Overslaan en naar de inhoud gaan

Een bezoek aan de eilanden Java en Bali is een prima kennismaking met de Indonesische archipel die zo verscheiden is dat een mensenleven nog niet zou volstaan om het  te doorgronden. Op Java verken je lokale marktjes, je bezoekt de Borobodur en wandelt tussen de tempels van Prambanan, je fietst door de sawah’s (rijstvelden) en duikt in het water tijdens een toffe rafting. Verder beleef je de ultieme vulkaanervaring in het oosten van Java alvorens over te steken naar het tropisch groene eiland Bali, een naam die tot ieders verbeelding spreekt: een levendige  en kleurrijke hindoe-cultuur, de kunstenstad Ubud, machtige rijstvelden, een dorpjes-fietstocht, een heerlijke keuken en een deugddoende massage... 

Wij werken voor dit programma samen met een gespecialiseerde partner (AR).

Contacteer ons bij interesse in een 22-daagse reis Java - Bali.

 

De hoogtepunten van deze reis

Borobudur

Bezoek aan Borobudur

Mount Bromo

Genieten bij Mt Bromo

Rijstterrassen op Bali

Groen Bali ten top

Programma

Programma

A Dag 1 en 2
Internationale vlucht-Aankomst Yogyakarta

Onthaal en transfer naar je logies, een gezellig guesthouse in het centrum van de stad. De rest van de dag ben je vrij om te bekomen van de vlucht en te relaxen aan het zwembad.

Overnachting in een hotel met zwembad, Yogyakarta. (-)

A Dag 3
Yogyakarta: becaktour

Per becak, de typische fietstaxi, en o.l.v. een lokale gids start je de verkenning van Yogyakarta. Het grote voordeel van de becak is dat je op je eigen ritme de stad kan ontdekken en rustig alle indrukken kunt opnemen. Bovendien kennen de meeste becak chauffeurs de stad op hun duimpje en zullen ze je met plezier naar enkele van de bekendste bezienswaardigheden brengen. Je bezoekt o.a. de Taman Sari, een prachtig lusthof dat eertijds werd aangelegd voor de sultan en zijn familie en het Kraton, een voormalig 18de-eeuws sultanpaleis. Je houdt halt bij de uitgestrekte markt Pasar Beringharo, waar zich ook de 200 jaar oude moskee Mesjid Agung bevindt en ontdekt er heel veel nieuwe producten (waaronder onbekende groenten en fruit). Ook een kennismaking met de beroemde batikcultuur van Yogya (sinds 2009 op de lijst van Unesco-werelderfgoed) mag niet ontbreken. Na de lunch bij het ViaVia Reiscafé ben je in de namiddag vrij. Tegen de zonsondergang ga je met een lokale gids naar het alun-alun-kidul (= zuiderplein) om te zien hoe de lokale mensen genieten van een ‘mythisch spel’ bij twee heilige bomen alsook van kleurrijke gocarts. Met de becak ga je daarna terug naar het hotel.

Overnachting in een guesthouse met zwembad in Yogyakarta. (O, L)

B Dag 4
Yogyakarta: fietstocht op het platteland en bezoek aan Prambanan-tempels

In de voormiddag maak je o.l.v. een lokale gids een fietstocht langs dorpjes en tussen rijstvelden en krijg je een mooi beeld van het dagelijks leven op het vruchtbare en kleurrijke Java.  Onderweg bezoek je een lokale markt en enkele kleine traditionele huisnijverheden. In de namiddag breng je op een bezoek aan het hindoeïstisch tempelcomplex van Prambanan, dat gebouwd werd tussen de 8ste en 10de eeuw. Oorspronkelijk telde het 244 tempels en er zijn er slechts enkele gerestaureerd.
Vanaf mei worden er bij de Prambanan-tempel openluchtvoorstellingen gebracht. Je kan ter plaatse beslissen of je deze voorstelling wenst bij te wonen (ca. € 40 p.p. inclusief uitgebreid buffet). Voor het bezoek aan Prambanan krijg je van ons een papieren gids mee, indien je een lokale gids wenst, zal de chauffeur deze voor jou regelen aan de inkom (ter plaatse te betalen).

Overnachting in een guesthouse met zwembad in Yogyakarta. (O)

C Dag 5
Yogyakarta: bezoek aan de Borobudur en rafting (of wandeling)

’s Ochtends vroeg breng je een bezoek aan Borobudur (8ste-9de eeuw), het grootste boeddhistische heiligdom én een van de indrukwekkendste bouwwerken ter wereld. Samen met Prambanan, is deze tempel de getuige bij uitstek van de Hindoeïstisch-boeddhistische periode die Indonesië heeft gekend van 200 tot 1400. Een bezoek aan de tempel is enkel mogelijk in een internationaal gezelschap en onder leiding van een Engelstalige gids. We leggen op voorhand een tijdslot voor je vast waardoor het op en rond het tempelcomplex veel rustiger is – en waardoor je ook de mooiste foto’s kan maken!

In de namiddag waag je je aan een niet te moeilijke rafting (type II à III) op de Elo River, die zich hier sierlijk doorheen de tropische plantenweelde kronkelt. Onderweg zie je mooie taferelen uit het dagelijks leven van de Javanen; mensen die leven aan de rivier, kinderen die komen zwemmen, vissers...Wie niet houdt van rafting, kan kiezen voor een unieke wandeling langs één van de vier rivieren die door de stad lopen en waarbij je plekjes ontdekt die normaal voor toeristen verborgen blijven. 

Overnachting in een hotel met zwembad in Yogyakarta. (O, L)

D Dag 6
Treinrit Yogyakarta - Jombang en autorit naar Tumpang

Na het ontbijt neem je de trein van 6u45 tot Jombang in Oost-Java, een drietal uur sporen van Yogyakarta. Bij het station staat je vervoer je op te wachten om daarna weer even de benen te strekken bij een bezoek aan enkele archeologische vindplaatsen van het oude Majapahit-rijk. Majapahit was een hindoeïstisch-boeddhistisch koninkrijk dat regeerde in Oost-Java tussen 1293 en 1500. Enkele belangrijke bouwwerken zijn de Bajang Ratu (= poort) of de Gapura Wringing Langang (= tempbelboog). Verder is er nog het Museum van Majapahit Trowulan en de Sleeping Budha in een boeddhistisch klooster.  Deze bezoeken zijn afhankelijk van je interesse, de tijd en wat er op die dag geopend is. Daarna gaat het verder naar het kleine dorp Tumpang bij het Nationaal Park Bromo-Tengger.

Overnachting in een eenvoudige homestay in Tumpang. (O)

E Dag 7
Rit Tumpang – Jemplang en wandeling naar Cemoro Lawang

Na het ontbijt vertrek je voor een avontuurlijke rit door het nationaal park.  De Tengger, de op één na kleinste etnische bevolkingsgroep van Java, is een bergvolk dat leeft op de hellingen van de Gunung Bromo, een 2392 m hoge actieve vulkaan met een immense krater die de ‘zee van zand’ wordt genoemd. In Jemplang word je gedropt om doorheen deze vulkanische zandzee en langs een niet toeristische route in een 4-tal uren (vlak terrein, ca. 16 km) naar het hotel in Cemoro Lawang te wandelen, een klein dorpje op de kraterrand en op 2360 m hoogte. 

Overnachting in een eenvoudig maar uniek gelegen hotel met zicht op Mt Bromo in Cemoro Lawang. (O)

F Dag 8
Mt Bromo en rit naar Bondowoso

Zeer vroeg uit de veren om doorheen de vulkanische zandzee naar de Bromo vulkaan te wandelen en de trappen naar de kraterrand te beklimmen voor een unieke zonsopkomst. Je kan er ook voor kiezen om per jeep (exclusief) naar het uitkijkpunt van de Penanjakan te rijden van waaruit je een prachtig zicht hebt op de vulkanen Bromo, Batok en Semeru, de hoogste vulkaan van Java.

Het is ook een moment om even stil te staan bij de tegelijk verwoestende én leven gevende kracht van de vulkanen. Indonesië ligt immers in de ‘Ring van Vuur’, een vulkanisch erg actief gebied, en kent zo’n 10 vulkaanuitbarstingen per jaar (die overigens vrij accuraat kunnen worden voorspeld door de vele seismografische stations). Het is aan de mineraalrijke vulkaanas, die zich verspreidt over het omringende land en door waterlopen verder wordt meegevoerd, dat Indonesië zijn vruchtbare grond te danken heeft. De nog actieve Bromo (2392 m) is de meest indrukwekkende vulkaan in Oost-Java qua ligging. De Tenggerese beschouwen de Bromo als heilig en houden er jaarlijks een offerfeest (kesada).
Na het ontbijt transfer naar Bondowoso, uitvalsbasis voor een bezoek aan het Ijen-kratercomplex. Het is een woeste en weinig bezochte streek, waar de bewoners leven van de koffieteelt en zwavelontginning. 

Overnachting in een hotel met zwembad, Bondowso. (O)

G Dag 9
Ijen-krater en doorreis naar Bali

Voor de excursie naar het Ijen-kratercomplex moet je opnieuw zeer vroeg opstaan. De rit van bij Bondowoso naar Ijen neemt min. twee uur in beslag. Je klimt in een paar uur naar de rand van de Ijen-krater, van waarop je bij helder weer een haast onwerkelijk schouwspel ziet: boven het turkooizen water verschijnen plotseling slierten gele zwavelstoom, die na enkele seconden weer even onverwacht verdwijnen. Maar er is ook de harde realiteit, nl. die van de zwaveldragers. Deze mannen gaan twee tot drie keer per dag omhoog om in de krater zelf zwavel te kappen, waarbij toxische gassen en vloeistoffen vrijkomen, vervolgens zeulen ze 60 tot 80 kg zwavelbrokken weer naar beneden. Zwaveldrager is een stiel die van vader op zoon wordt doorgegeven, ook al heeft dit beroep een serieuze impact op hun levensverwachting…
Na deze lonende inspanning reis je verder naar de oostkust waar je in de haven van Gilimanuk de ferry naar Bali neemt. De overzet duurt ongeveer 45'.  In de namiddag bereik je Lovina Beach, de verzamelnaam voor  een aantal kustplaatsjes en donkere stranden die het vakantieoord vormen. Je neemt je intrek in een mooi hotel op 150 m van de oceaan. De rest van de dag ben je dan ook vrij om hier ten volle van te genieten.

Overnachting in een hotel met zwembad in Lovina. (O)

H Dag 10
Lovina: strand en relax
I Dag 11
Naar Ababi in Oost-Bali: puur natuur

Oost-Bali was vroeger het gebied van drie vorstendommen: Klungklung, Bangli en Karangasem. Je vindt er dan ook veel oude tempels en paleizen. Authentieke dorpjes liggen er verscholen in een schitterend diepgroen landschap van kunstige rijstterrassen.  Eén van die dorpjes is Ababi. Je neemt je intrek in een mooi huis met tuin omringd door palmbomen en bamboebossen of een kleinschalig guesthouse met een schitterend uitzicht. Wie van rust, natuurgeluiden en een goede keuken houdt zal zich hier zeker op zijn plaats voelen.
Na de lunch in het guesthouse maak je een trekking door de rijstvelden naar het Waterpaleis van Tirtagangga waar je kan zwemmen in het heerlijk koele bergwater. Avondmaal in het guesthouse waar je van op je terras al de opgedane indrukken rustig kan verwerken.

Overnachting in een guesthouse in Ababi. (O, L, A)

I Dag 12
Ababi: dagtocht op het Balinese platteland

Vandaag maak je een pittige tocht langs Balinese erfjes, schitterende rijstvelden en prachtige uitzichtpunten. Je maakt kennis met de bevolking in de dorpen en op de rijstvelden, je ontmoet schoolkinderen, leert over de natuur en het dagelijks leven van de Balinezen.
's Avonds geniet je van een typisch Balinese specialiteit: 'bebek betutu' (= gestoomde eend) of 'ayam betutu' (= gestoomde kip).

Overnachting in een guesthouse in Ababi. (O, A)

J Dag 14
Vrije dag Ubud

Tijdens de laatste dag kan je nog een workshop Balinees koken volgen (excl. ter plaatse te regelen), één van de vele kunstgalerijen binnenstappen of een wandeling maken langs de rijstvelden. Ubud is niet alleen het culturele hart van Bali, ook shopping liefhebbers worden hier meer dan verwend.  De kunst van het afbieden (‘tawarren’) kan je oefenen op de kleurrijke markt waar je een enorm aanbod aan ambachtelijke spullen kan vinden.   In de uitgebreide informatiebundel vind je heel wat tips voor uitstappen in en rond Ubud. 

Overnachting in een hotel met zwembad in Ubud. (O)

K Dag 15 - 16
Internationale vlucht

Vrij tot aan de transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht. (O) 

Thuiskomst, meestal op dag 16.

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. Getoonde hotelfoto’s zijn louter ter illustratie. In een persoonlijke offerte stellen we voor de meeste reizen per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Opties

Algemene opties
Laat Joker je een vluchtvoorstel doenPrijs op aanvraag

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze een kamer delen met minstens 2 volwassenen en als deze kamer beschikt over voldoende bedden. Reis je met meer dan twee kinderen, dan berekenen we de kostprijs in een offerte op maat.

Inbegrepen in de basisprijs

Prijs geldig in 2024

€ 2150 per persoon (o.b.v. 2 personen, tweepersoonskamer)

€ 2090 per persoon (o.b.v. 3 personen, driepersoonskamer)

€ 1970 per persoon (o.b.v. 4 personen, 2 tweepersoonskamers)

€ 1990 per persoon (o.b.v. 5 personen, 1 tweepersoonskamer + 1 driepersoonskamer)

€ 1990 per persoon (o.b.v. 6 personen, 3 tweepersoonskamers)

De ‘standaard’ rondreizen uit ons aanbod zijn met zorg samengesteld om een evenwichtig, gevarieerd en logisch opgebouwd programma te bieden. Ze zijn het resultaat van onze expertise, die van onze plaatselijke partner(s) en de feedback van vorige reizigers. Reservaties voor deze programma’s kunnen doorgaans snel bevestigd worden. 

Op vraag kunnen aan deze standaard programma’s wijzigingen worden aangebracht om ze nog meer af te stemmen op je persoonlijke wensen. Houd er evenwel rekening mee dat we voor het uitwerken van dergelijk aangepast voorstel meer tijd nodig hebben dan voor een standaard programma.

Inbegrepen

 • Logies
 • Maaltijden zoals vermeld in het dagschema. 
 • Transfers zoals vermeld in dagschema incl. treinticket executive class Yogyakarta – Jombang
 • Al de excursies zoals beschreven in het dagschema onder leiding van een plaatselijke gids/chauffeur inclusief inkomgelden.
 • Eén uur traditionele massage in Lovina.
 • Uitgebreid informatiepakket.

Niet inbegrepen

 • Internationale vluchten.
 • Eventuele binnenlandse vluchten.
 • Optionele activiteiten en andere uitstappen.
 • Overige maaltijden (zie dagschema -, O, L, A).
 • Persoonlijke uitgaven en dranken.
 • Fooien.
 • Evt. verzekering.

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijgt een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker of Anders Reizen boekt 6 maanden voor afreis. De minimumwaarde van je dossier bedraagt €3.000 excl. vervoer heen en terug. Bekijk de voorwaarden

Ook voor gezinnen?

Wil je deze reis samen met je gezin doen? De meeste programma’s kunnen we aanpassen voor gezinnen met jonge kinderen of tieners. Vraag een offerte aan speciaal voor jouw gezin en laat ons een gezinsreis uitstippelen waar jullie met z’n allen enórm naar zullen uitkijken!

Bijkomende info

Wandelniveau

Deze reis heeft een niveau van 1 en 2 stappers. In deze reis zitten geen zware activiteiten. Zowel de wandelingen als de fietstochten zijn geschikt voor iedereen met een normale fysieke conditie. De wandeling naar het logies bij de Bromo vulkaan verloopt over vlak terrein en zandige ondergrond. De zwaarste tocht is die naar de kraterrand van de Ijen vulkaan. Deze is behoorlijk pittig door de steile helling, maar slechts een korte inspanning. 

Bagagevervoer

Je draagt enkel je dagrugzak tijdens wandeltochten of fietstochten. Af en toe moet je je bagage misschien over een korte afstand dragen maar nooit verder dan van de wagen naar de receptie of je kamer in het logies.

Logies

Je logeert steeds in verzorgde hotelletjes en guesthouses, regelmatig met zwembad.

Yogyakarta: Zeer goed gelegen en gezellig guesthouse met een mooie kleine tuin en zwembad, eenvoudige maar propere kamers met privé badkamer. 

Tumpang: Eenvoudige en kleine homestay met tuin. Kleine bungalows met privé sanitair en warm water.

Cemoro Lawang: Eenvoudig, maar uniek gelegen hotel aan de rand van de krater. Privé sanitair op de kamer, maar basic comfort.

Bondowoso: Klassiek middenklasse hotel met binnenzwembad.

Lovina: Mooi hotel vlakbij het strand. Sfeervolle kamers in bungalowstijl met privaat sanitair. Twee mooie zwembaden, prachtige tuin en openluchtrestaurant.

Tirtagangga: Charmant huis met prachtig terras en tuin, gelegen in een van de vele dorpjes in de bergachtige streek nabij Tirtagangga in Oost-Bali. Het huis beschikt slechts over twee kamers met elk een eigen badkamer (toilet, wastafel, douche met koud en warm water). OF kleinschalig guesthouse – slecht 5 bungalows – met schitterend zicht over de groene omgeving. Eenvoudige bungalows met eigen sanitair en terras.. 

Ubud: Klein, gezellig hotel in het centrum van Ubud. Het telt slechts 8 kamers en naast een buitenzwembad beschikt het over een restaurant en een bar/lounge. Iedere kamer is voorzien van met airconditioning, een eigen badkamer met toilet en douche met warm water. 

Maaltijden

In het dag-aan-dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden op de betreffende dag genomen worden en inbegrepen zijn.
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

 

De Indonesische keuken is bijzonder lekker en kende in de loop der eeuwen invloeden uit de hele wereld, en niet in het minst uit India en China. Het basisgerecht is rijst, al dan niet met groenten, vis, soms vlees (waaronder de satés) en eieren, en verrijkt met allerlei kruiden en specerijen. In plaats van vlees zal men vaak gerechten op basis van soja aantreffen. Liefhebbers van soepjes en sausen zullen in Indonesië niet op hun honger blijven zitten.

Het ontbijt wordt steeds gebruikt in het logies.  Af en toe is er ook een lunch of avondmaal inbegrepen (zie dagschema)

Voor de maaltijden die niet inbegrepen zijn kunnen we je alvast volgende richtlijnen meegeven: voor een middagmaal (1 gerecht of schotel) betaal je gemiddeld € 3 tot € 5 en voor een avondmaal van 3-gangen betaal gemiddeld € 10 tot € 12, dranken niet inbegrepen. Uiteraard zijn er ook vele eethuisjes waar je lekker kan eten voor slechts € 3 à € 5.

Onze favoriete plekjes
In het infopakket, dat je 2 à 3 weken voor afreis, ontvangt vermelden wij enkele adresjes waar het heerlijk tafelen is. 

Reisdocumenten

Voor Indonesië heb je een reispas nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. Je reispas moet nog 6 maanden geldig zijn vanaf de datum van terugkeer uit Indonesië. Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Ook minderjarigen dienen in het bezit te zijn van een reispas. 

Voor een verblijf van minder dan 30 dagen dien je een Visa-On-Arrival (= VOA) aan te kopen. Je kan dit op voorhand online doen, echter raden we aan om het aan te kopen bij de visa-balie bij aankomst op de luchthaven. Je betaalt hiervoor € 30 per persoon.

Reizen met kinderen: indien niet beide ouders meereizen, is het raadzaam het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 

Andere individuele reizen die je kunnen interesseren