Overslaan en naar de inhoud gaan

Over  Kirgizië

Geografie

Kirgizië ligt in Centraal Azië en grenst aan China, Kazachstan, Tadzjikistan en Oezbekistan. Het is ongeveer 7 keer zo groot als België.

Kirgizië bestaat voornamelijk uit bergen (de meesten tot boven de 3.000 m) afgewisseld met groene alpenweiden, naald- en loofbossen en rode rotsen. De meeste bergen horen bij het Tian Shan-gebergte. In deze bergen vind je ook verschillende meren, zoals onder andere het Issyk Kul-meer. Laagste punt is Kara-Daryya dat 132 m hoog is, de hoogste berg is Jengish Chokusu (Pik Pobedy) met 7.439 m hoogte. Interessant weetje: de Soelajman-Too is een heilige berg voor moslims en is beschermd door de UNESCO.

Fauna en flora

In het zuiden van Kirgizië groeien walnootbomen (Kirgizië heeft het grootste natuurlijke walnootbos ter wereld), pistachebomen, amandelbomen en aalbessen. Aan het Issyk Kul-meer vind je naaldbomen. De valleien zijn in het voorjaar begroeid met klaprozen. In het vroege voorjaar bloeien er 40 soorten wilde tulpen en in het najaar groeit er edelweiss.

In de bossen leven beren, wolven en lynxen. Hoger in de bergen wonen steenbokken, yaks en de zeldzame sneeuwluipaarden en Marco Poloschapen. Er leven ruim 400 verschillende vogels in Kirgizië waaronder de ibis, adelaar, gier en kraanvogel.

Er komen vandaag nog wolven, bruine beren en Aziatische wilde honden voor, maar de kans om ze te spotten is klein.

Staatsvorm

Van 1936 tot 1990 was Kirgizië een communistische deelrepubliek van de Sovjet-Unie. Het is een republiek met als president Sooronbay Jeenbekov (sinds 24 november 2017).

Officiële talen zijn Kirgizisch (dat tot de Turkse taal behoort) en het Russisch. De grondwet zegt dat alle nationaliteiten hun eigen taal mogen gebruiken.

In 1991, na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, zijn er lukraak grenzen getrokken. Zo is er na de Kirgizische onafhankelijkheid een staatsgrens getrokken tussen Kirgizië en Oezbekistan, met als gevolg dat veel etnische Oezbeken ineens bij Kirgizië hoorden.

Bevolking

Kirgizië telt 6 miljoen inwoners. De meesten leven in de steden waardoor het land een grote bevolkingsdichtheid kent. Velen zijn rondtrekkende nomaden. Zij staan bekend om hun primitieve leven en hun gastvrijheid. De hoofdstad is Bishkek.

De grootste etnische groep bestaat uit Kirgiezen, Turkse afstammelingen (71 %). De grootste etnische minderheid zijn Oezbeken (14,5%) en Russen (9%). Na de onafhankelijkheid in 1991 zijn veel Russen en Duitsers uit het land vertrokken. De levensverwachting bedraagt 70.9 jaar.

Economie

Kirgizië gaat gebukt onder een groot begrotingstekort en buitenlandse schuld. Het land is afhankelijk van ontwikkelingshulp. Ook zijn er hervormingen op gebied van corruptie, belastingen en administratie nodig.

Een belangrijk exportproduct is goud.

De Som is de munteenheid van Kirgizië. Eén Som is honderd Tyjyn. De naam Som betekent in het Kirgizisch puur (goud).

Kirgizië werd in 1998 als eerste Centraal-Aziatische republiek lid van de WTO.

Religie

De meeste Kirgiziërs zijn moslim of Russisch orthodox. Ze hebben heel wat sjamanistsiche geloofspraktijken: zo binden ze hun wensen via een lapje stof aan boomtakken in de hoop dat hun wens de hemel bereikt. In Kirgizië zal je dus op veel plaatsen bomen en struiken met vastgebonden stukjes stof tegenkomen.

De begraafplaatsen van de Kirgiezen bevinden zich vaak langs de kant van de weg. Soms zijn dit hele bouwwerken in de vorm van traditionele mausolea of yurten die een dorp op zichzelf lijken.

Lokale gebruiken en gewoonten

In Kigizië worden jonge bruiden vaak ontvoerd (geschaakt) omdat vele mensen de kosten van een bruiloft en de hoge bruidsschat (b.v. paarden) niet kunnen betalen. Het schaken van bruiden is officieel al ruim tien jaar verboden. In praktijk wordt het meestal niet bestraft.

Mannen schudden elkaar de hand als ze elkaar goeiedag zeggen. Vrouwen geven elkaar een zacht schouderklopje. Jonge vrouwen kussen vaak de wang bij oudere vrouwen als teken van respect.

In de bergen en op het platteland dragen vrouwen meestal wijde gekleurde jurken en een hoofddoek. Mannen dragen een soort witte vilten hoed, een alkalpak.

Koumis, alcoholische paardenmelk, wordt beschouwd als de nationale drank die aan de kant van de weg wordt verkocht. Bozo is een dikke mousserende drank gemaakt uit gekookt gefermenteerde gierst of andere graansoorten. De gefermenteerde gerstdranken Maksym en Jarma zijn gemaakt van yoghurt en gist.

In Kirgizië kan je ook niet rond vilt: de yurts (traditionele tenten), de traditionele tapijten (shyrdaks) en het traditionele hoofddeksel van de mannen zijn ervan gemaakt.

Tijdsverschil

Het tijdsverschil met** Kirgizië** bedraagt 5 uur in de winter, in de zomer is dit 4 uur.

Elektriciteit

In Kirgizië is de netspanning 220 volt. Voor de aansluiting heb je vaak een verloopstekker nodig. Ook zaklamp en reservebatterijen kunnen van pas komen.

Veiligheid

Vandaag is het veilig reizen in Kirgizië hoewel waakzaamheid altijd geboden is door mogelijk politieke spanningen. We vermijden de regio's en plaatsen waar de gemoederen mogelijk kunnen oplaaien. Meestal bevinden we ons echter in de bergen, in groep en onder begeleiding van een plaatselijke organisatie.

Meer info vind je hier: http://diplomatie.belgium.be/nl/.