Overslaan en naar de inhoud gaan

Wie Annick Holvoet, Afrika-verantwoordelijke bij Joker, een beetje kent, weet wanneer ze in haar nopjes is: stuur haar op reis, geef haar een berg en daarbij nog een sportieve uitdaging. Toppen van vulkanen en pieken in hooggebergtes staan bij gevolg standaard op haar wishlist als een reisbestemming zich aandient. Annick leek ons dan ook de geknipte tipgeefster voor al wie de Kilimanjaro in Tanzania wil beklimmen en daadwerkelijk de top wil halen. En inderdaad: onmiddellijk had ze 5 tips klaar die je stap voor stap richting top duwen!

Even geduld daarvoor, want eerst vroegen we haar wat de beklimming zo zwaar maakt. Weet je meteen waarom goede tips onontbeerlijk zijn!

Dit is het lastigste aan de beklimming van de Kilimanjaro:

De laatste etappe, die je in tegenstelling tot de andere tochten ’s nachts aflegt, is het zwaarste stuk van de hele Kilimanjaro-trekking. Het gaat ongeveer zo: in de namiddag voor die laatste trek kom je toe op je kampplaats. Je hebt de hele dag gestapt en bevindt je nu – met dank aan jezelf – op een hoogte die het je knap lastig kan maken. Je eetlust verdwijnt (maar je moet eten om krachten op te doen) en je kan de slaap niet vatten (maar je moet uitgerust zijn). Je kan hoofdpijn krijgen en de wetenschap dat de top nóg hoger ligt, maakt het kopje er ook niet gezonder op.

Iets na middernacht steek je toch je koplamp aan en begin je te stappen. Het gaat veel steiler dan de dagen ervoor, je bent moe maar je houdt vol. Je weet immers: als ik blijf stappen tot het licht is, dan ben ik er en heb ik het gehaald. En als dat je niet meer vooruit krijgt, dan wel – zoals in Annicks geval – dat ene wonderbaarlijke stukje chocola dat iemand je toestopt en je motor weer aanzwengelt.

Zo focus je op Gillman’s Point, vanwaar het zicht zelfs met vermoeide ogen onweerstaanbaar mooi is. Je sprokkelt je moed bij elkaar voor de allerlaatste maar allerlastigste (steil!) kilometers naar het dak van Afrika: Uhuru Peak op 5895m.  Waarna: gevoelens van immense voldoening tot opperste extase. En ons eeuwig respect.

Maar goed, eerst moet je het wel tot die nachtelijke tocht kunnen schoppen. Hoe pak je dat het slimst aan volgens Annick?

 

5 tips die van de Kilimanjaro-trekking een haalbare kaart maken

1.  Bereid je goed voor
De beklimming is voor iedere sportief ingestelde reiziger haalbaar, maar enige voorbereiding is meegenomen. Ga (extra) wandelen, lopen, fietsen en werk aan die uithouding vooraleer je naar Tanzania afreist!
 

2.  Graag traag
Doe het langzaam. Hoe trager je stapt, hoe meer je van het schitterende landschap en de vegetatie ziet, en hoe hoger je geraakt zonder hoogteziekte. Heb dus het verstand om traag te beginnen en verspeel je krachten en kansen niet door te snel te willen gaan.
 

3.  Acclimatiseer
Las minstens één dag in om te acclimatiseren. Geen synoniem voor een dagje platte rust, wel voor een stevige dagtocht naar hoger gebied en mooie vergezichten, waarna je weer daalt en op je vertrekplaats van die ochtend overnacht. Een dag hoger stappen, een nacht lager slapen. Perfect recept voor hernieuwde energie.
 

4.  Draag zorg voor dragers
Vermijd dat jouw overwinning ten koste gaat van de lokale dragers. Draag dus zorg voor hen, net zoals zij zich om jou bekommeren. Hebben ze deftig schoeisel, warme kledij en een warme slaapzak? Dragen ze niet teveel gewicht?
 

5.  Doe het nu want de Kili is weer wit
In tegenstelling tot pakweg 10 jaar geleden neemt de afgelopen jaren de hoeveelheid sneeuw op de top van de hoogste berg van Tanzania weer toe. Een prachtig zicht en een extra motivatie om die top te halen!
 

Succes!

Met Joker de Kilimanjaro beklimmen

Individuele trips
Joker stelde drie Kilimanjaro-trekkings samen voor individuele reizigers, langs drie verschillende routes. Je kan de Kilimanjaro ook beklimmen tijdens onderstaande Joker-groepsreis. 

  De beste vluchtprijzen naar deze bestemming vind je in onze boekingstool.

Misschien is dit ook interessant voor jou?