Overslaan en naar de inhoud gaan

Met rugzak en tent verkennen we één van Europa’s meest ongerepte landen. We reizen met de bus door het hele eiland en stoppen op de mooiste natuurplekken voor avontuur met een grote A. Een vijfdaagse trektocht van Landmannalaugar naar Skógar, fietstocht langs Lake Myvatn, een driedaagse in het verlaten binnenland of een zoektocht naar walvissen en dolfijnen, het staat allemaal op het programma van deze uitdagende, afwisselende expeditie.

De hoogtepunten van deze reis

Noorderlicht in IJsland

Het zien van het Noorderlicht

Trekking

De zware 5-daagse trekking, af en toe moeten de schoenen uit.

Kristof Devriendt

Als de zon 's avonds schijnt, een prachtige zonsondergang

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-2
Reykjavik

Vanuit Kefavik, de luchthaven van Reykjavik, rijden we met de bus naar de camping, waar we onze trektocht voorbereiden.

2 Dag 2-7
Trekking op de Laugavegur trail

Gedurende zes dagen trekken we met rugzakken, volgeladen met de nodige uitrusting en proviand, van Landmannalaugar via Þórsmörk naar Skogar. Over een afstand van 80 km stappen we gemiddeld zeven tot acht uren per dag, door een gevarieerd gebied van lavavelden, gletsjers, maanlandschappen en snelstromende rivieren.

De dagplanning is even onvoorspelbaar als het weer en dat vereist van elkeen enige soepelheid en veel energie! Geregeld gaan broek en schoenen uit om een gletsjerrivier over te steken. Via de ringweg rijden we met de bus tot in Skaftafell nabij de gletsjer Vatnajökull.

3 Dag 8-9
Skaftafell

We zetten onze tenten op in Skaftafell, een knappe plaats tussen de gletsjertong en de kust. Een dagtocht naar de Vatnajökull, vogels observeren aan de kust of voor de actievelingen een tocht met klimijzers op de gletsjertong (facultatief, richtprijs € 130 voor gletsjerwandeling, € 160 voor ijsklimmen), het kan allemaal.

4 Dag 10-11
Oostfjorden

We reizen met het openbaar vervoer langs de ringweg en houden halt bij het ijsblauwe gletsjermeer Jökulsarlon. Uiteindelijk komen we via de Oostfjorden aan bij Lake Myvatn, het muggenmeer.

5 Dag 12-14
Lake Myvatn en Detifoss

We nemen de tijd om het muggenmeer te verkennen. Wie meer actie wil kan fietsen rond het meer, raften op de rivier Jökulsá Austari (facultatief, richtprijs € 250) of wandelen op een kraterwand. Natuurlijk verdienen de gestolde lavastromen, de stinkende rook van de solfatarevelden en pruttelende modderpoelen al onze aandacht. We trekken door een canyon met imposante basaltzuilen naar de Dettifoss, een gigantische waterval. Met een boot gaan we er op zoek naar walvissen en dolfijnen.

6 Dag 15-17
Trekking rond Kerlingarfjöll

Gepakt en gezakt nemen we de bus richting Akureyri.In Hveravellir bezoeken we geothermische verscijnselen en maken nog een stevige trekking in het gebied rond Kerlingarfjöll, ook het Duivelsgebergte genoemd.

7 Dag 18-20
The Golden Circle en Reykjavik

Via de Kristiaan Jacobsgeisers van Geysir en de waterval Gulfoss bereiken we Reykjavik.

Vertrekdata en prijzen

Boek vroeg! Zo ben je zeker van je plaats en het vertrek van de reis zal sneller gegarandeerd zijn. 

Vertrek: 05/07/2020
Terug: 24/07/2020
Basisprijs: €1.250
+ 185.000 ISK budget
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Profiteer van het Vroegboekvoordeel tot en met 31/12/2019
Vertrek: 10/08/2020
Terug: 29/08/2020
Prijs nog niet bekend (reis nog niet boekbaar)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Volzet
Voorbije reizen bekijkenVerberg voorbije reizen
Vertrek: 07/07/2019
Terug: 26/07/2019
Basisprijs: €1.250
+ 185.000 ISK budget
Vertrekvergadering op: 01/06/2019
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/01/2019
Inschrijvingen afgesloten

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Reykjavik en terug
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Gebruik van Joker-tenten en kampeermateriaal
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logementen, plaatselijk transport, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Bijkomende info

Door de stevige meerdaagse tochten met rugzak (eigen bagage, tenten en eten), het ruwe terrein en het gebrek aan comfort vereist deze reis een uitstekende lichamelijke conditie.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 27 / 09 / 2019
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.
Tijdens de 5-daagse trekking zijn we per definitie actief bezig. Bij aankomst op de kampeerplaats wordt ook een actieve inbreng van de deelnemers gevraagd bij het opzetten van de tenten en het koken van het avondmaal.

Daarnaast reizen we rond per bus.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.
Tijdens deze reis maken we maximaal gebruik van het openbaar vervoer. Daarnaast maken we ook een trekking van 5 dagen.

Het spreekt natuurlijk voor zicht dat we geen afval achterlaten en tijdens de trekking maken we gebruik van de paden waar deze voorzien zijn.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.
Het centrum van IJsland waar we tijdens onze trekking doorwandelen is behoorlijk desolaat. We komen dus weinig andere mensen tegen, buiten 's avonds op de kampeerplekken.

Tijdens het 2de deel van de reis, maken we gebruik van het openbaar vervoer om rond te reizen. Hier komen we in contact met, vooral, andere toeristen.

Op het einde van de reis, tijdens het bezoek aan Reykjavik hebben we het meeste contact met de IJslandse inwoners.

Documenten

Voor IJsland volstaat de normale Belgische identiteitskaart.
Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport

Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan GreenSeat (www.joker.be/greenseat).
Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je 2 weken voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Voor deze reis vliegen we rechtstreeks met Icelandair.

 • Vertrek in Brussel om 14u met aankomst in Reykjavik om 15u15.
 • Retour in Reykjavik om 11u10 met aankomst in Brussel om 16u15.

Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport.
specifiek voor deze reis

Tijdens deze reis gaan we te voet! Op de meerdaagse trekking met stevig stijgen en dalen, halen we gemiddeld acht uur stappen per dag waarbij we onze bagage zelf dragen, inclusief tenten en mondvoorraad.

Grotere afstanden overbruggen we met openbare vervoer. De bussen zijn comfortabel, de wegen soms iets minder ...

Let wel: afhankelijk van de weersomstandigheden en de toestand van de wegen is het steeds mogelijk dat het geplande traject aangepast moet worden.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.
specifiek voor deze reis

Gedurende de ganse reis wordt er gekampeerd; op plaatselijk campings (elementair comfort) of onder de blote hemel (geen comfort). Van de deelnemers wordt een actieve inzet gevraagd voor alle kampeeractiviteiten (opzetten tenten, koken, afwassen... ). Joker zorgt voor degelijk kampeermateriaal. Bij slechte weersomstandigheden zoeken we de warmte van een hut op. Dit heeft uiteraard gevolgen voor het budget.

Afhankelijk van het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde indeling voor het slapen soms onvermijdelijk. Meestal stimuleren wij tevens een wisselende tentenverdeling.

Elk jaar, bij het begin van het reisseizoen, koopt Joker nieuwe tenten aan. Het zijn degelijke tenten, meestal van een bekend merk en ze hebben een nieuwwaarde van ongeveer € 200. Draag zorg voor het materiaal dan kan iedereen - ook jij - genieten van de degelijkheid ervan! Joker wil graag – in het kader van duurzaam reizen – het hergebruiken van de tenten stimuleren. Daarom kan je de Joker-tentjes na de reis aankopen voor een democratische prijs van € 50 per tent.

Joker zorgt ook voor vuurtjes en potten. Voor het overige kampeermateriaal (borden, tassen, bestek, slaapmatjes, slaapzak...) moet je zelf zorgen.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn:
Tijdens deze kampeerreis koken we meestal ons eigen potje. Kookpot, vuurtje en proviand dragen we tijdens de trekking mee. Bij het koken helpt iedereen mee. Een beetje creativiteit is wel nodig om met de beperkte middelen toch een rijkelijke maaltijd te maken. Immers, op IJsland zijn er weinig verse groenten en fruit te verkrijgen. Op de campings kunnen we wel eens een barbecue organiseren. In de steden kunnen we uit eten gaan en de lokale specialiteiten uitproberen maar dat is zeker geen evidentie door het enorme hoge prijskaartje dat eraan vast hangt.

Bagage

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.
- rugzak (±70L) met inwendig frame (zelf te dragen tijdens de trekking)
- dagrugzak
- warme slaapzak, liefst met kap ('s nachts temperaturen tot vriespunt)
- goed isolerend slaapmatje
- stevige ingelopen bergschoenen, type B/C met enkelsteun én degelijk profiel
- goede wandelsokken, geen katoen, zonder of met platte naden
- degelijke regenjas en regenbroek zijn een must (van ‘ademende’ type)
- waterzak met drinkslurf of een drinkbus van 1 of 2 liter
- bord of gamel, beker en bestek, licht en onbreekbaar
- zakmes
- aansteker of lucifers
- kompas
- thermisch ondergoed
- een of meerdere warme truien (fleece is ook warm als het nat is geworden)
- muts en handschoenen, eventueel een sjaal, eventueel in fleece
- zwemkledij
- waterbestendige sandalen, type Teva, trekkingbroek(en) met afritsbare pijpen, sneldrogend, dus géén
jeans
- T-shirt of hemd met lange mouwen, bescherming tegen zon en muggen
- muggenmelk
- zonnemelk en lippenstift
- natuurlijk afbreekbare tandpasta, zeep, shampoo
- wc-papier
- EHBO-set: met onder andere Compeed (of iets dergelijks), sporttape en persoonlijke medicatie
- trekkershanddoek
- oordoppen en ooglappen (als je niet goed slaapt 's nachts)
- voedzame extra’s (granenrepen en dergelijke)
- verrekijker
- zonnebril, zonnepet en/of sjaaltje
- zaklamp en reservebatterijen
- compact gezelschapsspel, reisgids en/of ander leesboek
- een stevige vuilzak, om bagage in te steken die je niet meeneemt op trekking
- diepvrieszakjes: om kleren te verpakken, dienen ook in nood als waterdichte sok
- handwasmiddel, enkele wasknijpers en een stuk touw

Eventueel

 • extra zijden lakenzak; isolatie!
 • leervet of ander product om de wandelschoenen te behandelen tijdens de reis
 • stapstokken en getten

Let er bij het pakken op dat je ongeveer 1/3 van je rugzakinhoud reserveert voor kampeermateriaal zoals tenten, proviand en kookgerei. Probeer het gewicht te beperken!

Geldzaken

Budget ter plaatse

Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.

Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Het budget voor deze reis bedraagt 185.000 ISK wat overeenkomt met 1.350 euro volgens de wisselkoers van 22/10/2018.

De IJslandse Kronen worden best ter plekke aangekocht. Een kredietkaart is overal bruikbaar, zelfs om een brood te betalen. Drank op IJsland is duur. Water daarentegen vinden we gratis en lekker ‘vers’ in de natuur. Ook op restaurant wordt vaak gratis water aangeboden.

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Voor een bezoek aan IJsland zijn geen speciale inentingen vereist. Een gewone reisapotheek volstaat. Toch is vaccinatie tegen tetanus (klem) aanbevolen. Raadpleeg hierover tijdig je arts.

Conditie

De meerdaagse trekking in het eerste gedeelte van de reis is erg zwaar: het zelf dragen van je bagage inclusief tenten, kookmateriaal en mondvoorraad, het grillige klimaat, het ruwe terrein, het sterke stijgen en dalen, het aantal stapuren (gemiddeld 8 uur per dag, afhankelijk van de conditie en het weer)… Een sportieve ingesteldheid is dus zeker vereist.

Minstens zo belangrijk is een goede mentale ingesteldheid, zo verteer je beter de grote temperatuurschommelingen, het totale gebrek aan comfort, het zelf koken en de vermoeidheid na geleverde inspanningen. Ook een open groepsgeest en een groot aanpassingsvermogen worden op dit soort reizen steeds verwacht. Na de trekking is de reis lichter maar zeker niet minder intensief! Een dagje fietsen, een tweedaagse tocht, verrassende dagtochten en het kamperen maken deze reis toch vermoeiend.

Reisperiode en klimaat

Onder invloed van de nabije klimatologische depressies en de warme Golfstroom kent IJsland een zeer veranderlijk klimaat gedurende het ganse jaar. Tijdens de zomer is het meestal koel: overdag aan de kuststreek gemiddeld 10°C en in het binnenland nog wat frisser. Meestal is het bewolkt: er zijn gemiddeld 15 tot 20 regendagen per maand met een zeldzame sneeuwbui. Maar er zitten ook een pak zonnige dagen tussen. Bovenop de vier seizoenen kent IJsland een periode van continu daglicht in de zomer (en minder belangrijk voor ons continu donker in de winter). ’s Avonds gaat het in juli schemeren, maar donker worden doet het niet! In augustus wordt het wel donker ’s nachts.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDAJ, die wordt begeleid door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Geografie

IJsland grenst aan de Atlantische Oceaan in het zuiden, de Straat van Denemarken in het westen en de Groenlandzee, een deel van de Noordelijke IJszee, in het noorden. Het noordoosten van het land ligt net onder de poolcirkel. De oppervlakte van IJsland bedraagt 103.000 km², wat ongeveer overeenkomt met 3 keer de grootte van België.

IJsland is vooral bekend om z'n ruige binnenland met vulkanen -waarvan de Eyjafjallajökull één van de bekendste is- geisers, gletsjers, natuurlijke warmwaterbronnen, fjorden en baaien.

Fauna en flora

De meeste dieren zijn terug te vinden in de lucht (sneeuwuil) of in de zee (zeekoet, wipneusdolfijnen, zeehonden, kabeljauw,..). IJsland heeft veel verschillende vogelsoorten en voor de kust leven er wel 17 verschillende walvissoorten. Het enige landzoogdier dat IJsland wist te bereiken was de poolvos. Reptielen en amfibieën komen op IJsland niet voor. De giervalk is het nationale dier van IJsland.

IJsland heeft geen echte bossen, maar hier en daar op hoogte wel enkele bomen.

Staatsvorm

IJsland is een republiek waar de president vooral een ceremoniële functie heeft. De president is sinds 2016 President Gudni Thorlacius Johanneson. De president wordt door het volk verkozen voor een periode van 4 jaar.

De eerste minister, Katrin Jakobsdottir, bekleedt de belangrijkste politieke functie.

IJsland werd onafhankelijk op 17 juni 1944. Het werd vroeger gekoloniseerd door de Denen en de Noren.

Bevolking

Er wonen ongeveer 335.000 personen in IJsland. De overgrote meerderheid van de mensen woont in de steden. De hoofdstad Reykjavik is goed voor bijna de helft van het totaal aantal inwoners.

De IJslanders zijn afstammelingen van de Vikingen, vermengd met Schotse en Ierse immigranten. De meeste buitenlanders zijn Denen.

Geslachtsnamen worden op IJsland bijna niet gebruikt: de IJslanders bedienen zich van patroniemen, zoals 'Karlsdóttir' ('dochter van Karl') of 'Grímsson' ('zoon van Grímur'). De voornaam is nog altijd belangrijker dan het patroniem: in telefoonboeken en andere alfabetische persoonslijsten wordt men op zijn voornaam gerangschikt.

Economie

De visvangst zorgt voor 40% van de economische omzet in IJsland. Voor de rest is ook de dienstensector belangrijk. Tot 2008 zorgden ook de vele internetbanken van IJsland voor grote winsten. Helaas is de bankensector uit elkaar gespat.

In IJsland wordt er met de IJslandse Kroon (ISK) betaald. 100 ISK komt overeen met 0.73 euro. (richtprijs 8 november 2018)

Het land is onder andere lid van de NAVO, EU, de EVA, de EER en het is toegetreden tot de Schengenzone. Het heeft geen eigen krijgsmacht.

Religie

De overgrote meerderheid van de inwoners behoort tot de Lutherse Kerk. Er is nog een kleine minderheid die ásatrú, de oude traditionele Noorse religie volgt. Zo'n 3% is rooms-katholiek.

Lokale gebruiken en gewoonten

Als je ergens binnengaat, is het de gewoonte om je schoenen uit te doen.

Baby’s worden dagelijks enige uren in de buitenlucht gelegd. In de winter worden ze uiteraard dik aangekleed, het is onderdeel van het IJslands 'hard worden’.

In een bar drinken de mensen (dure!) alcoholische dranken via een rietje. De alcohol werkt dan veel sneller.

Geduld is geen overbodige luxe op het eiland. Buiten Reykjavík kent men vrijwel geen stress, want morgen is er weer een dag.

Tijdsverschil

In de zomermaanden is er 2 uur tijdsverschil met IJsland. Als het in Brussel 12u is, dan is het in IJsland 10u.

IJsland kent geen winter- en zomertijd.

Elektriciteit

In IJsland gebruiken ze dezelfde stekkers als in België. Geen nood dus om wereldstekkers mee te nemen.

Veiligheid

IJsland is een erg veilig land.

Tijdens een eerdere reis verloor de begeleider zijn camera. Een IJslander vond het toestel en spoorde via de foto's het adres van Joker op. De camera werd weer aan de rechtmatige eigenaar bezorgd!

Men dient zich wel bewust te zijn van een licht verhoogd risico op stedelijke delinquentie ten gevolge van druggebruik. Tevens is er een risico op agressiviteit in bars tijdens het weekend door excessief alcoholgebruik.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
groepsreis IJsland

Wat andere reizigers vinden

De IJslandreis was de ideale gelegenheid om terug tot rust te komen en ervaringen te delen met gelijkgestemden. De landschappen en het teamwork leverden de ideale gelegenheid om van gedachten of ervaringen te wisselen en over levensambities te praten. De reis op zichzelf vormde dan weer een aanzet om soortgelijke locaties en activiteiten op te zoeken in de komende jaren!

Karel-Jan Senave

Ik heb van het begin tot het einde genoten mede aan het mooie landschap, het goede weer en de hele toffe groep. Het was de eerste keer dat ik met een rugzak dat zo zwaar was ben gaan trekken en ben er toch van verschoten, maar heb ook veel bijgeleerd en is zeker voor herhaling vatbaar.

Jonas de Laat

Immens mooie natuur, geweldig om zien en genieten! Ben verliefd op het land, weidse uitzichten, mooi weer echt een unieke ervaring!

Nancy

Reistips

Veelgestelde vragen

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe flexibel reis je als individu in een groep?

Elke reis bij Joker is uniek. De reisroute loopt langs minder platgetreden paden dankzij onze jarenlange ervaring en goede contacten ter plaatse. Alle reizen worden daarnaast nog unieker doordat elke groep mee de reis invult. Hoe dan?

Elke reis is dankzij onze reisbegeleiders op maat van de deelnemers, de groep en de lokale omstandigheden. Al tijdens de vertrekvergadering speelt de reisbegeleider in op de interesses van de groep. Wil er iemand salsales volgen in Cuba en gaat de rest er liever mojito’s leren mixen? Je begeleider doet zijn uiterste best om het voor elkaar te krijgen! Net zo met een festival of een andere niet te missen gebeurtenis: dan passen we de reisroute aan als het kan en in samenspraak met de groep.

Omdat we iedereen een prachtreis willen bezorgen, zorgen we ervoor dat er voldoende flexibiliteit en vrijheid is. Ook als dat betekent dat je liever een namiddag op je eentje wat onderneemt.

Hoe zit het met het comfort op reis?

Het comfort is eenvoudig. We overnachten in kleinschalige hotels en guesthouses, die –waar mogelijk- in handen zijn van plaatselijke families. Op bepaalde reizen gaan we kamperen of logeren we tijdens een homestay bij de mensen thuis (en daar spreken we dan nog láng van)!  De kamerverdeling kan wisselen van dag tot dag. Meestal deel je een kamer met 2 of meer reisgenoten en soms zijn de kamers gemengd. Heb je vragen over het comfort? Contacteer een Joker-reiskantoor: zij kunnen je specifieke vraag dan doorspelen naar de Joker-medewerkers die de reizen samenstellen.

Reizen we uitsluitend met openbaar vervoer?

Ter plaatse reizen we meestal met het openbaar vervoer. We streven naar een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot futuristische monorails! We kunnen ook vervoer huren om op plekken te komen die anders onbereikbaar zijn. Een exclusieve collectie aan voertuigen, want zelden neem je ze thuis in het straatbeeld waar!

Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 30% bij inschrijving. Het saldo volgt 6 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".

Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.