Overslaan en naar de inhoud gaan

Deze reis geeft je een mooi idee van de gevarieerde schoonheid van de Indonesische archipel. Je begint rustig aan in en rond het Javaanse Yogyakarta met lokale marktjes, de Borobodur en de tempels van Prambanan, een fietstocht door de rijstvelden. Dan trek je verder naar het oosten van Java voor de ultieme vulkaanervaring bij de Bromo en Ijen-krater. Tijd om over te steken naar het groene eiland Bali, met zijn levendige en kleurrijke hindoe-cultuur, de kunstenstad Ubud, machtige rijstvelden, een dorpjes-fietstocht, dolfijnen spotten, een heerlijke keuken en een deugddoende massage! Het laatste deel van de reis speelt zich af op het eiland Sulawesi. Hier onderneem je een pittige trekking in het paradijselijk regenwoud, langs rijstvelden en typische dorpjes van de Toraja's, gekend om hun eeuwenoude begrafenisriten.

Wij werken voor dit programma samen met een gespecialiseerde partner (AR).

De hoogtepunten van deze reis

Trekking
Trekking

Een 3-daagse trekking met overnachtingen in traditionele woningen.

Borobodur
Borobodur

Bezoek de vele tempels met als hoogtepunt de boeddhistische tempel Borobodur.

Rijstveld
Rijstveld

Wandelen en fietsen tussen de immens groene rijstvelden.

Programma

Programma

A Dag 1-2
Internationale vlucht en aankomst in Yogyakarta

Internationale vlucht (niet inbegrepen)

Onthaal en transfer naar je logies, een gezellig guesthouse in het centrum van de stad. De rest van de dag ben je vrij om te bekomen van de vlucht en te relaxen aan het zwembad.Overnachting in een guesthouse met zwembad, Yogyakarta

A Dag 3
Becaktour Yogyakarta (O)

Per becak, de typische fietstaxi, start je de verkenning van Yogyakarta. Het grote voordeel van de becak is dat je op je eigen ritme de stad kan ontdekken en rustig alle indrukken kunt opnemen. Bovendien kennen de meeste becak chauffeurs de stad op hun duimpje en zullen ze je met plezier naar enkele van de bekendste bezienswaardigheden brengen. Je bezoekt o.a. de Taman Sari, een prachtig lusthof dat eertijds werd aangelegd voor de sultan en zijn familie en het Kraton, een voormalig 18de-eeuws sultanpaleis. Je houdt halt bij de uitgestrekte markt Pasar Beringharo, waar zich ook de 200 jaar oude moskee Mesjid Agung bevindt en ontdekt er heel veel nieuwe producten (waaronder onbekende groenten en fruit). Ook een kennismaking met de beroemde batikcultuur van Yogya (sinds 2009 op de lijst van Unesco-werelderfgoed) mag niet ontbreken. In de namiddag ben je vrij. 

Overnachting in een guesthouse met zwembad, Yogyakarta.

A Dag 4
Fietstocht op het platte land en bezoek aan Prambanan (O)

In de voormiddag maak je een fietstocht langs dorpjes en tussen rijstvelden en krijg je een mooi beeld van het dagelijks leven op het vruchtbare en kleurrijke Java.  Onderweg bezoek je een lokale markt en enkele kleine traditionele huisnijverheden. In de namiddag breng je een bezoek aan het hindoeïstisch tempelcomplex van Prambanan, dat gebouwd werd tussen de 8ste en 10de eeuw. Oorspronkelijk telde het 244 tempels en er zijn er slechts enkele gerestaureerd. De tempelsite is nog steeds niet volledig toegankelijk sedert de laatste aardbeving.
Vanaf mei worden er bij de Prambanan-tempel openluchtvoorstellingen gebracht. Je kan ter plaatse beslissen of je deze voorstelling wenst bij te wonen (richtprijs € 40 p.p. inclusief uitgebreid buffet).

Overnachting in een guesthouse met zwembad, Yogyakarta

A Dag 5
Raften en Borobudur (O-L)

In de voormiddag waag je je aan een niet te moeilijke rafting (type II à III) op de Elo Rivier, die zich hier sierlijk doorheen de tropische plantenweelde kronkelt. Onderweg zie je mooie taferelen uit het dagelijks leven van de Javanen; mensen die leven aan de rivier, kinderen die komen zwemmen, vissers... Na de lunch breng je een bezoek aan Borobudur (8ste-9de eeuw), het grootste boeddhistische heiligdom én een van de indrukwekkendste bouwwerken ter wereld.  Samen met Prambanan, is deze tempel de getuige bij uitstek van de zgd. Hindoeïstisch-boeddhistische periode die Indonesië heeft gekend van 200 tot 1400. Wie niet houdt van rafting, kan kiezen voor een unieke wandeling in de stad waarbij je plekjes ontdekt die normaal voor toeristen verborgen blijven. 

Overnachting in een guesthouse met zwembad, Yogyakarta (lunch inbegrepen)

B Dag 6
Van Yogyakarta naar Tumpang (O)

Na een vroeg ontbijt word je naar het treinstation in Yogyakarta gebracht en heb je een dag vullende rit per trein oostwaarts naar de stad Malang voor de boeg. Ooit was dit het centrum van de koffie- en suikerteelt, gedomineerd door Nederlandse en Chinese magnaten. De koele heuvels in de omgeving waren aantrekkelijk voor de kolonialen, maar de handel moest uiteraard in de stad gebeuren. Vandaag is het een drukke stad, het establishment Toko Oen herinnert aan deze vervlogen tijden. Bij aankomst in Malang word je opgepikt en verder gebracht naar het kleine dorp Tumpang bij het nationaal park van Bromo-Tengger.

Overnachting in een eenvoudige homestay, Tumpang

C Dag 7
De zee van zand - Bromo (O)

Na het ontbijt vertrek je voor een avontuurlijke rit door het nationaal park. De Tengger, de op één na kleinste etnische bevolkingsgroep van Java, is een bergvolk dat leeft op de hellingen van de Gunung Bromo, een 2392 m hoge actieve vulkaan met een immense krater die de ‘zee van zand’ wordt genoemd. In Jemplang word je gedropt om doorheen deze vulkanische zandzee en langs een niet toeristische route in een 4-tal uren (vlak terrein, ca. 16 km) naar je logies in Cemoro Lawang te wandelen. Het is een klein dorpje op de kraterrand en op 2360 m hoogte. 

Overnachting in een eenvoudig, maar uniek gelegen hotel met zicht op Mt Bromo, Cemoro Lawang

D Dag 8
Mt Bromo en rit naar Bondowoso (O)

Zeer vroeg uit de veren om doorheen de vulkanische zandzee naar de Bromo vulkaan te wandelen en de trappen naar de kratterand te beklimmen voor een unieke zonsopkomst. Je kan er ook voor kiezen om per jeep (exclusief) naar het uitkijkpunt van de Penanjakan te rijden van waaruit je een prachtig zicht hebt op de vulkanen Bromo, Batok en Semeru, de hoogste vulkaan van Java.
Het is ook een moment om even stil te staan bij de tegelijk verwoestende én leven gevende kracht van de vulkanen. Indonesië ligt immers in de ‘Ring van Vuur’, een vulkanisch erg actief gebied, en kent zo’n 10 vulkaanuitbarstingen per jaar (die overigens vrij accuraat kunnen worden voorspeld door de vele seismografische stations). Het is aan de mineraalrijke vulkaanas, die zich verspreidt over het omringende land en door waterlopen verder wordt meegevoerd, dat Indonesië zijn vruchtbare grond te danken heeft. De nog actieve Bromo (2392 m) is de meest indrukwekkende vulkaan in Oost-Java qua ligging. De Tenggerese beschouwen de Bromo als heilig en houden er jaarlijks een offerfeest (kesada).
Na het ontbijt transfer naar Bondowoso, uitvalsbasis voor een bezoek aan het Ijen-kratercomplex. Het is een woeste en weinig bezochte streek, waar de bewoners leven van de koffieteelt en zwavelontginning. 

Overnachting in een hotel met zwembad, Bondowoso

E Dag 9
IJen en doorreis naar Bali (O)

Voor de excursie naar het Ijen-kratercomplex moet je opnieuw zeer vroeg opstaan. De rit van bij Bondowoso naar Ijen neemt min. twee uur in beslag. Je klimt in een paar uur naar de rand van de Ijen-krater, van waarop je bij helder weer een haast onwerkelijk schouwspel ziet: boven het turkooizen water verschijnen plotseling slierten gele zwavelstoom, die na enkele seconden weer even onverwacht verdwijnen. Maar er is ook de harde realiteit, nl. die van de zwaveldragers. Deze mannen gaan twee tot drie keer per dag omhoog om in de krater zelf zwavel te kappen, waarbij toxische gassen en vloeistoffen vrijkomen, en zeulen vervolgens 60 tot 80 kg zwavelbrokken weer naar beneden. Zwaveldrager is een stiel die van vader op zoon wordt doorgegeven, ook al heeft dit beroep een serieuze impact op hun levensverwachting…
Na deze lonende inspanning reis je verder naar de oostkust waar je in de haven van Gilimanuk de ferry naar Bali neemt. De overzet duurt ongeveer 45'.  In de vooravond bereik je Lovina, aan de noordkust van Bali. Lovina Beach is de verzamelnaam voor een aantal kustplaatsjes en donkere stranden die het vakantieoord vormen. Je neemt je intrek in een mooi hotel op 150 m van het strand.

Overnachting in een charmehotel met zwembad, Lovina

F Dag 10
Vrije dag in Lovina (O)

Een vrije dag in Lovina is makkelijk ingevuld: je kan zwemmen of snorkelen in het heldere water of gewoon relaxen bij het zwembad van het hotel. Wil je het toch actiever dan kan je kiezen voor één van de begeleide wandelingen die het hotel aanbiedt. Dit kan je ter plaatse regelen.
Je hebt ook de keuze tussen twee excursies (inclusief): 's ochtends vroeg dolfijnen spotten of een prauwtocht op zee bij zonsondergang.

Overnachting in een charmehotel met zwembad, Lovina

G Dag 11
Ongekend Oost-Bali (O-D)

Oost-Bali was vroeger het gebied van drie vorstendommen: Klungklung, Bangli en Karangasem. Hierdoor vind je er vele oude tempels en paleizen terug, zoals ook het waterpaleis van Tirtagangga waar je kan gaan zwemmen in het heerlijk koele bergwater. Mooie dorpjes liggen er verscholen in een schitterend diepgroen landschap van kunstige rijstterrassen.  Je neemt je intrek in een mooi huis met grote tuin omringd door palmbomen en bamboebossen. Wie van rust, natuurgeluiden (gekko’s, krekels, ...) en een goede keuken houdt zal zich hier zeker op zijn plaats voelen.
Na de lunch neemt je lokale gids, die hier geboren en getogen is, je mee voor een wandeling van ca. 3 uur waarbij je veel leert over de bloemen, planten en andere gewassen die hier gedijen. 's Avonds geniet je van een typisch Balinese specialiteit: 'bebek betutu' (= gestoomde eend) of 'ayam betutu' (= gestoomde kip).

Overnachting in een guesthouse, Ababi (avondmaal inbegrepen)

G Dag 12
Dagtocht op het Balinese platteland (O-D)

Vandaag maak je een pittige tocht langs Balinese erfjes, schitterende rijstvelden en prachtige uitzichtpunten. Je maakt kennis met de bevolking in de dorpen en op de rijstvelden, je ontmoet schoolkinderen, leert over de natuur en het dagelijks leven van de Balinezen. Avondmaal in het guesthouse waar je van op je terras al de opgedane indrukken rustig kan verwerken.

Overnachting in een guesthouse, Ababi  (avondmaal inbegrepen)

H Dag 13
Fietstocht en transfer naar Ubud (O-L)

In de voormiddag maak je een mooie fietstocht* in de omgeving van Tirtagangga. 
Na de lunch transfer naar Ubud, het culturele hart van Bali. Hier vind je ongetwijfeld de beste dansers en kunstenaars van heel Bali. Hoewel toeristisch en druk, is men er vrij goed in geslaagd een evenwicht te vinden tussen traditionele cultuur en toerisme. Bovendien kan je hier erg lekker eten. Je hotel ligt in het noorden van de stad, in een oase van groen op een 4-tal km van het centrum. Hier is absolute rust verzekerd.  Bij helder weer kan je ’s morgens maar liefst 3 vulkanen zien! Een mooie wandeling vanuit het hotel brengt je langs rijstvelden naar het centrum van Ubud.  Het centrum is ook bereikbaar met een gratis shuttledienst of per taxi.
’s Avonds woon je een voorstelling van een kecak (vuur- en trancedans) bij waarvan de naam verwijst naar het ritmische ‘cak’-geluid.

*Deze fietstocht kan worden vervangen door een fietstocht 'downhill' van bij Kintamani naar Ubud. Deze fietstocht is geheel niet inspannend aangezien je vooral bergafwaarts fietst. De 'standaard' fietstocht in en rond Tirtagangga is authentieker aangezien ze een minder toeristisch circuit volgt en ook meer 'trapwerk' vereist.

Overnachting in een hotel met zwembad, Ubud. (lunch inbegrepen)

H Dag 14
Vrije dag Ubud (O)

Je kan een bezoek brengen aan Monkey Forest, een workshop Balinees koken volgen, één van de vele kunstgalerijen binnenstappen of een wandeling of fietstocht maken langs de rijstvelden waarbij je de zogenaamde kunstenaarsdorpjes passeert. Ubud is niet alleen het culturele hart van Bali, ook shopping liefhebbers worden hier meer dan verwend.  De kunst van het afbieden (‘tawarren’) kan je oefenen op de kleurrijke markt waar je een enorm aanbod aan 'handicrafts' vindt.  In de uitgebreide informatiebundel vind je heel wat tips voor uitstappen in en rond Ubud. 

Overnachting in een hotel met zwembad, Ubud

I Dag 15
Vlucht naar Sulawesi en doorreis naar Rantepao (O)

Ochtendlijke transfer naar Denpasar voor de vroege vlucht naar Makassar in het zuiden van Sulawesi. Vanuit Makassar reis je noordwaarts naar het centraal gelegen Rantepao, het hart van Tana Toraja. Deze transfer neemt een ganse dag in beslag.

Ovenachting in een eenvoudig hotel, Rantepao

j Dag 16
Uitstap in Torajaland (O)

Bezoek aan de regio rondom Rantepao, waarbij je wat opsteekt over de intrigerende begrafeniscultuur van de lokale Toraja-bevolking: de rotsgraven met ‘tau tau’ of grafbeelden in het dorp Lemo, de ‘erong’ of hangende graven in het dorp Kete Kesu en het boomgraf voor baby’s in Tampangallo. Ook een bezoek aan de –exotische– markt is de moeite waard.
Tijdens je verblijf in Tana Toraja probeer je zeker een begrafenisceremonie van nabij mee te maken. Deze gecompliceerde begrafenisriten zijn bedoeld om de ziel van de overledene veilig over te brengen naar de volgende wereld. Ze verschillen per streek en status van de overledene en gaan vaak gepaard met het slachten van varkens en buffels (niet geschikt voor gevoelige zielen).

Ovenachting in een eenvoudig hotel, Rantepao

K Dag 17-19
3-daagse trekking (O-L-(D))

Trekking in de prachtige tropische natuur van de regio rondom Rantepao, Tana Toraja of het (hoog)land van het Toraja-volk genoemd. Je overnacht in traditionele dorpjes, soms in een typisch ‘tongkonan’-huis in de vorm van een boot (wat verwijst naar de voorouders die in een storm zouden zijn aangespoeld en hun bootjes als dak gebruikten). De tocht brengt je langs de rijstvelden en plantages van de Panclambaran-vallei en eindigt in de bergstreek Sesean, met mooie zichten op spectaculair aangelegde rijstterrassen.  Op dag 19 slaap je terug in Rantepao.

2x overnachting bij mensen thuis. (lunch en avondmaal inbegrepen)
Ovenachting in een eenvoudig hotel, Rantepao. (lunch inbegrepen)

L Dag 20
Transfer naar en bezoek van Makassar (O)

Lange transfer terug richting zuiden naar Makassar.  Je sluit de reis af met een bezoek aan de stad, van oudsher een druk handels- en scheepvaartcentrum, flanerend op de boulevard langs de kust, met talrijke eetstalletjes...

Overnachting in bungalows op het water, Makassar

L Dag 21-22
Terug naar huis (O)

Transfer naar de luchthaven van Makassar (niet inclusief) voor de terugvlucht.

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. We illustreren het aangeboden comfortniveau met enkele voorbeeldfoto's. Bij offerteaanvragen stellen we per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Opties

Algemene opties
Laat Joker je een vluchtvoorstel doenPrijs op aanvraag

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze vergezeld zijn van minstens 2 volwassenen.

Inbegrepen in de basisprijs

 • Alle overnachtingen zoals vermeld.
 • Alle vermelde transfers.
 • Maaltijden zoals vermeld in het dagschema (O, L, A), ontbijt overal inclusief
 • Al de excursies zoals beschreven in het dagschema (inclusief vervoer, inkomgelden en waar vermeld plaatselijke gids).
 • Ticket voor Kecakdans.
 • Eén uur traditionele massage in Yogyakarta en in Lovina.
 • Uitgebreid informatiepakket van de reis.

Niet inbegrepen

 • Internationale vluchten.
 • Binnenlandse vlucht van Denpasar naar Makassar op dag 15.
 • Evt. optionele activiteiten en andere uitstappen.
 • Overige maaltijden (zie dagschema -, O, L, A).
 • Persoonlijke uitgaven en dranken.
 • Fooien.
 • Evt. verzekering.

Prijs

€ 2545 per persoon (o.b.v. 2 deelnemers)
€ 2465 per persoon (o.b.v. 3 deelnemers, driepersoonskamer)
€ 2340 per persoon (o.b.v. 4 deelnemers, 2 tweepersoonskamers)
€ 2290 per persoon (o.b.v. 5 deelnemers, 1 tweepersooonskamer en 1 driepersoonskamer)
€ 2285 per persoon (o.b.v. 6 deelnemers, 3 tweepersoonskamers)

* Deze prijzen zijn geldig voor reizen in 2020.

Toeslagen

 • Eenpersoonskamer: op aanvraag
 • Vlucht Palopo – Makassar ipv de lange transfer: op aanvraag

Kortingen

Wandeltocht in Yogyakarta ipv rafting: € 10

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijg een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker boekt 6 maanden voor afreis. Bekijk de voorwaarden

Bijkomende info

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
het hele jaar door

Wandelniveau

1 tot 2 stappertjes. In deze reis zitten geen zware activiteiten. Zowel de wandelingen als de fietstochten zijn geschikt voor iedereen met een normale fysieke conditie. De wandeling naar het logies bij de Bromo vulkaan verloopt over vlak terrein en zandige ondergrond. De zwaarste tocht is die naar de kraterrand van de Ijen vulkaan. Deze is behoorlijk pittig door de steile helling, maar slechts een korte inspanning. 

Bagagevervoer

Je draagt enkel je dagrugzak tijdens wandeltochten of fietstochten. Af en toe moet je je bagage misschien over een korte afstand dragen maar nooit verder dan van de wagen naar de receptie of je kamer in het logies.

Logies

Je logeert steeds in verzorgde hotelletjes en guesthouses, regelmatig met zwembad.

Yogyakarta: Zeer goed gelegen en gezellig guesthouse met een mooie kleine tuin en zwembad, eenvoudige maar propere kamers met privé badkamer. 

Tumpang: Eenvoudige en kleine homestay met tuin. Kleine bungalows met privé sanitair en warm water.

Cemoro Lawang: Eenvoudig, maar uniek gelegen hotel aan de rand van de krater. Privé sanitair op de kamer, maar basic comfort.

Bondowoso: Klassiek middenklasse hotel met binnenzwembad.

Lovina: Mooi hotel vlakbij het strand. Sfeervolle kamers in bungalowstijl met privaat sanitair. Twee mooie zwembaden, prachtige tuin en openluchtrestaurant.

Tirtagangga: Charmant huis met prachtig terras en tuin, gelegen in een van de vele dorpjes in de bergachtige streek nabij Tirtagangga in Oost-Bali. Het huis beschikt slechts over twee kamers met elk een eigen badkamer (toilet, wastafel, douche met koud en warm water). 

Ubud: Klein persoonlijk hotelletje op 4 km ten noorden van Ubud en temidden van het tropisch groen. Het telt slechts 11 kamers, bezit een prachtige tuin, een klein zwembad en tevens een kleine spa. Iedere kamer is voorzien van een eigen badkamer met toilet en douche met warm water, een muskietennet aan de bedden, een kluisje en een ruim balkon met schitterend uitzicht. Het hotel is koel gelegen (meer dan 400 m boven de zeespiegel) waardoor een ventilator op de kamer volstaat. In het gezellige restaurant wordt een lekker ontbijt geserveerd.

Rantepao: Eenvoudig maar goed hotel, gelegen aan de Sadding-rivier en met zicht op de rijstvelden.

Makassar: Comfortabel hotel met buitenzwembad, mooi gelegen aan het water van de Pantai Losori rivier. 5 min. per taxi naar de haven en het stadscentrum. De kamers zijn in lokale architectuur ingericht (veel hout) en voorzien van eigen terras en privaat sanitair. 

Tijdens de trekking op Sulawesi overnacht je 2 x bij mensen thuis (zéér eenvoudig)

Reisdocumenten

Voor Indonesië heb je een reispas nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. Je reispas moet nog 6 maanden geldig zijn vanaf de datum van terugkeer uit Indonesië. Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Ook minderjarigen dienen in het bezit te zijn van een reispas. 

Een visum is niet nodig voor een verblijf van minder dan 30 dagen.

Wat je moet weten over deze reis

Over Indonesië

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Andere individuele reizen die je kunnen interesseren