Overslaan en naar de inhoud gaan

Ook na zonsondergang blijft de staat Utah, waar je o.a. de grootse nationale parken Zion, Bryce Canyon, Capital Reef, Arches en Canyonlands kan bewonderen, hoge punten scoren. En dat heeft Utah te danken aan… zijn prachtige sterrenhemel.

Het is dé hotspot in de Verenigde Staten om met open mond naar de sterren te staren. En dat vinden niet alleen wij, maar ook de International Dark Sky Association, die deze locaties (18 in Utah alleen al) erkent en beschermt.

Enkele tips voor liefhebbers van donkere nachten, en beginnende én gevorderde sterrenkijkers en -fotografen.

De beste plekken om een échte* sterrenhemel te zien

*Uitgestrekt, zonder lichtvervuiling, incl. de Melkweg, en pik-, pikdonker

Voor een subliem nachtje sterrenkijken moet je in de minder gekende ‘State Parks’ zijn: Kodachrome Basin State Park (nabij Bryce Canyon), Goblin Valley State Park (nabij Capitol Reef), Dead Horse Point State Park (nabij Arches National Park en Canyonlands) en Goosenecks State Park (nabij Monument Valley). Die parken liggen niet vlakbij een stad of hotelzones. Dat betekent dat de lichtvervuiling minimaal is.

Extra voordeel: in de State Parks ontloop je de drukte van de nationale parken, zonder in te boeten op prachtige panorama’s, onvergetelijke wandelingen en unieke activiteiten. Een welkome extra stop dus tijdens jouw roadtrip door het westen van de USA, ideaal om even op adem te komen in een rustige omgeving.

Een nacht onder de sterren

Weinig hotels in de buurt van de plekken waar je de meest indrukwekkende sterrenhemel kan zien. De nacht, die breng je door middenin de natuur. In je eigen camper of campervan op een camping. Of in één van de vele glamping-verblijven nabij de erkende Dark Sky-locaties. Overnachten in een vintage Airstream, huifkar, tipi of tiny house terwijl boven jou de Melkweg oplicht en miljarden sterren schitteren: er zijn slechtere manieren om de nacht door te brengen op reis 😉.

7 tips voor beginnende en gevorderde sterrenkijkers

  1. Sterren kijken kan op elk moment van het jaar. Op een zomernacht zie je een fellere Melkweg en meer sterren. In de herfst, winter en lente is het vroeger donker, en word je sneller beloond met een prachtig zicht. Nevel en mist houden ook niet zo van koude lucht en blijven dus minder lang hangen in de herfst en winter.
  2. De nachten zijn het donkerst 3 dagen voor / na een nieuwe maan. De maan staat dan tussen de aarde en de zon, en is dus niet zichtbaar vanaf de aarde. Geen maanlicht dus die de nachtelijke hemel ook maar een beetje oplicht.
  3. Zodra de zon ondergaat is het écht donker in Utah, zeker bij nieuwe maan. Als je je hand een halve meter voor je houdt, zie je ze niet meer. Een zak- of hoofdlamp is dus een must om veilig te kunnen wandelen.
  4. Neem je tijd: hoe dieper in de nacht, hoe intenser de sterren beginnen schitteren aan de hemel.
  5. Om een scherpe nachtfoto te nemen, moet je letterlijk even tot stilstand komen. Want zonder lange sluitertijd geen scherpe foto’s. Je camera minutenlang muisstil houden is weinigen gegeven. Een statief kan dus handig zijn. Of je moet, in het donker, op zoek gaan naar een plekje om je camera stabiel te plaatsen.
  6. Neem een extra trui mee, een comfortabele campingstoel of picknickdeken, en wat eten en drinken. Ook een verrekijker of zelfs telescoop kunnen handig zijn en de ervaring comfortabeler én intenser maken.
  7. De rangers van het park organiseren regelmatig een Dark Sky-activiteit. Ze brengen dan een grote telescoop mee om alles nóg meer in detail te bekijken, en geven uitleg bij de verschillende constellaties die je ziet. Een aanrader voor kinderen!

 

Klaar voor een roadtrip door Utah?

Met de camper of campervan

Een roadtrip door Utah in combinatie met de omliggende staten

Excursies en origineel overnachten in Utah

Reisplannen? Contacteer onze reisexperts!

Empty

Misschien is dit ook interessant voor jou?