
Guatemala & Honduras - Expeditie
Tijdens deze expeditie maken we twee prachtige, onontgonnen trekkings, naar ongerepte Mayatempels en authentieke Mayavolkeren in het Guatemalteekse hoogland én jungle. We gaan ook paardrijden in de grasgroene bergen van de Hondurese koffieregio, zwemmen in het helblauwe meer van Atitlán en relaxen in het charmante koloniaal stadje Antigua. Een warm welkom in het ViaVia Joker Reiscafé in Copán voelt als thuiskomen.
Meer weten? Bekijk de online infosessie over onze reizen naar Guatemala & Honduras >>
De hoogtepunten van deze reis

Twee stevige trekkings naar niet-alledaagse Mayasites en Mayavolkeren

Midden in het dichte regenwoud, ontdekken we de indrukwekkende Mayasite van Tikal

De 2-daagse beklimming van de Acatenango vulkaan is een van de mooiste trekkings van Midden-Amerika.
Deze reis is iets voor jou als je...
-
Houdt van twee stevige trekkings naar ongerepte Maya-sites en Maya-volkeren
-
Kleurrijke indianenmarktjes en vulkanische panorama’s bij het meer van Atitlán wilt bewonderen
-
Geïnteresseerd bent in Mayasites en koloniale stadjes


















Programma
Programma
Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.
Na de vlucht komen we even op adem in Antigua, Guatemala’s koloniale parel.
We beginnen onze expeditie met een 2-daagse beklimming van de Acatenango vulkaan. Met zijn 3976m hoogte is het de 3e hoogste vulkaan van Guatemala en biedt hij 1 van de mooiste trekkings van Midden-Amerika. Niet alleen leidt de tocht je door 3 verschillende microklimaten, het zicht op de top over de omliggende vulkanen is het ultieme hoogtepunt van deze trekking. De fysieke inspanning geeft ons al een voorsmaakje van de rest van onze reis.
We trekken naar La Carmelita, de uitvalsbasis voor onze trekking naar één van de meest ongerepte Mayasites ter wereld: El Mirador. Gedurende 5 dagen stappen we steeds dieper het regenwoud in tot we tenslotte deze en een 6-tal onontgonnen Mayapiramides bereiken. Een tocht waar nog niet veel mensen zijn geweest en helemaal geen wegen naartoe leiden. Rondom ons ligt de broeierige jungle waaruit het gekrijs van de toekans en het gebrul van de apen opstijgt. We stappen max. 6 à 7 uur per dag (alleen met een dagrugzak, geen grote bagage), slapen in cabañas en verkennen onder andere volgende Maysites: El Tintal, El Porvenir, El Mirador, Nakbé, Wakná en La Florida.
Een groep gidsen-koks vergezelt ons samen met enkele paarden/ezels die het eten en de benodigdheden dragen. Op dag 1 stappen we 25 km van La Carmelita naar Tintal. Op dag 2 wandelen we 30 km van Tintal naar El Mirador. Op dag 3 bezoeken we de site en omgeving van El Mirador. Op dag 4 & 5 trekken we via dezelfde route terug naar La Carmelita. Natuurlijk bezoeken we erna ook die andere -meer toeristische- Mayaparel, Tikal.
We steken de grens met Honduras over en zetten koers naar Copán waar we hartelijk worden ontvangen door Geert van het ViaVia Joker Reiscafé. We bezoeken er de beroemde site die met zijn vele fijne, uitgewerkte stelea, de belangrijkste zuidelijke stad was van het Mayarijk en waar het Mayaschrift ontcijferd is. We verkennen de prachtige omgeving en duiken erna in de lokale hotsprings.
Van Copan reizen we via Antigua naar Xela, het Guatemalteeks hooggebergte waar we de dag erop aan de 4-daagse trek (met grote rugzak, behalve kledij dragen we ook eten) naar afgelegen indianendorpjes beginnen. We stappen zo'n 3 à 6 uur per dag en in totaal 65 km. Prachtige landschappen en vergezichten over de Cuchumatanes-bergen en overnachtingen bij gastvrije indígenas. Onderweg genieten we tussen het stappen door van een temazcal, een traditionele Maya-sauna, en een bezoek aan onder andere een cheese farm. We eindigen in het dorpje Todos Santos waar de inwoners nog steeds traditioneel gekleed gaan en bijna nog geen spoor van westers toerisme is. Na de trekking reizen we van Todos Santos per bus terug naar Xela.
En voorlaatste halte houden we aan het Atitlán meer, waar kleurrijke marktjes met talrijke souvenirs niet mogen ontbreken. Een dekentje of sjaal voor de mama of bomma, iemand? We sluiten onze sportieve reis af in Antigua waar er altijd wel wat te beleven valt zoals een salsales, tortilla- of jade-workshop, chocolade-proeverij of een lesje Spaans. Of gewoon genieten van een ijsje op een bankje kijkend naar de gezellige drukte op de plaza mayor.
We keren tenslotte terug naar Guatemala City om daar onze terugvlucht te nemen.
Vertrekdata en prijzen
Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen.
Inbegrepen in de basisprijs
- Lijnvluchten Brussel – Guatemala City en terug
- Voorafbetaalde luchthaventaksen
- Organisatiekosten
- Welkomstdiner in ViaVia Joker Reiscafé Copán
- De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
- KBC-reisbijstandsverzekering
- Bijdrage Garantiefonds
- Compensatie CO2-uitstoot van de vlucht van de Karavaan-reisbegeleider via Bos+
Inbegrepen in het budget
Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden. Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.
Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis
Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder. Twee trekkings naar off-the-beaten-track gebieden, Mayatempels beklimmen, paardrijden,...aan actieve elementen zeker geen gebrek!
Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen.
Op Duurzaam reizen met Joker lees je ons volledige verhaal.
Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.
We logeren vooral in gezellige, lokale familiepensions en kleine ho(s)tels waarmee we goede contacten hebben. Daardoor steunen we de lokale economie, kunnen we vlotter contact leggen met de lokale bevolking en leren we beter de eigenheid van het land kennen.
De twee trekkings doen we allebei in samenwerking met een lokale organisatie (community based tourism) die dankzij deze inkomsten zo de lokale (indianen)gemeenschap steunt.
Tijdens de hele reis maken we gebruik van betrouwbaar gecharterd vervoer, meestal georganiseerd door ViaVia Joker Reiscafé in Copán. Zij betalen de chauffeur van deze minibusjes een conform loon, en dragen zo hun steentje bij aan werkgelegenheid voor de lokale gemeenschap = 'Fair Trade Transport'!
Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier. Dankzij onze lokale activiteiten, lokale gidsen en onze logeeradressen komen we snel met locals in contact. Een klein mondje Spaans vindt de lokale bevolking zeer tof. In Copán hebben Geert en Tony, uitbaters van de ViaVia, een zeer uitgebreid lokaal netwerk en zal het moeilijk zijn om niet met locals in contact te komen!
Voor Guatemala heb je een internationaal paspoort nodig dat nog minstens 6maanden geldig is vanaf de datum van binnenkomst in Guatemala. Er is geen visum vereist.
Voor Honduras heb je een internationaal reispaspoort nodig dat geldig is ten minste 6 maanden na binnenkomst in Honduras.
Meer info op http://diplomatie.belgium.be/nl/.
Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.
Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).
Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering.
Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.
VluchturenReis met vertrek op 09/07/2023
We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport. Tijdens de hele reis maken we gebruik van betrouwbaar gecharterd vervoer, meestal georganiseerd door ViaVia Joker Reiscafé in Copán. Zij betalen de chauffeur van deze minibusjes een conform loon, en dragen zo hun steentje bij aan werkgelegenheid voor de lokale gemeenschap = 'Fair Trade Transport'!
We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk. Specifiek voor deze reis:
We logeren vooral in gezellige, lokale familiepensions en kleine hotels waarmee we goede contacten hebben. Daardoor steunen we de lokale economie, kunnen we vlotter contact leggen met de lokale bevolking en leren we beter de eigenheid van het land kennen.
Het comfort van de lokale pensionnetjes is erg variabel. De badkamer is vaak gedeeld, en soms zijn er handdoeken ter beschikking. Slapen in 3, 4-, of meerpersoonskamers met regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.
In Copán logeren ofwel in een nabijgelegen hotel in de stad ofwel in de gezellige ViaVia.
Tijdens de trekking naar El Mirador slapen we in cabañas en tijdens de trekking naar Todos Santos verblijven we bij Mayafamilies.
Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.
Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn: Tortillas y frijoles (maïspannekoekjes en bonen) zijn de basis van de Guatemalteekse en de Hondurese keuken. Maïs is ook de basis van tamales en chuchitos (maispakketjes), tostadas (gefrituurde tortillas), tacos en atol (warme maïsdrank). Bonen worden op allerlei soorten manieren bereid (volteados, fritos, enteros; bruine, rode of witte bonen in tomatensaus). Bonenpuree op een tortilla, tostada of broodje met brokjes zoute kaas is een geliefde snack. Er staat vaak kip op het menu. Ook zijn de Guatemalteken/Hondurezen gek op churrascos, op de bbq gegrilde steaks.
Een uitgebreid Guatemalteeks ontbijt bestaat uit tortillas, frijoles, platanos (gebakken bakbanaan), queso fresco (verse kaas) en huevos (eieren). Een desayuno chapin (puur Guatemalteeks) kun je in veel gelegenheden ook als lunch of avondeten bestellen.
Avocados, in stukken of als guacamole, zijn er ook heel populair. In de buurt van Livingstone moet je zeker een tapado bestellen, vissoep met krab, grote garnalen, bakbanaan en kokosnotenmelk!
In Guatemala groeit veel fruit en op straat vind je veel fruitstalletjes. Voor een licuado gaat vers fruit in de blender met naar keus water, melk of yoghurt. Van rosa de jamaica en tamarinde worden heerlijke refrescos gemaakt (lichte limonades op waterbasis). Horchata is een zoete rijstlimonade (koud gedronken), soms gecombineerd met kokosnotenmelk. Limonades worden op straat ook verkocht in plastic zakjes waar een rietje uitsteekt.
Guatemalteken zijn dol op zoetigheden, zoals zoete broodjes, gelatinepuddinkjes, gebakjes, taartjes, merengue en gezoete/gesuikerde vruchten.
Sowieso raden we aan om compact in te pakken. Want hoe minder bagage (= gewicht) je meepakt, hoe minder brandstof nodig is. Heb je geen goeie regenjas, rugzak of wandelbroek? Pols dan zeker eens bij je rondreizende vrienden, familie of buren. Misschien kan je wel enkele spullen lenen! Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure. Alles aankopen om slechts eenmalig te gebruiken is best duur en niet altijd milieuvriendelijk.
Omdat minder wegwerpplastic = minder afval = beter voor het milieu vragen we elke Joker-reiziger om het volgende mee te nemen:
- een hervulbare drinkbus
- herbruikbare zakken, linnen winkelzakken/netjes
- indien relevant voor je reis: herbruikbare koffie- en theebeker (beter dan wegwerp), doosjes om je picknick of restjes van de lunch of het avondeten in te bewaren
- indien er regen wordt voorspeld: goeie regenjas of poncho (en geen wegwerpexemplaar)
- zakasbakje (voor rokers)
Lees ook onze tips voor een plasticvrije toiletzak >>
Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.
rugzak, géén koffers
dagrugzak
eigen slaapmatje en slaapzak voor de jungletrekking, net als wandelstokken (eventueel) en een petzel hoofdlamp, powerbank (voor je fototoestel/gsm) en drinkfles
lakenzak
katoenen zomerkledij
in de bergen kan het echt wel koud zijn, dus zijn warme kledij, een dikke trui, regenjas en ev. een klein parapluutje aan te raden.
lichte regenjas
zwemgerief
stevige schoenen
bescherming tegen de zon: pet, sjaaltje, zonnecrème, bril...
EHBO set met o.a. muggenrepellent en persoonlijke medicatie
eventueel: muggennet
Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. In Guatemala is de officiële munteenheid de Quetzal (GTQ)
In Honduras betaal je met de Lempira (HNL)
Voor de meest recente wisselkoers: zie Oanda.
Neem bij voorkeur een kredietkaart of bankkaart mee die jekan gebruiken in het buitenland. Die worden in talrijke automaten vlot aanvaard en je krijgt de beste wisselkoers. Informeer je goed over de commissies die aangerekend worden. Wie geen kaarten heeft, neemt Euro’s en US dollars mee. Wisselkoersen zijn soms slecht en je moet rekening houden met de openingsuren van banken, wat op een rondreis niet altijd evident is. Euro’s worden vlot gewisseld.
Vanaf 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestro-functie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet langer mogelijk om -buiten Europa- met een bankkaart te betalen of geld op te nemen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestro-functie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis nog gebruik wil maken van je kaart.
FooienIn veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.
De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.
De reiziger is zelf verantwoordelijk om zich in orde te stellen met de geldende regels (bv vaccinatieplicht, pcr testing, antigeentest, quarantaine, gezondheidsverklaringen, enz..) inzake covid 19 van de bestemming van zijn reis, de eventuele tussenstops en bij een vliegreis van de gebruikte luchtvaartmaatschappij. Voor meer info inzake de geldende regels per land, verwijzen wij graag naar de reisadviezen van de dienst buitenlandse zaken. https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen
Malariapreventie is aangeraden voor avontuurlijke reizen. Malaria is een ernstige ziekte die overgedragen wordt via de malariamuskiet. Deze is vooral actief tussen zonsondergang en zonsopgang. Neem een goed insectenwerend middel mee. Gewone muggenmelk beschermt dikwijls onvoldoende tegen tropische muggen. Er wordt dan ook aangeraden om een anti-muggenprodukt op basis van minimum 50% diethyltoluamide (DEET) te gebruiken.
Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden. Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie, ook over het zikavirus, via 0902/88.088 (24 uur op 24 uur) of www.itg.be.
Deze reis is geschikt voor iedereen met een stevige lichamelijke conditie. Een sportieve ingesteldheid is dus zeker vereist. Ook belangrijk zijn een 'open mind' en 'positieve ingesteldheid' die zorgen voor een betere vertering van eventuele hitte, andere voedingsgewoonten, de cultuurverschillen, het beperkte comfort, de lange afstanden en de vermoeidheid na geleverde inspanningen. Uiterst belangrijk is ook dat je uitgerust aan deze reis begint! Joker reizen zijn per definitie actieve reizen!
Meer info over de trekking naar El Mirador: heen en terug via zelfde pad (totaal 110 km op 5 dagen) - Dag 1: 25km La Carmelita – El Florida – El Tintal - Dag 2: 30km El Tintal – El Mirador - Dag 3: El Mirador bezoek site - Dag 4: 30km El Mirador – El Tintal - Dag 5: 25km El Tintal – La Florida – La Carmelita
Meer info over de trekking van Nebaj naar Todos Santos: - Dag 1: 400m stijgen en 400m dalen tot in Acul (1.950m hoogte), nadien bezoek aan een cheese farm, verder tot lunch in Xexuxcap (op 2.050m, na 11km), aankomst in Xexecom (op 2.250m, na 16km), temascal, slapen in een schooltje - Dag 2: om 4u starten met 600m klim om op 2.810m te ontbijten, nadien nog 300m stijgen tot Chuatuj (op 3.120m), verder op de altiplano tot in Chortiz en de lunchspot (op 320m, na 11km), verder nog wat dalen tot in Pajuil Pais (2.910m, na 18km) - Dag 3: zo’n 400m dalen tot ontbijtspot aan de rivier (op 2530m), nadien geleidelijk aan stijgen tot aan de 2 tiendas op 3.080m, verder wandelen op de altiplano tot het stadje San Nicolas (3.100m) waar we in een schooltje lunchen, nadien volgt een 150m klim, met korte afdaling tot La Capellania (totaal ongeveer 18km), transfer met busje naar La Ventosa (3400m), temascal - Dag 4: klim van 3km naar La Torre (3.820m), stevige steile afdaling tot de lunch spot op 3.200m met zicht op Todos Santos, verder gestagere afdaling in La Maceta met aankomst aan de weg waar we weer een transfer krijgen tot in Todos Santos
Zoals alle Midden-Amerikaanse landen hebben ook Guatemala en Honduras een tropisch klimaat waarbij de gemiddelde temperatuur tijdens het jaar amper schommelt (gem. 27°C). Het regenseizoen loopt van mei tot oktober en kenmerkt zich door een vrij korte maar ook wel hevige bui in de namiddag. In november begint het droge seizoen.
De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.
De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDAJ, die wordt begeleid door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.
In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).
Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.
Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.
De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.
Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...
Je kan Guatemala qua landschap in vier stukken opdelen:
het hoogland (1.500 tot 40.00m, hier wonen de meeste mensen)
de hellingen (600-1.500m, je vindt er verscheidene vulkanen)
de Petén-regio met zijn grasland en tropisch oerwoud
de kust en de grote meren van Petén Itza, Atitlán en Izabal.
Guatemala heeft een tropisch klimaat. De meeste neerslag valt van mei tot oktober. Het droge seizoen is van oktober tot mei.
Guatemala staat synoniem voor een uitgestrekt landschap van naaldbomen, zoals cipressen, dennen en pijnbomen. De ceiba-boom (of kapokboom) was de heilige boom van de Maya's en werd beschouwd als symbool van de kosmos.
Ook heb je er verschillende bananen-, rubber-, en palmboomplantages. In Alta Verapaz en het Caraïbische gebied groeien in het regen- en nevelwoud varens, bromelia's en orchideeën waarvan de Monja Blanca (witte non) de nationale bloem is.
De quetzal-vogel is een ander nationaal symbool. Verder kan je er zwart-gele toekans, gieren, apen, gordeldieren, neusbeertjes, schildpadden en krokodillen spotten.
Guatemala/Honduras was Mayagebied van de vierde tot de elfde eeuw. In 1697 kwamen de landen officieel onder Spaans bewind. In 1821 werden ze ingelijfd bij het Mexicaanse Keizerrijk om twee jaar later zich met een aantal andere Centraal-Amerikaanse landen af te scheiden als de "Verenigde Staten van Centraal-Amerika", om tot slot in 1840 helemaal onafhankelijk te worden.
De politieke geschiedenis van Guatemala is er helaas een van dictaturen en burgeroorlog afgewisseld met democratische regeringen. De democratie werd in 1986 hersteld. Tien jaar later werd de burgeroorlog beëindigd en keerde de vrede langzaam maar zeker weer terug. Sinds de herinvoering van de burgerregering is Guatemala overwegend centrum-rechts. De huidige president is Jimmy Morales (lid van de nationalistische partij FCN).
De meeste inwoners in Guatemala zijn een mix van blanken en kleurlingen. Ook is er nog een deel indigenas (indianen) waarvan het overgrote deel van Maya-origine zijn. De Mayavolkeren bestaan alleen al uit 23 verschillende groepen met elk een andere taal. Andere indianenvolkeren zijn de Xinka en de Garifuna. Guatemala telt 16,5 miljoen inwoners.
In Guatemala betaal je met de Guatemalaanse quetzal (GTQ). Het staat bekend omwille van zijn export van koffie, rietsuiker, bananen, textiel (katoen), groente, tropisch fruit, kardemom, bloemen, garnalen, hout, nikkel en olie. De landbouw is dus zeer belangrijk als bron van inkomsten. Toerisme is een andere essentiële bron van inkomsten.
De grootste handelspartner is de VS, daarom is Guatemala sterk afhankelijk van de Amerikaanse economie. Andere belangrijke handelspartners zijn buurlanden Mexico en El Salvador. Handel met Aziatische landen is in opkomst. Sinds juli 2006 geldt het vrijhandelsverdrag CAFTA tussen de Verenigde Staten en landen uit Midden-Amerika.
Guatemala is overwegend rooms-katholiek, alhoewel het protestantisme de laatste decennia sterk in opkomst is. Hier en daar vind je oude Mayagebruiken terug.
De traditionele maaltijd in Guatemala (en Honduras) bestaat uit tortilla’s met bonen en rijst.
Als je mensen wilt fotograferen, vraag dan best op voorhand even hun toestemming.
Día de Todos los Santos: de dag van de doden (1 november) is een nationale feestdag in Guatemala (en Honduras). De inwoners laten grote zelfgemaakte vliegers op. Aan de staart van de kleurrijke vliegers hangen ze berichten voor de doden. Graven worden versierd met bloemen en familie en vrienden komen op de begraafplaatsen bijeen op met elkaar te eten en de overledenen te herdenken.
Semana Santa: de Semana Santa, week voor Pasen, is een kleurrijke belevenis in Antigua. Op straat worden gedetailleerde en kleurrijke tapijten/decoraties gemaakt van zand, bloemblaadjes en ander natuurlijk materiaal. De tapijten dienen voor de processies die door de straten trekken.
Tijdens onze wintertijd is het in Guatemala zeven uur vroeger, in onze zomertijd acht uur.
Voor Guatemala heb je best een wereldstekker nodig.
Neem op reis niet te veel cash geld mee. Laat kostbare zaken (je paspoort!) achter in de kluis van je logies. Aanvaard geen drankjes van vreemden. Neem enkel erkende taxi's.
Meer info vind je via Buitenlandse Zaken.
Honduras wordt gekenmerkt door bergen en heuvels. De helft van het land ligt op meer dan zeshonderd meter hoogte. Vlaktes vind je alleen langs de kust en in de valleien van de rivieren.
Honduras heeft een tropisch klimaat. De meeste neerslag valt van mei tot oktober. Het droge seizoen is van oktober tot mei.
Honduras bestaat (vooral in het noordoosten) uit tropische regenwouden met verschillende boom- en vogelsoorten. Ook de koraalriffen voor de Hondurese kust zijn redelijk uniek en nog vrij onaangetast door vervuiling en toerisme.
Honduras kende van 1840 tot de jaren '70 burgeroorlogen en militaire coups. De politieke strijd ging voornamelijk tussen twee partijen, de Partido Nacional (PN) en de Partido Liberal (PL). Met de verkiezingen in november 1981 leek er een einde te zijn gekomen aan de militaire regimes. Roberto Suazo Córdova won de verkiezingen maar de invloed van het leger was nog altijd voelbaar. Eind jaren '80 nam de macht van het leger echter langzaam af en nam de politieke macht van de president nam toe. Huidig president is Juan Hernández (Nationale Partij van Honduras).
Net zoals in Guatemala zijn de meeste bewoners van Honduras een mix van blanken en kleurlingen of van indigena-afkomst. Honduras telt zo'n 9,1 miljoen inwoners.
In Honduras betaal je met de Lempira (HNL), genoemd naar een bekend Lenca-indiaans opperhoofd, Lempira. Zijn belangrijkste bronnen van inkomsten zijn (de export van) bananen, tabak, bonen, suikerriet en rijst. Toerisme is een andere essentiële bron van inkomsten.
De grootste handelspartner is de VS, daarom is Honduras sterk afhankelijk van de Amerikaanse economie. Handel met Aziatische landen is in opkomst. Sinds juli 2006 geldt het vrijhandelsverdrag CAFTA tussen de Verenigde Staten en landen uit Midden-Amerika.
Ook Honduras is overwegend katholiek, met hier en daar nog oude Mayagebruiken.
Honduras had lange tijd als bijnaam 'De Bananenrepubliek' vanwege zijn talrijke bananenplantages.
Op 10 september is het in Honduras 'Dag van het Kind' (officieel: Día de los Niños). Een erg populaire dag onder kinderen, omdat ze op deze dag alles krijgen wat ze willen. Op 15 september vieren de Hondurezen en de Guatemalteken hun Onafhankelijkheidsdag.
Tijdens onze wintertijd is het in Honduras zeven uur vroeger, in onze zomertijd acht uur.
Voor Honduras heb je best een wereldstekker nodig.
Meer info vind je via Buitenlandse Zaken.
Over deze reisformule
Reizen met Joker, dat is
-
méér beleven, durven en doen
-
op een duurzame manier
-
met een reisexpert die je reis ter harte neemt
-
om via onze contacten thuis te komen in de wereld
-
en als een betere versie van jezelf terug te keren

Wat andere reizigers vinden
"Een interessante ervaring, met fantastische trekkings”
Reistips
Veelgestelde vragen
Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?
Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.
Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”.
Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
- We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
- Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
- Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?
Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:
- Voor alle boekingen: wil je tot 8 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
- Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.
In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.
Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
- Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
- Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
- We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
- Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen.
Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?
We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken.
Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
- Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
- Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (Covid-19, politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.
Wat als je reis geannuleerd wordt?
Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.
Wat betekent avontuur bij Joker?
Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!
Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?
Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.
Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar.
- Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
- Man 47% / Vrouw 53%
- Single 92% / Koppel 8%
Duurzaam reizen, hoe doe je dat?
Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen).
Wat betaal je voor je reis?
Prijs + budget
Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.
Prijs
De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.
Je betaalt een voorschot van 40% (minstens €300 per persoon) bij inschrijving. Het saldo volgt 8 weken voor je vertrek.
Budget
Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!
Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.
Wat is niet inbegrepen?
Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.
Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.
Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?
Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.
Zijn er verborgen kosten?
Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".