Overslaan en naar de inhoud gaan

Je onderdompelen in het Afrikaanse tempo, de lokale cultuur, leven met en onder de mensen, daar gaat het om tijdens deze reis! Een week samen met Ghanese jongeren-studenten beleven, logeren bij een lokale familie, de handen uit de mouwen steken bij een sociaal project…. Ook op onze lijst: watervallen, kleurrijke marktjes, het uitgestrekte Voltameer en fietsen door groene velden. 

In juli 2021 wordt deze reis opnieuw georganiseerd, maar met een verkort programma van 16 dagen. Hierin zal o.a. het Mole National Park opgenomen worden.

De hoogtepunten van deze reis

ghana

De supervriendelijke Ghanese bevolking

ghana

Meehelpen bij verschillende sociale projecten zoals Hand in Hand, Sirigu,....

Ghana

Maar ook ongerept oerwoud verkennen op weg naar de Tagbo Falls

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-2
Aankomst in Accra

Na aankomst in Accra, worden we in het ViaVia Joker Reiscafé getrakteerd op een welkomstdiner, waar we al meteen kennismaken met de warme hartelijkheid van de Ghanese bevolking. Op dag 2 leren we Twi, bezoeken we Jamestown en reizen van daaruit verder naar de Voltaregio.

2 Dag 3-7
Samenleven met de Ewe aan het Voltameer

Onze kennismaking met de vriendelijke Ghanezen gaat verder bij de gastvrije Ewe’s in Kpando in de groene Voltaregio. We zijn er te gast bij de jongeren van Emo Foundation NGO. We logeren in hun verblijfplaatsen en een aantal studenten nemen ons de eerste week mee op sleeptouw.

In Kpando leren we de Ewe cultuur en wat basiswoordjes Ewe, wat voor boeiende interactie zorgt telkens wanneer we de mensen begroeten in hun eigen taal!  We ontdekken het stadje en wandelen langs de koloniale gebouwen, de moskee, de ‘woodcarver’, ‘kente weaver’ en ontdekken er de geuren en kleuren van de lokale markt waar we ons een lokale outfit kunnen laten aanmeten. We helpen mee bij het bereiden van een plaatselijk gerecht, proeven er van de lokale keuken en genieten van een verfrissing in één van de ‘drinking spots’. In een nabijgelegen dorpje gaan we op bezoek naar een lagere school waar we samen met de leerkrachten een les van de kleuterschool of het lager onderwijs bijwonen.

Tijdens een eerste daguitstap bezoeken we de Mona aapjes (brulaapjes) in Tafi Atome en rijden we verder naar Avatime Hills waar we een berg beklimmen, een bergdorpje bezoeken, genieten van de vele vergezichten en trekken door het ongerepte oerwoud op zoek naar één van de vele watervallen.

Een tweede uitstap brengt ons naar het prachtige Voltameer waar we samen met een lokale visser het meer optrekken (en mee gaan vissen als we willen), aanmeren op één van de bewoonde eilandjes en er een verfrissende duik in het water nemen. We genieten van de mooie omgeving en leren ook enkele vistechnieken.

Ook maken we een dag-fietstocht langs naburige dorpjes en/of gaan we klauteren in de grotten van Likpe Todome Caves.

3 Dag 8-10
Thuis in Sirigu

Via Tamale ondernemen we de lange rit naar het noordelijk gelegen authentiek dorpje; Sirigu. Hier wonen de mensen nog in traditioneel gebouwde hutten met wandbeschilderingen. Hier doen we met de lokale vrouwen mee aan lokale activiteiten. Een uitstap met de fiets brengt ons langs een zandweg door de velden tot aan de grens met Burkina Faso, waar we het slavenkamp bezoeken. Als afscheid worden we getrakteerd op een prachtig drum’n dance spektakel waar heel het dorp mee komt naar kijken. Meedansen? Dat kan!

4 Dag 11-13
Homestay in de buurt van Tamale

Via Tamale gaan we naar een volgend, typisch dorp, zonder elektriciteit en met slechts enkele kranen met stromend water. Hier verblijven we in kleine groepjes bij een lokale familie. We leven samen op het Afrikaanse ritme: spelen met de kinderen, koken, water halen, rituelen bijwonen en helpen bij het maken van kulli-kulli.

5 Dag 14-16
Via Kumasi naar Nkoranza

Via Kumasi, de vroegere hoofdstad van het koninkrijk van de Ashanti rijden we door naar Nkoranza waar we verblijven bij ‘Hand in Hand’, een leefgemeenschap voor kinderen met een verstandelijke beperking. Wie wil kan deelnemen en een handje toesteken bij één van de activiteiten met de kinderen. 

6 Dag 17-18
Kakum National Park en storytelling

We rijden naar het zuiden waar we in de omgeving van het Kakum N.P. logeren en een stevige wandeling in het oerwoud maken. We kunnen er slapen in een 'boomhut': super gezellig, maar dicht op elkaar. Ook hier geen elektriciteit noch stromend water maar opnieuw een unieke ervaring! Het bamboeorkest van de bewoners zorgt voor onvervalste sfeer en een storyteller fascineert ons met zijn Anansiverhalen. 

7 Dag 19-20
Elmina

Tenslotte bezoeken we Elmina aan zee waar in het slavenfort de geschiedenis van Ghana voelbaar is. We verblijven 2 nachten in een supergezellig logies aan zee, waar we uitbollen en genieten van de omgeving.

8 Dag 21-22
Afscheid in Accra

We ronden onze reis af in Accra waar we nog een artisanale markt bezoeken.

Vertrekdata en prijzen

De prijzen op de website zijn richtprijzen. Boek je vroeg, dan kunnen we jou de goedkoopste prijs garanderen. Lees hier hoe dit werkt.

Op dit moment zijn er (nog) geen vertrekdata beschikbaar.

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel-Accra en terug
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Welkomstdiner in ViaVia Joker Reiscafé Accra
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering 

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, toegangsgelden en maaltijden, luchthaventaksen ter plaatse.
 • Dranken, visum en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 04 / 09 / 2019
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder. Door gebruik te maken van lokaal transport beleven we Ghana van binnenuit. We ervaren het dagelijkse leven door op het tempo van de mensen te reizen en te verblijven, door bij de mensen thuis te slapen, door samen dingen te doen. Een intense reis!

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt. Tijdens deze reis komen we kort bij de lokale mensen. We houden dan ook rekening met de cultuur van de Ghanezen en hebben respect voor hun lokale gebruiken en gewoonten. Waar mogelijk gebruiken we het openbaar vervoer.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier. Door de fijne ontvangst bij de mensen thuis krijgen we een inkijk in het dagelijkse leven van de Ghanezen. We werken steeds met vaste, lokale contactpersonen wat er ook voor zorgt dat er ruimte is voor diepgaande gesprekken. Het samen dingen doen, zorgt voor een warm gevoel, zowel bij ons als bij de mensen waarmee we mogen optrekken.

Documenten

Voor Ghana heb je een internationaal reispaspoort nodig dat nog tenminste 6 maanden na terugkeer geldig is, evenals een visum. Het visum kan je aanvragen bij de ambassade van Ghana. Vul echter eerst je aanvraagformulier in dat je terugvindt op www.ghanaembassy.be. Begin op tijd aan je visumaanvraag bij de ambassade, het kan even duren.

Voor de aanvraag van je visum heb je volgende documenten nodig: - het online ingevuld document van de ambassade: 3 ledig: - aanvraagPDF, - bevestigingsPDF, - bevestigingsmail - Belangrijk bij invullen aanvraagpdf: vak 'contactpersoon ter plaatsen' : invoeren: "NO". Als dit vak leeg blijft, krijg je geen verzendknop. - Engelstalig attest van Joker met de vluchturen en je naam op(krijg je op je vertrekvergadering) - Engelstalige hotelbevestiging (krijg je op je vertrekvergadering) - kopie van je paspoort
- 1 pasfoto - inentingskaart Gele koorts (bv. geel boekje ITG) - 70 euro

Ambassade van Ghana, openingsuren: 10u tot 12u (maandag tot donderdag, vrijdag gesloten!) Generaal Wahislaan 7; 1030 Brussel Tel: 02/705.82.20 Fax: 02/705.66.53 www.ghanaembassy.be ghanaemb@chello.be

Heb je zelf geen tijd om naar de ambassade te gaan, dan kan je visumaanvraag indienen bij visumdienst TravelDocs: www.traveldocs.eu/be/joker. Als Joker-klant krijg je 10% korting op je factuur. Onderstaande formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Joker werkt samen met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. Hieronder vind je de vluchturen zoals ze beschikbaar zijn op 01/12/2015. Het definitieve vluchtschema vind je in het vertrekdocument dat je 2 weken voor vertrek via e-mail ontvangt.

Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus, auto, te voet, ...) De schaarse plaatsen van lokale bevolking inpalmen op de bus doen we niet, ook dat is verantwoord transport. We maken zoveel mogelijk gebruik van openbaar vervoer. Het openbaar vervoer is goedkoop en goed georganiseerd, maar vraagt soms veel tijd. Enkel indien noodzakelijk zal transport gecharterd worden. Het plaatselijk vervoer in West-Afrika vergt geduld en flexibiliteit. Onderweg zijn, is in deze reis een bron van amusement, contact en verrassingen. Denk aan: "En Europe vous avez l'heure, en Afrique on a le temps."

De grote hoofdwegen in Ghana zijn goed onderhouden, met bijna overal goede asfalt. Vooral naar het noorden toe zijn de wegen minder goed, met soms asfaltwegen, maar vaak ook nog aardewegen. Dat kan in het regenseizoen voor wat oponthoud zorgen. De verplaatsingen tussen de grote steden duren gemiddeld 4 tot 5 uur. Daarnaast zijn er 2 lange trajecten van 12 uur.

Soms gaan we te voet: We wandelen dan tot 4 uur met een maximum van 10 km. Een enkele keer volgen we een smaller bergpad, maar verder zijn de paden redelijk vlak.

We gaan ook fietsen, 50 km naar de grens met Burkina Faso. Wie daar geen zin in heeft, geen nood, er zijn ook andere manieren om daar te geraken.

Logies

Specifiek voor deze reis:

We overnachten in hotelletjes en pensions die veelal in handen zijn van plaatselijke families en/of die het label 'Ecotoerisme' dragen.

Kamers en kamerindeling

 • meerpersoonskamers zijn mogelijk

 • gemengde kamerindeling is soms onvermijdelijk

Sanitair

 • gemeenschappelijk sanitair is mogelijk

 • sanitair zonder stromend en warm water is mogelijk

Accommodatie

 • Niet op elke locatie is stromend water en/of elektriciteit aanwezig
Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn: Ghana is een vruchtbaar land. In het noorden is de voeding vooral gebaseerd op het graangewas 'millet' (soort gierst). In het zuiden zijn er meer knolgewassen (yam en cassave), 'plantain' (bakbananaan) en rijst beschikbaar. Groenten zijn overal verkrijgbaar. (vooral tomaten, ajuin, kool, cocoyambladeren, courgettes en aubergines). Fruit is in de meest sappige versies te krijgen. (ananas, mango, papaya, ...). 'Fufu' is zonder twijfel het nationale gerecht: het is een bol deeg ('plantain en yam' of 'plantain en cassave') in een lichte, vaak pikante soep met vis, geit of kip ...

Natuurlijk kunnen we ook eens ons eigen potje klaarmaken. Ben je klaar voor dit culinair avontuur?

Bagage

Bijkomende informatie over bagage krijg je van je reisbegeleider op de vertrekvergadering. Volgende lijst is alvast richtinggevend: - Rugzak en dagrugzak

 • Lakenzak

 • Handdoeken (eventueel sneldrogende)

 • Geïmpregneerd muskietennet

 • Slaapmatje indien je wenst buiten te slapen

 • Wandelschoenen of sportschoenen met een goede grip

 • Een stel 'zondagse kleren' voor het bezoek aan de koning: hiervoor kan geen rood en zwart, want dat hoort enkel op een begrafenis.

 • Een stel 'zondagse kleren' in rood en/of zwart voor het geval we op een begrafenis uitgenodigd worden.

 • Zwemspullen voor een plons onder de waterval

 • Zaklamp

 • Drinkbeker

 • Buikzakje of speciale broeksriem voor geld en documenten

 • Eentueel enkele kaarsjes voor tijdens de homestay

 • Foto’s van je familie (altijd leuk als je daar mensen ontmoet.)

Geldzaken
Budget ter plaatse

Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden. Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen. Voorzie 850 euro

In Ghana is de officiële munteenheid de New Cedi. Richtkoers (op 29/08/2019): 10.000 New Cedi = € 1,66 Voor de meest recente wisselkoers:zie www.oanda.com/currency/converter/

Vermits het geld afhalen met de kaart slechts op weinige plaatsen tijdens de reis kan en ook niet veilig is, kan je best cash euro's meenemen. Momenteel zijn euro's zeer gewild. Krediet- en bankkaart met Maestrofunctie zijn goed als reserve.

Sinds 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestrofunctie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet mogelijk om - buiten Europa - met een bankkaart te betalen of geld op te nemen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestrofunctie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis nog gebruik wil maken van je kaart!

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het besteedde geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Deelnemers aan een Joker-reis moeten een goede fysieke en mentale gezondheid beschikken. We trekken soms naar afgelegen gebieden, soms op een behoorlijke afstand van medische voorzieningen zoals dokter, apotheker en/of ziekenhuis. Voorzie steeds een basis EHBO-kit en je persoonlijke medicatie voor de gehele reisperiode. Informeer je begeleider over eventuele medische aandoeningen, medische bevoegdheid heeft hij echter niet. Bij ernstige medische problemen wordt beroep gedaan op lokale artsen. Vaccinaties:

 • GELE KOORTS: inenting (tegenwoordig is het vaccin levenslang geldig) is strikt aanbevolen aangezien gele koorts in dit land voorkomt. Neem zeker het certificaat van inenting mee! Reizigers die over een oud vaccinatiebewijs beschikken (“gele boekje“), hoeven geen nieuw boekje aan te vragen en het certificaat dient ook niet te worden aangepast, tenzij in uitzonderlijke gevallen, check daarom zeker: http://www.itg.be/N/Artikel/reisgeneeskunde/gele-koorts-vaccinatie.

 • MALARIA: er is malariarisico gedurende de hele reis. Malariapreventie is dus een must. Voor de juiste dosering en het meest geschikte preparaat raadpleeg je best het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Malaria is een ernstige ziekte die overgedragen wordt via de malariamuskiet. Deze is vooral actief tussen zonsondergang en zonsopgang. Neem een goed insectenwerend middel mee. Gewone muggenmelk beschermt dikwijls onvoldoende tegen tropische muggen. Er wordt dan ook aangeraden om een anit-muggenproduct op basis van minimum 50% DEET (dyethyltoluamide) te gebruiken.

Andere aanbevolen vaccinaties:

 • TETANUS (klem)

 • DIFTERIE

 • POLIO

 • BUIKTYFUS

 • HEPATITIS A en in veel gevallen is HEPATITIS B ook aangeraden.

Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie: www.itg.be

Conditie

Deze reis is geschikt voor iedereen met een normale fysieke conditie, voor alle leeftijden. Belangrijker dan de fysieke condities is een 'open mind' en 'positieve ingesteldheid'. Bij deze reis gaat het immers om het mentale avontuur: onthaasten en op zoek gaan naar nieuwe inzichten. Luisteren naar en open staan voor de andere, zowel voor de vreemde cultuur als voor de medereiziger, is daarbij een must. Het nauwe contact met de mensen en het gevoel er geleefd te hebben, maakt deze reis uniek.

Reisperiode en klimaat

Ghana ligt aan de West-Afrikaanse kust van de Golf van Guinea. Het hele jaar door is de lucht er tropisch warm en vochtig. De neerslag verandert in de loop van het jaar. In het zuiden zijn er 2 regenseizoenen, één met hoogtepunt rond de maanden mei en juni en een tweede ronde de maand oktober. De periodes december-februari en juli-september zijn droger. Gedurende de regenseizoenen is het meestal iets koeler. Meer naar het noorden toe is er slechts één regenseizoen van juli tot september. Aan de kust valt er minder neerslag dan in het binnenland.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig en volgden bij vzw Karavaan een door Toerisme Vlaanderen gecertificeerde opleiding van 2 jaar. De opleiding legt vooral de nadruk op enerzijds contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur en anderzijds zowel praktische vaardigheden als theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zullen Joker en Karavaan op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …). Lees hierover meer in ons ‘Charter mensenrechten’.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Geografie

Ghana ligt in West-Afrika. Het grenst in het westen aan Ivoorkust, in het noorden aan Burkina Faso, in het oosten aan Togo en in het zuiden aan de Golf van Guinea. De hoofdstad is Accra, een stad gelegen aan de kust en met haar 2 miljoen inwoners, de grootste stad van het land.

Het landschap is gevarieerd: een kust met stranden en palmbomen en een groene zuiden met enkele plukken regenwoud. Echter hoe verder weg van de kust, hoe vlakker en droger het landschap wordt. In het oosten bepaalt het Voltameer het uitzicht. Dit gigantische meer van 8.502 km², kwam tot stand toen in 1965 de Akosombodam werd gebouwd. De bouw verplichtte 78.000 mensen te verhuizen. Vandaag levert de dam elektriciteit aan een groot deel van het land. Mount Afadjato is met zijn 885 m de hoogste berg van het land en ligt in de Voltaregio, kort bij de grens met Togo.

Fauna en flora

In Ghana tref je verschillende planten- en boomsoorten zoals de acacia en de kokospalm. Dankzij de vele vogelsoorten die er voorkomen is het land vooral een paradijs voor vogelliefhebbers. In de natuurreservaten zijn er o.a. apen, antilopen en buffels te vinden.

Staatsvorm

Sinds 1992 kent Ghana een democratisch en stabiel landsbestuur waar verschillende bevolkingsgroepen vreedzaam naast elkaar leven. Alleen in 1994 vond er in het noorden van het land een burgeroorlog plaats, de Parelhoenoorlog. Nana Akufo-Addo is zowel staatshoofd als regeringsleider (sinds 2016).

Ghana kent nochtans een woelig verleden waar achtereenvolgens Portugese ontdekkingsreizigers en handelaren en Nederlandse ondernemers op zoek gingen naar goud, maar ook ivoor, peper en slaven. Toen de slavernij werd afgeschaft verkocht Nederland in 1872 al haar bezittingen aan de Britten en werd 'Goudkust' een Engelse kroonkolonie. Onrechtvaardige handelsvoorwaarden leidden tot verzet wat het land uiteindelijk in 1957 onafhankelijkheid opleverde. De eerste president voerde een socialistisch beleid en zetten een staatseconomie op. In 1966 brachten militairen hem ten val. Daarna volgden meerdere machtswisselingen, tot in 1992 een nieuwe grondwet politieke rust bracht.

Bevolking

In Ghana leven ongeveer 27 miljoen inwoners, bestaande uit 98,5 % zwart-Afrikanen die verschillende stammen vormen en 1,5% Europeanen en andere afkomsten. De belangrijkste stammen zijn: Akan 47.5%, Mole-Dagbon 16.6%, Ewe 13.9%, Ga-Dangme 7.4%, Gurma 5.7%, Guan 3.7%, Grusi 2.5%, Mande-Busanga 1.1%. Vele stammen, dat resulteert in verschillende inheemse talen zoals het Asante 16%, Ewe 12.7% en Fante 9.9%. Het Engels is de officiële taal (overheid en onderwijs).

Per jaar groeit de bevolking met ongeveer 2%. De bevolking is jong: 57% is jonger dan 25 jaar. Slechts 5% van de bevolking is boven de 65 jaar. De levensverwachting van een Ghanese man is gemiddeld ca. 64 jaar, van een vrouw 69 jaar. Naar schatting waren in 2015 274.000 mensen besmet met het HIV-virus en stierven 12.600 mensen ten gevolge van AIDS.

Ongeveer 54% van de bevolking woont in de steden. De grootste steden zijn Kumasi (2,6 miljoen inwoners) en Accra (2,3 miljoen inwoners.

Economie

De officiële munteenheid van Ghana is de New Cedi.

De economie in Ghana steunt voornamelijk op de landbouw (cacao, rijst, cassave, mais, bananen, pindanoten). De belangrijkste exportproducten zijn echter cacao (35% van de totale export) en goud. De grootste goudreserves liggen in het zuidwesten van het land. In 2011 werd voor de kust een groot olieveld in productie genomen. De Ghanese olie is van hoge kwaliteit maar de enige raffinaderij van Ghana is ongeschikt om de olie te raffineren. Gezond macro-economisch bestuur samen met hogere prijzen voor olie, goud en cacao zorgden in 2012 voor een groei van het BNP met 7%. Nu is de jaarlijkse groei ongeveer 3.5%.

Religie

Het zuiden van Ghana is overwegend christelijk (71.2%), in het noorden zijn de moslims het sterkst vertegenwoordigd (17.6%). De scheidingslijn tussen beiden bevindt zich in het midden van het land. Naast deze 2 grote wereldgodsdiensten zijn er aanhangers van inheemse religies. De meeste Ghanezen mixen bovendien hun christelijke of islamitische overtuiging met animistische en traditionele rituelen. Gelukkig zijn Ghanezen zeer tolerant en alle onderlinge verschillen worden moeiteloos geaccepteerd. Het geloof is in het straatbeeld sterk aanwezig. In het zuiden dragen ondermeer winkels, bussen en scholen een naam of slogan met daarin God of Jezus. En elke mogelijke christelijke stroming heeft wel een kerk in het land. Veel van die kerken verzorgen er onderwijs en doen er ontwikkelingswerk.

Lokale gebruiken en gewoonten
 • Een begroeting in Ghana is steeds hartelijk en uitgebreid en de ‘Ghanian handshake’ is er heel populair. Ze drukken dan de middenvingers tegen elkaar en laten die 'klikken' tegen de handpalm. Zeker proberen!

 • Bij een meer formele ontmoeting hoort een uitgebreide voorstellingsronde. Be prepared!

 • Ghanezen maken een 'tsssss'-geluid om iemands aandacht te trekken.

 • Wil je een dorp bezoeken op het platteland dan ga je eerst langs bij de chief. Een cadeautje hoort daarbij.

 • In Ghana wordt de linkerhand beschouwd als onrein, dus je moet steeds je rechterhand gebruiken bij het eten. Bovendien is het ongepast om voorwerpen te overhandigen of aan te pakken met de linkerhand.

Tijdsverschil

In Ghana is het in onze wintertijd 1 uur vroeger, in onze zomertijd is het 2 uur vroeger.

Elektriciteit

De netspanning in Ghana bedraagt 230 volt. De stopcontacten zijn van het type D en G. Je neemt dus best een wereldstekker mee.

Veiligheid

Over het algemeen kan je in Ghana veilig reizen en zijn er geen bijzondere veiligheidsproblemen. In het noorden kunnen er af en toe etnische spanningen voorkomen. Diefstal kan een probleem zijn, vooral op drukbezochte plaatsen.

Het reisadvies kan je checken op:

http://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen/afrika/ghana/ra_ghana.jsp

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
groepsreis Ghana

Wat andere reizigers vinden

"Het is echt een reis met een hart voor de mensen en helemaal niet toeristisch. Het contact met de lokale bevolking en het gevoel dat je deel uitmaakt van wat er daar gebeurt door mee te helpen in de organisaties is super!"

Karlien Goeman

Reistips