Overslaan en naar de inhoud gaan

Azië-verantwoordelijke Sara wijst de weg door Indonesië

Een wanhoopskreet van Dimitri op het Joker-forum: ” Volgend jaar zou ik graag naar Indonesië gaan met Joker, maar met 3 indo-formules is de keuze zo moeilijk te maken”. “Sorry dat we het je zo lastig maken om de juiste keuze te maken!”, antwoordde Sara, onze Azië-verantwoordelijke. En daarna legde ze hem piekfijn uit wat de hoogtepunten zijn op de eilanden en regio’s die Indonesië rijk is.

Wil jij ook reizen naar Indonesië maar twijfel je tussen Java, Flores, Bali, Lombok en/of Sumatra? Lees dan Sara’s Indonesië-wijzer en kom te weten welke reis en welke eilanden voor jou geknipt zijn!

Goddelijke eilanden van Indonesië

Indonesië is een prachtige en zeer gevarieerde reisbestemming. De eilanden weten zich elk op hun eigen manier te onderscheiden van elkaar. Een belangrijke factor is daarbij de godsdienst. De meerderheid van de Javanen is moslim, het hindoeïsme overheerst op Bali, en op Flores is het katholicisme belangrijk. Ik hoef je niet te vertellen dat dit een effect heeft op hun manier van leven. Tijdens een rondreis door Indonesië over de verschillende eilanden kom je in contact met verschillende culturen.

Sara’s keuze: rondreis op Flores

Ik reisde zelf enkele weken door Indonesië en persoonlijk kan ik zeggen dat Flores mij op alle vlakken absoluut overtuigd heeft. Waarom? Ik herinner me nog de prachtige uitzichten vanuit het vliegtuig richting Maumere: gifgroene natuur, azuurblauwe zee, vulkaantoppen die boven de wolken uitsteken, watervallen, hier en daar een dorp…. Het leek wel of ik keek naar een uitzending van National Geographic: adembenemend mooi! De mensen op Flores (maar dat geldt ook voor Java & Bali) zijn supervriendelijk, hulpvaardig en slaan al eens graag een praatje.

Van Flores via Lombok naar Bali (groepsreis Indonesië 1)

De Joker-reis van Flores via Lombok tot Bali is een aaneenschakeling van hoogtepunten:

  • Kratermeren in Moni met verschillende kleuren

  • Bezoeken aan dorpen waar de bevolking nog trouw hun tradities volgt (het gebeurt wel vaker dat onze groepen een rituele slachting mogen meemaken)

  • Een bezoek aan animistische dorpen waar je echt met open mond luistert naar de sterke verhalen van je gidsen

  • Warmwaterbronnen of eventueel een beklimming van een vulkaan (bv. de Rinjani)

Het eiland Flores

Op onze tocht is er weinig toerisme tot je in het levendige maar toch idyllische dorp Labuan Bajo arriveert. Dat is de uitvalsbasis voor onze boottocht. Hier kan je snorkelen en een eerste keer genieten van zon, zee en strand. Eens op de boot start een nieuw avontuur. Meestal hebben we de boot voor onze groep alleen, je slaapt op het dek onder een zeil, legt regelmatig aan om de rijke onderwaterwereld te aanschouwen (en die is echt fantastisch) en je kan manta’s spotten (is mij helaas niet gelukt). Je stopt uiteraard op Komodo en Rinca om oog in oog te staan met die angstaanjagende Komodo-varaan, een spannend moment tijdens je rondreis door Indonesië. Geen nood: de plaatselijke gidsen zijn hen gewend.

Het eiland Lombok

Eens in Lombok ga je nog even langs de rijstterrassen van Tete Batu en dan begint het zwaardere werk: de beklimming van de Rinjani-vulkaan. Zwaar maar zo erg de moeite! Je stijgt op 1 dag ongeveer 2000 m en passeert verschillende vegetaties. Eens je op de rand van de krater staat, verdwijnt de vermoeidheid. Een smeulende vulkaan in een vulkaanmeer, de zon die de krater in alle kleuren omhult, de toppen van andere vulkanen op o.a. Bali die boven de wolken uitsteken en je ziet de Gili-eilanden liggen waar je een paar dagen later met de voeten in het zand zal zitten. Het eten is er heerlijk en de gids en dragers maken deze trekking tot een succesvolle, fantastische beleving. De nachtelijke beklimming naar de top is stevig doorzetten maar het is het echt allemaal waard!

Daarna ontspan je op de Gili-eilanden, een waar miniparadijs op aarde! Facultatieve activiteiten zijn duiken (als je een duikbrevet hebt) en snorkelen. Supermooi!

Het eiland Bali

We vergelijken het Bali-programma bij groepsreis 2. Lees verder!

Rondreis op Java en Bali (groepsreis Indonesië 2)

Het eiland Java

Java en Bali zijn anders en kennen uiteraard ook hun highlights. Ons eigen ViaVia Joker Reiscafé in Yogyakarta (Java) om er maar eentje te noemen, een plaats waar je zeker even moet halt houden tijdens je rondreis doorheen Indonesië.. Mie en haar ViaVia-team begeleiden trouwens de Joker- reis naar Java en Bali. Voor veel reizigers is dat een meerwaarde omdat een local je mee op sleeptouw neemt. We verblijven er enkele dagen en kunnen kiezen uit een waaier aan activiteiten die echt sterk uiteenlopend zijn. Van yoga tot kooklessen en culturele excursies. In Yogya bezoek je 2 tempels: Prambanan en Borobudur, 2 pareltjes. In de buurt ligt de Merapi-vulkaan die je facultatief kan verkennen: een optioneel hoogtepunt van deze reis voor velen!

In het oosten van Java spotten we schildpadden op het strand en heb je de geweldige Bromovulkaan, die schitterend gelegen is en waar je heel dicht tot bij de krater kan komen (als hij niet te actief is zoals enkele jaren geleden het geval was). Ook de vulkaan Kawah Ijen verrast met het verhaal van de zwaveldragers. Je moet een kleine 2 uur klimmen (die overweldigende uitzichten krijg je er weer voor niets bij), ondertussen kom je de zwaveldragers tegen en bots je op de top op een knalblauw meer. Magnifiek! Tussendoor leer je ook nog wat over koffieplantages.

Het eiland Bali

Op Bali ligt het zeer toeristische Ubud, maar het blijft  wel aangenaam vertoeven op dit Indonesische eiland: rijstvelden, traditionele dansen, tempels, zelfs Belgische chocoladecake …. Op Bali kan je terecht voor alweer een beklimming van een vulkaan, een downhill mountainbike-trip, zon, zee en strand.

Twee verschillende programma’s voor een rondreis op Bali

Bali doen we aan tijdens de Joker-reizen “Java en Bali” (groepsreis 2) en “Flores, Lombok en Bali” (zie hoger, groepsreis 1) uit de brochure Avontuur. De invulling is anders.

Bij de groepsreis Joker Avontuur naar Java en Bali zijn we best wel een aantal dagen (gemiddeld 5 tot 6) op Bali. Dat is langer dan op de reis Flores tot Bali. Je zal hier dus meer ruimte krijgen om het eiland grondiger te bezoeken. We gaan zeker naar Ubud wat een leuke uitvalsbasis is voor enkele activiteiten, maar zoeken ook de stranden van het rustige Lovina of Padangbai op. Bali kent ook een aantal tempels die een bezoek waard zijn. Afhankelijk van de geplande vluchten zijn we genoodzaakt om soms een laatste nacht dichter bij de luchthaven door te brengen in het drukkere Kuta.

Bij de groepsreis Joker Avontuur naar Flores, Lombok en Bali zal je in het begin van de rondreis door Indonesië een korte stop maken in Denpasar om vervolgens je binnenvlucht te nemen naar Maumere op Flores. We proberen altijd zo snel mogelijk door te vliegen en Bali op het einde te plannen (ook hier is dit afhankelijk van de vliegroute). De ervaring leert dat we meestal meteen 1 dag later kunnen doorvliegen van Bali naar Flores. Het stuk Bali is hier veel korter (2 tot 3 dagen) en onze begeleiders beperken dit vaak enkel tot een bezoek aan Ubud. Waarom? Omdat Lombok zoveel te bieden heeft en de Gili-eilanden (het mini-paradijs) te uitnodigend zijn om maar 1 dag te blijven! Je zal dus van Bali iets minder zien op deze reis die verschillende eilanden in Indonesië aandoet.

Als je tussen de 18 jaar en 26 jaar bent, is er ook nog de jongerenreis met Joker Go-26 naar Indonesië. Wat ze daar op Bali doen is een beetje te vergelijken met de reis Java en Bali van de brochure Joker Avontuur (voor alle leeftijden). Eigenlijk lopen die reizen in het geheel wat gelijkaardig. Alleen werken we bij Go-26 niet met plaatselijke begeleiders en is deze groep een bende jonge avonturiers van dezelfde leeftijdsgroep bij elkaar. Je gaat dus meer met leeftijdsgenoten op reis (hoewel dat bij onze reizen uit de brochure Joker Avontuur ook wel het geval kan zijn).

Het eiland Sumatra in Indonesië (groepsreis Indonesië 3)

Het Indonesische eiland Sumatra is een nieuwe bestemming bij Joker. Net zoals op de andere eilanden vind je op Sumatra ook stranden, koffieplantages en kleurrijke kratermeren. Hét hoogtepunt van deze reis is zonder twijfel het Gunung Leuser Nationaal Park en een bezoek aan de orang-oetans die er leven. Je maakt tijdens deze reis in Indonesië een trekking van drie dagen onder leiding van lokale gidsen. Ze zoeken de sporen van neushoorns, gibbons en tijgers en hopelijk spot je de beesten dan ook in het echt! Je slaapt trouwens buiten onder een tentzeil: een ervaring die je nog lang zal bijblijven (tenzij je meteen in slaap valt).

Naar het Toba-meer trekken we voor de Batak-cultuur. Je maakt er een fietstocht, beklimt een vulkaan en relaxt er in warmwaterbronnen.

Via de begeleider maak je op het einde van de reis kennis met de bevolking van Aceh. Zij werden 10 jaar geleden geconfronteerd met een tsunami en hebben zich met een ongelooflijk positieve kijk weer uit de miserie gewerkt. Verbazingwekkend zijn de verhalen die je er zal horen.

Je reis naar Indonesië op en top beleven

Los van de bestemming, hangt er veel af van onze begeleider en de planning die hij/zij voor de groep zal opstellen. Je eigen inbreng tijdens een vertrekvergadering mag altijd. Zo kan je – waar mogelijk – zelf bepalen hoe je dagplanning er kan uitzien. Als jij nóg een vulkaan wil beklimmen terwijl de rest van groep ligt te ontspannen op het strand, kan onze begeleider die mogelijkheden dus voor je bekijken! Uiteraard enkel als de planning van de reis niet in het gedrang komt.

Beleving zal je sowieso in alle reizen naar Indonesië terugvinden. Hoe intens je dat ervaart, zal ook een beetje afhangen van jezelf. Maar onze begeleiders weten die beleving wel altijd goed te stimuleren!

Dimitri’s keuze: Flores, Lombok en Bali

Dimitri koos uiteindelijk voor de Joker-reis van Flores via Lombok tot Bali. “Maar als je voor een reis naar Indonesië kiest”, zo besluit Sara, “zou het mij verbazen dat je teleurgesteld naar huis komt.”

Bekijk alle groepsreizen van Joker naar Indonesië of hou de wekelijkse vliegpromoties in het oog!

Zelf op reis naar Indonesië, in groep of met je eigen reisgezelschap?

Misschien is dit ook interessant voor jou?