Overslaan en naar de inhoud gaan

De Via Francigena is één van de oudste pelgrimswegen in Europa, deze route slingert zich door de allermooiste landschappen van Toscane. Welbekende stadjes als San Gimignano en Siena zijn met recht en reden drukbezocht maar het zijn vooral de geheime pareltjes als Montereggione en Buoncovento die deze pelgrimsweg zo aantrekkelijk maken. Een grote verscheidenheid aan landschappen passeren de revue; van het iconische Toscane met de weidse vergezichten, cipressenlanen en wijngaarden trek je door bossen zuidwaarts naar een heel andere streek. In de 'Crete Senesi' voorbij Siena ontdek je een merkwaardig stukje Toscane van kale kleiheuvels, tarwevelden en de witte truffel. 

Voor deze rondreis werken we samen met een gespecialiseerde partner (AR).

 

De hoogtepunten van deze reis

Toscane Chianti
Toscane Chianti
Toscane Chianti

Programma

Programma

A Dag 1
San Miniato

Aankomst in San Miniato, een rustig heuvelstadje pal in het midden tussen Pisa en Firenze. Door de strategische ligging vervulde het een belangrijke rol op de handelsweg tussen deze grote steden en ook op de pelgrimsweg Via Francigena. Bewonder de mooie kerken en de opmerkelijke facade van het 'Palazzo del Seminario'.

Hotelovernachting.

B Dag 2
San Miniato - Gambassi Terme

De eerste wandeling is een van de mooiste van de reis. Je wandelt zuidwaarts over de flanken van zacht glooiende heuvels die in de lente getooid zijn met wilde bloemen en in de zomer met wuivende graanvelden. Midden in dit Toscaanse landschap passeer je de twee pelgrimskerken van Pieve di Coiano en Pieve a Chianni.

Tocht van 24 km, 7 uur stappen. Hoogteverschil: + 400 m / - 200 m.

Hotelovernachting. (O, A)

C Dag 3
Gambassi Terme - San Gimignano

Op naar San Gimignano. In Pieve di Cellole kan je naar de liederen van de monniken luisteren, een uniek zen-momentje op een wel zeer bijzonder plek. De prachtige romaanse kerk is een van de mooiste uit de streek. Het silhouet van San Gimignano met de 14 hoge torens spreekt tot de verbeelding in de verte. Van op de Torre Grossa krijg je een 360° panorama over het Toscaanse landschap voorgeschoteld, een lappendeken van velden en wijngaarden.

Tocht van 13,5 km, 4 uur stappen. Hoogteverschil: + 350 m / - 350 m.

Hotelovernachting (O)

D Dag 4
San Gimignano - Colle Val d'Elsa (Gracciano)

Van het open Toscaans landschap van wijn- en olijfgaarden naar de bossen die de vallei van de rivier de Elsa omringen. In de schaduw van de bomen en langs frisse riviertjes bereik je het ommuurde plaatsje Colle Val d'Elsa. Deze idyllische ommuurde stad is bekend voor de productie van kristal. Onderweg kan je nog een omweg maken langs de 11de eeuwse abdij van Santa Maria a Conèo.

Tocht van 12 km, 3 uur stappen. Hoogteverschil: + 150 m / - 300 m.

Overnachting op hotel. (O)

E Dag 5
Colle Val d'Elsa - Monteriggioni

Een prachtige wandeling over desolate heuvels en door bossen leidt langs unieke plekken als de Abbadia a Isola, ooit een oude abdij, nu een ontmoetingsplaats voor pelgrims. In de verte zie je de torens en verdedigingswerken van Montereggioni al opduiken, een beeld met een zeer hoog postkaartgehalte. Deze volledig ommuurde stad op de heuvel de Monte Ala is een van de best bewaarde versterkte dorpen van heel Italië. Drink een koffie op het plein waar de pelgrims elkaar treffen of ga op zoek naar de verborgen tuinen.

Tocht van 16 km, 4 uur stappen. Hoogteverschil: + 220 m / - 100 m.

Overnachting op hotel. (O, A)

F Dag 6
Monteriggioni - Siena

Je pelgrimspad loopt verder zuidoostwaarts. Rood- en okergekleurde gravelpaadjes banen zich een weg richting Siena dat net zoals Colle di Val d'Elsa op de kam van een heuvelrug ligt. Het is aangenaam slenteren over de beroemde schelpvormige Piazza del Campo, langs de indrukwekkende kathedraal en zoveel mooie middeleeuwse kerken en palazzi.

Tocht van 20 km, 5 uur stappen. Hoogteverschil: + 300 m / - 250 m.

Overnachting op hotel . (O)

G Dag 7
Siena - Lucignano

Een zeer bijzondere streek vormen de heuvels van Val d'Arbia genoemd naar de rivier de Arbia en vermeld in Dante's Divina Comedia. Hier strekt zich een indrukwekkend gebied uit van geërodeerde kloven, de 'crete senesi', temidden van kale, glooiende heuvels. De witte strade bianche slingeren zich hier als een lint door het landschap. Net buiten Monterioni d'Arbia wandel je voorbij de Grancia di Cuna, een versterkte boerderij waar men destijds de graanreserves van Siena stockeerde. Overnachten doe je in Lucignano, een middeleeuws pareltje dat vooral gekend is voor San Francesco en het gotische sieraard de 'Boom des Levens'.

Tocht van 21 km, 6 uur stappen. Hoogteverschil: + 50 m / - 200 m.

Overnachting op hotel. (O, A)

H Dag 8
Lucignano - Buonconvento

Tijdens deze laatste wandeldag word je ondergedompeld in de natuur van de Valle dell'Ombrone. Deze groene vallei strekt zich uit in de provincie Grosseto en Siena en wordt begrensd door de heuvels van de Chianti in het noorden. De rivier de Ombrone creëerde hier een prachtig wandellandschap rijk aan mediterraan struikgewas. Einde in Buonconvento, volgens velen één van de allermooiste dorpen van Italië. Kunstliefhebbers moeten beslist eens binnenlopen in het Musea d'Arte Sacra, met werken uit de school van Siena. Einde na de wandeling of extra overnachting.

Tocht van 13,8 km, 4 uur stappen. Hoogteverschil: + 120 m / - 150 m.

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. We illustreren het aangeboden comfortniveau met enkele voorbeeldfoto's. Bij offerteaanvragen stellen we per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Opties

Algemene opties
Laat Joker je een vluchtvoorstel doenPrijs op aanvraag

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze vergezeld zijn van minstens 2 volwassenen.

Inbegrepen in de basisprijs

 • logies 
 • ontbijt
 • 3 x avondmaal 
 • bagagevervoer 
 • informatiepakket met detailkaarten en gratis 'app' (geen wandelbeschrijvingen)
 • kaarten  
 • Via Francigena pelgrimspaspoort
 • GPS-tracks
 • BTW

Niet inbegrepen

 • heen-en terugreis 
 • overige maaltijden en dranken
 • toeristentaks (ter plaatse te betalen)
 • evt. inkomgelden
 • evt. verzekering

Toeslagen

 • eenpersoonskamer 8D/7N: € 220 (samenreizend); € 245 (alleenreizend)
 • extra overnachting in Buonconvento: € 68 p.p. (1PK); € 53 p.p. (2PK); € 48 p.p. (3PK)

Kortingen

 • driepersoonskamer: € 64 p.p.

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijgt een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker boekt 6 maanden voor afreis. Bekijk de voorwaarden

Bijkomende info

Reisperiode

Deze reis is mogelijk van 1 april tot/met 7 november 2021

Heen- en terugreis

Met de wagen

Afstand Brussel - San Miniato: 1207 km. Je kan de wagen achterlaten op de parking van het hotel gedurende de ganse reis voor €10/ nacht of op de gratis onbewaakte parking van het station.

Met het vliegtuig

Tot Pisa of Firenze en verder vanuit het station per trein tot San Miniato Basso (station: Fucecchio). Regelmatige verbinding, ritduur ca. 40 min. Vanuit San Miniato Basso neem je een taxi of de bus lijn 320 tot San Miniato Alto, ritduur: 20 min. Het hotel ligt op 5 km van het station, de hotelier komt je afhalen.

Terugreis

 • Buonconvento - San Miniato: 8-tal treinen per dag, je moet minstens één tot twee keer overstappen, ritduur: 2u30'.
 • Buonconvento - Pisa: trein met één of twee keer overstappen (Empoli en Siena of Grosseto), ritduur: ca. 2u10' tot 3u15' Van Pisa Centrale neem je de bus, trein of taxi naar de luchthaven.
 • Buonconvento - Firenze: trein met één of soms twee keer overstappen (Empoli en Siena), ritduur: ca.2u10' tot 2u40'. Van Firenze station neem je de bus of een taxi naar de luchthaven.

Uurregelingen bus en trein.

Vervoer tijdens de reis

Tijdens de reis zijn er geen verplaatsingen nodig. Hieronder geven we wat meer informatie over reizen met het openbaar vervoer in Italië over het algemeen:

Openbaar vervoer in Italië

In en rond grote steden zijn bussen en treinen over het algemeen goed op elkaar afgestemd. Dit moet je zeker weten als je de trein of bus neemt:

 • Bustickets koop je best voor het vertrek aan de automaat, in een kiosk, een tabakswinkel (‘tabacchi’, herkenbaar aan de grote ‘T’) of krantenwinkel. Als die er niet is kan je ze vaak ook op de bus aankopen (zorg dan wel dat je kleingeld bij de hand hebt). Je moet je ticket ook ontwaarden bij het opstappen.
 • Het grootste deel van de Italiaanse spoorwegen wordt beheerd door Trenitalia. Tickets koop je ter plaatse aan de automaat of het loket. In Italië zijn verschillende soorten treinen:
  • Diretto en de Interregionali = lokale treinen
  • Intercity (IC): deze verbinden de verschillende regio’s en grote steden met elkaar, ze zijn iets duurder. Je kan op voorhand een zitplaats reserveren.
  • Eurostar (ES): dit is de Italiaanse versie van de hogesnelheidstrein, hij verbindt grote steden met elkaar. Dit is de duurste trein, je moet op voorhand een zitplaats reserveren. Dat kan ter plaatse bij het loket of online.
 • Blijf je een paar dagen in een stad dan is een dag- of meerdagenkaart vaak het voordeligst, soms in combinatie met een kortingkaart voor bezienswaardigheden, ga hiervoor langs op het toerismebureau of check online voor je vertrek.
 • Afkortingen die vaak worden gebruikt in uurregelingen van treinen en bussen:

  F: Rijdt van maandag tot en met zaterdag, soms ook aangeduid met twee gekruiste hamertjes (corso solo feriari)
  H: Rijdt op zon- en feestdagen (corso solo festiva)
  G: Rijdt dagelijks (giornaliera)
  L: Rijdt van maandag tot en met vrijdag, op werkdagen dus (corso solo feriari da lunedi a venerdi)
  S: Rijdt enkel op schooldagen (scolastica)
  †: Rijdt enkel op feestdagen (festivi)

Treinen: http://www.trenitalia.com
Bussen: http://www.sitabus.it/en/http://www.cotralspa.it en http://www.terravision.eu

Wandelniveau

De wandelingen tijdens deze reis zijn van niveau 1 en 2 stappertjes. Wandelingen van 12 tot 24 km met geringe hoogteverschillen (max. 400 m stijgen en 100 m dalen. Je wandelt meestal over onverharde paden en gravelwegjes, ook over de beroemde 'strade bianche' of witte kiezelwegjes die zo typisch zijn voor de streek. Sommige stukken lopen ook onvermijdelijk over rustige asfaltwegen. De langste wandelingen kunnen worden ingekort op aanvraag. De paden van deze reis zijn goed gemarkeerd. Je wandelt aan de hand van kaarten en maakt gebruik van een app, er zijn geen wandelbeschrijvingen.

Bagagevervoer

Je draagt enkel je dagrugzakje tijdens de wandelingen. Het vervoer van je bagage is inbegrepen en beperkt tot max. 1 stuk bagage per persoon. Er is een toeslag voor extra bagage (aangeven bij reservatie).

Logies

Verblijf op basis van tweepersoonskamers met private badkamer in kleine familiale hotelletjes en B&B's.

Maaltijden

In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen:
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

 • Ontbijt is inbegrepen
 • De lunch is niet inbegrepen maar kan je ter plaatse laten klaarmaken in het logies of zelf aankopen in de winkel
 • 3 x avondmaal inbegrepen (Gambassi Terme, Monteriggioni, Luciano)

Wat je moet weten over deze reis

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren