Het Verenigd Koninkrijk is vlakbij en toch erg veelzijdig. Ga jij mee op groepsreis naar één van de geweldige regio's in de UK?
Groepsreizen
Individuele rondreizen
Kies uit ons grote aanbod aan georganiseerde rondreizen, roadtrips met eigen wagen of huurwagen of uit de vele wandelreizen in Zuid-Engeland, Wales, Schotland, Noord-Ierland, enz. Of je nu houdt van mooie natuur of liever cultuur opsnuift in de steden, we stellen graag de perfecte reis naar Groot-Brittanië voor je samen.
Individuele reizen met huurwagen
Vluchten naar Verenigd Koninkrijk
Er zijn op dit moment geen promotarieven beschikbaar op deze pagina.
Partners
Over Verenigd Koninkrijk
Groot-Brittannië is een eiland met een oppervlakte van 243.610 km². Het heeft een landgrens van 360 km met Ierland en een kustlijn van 12.429 km, met in het noorden en het westen de Atlantische Oceaan, in het oosten de Noordzee en in het zuiden het Kanaal.
Engeland neemt zowat 2/3de van het eiland in beslag, inclusief enkele eilanden waarvan het grootste Isle of Wight is. In het westen ligt de hoogste top van Engeland, Scafell Pike (978 m).
Wales is aan 3 kanten omringd door de zee. De landgrens met Engeland loopt nog steeds grotendeels langs Offa’s Dyke, een constructie uit de 8ste eeuw waarlangs vandaag de dag een langeafstandspad loopt. In het zuiden liggen de Black Mountains en de Brecon Beacons en in het noordwesten de bergen van Snowdonia met de Snowdon (1.095 m) als hoogste Welshe piek.
Schotland bevindt zich ten noorden van Engeland. De hoogste berg van het Verenigd Koninkrijk ligt hier in de bergachtige Schotse Hooglanden, nl. de Ben Nevis. Ook liggen er enkele bekende eilandgroepen aan de kust van Schotland, zoals de Shetland- en Orkneyeilanden en de Hebriden. Schotland is verder ook gekend voor hun lochs of meren. Dit zijn bijna allemaal zoetwatermeren die luisteren naar namen zoals Loch Ness, Loch Lomond...
Groot-Britannië heeft een mild klimaat en gevarieerde bodem waardoor er een divers patroon van natuurlijke vegetatie is. Oorspronkelijk was het laagland, met uitzondering van de moeras- en veengebieden, wellicht bedekt met bossen van vnl. eik. Pijnboom en heide groeiden op de hogere gebieden. In de loop van de eeuwen werden de meeste bossen gekapt om plaats te maken voor de landbouw en vandaag de dag is nog slechts 9% van de totale oppervlakte bebost.
De fauna is gelijkaardig aan die van noordwestelijk continentaal Europa, hoewel er minder soorten voorkomen. Door de jacht zijn de grote zoogdieren zo goed als verdwenen. Reeën en edelherten zijn ondertussen beschermde diersoorten. Kleinere dieren zoals vossen, hazen en konijnen komen wel frequent voor. Er zijn weinig reptielen en amfibieën.
Groot-Brittannië bestaat uit Engeland, Wales en Schotland. Als we ook Noord-Ierland erbij nemen, spreken we over het Verenigd Koninkrijk.
Groot-Brittannië was één van de eerste landen met een parlementair bestel, dat al in 1204 werd ingesteld. Het Verenigd Koninkrijk is een parlementaire monarchie, waar de macht in handen is van de ministers. De monarch, sinds 8 september 2022, King Charles III, heeft enkel een ceremoniële functie. De eerste minister is sinds oktober 2022 Rishi Sunak.
Groot-Brittannië heeft raar genoeg geen formele grondwet. Wel is er een constitutioneel bestel dat zich in de loop der eeuwen heeft ontwikkeld. De landsdelen van het Verenigd Koninkrijk kennen een grote mate van autonomie. Schotland en Noord-Ierland hebben een eigen parlement en (deel)regering. In Schotland was er op 18 september 2014 een referendum voor onafhankelijkheid.
Het parlement bestaat uit 2 kamers: House of Commons en het House of Lords. Het House of Commons is een verkozen kamer terwijl het House of Lords bestaat uit erfelijke en niet-erfelijke adel peers en geestelijken. De geestelijke leden hebben geen politieke rol. Verheffing in de adelstand is gebruikelijk om toegang tot het Hogerhuis te kunnen verlenen. In het Hogerhuis zitten veel oud-ministers en oud-Lagerhuisleden, maar ook wetenschappers, rechters en ondernemers. Het Hogerhuis kan wetgeving vertragen, maar uiteindelijk niet tegenhouden.
Het Verenigd Koninkrijk telt iets meer dan 64 miljoen inwoners. Ongeveer 80% van de inwoners woont in Engeland; Schotland is goed voor 8%.
Buiten het Engels zijn ook het Welsh in Wales, het Cornisch in Engeland, Gaelisch in Schotland en het Ulster Schots in Noord-Ierland erkende talen.
Het Verenigd Koninkrijk exporteert voornamelijk petroleum en gasproducten, medische en farmaceutische producten, chemische producten en telecommunicatie. De Britse economie is de 6de grootste van de wereld.
De munteenheid van Groot-Brittannië is de Britse pond (GBP). 1 GBP komt overeen met 1,09 euro (richtprijs 21 december 2020).
Ongeveer 70% van de Britten noemt zich christen. De belangrijkste christelijke leren zijn het anglicanisme (Church of England), het rooms-katholicisme en het presbyterianisme (Church of Scotland).
De staatsgodsdienst is het anglicanisme. In 1533 scheurde koning Henry VIII zich af van het Vaticaan en richtte de Church of England op toen het Vaticaan hem toestemming weigerde om van zijn (eerste) vrouw te scheiden.
De Engelsen houden van beleefdheid. Dit merk je aan hun manier van spreken, waarbij ze steeds vragen naar jouw gezondheid en het weer alvorens ze tot de kern van de zaak komen.
Enkele typische Britse tradities zijn: - Sunday Roast - High Tea - Guy Fawkes Night (5 november): Bij die gelegenheid steekt men poppen van stro die Guy Fawkes, de verrader, voorstellen in brand tezamen met grote hoeveelheden vuurwerk. In de kelders van het Britse parlement wordt die dag traditioneel een inspectie gehouden om te zien of er niet weer een aanslag wordt beraamd.
In Schotland kom je tijdens de zomer regelmatig Highland Games tegen. Dit zijn een 19e-eeuwse voortzetting van traditionele clanspelen uit de hooglanden van Schotland. Touwtrekken, paalwerpen, doedelzak spelen en Highland dansen zijn allemaal onderdeel hiervan.
In Groot-Brittannië is het 1 uur vroeger dan in België. Je moet je horloge dus 1 uur terugdraaien.
Groot-Britannië gebruikt een ander stekkersysteem. Zij gebruiken stekkers type G. Voorzie dus zeker een wereldstekker.
Groot-Brittannië kent geen specifieke vormen van criminaliteit die een bedreiging zijn voor de reiziger. In de grote stadscentra, vooral in buurten met veel toeristen, het openbaar vervoer, restaurants en cafés, en op luchthavens, wordt vooral melding gemaakt van kleine misdaden (zakkenrollen, gewapende overvallen, overvallen met geweld), in het bijzonder tijdens de zomer.
Geld en identiteitsdocumenten worden vaak gestolen. Daarom is het sterk aangeraden om:
- je identiteitsdocumenten te scannen en per email door te sturen naar je eigen e-mailadres (zo heb je ze ter beschikking in je inbox),
- een kopie van je identiteitsdocumenten op zak te hebben,
- en gedurende je verblijf je identiteitsdocumenten op een veilige plaats te bewaren
Waakzaamheid is aangeraden en bagage mag nooit onbewaakt achtergelaten worden.
In Londen en in andere grote Britse steden moeten de elementaire veiligheidsregels worden nageleefd. Het wordt afgeraden om ’s avonds alleen op straat te wandelen in bepaalde buurten of bepaalde afgelegen straten. Tijdens het weekend moet waakzaamheid aan de dag worden gelegd aan de rand van bepaalde zeer drukbezochte buurten in Londen (zoals Soho, Leicester Square) waar groepen jongeren, vaak in dronken toestand, overvallen kunnen plegen.
Het wordt ten zeerste aanbevolen om enkel taxi’s te gebruiken met een officieel bordje ‘taxi’ op het dak.