Overslaan en naar de inhoud gaan

Kleurrijke kratermeren, weelderig natuurschoon en een prachtige onderwaterwereld zijn slechts een tipje van de sluier van wat deze eilanden te bieden hebben. Aan avontuur geen gebrek: tijdens een 2-daagse boottocht zetten we voet aan wal voor een ontmoeting met de Komodovaraan, animistische dorpen onthullen hun tradities en een stevige beklimming van de Rinjanivulkaan trakteert ons op ongeziene vergezichten.

De hoogtepunten van deze reis

Groepreis Indonesië - Komodo National Park

De 2-daagse boottocht brengt ons naar het prachtige Komodo of Rinca Nationaal park , waarbij slapen op het dek, wildlife spotten en echt genieten tot de hoogtepunten behoren. 

Groepsreis Indonesië - Gili islands

Relaxen op 1 van de 3 Gili-eilanden vormt de perfecte ontspanning na de inspanning. 

Rinjani

Een actieve vulkaan beklimmen wordt beloond met een adembenemend zicht op de top. Het slapen aan de kraterrand onder een prachtige sterrenhemel maakt de ervaring alleen maar unieker.

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 DAG 1-2
Denpasar

We komen aan in Denpasar, Bali. We krijgen al een eerste indruk van het prachtige eiland door er een eerste nachtje te overnachten. 

2 DAG 3
Richting Flores

Na onze eerste overnachting in Indonesië, vliegen we naar Maumere op Flores. De bus brengt ons naar het dorpje Moni, gelegen tussen de rijstvelden op de flanken van de Kelimutuvulkaan.

3 DAG 4-10
Kratermeren van de Kelimutuvulkaan

Nog voor het ochtendgloren rijden we naar de top van de vulkaan met 3 kratermeren, elk met een andere kleur. Een korte wandeling brengt ons naar de rand. De volgende dag wandelen we langs kleine dorpen. De legendarische ikatdoeken worden hier geweven met manueel gesponnen katoen en natuurlijke kleurstoffen. Meerdere nachten homestay geeft inzicht in het leven van elke dag en leert ons meer over de lokale gebruiken. In de omgeving van Bajawa onthult de Ngadabevolking hoe ze oeroude animistische tradities combineert met haar christelijk geloof. Mysterieuze megalietgraven domineren het dorpsplein.

4 DAG 11-13
2-daagse boottocht

We komen aan in het levendige havenstadje Labuan Bajo. We maken ons klaar voor een grandioze 2-daagse boottocht. We slapen onder de blote hemel op het dek, spotten mantaroggen onder water en vliegende honden bij valavond. We ontdekken met de snorkel de meest pure en kleurrijke onderwaterwereld. Terug aan boord verrast de kok ons op de heerlijkste visgerechten. In het Nationaal Park van Komodo en Rinca staan we binnen de kortste keren oog in oog met een bloeddorstige varaan.

5 DAG 14-15
Van Sumbawa naar Lombok

We meren aan op het eiland Sumbawa en nemen een korte vlucht richting Lombok. In het kleine dorp Tete Batu ontspannen we nog even te midden van groene velden, tabaksplantages en weelderige weilanden. We maken er wandelingen tussen de prachtige rijstterrassen en bezoeken diverse ambachtsdorpjes in de buurt. Wie weet wagen we ons aan een sessie bamboeweven of pottenbakken.

6 DAG 16-18
Beklimming Rinjanivulkaan

We rijden naar Senaru. Hier wacht ons een mooie, sportieve uitdaging: een stevige 3-daagse beklimming van de Rinjanivulkaan. We genieten van overweldigende uitzichten, slapen in een tentenkamp en ontspannen in heerlijke warmwaterbronnen. Wie niet van klimmen houdt, kan genieten aan een ongerept, wit zandstrand of Lombok verder verkennen.

7 DAG 19-22
Ontspannen op de Gili-eilanden, cultuur opsnuiven in Ubud

Een verblijf op één van de paradijselijke Gili-eilanden en de heerlijke visgerechten halen ons er weer helemaal bovenop. In Bali bezoeken we tempels, en maken we kennis met Balinese dansen en de gamelan. Groene rijstterrassen en het gestileerd design van de leuke restaurantjes in Ubud maken van Bali een plaatje. We kunnen onze reis niet stijlvoller afsluiten.

8 DAG 23
Denpasar

Vanuit Denpasar keren we terug huiswaarts.

Vertrekdata en prijzen

De prijzen op de website zijn richtprijzen. Boek je vroeg, dan kunnen we jou de goedkoopste prijs garanderen. Lees hier hoe dit werkt.

Vertrek: 04/06/2021
Terug: 26/06/2021
Basisprijs: €2.024
+ 990 EUR budget
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Profiteer van het Vroegboekvoordeel tot en met 31/10/2020
Vertrek: 16/07/2021
Terug: 07/08/2021
Basisprijs: €2.519
+ 990 EUR budget
1 boeking
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Profiteer van het Vroegboekvoordeel tot en met 31/12/2020
Vertrek: 01/10/2021
Terug: 23/10/2021
Basisprijs: €2.035
+ 990 EUR budget
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Profiteer van het Vroegboekvoordeel tot en met 28/02/2021

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Denpasar en terug
 • Lijnvluchten Denpasar - Maumere en Bima - Lombok Airport
 • Voorschot 3-daagse boottocht t.w.v. € 70
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Bijkomende info

Snel boeken is de boodschap! Zo kunnen we tijdig alle noodzakelijke reservaties in orde brengen. Inschrijvingen worden 3 maanden voor vertrek afgesloten.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 14 / 07 / 2020
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder. De reis van Flores tot Bali is een zeer afwisselende reis. Je verkent enkele eilanden, elk met hun eigen karakter.

We starten de reis op het minder toeristische eiland Flores. Een weerzinwekkende natuur met verschillende landschappen en vulkanen die de uitzichten domineren. We wandelen naar kratermeren, animistische dorpen diep in de jungle, proeven van lokale ambachten en laten ons op sleeptouw nemen door boeiende verhalen over oude tradities.

Je krijgt de kans om al je zintuigen te gebruiken. Er is mogelijkheid om mee te koken, proeven van de lokale keuken en het dagelijkse leven.

We maken tijd om te relaxen alvorens in te schepen voor een 3-daagse boottocht die ons langs Komodo en Rinca brengt voor een ontmoeting met de bekende Komodovaraan en waar de magische onderwaterwereld je al zijn geheimen vertelt tijdens het snorkelen (of duiken, facultatief).

Op Lombok staat dé fysieke uitdaging van de reis ons te wachten: de beklimming van de Rinjanivulkaan.

Ontspannen doen we nog enkele dagen op de Gili-eilanden alvorens terug te keren naar Bali.

Actief is de reis dus zeker wel!

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt. We werken rechtstreeks met lokale partners zodat de gemeenschap kan meegenieten van onze inkomsten. Op Bali kiezen we voor kleinschalige guesthouses.

In de buurt van Maumere bezoeken we - als de planning het toelaat - een project dat kinderen én volwassenen met een problematische achtergrond begeleidt tot hun 18 jaar. Het doel is om ze structuur bij te brengen zodat ze vanaf dan op eigen benen kunnen staan in de maatschappij.

Ook onze homestays dragen bij tot een duurzame samenwerking met de mensen van de dorpen waar we verblijven. Een klein woordje Bahasa doet hier zelfs wonderen!

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier. De mensen zijn zeer toegankelijk. Op Flores slaat de jeugd al eens graag een praatje, benieuwd naar wat je doet in het leven. Met muziek kom je hier al een eind, want ook zij hebben oor naar onze Westerse muziek.

De gidsen die we gebruiken zijn vaak de brug tussen ons en de mensen ter plaatse. Met een portie geduld en wat extra lichaamstaal, onderga je de fijnste gesprekken. Een woordje Bahasa kan echter wel deuren openen! Net zoals een respectvolle houding.

Tijdens de homestays kan je wel al eens uitgedaagd worden voor een wedstrijd voetbal. Sommige groepen gingen al mee met een gezin naar de kerk. Een uitnodiging voor een special viering of ceremonie, daar gaan we graag op in!

Documenten

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor. Voor Indonesië heb je een internationaal reispaspoort nodig dat nog tenminste 6 maanden na dag van aankomst geldig is en dit in combinatie met een ticket voor uitreis.

Voor een verblijf tot maximaal 30 dagen heb je als Belg geen visum nodig. Tenminste als je in-en uitreis via een door hun geselecteerde luchthaven is.

Die volledige lijst vind je op: http://diplomatie.belgium.be/nl/.

Voor onze Joker groepsreizen heb je geen visum nodig.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport.

Specifiek voor deze reis: We maken zo veel mogelijk gebruik van het openbaar vervoer. De bus is dé ideale manier om tot een direct contact te komen met de lokale bevolking. Soms zijn de busritten lang en vermoeiend, vooral op het eiland Flores!

Om afgelegen plaatsen te verkennen of verschillende bezienswaardigheden te combineren op één dag kan het charteren van een minibusje een uitzonderlijk alternatief zijn. In de steden maken we gebruik van de plaatselijke vervoersmiddelen. En waar nodig doet het voetenwerk de rest.

Voor de meerdaagse boottocht charteren we een boot.

Voor de binnenvlucht Bima - Lombok Airport vliegen we met Garuda Airlines of Wings Air.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Specifiek voor deze reis: We logeren in gezellige pensions en hotelletjes, uitgebaat door lokale mensen. Zo leggen we vlotter contact met de lokale bevolking en leren we beter de eigenheid van het land kennen. In onze filosofie primeren eenvoud en gezelligheid. Comfort is soms minimaal maar we streven altijd naar een optimale prijs/kwaliteit verhouding.

Slapen in 3-, 4-, of meerpersoonskamers met regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

De toeristische infrastructuur op Flores is van mindere kwaliteit dan je op Bali of zelfs Lombok mag verwachten. Toerisme staat hier nog in zijn kinderschoenen. De mindere kwaliteit uit zich in minder sfeervolle tot soms kaal aangeklede kamers, geen handdoeken op de kamer, sanitair dat aan vernieuwing toe is, … Enkel in het drukkere Labuan Bajo zijn logies comfortabeler.

Tijdens de homestays overnachten we basic. De eerste homestay overnachten we in een traditioneel dorp in het midden van al het weelderige groen. We overnachten per 2 in een houten huis, vaak geen privé-kamer, waar ook de familie woont. We slapen op een matras (geen bedframe), voorzien wel van een muskietennet. Eten doen we steeds met de hele groep samen. De tweede homestay overnachten we in stenen huizen, ook per 2 bij mensen thuis. Hier hebben we wel een eigen slaapkamer. Eten doen we ofwel met de hele groep ofwel per twee bij de familie. Voor beide homestays geldt dat het sanitair basic is: een Franse hurktoilet en een waterbak met kommetje (mandi) om je verfrissen.

Op de boot is het vrij basic overnachten. We slapen meestal op het dek en krijgen een matje en deken, heel af en toe beschikken we over hutten. Aangeraden is om een eigen lakenzak mee te nemen. Ook eten doen we op de boot. Sanitair is meestal niet aanwezig, enkel een toilet op de boot. Een verfrissende duik in het water zorgt natuurlijk voor afkoeling.

Tijdens de beklimming van de Rinjanivulkaan logeren we in 2-persoonstenten en krijg je een slaapmat -en zak ter beschikking. Iedere avond wordt een kleine tent opgezet dat dienst doet als toilet. Iedere ochtend krijg je een wasbakje met warm water om je te verfrissen.

Op Bali en Lombok zijn de guesthouses en hotels van een degelijke kwaliteit.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn: Lokale restaurantjes, en voor wie wil eetstalletjes, marktkraampjes… dat zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Op Flores is ons menu afhankelijk van het seizoen; in Bali zijn vele ‘internationale gerechten’ verkrijgbaar en heb je ook heerlijke visschotels (kreeft, krab, scampi’s, ...) Gerechten waarvan je er zeker enkele moet proeven: ‘gado-gado’ (een typische groenteschotel), ‘saté’ (kleine stukjes vlees (lam, schaap, kip) op een houten stokje geprikt met nasi putih en pindasaus), ‘babi guling’ (geroosterd speenvarken - Balinese specialiteit), ‘bebek tutu’ (eend gewikkeld in bamboebladeren - een Balinese specialiteit).

Bagage

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering. - soepele reistas of rugzak en kleinere rugzak (noodzakelijk voor de beklimming van de Rinjanivulkaan)

 • warme trui

 • lakenzak

 • lichte katoenen kledij: geen shorts en andere ‘minimale’ kledij die de bevolking kunnen schokken, een losse maar respectvolle kledij wordt door hen erg gewaardeerd

 • lichte regenjas

 • zonnebescherming: pet, bril, crème

 • goede, stevige wandelschoenen

 • zwembroek, badpak of bikini

 • handdoek

 • eventueel snorkelgerief (ter plaatse niet de beste kwaliteit en niet genoeg voor heel de groep)

Geldzaken
Budget ter plaatse

Voor deze reis voorzie je een budget voor uitgaven ter plaatse, zoals aangegeven per vertrekdatum bij 'budget'.

Facultatieve activiteiten zitten niet in het budget ter plaatse vervat. Meer details over eventuele facultatieve activiteiten en hun prijs, zal je vernemen tijdens de vertrekvergadering.

Facultatieve activiteit: - duiken (3 duiken/ 1 dag, tussen IDR 1.100.000 en IDR 1.6450.000)

Het grootste deel van het budget wisselen we aankomst in Denpasar omdat er op het verdere traject amper mogelijkheden zijn om geld af te halen of te wisselen. Met jouw begeleider spreek je af hoeveel cash je best meeneemt.

Sinds 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestro-functie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet meer mogelijk om -buiten Europa- met een bankkaart te betalen of geld op te nemen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestro-functie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis nog gebruik wil maken van je kaart!

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Voor Indonesië zijn er geen verplichte inentingen nodig.

Medische voorzieningen

Deelnemers aan een Joker-reis moeten over een goede fysieke en mentale gezondheid beschikken.

Vaak trekken we met Joker naar afgelegen gebieden, soms op uren afstand van medische voorzieningen zoals dokter, apotheker en/of ziekenhuis. Voorzie steeds een basis EHBO-kit en je persoonlijke medicatie voor de gehele reisperiode. Informeer je begeleider over eventuele medische aandoeningen, medische bevoegdheid heeft hij echter niet. Bij ernstige medische problemen wordt beroep gedaan op lokale artsen.

Twijfel je over je fysieke conditie? Raadpleeg dan je (huis)arts voor je vertrek.

Vaccins en inentingen

Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden.

Er is malariarisico op het eiland Flores, weinig tot geen op Bali of Lombok. Bespreek dit met je arts of voor jou malariapreventie noodzakelijk is. Malariapreventie is een must. Malaria is een ernstige ziekte die overgedragen wordt via de malariamuskiet. Deze is vooral actief tussen zonsondergang en zonsopgang. Neem een goed insectenwerend middel mee. Gewone muggenmelk beschermt dikwijls onvoldoende tegen tropische muggen. Er wordt dan ook aangeraden om een anti-muggenprodukt op basis van minimum 50% diethyltoluamide (DEET) te gebruiken.

Dengue fever of knokkelkoorts komt veelvuldig voor. Deze ziekte doe je op door muggen die vooral van zonsopgang tot de middag actief zijn. Er bestaat geen andere preventie dan je altijd insmeren voor een goede bescherming!

Ook Zika komt voor. Hiervoor bestaat geen vaccin, noch behandeling. Gebruik de nodige insectenwerende middelen om je te beschermen.

Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie:

 • telefonisch reisadvies: 0902/88088 (24 uur op 24 uur)
 • website: www.itg.be
Conditie

Deze reis is geschikt voor iedereen met een goede lichamelijke conditie. Er komen wel enkele inspannende elementen in, maar de wandelingen zijn doorgaans niet zwaar.

In de buurt van Bajawa, Flores maken we een dagtocht of 2-daagse wandeling naar enkele animistische dorpen. Afhankelijk van de duur van de gekozen wandelingen stappen we hier een 6-tal uren per dag met uitgebreide stops in de verschillende dorpen die je amper met het openbaar vervoer kan bereiken. De omgeving is heuvelachtig, een pittige korte klim is daarbij niet uitgesloten.

In de buurt van Tete Batu, Flores maken we een korte wandeling tussen de rijstterrassen of vragen we een gids ons te leiden naar de verschillende ambachtsdorpen. Bedoeling is om hier voldoende rust te vinden alvorens de beklimming van de Rinjanivulkaan te starten.

Die vulkaan beklimmen, vergt sportiviteit en een portie doorzettingsvermogen, maar is in principe doenbaar voor iedereen met een goede lichamelijke conditie. Je draagt enkel je dagrugzak met voldoende drank voor 1 dag tijdens de beklimming. Eten, tenten en een slaapmatje worden meegenomen door ingehuurde dragers. De beklimming duurt 3 dagen en start met een stevige beklimming naar het eerste basecamp. Het eerste gedeelte gaat door de jungle en dus schaduwrijk gebied, eens boven de boomgrens stap je door een zanderige bodem en kan de zon meer inspanning van je vragen. We beginnen vroeg aan de klim zodat we in de namiddag kunnen genieten van een spectaculair uitzicht en een verbluffende zonsondergang boven de wolken. Reken erop dat je meer dan 1.800 hoogtemeters zal moeten overwinnen. Op dag 2 wandelen we 2.5 uur naar beneden, klauteren we over rotsen en smalle paadjes tot het kratermeer. Nog even ontspannen in de warmwaterbronnen en na een stevige lunch starten we onze 3 uur durende klim naar het 2de basecamp dat een uitzicht geeft op de indrukwekkende top van de Rinjani. We zullen een hele dag onderweg zijn maar op het einde van de dag worden we alweer steevast beloond met spectaculaire uitzichten. Dag 3 starten we zeer vroeg in de ochtend voor een pittige en steile beklimming naar de top van de vulkaan (reken zéker op 2 tot 3 uur). Het doel is om tijdig de zonsopgang mee te pikken! Deze beklimming hoef je trouwens niet verplicht te doen. De klimmers keren immers terug naar de plaats waar ze die ochtend vertrokken zijn. Na het ontbijt starten we dan met de lange afdaling, grotendeels zonder schaduw. Reken op een 1.500 hoogtemeters naar beneden. Kort na de middag komen we aan in het dorp waar we onze hoofdbagage hebben achtergelaten. De beklimming van de Rinjanivulkaan kan ook in omgekeerde richting beklommen worden waardoor de nachtelijke klim naar de top van Rinjani reeds tijdens de eerste nacht gebeurt.

Sommige deelnemers vinden de homestay mentaal inspannend omwille van het beperkte comfort en vinden het mentaal een uitdading om te leven met de locals, vooral ook om dat het moeilijk communiceren is. Er zijn niet veel dorpelingen die namelijk Engels kunnen en velen van ons zijn het Bahasa ook niet machtig.

Belangrijk zijn een ‘open mind’ en ‘positieve ingesteldheid’ die zorgen voor een betere vertering van eventuele hitte, andere voedingsgewoonten, de cultuurverschillen, het beperkte comfort, de lange afstanden en de vermoeidheid na geleverde inspanningen. Uiterst belangrijk is ook dat je uitgerust aan deze reis begint! Joker-reizen zijn per definitie actieve reizen!

Reisperiode en klimaat

Indonesië kent een tropisch klimaat: warm en vochtig met een droge oostmoesson van mei tot oktober en een natte westmoesson van november tot april. De temperaturen schommelen tussen 22 en 35°C. In de bergstreken is het wat koeler.

Ook tijdens de droge periode kan je je aan een tropische regenbui verwachten, wat voor een welgekomen afkoeling zorgt.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDAJ, die wordt begeleid door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je emailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Over Indonesië
Geografie

Indonesië is met meer dan 17.000 eilanden niet alleen de grootste eilandengroep ter wereld maar ook het grootste land in Zuidoost-Azië. Door zijn ligging, langs de 'Ring of fire', een seismologisch actieve regio, kent Indonesië jaarlijks een aantal aardbevingen en blijven vulkanen zo actief dat er af en toe eentje van zich laat horen. Helaas soms met desastreuze gevolgen. Laat je er vooral niet door afschrikken want de kans blijft gering dat je het zelf meemaakt en de bevolking weet hier op een correcte manier mee om te gaan. Bovendien zorgt deze activiteit voor heel wat verrassend natuurspektakel dat je van zeer dichtbij kan bewonderen.

Er zijn zo'n 6.000 eilanden die bewoond zijn. Het belangrijkste eiland - maar niet het grootste - is ongetwijfeld Java, het economische hart van Indonesië. Bali ken je ongetwijfeld van populaire badsteden. Daarnaast zijn bekende eilanden: Sumatra, Sulawesi en Lombok. Alle eilanden waren vroeger verbonden met elkaar maar door aardverschuivingen zijn de eilanden ontstaan. Tijdens een rondreis in Indonesië is er dus zonder twijfel ruimte voor ontspanning op een strand.

Ondanks dat het land bestaat uit een eilandengroep, deelt het toch grenzen met drie andere landen: Maleisië, Timor-Leste en Papua Nieuw Guinea. De eilanden bestaan vooral uit laagland aan de kusten, maar de grotere eilanden beschikken over een meer bergachtig gebied in het binnenland. Het hoogste punt van Indonesië is Puncak Jaya (4.884 m) in de provincie Papua.

Fauna en flora

Indonesië kent - na Brazilië - de grootste oppervlakte aan tropisch regenwoud, tenminste als overheden nauw toezien op de illegale houtkap. Dat deze regenwouden rijk zijn aan oeroude bomen, de grootste bloem ter wereld (rafflesia) en een grote variatie aan bloemen en planten hoeven we eigenlijk niet meer te zeggen. Er zijn verschillende flora van Indonesië bedreigd, waaronder de beroemde Rafflesia Arnoldii. De bloem heeft 2 jaar nodig om uit te komen en kan tot een meter in diameter worden. Op Kalimantan vind je de enige zwarte orchidee ter wereld.

En ook de dierenwereld is enorm en kent wel enkele unieke soorten zoals de Sumatraanse tijger en olifant, de orang-oetan en de gevreesde Komodovaraan. Sommigen van hen helaas met uitsterven bedreigd. Dat je op een eiland bezaaid met regenwouden al eens een ongewenst dier of insect tegenkomt, spreekt voor zich.

Staatsvorm

Indonesië is onafhankelijk verklaard sinds 17 augustus 1945. Sinds 1998 ontwikkelde Indonesië zich als een Democratische Republiek die gebaseerd is op de Pancasila, een staatsfilosofie die gebaseerd is op 5 principes: geloof in 1 God, ga altijd op zoek naar een consensus, wees rechtvaardig, draag nationale eenheid en solidariteit hoog in het vaandel. Het parlement heeft de wetgevende macht en de uitvoerende ligt bij de president. Er zijn om de 5 jaar verkiezingen en de huidige president is Joko Widodo.

Bevolking

Indonesië hoort bij de dichtsbevolkte landen ter wereld met in totaal 220 miljoen inwoners. De meesten mensen wonen op Java en Bali waar dan ook de meeste werkgelegenheid is. Er is een enorme etnische diversiteit, elk met hun eigen tradities, geloof en gewoontes. Tijdens je reis kom je ongetwijfeld met deze verschillen in contact, alsook met verschillende stammen die verspreid leven op de eilanden. Ook de uiterlijke verschillen tussen de talrijke identiteiten is enorm, te verklaren door de vele migratiegolven vanuit -vooral- Azië. Reizen langsheen meerdere eilanden, voelt ook alsof je telkens in een andere cultuur terecht komt. Er leven verschillende bevolkingsgroepen in Indonesië, waaronder de Javanen die met 40% de grootste bevolkingsgroep is. Verder heb je bijvoorbeeld nog de Soendanezen, de Maleisiërs en de Batak.

De gemiddelde leeftijd van de bevolking is 29.6 jaar. De levensverwachting is momenteel 72 jaar.

Economie

Vooral Java is op economisch vlak zeer belangrijk. In het algemeen kan je stellen dat hoe oostelijker je gaat, hoe minder economisch ontwikkeld de eilanden zijn. De verschillen in inkomsten zijn hierdoor enorm, ook werkloosheidscijfers liegen hier niet om.

De meeste mensen zijn werkzaam in de landbouw waar de belangrijkste voedingsgewassen rijst, maïs, cassave en suiker zijn. Rubber, palmolie, tabak, thee en koffie zijn bekende handelsgewassen. Er is 1 industrie die een sterke groei kent en dat zijn de krètèk-sigaretten, gemaakt van tabak, vermengd met grof gemalen kruidnagel.

Religie

Godsdienst is zeer belangrijk. Eerder vermelden we al dat het geloof in een almachtige God één van de vijf principes van hun ideologie is. De wet zegt dat je vrij bent in het kiezen van een godsdienst hoewel er wel beperkingen zijn. Met 220 miljoen inwoners en verschillende achtergronden bestaat er geen ander land ter wereld waar zoveel godsdiensten geaccepteerd worden. Ongeveer 87% van de bevolking hangt vast aan de islam wat meteen betekent dat Indonesië de grootste islamitische gemeenschap ter wereld heeft. Doch leven alle godsdiensten vredig samen.

Op elk eiland overheerst een bepaalde godsdienst dat meteen hun manier van leven bepaalt. Op Java komt men in aanraking met de tradities van de islam, Bali wordt dan weer overheerst door het hindoeïsme (de 2de grootste godsdienst van Indonesië), Flores en Sulawesi is meer het catholicisme toegewijd. Sumatra zijn toegewijde aanhangers van de islam. Boeddhisme is een godsdienst die weinig voorkomt.

Daarnaast zijn er nog heel wat traditionele godsdiensten waar het animisme als gemeenschappelijk element naar voor komt.

Lokale gebruiken en gewoonten

De cultuur, waarden en normen van de plaatselijke bevolking zijn anders dan wat we hier gewoon zijn. Probeer hier dus altijd rekening mee te houden, ga er bewust mee om en respecteer ten allen tijde hun tradities.

Pas je kledij zeker aan, afhankelijk van de regio waar je naartoe trekt. Uitdagende, opvallende kledij is in hun straatbeeld echt niet aanwezig. Je zal merken dat je sneller contact legt wanneer je op een voor hen aanvaardbare manier gekleed bent.

Als buitenlander denken kinderen snel dat je Engels spreekt. Ze komen maar al te graag een praatje slaan om hun Engels te oefenen. Vaak is dit ook een schoolopdracht: met de klas trekken ze naar een toeristische trekpleister en moeten ze via vragen hun Engels oefenen met buitenlanders. Bovendien zijn ze altijd geïnteresseerd in wie je bent.

Geef nooit dingen aan iemand met je linkerhand, dit toont van weinig respect.

In Indonesië gaat men discussies of ruzies uit de weg, daarom is het vinden van een consensus tussen beide partijen voor hen enorm belangrijk.

Tijdsverschil

Indonesië heeft 3 tijdzones. Zo kent het eiland Java een tijdverschil van 7 uur in de winter en 6 uur in de zomer met ons land. Sumatra slechts 6 uur later dan bij ons in de winter.

Elektriciteit

Een wereldstekker is niet nodig. Belgische stekkers passen op Indonesische stopcontacten. Voltage is 230.

Veiligheid

Het reisadvies voor Indonesië kan je raadplegen op http://diplomatie.belgium.be/nl.

We onthouden alvast dat in Indonesië algemeen veilig kan gereisd worden. Toch kampt het land, net zoals België, met terreurdreiging. Omdat de veiligheid van onze deelnemers voorop staat volgen wij de situatie nauw op. Mocht door verdere ontwikkelingen de veiligheid in het gedrang komen, zullen wij in dat geval de gepaste maatregelen nemen.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe flexibel reis je als individu in een groep?

Elke reis bij Joker is uniek. De reisroute loopt langs minder platgetreden paden dankzij onze jarenlange ervaring en goede contacten ter plaatse. Alle reizen worden daarnaast nog unieker doordat elke groep mee de reis invult. Hoe dan?

Elke reis is dankzij onze reisbegeleiders op maat van de deelnemers, de groep en de lokale omstandigheden. Al tijdens de vertrekvergadering speelt de reisbegeleider in op de interesses van de groep. Wil er iemand salsales volgen in Cuba en gaat de rest er liever mojito’s leren mixen? Je begeleider doet zijn uiterste best om het voor elkaar te krijgen! Net zo met een festival of een andere niet te missen gebeurtenis: dan passen we de reisroute aan als het kan en in samenspraak met de groep.

Omdat we iedereen een prachtreis willen bezorgen, zorgen we ervoor dat er voldoende flexibiliteit en vrijheid is. Ook als dat betekent dat je liever een namiddag op je eentje wat onderneemt.

Hoe zit het met het comfort op reis?

Het comfort is eenvoudig. We overnachten in kleinschalige hotels en guesthouses, die –waar mogelijk- in handen zijn van plaatselijke families. Op bepaalde reizen gaan we kamperen of logeren we tijdens een homestay bij de mensen thuis (en daar spreken we dan nog láng van)!  De kamerverdeling kan wisselen van dag tot dag. Meestal deel je een kamer met 2 of meer reisgenoten en soms zijn de kamers gemengd. Heb je vragen over het comfort? Contacteer een Joker-reiskantoor: zij kunnen je specifieke vraag dan doorspelen naar de Joker-medewerkers die de reizen samenstellen.

Reizen we uitsluitend met openbaar vervoer?

Ter plaatse reizen we meestal met het openbaar vervoer. We streven naar een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot futuristische monorails! We kunnen ook vervoer huren om op plekken te komen die anders onbereikbaar zijn. Een exclusieve collectie aan voertuigen, want zelden neem je ze thuis in het straatbeeld waar!

Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 30% bij inschrijving. Het saldo volgt 6 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".

Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.