Overslaan en naar de inhoud gaan

Over  Mongolië

Geografie

Mongolië ligt in Noord-Azië en grenst aan China en Rusland. De hoofdstad is Ulaan Baatar. Gemiddeld ligt het land op 1.580 m hoogte waarmee het tot één van de meest hooggelegen landen ter wereld behoort.

In Mongolië liggen een 3-tal grote bergketens: de Khangai, de Altai en de Khentti Nuruu. Mongolië heeft veel meren met zowel zout als zoet water, het zuiden en centraal-Mongolië wordt gekenmerkt door de bekende Gobi-woestijn. In het noorden tref je dan weer meer toendra en steppe.

De hoogste top is de Tavan Bogd (4.374 m), die je vindt op het 3-landenpunt tussen Mongolië, China en Rusland.

Reizen door Mongolië is een aaneenschakeling van grootse, diverse landschappen waar je met paard, jeep, te voet ten volle van kan genieten.

Fauna en flora

Mongolië bestaat voornamelijk uit grasland, bossen en woestijn. Meer dan 50% is bedekt met gras waar je vooral dieren op ziet grazen. Een kleiner deel beslaat bossen. De woestijn hoef je niet meteen te vergelijken met grote zandvlaktes, ze bestaan vooral uit planten die tegen de droogte bestand zijn.

Schapen, geiten, paarden, kamelen en yaks worden voor de Mongoolse nomaden die rondtrekken gehouden. Het verschil tussen wilde en tamme dieren is vaak zeer onduidelijk.

Het sneeuwluipaard zou ook nog ergens dwalen door Mongolië maar zal je hoogstwaarschijnlijk nooit spotten.

Wil je het respect van een Mongool verdienen, toon dan respect voor zijn paard. De Mongolen zijn fier op hun paarden: voor hun kracht, want ze rijden met hun ruiters honderden km’s, voor hun schoonheid, daarom versieren ze hun staart en manen en hangt men zilver in het harnas, voor zijn fijnheid, hij is sneller dan de kameel, zij zijn het die zorgen dat ze kunnen reizen, dat ze kunnen eten, door de jacht, door hun merriemelk. Daarom zal men nooit het paardenvlees consumeren.

De vogel – en met name de giervalk- is een belangrijk symbool in de Mongoolse cultuur en wordt beschouwd als voorteken van geluk en voorspoed.

Staatsvorm

Mongolië is onafhankelijk sinds 1911. Vanaf 1924 tot 1991 hield het land een republikeinse staatsvorm aan zonder enige vorm van democratie en onder sterke invloed van de Sovjet-Unie. Na de val van Sovjet-Unie werd het een parlementaire republiek met ruimte voor democratisering. De president heeft beperkte bevoegdheden en kan nooit herkozen worden. De regering en premier hebben de feitelijke politieke macht.

Bevolking

Mongolië telt slechts 3 miljoen inwoners wat de gemiddelde bevolkingsdichtheid bijzonder laag houdt. De levensverwachting bedraagt ongeveer 69 jaar.

80% van de Mongoolse bevolking behoren tot de etnische groep van de Khalkha. De meesten Mongolen trekken nog vaak rond in ghers of yurts.

Economie

Sinds de val van het communisme werd Mongolië een vrije markteconomie. Deze valt en staat met de landbouw, veeteelt en mijnbouw. Het grootste deel van de beroepsbevolking leeft dan ook van de veeteelt.

De belangrijkste exportproducten zijn koper, textiel en kasjmier. Omdat het zo ingesloten ligt, is de import/export vooral afhankelijk van de buurlanden China en Rusland.

Iets meer dan een 4de van de bevolking leeft beneden de armoedegrens. Mensen op het platteland hebben vaak zo te kampen met extreme koude dat ze genoodzaakt zijn richting de steden te trekken.

Toch kan men stellen dat de economie beter draait dankzij de stabiele politieke situatie en dat toerisme de belangrijkste bijdrage levert binnen de dienstensector.

Religie

De overheersende godsdienst in Mongolië is het boeddhisme. De rest hangt de islam en het sjamanisme aan. Men is vrij in het kiezen van een godsdienst.

Het sjamanisme vraagt misschien een beetje meer uitleg: oorspronkelijk is de term afkomstig uit Siberië, maar het geloof en vorm van rituelen zijn over heel de wereld terug te vinden, en het geloof wordt gezien als één van de oudste vormen van religie. Het sjamanisme houdt in dat alles - mensen, dieren, bomen, planten,... en andere natuurelementen - de energie van de wereld bevatten en zich onderscheiden van elkaar door hun vorm en hoe ze in relatie staan tegenover elkaar. Dit heeft betrekking op zowel onze dagdagelijkse directe omgeving als andere velden van perceptie en realiteit. De rituele praktijk houdt in de geest los te laten komen van de dagdagelijkse realiteit (d.m.v. trance) en in contact te doen komen met, en inspiratie en kracht te halen uit, alternatieve vormen van energie die tot de wereld behoren.

Lokale gebruiken en gewoonten
  • Yurts kom je overal tegen, zelfs in de stadsrand van Ulaan Baatar.

  • Het is heel normaal om even een yurt binnen te gaan. Er zal je meteen zelfgemaakte yoghurt of kaas aangeboden worden. Proef er zeker van en aanvaard alles met de rechterhand. Benader de yurt altijd langs de ingang. En weiger nooit een uitnodiging en ga niet op de houten drempel staan want dat brengt ongeluk. Links is voor de vrouwen, rechts voor de mannen.

  • Een jonge Mongool groet een oudere persoon door zijn handen uit te steken met de palmen naar boven en zo de ellebogen van de oudere te grijpen. De oudere doet hetzelfde maar met de handpalmen naar beneden.

  • Als Mongolen je begroeten, vragen ze mogelijk hoe je vorige kampplaats was. Reageer altijd positief.

  • De Mongool wast zich bijna nooit, dit maakt het water onrein.

  • Witte dieren zijn heilig.

  • Tips voor als je aan de wodka geraakt: het eerste glas tot de bodem uitdrinken, van het volgende mag je pas nippen. Weigeren kan je hier helaas niet!

  • Honden worden nooit aangeraakt!

Tijdsverschil

In de winter bedraagt het tijdsverschil 8 uur, in de zomer 7 uur.

Elektriciteit

De netspanning is 220 Volt. Een universele reisstekker is niet nodig.

Veiligheid

In Mongolië kan doorgaans veilig gereisd worden.

Meer informatie over het reisadvies op http://diplomatie.belgium.be/nl .