Overslaan en naar de inhoud gaan

Guatemala & Honduras staan synoniem voor een aaneenschakeling van felle kleurschakeringen: kleurrijk geklede Mayavolkeren, grasgroene jungle, het helblauwe meer van Atitlán, parelwitte Caraïbische stranden. Deze groepsreis organiseren we voor 24- tot 30-jarigen. 

We verkennen koloniale stadjes en indrukwekkende Mayatempels. We laten ons meevoeren naar gezellige indianenmarktjes en het ViaVia Joker Reiscafé van Copán in Honduras neemt ons mee op sleeptouw in de grasgroene omgeving van deze Hondurese koffieregio.

De hoogtepunten van deze reis

Guatemala & Honduras

Lago Atitlán, omgeven door verschillende vulkanen

Groepsreis Guatemala & Honduras

De prachtig bewaard gebleven Maya-ruïnes van Tikal

Groepsreis Guatemala & Honduras

Waan je op het dak van de wereld tijdens de beklimming van de Acatenango of de Pacaya vulkaan

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1 - dag 6
Antigua & Lago Atitlán

We vatten onze reis aan in Antigua, één van de oudste en charmantste koloniale steden van Centraal-Amerika, en waar ontzettend veel te doen is! Een tortillaworkshop, salsa- & merengueles met locals of een lesje Spaanse behoren tot de mogelijkheden. We ondernemen een spectaculaire vulkaanbeklimming (Vulkaan Acatenango of Vulkaan Pacaya). 

Vanuit de omliggende dorpen ondernemen we een sportieve mountainbiketocht naar het meer van Atitlán. Dit kratermeer, genesteld in de heuvels tussen 3 vulkanen, is het decor bij uitstek voor enkele panoramische wandelingen of fietstochten. Het vormt ook een ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan een gezellige kleurrijke markt tussen de gastvrije indígenas, de bewoners van de dorpen rond het meer, elk met hun eigen bonte klederdracht. 

2 Dag 7 - dag 11
Waterterrassen en Mayapiramides in de jungle

We trekken over land door de Verapaces, het groene hart van Guatemala, met Lanquín als uitvalsbasis. De vele grotten en watervallen (o.a. Semuc Champey) in de omgeving nodigen uit tot een sportieve verkenning. We zetten onze tocht verder, steeds dieper het regenwoud in tot we tenslotte de machtige Mayapiramides van Tikal bereiken.

Rondom ons ligt de broeierige jungle waaruit het gekrijs van de toekans en het gebrul van de apen opstijgt. Een canopy tour behoort tot de vele lokale avontuurmogelijkheden. We logeren in het gezellige stadje Flores op een eiland midden het prachtige meer Petén Itza.

3 Dag 12 - dag 15
Rio Dulce & Livingston

Op weg naar Honduras bezoeken we in de grensstreek Livingston met zijn vrolijk gekleurde houten huisjes. In deze Afrikaanse uithoek aan de Caraïbische kust leeft de zwarte Garifunabevolking. Een groter contrast met het overwegend indiaanse Guatemala kunnen we ons moeilijk voorstellen.

Welkom in klein Jamaica, als het ware! Via een boottocht op de Rio Dulce vergapen we ons aan de fauna en flora, mangroven en de prachtige watervallen Siete Altares.

4 Dag 16 - dag 18
Copán

We steken de grens met Honduras over en zetten koers naar Copán waar we hartelijk worden ontvangen in het ViaVia Joker Reiscafé. We bezoeken er de beroemde site die met zijn vele fijne, uitgewerkte stelea, de belangrijkste zuidelijke stad was van het Mayarijk en waar het Mayaschrift ontcijferd is.

De prachtige omgeving verkennen we te voet of te paard. Als hart van de Hondurese koffieteelt bezoeken we ook een coffee ranch, gerund door sympathieke koffieboer Carlos. In deze grasgroene omgeving gaan we ook paardrijden met een prachtig zicht op bergen waar in de verste verte niemand buiten ons en onze paarden valt te bekennen!

5 Dag 19 - dag 22
Antigua

We ronden de reis af in Antigua waar we onze laatste souvenirs inslaan. Nadien vliegen we (op dag 21, aankomst op dag 22) terug naar België vanuit Guatemala City.

Data en prijzen

Vertrek: 10/07/2024
Terug: 31/07/2024
Basisprijs: €1.999
+ 1.650 USD budget
al 9 boekingen, waarvan 2 opties. (Gegarandeerd vertrek)
Wie gaat mee?
Leeftijd
231
241
263
292, met 1 als optie.
302, met 1 als optie.
Geslacht
mannen2
vrouwen7, met 2 als optie.
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Profiteer van het Vroegboekvoordeel tot en met 31/12/2023
Vertrek: 01/09/2024
Terug: 22/09/2024
Basisprijs: €1.950
+ 1.650 USD budget
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Profiteer van het Vroegboekvoordeel tot en met 31/01/2024
Vertrek: 06/10/2024
Terug: 27/10/2024
Prijs nog niet bekend (reis nog niet boekbaar)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Vertrek: 10/11/2024
Terug: 01/12/2024
Prijs nog niet bekend (reis nog niet boekbaar)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel – Guatemala City en terug 
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Welkomstdiner in ViaVia Joker Reiscafé Copán
 • Karavaan-lidmaatschap
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering
 • Bijdrage Garantiefonds
 • Compensatie CO2-uitstoot van de vlucht van de Karavaan-reisbegeleider via Bos+

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Bijkomende info

Tip: onze partner Karavaan organiseert workshops die je misschien wel interesseren en je helpen bij de voorbereiding van je reis. Wil je wel meer weten over hoe je je trekrugzak efficiënt inpakt! Ideaal om al in de reisstemming te komen!

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 09 / 12 / 2023
Belangrijke documenten

Voor Guatemala heb je een internationaal paspoort nodig dat nog minstens 6 maanden geldig is vanaf de datum van binnenkomst in Guatemala. Voor Honduras heb je een internationaal reispaspoort nodig dat geldig is ten minste 6 maanden na binnenkomst in Honduras.  

Meer informatie hierover kan je hieronder terugvinden

diplomatie.belgium.be/nl/

https://www.minex.gob.gt/Visor_Pagina.aspx?PaginaID=21

https://www.embassyofhonduras.eu

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check dan de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist.

 

Transport en vluchturen

Transport ter plaatse

Tijdens deze reis maken we gebruik van een gecharterde minibus en het openbaar vervoer. 

Vluchturen

Je vluchturen vind je hieronder van zodra ze beschikbaar zijn. Ze zijn indicatief. Het gebeurt immers dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen.

Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt.

Vluchturen

Reis met vertrek op 10/07/2024

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS - BRU AIRPORT 10/07/24 - 07:10
MADRID - A. S. BARAJAS INT. 10/07/24 - 09:35
MADRID - A. S. BARAJAS INT. 10/07/24 - 12:15
GUATEMALA CITY - LA AURORA INT 10/07/24 - 15:25
GUATEMALA CITY - LA AURORA INT 30/07/24 - 17:05
MADRID - A. S. BARAJAS INT. 31/07/24 - 14:20
MADRID - A. S. BARAJAS INT. 31/07/24 - 16:35
BRUSSELS - BRU AIRPORT 31/07/24 - 18:55

Reis met vertrek op 01/09/2024

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS - BRU AIRPORT 01/09/24 - 07:10
MADRID - A. S. BARAJAS INT. 01/09/24 - 09:35
MADRID - A. S. BARAJAS INT. 01/09/24 - 12:10
GUATEMALA CITY - LA AURORA INT 01/09/24 - 15:20
GUATEMALA CITY - LA AURORA INT 21/09/24 - 17:00
MADRID - A. S. BARAJAS INT. 22/09/24 - 14:15
MADRID - A. S. BARAJAS INT. 22/09/24 - 16:35
BRUSSELS - BRU AIRPORT 22/09/24 - 18:55
Bagagelijst

De volledige bagagelijst krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering. Hier vind je alvast enkele belangrijke items voor je reis.

•          Grote rugzak (70L) 

•          Dagrugak

•          Stapschoenen

•          Lakenzak

•          Goede (regen)jas

Duurzame Tips:

•          Misschien kan je wel enkele spullen lenen van iemand. Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure.

•          Neem een hervulbare drinkbus en een duurzame toilettas mee. 

•          Neem herbruikbare zakken mee om bijvoorbeeld vuile of natte kleren in te doen

Maaltijden

We eten in lokale restaurants waar we de specialiteiten van het land kunnen proeven. Je kiest meestal zelf wat je eet.

Om tijd te winnen kan het zijn dat we 's middags al eens picknicken en 's avonds de keuken van onze accommodatie gebruiken. 

In de Centraal Amerikaanse keuken wordt er veel met koriander, bonen en mais gewerkt. 

Logies

We logeren in eenvoudige en gezellige guesthouses en ho(s)tels, bij voorkeur uitgebaat door lokale mensen. Zo leggen we vlotter contact met de lokale bevolking en leren we beter de eigenheid van het land kennen. In onze filosofie primeren eenvoud en authenticiteit. 

We slapen in 2-, 4-, of meerpersoonskamers. Een regelmatig wisselende en gemengde kamerverdeling maken deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen.

Indien de 2-daagse trektocht naar de vulkaan Acatenango wordt ondernomen slapen we ook één nacht in tenten, al het kampeermateriaal zal voorzien worden door onze lokale partner ter plaatse. 

Geldzaken

Prijs en budget ter plaatse

Voor elke groepsreis werken we met een vaste prijs die je betaalt op voorhand en een budget te plaatse, dat je tijdens je reis uitgeeft.  Dit budget ter plaatse wordt beheerd door de reisbegeleider en is een raming van de kosten voor verblijf, vervoer, eten, activiteiten en fooien en gaat rechtstreeks naar de lokale bevolking.

Persoonlijke uitgaves zoals souvenirs, extra drankjes of optionele activiteiten, zijn niet meegerekend in de prijs of het budget.

Tijdens de vertrekvergadering kom je te weten hoeveel van dit budget je cash moet meenemen, hoeveel je ter plaatse nog kunt afhalen en met welke kaart je best betaalt.

Voor niet-EU landen is een creditcard meestal aangewezen om mee te betalen en geld af te halen.

Het te voorziene budget vind je op je factuur en op de webpagina van je reis bij jouw afreisdatum. Dit kan in euro of in een andere munteenheid staan

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een goede fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

Het bedrag van de fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budget is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Als reiziger ben je zelf verantwoordelijk om te zorgen dat je in orde bent met alle verplichte vaccinaties en aanbevolen medicatie tijdens je reis. Raadpleeg hierover tijdig je arts of het Tropisch Instituut.

Op www.wanda.be vind je het meest recente gezondheidsadvies voor jouw bestemming.

Conditie

Deze reis is geschikt voor iedereen met een normale lichamelijke conditie. Er zitten enkele inspannende wandelingen (5 à 6u wandelen) en pittige fietstocht in deze reis. Door de hoogte en de mogelijke hitte, kunnen de activiteiten als inspannend aanvoelen. 

Het is belangrijk om uitgerust te vertrekken en met een positieve ingesteldheid de reis te beleven, dit helpt om de cultuurverschillen en de vermoeidheid na geleverde inspanningen beter te verteren.

Tijdens de wandelingen dragen we onze dagrugzak. Goede wandelschoenen zijn noodzakelijk. 

Gerust op reis

Op groepsreisgaan is één groot avontuur. We gaan grenzen verleggen maar doen dit altijd op een veilige manier:

 1. We kiezen voor veilige reisroutes en reizen enkel naar regio’s met een positief reisadvies. Dit houden we nauw in de gaten dankzij onze lokale partners en https://diplomatie.belgium.be/nl/reisadviezen.
 2. Elke reiziger is verplicht een reisbijstandsverzekering te nemen. De reisbijstandsverzekering van KBC is inbegrepen bij de prijs van je reis (via KBC). Je bent dus ook verzekerd voor avontuurlijke activiteiten zoals raften, duiken en bungeejumpen.
De reisbegeleider

Onze groepsreizen worden begeleid door een Joker-reisbegeleider*. De Joker-reisbegeleiders zijn vrijwilligers. Ze bereiden de reis tot in de puntjes voor en zorgen ervoor dat alles ter plaatse vlot verloopt.

Ze hebben oog voor leuke plekjes maar zijn geen traditionele gidsen. Daarom schakelen ze regelmatig lokale gidsen in die je nog veel meer kunnen vertellen over de plaatsen die je bezoekt.

De Joker-reisbegeleiders volgen een tweejarige opleiding bij Karavaan vzw, gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. Je ontmoet je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering enkele weken voor de reis.

*Bij sommige programma’s (zoals o.a. de sneeuwreizen) werken we met lokale Engelstalige gidsen. Dit staat dan duidelijk vermeld op de reispagina.

Duurzaam op reis

Bij Joker reizen we duurzaam met respect voor mens, dier en natuur. We streven ernaar om onze ecologische voetafdruk op reis te minimaliseren. Zo reizen we in kleine groep, gebruiken we waar mogelijk het openbaar vervoer en ondersteunen we de lokale economie door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en langdurige samenwerkingen met lokale partners.

We compenseren de CO2-uitstoot van alle vluchten van onze reisbegeleiders via Bos+.

We ontvingen als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen.

Lees meer over ons duurzaamheidsverhaal op joker.be/duurzaam-reizen-met-joker

Reisperiode en klimaat

Zoals alle Midden-Amerikaanse landen hebben ook Guatemala en Honduras een tropisch klimaat waarbij de gemiddelde temperatuur tijdens het jaar amper schommelt (gem. 27°C). Het regenseizoen loopt van mei tot oktober en kenmerkt zich door een vrij korte maar ook wel hevige bui in de namiddag. In november begint het droge seizoen.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Veelgestelde vragen

Waarom kiezen voor een groepsreis met Joker?

Waarom kiezen voor een groepsreis met Joker? Dat vertellen we je hier. 

Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
 • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
 • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.
Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
 • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
 • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
 • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

 1. Voor alle boekingen: wil je tot 8 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
 2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen.