Overslaan en naar de inhoud gaan

In Mongolië, het meest dunbevolkte en uitgestrekte land van Azië, wanen we ons alleen op de wereld. De natuur doorkruisen we te voet, te paard, met de fiets en met minibus. Slapen doen we regelmatig in yurts bij de nomadische families.  Natuurlijk mag het 2-daagse nationaal festival Nadaam niet in ons programma ontbreken. 

Tijdens de reis overnachten we ook 2 nachten in de ViaVia Harganat dat in 2023 de deuren opende en deel uitmaakt van het wereldwijd ViaVia-netwerk

De hoogtepunten van deze reis

Groepsreis Mongolië

Het nationaal Nadaam-festival.

Groepsreis Mongolië

De 3-daagse trekking te paard in de Khangai mountains.

Groepsreis Mongolië

De 3-daagse fietstocht nabij Terelj National Park.

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-2
Ulaanbaatar

Bij aankomst dompelen we ons meteen onder in de sfeer van de hoofdstad Ulaanbaatar.   Tot de mogelijkheden behoort een bezoek aan het Gandan klooster, het Chingiss Khan Museum waar we alles leren over de Mongoolse cultuur, de zwarte markt,... We pikken ook een traditioneel concert mee.  S' avonds genieten we van een Mongolische bbq.

2 Dag 3-5
Fietsen nabij Terelj National Park

Nabij het Terelj National Park fietsen we 3 dagen, een 130 km in totaal, langs valleien en bergen met prachtige steppe landschappen en laten elke vorm van beschaving achter ons.  We worden voorzien van kwalitatieve fietsen en ondersteund door een team van gidsen.  We slapen in een luxueuze kampsite waar 's avonds kaas, wijn en bier worden geserveerd.  Er zal ons 3 dagen lang niets ontbreken.   

Op het einde van de 3-daagse keren we terug naar Ulaanbaatar waar we de nachttrein naar Erdenet City nemen.  

3 Dag 6-8
Het meer van Khuvsgul

Na aankomst in Erdenet rijden we nog 6 uur richting  het Khuvsgul-meer.   Onderweg naar het meer houden we halt in Murun waar we een lokale markt bezoeken en lunchen.

De komende dagen genieten we van de rust en de adembenemende schoonheid van het Khuvsgul-meer per kano en kajak.  We verkennen de baaien en inhammen, de eilanden en beboste oevers van het meer.  Op dag 2 aan het meer is er keuze uit wandelingen, een bezoek aan de Tsaatan-rendierherders, een tocht per motorboot of gewoon wat relaxen.   We overnachten 3 nachten in een comfortabel Ger-camp. 

4 Dag 9-10
ViaVia Harganat
 •  

We verblijven 2 nachten in ViaVia Harganat, een Ecolodge gelegen aan een rivier die de bijnaam ‘Rainbow-river’ heeft gekregen omwille van de verschillende kleuren die het water aanneemt in de elkaar opvolgende meanders. Op deze magische plek, ViaVIa Harganat is immers ongetwijfeld onze ViaVia met de meest betoverende locatie, is er een breed scala aan activiteiten mogelijk.  Zwemmen, wandelen of gewoon relaxen in de oase van rust die deze unieke plek ons te beiden heeft.  Ook een yogasessie hoort tot de mogelijkheden. 

5 Dag 11-13
Terkhiin Tsagaan Nuur en Khorgo vulkaan

Na een lange rit doorheen ruw maar mooi terrein komen we aan het meer van Terkhiin Tsagaan Nuur (Great White Lake).   We brengen de rest van de namiddag door aan het meer en verblijven er 2 nachten aan de oevers.  We maken nog een wandeling en voor wie wil kan een duik in het water wagen.  De ochtend erop rijden we naar de Khorgo, een 200m hoge vulkaan.  We bezoeken er The Yellow Dog, een enorm vulkanisch zinkgat.  Na een klim tot de krater hebben we een spectaculair uitzicht op de omringende lavavelden.

We verlaten het meer en rijden een 4-tal uur richting Arhangai.  We maken een tussenstop aan de Chuluut kloof.  We overnachten in Fairfield Guesthouse.  

6 Dag 14-16
Paardrijden in Khangai mountains

3 dagen lang trekken we te paard door de Khangai mountains.  We verblijven onderweg bij nomadische families.  We helpen hen met het bereiden van de maaltijden, het hoeden van hun kuddes,...  Een unieke 3-daagse waarbij we alle lokale gebruiken leren kennen.  Op het einde keren we terug naar Fairfield Guesthouse waar een warme douche op ons wacht.  Ook een bezoek aan de warmwaterbronnen behoort tot de mogelijkheden. 

7 Dag 17-18
Nadaam Festival

We eindigen met een absoluut hoogtepunt en proeven op zo’n intense wijze van de lokale cultuur zoals je dat op weinig andere plaatsen in de wereld kan doen. Het Nadaam-festival is ongetwijfeld een van de meest indrukwekkende zaken die je ooit gaat meemaken. We wonen er de openingsceremonie, het worstelen en het boogschieten bij.  Het hoogtepunt is het paardenracen.  De volgende ochtend vertoeven we nog op het festival waarna we naar Kharhorin en het Erdenezuu klooster rijden.  Ook een bezoek aan het museum is mogelijk.  We verblijven alvorens we terug richting de hoofdstad trekken aan een comfortabel kamp aan de Orkhon rivier.  

8 Dag 19-20
Ulaanbaatar

We rijden terug naar Ulaanbataar en stoppen onderweg in de regio van de zandduinen, bijgenaamd "Little Gobi".    We maken er een korte rit op Bactrische kamelen.  's Avonds genieten we na een fantastische trip van een afscheidsdiner. 

Data en prijzen

Op dit moment zijn er (nog) geen vertrekdata beschikbaar.

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Ulaanbaatar en terug
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Logies en activiteiten
 • Alle lokale transporten
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering
 • Bijdrage Garantiefonds
 • Compensatie CO2-uitstoot van de vlucht van de Karavaan-reisbegeleider via Bos+

Inbegrepen in het budget

 • Overige logies en maaltijden
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 23 / 01 / 2024
Belangrijke documenten

Voor Mongolië heb je internationaal reispaspoort geldig tot 6 maanden na je reis.  Een visum is niet nodig voor toeristen tot een verblijf van 30 dagen. 

Meer info hierover vind je op diplomatie.belgium.be/nl/ 

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check dan de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist.

Transport en vluchturen

Vervoer ter plaatse

Tijdens deze reis maken gebruik van een gecharterde vervoer en een nachttrein. 

Vluchturen

Je vluchturen vind je hieronder van zodra ze beschikbaar zijn. Ze zijn indicatief. Het gebeurt immers dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen.

Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt.

Bagagelijst

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige bagagelijst krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.

 • Grote rugzak of soepele reistas
 • Dagrugzak
 • Regenjas
 • Stapschoenen (type B)
 • Lakenzak

Duurzame Tips:

 • Misschien kan je wel enkele spullen lenen van iemand. Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure.
 • Neem een hervulbare drinkbus en een duurzame toilettas mee
 • Neem herbruikbare zakken mee om bijvoorbeeld vuile of natte kleren in te doen
Maaltijden

In UlaanBaatar bezoeken we lokale restaurantjes, eetstalletjes, marktkraampjes… Meestal doen we beroep op wat de mensen te bieden hebben volgens hun eigen traditionele voorzieningen: vleesproducten, melkproducten, meel… en geen of weinig groenten. Mongolen eten zelf weinig groenten. Vegetariërs zijn dus gewaarschuwd! 

Logies

We logeren in eenvoudige maar gezellige guesthouses, ho(s)tels, campsites en ger-kampen uitgebaat door lokale mensen.  We slapen in 2- of meerpersoonskamers. Een regelmatig wisselende en indien nodig gemengde kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. 

Geldzaken

Prijs en budget ter plaatse

Voor elke groepsreis werken we met een vaste prijs die je betaalt op voorhand en een budget ter plaatse, dat je tijdens je reis uitgeeft. Dit budget ter plaatse wordt beheerd door de reisbegeleider en is een raming van de kosten voor verblijf, vervoer, eten, activiteiten en fooien en gaat rechtstreeks naar de lokale bevolking.

Persoonlijke uitgaves zoals souvenirs, extra drankjes of optionele activiteiten, zijn niet meegerekend in de prijs of het budget.

Tijdens de vertrekvergadering kom je te weten hoeveel van dit budget je cash moet meenemen, hoeveel je ter plaatse nog kunt afhalen en met welke kaart je best betaalt.

Het te voorziene budget vind je op je factuur en op de webpagina van je reis bij jouw afreisdatum. 

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een goede fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

Het bedrag van de fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budget is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Als reiziger ben je zelf verantwoordelijk om te zorgen dat je in orde bent met alle verplichte vaccinaties en aanbevolen medicatie tijdens je reis. Raadpleeg hierover tijdig je arts of het Tropisch Instituut.

Op www.wanda.be vind je het meest recente gezondheidsadvies voor jouw bestemming.

Conditie

Deze reis is geschikt voor iedereen met een goede conditie.  Tijdens de fietstocht rijden we een 40-k per dag.  We maken stevige maar haalbare wandelingen met dagrugzak. 

Gerust op reis

Op groepsreis gaan is één groot avontuur. We gaan grenzen verleggen maar doen dit altijd op een veilige manier:

 1. We kiezen voor veilige reisroutes en reizen enkel naar regio’s met een positief reisadvies. Dit houden we nauw in de gaten dankzij onze lokale partners en https://diplomatie.belgium.be/nl/reisadviezen.
 2. Elke reiziger is verplicht een reisbijstandsverzekering te nemen. De reisbijstandsverzekering van KBC is inbegrepen bij de prijs van je reis (via KBC). Je bent dus ook verzekerd voor avontuurlijke activiteiten zoals raften, duiken en bungeejumpen.
De reisbegeleider

Onze groepsreizen worden begeleid door een Joker-reisbegeleider*. De Joker-reisbegeleiders zijn vrijwilligers. Ze bereiden de reis tot in de puntjes voor en zorgen ervoor dat alles ter plaatse vlot verloopt.

Ze hebben oog voor leuke plekjes maar zijn geen traditionele gidsen. Daarom schakelen ze regelmatig lokale gidsen in die je nog veel meer kunnen vertellen over de plaatsen die je bezoekt.

De Joker-reisbegeleiders volgen een tweejarige opleiding bij Karavaan vzw, gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. Je ontmoet je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering enkele weken voor de reis.

*Bij sommige programma’s (zoals o.a. de sneeuwreizen) werken we met lokale Engelstalige gidsen. Dit staat dan duidelijk vermeld op de reispagina.

Duurzamer op reis

Bij Joker reizen we duurzaam met respect voor mens, dier en natuur. We streven ernaar om onze ecologische voetafdruk op reis te minimaliseren. Zo reizen we in kleine groep, gebruiken we waar mogelijk het openbaar vervoer en ondersteunen we de lokale economie door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en langdurige samenwerkingen met lokale partners.

Tegelijk stimuleren we onze reizigers om mee te investeren in bosbehoud en bosherstel via Bos+. Want bossen halen CO2 uit de lucht, een gas verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde.

We ontvingen als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen.

Lees meer over ons duurzaamheidsverhaal op joker.be/duurzaam-reizen-met-joker

Reisperiode en klimaat

De winters zijn erg koud, maar de zomers zijn vrij warm en zeer aangenaam. De gemiddelde zomertemperaturen lopen in juli en augustus overdag makkelijk op tot meer dan 20°C. Mongolië kent een continentaal klimaat met een korte, warme zomer van juni tot augustus. In deze periode valt ook de meeste regen; deze soms fikse regenbuien of stormen, komen meestal ‘s avonds voor. In het zuiden van het land is het gemiddeld 10°C warmer dan in de hoofdstad. Toch kan het ‘s nachts vrij vlug afkoelen.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Veelgestelde vragen

Waarom kiezen voor een groepsreis met Joker?

Waarom kiezen voor een groepsreis met Joker? Dat vertellen we je hier. 

Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
 • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
 • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.
Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 40% (minstens €300 per persoon) bij inschrijving. Het saldo volgt 8 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten. Voor vertrek krijg je, per e-mail, de vraag om mee te investeren in schonere lucht via een bijdrage aan een project voor bosbehoud en bosherstel van Bos+ (Amazonewoud in Ecuador).

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Onze reizen zijn in het algemeen erg actief. Om aan te tonen hoe zwaar je reis is, zie je per dagdeel een aantal stappertjes staan (1= niet zwaar, 4 = het zwaarst). 

Ben je op zoek naar zoveel fysieke inspanning en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
 • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
 • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
 • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

 1. Voor alle boekingen: wil je tot 8 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
 2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 
Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 35 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Wat moet ik betalen bij boeking?

Meteen na je boeking, ontvang je een link om het voorschot online te betalen. Het voorschot bedraagt 40% van de basisprijs, met een minimum van €300, aangevuld met de opties van de verzekering die je eventueel koos. Vertrek je binnen de 56 dagen, dan betaal je geen voorschot meer maar meteen de volledige reissom. Het budget betaal je ter plaatse, op de bestemming.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Joker 24 tot 30 en Comfort Editions. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".