/22 - 19:07
BRUSSEL ZUID 06/11/22 - 20:43

Reis met vertrek op 13/07/2022

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS AIRPORT 13/07/22 - 18:55
MADRID BARAJAS INTL 13/07/22 - 21:20
MADRID BARAJAS INTL 13/07/22 - 23:55
LIMA - J. CHAVEZ INT"L 14/07/22 - 04:30
CORONEL FAP ALFREDO MENDIVIL D 02/08/22 - 12:35
LIMA - J. CHAVEZ INT"L 02/08/22 - 13:30
LIMA - J. CHAVEZ INT"L 03/08/22 - 10:20
MADRID BARAJAS INTL 04/08/22 - 05:10
MADRID BARAJAS INTL 04/08/22 - 07:20
BRUSSELS AIRPORT 04/08/22 - 09:45

Reis met vertrek op 03/09/2022

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS AIRPORT 03/09/22 - 18:55
MADRID BARAJAS INTL 03/09/22 - 21:20
MADRID BARAJAS INTL 03/09/22 - 23:55
LIMA - J. CHAVEZ INT"L 04/09/22 - 04:30
CORONEL FAP ALFREDO MENDIVIL D 23/09/22 - 12:35
LIMA - J. CHAVEZ INT"L 23/09/22 - 13:30
LIMA - J. CHAVEZ INT"L 24/09/22 - 10:20
MADRID BARAJAS INTL 25/09/22 - 05:10
MADRID BARAJAS INTL 25/09/22 - 07:20
BRUSSELS AIRPORT 25/09/22 - 09:45
Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport.

We maken zo veel mogelijk gebruik van het openbaar vervoer, dit is goedkoop en goed georganiseerd, met variabel comfort. Soms luxueus, maar ook vaak ‘hotsend en klotsend’ over slechte wegen. De transporttijden zijn soms lang en vermoeiend (minimaal één nachtbus, één lange busreis en enkele kortere trajecten). De grote wegen zijn meestal van goede tot zeer goede kwaliteit.

Om afgelegen plaatsen te verkennen of verschillende bezienswaardigheden te combineren op één dag kan het charteren van een minibusje met chauffeur een alternatief zijn: soms weinig plaats en slechte veringen. Op het Titicacameer varen we met een overdekte motorboot met plaats voor ca. 20 personen, tot Amantani/Taquile is het ongeveer 5 uur varen, er zijn geen maaltijden aan boord.

Natuurlijk gaan we te voet: de trekking in de Colca Canyon en de Salkantaytrek naar Machu Picchu gebeurt op vrij grote hoogte (2.500 m tot 4.200 m), wat niet te onderschatten valt!

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Specifiek voor deze reis:

We logeren vooral in lokale familiepensions en kleinere hotels. Daardoor steunen we de lokale economie,kunnen we vlotter contact leggen met de lokale bevolking en leren we beter de eigenheid van het land kennen. In onze filosofie primeren eenvoud en gezelligheid, en we streven altijd naar een optimale prijs/kwaliteit verhouding. Soms hebben we privé-sanitair, soms gemeenschappelijk sanitair op de gang. Een warme douche is in theorie meestal beschikbaar, in de praktijk klopt dit niet altijd. Eenvoudig comfort, handdoeken zijn meestal niet beschikbaar.

We slapen in 3-, 4-, of meerpersoonskamers met regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Eén overnachting bij plaatselijke bevolking is mogelijk: eenvoudig, basic comfort maar maar proper.

Tijdens de Colca-trekking slapen we in basic huisjes, tijdens de Salkantaytrekking naar Machu Picchu slapen we in tenten: hier zijn slechts beperkte sanitaire voorzieningen, afhankelijk van de kampplaats. Op de Salkantaytrekking zit het gebruik van een slaapzak en een slaapmatje in de prijs inbegrepen.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn:

Lomo Saltado: roergebakken groenten met rundvlees; Roccoto relleno: met pikant gehakt gevulde paprika’s; Palta rellena: gevulde avocado’s; Cuy: geroosterde cavia; Alpaca steak, soort lama; Pisco Sour: heerlijke cocktail!; Ceviche: rauwe visschotel.

Pachamanca is een andere populair gerecht: om dit te maken gooien de Peruanen gloeiende stenen uit het vuur in een diepe kuil. Daarop leggen ze verschillende soorten vlees, groenten, maïs en kruiden. Dit wordt afgedekt met nog meer hete stenen, en tenslotte wordt de kuil dichtgemaakt met aarde waarna het eten in enkele uren zacht en gaar is. Pachamanca is afgeleid van Pacha Mama (Moeder Aarde).

Lokale restaurantjes, en voor wie wil eetstalletjes, marktkraampjes… dat zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven. De Andeskeuken is zeer gevarieerd; basisbestanddelen zijn vlees, aardappelen en maïs.

Naast de traditionele, vleesrijke Andeskeuken, vind je polleria's, pasta-restaurants, chifa’s (Chinees op Peruaanse wijze!) en vegetarische restaurants. Grote hotel-restaurants en internationale fastfoodketens laten we eerder links liggen!

Bagage

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.

 • dagrugzak voor meerdaagse tocht in Calca canyon en tijdens de Salkantaytrekking (hier neem je alleen je nodige bagage mee)

 • stevige stap- of bergschoenen

 • wandelstokken

 • winddichte jas

 • waterzak met drinkslang of drinkbus

 • muts, handschoenen en sjaal

 • meerdere fleeces of warme truien

 • warme kledij, vb fleecetruien

 • thermisch ondergoed

 • trekkingsbroek

 • op de Salkantaytrekking zit het gebruik van een degelijk slaapzak en een slaapmatje in de prijs inbegrepen. Verder zal je begeleider op de vertrekvergadering het nog zeker hebben over wat je best meeneemt.

Geldzaken
Budget ter plaatse

Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus.

In Peru is de officiële munteenheid de Nuevo Sol (PEN)

Voor de meest recente wisselkoers:zie www.oanda.com/currency/converter/

Neem bij voorkeur cash soles of Euro’s onbeschreven en ongescheurde biljetten). Visa en Mastercard kunnen in de steden gebruikt worden in restaurants of om geld uit de muur te halen, handig om mee te nemen als reserve.

Vanaf 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestro-functie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet langer mogelijk om -buiten Europa- met een bankkaart te betalen of geld op te nemen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestro-functie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis nog gebruik wil maken van je kaart!

Facultatieve activiteiten zijn en kosten:

 • rafting (Cuzco): 70 soles

 • paardrijden (Cuzco): 60 soles

 • vlucht over de Nazcalijnen: 100 dollar

 • acclimatisatietocht (Misti-vilkaan); ca.50 soles

 • kookworkshop (Arequipa of Cuzco): ca. 50 soles

 • ziplinen (Cuzco): ca.55 USD

 • paragliden (Cuzco): ca.92 USD

 • daguitstap naar Rainbow Mountain (Cuzco):ca.75 USD

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

De reiziger is zelf verantwoordelijk om zich in orde te stellen met de geldende regels (bv vaccinatieplicht, pcr testing, antigeentest, quarantaine, gezondheidsverklaringen, enz..) inzake covid 19 van de bestemming van zijn reis, de eventuele tussenstops en bij een vliegreis van de gebruikte luchtvaartmaatschappij. Voor de meeste van onze reizen is een volledig vaccinatie tegen Covid-19 verplicht. Voor meer info inzake de geldende regels per land, verwijzen wij graag naar de reisadviezen van de dienst buitenlandse zaken. https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen

Er is een klein malariarisico. Malaria is een ernstige ziekte die overgedragen wordt via de malariamuskiet. Deze is vooral actief tussen zonsondergang en zonsopgang. Neem een goed insectenwerend middel mee. Gewone muggenmelk beschermt dikwijls onvoldoende tegen tropische muggen. Er wordt dan ook aangeraden om een anti-muggenprodukt op basis van minimum 50% iethyltoluamide (DEET) te gebruiken.

Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, GELE KOORTS, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden. Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie, ook over het zikavirus, via 0902/88.088 (24 uur op 24 uur) of www.itg.be.

Conditie

Deze reis is alleen geschikt voor personen met een zeer goede lichamelijke conditie. Deze reis gaat gedurende 2 weken door op hoogte: tussen 2300 m en 4200 meter. Verblijf op hoogte kan gedurende de eerste dagen lichamelijke last geven (hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, ...).

De trekking in de Colca Canyon is zeer mooi maar niet te onderschatten omwille van: de grote hoogte (3.000 m en meer), het grillige klimaat, de warmte, steile afdalingen en een zware klim als sluitstuk. De stapuren per dag blijven enigszins beperkt (4-7u).

De begeleiding tijdens de trekking bestaat uit een ervaren gids en je reisbegeleider. Er zijn geen dragers voorzien. Elke deelnemer draagt zijn eigen bagage in een dagrugzak. We overnachten in eenvoudige hutjes met bedden. De maaltijden worden voorzien in de lodges.

Dag 1: we vertrekken omstreeks 6u van Chivay naar Cruz del Condor, waar we met een beetje geluk de machtige condors spotten. Daarna arriveren we in Cabanaconde. Een laatste toiletstop, we kopen water, snacks en laten onze overbodige bagage in onze grote rugzak achter op een veilige plaats. We nemen alleen het hoogst noodzakelijke mee. De eerste dag wandelen we (voornamelijk dalen!) van ongeveer 10u tot 16u. Onze snacks houden ons recht tot onze late lunch in Llahuar. Er zijn warmwaterbaden om vermoeide spieren te verwennen.

Dag 2: we staan om 6u op. Vanaf een uur of acht is het weer heel warm. Vandaag is het stijgen, dalen en stijgen en dalen. Om 13u komen we aan in het dorpje Sangalle. De gids maakt het middageten, wij helpen hem en hebben later tijd om te zwemmen, te volleyballen en te relaxen. We verblijven in een fijne lodge met zwembad.

Dag 3: we staan om 4 u op, eten enkele snacks en vatten de zeer pittige klim naar de top aan voor het te warm is. Rond 8u komen we terug aan in Cabanaconde waar we een stevig ontbijt nemen en onze bagage oppikken. We zetten koers richting Puno.

Meenemen: muggenmelk, zonnecrème en zonnebril, pet, lippenbalsem, ORS + persoonlijke medicatie, wandelschoenen, wandelstokken, knieverband, kleren voor ’s avonds, zwemgerief, handdoek, toiletgerief (een deel), zaklamp, fototoestel goed opgeladen, slippers of sandalen, snack (koekjes, studentenhaver), 2 liter water, spelletje, zakmes, regenjas, lakenzak

Goed dat we al getraind zijn na de Colca trek want ook de Salkantay is een stevige kuitenbijter. Tijdens deze trekking overbruggen we serieuze hoogteverschillen die prachtige vergezichten opleveren. De weersomstandigheden kunnen variëren van warm en zonnig naar heel koud (het kan zelfs vriezen). Ook met regen moeten we rekening houden. We wandelen tot 4600m hoog. Op deze hoogte is het heel belangrijk je tempo te matigen en goed naar je lichaam te luisteren. Ook veel water of cocathee drinken is noodzakelijk.

De begeleiding bestaat uit de hoofdgids, de hulpgids en je begeleider. De kookploeg tovert heerlijke gerechten uit provisoire kookplaatsen en de ezels en hun drijvers dragen de tenten, het eten en wat persoonlijke spullen.

Hier een schets hoe de Salkantaytrekking er normaal uitziet:

Dag 1: Cuzco-Mollepata-Salkantaypampa: 5 à 6 uur wandelen. We worden ’s ochtends rond 5.30 opgehaald in Cuzco en rijden naar Mollepata, waar we een 2,5 uur later toekomen. Tijdens de rit hebben we al een zicht op de Salkantay berg en de omliggende vallei. We hebben hier nog even de kans om een ontbijt te nemen of om nog even door het dorp te snuisteren en voor de laatste bevoorrading te zorgen. Nog even verder op 4 wielen en 45 min. later komen we aan in Challacancha. Van hieruit zijn onze benen onze motor, en wandelen we eerst een 3 tot 4 uur tot Sorypampa (3.850 m). Daar wacht ons de lunch. Daarna wandelen na de lunch nog verder tot Salkantaypampa (ongeveer 2u) op 4.150 m hoogte. We installeren ons in onze tenten en krijgen een lekker avondmaal rond 19u.

Dag 2: Salkantaypampa-Collpapampa: 8 à 9 uur wandelen. Extra vroeg uit de veren, want het ontbijt wordt al om 5u00 geserveerd. Om 5u30u starten we immers weer voor een lange, zware dag. Vandaag klimmen we langs Salkantaypampa. Vergeet geen offer te brengen aan de apus of berggeesten! Hier hebben we ook het hoogste punt van de trekking bereikt op 4.600 m. Na dit letterlijke hoogtepunt beginnen we aan een lange afdaling naar onze kampplaats. Vandaag wandelen we door de ‘wenkbrauw van de jungle’, het punt waar je van een berglandschap in het regenwoud stapt. De lunch laat zich smaken in Hauyracmachay. Daarna gaat het 3u verder stappen omlaag tot Challway/Collpapampa (2.920 m). In de late namiddag kunnen we even bekomen van de inspanningen, of nog even langs de rivier wandelen als we willen.

Dag 3: Collpapampa-Aguas Calientes: 8 à 9 uur wandelen. Na het ontbijt (rond 7u) stappen we door een tropische jungle-achtige omgeving naar Playa Sahuayaco op 2.010 m. Let op de prachtige variatie aan bomen en planten: avocadobomen, bananenbomen, koffieplanten en watervallen, exotische vogels,… We kunnen voor het eerst ook een verre blik werpen op Machu Picchu, ons einddoel! Na de lunch nemen we vervoer tot we Machu Picchu Hydro-elektrische Station bereiken. Daarna leggen we de laatste loodjes al wandelend af over de treinsporen naar Aguas Calientes, waar we de nacht doorbrengen in een hostel.

Dag 4: Aguas Calientes-Machu Picchu-Cuzco: Weer een dag voor de vroege vogels, ons ontbijt wacht om 5u ’s ochtends. We nemen één van de eerste bussen naar Machu Picchu, waar we een rondleiding krijgen van een Engelstalige gids gedurende 2,5 uur. We bezoeken de 'main plaza', de Tempel van de Condor, de Tempel met de Drie Ramen en andere belangrijke sites. Daarna kunnen we zelf op ontdekkingstocht. Ons inkomticket voor de berg Wayna Picchu zit inbegrepen. Hier mogen slechts 400 mensen per dag naar boven. Let op, want het is behoorlijk steil! Na ons bezoek aan dit Peruaans Incamonument gaan wee weer met de bus naar Aguas Calientes, waar we nog een hapje eten en op de trein wachten die ons naar Ollantaytambo (rit duurt 1,5 u) brengt. Daarna brengt een gecharterde bus ons terug naar ons logies in Cuzco (aankomst voorzien rond 21-22 u).

Meenemen: muggenmelk, zonnecrème en zonnebril, pet, lippenbalsem, ORS + persoonlijke medicatie, wandelschoenen, wandelstokken, knieverband, warme kleren voor ’s avonds, zwemgerief, handdoek, toiletgerief (een deel), zaklamp, fototoestel goed opgeladen, slippers of sandalen, snack (koekjes, studentenhaver), 2 liter water, spelletje, regenjas, lakenzak, paspoort en toeristenvisum, beetje cash geld (voor noodgevallen en fooi gidsen), muts, sjaal, handschoenen, thermisch ondergoed, gehuurde slaapzak.

We krijgen van de trekkersorganisatie een tas waarin je maximaal 5 kg aan spullen mag stoppen. Deze wordt gedragen door de ezels. Dit is inclusief de slaapzak en het matje die je in bruikleen krijgt. Al de rest draag je zelf in je dagrugzak.

Reisperiode en klimaat

Je kan Peru opdelen in 3 stukken: de kust, het hoogland en de jungle. Aan de kust is het dor en droog. In het hoogland (Andes) heb je 2 seizoenen: het droge seizoen (april-oktober) met zonnige dagen/koude nachten en het regenseizoen (november-maart) met stevige buien. Als laatste is er de jungle (langs de Amazonerivier) die het grootste deel van het land omvat met tropische temperaturen en hevige stortbuien. De kuststreek (costa) is warm en zonnig van november tot april, gedurende de overige maanden is het mistig en fris. Het grootste deel van de reis situeert zich in het hooggebergte (siërra), waar het klimaat tegengesteld is aan dat van de kust. Gedurende de maanden juli tot oktober spreken we van de winterperiode. Van mei tot oktober is het zeer droog. Overdag is het in de siërra koel tot warm (15 tot 20°C), wegens de grote hoogte koelt het ‘s nachts sterk af (soms tot 0°C of lager).

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDAJ, die wordt begeleid door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je emailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Geografie

Peru ligt in het noordwesten van Zuid-Amerika aan de Stille Oceaan. Het grenst aan Ecuador, Colombia, Brazilië, Bolivia en Chili. De hoofdstad is Lima. De totale oppervlakte van het land bedraagt 1.285.220 vierkante kilometer, vergelijkbaar met 42 maal België. Het hoogste punt van het land bevindt zich in de Andes, de Nevado Huascarán, op 6768 meter hoog.

Je kan Peru opdelen in 3 stukken: de kust (Lima), het hoogland (Machu Picchu, Titica, Arequipa) en de jungle (Iquitos). De 2.400 km lange kust ligt tussen Stille Oceaan en is heel droog. Dan heb je de Andes met een gemiddelde hoogte van 4.000 m. Ten oosten van de Andes (aan de grens met Brazilië) heb je het Amazone laagland waar je de spectaculaire jungle kan bewonderen.

Fauna en flora

Danzkij zijn verschillende klimaattypes staat Peru bekend om zijn prachtige en diverse fauna en flora. Palmbomen, zeeleeuwen, dolfijnen, pelikanen en cactussen aan het strand; planten en papegaaien in de jungle en lama's en chinchilla's in de Andes. Meer dan 400 soorten zoogdieren, 300 soorten reptielen, 1700 soorten vogels en 50.000 plantensoorten vind je hier! Ook kan je in Peru tal van N.P.'en bezoeken. Symbool van Peru is de lama, het dier staat afgebeeld op geld, postzegels en luciferdoosjes. Ook vind je er vele familieleden van de lama: de alpacas (berglama's), guanacos (wilde lama's) en vicuñas (kleine broertjes van de lama).

Tijdens de Inca of Salkantay Trail zal je ook vele orchideeën, bomen, vogelsoorten en herten tegenkomen.

Staatsvorm

Peru verwierf zijn onafhankelijkheid van Spanje op 28 juli 1821, 28 juli is ook de nationale feestdag in Peru. Het is een republiek en heeft als president Martín Vizcarra (23 maart 2018). Een president kan 5 jaar zijn ambt uitvoeren en voor maximaal 2 ambtstermijnen verkozen worden.

In het verleden waren de presidenten militairen uit de Peruviaanse krijgsmacht die hebben gestreden voor de onafhankelijkheid van het land en in de Salpeteroorlog tegen Chili. Om die reden wordt de president van Peru ook wel aangeduid als de "Beschermer van Peru" (in het geval van José de San Martin) en "Opperste Beschermer" (in het geval van Andrés de Santa Cruz).

Bevolking

Peru telt 32 miljoen inwoners. 47% van de Peruaanse bevolking bestaat uit indíginas (dit zijn indianen, nakomelingen van de Inca's), 32 procent uit mestiezen (een vermenging van blanken en indíginas), 12 procent uit blanken en 3 procent uit Aziatische en Afrikaanse herkomst. De meeste indianen wonen in de Andes en in het Amazonegebied terwijl blanken en mestiezen aan de kust en in de grotere steden (Lima) wonen. De hoogland-indianen van de bergstreken (zo'n 40 stammen) behoren voornamelijk tot de Quechua's. Rond het Titicacameer vind je vooral Aymara-indianen. De gemiddelde levensverwachting van de Peruaan is 74 jaar.

Economie

In Peru betaal je met de sol. Peru haalt zijn belangrijkste inkomsten uit visserij, mijnbouw (koper), toerisme, aardgas en olie. belangrijke exportproducten van het land zijn rietsuiker, katoen, koffie, coca en rijst. De laatste jaren doet Peru het economisch als één van de besten van Zuid-Amerika. Het land heeft een jonge beroepsbevolking die volop consumeert. Peru heeft ook een goede geografische ligging. Via de Stille Oceaan exporteert het veel naar de Verenigde Staten, Canada, China en Japan.

Sinds 1969 hebben Bolivia, Colombia, Ecuador, Peru en Venezuela onderling een samenwerkingspact, het zogenaamde Andespact. Ook de Europese Unie heeft een samenwerkingsakkoord met de landen van het Andespact. En bovenop heeft Peru ook bilaterale handelsovereenkomsten met zijn buurlanden.

Religie

Het merendeel van de mensen (81%) in Peru is rooms-katholiek, de rest is protestants. Sommige missen worden ook in Quechua, Aymará en andere indianentalen gehouden. Vele pre-Columbiaanse en natuurtradities zijn in het katholicisme geslopen, zo wordt Pachamama (Aarde) en Maria naast elkaar vereerd. Ook wordt de Semana Santa (voor Pasen) uitbundig gevierd. Op Paasmaandag en Witte Donderdag vindt er een spectaculaire processie in Cuzco ter ere van de beschermheilige Nuestro Señor de los Temblores plaats.

In Peru heb je zo'n 3000 feesten per jaar, meestal om de dag van een lokale beschermheilige te vieren. We mogen hier zeker Inti Raymi op 24 juni niet vergeten, een Incafestival dat in het teken staat van de zonnegod.

Lokale gebruiken en gewoonten

Inti Raymi, het Festival van de Zon dat elk jaar op 24 juni plaatsvindt, is het grootste festival in Peru en brengt duizenden bezoekers naar Cuzco.

Een populair drankje in Peru is de pisco sour. Het is een cocktail gemaakt van de lokale sterke drank pisco, geklopt eiwit, rietsuikerstroop, ijsblokjes en veel limoen- of citroensap.

Peruanen eten cuy, en nee dit is geen koe op Vlaamse wijze, maar cavia.

Bij hoofdpijn leggen ze schijfjes aardappel op hun voorhoofd.

Vooraleer ze samen iets drinken laten ze enkele druppels op de grond vallen om Moeder Aarde (Pacha Mama) te bedanken.

Het kennen van een paar Spaanse woordjes wekt sympathie/respect op bij de lokale bevolking. Iemand vriendelijk goeiedag zeggen wordt steeds geapprecieerd.

Korte broeken worden niet echt als beledigend ervaren, maar in de minder toeristische gebieden kies je toch beter voor een lange broek.

Warm, stromend water is niet altijd vanzelfsprekend in Peru. Ga er zo zuinig mogelijk mee om.

Blijf tijdens wandelingen op de officiële paden en laat geen afval achter.

Het kauwen van cocabladeren helpt tegen hoogteziekte.

Tijdsverschil

In Peru is het in de zomer 7 uur vroeger dan in België, in de winter 6 uur.

Elektriciteit

Het voltage is in Peru meestal 220 Volt, maar ook 110 Volt komt voor in de jungle van Puerto Maldonado. Neem best een wereldstekker of adaptor mee.

Veiligheid

Vooral in Lima en de grote steden komen straatcriminaliteit, diefstal en overvallen voor. Loop dus niet demonstratief met je geld, camera of fototoestel op straat. Bewaar kostbare bezittingen (je paspoort!)en grote sommen geld in een kluis van je hotel of accommodatie. Neem enkel taxi's van erkende taxibedrijven.

Meer info vind je via http://diplomatie.belgium.be/nl/.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
groepsreis Peru Machu Picchu

Wat andere reizigers vinden

De Peru-reis voldeed aan elke verwachting : avontuur, fysiek uitdagende trektochten, lekker eten, het spotten van de condors, 4 seizoenen in 1 reis, mooie natuur met hun contrasten met de magische en mysterieuze Machu Picchu als hoogtepunt ...

Cindy Boschmans

Ik droomde er al heel lang van om naar Peru te gaan en had bij de start van de reis schrik dat mijn verwachtingen te hoog zouden liggen. Mede dankzij de toffe groep en de goede reisbegeleidster was deze reis 1 groot hoogtepunt.

Annika

Een fantastische mix tussen natuur, cultuur en avontuur, vol sportieve uitdagingen, interessante ontmoetingen, culinaire verwennerij en mogelijkheden om je grenzen te verleggen. Een absolute aanrader!

Niels Avonds

Reistips

Veelgestelde vragen

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe flexibel reis je als individu in een groep?

Elke reis bij Joker is uniek. De reisroute loopt langs minder platgetreden paden dankzij onze jarenlange ervaring en goede contacten ter plaatse. Alle reizen worden daarnaast nog unieker doordat elke groep mee de reis invult. Hoe dan?

Elke reis is dankzij onze reisbegeleiders op maat van de deelnemers, de groep en de lokale omstandigheden. Al tijdens de vertrekvergadering speelt de reisbegeleider in op de interesses van de groep. Wil er iemand salsales volgen in Cuba en gaat de rest er liever mojito’s leren mixen? Je begeleider doet zijn uiterste best om het voor elkaar te krijgen! Net zo met een festival of een andere niet te missen gebeurtenis: dan passen we de reisroute aan als het kan en in samenspraak met de groep.

Omdat we iedereen een prachtreis willen bezorgen, zorgen we ervoor dat er voldoende flexibiliteit en vrijheid is. Ook als dat betekent dat je liever een namiddag op je eentje wat onderneemt.

Hoe zit het met het comfort op reis?

Het comfort is eenvoudig. We overnachten in kleinschalige hotels en guesthouses, die –waar mogelijk- in handen zijn van plaatselijke families. Op bepaalde reizen gaan we kamperen of logeren we tijdens een homestay bij de mensen thuis (en daar spreken we dan nog láng van)!  De kamerverdeling kan wisselen van dag tot dag. Meestal deel je een kamer met 2 of meer reisgenoten en soms zijn de kamers gemengd. Heb je vragen over het comfort? Contacteer een Joker-reiskantoor: zij kunnen je specifieke vraag dan doorspelen naar de Joker-medewerkers die de reizen samenstellen.

Reizen we uitsluitend met openbaar vervoer?

Ter plaatse reizen we meestal met het openbaar vervoer. We streven naar een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot futuristische monorails! We kunnen ook vervoer huren om op plekken te komen die anders onbereikbaar zijn. Een exclusieve collectie aan voertuigen, want zelden neem je ze thuis in het straatbeeld waar!

Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 30% bij inschrijving. Het saldo volgt 6 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".

Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.