Overslaan en naar de inhoud gaan

Het land van de Kiwi’s heeft voor elk wat wils: landschappen die recht uit Lord of the Rings komen, wijngaarden en een adembenemende kustlijn. Op onze rondreis is er ruim de tijd om van dit alles te genieten. We wandelen door een desolaat vulkaanlandschap, kajakken door een Nationaal Park, spotten walvissen en dolfijnen en gaan op meerdaagse fietstocht in Otago. Ook in Queensland, Mekka van de buitensport, leven we ons volledig uit.

De hoogtepunten van deze reis

groepsreis Nieuw-Zeeland

de zware dagtocht over de Tongariro vulkaan

groepsreis Nieuw-Zeeland

de 3-daagse kanotocht door Whanganui NP

groepsreis Nieuw-Zeeland

het gigantische aanbod aan extreme sporten in Queenstown

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-3
Auckland

Na de lange vluchten brengen we een blitzbezoek aan Auckland, de grootste stad van Nieuw-Zeeland, waarna we zuidwaarts rijden richting de natuur.

2 Dag 4-5
Waitomo

In de liefelijke regio Waitomo, thuisplaats van de Hobbits, zakken we af in onderaardse grotten. Gloeiwormpjes zorgen er voor een uniek lichtspektakel.

3 Dag 6
Tongariro Crossing

We schudden onze spieren los tijdens de Tongariro Crossing, volgens de locals ‘the best one day walk in the world'. De kleurenpracht van het desolate vulkaanlandschap is er dan ook enorm. Dit is de plek voor wie oog in oog wil staan met Mount Doom uit de ‘Lord of the Rings’.

4 Dag 7-9
3-daagse kanotocht

Gedurende 3 dagen varen we met kano’s op de Whanganui-rivier. De rivier ontspringt in de buurt van Tongariro en meandert door de prachtige natuur en valleien van het Whanganui Nationaal Park.

5 Dag 10-12
Rotorua

Na al die inspanningen komen we tot rust in de omgeving van Rotorua. In Wai-O-Tapu brengen we een bezoek aan de geotermische site, met meren in alle kleuren en pruttelende modderbaden, en de Lady Knox geiser. Daarna nemen we een binnenvlucht naar Nelson.

6 Dag 13-14
Granietrotsen en gouden stranden

In het Abel Tasman National Park wandelen we door het bos van de ene baai met goudgele stranden naar de andere. Wie wil, kan gaan zeekajakken.

7 Dag 15-19
De Westkust en Queenstown

We verkennen de stadjes en parken langs de ruige westkust, en zo verveelt de lange autorit naar het zuiden geen seconde. Queenstown staat bekend als het mekka van de meest adembenemende buitensporten. Je kunt het zo gek niet bedenken: benjispringen, paragliding, rafting en zoveel meer (facultatief).

8 Dag 20-21
Fietsen op de Otago Central Rail

Tijd om nog eens actief uit de hoek te komen. 2 dagen lang volgen we met de fiets een oude spoorwegbedding, een restant van de goudkoorts die in de jaren 1860 de streek in de greep hield. De hoogteverschillen vallen best mee en aangezien we door de meest zuidelijke wijnbouwregio ter wereld rijden, stoppen we ook al eens om te proeven.

9 Dag 22-26
Dunedin en de oostkust

Na het Schotse Dunedin reizen we via de oostkust terug noordwaarts. We maken tijd om culinair te genieten van een heerlijk schaapsgerecht, zeevruchten of een barbecue. We rijden tot in Kaikoura, dé plaats voor het spotten van walwissen en dolfijnen.

10 Dag 27-29
Christchurch

Eindigen doen we in het kunstige Christchurch waar we nog de laatste souvenirs kunnen bijeensprokkelen voor we terug naar huis vliegen.

Vertrekdata en prijzen

Vertrek: 26/10/2023
Terug: 23/11/2023
Basisprijs: €5.215
+ 2.975 NZD budget
al 4 boekingen, waarvan 2 opties.
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 28/02/2023
Vertrek: 30/12/2023
Terug: 27/01/2024
Basisprijs: €5.215
+ 3.450 NZD budget
1 boeking
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 30/04/2023

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

  • Lijnvluchten Frankfurt - Auckland en Christchurch - Frankfurt
  • Binnenlandse vlucht Rotorua - Nelson
  • Voorafbetaalde luchthaventaksen
  • Transport Brussel-Zuid - Frankfurt en terug
  • 25 dagen huurwagens omnium verzekerd met franchise (Bijz. Reisvoorwaarden, art 15)
  • Brandstof huurwagens
  • 2 overnachtingen tijdens 3-daagse kanotocht
  • Organisatiekosten
  • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
  • KBC-reisbijstandsverzekering
  • Bijdrage Garantiefonds
  • Compensatie CO2-uitstoot van de vlucht van de Karavaan-reisbegeleider via Bos+

Inbegrepen in het budget

  • Kostenraming voor activiteiten, logementen, plaatselijk transport, toegangsgelden en maaltijden.
  • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen in het budget.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 31 / 05 / 2023
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.

  • 3-daagse kanotocht
  • Tongariro crossing
  • fietsen langs de Otago Central Rail Trail
Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen.

Op Duurzaam reizen met Joker lees je ons volledige verhaal.

Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.

  • We vertoeven vaak in natuurgebieden waar er geen vuilbakjes staan, hetgeen we mee op stap nemen, brengen we dus ook terug mee naar de bewoonde wereld.
  • We maken veel gebruik van de huurwagens aangezien openbaar vervoer over lange afstand niet evident is. In de steden maken we zo veel mogelijk gebruik van het openbaar vervoer.
  • Onze keuze blijft voor kleine, onafhankelijke hostels, restaurants en bars, geen grote ketens.
Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.

  • mogelijkheid voor maori-activiteiten (traditionele ontvangst en hangi feest), vooral tijdens de 3-daagse kanotocht en in Rotorua
  • met alle moderne Nieuw-Zeelanders én de maori: in de bars en hostels en op restaurant
  • tijdens de activiteiten: de Nieuw-Zeelanders reizen zelf veel in eigen land
  • en natuurlijk zijn ze onze gidsen en gastvrouwen /-heren!
Documenten

Voor Nieuw-Zeeland heb je een internationale reispas nodig. Deze moet nog minstens 3 maanden geldig zijn na de geplande retourdatum.

Sinds 1 oktober 2019, dan moet je op voorhand een elektronisch visum aanvragen. Dit doe je best minstens 1 week voor vertrek, maar kan zeker vroeger. Het visum is geldig voor 2 jaar en je kan meermaals Nieuw Zeeland binnenreizen.

Dit visum kan je online aanvragen via deze link en kost 12 NZD via de website of 9 NZD via de app. Om het visum aan te vragen heb je je geldig paspoort, een kredietkaart en een emailadres nodig.

Daarnaast moet je ook een International Visitor Conservation and Tourism Levy aankopen. Dit kost nog eens 35 NZD en vraag je aan samen met de NZeTa op dezelfde website.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Chauffeurs en co-chauffeurs moeten beschikken over een internationaal rijbewijs. Dit dient aangevraagd te worden op je gemeente of stadhuis. Het internationaal rijbewijs is enkel geldig samen met het normale Europese rijbewijs. Beiden moeten dus voorgelegd worden bij ophaling van de huurwagen.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt.

Vluchturen

Reis met vertrek op 30/12/2023

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS - MIDI STATION 30/12/23 - 00:00
FRANKFURT - MAIN INT. 30/12/23 - 00:00
FRANKFURT - MAIN INT. 30/12/23 - 11:40
SINGAPORE - CHANGI INT. 31/12/23 - 06:50
SINGAPORE - CHANGI INT. 31/12/23 - 08:45
AUCKLAND - INTERNATIONAL 31/12/23 - 23:35
ROTORUA - INTERNATIONAL 11/01/24 - 09:20
AUCKLAND - INTERNATIONAL 11/01/24 - 10:05
AUCKLAND - INTERNATIONAL 11/01/24 - 10:35
NELSON - REGIONAL AIRPORT 11/01/24 - 12:00
CHRISTCHURCH - INTERNATIONAL 26/01/24 - 12:00
SINGAPORE - CHANGI INT. 26/01/24 - 17:40
SINGAPORE - CHANGI INT. 26/01/24 - 23:55
FRANKFURT - MAIN INT. 27/01/24 - 06:20
FRANKFURT - MAIN INT. 27/01/24 - 00:00
BRUSSELS - MIDI STATION 27/01/24 - 00:00

Reis met vertrek op 26/10/2023

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS - MIDI STATION 26/10/23 - 00:00
FRANKFURT - MAIN INT. 26/10/23 - 00:00
FRANKFURT - MAIN INT. 26/10/23 - 22:00
SINGAPORE - CHANGI INT. 27/10/23 - 16:25
SINGAPORE - CHANGI INT. 27/10/23 - 22:45
AUCKLAND - INTERNATIONAL 28/10/23 - 13:20
ROTORUA - INTERNATIONAL 06/11/23 - 13:45
CHRISTCHURCH - INTERNATIONAL 06/11/23 - 15:35
CHRISTCHURCH - INTERNATIONAL 06/11/23 - 16:10
NELSON - REGIONAL AIRPORT 06/11/23 - 17:05
CHRISTCHURCH - INTERNATIONAL 22/11/23 - 12:00
SINGAPORE - CHANGI INT. 22/11/23 - 17:40
SINGAPORE - CHANGI INT. 22/11/23 - 23:55
FRANKFURT - MAIN INT. 23/11/23 - 06:20
FRANKFURT - MAIN INT. 23/11/23 - 00:00
BRUSSELS - MIDI STATION 23/11/23 - 00:00
Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport.

Specifiek voor deze reis

Voor het grootste gedeelte van de reis verplaatsen we ons met huurwagens. Op het noordereiland maken we een 3-daagse kanotocht door de ongerepte natuur en een stevige dagtocht in het Tongariro N.P. ('Mount Doom'), terwijl we op het zuidereiland een deel van de Otago Central Rail Trail fietsen.

Tussen het noord en het zuid eiland nemen we een binnenvlucht.

Het gebruik van huurwagens heeft als voordeel dat we plaatsen kunnen bereiken die weinig of niet door het openbaar vervoer worden aangedaan. We reizen dus flexibeler!

Voor reizen met huurwagens is het evident dat naast de begeleider, ook enkele deelnemers fungeren als chauffeur en co-chauffeur. Actieve participatie, autorijden, kaartlezen zijn niet alleen gewenst, maar vaak ook noodzakelijk.

Conform de Bijzondere Reisvoorwaarden, art. 15 moeten álle deelnemers en zeker de chauffeurs als een goede huisvader zorgen voor het hun toevertrouwde voertuig. Verkeersboetes, onverantwoord rijgedrag en nalatigheid, met schade tot gevolg, zijn ten laste van de reizigers. Daar waar mogelijk is steeds een omniumverzekering onderschreven. Soms is een franchise van toepassing. Glas-, bodem- en bandenschade kan in sommige gevallen niet verzekerd worden. Dergelijke kosten worden steeds door de deelnemers gedragen. Op de vertrekvergadering krijg je hierover meer informatie.

Vergeet zeker je rijbewijs niet! Elke hoofdchauffeur moet tevens over een kredietkaart op zijn/haar naam beschikken.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk. Specifiek voor deze reis

We logeren vooral in jeugdherbergen of backpackerhotels. Deze zijn van goede kwaliteit en hebben meestal slaapzalen, een sanitair blok en een open keuken waar elke vakantieganger vrij gebruik van kan maken. Regelmatig maken we zelf ontbijt en avondmaal klaar om de druk op het budget te verlichten. Er wordt dan ook van iedere deelnemer een actieve deelname verwacht in het plannen, aankopen en bereiden van de maaltijden.

Tijdens de kanotocht slapen we in berghutten. Deze bieden slaapplaats voor ongeveer 20 personen in stapelbedden. Er is een houtkachel ter beschikking om wat kleren te drogen. Eten en afval moeten we zelf terug meenemen. Er zijn kookplaatsen met gasflessen voorzien. WC’s en wastafels zijn overal aanwezig, maar er zijn geen douches.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn: We koken meestal zelf in de hostels waar we verblijven (ontbijt en avondmaal). Als middagmaal nuttigen we dikwijls een picknick onderweg. Uiteraard gaan we soms ook op restaurant. Voor elke smaak en voor elke beurs is er in Nieuw-Zeeland wel een eetgelegenheid: van eenvoudige cafetaria’s, snackbars, take-away tentjes tot de chicste restaurants. In de BYO (Bring Your Own) mag je zelf bier en wijn meebrengen. Voedsel wordt volledig op westerse manier aangeboden: vers, veel keuze, in kleine groentewinkels of grootwarenhuizen.

De Nieuw-Zeelandse wijnen zijn van uitstekende kwaliteit en zijn zeer redelijk geprijsd.

Bagage

Sowieso raden we aan om compact in te pakken. Want hoe minder bagage (= gewicht) je meepakt, hoe minder brandstof nodig is. Heb je geen goeie regenjas, rugzak of wandelbroek? Pols dan zeker eens bij je rondreizende vrienden, familie of buren. Misschien kan je wel enkele spullen lenen! Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure. Alles aankopen om slechts eenmalig te gebruiken is best duur en niet altijd milieuvriendelijk.

Omdat minder wegwerpplastic = minder afval = beter voor het milieu vragen we elke Joker-reiziger om het volgende mee te nemen:

  • een hervulbare drinkbus
  • herbruikbare zakken, linnen winkelzakken/netjes
  • indien relevant voor je reis: herbruikbare koffie- en theebeker (beter dan wegwerp), doosjes om je picknick of restjes van de lunch of het avondeten in te bewaren
  • indien er regen wordt voorspeld: goeie regenjas of poncho (en geen wegwerpexemplaar)
  • zakasbakje (voor rokers)

Lees ook onze tips voor een plasticvrije toiletzak >>

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.

  • rugzak met regenhoes
  • slaapzak
  • zomerkledij
  • een of meerdere warme truien of fleece
  • regenjas (of poncho die ook je rugzak bedekt) en regenbroek
  • stevige bergschoenen met degelijk profiel
  • bestek
  • waterzak met drinkslurf of drinkbus
  • zaklamp

Omdat we (gedeeltelijk) met huurwagens reizen vragen we slechts beperkte bagage mee te nemen in een soepele, niet te grote rugzak. Koffers of rugzakken mét uitwendig frame zijn uitgesloten.

Geldzaken
Budget ter plaatse

Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus.

Neem alvast een deel cash geld mee. Kredietkaarten worden bijna overal aanvaard en je kan er zowat alles mee betalen. De Visa kaart is de betaalkaart bij uitstek! Indien je je Maestrokaart meeneemt, moet je je bank contacteren voor je vertrekt.

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

De reiziger is zelf verantwoordelijk om zich in orde te stellen met de geldende regels (bv vaccinatieplicht, pcr testing, antigeentest, quarantaine, gezondheidsverklaringen, enz..) inzake covid 19 van de bestemming van zijn reis, de eventuele tussenstops en bij een vliegreis van de gebruikte luchtvaartmaatschappij. Voor meer info inzake de geldende regels per land, verwijzen wij graag naar de reisadviezen van de dienst buitenlandse zaken. https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen

Voor Nieuw-Zeeland zijn er geen verplichte inentingen. Aanbevolen is de vaccinatie tegen tetanus (klem).

Bescherm je zeker tegen de zon, een factor hoger dan 15 is absoluut noodzakelijk voor iedereen! Zonnebaden is onbestaand omdat het gevaarlijk is in Nieuw-Zeeland ondanks de vele ongerepte stranden. Dit hebben we helaas te danken aan het enorme gat in de ozonlaag.

De lokale bijnaam van de westkust is Mosquito Coast, voorzie dus ook wat insectenwerende spray, zeker als je gevoelig bent aan muggenbeten.

Conditie

Deze reis is geschikt voor iedereen met een goede lichamelijke conditie. Er staan heel wat sportieve activiteiten op het programma. De dagtocht over de Tongariro vulkaan is best pittig te noemen, zeker als het weer tegenslaat. Tijdens de kanotocht op het noordereiland neem je enkel het hoogstnoodzakelijke mee, en dat ligt in de kano. De rest wordt achtergelaten in de hostel. Ook de lange reis en het volle programma dragen bij tot de zwaarte van deze reis.

Reisperiode en klimaat

Het klimaat in Nieuw-Zeeland is omgekeerd evenredig aan onze noordelijke hemisfeer: onze zomer is voor hen winter en vice versa. Je kan het klimaat vergelijken met dat van zuidelijk Australië, maar een ietsje frisser. Er is een gemiddelde regenval van 1.300 mm per jaar. De warmste periode is januari - februari: op het North Island kunnen de temperaturen oplopen tot 25°C overdag (‘s nachts gemiddeld 15°C) en op het South Island kan het overdag tot 22°C worden (‘s nachts koelt het af tot gemiddeld 10°C). De maanden november en december zijn een paar graden koeler. Typisch voor Nieuw-Zeeland is de snelheid waarmee het weer kan omslaan, zeker in de bergen. Tijdens een bergwandeling dien je dan ook zomer-, herfst- en regenkledij te voorzien.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDAJ, die wordt begeleid door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Over Nieuw-Zeeland
Geografie

De oppervlakte van N-Z bedraagt 268.838 km², bijna 9 keer zo groot als België. Nieuw Zeeland bestaat uit 2 grote eilanden en meerdere kleine eilanden. Het is een lang, maar smal land. De afstand tussen het meest noordelijk punt en meet zuidelijk punt bedraagt meer dan 1600km terwijl de maximale breedte slechts 450 km is.

Nieuw Zeeland ligt op de grens van de 2 grootste tektonische platen van de aarde wat regelmatog zorgt voor aardbevingen en vulkanen. Het centrale gedeelte van N-Z is heuvel- en bergachtig. Enkel aan de kust is er laagland.

Mount Cook op het zuidereiland is de hoogste berg van Nieuw-Zeeland met een hoogte van 3.724 meter.

Fauna en flora

Aangezien Nieuw-Zeeland heel afgelegen is van de rest van de wereld, zijn er meer dan 2.500 soorten die enkel in N-Z voorkomen. Zelfs met Australië zijn er weinig overeenkomsten. De Kauri boom, een soort spar die meer dan 1000 jaar oud en 50 meter hoog kan worden, is zo een voorbeeld. Deze boom kan je nog vinden in het Waipoua Kauri Forest Sanctuary. Meer naar het zuiden komt meer arctische vegetatie voor.

Er zijn 7 nationale parken, waarvan 5 UNESCO werelderfgoed, en meer dan 1.300 reservaten, goed voor 7% van de oppervlakte.

Oorspronkelijk waren er geen landzoogdieren te vinden in Nieuw-Zeeland. De hond en de rat werden door de Maori ingevoerd; alle andere soorten werden ingevoerd door de Europeanen. Voor sommige van die soorten zijn er weinig natuurlijke vijanden wat zorgt voor een onevenwicht. Nieuw-Zeeland telt wel veel vogelsoorten waarvan de kiwi ongetwijfeld de bekendste is. Helaas is deze vogel met het uitsterven bedreigt. De tuatara, een reptiel, wordt beschouwd als een levend fossiel, het zou immers al 220 miljoen jaar op de aarde rondlopen.

Staatsvorm

Nieuw Zeeland, of Ao tea roa in Maori, werd rond het jaar 800 ontdekt door de Polynesische Maori's. In 1840 accepteerden ze de soevereiniteit van het Britse Rijk maar ze behielden wel het recht op het land. Na meerdere oorlogen werden de Maori's verslagen in 1872. Pas in 1907 werd Nieuw-Zeeland weer onafhankelijk. Koning Charles III is wel nog steeds het officiële staatshoofd van Nieuw-Zeeland, maar wordt door gouverneur-generaal Patricia Lee Reddy vertegenwoordigd.

De volledige titel van de gouverneur is the Governor-General and Commander-in-Chief of the Realm of New Zealand en wordt voor een termijn van ongeveer 5 jaar aangesteld door de koning. De gouverneur stelt de premier en de vice premier aan. De premier is Jacinda Ardern.

Het parlement bestaat uit 1 kamer, de House of Representatives en telt 120 zetels. 70 zetels hiervan, waarvan 7 voor de Maori's, worden door de bevolking gekozen. De overige 50 zetels worden proportioneel verdeeld over de partijen. Het parlement wordt voor een periode van 3 jaar verkozen.

De hoofdstad van N-Z is niet Auckland of Christchurch, maar wel Wellington.

Bevolking

In Nieuw-Zeeland wonen ongeveer 4,5 miljoen inwoners. Ongeveer 70% van de inwoners is van Europese afkomst, 14% Maori en 11% is van Aziatische afkomst.

Economie

In Nieuw-Zeeland was landbouw lange tijd de belangrijkste economie, maar de laatste decenia is er switch naar meer industriële, marktgerichte economie.

De landbouw is wel nog steeds belangrijk voor N-Z, zo telt het dubbel zoveel runderen en meer dan 10 keer zoveel schapen dan er inwoners zijn. De grote landbouwbedrijven bevinden zich vooral op het noordereiland terwijl de kleinere bedrijven eerder op het zuidereiland zijn.

Belangrijkste exportproducten zijn melkproducten, vlees en hout. Er wordt vooral handel gedreven met Australië en China.

In Nieuw-Zeeland wordt er met de New Zealand Dollar (NZD) betaald. 1 NZD komt overeen met 0.59 euro volgens de wisselkoers op 8 november 2018.

Religie

Bijna de helft van de Nieuw-Zeelanders is niet gelovig, ongeveer 40% is christelijk geïnspireerd waarvan 11% katholiek, 10%£ anglicaans en 7% presbyteriaans. Verder zijn er nog kleine groepen Hindu, Boedhist, of volgers van het oude Maori geloof.

Lokale gebruiken en gewoonten
Tijdsverschil

In Nieuw-Zeeland loopt 12 uur voor op de Belgische tijd. Als je naar Nieuw-Zeeland reist, moet je dus je horloge 12 uur verder draaien.

Elektriciteit

De netspanning in Nieuw-Zeeland bedraagt 230/240 volt. De stopcontacten zijn van het type I. Je neemt dus best een wereldstekker mee.

Veiligheid

In het algemeen is Nieuw-Zeeland een veilig land, zonder uitgesproken criminaliteit of gevaar voor terrorisme. Reizigers naar Nieuw-Zeeland worden toch aangemaand gezond verstand, voorzichtigheid en waakzaamheid aan de dag te leggen en de inlichtingen en raadgevingen van de overheid van Nieuw-Zeeland op te volgen.

Zoals elders ter wereld is het aan te raden voorzorgen te nemen tegen straatcriminaliteit, zakkenrollen en diefstal (reisdocumenten, kredietkaarten, geld, dure foto- en filmapparaten e.d.). Laat geen eigendommen achter in uw voertuig, vooral niet in de buurt van toeristische trekpleisters en stranden.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

  • méér beleven, durven en doen
  • op een duurzame manier
  • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
  • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
  • en als een betere versie van jezelf terug te keren
groepsreis Nieuw Zeeland

Wat andere reizigers vinden

Nieuw Zeeland is moeilijk te beschrijven, je moet er geweest zijn om het te begrijpen. Land van prachtige natuur en landschappen die achter elke bocht weer anders kunnen zijn. Met even afwisselende weersomstandigheden. Met een sympathieke groep.

Jesse Vleminckx

De natuurpracht van Nieuw-Zeeland valt niet in woorden of op foto vast te leggen. Elke dag opnieuw overvalt en ontroert het je. Door de combinatie van avontuurlijke activiteiten, natuurbeleving en dagdagelijkse spontane ambiance in de groep, is deze reis één van de meest intense ervaringen uit mijn leven geweest.

Karen Van Hoecke

Qua inhoud was de reis perfect wat ik wenste en nodig had: een goede mix van avontuur, actie en natuur. Nieuw-Zeeland is daar natuurlijk ook een droombestemming voor.

Sven De Troy

Reistips

Veelgestelde vragen

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
  • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
  • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
  • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

  1. Voor alle boekingen: wil je tot 8 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
  2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
  • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
  • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
  • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
  • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 
Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
  • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
  • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (Covid-19, politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.
Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

  • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
  • Man 47% / Vrouw 53%
  • Single 92%  / Koppel 8%

 

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 40% (minstens €300 per persoon) bij inschrijving. Het saldo volgt 8 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".