Overslaan en naar de inhoud gaan

Gaat je hart sneller slaan bij het zien van besneeuwde toppen, diepe ravijnen of een woeste rivier? Dan is, als bergliefhebber, Nepal een droom!   De Manaslu Tsum vallei is een nog redelijke nieuwe en onontdekte route.  We trekken  langs de valleien van de Budi Gandaki en de Marsyangdi met als hoogtepunt de oversteek van de Larkye La pas  (5120m).  We worden voortdurend ondergedompeld in de boeddhistische cultuur wanneer we dorpjes, stupa's en gompa's passeren. 

 

De hoogtepunten van deze reis

Groepsreis Nepal

Letterlijk het hoogtepunt van de reis: de Larkya La-pas op een hoogte van 5.135 meter

Groepsreis Nepal

De prachtige route langs de vele valleien

Groepsreis Nepal

De rijke cultuur, tradities en gastvrijheid tijdens deze krachtige trekking
 

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1 - dag 3
Kathmandu

We snuiven de sfeer op van Kathmandu, doen eventueel de nodige aankopen voor de trekking, verkennen Durbar Square en maken een wandeling naar de stupa van Swayambhunath.

2 Dag 4 - 23
De Tsum Vallei & Manslu-trek

Een lange busrit brengt ons naar het vertrekpunt voor onze trekking rond Manaslu. De combinatie van de Tsum vallei en het Manaslu circuit biedt een unieke en onvergetelijke trekkingervaring met een mix van cultuur, natuurlijke schoonheid en natuur.  De eerste dagen volgen we de kloof waarbij je al snel duidelijk zal worden wat het begrip Nepali flat inhoudt. 

De trek door de Tsum-vallei begint in het schilderachtige dorp Soti Khola, gelegen op ongeveer 700 meter boven zeeniveau. Na een betoverende tocht langs de Budhi Gandaki-rivier bereiken we het dorp Chhokangparo op een hoogte van ongeveer 2.900 meter, met uitzicht op de majestueuze toppen van Ganesh Himal en de indrukwekkende Annapurna in de verte.

Vervolgens zetten we koers naar Chumchet, gelegen op ongeveer 3.200 meter hoogte, waar de lokale bevolking hun dagelijkse leven leidt te midden van groene terrasvelden. We passeren het dorp Nile, gelegen op een hoogte van ongeveer 3.360 meter en ligt aan de voet van de indrukwekkende Sringi Himal.  

Een hoogtepunt van de Tsum-vallei is het bezoek aan Mu Gompa, een oud klooster op een hoogte van ongeveer 3.700 meter, met uitzicht op de toppen van Ganesh III en de Annapurna.

Na een paar dagen trekken we door de Tsum vallei.  De Tsum vallei situeert zich in het afgelegen noordelijke deel van het Gorkha-district in Nepal en is een verborgen juweel. Beroemd om zijn diepgewortelde boeddhistische cultuur en serene spirituele sfeer, biedt de vallei een ongeëvenaarde trekkingervaring. De Tsum vallei is pas recentelijk opengesteld voor toeristen en betovert met zijn traditionele boerendorpjes, oude kloosters versierd met gebedsvlaggen en een adembenemend berglandschap..

Het hoogtepunt van het eerste deel van deze trekking is Ganesh Himal Base Camp (4,900m)

In het dorp Samagaun op ongeveer 3.530 meter hoogte, smelt de Tsum-vallei samen met de Manaslu-trek met een adembenemend uitzicht op de machtige Manaslu en de Annapurna. Dit traditionele dorp, omgeven door een berglandschap, biedt ons een inkijk in de levensstijl van de lokale bevolking die sterk beïnvloed is door de Tibetaanse cultuur.

Na Samagaun bereiken we het dorp Samdo, gelegen op ongeveer 3.860 meter hoogte, met de machtige Himalchuli in de verte. Dit is een cruciale tussenstop die ons voldoende acclimatisatie moet bieden alvorens we de  Larkya La-pas bedwingen. Het pad slingert verder door het ruige terrein naar Larke La Pass, een indrukwekkende hoogte van ongeveer 5.160 meter, met uitzicht op de Manaslu, Annapurna, en Himlung Himal.

De afdaling brengt ons naar het dorp Dharapani op ongeveer 1.860 meter, waar de trek officieel eindigt. Hier kunnen we terugkijken op de verschillende hoogtes en landschappen die we hebben overwonnen tijdens deze onvergetelijke reis, met de indrukwekkende Annapurna-massief in de verte.

 

 

3 Dag 24-26
Kathmandu

We nemen ruim de tijd om ook het culturele aspect van Nepal te leren kennen. De volgende dagen bezoeken we Pashupatinath, Bodnath of één van de koningssteden Patan of Bakhtapur.
 

Data en prijzen

Vertrek: 16/10/2024
Terug: 10/11/2024
Basisprijs: €2.425
+ 2.370 EUR budget
al 4 boekingen
Wie gaat mee?
Leeftijd
26-353
+651
Geslacht
mannen2
vrouwen2
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Vroegboekcadeau t.e.m. 29/02/2024

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Kathmandu en terug
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Welkomsdiner in ViaVia Joker Reiscafé Kathmandu
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor visum, permit, activiteiten, logies, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Bijkomende info

Deze reis is een expeditie omwille van een beperkt comfort en de meerdaagse trektocht(en)met min. 5-7u/dag stappen op grote hoogte. 

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 22 / 04 / 2024
Belangrijke documenten

Voor Nepal  heb je een internationaal reispaspoort geldig tot en met minstens zes maanden geldig vanaf afreisdatum.  

Visum bij aankomst op de luchthaven van Kathmandu (kostprijs is inbegrepen in het budget)

Meer info hierover vind je op diplomatie.belgium.be/nl/

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check dan de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist.

Transport en vluchturen

Transport ter plaatse

We maken gebruik van openbaar vervoer of een gecharterde minibus. 

Vluchturen

Je vluchturen vind je hieronder van zodra ze beschikbaar zijn. Ze zijn indicatief. Het gebeurt immers dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen.

Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt.

Vluchturen

Reis met vertrek op 16/10/2024

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS - BRU AIRPORT 16/10/24 - 14:25
ISTANBUL - IST GRAND AIRPORT 16/10/24 - 19:00
ISTANBUL - IST GRAND AIRPORT 16/10/24 - 20:20
KATHMANDU - TRIBHUVAN INT. 17/10/24 - 06:10
KATHMANDU - TRIBHUVAN INT. 10/11/24 - 12:25
ISTANBUL - IST GRAND AIRPORT 10/11/24 - 18:25
ISTANBUL - IST GRAND AIRPORT 10/11/24 - 20:15
BRUSSELS - BRU AIRPORT 10/11/24 - 21:50
Bagagelijst

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige bagagelijst krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.

 • Grote rugzak of soepele reistas
 • Dagrugzak
 • Slaapzak (comfort -5 C°)
 • Goede regenjas (ademend)
 • Warme kledij
 • Stapschoenen (type B)

Duurzame Tips:

 • Misschien kan je wel enkele spullen lenen van iemand. Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure.
 • Neem een hervulbare drinkbus en een duurzame toilettas mee
 • Neem herbruikbare zakken mee om bijvoorbeeld vuile of natte kleren in te doen
Maaltijden

Tijdens de meerdaagse trekking kan je kiezen tussen zowel westerse (heel beperkt) als Aziatische gerechten.  Het spreekt voor zich dat de koks lokale gerechten het beste kunnen bereiden.    

Logies

Tijdens de trekking slapen we in heel eenvoudige lodges en guesthouses. Een eigen warme slaapzak is geen overbodige luxe en breng eventueel een extra matje mee. Het sanitair tijdens de trekkings is meestal zéér basic: enkel een hurktoilet. Soms is er warm water.

Geldzaken

Prijs en budget ter plaatse

Voor elke groepsreis werken we met een vaste prijs die je betaalt op voorhand en een budget te plaatse, dat je tijdens je reis uitgeeft.  Dit budget ter plaatse wordt beheerd door de reisbegeleider en is een raming van de kosten voor verblijf, vervoer, eten, activiteiten en fooien en gaat rechtstreeks naar de lokale bevolking.

Persoonlijke uitgaven zoals souvenirs, extra drankjes of optionele activiteiten, zijn niet meegerekend in de prijs of het budget.

Tijdens de vertrekvergadering kom je te weten hoeveel van dit budget je cash moet meenemen, hoeveel je ter plaatse nog kunt afhalen en met welke kaart je best betaalt.

Voor niet-EU landen is een creditcard meestal aangewezen om te betalen en geld af te halen.

Het te voorziene budget vind je op je factuur en op de webpagina van je reis bij jouw afreisdatum. Dit kan in euro of in een andere munteenheid staan

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een goede fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

Het bedrag van de fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budget is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Als reiziger ben je zelf verantwoordelijk om te zorgen dat je in orde bent met alle verplichte vaccinaties en aanbevolen medicatie tijdens je reis. Raadpleeg hierover tijdig je arts of het Tropisch Instituut.

Op www.wanda.be vind je het meest recente gezondheidsadvies voor jouw bestemming.

Conditie

Deze reis is geschikt voor iedereen met een goede lichamelijke conditie om volgende redenen:

• Meerdaagse trekking met dagrugzak in wisselende weersomstandigheden.
• Minstens 6u stappen per dag
• Stijgen en dalen tot 4000m hoogte (kans op hoogteziekte)
• Het terrein is soms hoog en steil, dus niet ideaal als je hoogtevrees hebt!

Gerust op reis

Op groepsreisgaan is één groot avontuur. We gaan grenzen verleggen maar doen dit altijd op een veilige manier: 

 1. We kiezen voor veilige reisroutes en reizen enkel naar regio’s met een positief reisadvies. Dit houden we nauw in de gaten dankzij onze lokale partners en www.diplomatie.belgium.be/nl/reisadviezen 

 2. Elke reiziger is verplicht een reisbijstandsverzekering te nemen. De reisbijstandsverzekering van KBC is inbegrepen bij de prijs van je reis (via KBC). Je bent dus ook verzekerd voor avontuurlijke activiteiten zoals raften, duiken en bungeejumpen. 

De reisbegeleider

Onze groepsreizen worden begeleid door een Joker-reisbegeleider*. De Joker-reisbegeleiders zijn vrijwilligers. Ze bereiden de reis tot in de puntjes voor en zorgen ervoor dat alles ter plaatse vlot verloopt.

Ze hebben oog voor leuke plekjes maar zijn geen traditionele gidsen. Daarom schakelen ze regelmatig lokale gidsen in die je nog veel meer kunnen vertellen over de plaatsen die je bezoekt.

De Joker-reisbegeleiders volgen een tweejarige opleiding bij Karavaan vzw, gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. Je ontmoet je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering enkele weken voor de reis.

*Bij sommige programma’s (zoals o.a. de sneeuwreizen) werken we met lokale Engelstalige gidsen. Dit staat dan duidelijk vermeld op de reispagina.

Duurzamer op reis

Bij Joker reizen we duurzaam met respect voor mens, dier en natuur. We streven ernaar om onze ecologische voetafdruk op reis te minimaliseren. Zo reizen we in kleine groep, gebruiken we waar mogelijk het openbaar vervoer en ondersteunen we de lokale economie door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en langdurige samenwerkingen met lokale partners.

Tegelijk stimuleren we onze reizigers om mee te investeren in bosbehoud en bosherstel via Bos+. Want bossen halen CO2 uit de lucht, een gas verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde.

We ontvingen als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen.

Lees meer over ons duurzaamheidsverhaal op joker.be/duurzaam-reizen-met-joker

Reisperiode en klimaat

De beste periode om de Himalaya te bezoeken is van begin oktober tot en met begin december en van februari tot en met mei. De moessonperiode loopt van juni tot oktober, met veel neerslag en dichte bewolking die het zicht over de bergen belemmert. In de zomer kan de temperatuur stijgen tot 30°C. In de winter dien je er rekening mee te houden dat het ‘s nachts zeer koud kan zijn. 
Tijdens oktober/november gaat het van tropisch warm tot ijskoud, enkele regen- of sneeuwbuien zijn altijd mogelijk.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Veelgestelde vragen

Waarom kiezen voor een groepsreis met Joker?

Waarom kiezen voor een groepsreis met Joker? Dat vertellen we je hier. 

Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
 • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
 • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.
Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 40% (minstens €300 per persoon) bij inschrijving. Het saldo volgt 8 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten. Voor vertrek krijg je, per e-mail, de vraag om mee te investeren in schonere lucht via een bijdrage aan een project voor bosbehoud en bosherstel van Bos+ (Amazonewoud in Ecuador).

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Onze reizen zijn in het algemeen erg actief. Om aan te tonen hoe zwaar je reis is, zie je per dagdeel een aantal stappertjes staan (1= niet zwaar, 4 = het zwaarst). 

Ben je op zoek naar zoveel fysieke inspanning en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
 • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
 • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
 • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

 1. Voor alle boekingen: wil je tot 8 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
 2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 
Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 35 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Wat moet ik betalen bij boeking?

Meteen na je boeking, ontvang je een link om het voorschot online te betalen. Het voorschot bedraagt 40% van de basisprijs, met een minimum van €300, aangevuld met de opties van de verzekering die je eventueel koos. Vertrek je binnen de 56 dagen, dan betaal je geen voorschot meer maar meteen de volledige reissom. Het budget betaal je ter plaatse, op de bestemming.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Joker 24 tot 30 en Comfort Editions. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".