Overslaan en naar de inhoud gaan

Je onderdompelen in het Afrikaanse tempo en de lokale cultuur, daar gaat het om tijdens deze reis! Op stap gaan met Ghanese jongeren-studenten, logeren bij en steunen van lokale projecten, in het oerwoud luisteren naar lokale verhalen,... Hier leren we het land kennen van binnenuit.

Dat Ghana veel meer te bieden heeft, ontdekken we onderweg: olifanten spotten in het grootste nationale park van Ghana, wandelen door de bergen, het uitgestrekte Voltameer, schattige aapjes en fietsen door groene velden.

Wat een land, wat een mensen, wat een reis!

De hoogtepunten van deze reis

Groepsreis Ghana olifanten safari Mole National Park

Wild spotten in Mole National Park, het grootste natuurpark van Ghana

Ghana groepsreis ontmoeting

Op bezoek bij verschillende sociale projecten en de Ghanese bevolking leren kennen

Ghana groepsreis natuur

De diverse Ghanese natuur en landschappen ontdekken

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-2
Aankomst in de hoofdstad, Accra

Na aankomst in Accra, maken we direct kennis met de warme hartelijkheid van de Ghanese bevoling via een lesje in Twi, de tweede meest gesproken taal in Ghana. Mensen kunnen begroeten in hun eigen taal is altijd de perfecte ijsbreker. Een goed begin voor een heerlijke reis!

Dit kunnen we al direct uittesten tijdens een rondleiding in de wijk, Jamestown. In deze wijk in het oude Accra vestigden de koloniale Britten zich. Vandaag kunnen we van die pracht en praal nog restanten zien, en wie weet, worden we verleid om de Azonto te dansen, de populaire Ghanese dans diens wieg in deze wijk staat. Als er genoeg tijd is, kunnen we ook steeds een kijkje nemen hoe een kerkmis in Ghana beleefd wordt!

2 Dag 3-6
Samenleven met de Ewe aan het Voltameer

Onze kennismaking met de vriendelijke Ghanezen gaat verder bij de gastvrije Ewe’s in de groene Voltaregio. We zijn er te gast bij de jongeren van Emo Foundation NGO. Hier nemen een aantal studenten ons mee op sleeptouw.

In Kpando leren we over de Ewe cultuur en enkele basiswoordjes Ewe, wat voor boeiende interactie zorgt!  We ontdekken het stadje en wandelen langs de koloniale gebouwen, de moskee, de ‘woodcarver’ en ‘kente weaver’. We helpen mee bij het bereiden van een plaatselijk gerecht -zoals fufu-, proeven er van de lokale keuken en genieten van een verfrissing in één van de ‘drinking spots’.

We doen er ook enkele daguitstappen. Zo gaan we met enkele lokale vissers het Voltameer op. Wie weet kunnen ze ons nog tonen hoe zij vissen?! Tijdens de middag zoeken we de rust op op één van de eilandjes in dit meer. We picknicken in de schaduw van een grote boom en genieten van een verfrissende duik. Heerlijk!

Een volgende daguitstap brengt ons met de fiets naar een lokale school. Hier krijgen we een rondleiding van de leerkrachten die ons het reilen en zeilen van de school uitleggen. In de kleuterklas worden we vele kleine vriendjes rijker! Erna lonken de geuren en kleuren van de lokale markt. We gaan er op zoek naar de perfecte stof zodat een kleermaker ons een uniek kledingstuk kan aanmeten! Wie erna nog zin heeft, kan nog enkele vrouwelijke pottenbaksters of een lokaal pelgrimsoord bezoeken.

Bij onze laatste daguitstap komen we oog in oog te staan met de monameerkat, de uiterst schattige aapjes die we terugvinden in het bos van Tafi Atome. Aangezien we hier in berggebied zitten, laten we ons verleiden tot een bergtocht waar we beloond worden met prachtige vergezichten en watervallen.

3 Dag 7-9
Op weg naar het noorden

We zetten onze weg richting Mole National Park verder. We laten ons leiden door het Afrikaanse ritme -en de lokale wegen. Afhankelijk van hoeveel we vorderen, kiezen we een stopplaats waar we een fijne dag kunnen doorbrengen. Zo creëren we genoeg ademruimte tijdens deze lange tocht.

Stoppen we aan het Bosomtwee meer, of misschien in Kumasi, de hoofdstad van het koninkrijk van de Ashanti? Wie zal het zeggen? Niets moet, en alles mag!

4 Dag 10-11
Op zoek naar wild in Mole National Park

Welkom in het grootste nationale park van Ghana: Mole National Park! Dit is de enige plek in Ghana waar we olifanten wild kunnen zien rondlopen. Ook buffels, bavianen en verschillende soorten antilopen verrassen er ons. Tijdens een kanotocht vanaf de eco village Mognori zien we deze beesten drinken aan de rivier en spotten we met onze verrekijker veel verschillende vogelsoorten. Dit is genieten van de Afrikaanse savannelandschappen!

Op onze weg terug kunnen we kiezen of we stoppen bij een community-based ecoproject waar er verschillende soorten aapjes met veel succes beschermd worden, waaronder de huzaaraap met hun speciale kreet. Heb je  zin in een meer avontuurlijke stop? Dan is de Kintampo waterval zeker ook een mogelijkheid! Ook bezoeken we het ‘Mekka van West-Afrika’, namelijk de oudste moskee van Ghana die in Larabanga ligt.

5 Dag 12
Lokale ontmoeting in Nkoranza

We zetten onze reis verder en rijden door naar Nkoranza. Hier bezoeken we ‘Hand in Hand’, een leefgemeenschap voor kinderen met een beperking. We krijgen er een rondleiding in het centrum, waar we verblijven. Als we nog energie over hebben, gaan we graag nog gaan spelen, dansen en voetballen met de kinderen.

6 Dag 13
Back to basics in Kakum National Park

We rijden naar het zuiden waar we in de omgeving van het Kakum N.P. logeren en een stevige wandeling in het oerwoud maken. Hopelijk komen we tijdens onze wandelingen enkele palmwijntappers tegen die ons met veel plezier laten proeven van hun ‘wijn’!

Aangezien we verblijven in een dorpje diep in het oerwoud, hebben we ook hier geen elektriciteit noch stromend water. In deze tijden een unieke ervaring! Het bamboeorkest van de bewoners zorgt voor onvervalste sfeer en een storyteller fascineert ons met zijn Anansi-verhalen. Om het nog actiever te maken leven we ons ook uit tijdens een canopy walk, waarbij we letterlijk doorheen de boomkruinen wandelen!

7 Dag 14-15
Uitbollen aan de kust

Onze laatste stop is Elmina. Dit stadje ligt aan de zee, waar we een rustig plekje op het strand kunnen zoeken om even uit te blazen.

Hier bezoeken we ook het befaamde fort Sint-George, een must-do en erkend als Werelderfgoed. Het fort staat bekend voor diens lucratieve handel in ivoor en goud. Onder de Hollanders werd het echter voornamelijk gebruikt voor slavenhandel, en een grote slavenmarkt bevond zich in dit kasteel. Een zwarte pagina in onze geschiedenis waarover we alles te horen krijgen tijdens ons bezoek.

8 Dag 16
Aankomst terug thuis

Vanuit Accra, waar het allemaal begon, nemen we het vliegtuig terug richting Brussel. We verlaten het Afrikaanse continent en nemen afscheid van de vele vrienden die we hebben gemaakt. Medaase, Ghana!

Vertrekdata en prijzen

Je wil gráág op groepsreis maar zit ook met vragen over het boeken van je reis in deze onvoorspelbare tijden. Terecht! Lees hier de antwoorden op de meest gestelde vragen. We stellen je graag gerust. 

De prijzen op de website zijn richtprijzen. Boek je vroeg, dan kunnen we jou de goedkoopste prijs garanderen. Lees hier hoe dit werkt.

Vertrek: 16/07/2022
Terug: 31/07/2022
Basisprijs: €2.184
+ 610 EUR budget
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Profiteer van het Vroegboekvoordeel tot en met 31/12/2021

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel-Accra en terug
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering 

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, toegangsgelden en maaltijden, luchthaventaksen ter plaatse.
 • Dranken, visum en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 29 / 10 / 2020
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder. Door gebruik te maken van lokaal transport beleven we Ghana van binnenuit. We ervaren het dagelijkse leven door op het tempo van de mensen te reizen en te verblijven, door bij de mensen thuis te slapen, door samen dingen te doen. Een intense reis!

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt. Tijdens deze reis komen we kort bij de lokale mensen. We houden dan ook rekening met de cultuur van de Ghanezen en hebben respect voor hun lokale gebruiken en gewoonten. Waar mogelijk gebruiken we het openbaar vervoer.

We komen ook enkele malen in contact met een lokale NGO. Door bij hen te slapen zorgen we dat we hen op een ongedwongen manier steunen.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier. Door de fijne ontvangst bij de mensen thuis krijgen we een inkijk in het dagelijkse leven van de Ghanezen. We werken steeds met vaste, lokale contactpersonen wat er ook voor zorgt dat er ruimte is voor diepgaande gesprekken. Het samen dingen doen, zorgt voor een warm gevoel, zowel bij ons als bij de mensen waarmee we mogen optrekken.

Documenten

Voor Ghana heb je een internationaal reispaspoort nodig dat nog tenminste 6 maanden na terugkeer geldig is, evenals een visum. Het visum kan je aanvragen bij de ambassade van Ghana. Vul echter eerst je aanvraagformulier in dat je terugvindt op www.ghanaembassy.be. Begin op tijd aan je visumaanvraag bij de ambassade, het kan even duren.

Voor de aanvraag van je visum heb je volgende documenten nodig: - het online ingevuld document van de ambassade: 3 ledig: - aanvraagPDF, - bevestigingsPDF, - bevestigingsmail - Belangrijk bij invullen aanvraagpdf: vak 'contactpersoon ter plaatsen' : invoeren: "NO". Als dit vak leeg blijft, krijg je geen verzendknop. - Engelstalig attest van Joker met de vluchturen en je naam op(krijg je op je vertrekvergadering) - Engelstalige hotelbevestiging (krijg je op je vertrekvergadering) - kopie van je paspoort
- 1 pasfoto - inentingskaart Gele koorts (bv. geel boekje ITG) - 70 euro

Ambassade van Ghana, openingsuren: 10u tot 12u (maandag tot donderdag, vrijdag gesloten!) Generaal Wahislaan 7; 1030 Brussel Tel: 02/705.82.20 Fax: 02/705.66.53 www.ghanaembassy.be ghanaemb@chello.be

Heb je zelf geen tijd om naar de ambassade te gaan, dan kan je visumaanvraag indienen bij visumdienst TravelDocs: www.traveldocs.eu/be/joker. Als Joker-klant krijg je 10% korting op je factuur. Onderstaande formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Joker werkt samen met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. Hieronder vind je de vluchturen zoals ze beschikbaar zijn op 01/12/2015. Het definitieve vluchtschema vind je in het vertrekdocument dat je 2 weken voor vertrek via e-mail ontvangt.

Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus, auto, te voet, ...) De schaarse plaatsen van lokale bevolking inpalmen op de bus doen we niet, ook dat is verantwoord transport. We maken zoveel mogelijk gebruik van openbaar vervoer. Het openbaar vervoer is goedkoop en goed georganiseerd, maar vraagt soms veel tijd. Enkel indien noodzakelijk zal transport gecharterd worden. Het plaatselijk vervoer in West-Afrika vergt geduld en flexibiliteit. Onderweg zijn, is in deze reis een bron van amusement, contact en verrassingen. Denk aan: "En Europe vous avez l'heure, en Afrique on a le temps."

De grote hoofdwegen in Ghana zijn goed onderhouden, met bijna overal goede asfalt. Vooral naar het noorden toe zijn de wegen minder goed, met soms asfaltwegen, maar vaak ook nog aardewegen. Dat kan in het regenseizoen voor wat oponthoud zorgen. De verplaatsingen tussen de grote steden duren gemiddeld 4 tot 5 uur. Daarnaast zijn er langere trajecten.

Soms gaan we te voet: We wandelen dan tot 4 uur met een maximum van 10 km. Een enkele keer volgen we een smaller bergpad, maar verder zijn de paden redelijk vlak.

Logies

Specifiek voor deze reis:

We overnachten in hotelletjes en pensions die veelal in handen zijn van plaatselijke families of NGO's en/of die het label 'Ecotoerisme' dragen.

Kamers en kamerindeling

 • meerpersoonskamers zijn mogelijk

 • gemengde kamerindeling is soms onvermijdelijk

Sanitair

 • gemeenschappelijk sanitair is mogelijk

 • sanitair zonder stromend en warm water is mogelijk

Accommodatie

 • Niet op elke locatie is stromend water en/of elektriciteit aanwezig
Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn: Ghana is een vruchtbaar land. In het noorden is de voeding vooral gebaseerd op het graangewas 'millet' (soort gierst). In het zuiden zijn er meer knolgewassen (yam en cassave), 'plantain' (bakbananaan) en rijst beschikbaar. Groenten zijn overal verkrijgbaar. (vooral tomaten, ajuin, kool, cocoyambladeren, courgettes en aubergines). Fruit is in de meest sappige versies te krijgen. (ananas, mango, papaya, ...). 'Fufu' is zonder twijfel het nationale gerecht: het is een bol deeg ('plantain en yam' of 'plantain en cassave') in een lichte, vaak pikante soep met vis, geit of kip ...

Natuurlijk kunnen we ook eens ons eigen potje klaarmaken. Ben je klaar voor dit culinair avontuur?

Bagage

Bijkomende informatie over bagage krijg je van je reisbegeleider op de vertrekvergadering. Volgende lijst is alvast richtinggevend: - Rugzak en dagrugzak

 • Lakenzak

 • Handdoeken (eventueel sneldrogende)

 • Geïmpregneerd muskietennet

 • Slaapmatje indien je wenst buiten te slapen

 • Wandelschoenen of sportschoenen met een goede grip

 • Een stel 'zondagse kleren' voor het bezoek aan de koning: hiervoor kan geen rood en zwart, want dat hoort enkel op een begrafenis.

 • Een stel 'zondagse kleren' in rood en/of zwart voor het geval we op een begrafenis uitgenodigd worden.

 • Zwemspullen voor een plons onder de waterval

 • Zaklamp

 • Drinkbeker

 • Buikzakje of speciale broeksriem voor geld en documenten

 • Eentueel enkele kaarsjes voor tijdens de homestay

 • Foto’s van je familie (altijd leuk als je daar mensen ontmoet.)

Geldzaken
Budget ter plaatse

Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden. Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen. In Ghana is de officiële munteenheid de New Cedi. Richtkoers (op 24/10/2020): 10 New Cedi = € 1,45 Voor de meest recente wisselkoers:zie www.oanda.com/currency/converter/

Vermits het geld afhalen met de kaart slechts op weinige plaatsen tijdens de reis kan en ook niet veilig is, kan je best cash euro's meenemen. Momenteel zijn euro's zeer gewild. Krediet- en bankkaart met Maestrofunctie zijn goed als reserve.

Sinds 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestrofunctie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet mogelijk om - buiten Europa - met een bankkaart te betalen of geld op te nemen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestrofunctie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis nog gebruik wil maken van je kaart!

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het besteedde geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Deelnemers aan een Joker-reis moeten een goede fysieke en mentale gezondheid beschikken. We trekken soms naar afgelegen gebieden, soms op een behoorlijke afstand van medische voorzieningen zoals dokter, apotheker en/of ziekenhuis. Voorzie steeds een basis EHBO-kit en je persoonlijke medicatie voor de gehele reisperiode. Informeer je begeleider over eventuele medische aandoeningen, medische bevoegdheid heeft hij echter niet. Bij ernstige medische problemen wordt beroep gedaan op lokale artsen. Vaccinaties:

 • GELE KOORTS: inenting (tegenwoordig is het vaccin levenslang geldig) is strikt aanbevolen aangezien gele koorts in dit land voorkomt. Neem zeker het certificaat van inenting mee! Reizigers die over een oud vaccinatiebewijs beschikken (“gele boekje“), hoeven geen nieuw boekje aan te vragen en het certificaat dient ook niet te worden aangepast, tenzij in uitzonderlijke gevallen, check daarom zeker: http://www.itg.be/N/Artikel/reisgeneeskunde/gele-koorts-vaccinatie.

 • MALARIA: er is malariarisico gedurende de hele reis. Malariapreventie is dus een must. Voor de juiste dosering en het meest geschikte preparaat raadpleeg je best het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Malaria is een ernstige ziekte die overgedragen wordt via de malariamuskiet. Deze is vooral actief tussen zonsondergang en zonsopgang. Neem een goed insectenwerend middel mee. Gewone muggenmelk beschermt dikwijls onvoldoende tegen tropische muggen. Er wordt dan ook aangeraden om een anit-muggenproduct op basis van minimum 50% DEET (dyethyltoluamide) te gebruiken.

Andere aanbevolen vaccinaties:

 • TETANUS (klem)

 • DIFTERIE

 • POLIO

 • BUIKTYFUS

 • HEPATITIS A en in veel gevallen is HEPATITIS B ook aangeraden.

Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie: www.itg.be

Conditie

Deze reis is geschikt voor iedereen met een normale fysieke conditie, voor alle leeftijden. Belangrijker dan de fysieke condities is een 'open mind' en 'positieve ingesteldheid'. Bij deze reis gaat het immers om het mentale avontuur: onthaasten en op zoek gaan naar nieuwe inzichten. Luisteren naar en open staan voor de andere, zowel voor de vreemde cultuur als voor de medereiziger, is daarbij een must. Het nauwe contact met de mensen en het gevoel er geleefd te hebben, maakt deze reis uniek.

Reisperiode en klimaat

Ghana ligt aan de West-Afrikaanse kust van de Golf van Guinea. Het hele jaar door is de lucht er tropisch warm en vochtig. De neerslag verandert in de loop van het jaar. In het zuiden zijn er 2 regenseizoenen, één met hoogtepunt rond de maanden mei en juni en een tweede ronde de maand oktober. De periodes december-februari en juli-september zijn droger. Gedurende de regenseizoenen is het meestal iets koeler. Meer naar het noorden toe is er slechts één regenseizoen van juli tot september. Aan de kust valt er minder neerslag dan in het binnenland.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig en volgden bij vzw Karavaan een door Toerisme Vlaanderen gecertificeerde opleiding van 2 jaar. De opleiding legt vooral de nadruk op enerzijds contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur en anderzijds zowel praktische vaardigheden als theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zullen Joker en Karavaan op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …). Lees hierover meer in ons ‘Charter mensenrechten’.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Geografie

Ghana ligt in West-Afrika. Het grenst in het westen aan Ivoorkust, in het noorden aan Burkina Faso, in het oosten aan Togo en in het zuiden aan de Golf van Guinea. De hoofdstad is Accra, een stad gelegen aan de kust en met haar 2 miljoen inwoners, de grootste stad van het land.

Het landschap is gevarieerd: een kust met stranden en palmbomen en een groene zuiden met enkele plukken regenwoud. Echter hoe verder weg van de kust, hoe vlakker en droger het landschap wordt. In het oosten bepaalt het Voltameer het uitzicht. Dit gigantische meer van 8.502 km², kwam tot stand toen in 1965 de Akosombodam werd gebouwd. De bouw verplichtte 78.000 mensen te verhuizen. Vandaag levert de dam elektriciteit aan een groot deel van het land. Mount Afadjato is met zijn 885 m de hoogste berg van het land en ligt in de Voltaregio, kort bij de grens met Togo.

Fauna en flora

In Ghana tref je verschillende planten- en boomsoorten zoals de acacia en de kokospalm. Dankzij de vele vogelsoorten die er voorkomen is het land vooral een paradijs voor vogelliefhebbers. In de natuurreservaten zijn er o.a. apen, antilopen en buffels te vinden.

Staatsvorm

Sinds 1992 kent Ghana een democratisch en stabiel landsbestuur waar verschillende bevolkingsgroepen vreedzaam naast elkaar leven. Alleen in 1994 vond er in het noorden van het land een burgeroorlog plaats, de Parelhoenoorlog. Nana Akufo-Addo is zowel staatshoofd als regeringsleider (sinds 2016).

Ghana kent nochtans een woelig verleden waar achtereenvolgens Portugese ontdekkingsreizigers en handelaren en Nederlandse ondernemers op zoek gingen naar goud, maar ook ivoor, peper en slaven. Toen de slavernij werd afgeschaft verkocht Nederland in 1872 al haar bezittingen aan de Britten en werd 'Goudkust' een Engelse kroonkolonie. Onrechtvaardige handelsvoorwaarden leidden tot verzet wat het land uiteindelijk in 1957 onafhankelijkheid opleverde. De eerste president voerde een socialistisch beleid en zetten een staatseconomie op. In 1966 brachten militairen hem ten val. Daarna volgden meerdere machtswisselingen, tot in 1992 een nieuwe grondwet politieke rust bracht.

Bevolking

In Ghana leven ongeveer 27 miljoen inwoners, bestaande uit 98,5 % zwart-Afrikanen die verschillende stammen vormen en 1,5% Europeanen en andere afkomsten. De belangrijkste stammen zijn: Akan 47.5%, Mole-Dagbon 16.6%, Ewe 13.9%, Ga-Dangme 7.4%, Gurma 5.7%, Guan 3.7%, Grusi 2.5%, Mande-Busanga 1.1%. Vele stammen, dat resulteert in verschillende inheemse talen zoals het Asante 16%, Ewe 12.7% en Fante 9.9%. Het Engels is de officiële taal (overheid en onderwijs).

Per jaar groeit de bevolking met ongeveer 2%. De bevolking is jong: 57% is jonger dan 25 jaar. Slechts 5% van de bevolking is boven de 65 jaar. De levensverwachting van een Ghanese man is gemiddeld ca. 64 jaar, van een vrouw 69 jaar. Naar schatting waren in 2015 274.000 mensen besmet met het HIV-virus en stierven 12.600 mensen ten gevolge van AIDS.

Ongeveer 54% van de bevolking woont in de steden. De grootste steden zijn Kumasi (2,6 miljoen inwoners) en Accra (2,3 miljoen inwoners.

Economie

De officiële munteenheid van Ghana is de New Cedi.

De economie in Ghana steunt voornamelijk op de landbouw (cacao, rijst, cassave, mais, bananen, pindanoten). De belangrijkste exportproducten zijn echter cacao (35% van de totale export) en goud. De grootste goudreserves liggen in het zuidwesten van het land. In 2011 werd voor de kust een groot olieveld in productie genomen. De Ghanese olie is van hoge kwaliteit maar de enige raffinaderij van Ghana is ongeschikt om de olie te raffineren. Gezond macro-economisch bestuur samen met hogere prijzen voor olie, goud en cacao zorgden in 2012 voor een groei van het BNP met 7%. Nu is de jaarlijkse groei ongeveer 3.5%.

Religie

Het zuiden van Ghana is overwegend christelijk (71.2%), in het noorden zijn de moslims het sterkst vertegenwoordigd (17.6%). De scheidingslijn tussen beiden bevindt zich in het midden van het land. Naast deze 2 grote wereldgodsdiensten zijn er aanhangers van inheemse religies. De meeste Ghanezen mixen bovendien hun christelijke of islamitische overtuiging met animistische en traditionele rituelen. Gelukkig zijn Ghanezen zeer tolerant en alle onderlinge verschillen worden moeiteloos geaccepteerd. Het geloof is in het straatbeeld sterk aanwezig. In het zuiden dragen ondermeer winkels, bussen en scholen een naam of slogan met daarin God of Jezus. En elke mogelijke christelijke stroming heeft wel een kerk in het land. Veel van die kerken verzorgen er onderwijs en doen er ontwikkelingswerk.

Lokale gebruiken en gewoonten
 • Een begroeting in Ghana is steeds hartelijk en uitgebreid en de ‘Ghanian handshake’ is er heel populair. Ze drukken dan de middenvingers tegen elkaar en laten die 'klikken' tegen de handpalm. Zeker proberen!

 • Bij een meer formele ontmoeting hoort een uitgebreide voorstellingsronde. Be prepared!

 • Ghanezen maken een 'tsssss'-geluid om iemands aandacht te trekken.

 • Wil je een dorp bezoeken op het platteland dan ga je eerst langs bij de chief. Een cadeautje hoort daarbij.

 • In Ghana wordt de linkerhand beschouwd als onrein, dus je moet steeds je rechterhand gebruiken bij het eten. Bovendien is het ongepast om voorwerpen te overhandigen of aan te pakken met de linkerhand.

Tijdsverschil

In Ghana is het in onze wintertijd 1 uur vroeger, in onze zomertijd is het 2 uur vroeger.

Elektriciteit

De netspanning in Ghana bedraagt 230 volt. De stopcontacten zijn van het type D en G. Je neemt dus best een wereldstekker mee.

Veiligheid

Over het algemeen kan je in Ghana veilig reizen en zijn er geen bijzondere veiligheidsproblemen. In het noorden kunnen er af en toe etnische spanningen voorkomen. Diefstal kan een probleem zijn, vooral op drukbezochte plaatsen.

Het reisadvies kan je checken op:

http://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen/afrika/ghana/ra_ghana.jsp

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
avontuurlijke groepsreis Ghana

Wat andere reizigers vinden

"Het is echt een reis met een hart voor de mensen en helemaal niet toeristisch. Het contact met de lokale bevolking en het gevoel dat je deel uitmaakt van wat er daar gebeurt door mee te helpen in de organisaties is super!"

Karlien Goeman

Reistips

Veelgestelde vragen

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe flexibel reis je als individu in een groep?

Elke reis bij Joker is uniek. De reisroute loopt langs minder platgetreden paden dankzij onze jarenlange ervaring en goede contacten ter plaatse. Alle reizen worden daarnaast nog unieker doordat elke groep mee de reis invult. Hoe dan?

Elke reis is dankzij onze reisbegeleiders op maat van de deelnemers, de groep en de lokale omstandigheden. Al tijdens de vertrekvergadering speelt de reisbegeleider in op de interesses van de groep. Wil er iemand salsales volgen in Cuba en gaat de rest er liever mojito’s leren mixen? Je begeleider doet zijn uiterste best om het voor elkaar te krijgen! Net zo met een festival of een andere niet te missen gebeurtenis: dan passen we de reisroute aan als het kan en in samenspraak met de groep.

Omdat we iedereen een prachtreis willen bezorgen, zorgen we ervoor dat er voldoende flexibiliteit en vrijheid is. Ook als dat betekent dat je liever een namiddag op je eentje wat onderneemt.

Hoe zit het met het comfort op reis?

Het comfort is eenvoudig. We overnachten in kleinschalige hotels en guesthouses, die –waar mogelijk- in handen zijn van plaatselijke families. Op bepaalde reizen gaan we kamperen of logeren we tijdens een homestay bij de mensen thuis (en daar spreken we dan nog láng van)!  De kamerverdeling kan wisselen van dag tot dag. Meestal deel je een kamer met 2 of meer reisgenoten en soms zijn de kamers gemengd. Heb je vragen over het comfort? Contacteer een Joker-reiskantoor: zij kunnen je specifieke vraag dan doorspelen naar de Joker-medewerkers die de reizen samenstellen.

Reizen we uitsluitend met openbaar vervoer?

Ter plaatse reizen we meestal met het openbaar vervoer. We streven naar een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot futuristische monorails! We kunnen ook vervoer huren om op plekken te komen die anders onbereikbaar zijn. Een exclusieve collectie aan voertuigen, want zelden neem je ze thuis in het straatbeeld waar!

Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 30% bij inschrijving. Het saldo volgt 6 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".

Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.