Overslaan en naar de inhoud gaan

Net zoals Nice veel meer is dan een mondaine badplaats, is Venetië meer dan de bekendste setting voor huwelijksaanzoeken, second honeymoons en zeemzoete Hollywoodproducties. Privé-gondelaars noch perfect witte linnen kleren voor hem en haar blijken er verplicht te zijn. Hoezee! Dat stelden Joker-werknemers Filip en Kirsten voor ons vast, frivole twintigers die op vrijdagavond al eens in een vliegtuig stappen i.p.v. op de trein naar huis.  Een budget citytrip Venetië, dat doe je volgens hen zo:

Goedkoop logeren op citytrip

Ken jezelf: wil je wakker worden met zicht op het San Marcoplein? Filip alleszins wel, en daarom boekte hij een bed in een dorm van het Generator Hostel. Een superlocatie en lage prijs voor een erg centrale ligging maken van dit hostel de ideale uitvalsbasis tijdens je citytrip in Venetië. De stijlvolle inrichting, gelijkgestemde backpackers en de twee blonde Canadese meiden die toevallig zijn room mates bleken te zijn “added to the charm”.

Kirsten logeerde in Mestre, op het vasteland. Daar vind je goedkope accomodaties en met de trein sta je snel en goedkoop in het centrum. Je bepaalt dus zelf hoe duur je jouw citytrip naar Venetië wil maken.

De lekkerste snacks in Venetië

Overdag is er niets beter dan één of meerdere stukken meeneempizza te eten op een piazza of aan het water. Als primo piatto is pompoenravioli met salie en boter een no brainer. 

Un Mundo di Vino (Salizada San Canciano): voor het aperitief-met-iets-bij in een sfeervolle bar.

La Colonna (Campiello del Pestrin): op 10 minuutjes van Un Mundo di Vino, voor een diner aan een degelijke prijs, gezellige sfeer en goede bediening.

Dansen! Dansen?

Verwacht in Venetië geen clubs of cafés met swingende muziek waar je de nacht door kan dansen. Een citytrip naar Venetië staat niet bepaald gelijk aan stevig uit de bol gaan. Campo Santa Margherita brengt gelukkig soelaas en is de place to be voor studenten/jongeren. Het is een vrij groot plein waar honderden twintigers en dertigers neerstrijken als waren het duiven op het San Marcoplein. Iets drinken, véél babbelen, maar no music maestro… Tegen 2u ’s nachts sluiten de bars en is er aanzienlijk minder volk op het plein. Arriveer dus best rond 22u.

In het Generator Hostel werken de boxen in de oergezellige lounge/bar wel (maar op de kamers heb je er geen last van) dus als je zin hebt in een feestje, ligt daar je kans! Bovendien is je bed vlakbij!

Citytrip Venetië: getting around

Eén ritje met het openbaar vervoer kan al snel  €7 kosten, dus als je meerdere dagen in de stad bent, koop je best een ACTV travel card. Er bestaan 6 verschillende formules voor een duur van 12u tot 7 dagen, voor onbeperkt gebruik van het openbaar vervoer (bv. de vaporetti). Nachtvaporetti doen de nacht door.

Een gondeltocht is duur, maar op sommige plekken kan je het Canal Grande oversteken in een gondel die maar een paar euro’s kost. Het is dan wel maar een gondel experience van een minuutje, maar je kan wat foto’s nemen en hup: gondelvaart “check”!

Gratis en voor niets kan je door de smalle straatjes dwalen en zo Venetië op wandeltempo ontdekken. Het betoverende stadscentrum is ideaal om in rond te kuieren, neem dus stevige schoenen mee op citytrip.

Must-sees tijdens je citytrip naar Venetië

Aan kerken, palazzi en musea geen gebrek in en rond Venetië. Overdaad schaadt, dus wij hielden het bij:

 

 • Punta della Dogana: een schitterend museum voor hedendaagse kunst dat je niet mag missen op citytrip in Venetië.
 • Peggy Guggenheim Collection: een prachtige moderne kunstcollectie.
   

 • Basilica San Maggiore: neem de lift voor een paar euro’s of waag je aan de trappen en geniet van een bevoorrecht uitzicht over de stad.
   

 • De eilandjes Murano en Burano: even weg van de drukte in de stad, glasblazerij zoals je het nog nooit zag (Murano) en wandelen langs mooie gekleurde huisjes (Burano).
   

 • Ferrara, Vicenza, Verona, Padova

Ultieme Venetië-ervaring

Op een nachtelijk uur stond Filip op Piazza San Marco. Het was prachtig verlicht. Alleen voor hem, zo leek het, want op het plein was geen levende ziel te bespeuren. Magischer wordt Venetië niet

Zelf op reis naar Italië?

Misschien is dit ook interessant voor jou?