Overslaan en naar de inhoud gaan

Over  Ghana

Geografie

Ghana ligt in West-Afrika. Het grenst in het westen aan Ivoorkust, in het noorden aan Burkina Faso, in het oosten aan Togo en in het zuiden aan de Golf van Guinea. De hoofdstad is Accra, een stad gelegen aan de kust en met haar 2 miljoen inwoners, de grootste stad van het land.

Het landschap is gevarieerd: een kust met stranden en palmbomen en een groene zuiden met enkele plukken regenwoud. Echter hoe verder weg van de kust, hoe vlakker en droger het landschap wordt. In het oosten bepaalt het Voltameer het uitzicht. Dit gigantische meer van 8.502 km², kwam tot stand toen in 1965 de Akosombodam werd gebouwd. De bouw verplichtte 78.000 mensen te verhuizen. Vandaag levert de dam elektriciteit aan een groot deel van het land. Mount Afadjato is met zijn 885 m de hoogste berg van het land en ligt in de Voltaregio, kort bij de grens met Togo.

Fauna en flora

In Ghana tref je verschillende planten- en boomsoorten zoals de acacia en de kokospalm. Dankzij de vele vogelsoorten die er voorkomen is het land vooral een paradijs voor vogelliefhebbers. In de natuurreservaten zijn er o.a. apen, antilopen en buffels te vinden.

Staatsvorm

Sinds 1992 kent Ghana een democratisch en stabiel landsbestuur waar verschillende bevolkingsgroepen vreedzaam naast elkaar leven. Alleen in 1994 vond er in het noorden van het land een burgeroorlog plaats, de Parelhoenoorlog. Nana Akufo-Addo is zowel staatshoofd als regeringsleider (sinds 2016).

Ghana kent nochtans een woelig verleden waar achtereenvolgens Portugese ontdekkingsreizigers en handelaren en Nederlandse ondernemers op zoek gingen naar goud, maar ook ivoor, peper en slaven. Toen de slavernij werd afgeschaft verkocht Nederland in 1872 al haar bezittingen aan de Britten en werd 'Goudkust' een Engelse kroonkolonie. Onrechtvaardige handelsvoorwaarden leidden tot verzet wat het land uiteindelijk in 1957 onafhankelijkheid opleverde. De eerste president voerde een socialistisch beleid en zetten een staatseconomie op. In 1966 brachten militairen hem ten val. Daarna volgden meerdere machtswisselingen, tot in 1992 een nieuwe grondwet politieke rust bracht.

Bevolking

In Ghana leven ongeveer 27 miljoen inwoners, bestaande uit 98,5 % zwart-Afrikanen die verschillende stammen vormen en 1,5% Europeanen en andere afkomsten. De belangrijkste stammen zijn: Akan 47.5%, Mole-Dagbon 16.6%, Ewe 13.9%, Ga-Dangme 7.4%, Gurma 5.7%, Guan 3.7%, Grusi 2.5%, Mande-Busanga 1.1%. Vele stammen, dat resulteert in verschillende inheemse talen zoals het Asante 16%, Ewe 12.7% en Fante 9.9%. Het Engels is de officiële taal (overheid en onderwijs).

Per jaar groeit de bevolking met ongeveer 2%. De bevolking is jong: 57% is jonger dan 25 jaar. Slechts 5% van de bevolking is boven de 65 jaar. De levensverwachting van een Ghanese man is gemiddeld ca. 64 jaar, van een vrouw 69 jaar. Naar schatting waren in 2015 274.000 mensen besmet met het HIV-virus en stierven 12.600 mensen ten gevolge van AIDS.

Ongeveer 54% van de bevolking woont in de steden. De grootste steden zijn Kumasi (2,6 miljoen inwoners) en Accra (2,3 miljoen inwoners.

Economie

De officiële munteenheid van Ghana is de New Cedi.

De economie in Ghana steunt voornamelijk op de landbouw (cacao, rijst, cassave, mais, bananen, pindanoten). De belangrijkste exportproducten zijn echter cacao (35% van de totale export) en goud. De grootste goudreserves liggen in het zuidwesten van het land. In 2011 werd voor de kust een groot olieveld in productie genomen. De Ghanese olie is van hoge kwaliteit maar de enige raffinaderij van Ghana is ongeschikt om de olie te raffineren. Gezond macro-economisch bestuur samen met hogere prijzen voor olie, goud en cacao zorgden in 2012 voor een groei van het BNP met 7%. Nu is de jaarlijkse groei ongeveer 3.5%.

Religie

Het zuiden van Ghana is overwegend christelijk (71.2%), in het noorden zijn de moslims het sterkst vertegenwoordigd (17.6%). De scheidingslijn tussen beiden bevindt zich in het midden van het land. Naast deze 2 grote wereldgodsdiensten zijn er aanhangers van inheemse religies. De meeste Ghanezen mixen bovendien hun christelijke of islamitische overtuiging met animistische en traditionele rituelen. Gelukkig zijn Ghanezen zeer tolerant en alle onderlinge verschillen worden moeiteloos geaccepteerd. Het geloof is in het straatbeeld sterk aanwezig. In het zuiden dragen ondermeer winkels, bussen en scholen een naam of slogan met daarin God of Jezus. En elke mogelijke christelijke stroming heeft wel een kerk in het land. Veel van die kerken verzorgen er onderwijs en doen er ontwikkelingswerk.

Lokale gebruiken en gewoonten
  • Een begroeting in Ghana is steeds hartelijk en uitgebreid en de ‘Ghanian handshake’ is er heel populair. Ze drukken dan de middenvingers tegen elkaar en laten die 'klikken' tegen de handpalm. Zeker proberen!

  • Bij een meer formele ontmoeting hoort een uitgebreide voorstellingsronde. Be prepared!

  • Ghanezen maken een 'tsssss'-geluid om iemands aandacht te trekken.

  • Wil je een dorp bezoeken op het platteland dan ga je eerst langs bij de chief. Een cadeautje hoort daarbij.

  • In Ghana wordt de linkerhand beschouwd als onrein, dus je moet steeds je rechterhand gebruiken bij het eten. Bovendien is het ongepast om voorwerpen te overhandigen of aan te pakken met de linkerhand.

Tijdsverschil

In Ghana is het in onze wintertijd 1 uur vroeger, in onze zomertijd is het 2 uur vroeger.

Elektriciteit

De netspanning in Ghana bedraagt 230 volt. De stopcontacten zijn van het type D en G. Je neemt dus best een wereldstekker mee.

Veiligheid

Over het algemeen kan je in Ghana veilig reizen en zijn er geen bijzondere veiligheidsproblemen. In het noorden kunnen er af en toe etnische spanningen voorkomen. Diefstal kan een probleem zijn, vooral op drukbezochte plaatsen.

Het reisadvies kan je checken op:

http://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen/afrika/ghana/ra_ghana.jsp