Overslaan en naar de inhoud gaan

Te voet, te paard en met 4x4 verkennen we dit uitgestrekte, dunbevolkte land. We starten in de hoofdstad Ulaan Baatar, pikken er een streep cultuur mee en trekken vervolgens het adembenemende landschap in. We fietsen door het Terelj National Park, doorkruisen de reusachtige Gobiwoestijn en slapen in tenten. We beklimmen zandduinen, verkennen het Khangaigebergte en sluiten af in Karakorum, een oude hoofdstad van Dzjengis Khan.

De hoogtepunten van deze reis

Kamperen

Unieke kampplaatsen in de Mongoolse steppe, en dat iedere nacht

v

Genietend van de spectaculaire uitzichten op de rug van een paard

s

De kleuren van een bruisend Nadaam-festival in Ulaan Baatar

Vertrekdata en prijzen

Boek vroeg! Zo ben je zeker van je plaats en het vertrek van de reis zal sneller gegarandeerd zijn. Vanaf eind november 2018 vind je alle reizen voor 2019-2020 online (tot en met paasvakantie 2020). Schrijf je in op onze nieuwsbrief en we melden je meteen als het zo ver is. Boeken kan vanaf 10 maanden op voorhand.

Op dit moment zijn er (nog) geen vertrekdata beschikbaar.
Voorbije reizen bekijkenVerberg voorbije reizen
Vertrek: 09/07/2018
Terug: 31/07/2018
Basisprijs: €2.640
+ 1.400 EUR budget
Vertrekvergadering op: 03/06/2018
Inschrijvingen afgesloten

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Ulaan Baatar en terug
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Gebruik van Joker-tenten
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Bijkomende info

Snel boeken is de boodschap! Zo kunnen we tijdig alle noodzakelijke reservaties in orde brengen.

Wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 01 / 08 / 2018
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.
Tijdens deze reis brengen we een bezoek aan Ulaan Baatar tijdens het Nadamfestival. Op 11 juli vieren de Mongolen de onafhankelijkheid.

Nadam betekent mannenfeest of –spel, afgeleid van het werkwoord naadskh, wat spelen, een goede tijd hebben, betekent. In oorsprong was het een feest voor stoere mannen, nu is het ook een feest voor vrouw en kind. Participeren gebeurt per clan of familie. Per paard maakt men de tocht vanuit elke uithoek van het land naar Ulaan Baatar.

Het festival, waarin de 3 sporten (worstelen, paardrennen en boogschieten) centraal staan, heeft tijdens het communisme een nationalistische tint gekregen. De optocht waarbij het Grote Witte Embleem van de Mongoolse natie – een lange staf met bovenop een ring met 9 witte paardenstaarten - van het gouverneurshuis tot het stadion wordt gedragen. De eerste ruiter symboliseert Ghingis Khan. Negen anderen volgen hem. De soldaten volgen te voet. Vanuit 2 hoeken in het stadion komen vrouwen in klederdracht, en brengen een eerbewijs aan de president.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.
We werken met lokale touroperators en verblijven in lokaal uitgebate guesthouses. Doordat we bij de mensen in hun ghers verblijven, gaan al onze uitgaven ook meteen naar de lokale bevolking.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.
Het merendeel van de overnachtingen slapen we in yurts waar ook de nomaden in slapen. Soms voorzien ze yurts voor de toeristen alleen, soms ben je welkom in hun huis en slaap je ook daar. Contact met lokale bevolking is een noodzaak aangezien we samen met hen de maaltijden bereiden en steevast gezellig in 1 yurt belanden en de avond inzingen.

Documenten

Bovenstaande formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.
Voor Mongolië heb je een internationaal reispaspoort nodig dat nog 6 maanden geldig is na terugkeer. Het visum moet aangevraagd worden bij de ambassade van Mongolië in Brussel.

Hiervoor neem je volgende documenten mee:

• Internationaal paspoort met minimum twee blanco pagina's

• 1 visa aanvraagformulier (in te vullen met blauwe pen en hoofdletters), een recent aanvraagformulier kan je vinden op de website van de ambassade . Ga daar naar Visas en vind bij General visa information de link naar het aanvraagformulier.

•1 kleuren pasfoto, vastgemaakt aan je aanvraagformulier

• Factuur Joker

• Hotelbevestiging (ontvang je op de vertrekvergadering)

Je ambassade van Mongolië vind je hier:

Mongolian Embassy

Belgium Avenue Besme 18

Foret 1190 Brussels

TEL: (+32) 2-344 6974

Email: brussels.mn.embassy@telenet.be

Neem contact op met de ambassade alvorens je langsgaat om de juiste openingsuren te kennen.

Meer info op: http://diplomatie.belgium.be/nl/.

Transport

Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. Je vindt hieronder de vluchturen – of heel binnenkort worden ze hier aangevuld - zoals ze beschikbaar zijn begin 2018. Indien niet alle vluchten hier vermeld staan en je wil ze wel al weten, dan helpt je Joker-reiskantoor je graag verder. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je 2 weken voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus, auto, te voet, ...). De schaarse plaatsen van lokale bevolking inpalmen op de bus doen we niet, ook dat is verantwoord transport.
We maken gebruik van de vervoersmiddelen die beschikbaar zijn. Het transport wordt ongetwijfeld één groot avontuur.

Of wat te denken van de volgende beschrijving bij een officiële map van het land? "Road, track information is unreliable. Existing reference maps are contradictory and incomplete. Do the roads and tracks, shown on this map, really exist? We are not sure!"

Tijdens de reis maken we een 2-daagse fietstocht op zowel asfalt- als grindwegen. Elk rijdt op zijn eigen tempo, afhankelijk van het programma en de groep, fietsen we 4 tot 6 uren over een overwegend glooiend terrein met af en toe een pittige helling en stevige afdaling.

De Gobi-woestijn verkennen we met een jeep, de Khangai te paard of te voet (zoals je zelf wenst).

De busjes zijn best een avontuur maar verwacht zeker niet de grote luxe.

Logies

We overnachten in kleine hotels, bij een aantal reizen in tenten en ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie.
We logeren in gezellige pensions en hotelletjes, uitgebaat door lokale mensen. Zo leggen we vlotter contact met de lokale bevolking en leren we beter de eigenheid van het land kennen. In onze filosofie primeren eenvoud en gezelligheid. Comfort is soms minimaal maar we streven altijd naar een optimale prijs/kwaliteit verhouding.

Slapen in 3-, 4-, of meerpersoonskamers met regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Regelmatig slapen we in 2-persoonstenten op een slaapmatje in onze eigen warme slaapzak. In Ulan Bataar slapen we in een guesthouse of hotel. Tijdens de fietstocht slapen we in een gher of yurt.

De Mongolen wassen zichzelf niet graag omdat ze water onrein vinden. Hou hier dus rekening mee wanneer je in de yurts verblijft, een douche hoef je niet meteen te verwachten. Ook tijdens de 14-daagse waar we overnachten in tenten , zijn er amper douchemogelijkheden.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn:
In Ulaan Baatar bezoeken we lokale restaurantjes, en voor wie wil eetstalletjes, marktkraampjes… dat zijn dé plaatsen om de stad niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven. Meestal doen we beroep op wat de mensen te bieden hebben volgens hun eigen traditionele voorzieningen: vleesproducten, melkproducten, meel… en geen of weinig groenten. Mongolen eten zelf weinig groenten. Vegetariërs zijn dus gewaarschuwd! Het voedselaanbod is er eerder beperkt. We maken zeker kennis met de ‘koumis’ of gefermenteerde paardenmelk.

Bagage

Bijkomende informatie over bagage krijg je van je reisbegeleider op de vertrekvergadering. Volgende lijst is alvast richtinggevend:
- stevige, comfortabele rugzak of reistas

 • dagrugzak

 • stevige stapschoenen

 • sandalen

 • warme slaapzak, slaapmatje

 • dikke pyama

 • katoenen kledij

 • lange rok of broek

 • zwemkledij

 • drinkfles, beker, zakmes, bestek, gamel

 • fototoestel

 • bescherming tegen de zon: bril, crème, pet, T-shirt met lange mouwen

 • regenbestendige kledij

 • warme trui, sjaal en muts

 • bestek, beker, bord, zakmes

Geldzaken

Budget ter plaatse

Voor deze reis voorzie je een budget van 1.400 eur.

Hoeveel je cash meeneemt of ter plaatse nog kan afhalen, verneem je op de vertrekvergadering.

Sinds 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestro-functie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet meer mogelijk om -buiten Europa- met een bankkaart te betalen of geld op te nemen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestro-functie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis nog gebruik wil maken van je kaart!

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Deelnemers aan een Joker-reis moeten over een goede fysieke en mentale gezondheid beschikken.

Medische voorzieningen

Vaak trekken we met Joker naar afgelegen gebieden, soms op uren afstand van medische voorzieningen zoals dokter, apotheker en/of ziekenhuis. Voorzie steeds een basis EHBO-kit en je persoonlijke medicatie voor de gehele reisperiode. Informeer je begeleider over eventuele medische aandoeningen, medische
bevoegdheid heeft hij echter niet. Bij ernstige medische problemen wordt beroep gedaan op lokale artsen.

Twijfel je over je fysieke conditie? Raadpleeg dan je (huis)arts voor je vertrek.

Vaccins en inentingen

Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden. Voor Mongolië zijn er geen verplichte inentingen.

Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie:
- telefonisch reisadvies: 0902/88088 (24 uur op 24 uur)
- website: www.itg.be

Conditie

Deze reis vraagt een open groepsgeest en een groot aanpassingsvermogen. Naast de lichamelijke aanpassing is dan ook de nodige mentale soepelheid vereist om de confrontatie met moeilijkheden en zware praktische problemen aan te kunnen. Dit zowel qua voedsel, vervoer als logement en communicatie. Er wordt een grote bereidheid verwacht om in groep te leven en een bijdrage te leveren voor het welslagen van het groepsgebeuren. Het leven speelt zich kort bij de natuur af en in primitieve omstandigheden. Fysieke inspanningen zijn minder aan de orde dan mentale inspanningen. Verwacht geen actieve reis maar eerder een belevingsreis in een ongezien landschap en met verblijven bij de lokale bevolking! Een positieve ingesteldheid en een optimistische flexibiliteit is een must!

Tijdens de fietstocht fietsen we ongeveer een 35-tal km per dag.

Het paardrijden mag niet onderschat worden. Een hele dag op de rug van een paard, kan namelijk zijn gevolgen hebben. Je kan beslissen om enkel in de voor-of namiddag deel te nemen. Wie geen hele dag te paard wil, kan in de omgeving van de tenten blijven of mee inkopen gaan doen met onze gidsen. Het aantal uren te paard kan besproken worden met de groep.

Tijdens de 14-daagse wordt er niet van je verwacht om mee te koken maar eventueel wel een handje bij te steken bij het opstellen van de tafel en de afwas.

Reisperiode en klimaat

De winters zijn erg koud, maar de zomers zijn vrij warm en zeer aangenaam. De gemiddelde zomertemperaturen lopen in juli en augustus overdag makkelijk op tot meer dan 20°C. Mongolië kent een continentaal klimaat met een korte, warme zomer van juni tot augustus. In deze periode valt ook de meeste regen; deze soms fikse regenbuien of stormen, komen meestal ‘s avonds voor. In het zuiden van het land is het gemiddeld 10°C warmer dan in de hoofdstad. Toch kan het ‘s nachts vrij vlug afkoelen en is een warme slaapzak geen overbodige luxe.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig en volgden bij vzw Karavaan een door Toerisme Vlaanderen gecertificeerde opleiding van 2 jaar. De opleiding legt vooral de nadruk op enerzijds contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur en anderzijds zowel praktische vaardigheden als theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Over Mongolië
Geografie

Mongolië ligt in Noord-Azië en grenst aan China en Rusland. De hoofdstad is Ulaan Baatar. Gemiddeld ligt het land op 1.580 m hoogte waarmee het tot één van de meest hooggelegen landen ter wereld behoort.

In Mongolië liggen een 3-tal grote bergketens: de Khangai, de Altai en de Khentti Nuruu. Mongolië heeft veel meren met zowel zout als zoet water, het zuiden en centraal-Mongolië wordt gekenmerkt door de bekende Gobi-woestijn. In het noorden tref je dan weer meer toendra en steppe.

De hoogste top is de Tavan Bogd (4.374 m), die je vindt op het 3-landenpunt tussen Mongolië, China en Rusland.

Reizen door Mongolië is een aaneenschakeling van grootse, diverse landschappen waar je met paard, jeep, te voet ten volle van kan genieten.

Fauna en flora

Mongolië bestaat voornamelijk uit grasland, bossen en woestijn. Meer dan 50% is bedekt met gras waar je vooral dieren op ziet grazen. Een kleiner deel beslaat bossen. De woestijn hoef je niet meteen te vergelijken met grote zandvlaktes, ze bestaan vooral uit planten die tegen de droogte bestand zijn.

Schapen, geiten, paarden, kamelen en yaks worden voor de Mongoolse nomaden die rondtrekken gehouden. Het verschil tussen wilde en tamme dieren is vaak zeer onduidelijk.

Het sneeuwluipaard zou ook nog ergens dwalen door Mongolië maar zal je hoogstwaarschijnlijk nooit spotten.

Wil je het respect van een Mongool verdienen, toon dan respect voor zijn paard. De Mongolen zijn fier op hun paarden: voor hun kracht, want ze rijden met hun ruiters honderden km’s, voor hun schoonheid, daarom versieren ze hun staart en manen en hangt men zilver in het harnas, voor zijn fijnheid, hij is sneller dan de kameel, zij zijn het die zorgen dat ze kunnen reizen, dat ze kunnen eten, door de jacht, door hun merriemelk. Daarom zal men nooit het paardenvlees consumeren.

De vogel – en met name de giervalk- is een belangrijk symbool in de Mongoolse cultuur en wordt beschouwd als voorteken van geluk en voorspoed.

Staatsvorm

Mongolië is onafhankelijk sinds 1911. Vanaf 1924 tot 1991 hield het land een republikeinse staatsvorm aan zonder enige vorm van democratie en onder sterke invloed van de Sovjet-Unie. Na de val van Sovjet-Unie werd het een parlementaire republiek met ruimte voor democratisering. De president heeft beperkte bevoegdheden en kan nooit herkozen worden. De regering en premier hebben de feitelijke politieke macht.

Bevolking

Mongolië telt slechts 3 miljoen inwoners wat de gemiddelde bevolkingsdichtheid bijzonder laag houdt. De levensverwachting bedraagt ongeveer 69 jaar.

80% van de Mongoolse bevolking behoren tot de etnische groep van de Khalkha. De meesten Mongolen trekken nog vaak rond in ghers of yurts.

Economie

Sinds de val van het communisme werd Mongolië een vrije markteconomie. Deze valt en staat met de landbouw, veeteelt en mijnbouw. Het grootste deel van de beroepsbevolking leeft dan ook van de veeteelt.

De belangrijkste exportproducten zijn koper, textiel en kasjmier. Omdat het zo ingesloten ligt, is de import/export vooral afhankelijk van de buurlanden China en Rusland.

Iets meer dan een 4de van de bevolking leeft beneden de armoedegrens. Mensen op het platteland hebben vaak zo te kampen met extreme koude dat ze genoodzaakt zijn richting de steden te trekken.

Toch kan men stellen dat de economie beter draait dankzij de stabiele politieke situatie en dat toerisme de belangrijkste bijdrage levert binnen de dienstensector.

Religie

De overheersende godsdienst in Mongolië is het boeddhisme. De rest hangt de islam en het sjamanisme aan. Men is vrij in het kiezen van een godsdienst.

Het sjamanisme vraagt misschien een beetje meer uitleg: oorspronkelijk is dit afkomstig van Oost-Siberië en Mongolië en behoort het tot 1 van de oudste religievormen. Men gelooft dat mensen, dieren, bomen, planten,... en andere natuurelementen een eigen bewustzijn en energieveld hebben en dat alles samen hoort en onderdeel is van een groter geheel.

Lokale gebruiken en gewoonten
 • Yurts kom je overal tegen, zelfs in de stadsrand van Ulaan Baatar.

 • Het is heel normaal om even een yurt binnen te gaan. Er zal je meteen zelfgemaakte yoghurt of kaas aangeboden worden. Proef er zeker van en aanvaard alles met de rechterhand. Benader de yurt altijd langs de ingang. En weiger nooit een uitnodiging en ga niet op de houten drempel staan want dat brengt ongeluk. Links is voor de vrouwen, rechts voor de mannen.

 • Een jonge Mongool groet een oudere persoon door zijn handen uit te steken met de palmen naar boven en zo de ellebogen van de oudere te grijpen. De oudere doet hetzelfde maar met de handpalmen naar beneden.

 • Als Mongolen je begroeten, vragen ze mogelijk hoe je vorige kampplaats was. Reageer altijd positief.

 • De Mongool wast zich bijna nooit, dit maakt het water onrein.

 • Witte dieren zijn heilig.

 • Tips voor als je aan de wodka geraakt: het eerste glas tot de bodem uitdrinken, van het volgende mag je pas nippen. Weigeren kan je hier helaas niet!

 • Honden worden nooit aangeraakt!

Tijdsverschil

In de winter bedraagt het tijdsverschil 8 uur, in de zomer 7 uur.

Elektriciteit

De netspanning is 220 Volt. Een universele reisstekker is niet nodig.

Veiligheid

In Mongolië kan doorgaans veilig gereisd worden.

Meer informatie over het reisadvies op http://diplomatie.belgium.be/nl .

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe flexibel reis je als individu in een groep?

Elke reis bij Joker is uniek. De reisroute loopt langs minder platgetreden paden dankzij onze jarenlange ervaring en goede contacten ter plaatse. Alle reizen worden daarnaast nog unieker doordat elke groep mee de reis invult. Hoe dan?

Elke reis is dankzij onze reisbegeleiders op maat van de deelnemers, de groep en de lokale omstandigheden. Al tijdens de vertrekvergadering speelt de reisbegeleider in op de interesses van de groep. Wil er iemand salsales volgen in Cuba en gaat de rest er liever mojito’s leren mixen? Je begeleider doet zijn uiterste best om het voor elkaar te krijgen! Net zo met een festival of een andere niet te missen gebeurtenis: dan passen we de reisroute aan als het kan en in samenspraak met de groep.

Omdat we iedereen een prachtreis willen bezorgen, zorgen we ervoor dat er voldoende flexibiliteit en vrijheid is. Ook als dat betekent dat je liever een namiddag op je eentje wat onderneemt.

Hoe zit het met het comfort op reis?

Het comfort is eenvoudig. We overnachten in kleinschalige hotels en guesthouses, die –waar mogelijk- in handen zijn van plaatselijke families. Op bepaalde reizen gaan we kamperen of logeren we tijdens een homestay bij de mensen thuis (en daar spreken we dan nog láng van)!  De kamerverdeling kan wisselen van dag tot dag. Meestal deel je een kamer met 2 of meer reisgenoten en soms zijn de kamers gemengd. Heb je vragen over het comfort? Contacteer een Joker-reiskantoor: zij kunnen je specifieke vraag dan doorspelen naar de Joker-medewerkers die de reizen samenstellen.

Reizen we uitsluitend met openbaar vervoer?

Ter plaatse reizen we meestal met het openbaar vervoer. We streven naar een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot futuristische monorails! We kunnen ook vervoer huren om op plekken te komen die anders onbereikbaar zijn. Een exclusieve collectie aan voertuigen, want zelden neem je ze thuis in het straatbeeld waar!

Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 30% bij inschrijving. Het saldo volgt 6 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".

Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.