Overslaan en naar de inhoud gaan

De Inca Trail is één van de beroemdste trekkings ter wereld, en terecht. Toch zijn er nog heel wat andere routes die je door het machtige landschap rond de ruïnes van Machu Picchu leiden, en die minstens evenzeer de moeite waard zijn. Een aanrader is alvast de Salkantay Trek: een tocht van 3 dagen door indrukwekkende bergpassen, pittoreske dorpjes, groene nevelwouden,…

Joker-medewerkers Koen en Joke deden de Salkantay Trek een tijdje geleden, en vertellen je maar wat graag hoe deze uitzonderlijke trekking door één van de mooiste stukjes Peru er nu écht aan toe gaat.

Tips voor je eraan begint

Voor je aan de trekking begint is het belangrijk om goed aangepast te zijn aan de hoogte, anders riskeer je flink hoogteziek te worden! Heb je nog nooit op grote hoogte gewandeld, dan is het aangeraden om minstens 3 dagen te acclimatiseren. Voor de reis wat aan je conditie werken kan natuurlijk ook geen kwaad.

Je eigen bagage dragen kan perfect op de Salkantay Trek, maar tenzij je echt goed getraind bent kies je beter voor een tocht met ezels of paarden. Een deel van je bagage laat je achter in de luggage room van je hotel/hostel (check op voorhand of dat kan voor meerdere dagen) en wat je nodig hebt tijdens de trekking laat je dragen door de ezels. Zo moet er enkel een dagrugzak mee, en kan je volop genieten zonder veel gewicht mee te sleuren!

Bijkomend voordeel van een georganiseerde trekking is dat de dragers al voorop gaan om je tent op te zetten – steevast op een prachtig uitgekozen plekje – en om te koken. Zo hoef je wanneer je aankomt alleen nog maar je voetjes onder de (meestal denkbeeldige) tafel te schuiven!

Nog een tip: informeer op voorhand goed naar welk materiaal je zelf moet meenemen, zo sta je nooit voor verrassingen!

De Salkantay trekking van dag tot dag

Salkantay Trek: dag 1

Zorg ervoor dat je goed uitgerust bent, want op dag 1 van de Salkaytay Trek word je ’s morgens vroeg opgehaald en met een busje naar het startpunt gebracht.

Collega Joke genoot eerst nog van een lekker ontbijt bij een lokale familie voordat ze aan de tocht begon. Joke: “De trekking brengt je door prachtig groene velden met ertussen enkele kleine boerderijtjes. Het uitzicht is spectaculair: de machtige Salkantay met besneeuwde top.”

Je stijgt op de eerste dag tot 4600m. Joke: “Het pad gaat langzaam aan zigzag naar boven, naar de Salkantay pass. Technisch niet echt moeilijk, maar de lucht wordt ijler en je passen trager … “  Op de Salkantay pass is het dikwijls mistig en vrij koud, dus vergeet je muts en handschoenen niet! 

Salkantay trek: dag 2

Op dag 2 gaat de tocht terug naar beneden.  Een aantal uren lang daal je via soms verharde en soms rotsige paden en langs afgronden. Concentratie is de boodschap!

Joke vertelt: “in de namiddag kom je in een glooiend landschap terecht. Je passeert bergdorpjes waar er altijd iets te zien is en de mensen deugddoende snacks verkopen. Gaandeweg wordt de omgeving zowaar tropisch: bananenbomen, koffie- en avocadostruiken, ondoordringbare begroeiing, veel groen, bloemen, vogels, …. De Salkantay moet wel één van trekkings zijn met de meeste variatie in vegetatie!”

De kans is groot dat je op deze tweede dag kampeert dichtbij een dorp: de ideale gelegenheid om te genieten van de Peruaanse keuken. En waarom de locals niet uitdagen voor een partijtje voetbal?

Salkantay trek: dag 3

Na een stevig ontbijt loop je verder langs bedrijvige Andesdorpjes en tropisch nevelwoud. Indrukwekkend! Na een paar uur kom je bij de waterkrachtcentrale Hydro Electrica. Wie moe is kan hier de trekking beëindigen en de trein nemen. Doorzetters zoals Joke en Koen worden echter beloond met een unieke wandelweg langs het spoor én enkele toffe contacten met locals die je maar wat graag iets willen verkopen. Na ongeveer 2.5u stappen kom je aan op het eindpunt: Aguas Calientes. Tip van Koen: “Zorg ervoor dat je kampeert of logeert in de buurt van de warmwaterbronnen: een warm badje doet ongelooflijk veel deugd na enkele dagen afzien!”

Salkantay trek naar Machu Picchu

De Salkantay trekking eindigt – in tegenstelling tot de Inca Trail die aankomt bij de beroemde Zonnepoort – niet bij Macchu Picchu zelf. De dag na je trekking neem je daarom best de eerste bus naar de beroemde site ( een halfuurtje rijden), om zo aan te komen vóór de grote massa toeristen. Bovendien is de site ’s morgens nog in nevel gehuld, wat zorgt voor een speciale sfeer.

Om het met een quote van onze ervaringsdeskundigen te zeggen: “De wereldberoemde Inca-site is machtig, zeker wanneer de mist geleidelijk aan verdwijnt . Ook overdonderend mooi is het moment waarop de eerste zonnestralen doorbreken en je steeds meer van de eeuwenoude ruïnes van Machu Picchu te zien krijgt. Dat pakken ze je nooit meer af!”

Nog niet moe?

Wanneer je de Salkantay trekking boekt, krijg je als er nog plaatsen beschikbaar zijn meteen ook een ticket om Wayna Picchu te beklimmen.  Deze gigantische rots biedt je een ander uitzicht op Machu Picchu, maar is een echte kuitenbijter en geen aanrader bij mistig of miezerig weer.  Tijdens de beklimming heb je fantastische stops en magische uitzichten op de site en de omgeving. Verwacht echter niet te veel van de uiteindelijke top, want daar kunnen maar een tiental mensen staan en kan je dus niet lang blijven.

 

Inca Trail versus Salkantay trek naar Machu Picchu

Inca Trail

De Inca Trail is de enige trekking waarbij je echt tot Machu Picchu zelf wandelt; bij alle andere trekkings leg je het laatste deel van de tocht met de bus af. Bovendien kom je onderweg langs minder bekende, maar evengoed mooie Inca-ruïnes. Het nadeel echter is dat de 500 permits per dag steevast uitverkocht zij. Daarom is het behoorlijk druk op dit toeristische pad en kan je het alleen écht beleven als je een stevige stapper bent en zo voor de grote toeristenstroom kan blijven. De Inca Trail moet je ook maanden op voorhand boeken, anders zijn alle permits al uitverkocht.

Salkantay trekking

De Salkantay trek eindigt in Aguas Calientes en dus niet in Machu Picchu zelf; je moet nog een halfuurtje met de bus. Wel leidt hij je door landschappen die nóg gevarieerder zijn dan die bij de Inca Trail.

 

Nog een alternatief: Inca Jungle Trail!

Deze trekking start met een spectaculaire afdaling met de mountainbike, die je tot een prachtig groene vallei brengt. De volgende dag trotseer je de bergen langs brokkelige paadjes met hindernissen zoals modderpoelen, touwbruggen en antieke kabelliften, een hele belevenis! De rest van het traject loopt gelijkaardig met dat van de Salkantay: langs de Hydro Electrica en de spoorlijn. De laaste dag kan je er voor kiezen om te voet naar Machu Picchu te gaan: een zeer pittige klim langs de eeuwenoude Incatrappen, maar echt de moeite waard!

 

Dit artikel kwam tot stand met dank aan Joker-medewerkers Koen (IT) en Joke (Gent) en Karavaan-collega Rani.

Meer reizen naar Peru

Misschien is dit ook interessant voor jou?