Overslaan en naar de inhoud gaan

Met huurwagens trekken we rond in het prachtige Zuid-Zweden. We zoeken ongerepte stukken natuur op, hetgeen in Zweden geen moeilijke opdracht is. Al fietsend, kanovarend of wandelend worden we ondergedompeld in het land van de typische blauwe meren, groene bossen en rode huisjes. 

We wandelen rond in moderne cultuursteden Göteborg en Stockholm, verkennen pittoreske plattelandsdorpen en fietsen langs typische gekleurde vissershuizen. Hier en daar bezoeken we een overblijfsel van de Vikings of maken er kort kennis met de Sami. 

De hoogtepunten van deze reis

Groepsreis Zweden

 De charme van veelgekleurde vissersdopjes aan de Westkust 

Groepsreis Zweden

Zweedse fika (koffiemomentje) en Scandinavisch design in Göteborg en Stockholm

Groepsreis Zweden

De kanotocht met overnachting in een tent: 2 dagen die lang bijblijven door de nabijheid van de natuur en de rust

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-4
Göteborg en Bohuslänkust

We starten met een bezoek aan Göteborg, de tweede grootste stad van Zweden. We verkennen deze stad te voet of van op het water. Daarna rijden we door naar de Bohuslänkust. Deze rotsachtige kust, bezaaid met pittoreske vissersdorpjes, wordt beschouwd als één van de mooiste delen van het land. We nemen onderweg de tijd voor een aantal wandelingen en een frisse duik in zee. We bezoeken één van de sites met prehistorische rotsschilderingen of een stoneship dat er door Vikingen werd achtergelaten.

2 Dag 5-7
Kanotocht in de Dalslandregio

Van de westkust gaat de reis richting binnenland, naar de Dalslandregio vol meren en waterwegen. Dit is de ideale plaats voor een 2-daagse kanotrektocht. We overnachten langs de oevers van de rivier of op één van de vele eilandjes die we tegenkomen.

3 Dag 8-10
Fulufjället NP

Aan de Noorse grens maken we kennis met het Zweedse middelgebergte. We maken een aantal stevige wandelingen in het Fulufjället NP en omgeving. De indrukwekkende Njupeskär, de hoogste waterval in Zweden, mag in onze ontdekkingstocht niet ontbreken.

4 Dag 11-13
Het Zweedse binnenland

Vanaf de Noorse grens doorkruisen we Midden-Zweden op weg naar de oostkust. In het Zweedse binnenland is de provincie Dalarna één van de favoriete Zweedse ‘zomerbestemmingen in eigen land’. We verkennen met de fiets of boot de typisch Zweedse plattelandsdorpen langs het Siljanmeer. We stoppen aan de kopermijn Falun, een UNESCO-werelderfgoedsite waar we de kans hebben in een afgedankte mijnschacht af te dalen. Sigtuna, een authentiek middeleeuws stadje, laten we niet links liggen.

5 Dag 14-16
Stockholm

Eindigen doen we in de prachtige Zweedse hoofdstad aan en op het water. We flaneren door de oude stad (Gamla Stan), bezoeken het Vasamuseum en het beroemde stadhuis. Naar Stockholm komen en de archipel niet bezoeken is als naar Parijs gaan en de Eiffeltoren niet zien. Met een boot varen we er tussen de verschillende eilanden.

Data en prijzen

Vertrek: 16/08/2024
Terug: 31/08/2024
Basisprijs: €1.345
+ 12.500 SEK budget
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Vroegboekcadeau t.e.m. 31/12/2023

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Göteborg en Stockholm - Brussel
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • 11 dagen huurwagens omnium verzekerd met franchise (Bijz. Reisvoorwaarden, art 14)
 • Brandstof huurwagens
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering
 • BTW en bijdrage Garantiefonds
 • Compensatie CO2-uitstoot van de vlucht van de Karavaan-reisbegeleider via Bos+

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logementen, plaatselijk transport, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 22 / 11 / 2023
Belangrijke documenten

Voor Zweden heb je een geldige identiteitskaart nodig.

Meer info hierover vind je op diplomatie.belgium.be/nl/

Als je (co)chauffeur bent tijdens deze reis, heb je een geldig Belgisch rijbewijs nodig (vernieuwd bankkaartmodel).  

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check dan de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist.

Transport en vluchturen

Transport ter plaatse

Tijdens deze reis maken we vooral gebruik van onze huurwagens. Daarbuiten verplaatsen we ons met de boot of kano, met de ferry en te voet. In de steden Göteborg en Stockholm gebruiken we om evidente reden het openbaar vervoer: tram, bus, metro, ferry.

Voor deze reis met huurwagen is het evident dat naast de begeleider, ook ongeveer de helft van de deelnemers fungeren als (co)- chauffeur.  Conform de Bijzondere Reisvoorwaarden, art. 15 moeten álle deelnemers goed zorgen voor het hun toevertrouwde voertuig. Verkeersboetes, onverantwoord rijgedrag en nalatigheid, met schade tot gevolg, zijn ten laste van de reizigers. Een omniumverzekering is steeds inbegrepen.

Vluchturen  

Je vluchturen vind je hieronder van zodra ze beschikbaar zijn. Ze zijn indicatief. Het gebeurt immers dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen.  

Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. 

Vluchturen

Reis met vertrek op 16/08/2024

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS - BRU AIRPORT 16/08/24 - 15:55
GOTHENBURG - LANDVETTER INT. 16/08/24 - 17:35
STOCKHOLM - ARLANDA AIRPORT 31/08/24 - 06:40
BRUSSELS - BRU AIRPORT 31/08/24 - 09:00
Bagagelijst

De volledige bagagelijst krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering. Hier vind je alvast enkele belangrijke items voor je reis.

·        Grote trekkersrugzak of soepele reistas 

·        Dagrugzak

·        Fleece, wandelsokken

·        Wandelbroek, bij voorkeur met afritsbare pijpen

·        Goede jas tegen regen en wind

·        Goed ingelopen en waterdichte stapschoenen

·        Wandelstokken (indien gewenst)

Omdat we met huurwagens reizen vragen we slechts beperkte bagage mee te nemen in een soepele, niet te grote reistas (of rugzak). Harde koffers of rugzakken mét uitwendig frame worden absoluut afgeraden. 

Duurzame Tips:  

·        Misschien kan je wel enkele spullen lenen van iemand. Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure.  

·        Neem een hervulbare drinkbus en een duurzame toilettas mee. 

·        Neem herbruikbare zakken mee om bijvoorbeeld vuile of natte kleren in te doen. 

Maaltijden

Tijdens deze reis wordt er vaak zelf gekookt. We maken ontbijt in ons verblijf, picknicken 's middags en koken 's avonds onze maaltijd in de keuken van onze huisjes. Iedereen steekt de handen uit de mouwen en draagt bij aan het winkelen, koken en afwassen. Ook tijdens de kanotrekking maken we zelf ons potje klaar op de kampeervuurtjes.

We eten af en toe ook in lokale restaurants waar we de specialiteiten van het land kunnen proeven. Je kiest steeds zelf wat je eet. Hou er rekening mee dat uit eten gaan in Scandinavië prijzig is. Vooral alcohol is er duur. 

In de Zweedse keuken primeert gezond, vers en eenvoudig. Het is als vegetariër mogelijk om alternatieve gerechten te kiezen. Ook tijdens het zelf koken wordt er zo veel mogelijk rekening gehouden met maaltijdrestricties of allergieën. 

Logies

We logeren in eenvoudige maar gezellige pensionnetjes en ho(s)telletjes, uitgebaat door lokale mensen. Zo leggen we vlotter contact met de lokale bevolking en leren we beter de eigenheid van het land kennen. In onze filosofie primeren eenvoud en gezelligheid. Tijdens de hele reis slapen we in jeugdherbergen, cabins en ho(s)tels. In de accommodaties zijn er bijna altijd gemeenschappelijke douches en wc’s op de gang. 

We slapen in 2- of meerpersoonskamers. Een regelmatig wisselende en indien nodig gemengde kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Gedurende de 2-daagse kanotocht zullen we 1 nacht wildkamperen. We huren het kampeermateriaal hiervoor ter plaatse. 

Geldzaken

Prijs en budget ter plaatse

Voor elke groepsreis werken we met een vaste prijs die je betaalt op voorhand en een budget ter plaatse, dat je tijdens je reis uitgeeft.  Dit budget ter plaatse wordt beheerd door de reisbegeleider en is een raming van de kosten voor verblijf, vervoer, eten, activiteiten en fooien en gaat rechtstreeks naar de lokale bevolking.

Persoonlijke uitgaves zoals souvenirs, extra drankjes of optionele activiteiten, zijn niet meegerekend in de prijs of het budget.

Tijdens de vertrekvergadering kom je te weten hoeveel van dit budget je cash moet meenemen, hoeveel je ter plaatse nog kunt afhalen en met welke kaart je best betaalt.

Voor niet-EU landen is een creditcard meestal aangewezen om mee te betalen en geld af te halen.

Het te voorziene budget vind je op je factuur en op de webpagina van je reis bij jouw afreisdatum. Dit kan in euro of in een andere munteenheid staan

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een goede fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

Het bedrag van de fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budget is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Als reiziger ben je zelf verantwoordelijk om te zorgen dat je in orde bent met alle verplichte vaccinaties en aanbevolen medicatie tijdens je reis. Raadpleeg hierover tijdig je arts of het Tropisch Instituut.

Op www.wanda.be vind je het meest recente gezondheidsadvies voor jouw bestemming.

Conditie

Deze reis is geschikt voor iedereen met een goede fysieke conditie. Er staan wandelingen met dagrugzak op het programma. De lengte van de wandelingen is soms nog aanpasbaar en bespreekbaar met de groep. Er zit ook een 2-daagse kanotocht in het programma, waarbij we alles meenemen voor 2 dagen en 1 nacht: eten, kleding en kampeergerief.

Klimmen en dalen, onzekere weersomstandigheden en soms moeilijk begaanbare paden kunnen de inspanning zwaarder maken. Goede waterdichte wandelschoenen zijn noodzakelijk.

Het is belangrijk om uitgerust te vertrekken en met een positieve ingesteldheid de reis te beleven, dit helpt om de vermoeidheid na geleverde inspanningen en het drukke reisprogramma beter te verteren.

Gerust op reis

Op groepsreis gaan is één groot avontuur. We gaan grenzen verleggen maar doen dit altijd op een veilige manier:

 1. We kiezen voor veilige reisroutes en reizen enkel naar regio’s met een positief reisadvies. Dit houden we nauw in de gaten dankzij onze lokale partners en https://diplomatie.belgium.be/nl/reisadviezen.
 2. Elke reiziger is verplicht een reisbijstandsverzekering te nemen. De reisbijstandsverzekering van KBC is inbegrepen bij de prijs van je reis (via KBC). Je bent dus ook verzekerd voor avontuurlijke activiteiten zoals raften, duiken en bungeejumpen.
De reisbegeleider

Onze groepsreizen worden begeleid door een Joker-reisbegeleider*. De Joker-reisbegeleiders zijn vrijwilligers. Ze bereiden de reis tot in de puntjes voor en zorgen ervoor dat alles ter plaatse vlot verloopt.

Ze hebben oog voor leuke plekjes maar zijn geen traditionele gidsen. Daarom schakelen ze regelmatig lokale gidsen in die je nog veel meer kunnen vertellen over de plaatsen die je bezoekt.

De Joker-reisbegeleiders volgen een tweejarige opleiding bij Karavaan vzw, gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. Je ontmoet je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering enkele weken voor de reis.

*Bij sommige programma’s (zoals o.a. de sneeuwreizen) werken we met lokale Engelstalige gidsen. Dit staat dan duidelijk vermeld op de reispagina.

Duurzaam op reis

Bij Joker reizen we duurzaam met respect voor mens, dier en natuur. We streven ernaar om onze ecologische voetafdruk op reis te minimaliseren. Zo reizen we in kleine groep, gebruiken we waar mogelijk het openbaar vervoer en ondersteunen we de lokale economie door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en langdurige samenwerkingen met lokale partners.

We compenseren de CO2-uitstoot van alle vluchten van onze reisbegeleiders via Bos+.

We ontvingen als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen.

Lees meer over ons duurzaamheidsverhaal op joker.be/duurzaam-reizen-met-joker

Reisperiode en klimaat

Mei en juni zijn statistisch in Scandinavië de mooiste maanden, met de minste regenval. In juli kan je ook genieten van de middernachtzon. 

In de zomer is het weer vaak erg mooi - warm en zonnig - maar het kan ook wisselvallig en regenachtig zijn. 's Nachts kan het fris worden, zeker naar het einde van de zomer toe. De dagtemperaturen in Zuid-Zweden bedragen gemiddeld tussen 15 en 25°C in de zomer. Ook de nazomer (september & begin oktober) kan nog mooi weer geven, met warm licht en mooie kleuren.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
groepsreis Zweden

Wat andere reizigers vinden

Een heel stuk van Zweden gezien! Vooral de combinatie van natuur en cultuur spreekt mij enorm aan en dat heb ik tijdens deze reis ervaren.

Annelies

Ik vond de reis zeer leuk, de sfeer zat goed, reisbegeleider was top. Het huren van auto’s was een zeer groot pluspunt, hierdoor hadden we meer vrijheid en zaten we niet vast aan vaste uren en dergelijke. De indeling van de reis vond ik persoonlijk over het algemeen zeer goed.

Sara Daemen

Ik heb tijdens deze reis genoten van het begin tot het einde. Alles klopte: de groepssfeer was super, de Zweedse bossen en meren prachtig. En het zijn de kleine, unieke momenten die we samen gedeeld hebben, die me misschien nog het meeste zullen bijblijven: Golden oldies meezingen met Vinyl FM in de auto, onze dagelijkse fika (koffiepauze), een regenbui trotseren in onze kano, rendieren die opduiken langs de weg ... Ik mis het allemaal.

Veronique Verreycken

Veelgestelde vragen

Waarom kiezen voor een groepsreis met Joker?

Waarom kiezen voor een groepsreis met Joker? Dat vertellen we je hier. 

Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
 • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
 • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.
Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 40% (minstens €300 per persoon) bij inschrijving. Het saldo volgt 8 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Onze reizen zijn in het algemeen erg actief. Om aan te tonen hoe zwaar je reis is, zie je per dagdeel een aantal stappertjes staan (1= niet zwaar, 4 = het zwaarst). 

Ben je op zoek naar zoveel fysieke inspanning en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
 • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
 • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
 • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

 1. Voor alle boekingen: wil je tot 8 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
 2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 
Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 35 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Joker 24 tot 30 en Comfort Editions. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".