Overslaan en naar de inhoud gaan

Als de zon schijnt in Ierland, kleurt het gras er groener dan elders. Regent het, dan zijn joviale pubs er alles wat je nodig hebt. En gelukkig beleef je in Ierland bijna elke dag 4 seizoenen in één dag! Dat zorgt voor de meest gevarieerde beelden van al het moois dat Ierland biedt, in bergen, langs meren, ruwe kusten en oergezellige steden. 

De hoogtepunten van deze reis

Jochen De Beelde

De Cliffs Of Moher zowel te voet van bovenaf als met een bootje van op het water bewonderen.

groepsreis Ierland

Genieten van de Ierse gastvrijheid en gezelligheid in een lokale pub.

Stijn Daniels

Prachtige uitzichten en zonsondergang in Dingle.

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-2
Cork

We landen ’s avonds in Cork, de tweede stad van Ierland. Cultuurliefhebbers kunnen hier hun hartje ophalen in 1 van de musea of tijdens een bezoek aan de Saint Fin Barre’s Cathedral of de Saint Anne’s Church. De sportievelingen leven zich uit met een kajaktocht op zee (facultatief: € 65).

2 Dag 3-4
Killarney NP

We rijden naar het kleurrijke stadje Killarney, onze uitvalsbasis voor de exploratie van het Killarney National Park en een boottocht op de prachtige meren. Een pub is een uitgelezen plek om te verbroederen. Folkmuziek is er populair waardoor we ongetwijfeld kennismaken met een brok Ierse cultuurgeschiedenis, van traditionele ballades tot swingende reels en jigs. We laten ons verleiden door de meeslepende klanken van de uilleann pipes, thin whistles of fiddle. Wie kan daar nu stil bij blijven zitten? In deze relaxte sfeer is het leuk om samen ons potje te koken in de gezellige hostels.

3 Dag 5-8
De Westkust

Via de westkust van Ierland zetten we onze reis verder naar het noorden. Op het woeste schiereiland Dingle komen natuurliefhebbers zeker aan hun trekken. De tweede hoogste top van Ierland, Mount Brandon (925 m), is zo aanlokkelijk dat we er bovenop willen staan. We maken een fikse wandeling in de Burren, een bizar karstlandschap. Onze weg leidt verder naar het noorden, naar de Cliffs of Moher. Adembenemend om te zien met welke kracht de golven tegen de 200 m steile rotsen aanbeuken.

4 Dag 9-10
Connemara NP

In het noordwesten van Ierland bezoeken we ons derde nationale park van de reis.

5 Dag 11-12
Dwars door Ierland, van de westkust naar de oostkust

Op de terugweg naar Dublin bezoeken we de kloosterruïnes van Clonmacnoise, alleen al door hun ligging aan de Shannon de moeite waard, en houden halt bij de hoogkruisen van Monasterboice en de neolithische dalgraven van Newgrange. En het weer? In Ierland beleef je de 4 seizoenen soms in één dag!

6 Dag 13-15
Wandelen in de Wiklow Mountains

In de Wicklow Mountains, ten zuiden van Dublin maken we enkele stevige wandelingen. De roundtowers en high crosses van Glendalough zijn beslist fotogeniek.

7 Dag 16-17
Dublin

Op het einde van de reis duiken we het culturele leven van Dublin in. Wie Ierland zegt, denkt natuurlijk aan Guinness en whiskey. We bezoeken de brouwerij van Guinness en de whiskeystokerij van Jameson. In Kilmainham Gaol, ooit één van de grootste gevangenissen van Europa, krijgen we het verhaal van de Ierse onafhankelijkheidsstrijd te horen. Tegenover Trinity College vinden we het standbeeld van Molly Malone, het meisje dat volgens het bekende liedje cockles and mussels verkocht. Als afsluiter proeven we in Temple Bar van het bruisende publeven met livemuziek.

Vertrekdata en prijzen

Je wil gráág op groepsreis maar zit ook met vragen over het boeken van je reis in deze onvoorspelbare tijden. Terecht! Lees hier de antwoorden op de meest gestelde vragen. We stellen je graag gerust. 

De prijzen op de website zijn richtprijzen. Boek je vroeg, dan kunnen we jou de goedkoopste prijs garanderen. Lees hier hoe dit werkt.

Vertrek: 03/09/2021
Terug: 19/09/2021
Basisprijs: €1.457
+ 840 EUR budget
Wie gaat mee?
Leeftijd
18-251
26-356
36-454
Geslacht
mannen4
vrouwen7
Vertrekvergadering op: 12/08/2021
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/01/2021
Volzet
Vertrek: 10/09/2021
Terug: 26/09/2021
Basisprijs: €1.457
+ 840 EUR budget
al 7 boekingen, waarvan 2 opties. (Gegarandeerd vertrek)
Wie gaat mee?
Leeftijd
26-354, met 1 als optie.
36-452, met 1 als optie.
46-551
Geslacht
mannen4, met 1 als optie.
vrouwen3, met 1 als optie.
Vertrekvergadering op: 14/08/2021
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/01/2021
Vertrek: 15/07/2022
Terug: 31/07/2022
Basisprijs: €1.510
+ 840 EUR budget
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Profiteer van het Vroegboekvoordeel tot en met 31/12/2021
Vertrek: 02/09/2022
Terug: 18/09/2022
Basisprijs: €1.457
+ 840 EUR budget
1 boeking
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Profiteer van het Vroegboekvoordeel tot en met 31/01/2022

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Reizen in 2021: Lijnvluchten Brussel - Dublin en terug
 • Reizen in 2021: Transport Dublin - Cork
 • Reizen in 2022: Lijnvluchten Amsterdam - Cork en Dublin - Brussel
 • Reizen in 2022: Transport Antwerpen-Berchem - Amsterdam
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • 15 dagen huurwagens omnium verzekerd met franchise (Bijz. Reisvoorwaarden, art 14)
 • Brandstof huurwagens
 • Voorschot logementen t.w.v. € 200
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logementen, plaatselijk transport, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 05 / 11 / 2020
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier. De Ieren zijn een erg toegankelijk volk. Zodra je een pub binnenstapt, word je aangesproken. Het Iers dialect is evenwel niet altijd even verstaanbaar, zeker niet na enkele _pints__. We kiezen voor verblijven in kleine hostels, uitgebaat door de plaatselijke bevolking. Zij kunnen ons ook meer vertellen over de streek en haar leuke kleine verhalen.

Documenten

Voor Ierland volstaat je geldige Belgische identiteitskaart.

Voor de (co-)chauffeurs volstaat het (roze) Europese rijbewijs of het rijbewijs van het bankkaartformaat.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Voor deze reis vliegen we rechtstreeks met Aer Lingus. De heenvlucht is vanuit Amsterdam. Joker zorgt voor het transport vanuit Antwerpen-Berchem naar Schiphol. De exacte plaats en het uur wordt afgesproken op de vertrekvergadering. De terugkeer uit Dublin is naar Brussel.

Vluchturen

Reis met vertrek op 03/09/2021

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS AIRPORT 03/09/21 - 10:00
DUBLIN 03/09/21 - 10:35
DUBLIN 19/09/21 - 18:40
BRUSSELS AIRPORT 19/09/21 - 21:25

Reis met vertrek op 10/09/2021

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS AIRPORT 10/09/21 - 10:20
DUBLIN 10/09/21 - 11:05
DUBLIN 26/09/21 - 18:40
BRUSSELS AIRPORT 26/09/21 - 21:25
Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport.

Specifiek voor deze reis

Gedurende 12 dagen beschikken we over comfortabele huurwagens om naar het noordwesten te trekken. Het programma kan steeds aangevuld worden met een fikse wandeling. We rijden gemiddeld 4 tot 5 uur per dag over smalle, bochtige wegen in een heuvelachtige omgeving, links uiteraard!

Dublin verkennen we liefst te voet maar een rit met de Dublin Bus is een aangename verpozing.

Het gebruik van huurwagens (of minibus) heeft als voordeel dat we plaatsen kunnen bereiken die weinig of niet door het openbaar vervoer worden aangedaan. We reizen dus flexibeler! Voor reizen met huurwagens is het evident dat naast de begeleider, ook enkele deelnemers fungeren als chauffeur en co-chauffeur. Actieve participatie, autorijden, kaartlezen zijn niet alleen gewenst, maar vaak ook noodzakelijk.

Conform de Bijzondere Reisvoorwaarden, art. 14 moeten álle deelnemers en zeker de chauffeurs als een goede huisvader zorgen voor het hun toevertrouwde voertuig. Verkeersboetes, onverantwoord rijgedrag en nalatigheid, met schade tot gevolg, zijn ten laste van de reizigers. Daar waar mogelijk is steeds een omniumverzekering onderschreven. Soms is een franchise van toepassing. Glas-, bodem- en bandenschade kan in sommige gevallen niet verzekerd worden. Dergelijke kosten worden steeds door de deelnemers gedragen. Op de vertrekvergadering krijg je hierover meer informatie.

Vergeet zeker je rijbewijs niet! Elke hoofdchauffeur moet tevens over een kredietkaart op zijn/haar naam beschikken.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Specifiek voor deze reis

We logeren vooral in lokale ‘hostels’ of jeugdherbergen, en een enkel keer in een ‘Bed and Breakfast’. Daardoor steunen we de lokale economie, kunnen we vlotter contact leggen met de lokale bevolking en leren we beter de eigenheid van het land kennen. In onze filosofie primeren eenvoud en gezelligheid.

Meestal is er elementair comfort, handdoeken en slaapzak (lakenzak) dien je zelf mee te brengen, sanitair is steeds gemeenschappelijk. Slapen in 3-, 4-, of meerpersoonskamers met regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk. Of juist andersom is het mogelijk dat in jeugdhostels mannen en vrouwen in aparte slaapzalen slapen. Gedurende enkele nachten biedt een ‘Bed and Breakfast’ knusse gezelligheid.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn: de typische Ierse keuken en onze eigen kookkunsten. Met een stevig Iers ontbijt achter de kiezen (bacon and eggs bijvoorbeeld) kan je er voor de hele dag tegen. Regelmatig eten we ‘s middags een picknick, gezamenlijk door de groep verzorgd. ‘s Avonds gebruiken we een warme maaltijd (bijvoorbeeld pubmeal). En uiteraard koken we zelf ook eens om het budget niet te zwaar te belasten. Hiervoor steken we allen samen de handen uit de mouwen! De Ierse keuken serveert veel verse vis zoals zalm en forel. De nationale groente is de aardappel die vaak wordt opgediend met zure room en bieslook. ‘Irish stew’ is een ragout van schapenvlees, gerookte zalm en kaas. En dit alles doorgespoeld met een donkerbruine stout, want “Guinness is good for you”!

Bagage

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.

 • rugzak en dagrugzak voor de fiets- en wandeltochten (picknick en regenjas)

 • stevige wandelschoenen en goede sokken

 • warme trui/fleece

 • regenjas (bij voorkeur van het ‘ademende’ type)

 • normale vakantiekledij (Belgisch klimaat)

 • badhanddoek

 • bestek, beker, bord, keukenhanddoek, zaklamp

Omdat we ook met huurwagens reizen vragen we slechts beperkte bagage mee te nemen in een soepele, niet te grote rugzak (of reistas). Koffers of rugzakken mét uitwendig frame zijn uitgesloten.

Geldzaken
Budget ter plaatse

Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Voor deze reis bedraagt het budget 750 euro.

Voorzie een stukje van dit budget cash om de kleine uitgaven te doen. De rest van de uitgaven van per bankkaart en/of kredietkaart.

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Voor Ierland zijn er geen verplichte inentingen. Een gewone reisapotheek volstaat. Toch is vaccinatie tegen tetanus (klem) aanbevolen. Raadpleeg hierover tijdig je arts.

Conditie

Er komen zeker inspannende elementen voor, maar de wandelingen zijn niet te zwaar.

Wandeltochten worden aangepast aan de weersomstandigheden en de moeilijkheidsgraad van het terrein. Sommige staptochten zijn wat zwaarder, maar alternatieven zijn mogelijk.

Een positieve instelling is nodig om de soms gure weersomstandigheden te trotseren.

Reisperiode en klimaat

Het gematigd zeeklimaat is ideaal voor sportieve inspanningen. Een regenbui is niet te vermijden, maar de warme Golfstroom heeft een gunstige invloed op de gemiddelde temperatuur (20°C tijdens de zomerperiode). Algemeen gesproken kan men zeggen dat het weer zéér wisselvallig is, soms kan je vier seizoenen op één dag meemaken.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDAJ, die wordt begeleid door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je emailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Geografie

De Republiek Ierland is niet gelijk aan het eiland Ierland. Het noordoosten van het eiland, Noord-Ierland, behoort tot het Verenigd Koninkrijk.

Naast het eiland zelf omvat Ierland ook enkele andere eilanden en eilandgroepen. Het grootste is Achill Island. Andere zijn de Araneilanden, de Blasketeilanden, Cleareiland, Inishbofin, de Skelligeilanden en Valentia.

Het centrum van Ierland is vrij vlak en kent vele rivieren en meren. De kusten, en dan vooral de zuidwestkust heeft rotskusten en de hoogste berg, de Carrauntoohil (1.038 m).

Fauna en flora

Ierland is redelijk beperkt op gebied van fauna en flora. De belangrijkste reden hiervoor is dat Ierland lange tijd bedekt was met ijs en sneeuw tijdens de ijstijden. Verder is het natuurlijk zo dat, door het feit dat Ierland een eiland is, natuurlijke migratie beperkt is.

In een ver verleden was een groot deel van Ierland bedekt met bossen, maar deze zijn verdwenen door houtkap ten voordele van landbouwgrond. Je zou het niet associëren met Ierland, maar op goed beschutte plaatsen kan je palmen, magnolia's en aardbeibomen vinden. Rododendron komt in Ierland zeer veel voor. Bijzonder is de flora van de Burren. Hier groeien alpenflora en Middellandse Zeeflora. Verder vinden we in Ierland vlierstruiken, kamperfoelie, meidoorn, rozen en de opvallende gaspeldoorn.

In Ierland komen slechts enkele kleinere roofdieren voor zoals de vos, de hermelijn en de zelfzame boommarter. Groot wild bestaat enkel uit edelherten in het zuiden en reeën in het noordwesten. Langs de kust komen wel enkele vogelsoorten voor. Verder kan je voor de kusten bruinvissen, dolfijnen en zeehonden spotten.

Staatsvorm

De staatsvorm van Ierland is een republiek. Michael D. Higgins is sinds november 2011 de president. Het presidentschap wordt rechtstreeks verkozen, maar is vooral een ceremoniële functie.

Het parlement Oireachtas bestaat uit de Dáil en de Seanad. De 60 senatoren van de Seanad worden niet rechtstreeks verkozen. De premier wordt Taoiseach genoemd en is sinds juni 2017 Leo Varadkar.

Ierland werd op 6 december 1921 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. De nationale feestdag Saint Patrick's Day wordt op 17 maart gevierd.

Bevolking

Ierland heeft bijna 5 miljoen inwoners. Het grootste deel woont in de steden Dublin, Cork, Galway, Limerick en Waterford.

Economie

Ieland is vooral bekend voor de dienstnijverheid. Enkele grote bedrijven hebben hun Europees callcentrum in Ierland gevestigd. Voor de bankencrisis van 2008 werd er in Ierland erg veel geïnvesteerd in vastgoed wat nu voor een grote leegstand zorgt. In 2007 bedroeg de staatsschuld slechts 25% van het BBP, in 2011 was dit gestegen naar 106%!

De bekendste producten van Ierland zijn Baileys, Guinness en Jameson Whiskey.

In Ierland betaalt men met de euro.

Religie

In Ierland is de overgrote meerderheid, 93%, katholiek. De anglicaanse kerk heeft 3% van de Ieren als volgeling.

Lokale gebruiken en gewoonten

Ieren zijn vleeseters. Rundvlees, lamsvlees en varkensvlees komen er vaak op tafel. Ierse broodjes en scones zijn heerlijk. Aardappelen worden op verschillende manieren in veel gerechten gebruikt. Een gevulde pannenkoek, Boxty, behoort ook tot een van de traditionele gerechten van Ierland. Guiness is een van de vele beroemde Ierse biersoorten. Wanneer men whiskey wil bestellen, vraag dan niet om een Scotch maar om een bepaald merk.

Het familieleven is zeer belangrijk in Ierland. De Ieren houden ervan om regelmatig samen te komen met vrienden en familie in een van de vele pubs, clubs, restaurants of gewoon thuis.

Ieren zijn van nature ook dol op dans en muziek, traditionele dansen zijn er ook nog steeds populair.

Tijdsverschil

In Ierland is het 1 uur vroeger dan in België. Je moet je horloge dus 1 uur terugdraaien.

Elektriciteit

Ierland gebruikt een ander stekkersysteem. Zij gebruiken stekkers type G, net zoals in het Verenigd Koninkrijk. Voorzie dus zeker een wereldstekker.

Veiligheid

Er zijn momenteel geen bijzondere veiligheidsrisico's verbonden aan reizen in Ierland. Bij bezoek met de wagen moet wel extra rekening worden gehouden met de verkeerssituatie: er wordt aan de linkerkant gereden; de snelheidsbeperkingen zijn niet in overeenstemming met de dikwijls zeer smalle landwegen. Bij bezoek aan vooral grotere steden moeten gebruikelijke voorzorgsmaatregelen getroffen worden tegen vormen van kleine criminaliteit (tasjesdieven etc.)

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
Groepsreis Ierland

Wat andere reizigers vinden

Mijn reiservaring voor deze reis was super... het klikte van de eerst moment met de groep en reisbegeleidster en dat is niet veranderd. Dit in combinatie met de natuur, Iers weer, lekker eten en de gastvrijheid maakt van deze reis een topreis...

Tommy Boagerts

De Ierlandreis was de reis van mijn leven en mijn lever ;-) De mix van de gezellige pubs met lekkere whiskey, de prachtige natuur met het mooie weer, enkele culturele activiteiten, lekker eten en zeer lekkere taartjes!

Elien Verschoore

Ik ben geen moment teleurgesteld geweest: super leuke groep, mooie natuur en prachtige wandelingen volgens ieders niveau. Ook cultuur kwam ruimschoots aan bod en op het einde van de dag ontspanning in de pub!

Inne Minjauw

Veelgestelde vragen

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe flexibel reis je als individu in een groep?

Elke reis bij Joker is uniek. De reisroute loopt langs minder platgetreden paden dankzij onze jarenlange ervaring en goede contacten ter plaatse. Alle reizen worden daarnaast nog unieker doordat elke groep mee de reis invult. Hoe dan?

Elke reis is dankzij onze reisbegeleiders op maat van de deelnemers, de groep en de lokale omstandigheden. Al tijdens de vertrekvergadering speelt de reisbegeleider in op de interesses van de groep. Wil er iemand salsales volgen in Cuba en gaat de rest er liever mojito’s leren mixen? Je begeleider doet zijn uiterste best om het voor elkaar te krijgen! Net zo met een festival of een andere niet te missen gebeurtenis: dan passen we de reisroute aan als het kan en in samenspraak met de groep.

Omdat we iedereen een prachtreis willen bezorgen, zorgen we ervoor dat er voldoende flexibiliteit en vrijheid is. Ook als dat betekent dat je liever een namiddag op je eentje wat onderneemt.

Hoe zit het met het comfort op reis?

Het comfort is eenvoudig. We overnachten in kleinschalige hotels en guesthouses, die –waar mogelijk- in handen zijn van plaatselijke families. Op bepaalde reizen gaan we kamperen of logeren we tijdens een homestay bij de mensen thuis (en daar spreken we dan nog láng van)!  De kamerverdeling kan wisselen van dag tot dag. Meestal deel je een kamer met 2 of meer reisgenoten en soms zijn de kamers gemengd. Heb je vragen over het comfort? Contacteer een Joker-reiskantoor: zij kunnen je specifieke vraag dan doorspelen naar de Joker-medewerkers die de reizen samenstellen.

Reizen we uitsluitend met openbaar vervoer?

Ter plaatse reizen we meestal met het openbaar vervoer. We streven naar een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot futuristische monorails! We kunnen ook vervoer huren om op plekken te komen die anders onbereikbaar zijn. Een exclusieve collectie aan voertuigen, want zelden neem je ze thuis in het straatbeeld waar!

Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 30% bij inschrijving. Het saldo volgt 6 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".

Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.