Overslaan en naar de inhoud gaan

Oezbekistan was het kloppend hart van de vroegere zijderoute. En nog steeds spreken de namen Khiva, Bukhara en Samarkand tot de verbeelding. Tussen deze historische steden reizen we per trein.  Je proeft er nog steeds de rijkdom en sfeer van weleer met prachtige monumenten, levendige markten en een kleurrijke, gastvrij bevolking.

Kirgizië is een prachtige bestemming voor liefhebbers van natuur en culturele diversiteit. Het stadse leven van Bishkek staat in groot contrast met de traditionele nomaden op de hoogvlaktes. Ontspannen doet men aan de oever van het Issyk kul meer, dat vaak de Parel van Centraal-Azië wordt genoemd.  Het land verkennen doen we per huurwagen waarbij we overnachten in hotels of guesthouses.   Hoogtepunt is zonder twijfel de 3-daagse trektocht waarbij we verblijven in een tentenkamp.

 

Voor dit programma werken wij samen met een gespecialiseerde partner (WE).

De hoogtepunten van deze reis

Samarkand - Pixabay

De legendarische steden langs de Zijderoute;  Khiva, Buchara en Samarkand

Kirgizië - World Experts

De ongerepte natuur in Kirgizië

Yurt - World Experts

Verblijf bij de gastvrije bevolking in een yurt

Programma

Programma

A Dag 1
Tasjkent

Na (vroege) aankomst te Tasjkent volgt de transfer naar de accommodatie waar je direct kunt inchecken in je kamer.


Tasjkent is de moderne hoofdstad van Oezbekistan en heeft de laatste jaren veel verandering ondergaan. Van een typische Sovjetstad naar een moderne metropool. Fijne boulevards, pleinen, fonteinen worden afgewisseld met traditionele markten zoals de Chorsu Bazaar, een imposant schouwspel van mensen, geuren en kleuren.  Bezienswaardig is het Khast Iman complex met de vrijdagmoskee, Kafali Shash mausoleum en de Kukeldash medresse. De wereldberoemde Koran van kalief Uthman, ofwel de Ottomaanse Koran ligt hier tentoongesteld. Interesse in cultuur? Woon een avond bij in het Navoi Operagebouw of sluit je dag af in een van de vele cafeetjes in Tasjkent.

Overnachting in Tasjkent.

B Dag 2
Tasjkent - Khiva

In de namiddag transfer naar de luchthaven voor de vlucht naar Urgench. Op de luchthaven wacht de chauffeur je op om je naar Khiva te brengen.

Overnachting in Khiva.

C Dag 3
Khiva

Verken op een rustig tempo deze oasestad. Eenmaal in de ommuurde stad zie je de diverse pleinen met daaraan de prachtige monumenten die Khiva zo bijzonder maken. Het paleis van de Khan, de Medresseh, de oude caravansarai, ambacht ateliers, het zijn enkele suggesties….Rondom de blauwe Kalta Minor minaret lijkt het of het leven uit de vroegere tijden heeft stil gestaan. Beklim tijdens zonsondergang zeker de stadsmuur en maak prachtige foto’s van de rood opgloeiende lemen gebouwen. 

Overnachting in Khiva.

D Dag 4
Khiva - Bukhara

‘s Ochtends haalt de chauffeur je op voor een rit door de Kizilkum woestijn. Enkele dagen per week gaat er een trein van Khiva naar Bukhara welke we ook als optie gebruiken. Je volgt de Amu Darya rivier, langs uitgestrekte katoenvelden. In een lokale Chayhana (theehuisje) nuttig je jouw lunch, net als alle andere locals.. In het begin van de avond kom je aan in Bukhara.

Overnachting in Bukhara.

E Dag 5
Bukhara

Bukhara was de hoofdstad van de Samaniden. Een periode van grote voorspoed en dat zie je vandaag goed terug. In het autoluwe centrum waar de monumenten elkaar opvolgen is het heerlijk wandelen. Het indrukwekkende Poy-Kalyon ensemble weerspiegelt de spiritualiteit van het land, met een prachtige minaret van maar liefst 48 meter, de vrijdagmoskee en nog actieve medresse. Dwaal rond door de kleine straatjes, bezoek de synagoge of ga over de bazaar opzoek naar goud of tapijten. Geniet ’s avonds van live muziek aan het Bolo-Hauz waar de locals graag een vodkaatje of twee komen drinken.

Overnachting in Bukhara.

F Dag 6
Trein naar Samarkand

In de middag word je afgezet bij het treinstation en ga je met de hogesnelheidstrein naar Samarkand. Na aankomst word je naar het hotel gebracht.

Overnachting in Samarkand.

G Dag 7
Samarkand

Het sprookjesachtige Samarkand is het beste te voet te verkennen. Begin bij Registan Plein, omschreven door Marco Polo als één van de mooiste pleinen ter wereld. Rondom het plein zijn er drie grote religieuze gebouwen, de Ulugbek, Tilla Kori en Sherdor medressen. Niet ver hier vandaag tref je de ruïnes van de Bibi Khanym moskee en de naastgelegen bazaar. Het nabijgelegen Shakhi-Zinda mausoleumcomplex is een groep mausolea gebouwd rond de tombe van Kussam Ibn Abbas, de neef van Profeet Mohammed, die volgens de overlevering de islam naar Samarkand heeft gebracht. Hij zou aan het einde van de 7e eeuw zijn vermoord op de plek waar nu zijn tombe staat. Bezoek het mausoleum van Timurlenk, het interieur is onvoorstelbaar rijk. Iets buiten het centrum ligt het 15e-eeuwse observatorium van Ulugbek. 

Overnachting in Samarkand.

H Dag 8
Trein naar Tasjkent

In de middag word je afgezet bij het treinstation en ga je met de hogesnelheidstrein naar Tasjkent. Na aankomst word je naar het hotel gebracht. Overnachting in Tasjkent.
De eeuwenoude stad Tasjkent vindt zijn oorsprong in de vruchtbare oase aan de rivier Chicik. Door de zware aardbeving van 1966 zijn er in het huidige Tasjkent weinig historische gebouwen te vinden. De stad is een typische Sovjetstad; brede met bomen omlijste boulevards, pleinen, fonteinen en appartementenblokken. Vroeger was Tasjkent een belangrijke halte op de zijderoute tussen Europa en Azië. Vandaag de dag heeft de stad zich ontwikkeld tot een moderne stad waarvan maar liefst één derde van de oppervlakte is ingenomen door prachtige parken en tal van fonteinen. In het oude gedeelte van de stad valt direct het imposante Khast Iman complex op met de vrijdagmoskee, het Kafali Shash mausoleum en de Kukeldash medresse. De wereldberoemde Koran van kalief Uthman, ofwel de Ottomaanse Koran ligt hier tentoongesteld. De Ottomaanse Koran is de primaire bron van de islam, die werd geschreven in het midden van de 7e eeuw. Nabij het oude centrum treft u de drukbezochte Chorsu Bazaar, een imposant schouwspel van mensen, geuren en kleuren.

In het moderne centrum treft u het Amir Timoer plein, waar een groot standbeeld van deze vroegere grootse leider midden in het groene park prijkt. Op wandelafstand is het Navoi Operagebouw, het centrale park met diverse monumenten ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van de aardbeving in 1966.

Overnachting in Tasjkent.
 

I Dag 9
Trein naar Ferghana

Transfer naar het treinstation voor de treinreis naar de stad Ferghana, gelegen in de gelijknamige provincie. Wat direct opvalt zijn de prachtige bergen en meren in deze regio. De Fergana-vallei is het hart van de katoenteelt van Oezbekistan.

Overnachting in Ferghana.

 

J Dag 10
Welkom in Kirgizië

In de ochtend word je opgehaald voor de transfer naar de Oezbeeks-Kirgizische grens. Na het passeren van de douaneformaliteiten wacht onze vertegenwoordiging je op aan de Kirgizische zijde. Hier ontvang je jouw huurauto waarna het avontuur door Kirgizië kan beginnen.

Overnachting in Osh.

K Dag 11
Osh

Legendes vertellen dat de stad gesticht zou zijn door Salomon of Alexander de Grote, maar tastbaar bewijs ontbreekt hiervoor. Wel bekend is dat de stad een cruciaal punt voor handelaren was. In de middeleeuwen verhandelden de nomaden uit de bergen hun vee, terwijl handelaren uit Azië en Europa hier met hun karavanen kwamen. In 1762 werd Osh onderdeel van het Kanaat van Kokand en groeide uit tot één van de belangrijkste handelsposten van het kanaat.

Overnachting in Osh.

L Dag 12
Tsjitstjkan-kloof

Waar dat in Oezbekistan majestueuze bouwwerken indruk hebben gemaakt, draait het in Kirgizië om natuurschoon. De uitgestrektheid van het land wordt afgewisseld door dramatische bergpassen, alpine meren en nomaden die hun kuddes op eeuwenoude wijze hoeden. De route vandaag neemt ons mee door de Tsjitstjkan kloof. Geniet van de prachtige omgeving en maak een wandeling of ontspan aan de bergrivier.

Overnachting in een eenvoudig hotel.
Osj – Tsjitstjkan: indicatief 7 uur rijden

M Dag 13
Son-Kul Meer

Vandaag reis je verder naar het Son-Kul Meer (3.000m). Rij een rondje langs de noordelijke zijde van het meer naar het zuidelijke gedeelte, hetgeen geheel off-road is. Onder de pieken van de Tien Shan wonen de nomaden in hun traditionele joerten. Diner vandaag is inbegrepen.

Overnachting in joert bij het Son Kul Meer.

Chychkan – Son-Kul: indicatief 7 uur rijden

N Dag 14
Son-Kul Meer – Kochkor – Bokonbayevo

Via het dorpje Kochkor rij je naar het andere meer van Kirgizië. Je volgt de zuidelijke oever van het Issyk-Kul Meer. Het water heeft een aangename temperatuur en je kan hier dan ook een duikje wagen aan één van de wilde stranden. Vannacht overnacht je in een guesthouse in Bokonbayevo.


Son-Kul – Bokonbayevo: indicatief 7 uur rijden

O Dag 15
Karakol

Op weg naar Karakol passeer je de Sprookjesvallei. Een prachtige canyon waar je heerlijk kunt wandelen. Verder naar het kleine stadje Karakol. Bezoek zeker de houten Dungan moskee met duidelijk Chinese kenmerken. Overnachting in Karakol.

 

P Dag 16
Karakol kloof (trektocht van 8km, +/-7u)

In de ochtend infomeeting met de berggids die je meeneemt naar de Karakol kloof. Hier start de trektocht van 8 km door de prachtige natuur. De tocht gaat tot aan het tentenkamp.
Lunch is inbegrepen.

Diner en overnachting in tentenkamp.

Q Dag 17
Karakol kloof – Ala Kol meer (trektocht van 9km, +/-7u)

Na het ontbijt start de wandeltocht naar het Ala-Kol meer. We dalen eerst af door de kloof waar het pad ons over rivier en brug in het bos leidt. Een lange beklimming eindigt aan een diepe grashelling en komt toe aan een eerder vreemde plaats “Sirota” genaamd, een berghut. Hier kunnen we even rusten en op adem komen. We verlaten het bos en het pad gaat verder langs de rivier en we komen aan bij een mooie waterval.

Diner en overnachting in een tent.

R Dag 18
Altyn Arashan Vallei – Karakol (trektocht van 18km, +/-8u – 30km per bus)

In de ochtend vertrekken we richting Altyn Arashan vallei, een prachtige omgeving in het zuiden omringd door de 4260m hoge Palatka berg. De vallei is gekend door zijn warmwaterbronnen en thermale baden. Bij aankomst kunt u relaxen in een warmwaterbron of thermaal bad. Nadien volgt de transfer naar Karakol.

Overnachting in Karakol. 

S Dag 19
Karakol – Cholpon-Ata

Cholpon Ata ligt aan de noordelijke oever van Issyk Kul en was ten tijde van de Sovjet-Unie een kuuroord. Tegenwoordig is het een geliefde badplaats voor de Kirgiziër, Oezbeken en Kazachen die hier komen voor het strand en het kraakheldere water. Bezoek het nabijgelegen openluchtmuseum van petrogliefen.

Overnachting in Cholpon Ata.
Karakol – Cholpon-Ata: indicatief 3 uur rijden

T Dag 20
Rit naar Bishkek

Vandaag maken de oevers van het meer langzaam plaats voor de rotsachtige Boom Vallei en de Chui Vallei. Langs de route naar de hoofdstad kom je voorbij de 11e-eeuwse Burana toren. Vanaf de nog overgebleven minaret heb je een geweldig uitzicht over de vallei. Eens in Bisjkek raden we je aan om te gaan wandelen. Je ziet nog echt het Sovjetverleden dat zich mengt met een breed scala aan moderne winkels, restaurants en cafeetjes.

Cholpon-Ata – Bisjkek: Indicatief 6 uur rijden

U Dag 21
Einde van de reis

Transfer naar de luchthaven.

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. Getoonde hotelfoto’s zijn louter ter illustratie. In een persoonlijke offerte stellen we voor de meeste reizen per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Opties

Algemene opties
Laat Joker je een vluchtvoorstel doenPrijs op aanvraag

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze een kamer delen met minstens 2 volwassenen en als deze kamer beschikt over voldoende bedden. Reis je met meer dan twee kinderen, dan berekenen we de kostprijs in een offerte op maat.

Inbegrepen in de basisprijs

 • Binnenlandse vlucht Tasjkent - Urgench met Uzbekistan Airways
 • Transfers van de luchthaven/hotels/treinstations, grens en v.v.
 • Overnachtingen in comfortabele 3* accommodaties op basis van logies/ontbijt conform programma waarvan 2 nachten in een tent, 1 nacht in een yurt en 1 nacht in een guesthouse
 • 3 x diner + 3 x lunch
 • Huurwagen SUV vanaf dag 10 t/m dag 20
  • Ongelimiteerd aantal kilometers
  • CDW (Collision Damage Waiver) met eigen risico van USD 500.
  • TPW (Diefstalverzekering) met eigen risico van USD 500
  • Belastingen
 • Treinticket Tasjkent - Samarkand, 2e klasse
 • Treinticket Samarkand - Bukhara, 2e klasse
 • Transfer van Bukhara naar Khiva (indien mogelijk met de trein, 2e klasse)
 • Engelstalige berggids op dag 16, 17, 18
 • Routekaart Kirgizië (deze krijg je ter plaatse)
 • Reisgids Kirgizië en Oezbekistan

Niet inbegrepen

 • Internationale vluchten
 • Ecologische gelden (parkgelden) en entreegelden
 • Extra’s autohuur: GPS, Afkoop Eigen Risico etc.
 • Bijkomende kosten ter plaatse: fooien, niet inbegrepen maaltijden etc.

 

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijgt een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker of Anders Reizen boekt 6 maanden voor afreis. De minimumwaarde van je dossier bedraagt €3.000 excl. vervoer heen en terug. Bekijk de voorwaarden

Ook voor gezinnen?

Wil je deze reis samen met je gezin doen? De meeste programma’s kunnen we aanpassen voor gezinnen met jonge kinderen of tieners. Vraag een offerte aan speciaal voor jouw gezin en laat ons een gezinsreis uitstippelen waar jullie met z’n allen enórm naar zullen uitkijken!

Bijkomende info

 • OPMERKINGEN HUURAUTO: 500 USD borg moet contant betaald worden bij de overdracht van het voertuig. De borg wordt volledig terugbetaald als er geen schade aan het voertuig is ontstaan.

 • De reisperiode op de hoogvlaktes in Kirgizië is beperkt van juni tot september door de klimatologische omstandigheden.   

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren