Overslaan en naar de inhoud gaan

In maart 2022 ging Joker-medewerker Ilse samen met enkele collega’s opnieuw naar haar geliefde Utah (USA). En dat in haar favoriete periode: het voorjaar, wanneer je ’s ochtends nog ingeduffeld met dikke jas, muts en handschoenen de natuur instapt, maar tegen de middag al kan rondlopen in T-shirt onder een eeuwig staalblauwe hemel. ’s Nachts kan je dan weer genieten van een pikdonkere hemel die wordt opgelicht door miljoenen sterren en de Melkweg: de dark skies of Utah.

Net zoals tijdens haar vorige bezoek, nu 2 jaar geleden, (her)ontdekte Ilse enkele wonderen der natuur. Ze bezorgde ons enkele must-do’s en handige tips voor een mooie reis naar Utah.

1. Moab

Dé toegangspoort tot nationale parken Arches en Canyonlands. Je kan er een hele dag rondwandelen zonder je ook maar 1 seconde níet te verbazen!

Moab an sich is uitgegroeid tot een toeristische hotspot voor wie adventure wil beleven: mountainbiken, paardrijden, raften, rotsklimmen, … You name it, they have it. Toch blijft het nog steeds een gezellig stadje met een heerlijke backpackersvibe.

2. Bluff

Zet zeker een Navajo-ontbijt of -lunch in het Twin Rocks Café op je planning. De stuwende kracht achter dit café is een leuke dame met Nederlandse roots die enkel lokale producten gebruikt in haar maaltijden.

Na een lekkere en overvloedige maaltijd kan je vanuit het Twin Rocks Café met een Navajo-gids de omgeving verkennen. Maak je klaar voor een boeiende rondleiding boordevol verhalen over de rituelen en geschiedenis van de Navajo, en hoe hun taal door de USA tijdens Wereldoorlog II gebruikt werd als codesysteem.

Bluff is klein en gezellig. Een aan te raden tussenstop als je van Monument Valley richting Moab rijdt.

3. Mexican Hat

Leuk om even halt te houden. Mexican Hat is een gekke rotsconstructie die lijkt op een, je raadt het al, sombrero! De bergen die in de verte liggen, achter de Mexican Hat, hebben een speciale structuur en zijn machtig om te zien.

4. Valley of the Gods

Oftewel ‘het kleine broertje van dat indrukwekkende Monument Valley’. Een aanrader voor liefhebbers van scenic routes. Met de wagen kan je een loop maken van een uur. Een mooi ommetje als je on the road bent en een ideale locatie voor leuke vakantiefoto’s.

5. Kanab

Fan van westerns? Dan heb je zeker al beelden gezien van Buffalo Bill of acteur John Wayne die te paard door Kanab stappen. Heel tof dus voor filmspotters. Maar ook actieve reizigers vinden hier hun gading:

  • Sandboarden in de Pink Coral Sand Dunes
  • Via Ferrata in de Cave Lakes Canyon >>
  • White pocket jeeptour, een walhalla voor wie van fotografie houdt. Het is ook een prima alternatief voor The Wave (in de staat Arizona), een zandsteenontsluiting die elke dag slechts door een beperkt aantal mensen kan bezocht worden.

Kortom: Kanab is een gezellige, avontuurlijke tussenstop voor wie van het stadje Page (vlakbij Antilope Canyon) richting Bryce Canyon National Park rijdt.

6. Scenic Byway 12, tussen Capitol Reef National Park en Bryce Canyon National Park

Eén van de mooiste routes van de USA! Heel afwisselend en enorm indrukwekkend. De vele stopplaatsen onderweg leveren telkens weer fantastisch fotomateriaal op. Het is bijna niet te vatten dat moeder natuur zulke parels heeft afgeleverd.
Onderweg rijd je o.a. langs Red Rock Canyon (Dixie National Forest), met zijn ‘boog over de weg’ een heel herkenbaar beeld.

7. Bryce Canyon National Park

Wat een feeëriek mooi natuurpark! Het lijkt alsof je uitkijkt over een enorm amfitheater, gemaakt van duizenden hoodoos of zandstenen pilaren. Deze bestaan uit vele wisselende kleurenpaletten, en variëren van rood, oranje en bruin naar blauw, paars of rood. Waan-zin-nig mooi!

’s Morgens, bij zonsopgang, of ’s avonds bij zonsondergang is het lichtspel het meest indrukwekkend. Het beste moment dus voor één van de vele hikes (in een lus): Wall Street, The Navajo Loop, Queens Garden, etc. Ook in de winter, wanneer de hoodoos met sneeuw bedekt zijn, blijven de contrasten fenomenaal. Pure magie!

Nog op zoek naar een unieke locatie voor spectaculaire trouwfoto’s? Dit is ‘m!

8. Zion National Park

Een immens park, waar je o.a. kan fietsen, paardrijden en hiken. Mijn 2 favoriete trekkings:

1. The Narrows

Een zeer fijne wandeling van een halve of hele dag door het water van de Virgin River. Met een grote stok in de hand stap je zo ver je wil. De keien in het water en de stroming maken het best uitdagend. Let op: de afgelegde weg moet je ook terugwandelen.

The Narrows kan je zowel in de zomer als in de winter doen. ’s Winters krijg je een dry suite, neopreen sokken en speciale schoenen zodat het koude water je niet deert.

2. Angels landing

Een van de spectaculairste hikes van Zion National Park! “Wow, moeten we helemaal tot daarboven?” was de algemene teneur toen wij aan de uitdaging begonnen… 😉

Het eerste stuk is een stevige kuitenbijter, met veel pittige haarspeldbochten. Tot je aan ‘Scout Lookout’ komt. Daar kan je even op adem komen en een kleine snack eten, alvorens aan het laatste maar meest spannende gedeelte te beginnen. Hier klim je over een smalle richel naar de top van de berg, terwijl je je vasthoudt aan kettingen die aan de rotsen bevestigd zijn.

Naar boven gaat redelijk vlot. Maar om terug naar beneden te gaan, moet je dezelfde weg volgen. En dat is een éxtra uitdaging. Je ziet de diepte onder je, wat niet evident is voor mensen met hoogtevrees. Maar langzaam en met de nodige concentratie lukt het zeker.

Tegenwoordig heb je voor deze wandeling een permit nodig. Niet twijfelen, wat mij betreft.

4 tips voor wie naar Utah, USA, trekt

  1. Wil je verschillende nationale parken bezoeken (zoals Zion, Bryce, Arches, …) koop dan een ‘America The Beautiful’-pas. Deze kost je éénmalig 80 USD. Bezoek je slechts 1 nationaal park, dan is het gewone toegangsticket goedkoper.
  2. Het zuiden van Utah is woestijngebied. Door de hoogte en de warmte (zeker in de zomermaanden) geraak je heel snel gedehydrateerd. Merk je dat je vaak hoofdpijn hebt, dan moet je veel meer water drinken. 2 à 3 liter per dag, dat is de richtlijn!
  3. Naast goed gevulde drinkbussen (met water ;-)) steek je best ook een zonnebril, zonnecrème, pet of hoedje en wat snacks in je dagrugzak.
  4. Goed ingelopen wandelschoenen zijn een must! Tot onze grote verbazing zagen we wel wat mensen lopen op teenslippers, zelfs tijdens stevige wandelingen. Op die manier loop je een groot risico op blessures.

Misschien is dit ook interessant voor jou?