Overslaan en naar de inhoud gaan

De Eolische eilanden zijn het speelterrein voor iedereen die graag vulkanen beklimt en tegelijk wilt proeven van het Italiaanse dolce far niente. Ga de uitdaging aan, beklim de altijd actieve Etna en nip nadien op een zonnig terras van een heerlijk glas Italiaanse wijn! Doe ondertussen nog wat kennis op over een eeuwenoude beschaving tijdens een bezoek aan Pompeï en de vele archeologische sites.

De hoogtepunten van deze reis

Katrien Levrie

kennis opdoen over eeuwenoude beschavingen tijdens een bezoek aan Pompeï en de vele archeologische sites

fietstocht Lipari

fietstocht op het mooie eiland Lipari

Etna

beklimming Etna langs de noordzijde onder leiding van een ervaren gids

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-2
Napels en omgeving

In Napels maken we een korte stadswandeling door de oude stad. We brengen een bezoek aan het versteende Pompeï: een confrontatie met de ooit zo verwoestende kracht van de nabijgelegen vulkaan Vesuvius.

Vanuit Napels nemen we de de nachttrein via Sicilië naar de Eolische Eilanden.

2 Dag 3-4
Verkenning Lipari en Vulcano

In het gezellige Lipari bewijzen archeologische resten uit de Myceense periode dat er intensieve contacten waren met Griekenland. Op een terrasje koesteren we ons in de warme avondzon en mijmeren we weg bij een glaasje wijn. Met een vissersboot varen we naar Vulcano waar we de Fossa di Vulcano beklimmen (ca. 3u). Een kijkje bij de therapeutische modderbaden hoort zeker tot de mogelijkheden.

3 Dag 5-6
Het serene Salina en boottocht tot Stromboli

Salina vormt een prachtig, mediterraan decor van bossen, wijngaarden en terrasvormige hellingen met vijgenbomen en eeuwenoude olijfbomen. Ook hier wagen we ons aan een fikse klim naar de Monte Felci (ca. 5u). We maken een boottocht rond het eiland en varen eventueel door naar Stromboli. In Salina laten we ons verwennen met heerlijke culinaire specialiteiten. Met pijn in het hart laten we dit paradijselijke eiland achter ons.

4 Dag 7-9
Catania en beklimming van de Etna

We nemen onze laatste ferry naar Milazzo, vanwaar we naar Catania rijden. Na verkennen van de stad wordt het tijd voor dé uitdaging van onze reis: de beklimming van de Etna langs de noordzijde, als de weersomstandigheden het toelaten tenminste (ca. 4u). Dankzij de terreinkennis van een plaatselijke gids overleven we dit fantastische avontuur.   Vanuit Catania nemen we de terugvlucht naar huis.

Vertrekdata en prijzen

De prijzen op de website zijn richtprijzen. Boek je vroeg, dan kunnen we jou de goedkoopste prijs garanderen. Lees hier hoe dit werkt.

Vertrek: 04/09/2020
Terug: 12/09/2020
Basisprijs: €645
+ 850 EUR budget
al 2 boekingen
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/01/2020
Vertrek: 11/06/2021
Terug: 19/06/2021
Basisprijs: €755
+ 890 EUR budget
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Profiteer van het Vroegboekvoordeel tot en met 31/10/2020
Vertrek: 02/07/2021
Terug: 10/07/2021
Basisprijs: €755
+ 890 EUR budget
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Profiteer van het Vroegboekvoordeel tot en met 31/12/2020
Vertrek: 03/09/2021
Terug: 11/09/2021
Basisprijs: €710
+ 890 EUR budget
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Profiteer van het Vroegboekvoordeel tot en met 31/01/2021

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Napels en Catania - Brussel
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 18 / 05 / 2020
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder. Tijdens deze reis ontdekken we de verschillende Eolische Eilanden, zowel de vulkanische toppen als de culinaire specialiteiten. We trekken met ferry van eiland naar eiland.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt. Geen huurwagens voor deze reis, enkel ferry's tussen de eilanden en openbaar vervoer of lokale taxi's op de eilanden. We verblijven in kleine hotelletjes en pensions.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier. - op de ferry - in de lokale restaurants

Documenten

Voor Italië volstaat je geldige Belgische identiteitskaart.

Voor de (co-)chauffeurs volstaat het (roze) Europese rijbewijs of het rijbewijs van het bankkaartformaat.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Vluchturen

Reis met vertrek op 04/09/2020

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS AIRPORT 04/09/20 - 10:30
NAPOLI CAPODICHINO INT"L 04/09/20 - 12:50
CATANIA FONTANAROSSA INT 12/09/20 - 20:35
BRUSSELS AIRPORT 12/09/20 - 23:25
Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport. specifiek voor deze reis

Tussen de verschillende eilanden verplaatsen we ons per boot: Aliscafo (vleugelboot), vissersboot … dit is aangenaam en comfortabel. . Verder maken we zo veel mogelijk gebruik van het openbaar vervoer.

Vanuit Napels reizen we met de nachttrein via Sicilië naar de eilanden.

Transporttijden zijn over het algemeen kort, de staat van de wegen is goed. Uiteraard wordt er veel gewandeld op deze reis!

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk. specifiek voor deze reis

Handdoeken en lakens zij overal beschikbaar. Neem wel een handdoek mee om te gaan zwemmen of aan het strand te liggen.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn: De plaatselijke keuken mixt Italiaanse ingrediënten: tomaten, knoflook, pepers, mozzarella, kappertjes, olijven, tonijn, zwaardvis, sardienen,… Licht en smakelijk, zo kan je de Napolitaanse gerechten best omschrijven. Pasta’s à volonté, met aan de top spaghetti en macaroni, overgoten met simpele tot meer verfijnde sauzen. Je kan de echte Napolitaanse pizza margarita proeven.

Bagage

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering. - rugzak of soepele reistas, géén koffers - goede wandelschoenen - lichte zomerkledij - warme trui voor frissere avonden - warme kleding in voor- en najaar - windjack/regenjas - zwemkledij - zonnebescherming: pet, bril, crème - hoofdlamp (afdaling Stromboli ’s avonds) - wandelstokken (geen must, wel handig bij afdaling van de Monte Fossa delle Felci en Stromboli)

Geldzaken
Budget ter plaatse

Voor deze reis voorzie je een budget voor uitgaven ter plaatse, zoals aangegeven per vertrekdatum bij 'budget'

Voorzie een klein bedrag in cash, de rest kan je ter plaatse betalen of uit de muur halen met je bankkaart of kredietkaart.

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Voor deze reis zijn er geen verplichte inentingen. Aanbevolen is de vaccinatie tegen tetanus (klem). Raadpleeg hierover tijdig je arts.

We raden je aan je Europese Ziekteverzekeringskaart (blauwe kaartje) - mee te nemen . Dit kan je gratis verkrijgen bij je ziekenfonds. Hiermee vermijd je heel wat administratieve rompslomp en voorschieten van geld bij bezoek aan de dokter of opname in een ziekenhuis.

Conditie

Er komen zeker enkele inspannende elementen in voor, de wandelingen zijn soms al wat zwaarder.

Er is de mogelijkheid om de Fossa di Vulcano (350 m), Monte Felci (1000 m) en de Stromboli te beklimmen,hiervoor is uiteraard wel een sportieve ingesteldheid en wat doorzettingsvermogen vereist. We raden deze hoogtepunten wel sterk aan. Bij dagtochten draag je enkel je dagrugzakje met picknick.

Tijdens 2 tochten is het 1000 m stijgen in 3 uur en tijdens 1 tocht zo’n 350m stijgen. Op een van de tochten daal je ook die 1000 m en dat is ook steil en dus lastig. Iedereen kan z’n eigen tempo volgen.

Reisperiode en klimaat

De Eolische eilanden kennen een typisch zuiders klimaat.

De zee heeft steeds een milderende invloed en ook de wind kan de temperatuur flink doen dalen. Een plaatselijke regenbui is steeds mogelijk. In het voorjaar is het eerder fris, vooral ’s avonds. De zomers zijn warm tot heet. Zorg dus, afhankelijk van de reisperiode, steeds voor aangepaste kledij.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDAJ, die wordt begeleid door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je e-mailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Geografie

De oppervlakte van Italië bedraagt 301.340 km², bijna 10 keer zo groot als België. Binnen het grondgebied Italië liggen 2 andere landen namelijk Vaticaanstad en San Marino.

Meer dan 78% van de oppervlakte van Italië is heuvel-/bergachtig waarvan het grootste deel boven de 700 meter ligt. In het noorden van Italië bevinden zich de uitlopers van de Alpen, en van noord naar zuid lopen de Apennijnen. De Monte Bianco is de hoogste top van Italië met een hoogte van 4.748 m.

Vlaktes komen zeer beperkt voor aan de kust maar vooral rond de monding van de Po. Italië heeft ook 3 actieve vulkanen: de Vesuvius, de Etna en de Stromboli.

Fauna en flora

De fauna van Italië is zeer gevarieerd, maar liefst 30% van alle verschillende vegetaties van Europa komt ook voor in Italië. Bekend zijn vooral de cypressen en de olijfbomen. Macchia is de overheersende vegetatie, een combinatie van altijd groene heesters en dwergstruiken met daartussen laurier, steen- en kurkeiken.

Groot wild komt in Italië nog maar heel weinig voor. Beren, wolven en lynxen zijn met uitsterven bedreigd. Reden hiervoor is de ontbossing en de jacht.

De wolf is het nationale dier en de lelie is de nationale bloem.

Staatsvorm

Italië ontstond in 1861 toen de regionale staten op het schiereiland zich verenigden in een koninkrijk. De koning werd afgezet in de jaren 20 door Benito Mussolini. Na de Tweede Wereldoorlog werd Italië een republiek.

Sinds 2015 is Sergio Mattarella de president van Italië. Een Italiaanse president wordt door het parlement verkozen voor een periode van 7 jaar. Er is geen beperking op het aantal termijnen van de president. De president benoemt de premier, kan het parlement ontslaan en wetten tegenhouden. De premier is sinds december 2018 Giuseppe Conte.

Het parlement in Italië bestaat uit 2 kamers, de Senato della Repubblica en de Camera dei Deputati. De senaat telt 315 zetels en de kamer telt 630 zetels. Beide worden voor een termijn van 5 jaar verkozen.

Bevolking

In Italië wonen 62 miljoen mensen. Rome, met meer dan 3,7 miljoen inwoners, en Milaan, met 3 miljoen inwoners, zijn de grootste steden van Italië. Er wonen ook kleine minderheden Fransen, Duitsers en ex-Joegoslaven.

Economie

Op economisch gebied kan Italië opgedeeld worden in het noorden en het zuiden. In het noorden vindt men vooral de industrie en de grote fabrieken. In het zuiden komt de landbouw nadrukkelijker naar voor. Als gevolg hiervan is het noorden ook veel rijker dan het zuiden en is de werkloosheid in het zuiden ook hoger. Hierdoor is er dan weer een migratiestroom van zuid naar noord.

Italië is de 3de grootste economie van Europa, maar dit is grotendeels het gevolg van een gesubsidieerde economie die zorgde voor een groot overheidstekort. In 2012 bedroeg de schuld 126% van het bnp. De exportproducten zijn ijzer en staal, machines en auto's.

In Italië betaalt men met de euro.

Religie

Italië is van oudsher een heel godsdienstig land. Het rooms-katholicisme is de belangrijkste godsdienst en is vooral in het zuiden nog heel belangrijk. Tot 1984 was dit zelfs de staatsgodsdienst.

Er is ook een kleine, maar groeiende groep moslims in Italië.

Lokale gebruiken en gewoonten

Siësta: Het openbare & economische leven wordt bepaald door de uren van de siësta. De meeste winkels sluiten rond de middag en gaan pas terug open rond 15-16u. 's Avonds blijven ze open tot 20-21u, soms zelfs nog later. Vaak moet je ook niet betalen om te parkeren tijdens de siësta. Tijdens de siësta zie je heel weinig Italianen op straat, maar 's avonds blijven ze tot vrij laat rondhangen, ook met kleine kinderen.

Passeggiata: Een typisch Italiaans fenoneem. Tussen het werk en het avondeten trekken de Italianen hun mooiste kleren aan en gaan 'flaneren' op het centrale plein of een belangrijke straat in het centrum van het dorp of de stad. Zien en gezien worden, daar draait het om. Of een 'lief zoeken', of de laatste nieuwtjes uitwisselen... De oudere mensen zetten zich vaak op een bank om een praatje te maken, de anderen flaneren op en af.

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil tussen België en Italië.

Elektriciteit

In Italië gebruiken ze dezelfde stekkers en voltage als in België. Niet nodig dus om een wereldstekker mee te nemen.

Veiligheid

Er zijn geen bijzondere risico's verbonden aan reizen naar Italië.

Als toerist in Italië loopt u het hele jaar door gevaar het doelwit te worden van gauwdieven en dit in alle toeristische trekpleisters. Veel diefstallen gebeuren ook in de metro, op autobussen (in Rome, in het bijzonder op bus 64, tussen het Terministation en het Vaticaan), in stations en op luchthavens.

Dameshandtassen zijn een favoriet doelwit.

Wees steeds op uw hoede voor gauwdieven!

Daarom volgende tips:

 • Zorg ervoor slechts een minimum aan baar geld op zak te hebben,
 • Bewaar bank- of kredietkaarten en identiteitsdocumenten apart,
 • Maak een kopie van je identiteitskaart of reispas en bewaar deze apart

Het spreekt voor zich dat wie met een voertuig reist er goed aan doet nooit valiezen, reistassen, fotoapparaten, videocamera's, GPS en dergelijke zichtbaar en onbeheerd in de wagen achter te laten.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
k

Wat andere reizigers vinden

Heel boeiende reis waarbij elke dag een nieuw avontuur op het programma stond. Heel mooie natuur en wandelingen met prachtige uitzichten, een geweldige introductie in de wondere wereld van vulkanen. En zeer lekker eten!

Liene De Beuckeleer

Deze reis is voor mij een ware beleving geweest. Ik heb enorm genoten van de cultuur, de mooie uitzichten en de Italiaanse keuken en mijn grenzen verlegd. Ook het reizen in groep is enorm goed meegevallen.  De organisatie van deze reis was top!

Joke De Wachter

Deze reis was een zeer positieve ervaring: leuke groep , prachtige natuur, en een ideale mix tussen cultuur, natuur, sport en ontspanning.

Hannes Van Lierde

Reistips