Overslaan en naar de inhoud gaan

Historische hoogstandjes, cultuur om ‘u’ tegen te zeggen, een lekker weertje, de heerlijke lokale keuken, … Italië heeft alles om de perfecte reisbestemming te zijn. Er is dan ook veel te veel moois te zien om in één keer te bezoeken. Dus dat wordt kiezen…

Om je goed op weg te helpen, vatten we de hoogtepunten per regio overzichtelijk samen. Nog een paar sfeerbeeldjes in de mix, en na het lezen van dit artikel weet je perfect welke (groeps)reis naar Italië helemaal op jouw maat gesneden is.

Eolische Eilanden

Belangrijkste plekken: de eilanden Lipari, Vulcano, Salina en Stromboli, op groepsreis gaan we ook naar Napels

Doen als: je houdt van natuur, lekker eten en enkele stevige beklimmingen van imposante vulkanen

Natuur en lekker eten in Zuid-Italië

De Eolische Eilanden zijn vulkanische eilandjes boven de ‘teen van de laars’ van Italië. Ze worden minder bezocht door toeristen dan de meer noordelijk gelegen regio’s en zijn daarom de ideale plek voor een rustige vakantie waar natuur, heerlijk eten en lekkere wijn centraal staan.

Op groepsreis doen doen we eerst Napels op het vasteland aan; een charmante zuiderse stad, met vlakbij de indrukwekkende en goed bewaarde ruïnes van Pompeï en de vulkaan Vesuvius.

Eolische eilanden: de hoogtepunten per eiland

Daarna begint het eilandhoppen over vier mooie eilanden, met ferry- of boottochtjes ertussenin. Elk eiland heeft wel iets speciaals:

  • Lipari is vooral bekend om zijn rijke geschiedenis archeologische hoogtepunten

  • Ontspannende modderbaden en beklimming van dé vulkaan staan centraal op Vulcano (wist je dat het woord ‘vulkaan’ van dit eiland is afgeleid?)

  • Een eiland met een mediterraan decor van bossen, wijngaarden en hellingen met vijgen- en olijfbomen. Het vruchtbare landschap van Salina zorgt voor heerlijke groenten en kruiden, de basis voor de zalig lekkere keuken en wijnen!

  • Het eiland Stromboli bestaat zowat volledig uit de gelijknamige, imposante vulkaan. Een stevige beklimming met waanzinnig uitzicht op de top moét je gewoon doen!

Sicilië

Belangrijkste plekken: vulkaan Etna, Syracuse, Selinunte, Agrigento, Palermo

Doen als: je houdt van een mediterrane mix van natuur, archeologische sites, een indrukwekkende vulkaan, steden met zuiderse charmes en de Siciliaanse keuken die je nú al doet watertanden.

Archeologie, en natuur op Sicilië

Sicilië, het eiland aan het uiteinde van de laars van Italië, heeft een afwisselende natuur – droge velden met citrusbomen, maar evengoed groene bossen – en een heel eigen cultuur, met historische invloeden van Grieken, Romeinen, Byzantijnen, Arabieren, Spanjaarden, … die elk hun sporen achterlieten.

De grootste stad is Palermo. Het stadscentrum is met zijn smalle straatjes en imposante palazzo’s fantastisch om doorheen te wandelen.

Syracuse in het zuidoosten van het eiland was oorspronkelijk een Griekse kolonie. Ook nu nog kan je heel wat stille getuigen daarvan bezoeken, zoals het Grieks theater en het archeologisch park Neapolis. Maar ook andere eeuwen leverden heel wat bezienswaardigheden op, zoals de catacomben van San Giovanni of het Piazza Duomo.

In Selinunte vind je ook een archeologisch park, met tempenruïnes uit de 7e tot 5e eeuw voor Christus, waarvan eentje indrukwekkend gerenoveerd. Genoeg cultuur? Deze kuststad met gezellige haven zalige strandjes leent zich ook tot lekker relaxen. Nog niet genoeg cultuur? Dan is Agrigento met zijn ‘vallei van de tempels’ nog een mooi extra historisch hoogstandje.

Must-do: beklimming van de vulkaan Etna

De imposante vulkaan Etna – de actiefste van Europa – is op zich al reden genoeg om naar Sicilië te reizen. Een beklimming doorheen boomgaarden met sinaasappel- en citroenbomen, en later doorheen een bijna buitenaards lavalandschap is een ongelooflijke ervaring. De klim is stevig, maar de beloning op de top is groot.

Toscane en omgeving

Belangrijkste plekken: kunststeden Pisa, Lucca en Firenze, maar misschien ook wel Rome, Cinque Terre of uitstappen in de bergen?

Doen als: je houdt van gevarieerde kunststeden met leuke extra’s, zoals wandelen tussen glooiende Toscaanse velden, stevig stappen in de Alpi Apuane of UNESCO-beschermde kustdorpjes verkennen.
 

De mooiste kunststeden van Italië

Toscane is naast zijn heuvels met gouden gewassen en cipressen vooral bekend om de indrukwekkende kunststeden die de regio rijk is.

Wie kent er bijvoorbeeld de scheve toren van Pisa niet? En dat is maar het begin, want aan de twee belangrijkste piazza’s van deze voormalige stadsstaat liggen nog heel wat meer historische bezienswaardigheden.

Ook het volledig ommuurde en verkeersvrije Lucca vormt het perfecte decor om langs pleinen en kerken van hoogtepunt naar hoogtepunt te wandelen of fietsen.

Maar de mooiste van allemaal is ongetwijfeld Firenze (Florence), een van de bekendste Europese kunststeden en de geboorteplaats van heel wat historische figuren en kunstenaars zoals Leonardo Da Vince, Michelangelo, Nicolo Machiavelli, Dante Alighieri, enz. De bekendste bouw- en kunstwerken in Firenze zijn in Renaissancestijl.

Naaste de beroemde duomo (dom) en de brug Ponte Vecchio zijn er nog veel te veel andere schitterende kerken, paleizen, pleinen en musea om op te noemen. Een stad die je beleefd moet hebben!

 

Toscane als uitvalsbasis voor meer Italiaans moois

Vanuit Toscane maak je makkelijk uitstapjes naar andere regio’s. Een topper is Cinque Terre: vijf UNESCO-beschermde, kleurrijke dorpjes langs de steile kusten. Voor wandelaars vormen de Alpi Apuane, een bergketen in het noorden van de provincie Toscane, het ideale rotsachtige decor voor enkele stevige staptochten.

Dit artikel kwam tot stand met dank aan Joker-collega's Koen (IT), Deborah (Brussels & Beyond) en Aline (touroperating)

Zelf op reis naar Italië?

Misschien is dit ook interessant voor jou?