Overslaan en naar de inhoud gaan

Ga je op rondreis in Japan, dan moét je eens overnachten in een traditioneel Japans hotel. Een verblijf in zo'n ryokan, een traditionele Japanse herberg, is de ideale manier om de traditionele Japanse cultuur te ervaren. Slapen op een futon, in kamers met rijstpapieren wanden, herbronnen in een traditioneel bad en als het even kan: genieten van een hoogstaande keuken. Dit alles volgens de regels van de Japanse gastvrijheid, waarbij je je als gast de koning te rijk voelt. Natuurlijk zijn er verschillende soorten (en prijsklassen), die we op deze pagina graag toelichten. Zo vind jij het traditionele hotel in Japan dat bij je smaak en budget past!

Bij Joker voorzien we deze unieke manier van verblijven op geselecteerde locaties bij onze individuele rondreizen van Joker. Je kan uiteraard ook naar hartenlust meer locaties met ryokans toevoegen voor een reis op maat.  

De geschiedenis van de ryokan

Eerst wat geschiedenis op een drafje. Hoewel de oudste ryokan dateert van het begin van de 8ste eeuw, kwam de ryokan pas echt in opmars tijdens de 17de eeuw. De ruilhandel tussen Tokyo, dat destijds de naam Edo had, en Kyoto boomde. De nood aan rustpunten op de lange weg tussen beide steden werd groter, waardoor er vele ryokan naast de Gokaido gebouwd werden. Dit netwerk van 5 routes verbond Tokyo en Kyoto in de Edo periode. De routes werden vooral gebruikt door handelaars, samoerai, kunstenaars en schrijvers.

Baden in warmwaterbronnen

Ryokan vind je in heel Japan, maar ze werden voornamelijk gebouwd op plekken waar veel warmwaterbronnen te vinden zijn. Velen beschikken dan ook over hun eigen onsen. Warmwaterbaden, zijn een essentieel onderdeel van de Japanse cultuur. Je vindt ze in de vorm van sento - openbare badhuizen, puur voor de functie van het wassen - en als onsen. Deze laatste dienen eerder ter ontspanning en beschikken over tal van mineralen die helend werken voor de huid. Baden is dan ook een ideale manier om je letterlijk onder te dompelen in de lokale cultuur. Het is een unieke, voor sommigen grensverleggende ervaring, die je vooral onder de indruk en volledig ontspannen achterlaat. Best weet je op voorhand wel wat de do’s en don’ts zijn bij het baden.

Gastvrijheid en haute cuisine

De ryokan zijn hét symbool voor de lokale omotenashi, of gastvrijheid. Dit gaat verder dan enkel de bezoeker op de eerste plaats zetten, maar vind je zelfs in de kleinste details. Behalve een kennismaking met de Japanse cultuur, gastvrijheid en tradities, ervaar je tijdens een verblijf ook vaak wat van de heerlijke keuken. Japan heeft een fantastische keuken, vol gebalanceerde smaken. De gerechten lijken soms op ware kunstwerkjes. Sommige ryokan bieden dan ook traditionele kaiseki diners aan. Kaiseki is de haute cuisine van Japan en bestaat uit meerdere gangen met traditionele gerechten, bereid met seizoensproducten. Ja, daar wil je natuurlijk álles over weten!

Verder op deze pagina hebben we het vooral over de soorten ryokan waaruit je kan kiezen. Wil je nog meer weten? Lees dan onze blog over de indeling van een traditionele ryokan en tips hoe je er te gedragen volgens de oeroude gebruiken.

  1. De soorten ryokan
  2. Ryokan en maaltijden in beeld
  3. Is een ryokanverblijf iets voor jou?
  4. Zelf een ryokan-ervaring beleven?

Soorten ryokan: van basic tot luxe

Alle ryokan zijn anders, en elk type ryokan heeft z'n eigen charmes. Ryokan komen in tal van soorten, maten en prijscategorieën; maar zelfs daarbinnen is er geen enkele hetzelfde. Er is keuze te over: van een simpel verblijf, zonder al te veel franjes, tot een verblijf met alles erop en eraan. Niet elke locatie in Japan beschikt natuurlijk over het hele spectrum aan soorten.

Wat ze gemeen hebben

De meeste ryokan beschikken over hun eigen sento of onsen, waar je kan genieten van de natuurlijke warmwaterbronnen die Japan rijk is. Het  gebruik van deze gemeenschappelijke badhuizen maakt je ervaring des te specialer!

Om je helemaal thuis te voelen, vind je in je kamer een yukata. Deze simpele kimono kan je dragen in je kamer, maar ook in de rest van de ryokan of om een wandelingetje te maken in de buurt. We leggen graag uit hoe je zo’n yukata moet aandoen. Dat is soms… ingewikkeld ?.

Zo goed als overal kan je bovendien een maaltijd verwachten. Sommige logies bieden enkel ontbijt en anderen bieden ontbijt en diner. Dit kan gaan van een simpele, maar heerlijk traditioneel Japanse maaltijd tot diner en ontbijt in buffetstijl. Of, het summum: kaiseki-diners! Sommige ryokan beschikken over verschillende restaurants die zowel in buffet-, als kaiseki-stijl maaltijden opdienen.

Niet in alle ryokan beschikken de kamers over een eigen badkamer of toilet. Soms is het toilet gedeeld. Bij een kamer zonder eigen badkamer, maak je gebruik van de sento of onsen om je op te frissen. 

Hieronder lichten we de verschillende soorten ryokan die je in Japan kan verwachten toe, net als enkele unieke logies met een gelijkaardige overnachtingsstijl. Is het een must dat je verblijf beschikt over grote bedden, een volledig moderne badkamer, de perfecte kamertemperatuur,  absolute stilte, de laatste technische snufjes, westerse maaltijden én personeel dat vloeiend Engels spreekt? Dan is een verblijf in een traditionele ryokan allicht niet de beste keuze voor jou.

Gelukkig bestaan er wel veel verschillende type ryokans, en is er dus ook voor veel wensen en noden een oplossing. Wil je graag een comfortabel bed op de kamer of een privébadkamer? We houden hiermee graag rekening bij het selecteren van een ryokan voor je offerte!

Standaard ryokan: de basics

De meest basic onder de ryokan. Je vindt deze doorgaans in simpele gebouwen die eerder lijken op een klein hotelletje. De sfeer binnen voelt echter wat meer traditioneel, met een overnachting in simpele tatami-kamers (mat van rijststro). De kamers zijn met de pure basisbenodigdheden uitgerust. Indien je gewoon de ervaring wilt hebben om op een futon te slapen, kan dit voldoende zijn. Echter mis je hier de ervaring van de service en extra's zoals je deze in andere ryokan kan beleven.

Minshuku: kleinschalig en huiselijk

Minshuku zijn kleine verblijven in een eerder traditioneel gebouw, vaak door lokale families uitgebaat. De verblijven zijn meestal kleinschalig en de kamers in Japanse stijl, waarbij je op een futon op de tatami-vloer slaapt. De kamers in minshuku zijn doorgaans wat kleiner dan in de ryokan. Je geniet er van een huiselijke sfeer, met huiselijke maaltijden. Zo krijg je 's avonds een typisch Japanse maaltijd geserveerd en 's ochtends een ontbijt op z'n Japans. De maaltijden zijn traditioneel zoals een Japanse moeder ze zou maken. Niet erg uitgebreid, maar voldoende en heerlijk!

Hotels met ryokan-flair

Ryokan hotel

Aan de buitenkant vermoed je dat het om een gewoon hotel of resort gaat. Het verschil met een gewoon hotel is dat je hier ook in kamers in Japanse stijl kan overnachten. Sommigen bieden zelfs de keuze tussen westerse kamers met bedden, of Japanse kamers met futon. Soms vind je zelfs de mix waarbij beide stijlen gecombineerd worden en je kan overnachten in een kamer die over de typisch Japanse elementen beschikt, maar waar je toch in een gewoon bed slaapt. Sommigen bieden maaltijden in buffetstijl waarbij je keuzes hebt tussen Japanse en soms westerse gerechten. Al kan het ook zijn dat het verblijf beschikt over kaiseki-stijl restaurants.

Vaak beschikken ryokan hotels ook over andere faciliteiten, als karaokekamers, restaurants en winkeltjes.

Moderne ryokan

Van buitenaf oogt dit zoals gewone hotels, maar ook hier vind je kamers in Japanse stijl met de gemakken van een hotel. Deze zijn dus erg gelijkaardig aan de ryokan hotels, maar met meer toetsen uit de traditioneel Japanse cultuur in het interieur, ook buiten de kamers. Los van de traditionele sfeer die de moderne ryokan nabootst, vind je er geen geschiedenis terug. Het comfort van je verblijf gaat er boven de traditionele ervaring.

Traditionele ryokan: de enige echte

Dit is waar je een echte traditionele ervaring opdoet. Je verblijft er in een historisch gebouw met een eeuwenlange geschiedenis. Eigenaren houden trots de geschiedenis en traditionele elementen van hun ryokan in stand. De ervaring en het historische aspect staan hier dan ook meer op de voorgrond dan het comfort. De kamers en baden zijn comfortabel, maar moderne gemakken kunnen beperkt zijn. De historische houten gebouwen ademen echter een unieke sfeer uit, die bijdraagt tot de beleving, vaak afgewerkt met een mooie tuin of rustgevende natuur omheen de ryokan.

Luxueuze ryokan: traditie en modern comfort

Het absolute neusje van de zalm. Luxueuze ryokan hebben het allemaal, de geschiedenis, het comfort, de service, moderne gemakken, traditionele sfeer. Kortom, je wordt er in de watten gelegd en zal niets tekort komen. De kamers en baden zijn ruim en comfortabel, en de kaiseki diners zijn uitstekend! De mooie gebouwen zijn traditioneel en vaak omgeven door de mooie natuur of Japanse tuin. Er hoort wel een prijskaartje bij. 

Shukubo: verblijf in een tempel

Een ideale manier om je volledig te laten onderdompelen in de Japanse cultuur, is een verblijf in een shukubo, in een werkende Boeddhistische tempel. De meest gekende plaats om een verblijf in een shukubo te ervaren, is Koya-san. Ook hier overnacht je in traditioneel Japanse kamers, op een futon op de tatami-vloer. De omstandigheden zijn basic, maar de typische keuken brengt alles in verhouding. Je geniet er namelijk van shojin ryori, de maaltijden van de monniken die puur uit vegetarische ingrediënten bestaat. 's Ochtends sta je bovendien in de vroege uurtjes op, om het gebed van de monniken te aanschouwen. 

Gassho-zukuri: rustiek en lokaal

Gassho-zukuri zijn farm houses die je voornamelijk tegenkomt in Shirakawago en Gokayama. De naam is te danken aan de unieke bouwstijl van de huizen en betekent 'biddende handen'. De daken zijn op zo'n manier gebouwd dat de dikke pakken sneeuw gemakkelijk van de daken kunnen glijden. Een verblijf in een gassho-zukuri is een primitieve en rustieke ervaring, al zijn de verblijven zeker proper. Zo zijn faciliteiten als badkamer en toilet gedeeld, maar vaak modern. Verder zijn ze net als minshuku door lokale families gerund en bestaan de maaltijden uit typische Japanse home-made gerechten. 

Welke hotels in Japan zijn iets voor jou? Huiselijk of luxe, mix van modern en traditie of alleen the real thing? Laat ons weten welke stijlen je voorkeur hebben, en wij doen je graag een voorstel!

Ryokan in beeld

Maaltijden in beeld

Meer Japan?

Krijg je maar niet genoeg van everything Japan? Bekijk dan zeker onze individuele rondreizen in Japan.

Verder stellen we optionele excursies voor die wij niet te missen vinden. Vraag aan je Joker-reisexpert om ze aan je offerte toe te voegen. Al geboekt? Ook bijboeken is geen probleem! Je kan optionele excursies en activiteiten ook naar hartenlust toevoegen aan een op maat gemaakt reisprogramma. Hoe dat in zijn werk gaat lees je hier.

Meer activiteiten vind je bij 'Excursies en activiteiten in Japan'. Op zoek naar een specifieke excursie of reis en niet gevonden wat je zocht? Laat het ons weten, we zoeken het graag voor je uit!