Overslaan en naar de inhoud gaan

Met huurwagens trekken we rond in de Scandinavische schoonheid van Zweden. We wandelen rond in moderne cultuursteden Göteborg en Stockholm, verkennen pittoreske plattelandsdorpen en fietsen langs typische gekleurde vissershuizen. Hier en daar bezoeken we een overblijfsel van de Vikings of dalen we af in een oude mijn. We genieten van de ongerepte natuur, maar zijn vooral verrast dat dit land zo divers is.

De hoogtepunten van deze reis

Groepsreis Zweden

Het bezoek aan de Sami

Groepsreis Zweden - Kajak

De kanotocht met overnachting in een tent: 2 dagen die lang bijblijven door de natuur, de rust, de kalmte ...

Groepsreis Zweden

Afdalen naar de oude kopermijn Falu Gruva

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-4
Göteborg en Bohuslänkust

We starten met een bezoek aan Göteborg, de tweede grootste stad van Zweden. We verkennen deze stad te voet of van op het water. Daarna rijden we door naar de Bohuslänkust. Deze rotsachtige kust, bezaaid met pittoreske vissersdorpjes, wordt beschouwd als één van de mooiste delen van het land. We nemen onderweg de tijd voor een aantal wandelingen en een frisse duik in zee. We bezoeken één van de sites met prehistorische rotsschilderingen of een stoneship dat er door Vikingen werd achtergelaten.

2 Dag 5-7
Kanotocht in de Dalslandregio

Van de westkust gaat de reis richting binnenland, naar de Dalslandregio vol meren en waterwegen. Dit is de ideale plaats voor een 2-daagse kanotrektocht. We overnachten langs de oevers van de rivier of op één van de vele eilandjes die we tegenkomen.

3 Dag 8-10
Fulufjället NP

Aan de Noorse grens maken we kennis met het Zweedse middelgebergte. We maken een aantal stevige wandelingen in het Fulufjället NP en omgeving. De indrukwekkende Njupeskär, de hoogste waterval in Zweden, mag in onze ontdekkingstocht niet ontbreken.

4 Dag 11-13
Het Zweedse binnenland

Vanaf de Noorse grens doorkruisen we Midden-Zweden op weg naar de oostkust. In het Zweedse binnenland is de provincie Dalarna één van de favoriete Zweedse ‘zomerbestemmingen in eigen land’. We verkennen met de fiets of boot de typisch Zweedse plattelandsdorpen langs het Siljanmeer. We stoppen aan de kopermijn Falun, een UNESCO-werelderfgoedsite waar we de kans hebben in een afgedankte mijnschacht af te dalen. Sigtuna, een authentiek middeleeuws stadje, laten we niet links liggen.

5 Dag 14-16
Stockholm

Eindigen doen we in de prachtige Zweedse hoofdstad aan en op het water. We flaneren door de oude stad (Gamla Stan), bezoeken het Vasamuseum en het beroemde stadhuis. Naar Stockholm komen en de archipel niet bezoeken is als naar Parijs gaan en de Eiffeltoren niet zien. Met een boot varen we er tussen de verschillende eilanden.

Vertrekdata en prijzen

Je wil gráág op groepsreis maar zit ook met vragen over het boeken van je reis in deze onvoorspelbare tijden. Terecht! Lees hier de antwoorden op de meest gestelde vragen. We stellen je graag gerust. 

De prijzen op de website zijn richtprijzen. Boek je vroeg, dan kunnen we jou de goedkoopste prijs garanderen. Lees hier hoe dit werkt.

Vertrek: 02/07/2022
Terug: 17/07/2022
Basisprijs: €1.085
+ 11.550 SEK budget
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Profiteer van het Vroegboekvoordeel tot en met 31/12/2021
Vertrek: 09/07/2022
Terug: 24/07/2022
Basisprijs: €1.085
+ 11.550 SEK budget
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Profiteer van het Vroegboekvoordeel tot en met 31/12/2021
Vertrek: 03/09/2022
Terug: 18/09/2022
Basisprijs: €1.085
+ 11.550 SEK budget
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Profiteer van het Vroegboekvoordeel tot en met 31/01/2022

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Göteborg en Stockholm - Brussel
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • 12 dagen huurwagens omnium verzekerd met franchise (Bijz. Reisvoorwaarden, art 14)
 • Brandstof huurwagens
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logementen, plaatselijk transport, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 05 / 11 / 2020
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.

We genieten van de scherenkust en de pittoreske vissersdorpjes aan de Bohuslänkust. We zwemmen in zee en wandelen in en rond het dorpje Fjällbacka, een plek bekend uit de verhalen van de Zweedse thrillerauteur Camilla Läckberg.

We verkennen het merengebied aan de Noorse grens met ruime 2-persoonskano's en overnachten in tenten op onbewoonde eilandjes. De kans dat we andere peddelaars ontmoeten is eerder klein. Alleen met ons groepje en een enorme natuur rondom ons, een speciaal gevoel!

We gaan op stap in de wildernis van enkele natuurparken. Omdat wij verder trekken dan de meeste reizigers, hebben we de natuur voor ons alleen. Picknicken op een grote rots aan een bergmeer hoort erbij.

We fietsen een hele dag in de buurt van het Siljanmeer. De tocht is overwegend vlak. Als je opteert om het plaatselijke Naturummuseum op de Björkberget in Siljansnäs te bezoeken, wacht je een flinke klim.

We verkennen de steden Göteborg en Stockholm op eigen tempo en volgens individuele interesses. Dit laat toe de stad te beleven zoals jij het graag hebt: de oude wijk Haga, het Marimitan, een boottocht in Göteborg, het oude Modernamuseet, Abba museum, Skansen het openluchtmuseum, een archipeltoer, Vasamuseet, de winkelstraten in Stockholm. 's Avonds ontdekken we de bruisende en hippe stad Stockholm en wagen we ons aan enkele swingende danspassen.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.

 • Wat logementen betreft opteren we voor de vandrarhem, dit zijn de Zweedse jeugdherbergen. Hier worden de vandrarhem frequenter gebruikt dan bij ons en door een meer divers publiek, zowel jong als oud, individuen, groepen als families.
 • Tussen onze verschillende overnachtingsplaatsen door, verplaatsen we ons met huurwagens. Daarnaast gebruiken we kano's, fietsen en ondernemen we flinke dagwandelingen.
Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.

De Zweden maken zelf veelvuldig gebruik van de vandrarhem (de Zweedse jeugdherbergen). Het geeft ons de kans om mensen uit het land zelf te ontmoeten en een praatje te maken.

Documenten

Voor Zweden volstaat een geldige Belgische identiteitskaart. De (co)-chauffeurs hebben het (roze) Europese rijbewijs of het rijbewijs van het bankkaartformaat nodig.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Voor deze reis vliegen we rechtstreeks met Brussels Airlines.

Vluchturen

Reis met vertrek op 02/07/2022

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS AIRPORT 02/07/22 - 10:05
GOTHENBURG 02/07/22 - 11:40
STOCKHOLM BROMMA 17/07/22 - 17:30
BRUSSELS AIRPORT 17/07/22 - 19:50

Reis met vertrek op 09/07/2022

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS AIRPORT 09/07/22 - 10:05
GOTHENBURG 09/07/22 - 11:40
STOCKHOLM BROMMA 09/07/22 - 10:05
BRUSSELS AIRPORT 09/07/22 - 11:40
GOTHENBURG 24/07/22 - 17:30
BRUSSELS AIRPORT 24/07/22 - 19:50
Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport.

Specifiek voor deze reis

We opteren voor huurwagens omdat we zo makkelijk plaatsen kunnen bereiken die weinig of niet met openbaar vervoer bereikbaar zijn. We reizen dus flexibel! Houd er rekening mee dat Zweden een enorm uitgestrekt land is en we soms grote afstanden moeten afleggen. Toch zijn we er in geslaagd dit te beperken tot een totaal van ongeveer 1.600 km.

In de steden Göteborg en Stockholm gebruiken we om evidente reden het openbaar vervoer: tram, bus, metro, ferry.

Voor reizen met huurwagens is het evident dat naast de begeleider, ook enkele deelnemers fungeren als chauffeur en co-chauffeur. Actieve participatie, autorijden, kaartlezen zijn niet alleen gewenst, maar vaak ook noodzakelijk.

Conform de Bijzondere Reisvoorwaarden, art. 14 moeten álle deelnemers en zeker de chauffeurs als een goede huisvader zorgen voor het hun toevertrouwde voertuig. Verkeersboetes, onverantwoord rijgedrag en nalatigheid, met schade tot gevolg, zijn ten laste van de reizigers. Daar waar mogelijk is steeds een omniumverzekering onderschreven. Soms is een franchise van toepassing. Glas-, bodem- en bandenschade kan in sommige gevallen niet verzekerd worden. Dergelijke kosten worden steeds door de deelnemers gedragen. Op de vertrekvergadering krijg je hierover meer informatie.

Vergeet zeker je rijbewijs niet! Elke hoofdchauffeur moet tevens over een kredietkaart op zijn/haar naam beschikken.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Specifiek voor deze reis

We overnachten zo veel mogelijk in de jeugd- en gezinsherbergen van Zweden, die bekend staan als vandrarhem. Hier hebben we een keukentje ter beschikking zodat we 's avonds zelf wat kunnen koken of de barbecue aan steken. We slapen in kamers van 2 tot 6 personen. Tijdens de kanotocht slapen we in tenten.

Afhankelijk van het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamer of tent soms onvermijdelijk.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn: - köttbullar (Zweedse gehaktballetjes met puree)

 • pytti i panna (aardappelmengsel met ham en bieten)

 • en natuurlijk knäckebröd, vooral die heerlijke met kaneel

Vaak uit eten gaan in Zweden is een zware aanslag op het budget van de reiziger. We proberen zo veel mogelijk gebruik te maken van de betaalbare dagens rätt (dagmenu) die de meeste restaurants rond lunchtijd serveren. 's Avonds eten we ergens iets eenvoudigs of koken we zelf in de vandrarhem waarbij iedereen meewerkt. Ook tijdens de kanotrekking maken we zelf ons potje klaar op de kampeervuurtjes.

Bagage

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.

Reiszak

 • soepele reistas of rugzak (geen koffer)
 • dagrugzak

Schoenen

 • stevige ingelopen stapschoenen
 • comfortabele schoenen
 • waterbestendige sandalen
 • slippers

Kledij

 • degelijke regenjas
 • warme trui (bijv. fleece)
 • trekkingsbroek
 • korte broek & lange broek
 • t-shirts (lange en korte mouwen)
 • zwempak

Slaapgerief

 • onder- en bovenlaken (geen lakenzak)
 • hoofdkussenovertrek
 • pyjama
 • slaapzak & slaapmatje enkel voor de kanotocht en kan je eventueel ter plekke huren. Af te spreken met begeleider.

Eet- & drinkgerei

 • gamel of plastic bord, beker, bestek, drinkbus
 • keukenhanddoeken
 • waterteiltje (*)

Toiletzak

 • enkele wasspelden
 • natuurlijk afbreekbare zeep, shampoo en tandpasta
 • waszeep
 • wc-papier
 • reishanddoeken

Allerlei

 • Reisapotheek
 • zonnebril en pet
 • paraplu (*)
 • beetje reservekoord & tape
 • veiligheidsspelden
 • fotoapparaat, verrekijker (*)
 • gsm (*)
 • compact gezelschapsspel, leesboek (*)
 • reishandboek Zweden (*)

(*) facultatief

Om de kofferruimte van de huurwagens optimaal te kunnen benutten, is het noodzakelijk om een soepele, niet te grote reistas mee te nemen (geen valiezen of rugzakken met metalen frame!).

Geldzaken
Budget ter plaatse

Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Voor deze reis bedraagt het budget SEK 11.000, wat omgerekend op ongeveer € 1.016 komt (wisselkoers d.d. 22/10/2019).

Het is handig om een klein deeltje van de kronen mee te nemen vanuit België. De rest van het budget kan je ter plaatse vlot met een kredietkaart betalen.

Bestel tijdig je Zweedse kronen bij je bank.

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Geen verplichte inentingen.

Absoluut vereist is je Europese ziekteverzekeringskaart (blauw kaartje). Deze krijg je gratis bij je ziekenfonds. Hiermee vermijd je heel wat administratieve rompslomp en voorschieten van geld bij bezoek aan de dokter of opname in een ziekenhuis.

Conditie

Deze reis is geschikt voor mensen met een 'normale' conditie. Om optimaal van Zweden te genieten moet men er te voet, met de fiets en per kano op uit. We voorzien zeker een aantal sportieve momenten die voor een fit persoon haalbaar zijn.

Een tweedaagse kanotrektocht met kamperen kan gemiddeld tot behoorlijk zwaar uitvallen, afhankelijk van het weer. We voorzien ook een aantal (halve) dagwandelingen over rots- en bergachtig terrein. In de steden lopen we natuurlijk ook een aantal kilometers naar bezienswaardigheden, musea en terrasjes.

Reisperiode en klimaat

In de zomerperiode (juni tot augustus) heeft Zweden gemiddeld wat meer zon en minder regen dan België. Toch kan je (enkele dagen) regen niet uitsluiten.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDAJ, die wordt begeleid door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je emailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Geografie

Zweden is het derde grootste land van Europa en heeft een oppervlakte van 450.000 km². De meeste mensen wonen er in de steden, ruimte genoeg voor bossen en meren dus. Je vindt in het land zelfs zo'n 96.000 meren! In het westen en het noorden grenst Zweden aan Noorwegen, in het oosten aan Finland. Verder beschikt het land ook over 3.218 kilometer kustlijn. Het is hier dat je de geliefde, ruige Bohuslän kustlijn vindt.

Met zoveel natuurschoon is het dus niet zo raar dat natuurliefhebbers dol zijn op Zweden. Vissen, wandelen en fietsen zijn een waar genot in Zweden.

De hoofdstad van het land is Stockholm.

Fauna en flora

Het Zweedse landschap bestaat voornamelijk uit naaldbossen. In het zuiden zijn er ook loofbomen zoals berken en eiken. Deze bossen staan onder druk van de landbouw en worden elk jaar schaarser. In Gotland en Otland groeien dankzij de kalkrijke ondergrond en het gunstige klimaat orchideeën.

De wolf, niet lang geleden bedreigd met uitroeiing, breidt nu zijn leefomgeving uit over noordelijk en centraal Zweden. Dit creëert conflicten tussen natuurbeschermers en vee-eigenaars. Ook het aantal beren en lynxen neemt toe. Er is een groot aantal elanden, herten en vossen te vinden. Het jagen wordt goed in de hand gehouden en vele diersoorten zijn beschermd.

Zweden telt 28 nationale parken, 1.370 natuurreservaten, 88 beschermde natuurgebieden en bijna 900 gebieden waarin dieren beschermd worden. Dankzij de Zweedse toeristenverenging (STF) zijn er veel voetpaden, veerdiensten in afgelegen gebieden en onderkomens langs de wandelroutes. Denk aan de bekende ‘hutjes’ (fjällstugor) of tegenwoordig zelfs berghotels.

Staatsvorm

Het koninkrijk Zweden is een constitutionele monarchie. Carl Gustaf XVI is sinds 19 september 1973 de koning van Zweden. De koning heeft in Zweden een louter ceremoniële functie.

De Zweedse politiek is één van de meest liberale ter wereld. Het Zweedse parlement, de Riksdag, bestaat uit één kamer en telt 349 leden.

Bevolking

In Zweden wonen ongeveer 9,8 miljoen mensen. De overgrote meerderheid leeft in het zuiden van het land. De grootste steden zijn Stockholm, Göteborg en Malmö.

90% van de inwoners heeft de Zweedse nationaliteit, de andere inwoners hebben vooral een Finse of Noorse nationaliteit. 0.15% rekent zichzelf tot de Sami, de oorspronkelijke bewoners van Zweden. Sinds de jaren zestig komen er ook immigranten uit ex-Joegoslavië, Iran, Irak, Syrië, Chili, Turkije, Polen, Hongarije, Argentinië, Somalië en Marokko naartoe.

De gemiddelde levensverwachting is net meer dan 82 jaar, wat Zweden op de 16de plaats ter wereld zet. Daarmee doen ze het maar net iets slechter dan Italië en Australië.

Economie

Dé exportproducten van Zweden zijn IKEA en H&M. Zweden is een grote uitvoerder van ijzererts, staal, elektronica, motorvoertuigen (Volvo en Saab) en machines.

De munteenheid is nog steeds de Zweedse kroon (SEK) (meervoud: Zweedse kronen). 10 SEK = 0.94 EUR (wisselkoers op 25 november 2019)

Zweden is lid van de EU en de Shengenzone.

Religie

De overgrote meerderheid van de inwoners van Zweden - zo'n 87% - behoort tot de Lutherse Kerk. Andere christenen zijn katholieken, orthodox-christenen en baptisten. Ook kent Zweden kleine gemeenschappen moslims, joden en boeddhisten. In 1952 werd de status van de Zweedse kerk als staatskerk opgeheven en volledige godsdienstvrijheid ingevoerd. Sinds 2000 zijn Zweden bij hun geboorte niet meer automatisch lid van de staatskerk.

De meeste Zweden gaan niet meer zo vaak naar de kerk.

Lokale gebruiken en gewoonten

Na buurland Finland, drinken de Zweden de meeste koffie in de wereld. In Stockholm vind je genoeg cafés met alle soorten koffie.

Alcohol is zeer duur in Zweden en dranken van meer dan 3.5% zijn in normale winkels niet te koop. Voor een flesje wijn of iets sterkers moet je naar een speciale staatswinkel, de Systembolaget. De minimumleeftijd om in deze winkels te kopen is 20 jaar.

Zweden is bekend omwille van zijn muziekcultuur, bekende bands/artiesten zoals ABBA, Roxette, Aqua, The Cardigans, Ace of Base, Eric Prydz, Avicii en Swedish House Maffia zijn afkomstig uit Zweden.

Enkele typische feestdagen zijn de Walpurgisnacht (30/4) waarop de Zweden grote vreugdevuren ontsteken, het midzomerfeest in juni wanneer ze de zonnewende vieren, kreeftenfeestjes in augustus waarop à volonté rivierkreeften worden gegeten en het Luciafeest (13/12) dat het begin van de kerstperiode inluidt.

Rijden onder invloed van alcohol wordt in Zweden streng bestraft. Het overschrijden van de toegelaten grens van 0.2 promille wordt nooit als een bagatel beschouwd, maar heeft het intrekken van het rijbewijs en soms gevangenisstraf tot gevolg.

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil tussen Zweden en België.

Elektriciteit

In Zweden gebruiken ze dezelfde stekkers en voltage als in België. Geen nood dus om een wereldstekker mee te nemen.

Veiligheid

Ook in Zweden zijn er zakkenrollers. In het centrum van de steden Stockholm, Göteborg en Malmö bijvoorbeeld moet je dezelfde voorzichtigheid aan de dag te leggen als in Brussel, Luik of Antwerpen, vooral in stations en in de buurt van hotels en restaurants.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
groepsreis Zweden

Wat andere reizigers vinden

Een heel stuk van Zweden gezien! Vooral de combinatie van natuur en cultuur spreekt mij enorm aan en dat heb ik tijdens deze reis ervaren.

Annelies

Ik vond de reis zeer leuk, de sfeer zat goed, reisbegeleider was top. Het huren van auto’s was een zeer groot pluspunt, hierdoor hadden we meer vrijheid en zaten we niet vast aan vaste uren en dergelijke. De indeling van de reis vond ik persoonlijk over het algemeen zeer goed.

Sara Daemen

Ik heb tijdens deze reis genoten van het begin tot het einde. Alles klopte: de groepssfeer was super, de Zweedse bossen en meren prachtig. En het zijn de kleine, unieke momenten die we samen gedeeld hebben, die me misschien nog het meeste zullen bijblijven: Golden oldies meezingen met Vinyl FM in de auto, onze dagelijkse fika (koffiepauze), een regenbui trotseren in onze kano, rendieren die opduiken langs de weg ... Ik mis het allemaal.

Veronique Verreycken

Reistips

Veelgestelde vragen

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe flexibel reis je als individu in een groep?

Elke reis bij Joker is uniek. De reisroute loopt langs minder platgetreden paden dankzij onze jarenlange ervaring en goede contacten ter plaatse. Alle reizen worden daarnaast nog unieker doordat elke groep mee de reis invult. Hoe dan?

Elke reis is dankzij onze reisbegeleiders op maat van de deelnemers, de groep en de lokale omstandigheden. Al tijdens de vertrekvergadering speelt de reisbegeleider in op de interesses van de groep. Wil er iemand salsales volgen in Cuba en gaat de rest er liever mojito’s leren mixen? Je begeleider doet zijn uiterste best om het voor elkaar te krijgen! Net zo met een festival of een andere niet te missen gebeurtenis: dan passen we de reisroute aan als het kan en in samenspraak met de groep.

Omdat we iedereen een prachtreis willen bezorgen, zorgen we ervoor dat er voldoende flexibiliteit en vrijheid is. Ook als dat betekent dat je liever een namiddag op je eentje wat onderneemt.

Hoe zit het met het comfort op reis?

Het comfort is eenvoudig. We overnachten in kleinschalige hotels en guesthouses, die –waar mogelijk- in handen zijn van plaatselijke families. Op bepaalde reizen gaan we kamperen of logeren we tijdens een homestay bij de mensen thuis (en daar spreken we dan nog láng van)!  De kamerverdeling kan wisselen van dag tot dag. Meestal deel je een kamer met 2 of meer reisgenoten en soms zijn de kamers gemengd. Heb je vragen over het comfort? Contacteer een Joker-reiskantoor: zij kunnen je specifieke vraag dan doorspelen naar de Joker-medewerkers die de reizen samenstellen.

Reizen we uitsluitend met openbaar vervoer?

Ter plaatse reizen we meestal met het openbaar vervoer. We streven naar een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot futuristische monorails! We kunnen ook vervoer huren om op plekken te komen die anders onbereikbaar zijn. Een exclusieve collectie aan voertuigen, want zelden neem je ze thuis in het straatbeeld waar!

Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 30% bij inschrijving. Het saldo volgt 6 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".

Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.