Overslaan en naar de inhoud gaan

Maak kennis met een land waar de restanten van de Russische cultuur overgoten zijn met gulle gastvrijheid en eeuwenoude traditie. Tadzjikistan presenteert ons een verruimende kijk op de Islam, die voor de Tadzjieken meer cultureel erfgoed is dan een strikte religieuze beleving. Maar dé grote troef van het land is zijn natuurpracht. Hier vind je nog écht ongerepte paden en die zoeken we tijdens deze expeditie dan ook uitgebreid op!

De hoogtepunten van deze reis

Groepsreis Tadzjikistan

Met de fiets langs de oevers van de Panj-rivier met op de achtergrond duizelingwekkende bergtoppen van 6000m.

Groepsreis Tadzjikistan

De adembenemende uitzichten en weidse landschappen tijdens de trekkings. 

groepsreis Tadzjikistan

Het contact met de lokale gastvrije bevolking.

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 dag 1-2
Van Doesjanbe naar de Fann Mountains

Na onze aankomst in Doesjanbe trekken we naar de Fann Mountains en rijden we door de beruchte Anzob-tunnel die wel 5 kilometer lang is. In de verte lonken de eerste grote bergtoppen en alpenweides.

2 dag 3-6
3-daagse trekking in de Fann Mountains

Een eerste trekking gaat door de Fann Mountains, waar we worden getrakteerd op uitzichten over meren met verschillende kleuren. We stappen dagelijks een 7 à 8u, gaan over besneeuwde passen en slapen 3 keer aan de oever van een bergmeer. De laatste dag hiken we nog tot aan onze jeeps (+-1 uur) en rijden dan naar het meer Iskanderkul, vernoemd naar Alexander de Grote. We wandelen langs het, wederom, kleurrijke meer naar een indrukwekkende waterval. 

3 dag 7
Doesjanbe

We vervolgen onze trip door Tadzjikistan met een bezoek aan hoofdstad Doesjanbe. Het archeologisch museum en het house of literature, Merghon Bazaar, Rudaki Park,... er valt veel te zien. Sta mee versteld wat voor moderne, mondaine stad Doesjanbe is en hoe alle bezienswaardigheden op een boogscheut van elkaar liggen. 's Avonds genieten we mee hoe de mensen in de koelte van de parken komen verpozen en elkaars gezelschap opzoeken. Een hapje en een tapje in een theehuis horen er ook bij. Cultuurliefhebbers halen hun hart op in het gerestaureerde Hissar Fort, dat nog stamt uit de tijd van Marco Polo. Dit monumentale fort neemt ons echt mee terug in de tijd.

4 dag 8-14
De Wakhan-corridor met de auto, de fiets en te voet

2 dagen met de wagen

We vervolgen onze route naar de Pamir regio. Als de weersomstandigheden het toelaten, rijden we de eerste dag over de imposante Khaburabot Pass. Lukt dit niet, dan kunnen we nog een tweede poging doen op de terugweg. We volgen een groot stuk langs de Afghaanse grens, maar blijven op Tadzjiekse bodem.

2 dagen fietsen

Na 2 dagen in de jeep kiezen we voor 2 dagen op een stalen ros. Wie niet graag fiets of moe wordt, kan zijn fiets op het dak van de Jeep zetten. Langs de oevers van de machtige Panj-rivier genieten we tijdens een vlakke rit van duizelingwekkende uitzichten op het Kindukush gebergte, met bergtoppen van wel 6.000 meter (en meer). We bevinden ons hier in het hart van de Zijderoute, en dat is duidelijk zichtbaar. Oude forten, Boeddhistische stupa's, eeuwenoude petrogliefen, Zoroastrische tempels, we vinden het hier allemaal. Na lang heen en weer kronkelen over moeilijk berijdbare wegen komen we in de Wakhan-corridor, gekend voor zijn schoonheid.. Ons klein voelen is in dit monumentale landschap niet moeilijk!

1 dag hiken

In Langar beklimmen we één van de mooiste bergen uit de Pamir: de Peak Engels (6510m). Wij gaan tot het basiskamp, gelegen op 3950m. Van hieruit hebben we een prachtig zicht op de top. We stijgen en dalen hiervoor zo'n 1110 meter in een dag, reken op 8 uur stappen.

5 dag 15 tot 20
5- daagse trekking door de Pamir

We trekken de stapschoenen aan voor een 5-daagse trekking door de Pamir. Startpunt is Bulunkul, het koudste dorp in de Pamir, en via hoge bergpassen en meren eindigen we na 5 dagen in Bachor. Hoewel we dragers en een kok mee hebben is deze trekking echt basic. Niet alleen is er het fysieke aspect. We stijgen tot 500 meter per dag en slapen op een maximale hoogte van 4518 meter, met als hoogste pas op 4565 meter. Af en toe steken we te voet of te paard een koude rivier over. Twee dagen stappen we een goeie 5 tot 6 uur en drie keer wagen we ons, langs geitenpaden en al klauterend over grote rotsblokken, aan een wandeling van 8 tot 9 uur. Onze bagage wordt met ezels vervoerd. Wij dragen onze dagrugzak, voorzien van kledij voor alle seizoenen van het jaar. De weersomstandigheden kunnen ons immers parten spelen. Zo hangt het van het weer af waar we de dagtocht eindigen en de nacht doorbrengen. Vertrekken in een hagelstorm, pauzeren bij 30 graden, om dan ons kamp op te slaan op een bedje van sneeuw, in deze regio is alles mogelijk. Gelukkig staat onze kok op het einde van de dag klaar met een warme kom soep en andere lekkere gerechten. Ideaal om opgewarmd én voldaan onder de wol te kruipen. Op het einde van de trektocht brengen onze chauffeurs ons terug naar Khorog.

6 dag 21-23
Huiswaarts

We rijden terug naar Doesjanbe. Nog nagenietend van de trekking worden we opnieuw getrakteerd op ontzagwekkende vergezichten en landschappen. 

Vertrekdata en prijzen

Je wil gráág op groepsreis maar zit ook met vragen over het boeken van je reis in deze onvoorspelbare tijden. Terecht! Lees hier de antwoorden op de meest gestelde vragen. We stellen je graag gerust. 

De prijzen op de website zijn richtprijzen. Boek je vroeg, dan kunnen we jou de goedkoopste prijs garanderen. Lees hier hoe dit werkt.

Vertrek: 02/07/2021
Terug: 24/07/2021
Basisprijs: €2.216
+ 1.390 USD budget
Nog maar 1 vrije plaats (Gegarandeerd vertrek)
Wie gaat mee?
Leeftijd
18-251
26-351
36-452
46-552
56-652
Geslacht
mannen4
vrouwen4
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/12/2020

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Doesjanbe en terug
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Organisatiekosten
 • Gebruik van Joker-tenten & kampeermateriaal
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, toegangsgelden, maaltijden en luchthaventaksen ter plaatse.

 

 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Bijkomende info

 • Deze reis is een expeditie omwille van een beperkt comfort, de meerdaagse trektocht(en) met min.6u/dag stappen op grote hoogte en het slapen in tenten.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 19 / 01 / 2021
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.

Specifiek voor deze reis

Tijdens deze reis staat de actieve beleving centraal. Gedurende 3 weken verkennen we het land per jeep en te voet. We slapen tijdens de meerdaagse trekkings in tenten.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.

Specifiek voor deze reis

In Tadjikistan werken we voor de trekkings, transport en vervoer samen met Pamir Trekking. Dit staat voor Community Based Tourism. Net zoals Joker streven zij om de principes van het duurzaam reizen zo goed mogelijk toe te passen. Hierbij focussen zij op 3 aspecten:

• ecologie, een zo klein mogelijke impact op de natuurlijke omgeving • sociaal welzijn, welke voordelen heeft toerisme op de lokale bevolking • economisch, steun aan de lokale economie

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.

Specifiek voor deze reis

We slapen in een kamer, of homestay. Vaak eten we wat de pot schaft en maken gebruik van de dormitories aangeboden door de familie.

Lokale gidsen staan in voor de vertaling met de families. Daarnaast doet een bal, frisbee, spel, lied of lach vaak wonderen.

Documenten

Voor Tadzjikistan heb je een internationaal paspoort nodig dat geldig is tot 6 maanden na het verlaten van het land.

Hiernaast dien je ook een visum online aan te vragen via On-line electronisch visum aan te vragen: Klik hier Meer informatie hierover krijg je op de vertrekvergadering.

Dit visum kost ongeveer 50 USD.

Meer info op: http://diplomatie.belgium.be/nl/

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Vluchturen

Reis met vertrek op 02/07/2021

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS AIRPORT 02/07/21 - 14:50
ISTANBUL AIRPORT 02/07/21 - 19:15
ISTANBUL AIRPORT 02/07/21 - 21:00
DUSHANBE 03/07/21 - 03:40
DUSHANBE 24/07/21 - 05:10
ISTANBUL AIRPORT 24/07/21 - 08:30
ISTANBUL AIRPORT 24/07/21 - 11:30
BRUSSELS AIRPORT 24/07/21 - 13:55
Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport.

Specifiek voor deze reis:

Tijdens de trekking gaan we vanzelfsprekend te voet, een deel van de bagage wordt gedragen door ezels. Je draagt enkel maar wat je nodig hebt tijdens de dag (water, eten en je kledij die je die dag nodig hebt). 's Avonds kan je steeds bij je bagage. Tussen de trekkings verplaatsen we ons met een gecharterde minibus/jeeps. Geregeld via de organisatie.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Specifiek voor deze reis:

Tijdens de trekkings slapen we in tenten van Joker De andere dagen slapen we afhankelijk waar we zijn in mooie hotels met alle comfort maar ook homestays, dat kan je best vergelijken met een bed & breakfast, soms redelijk comfortabel, soms basic maar net. De gastvrouw/heer is steeds zeer hartelijk. Tijdens de trekking is er geen mogelijkheid om te douchen. We wassen ons aan de rivier, gebruik van biologisch afbreekbare zeep is dus een must. In de tenten slapen we op onze matjes. Tijdens de homestays slapen we in bedden of op gezamelijke ‘khans’.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn:

Specifiek voor deze reis

Uiteraard maken we kennis met de lokale keuken. Osh is de nationale maaltijd. In Dushanbe en Khorog gaan we wel op restaurant, de keuken is eenvoudig en de producten vers. het aanbod aan eetstalletjes, en Turkse restaurants is uitgebreid. Vraag zeker naar ‘compote’, een heerlijke vruchtensap van kersen of abrikozen. Ook een bezoek aan een theehuis, chaichana, zal niet ontbreken. Meestal bij onze gastheren in de homestay, bestaan de maaltijden uit brood, maaltijdsoepen, eenvoudige schotels met kip- of schapenvlees en groenten en melkproducten. Soms moet je wel eens wachten omdat er steeds vers wordt gekookt. Niet-gezoete thee krijg je ook in overvloed te drinken; samen met koekjes en snoep een teken van gastvrijheid. Plaatselijke yoghurt en melk is er in overvloed. Voor vegetariërs is dit geen evidente bestemming aangezien je vaak eet wat de pot schaft en er amper alternatieven voor handen zijn. De meeste schotels bestaan wel slechts voor een klein deel uit vlees, vaak in een stoofpotje of soep met de rest klaargemaakt. Tijdens de trekkings wordt er voor ons gekookt.

Bagage

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering. • degelijke rugzak • dagrugzak: ruim genoeg voor je drinken, versnapperingen, (fototoestel) en kledij om je te beschermen tegen de zon of koude. Zorg dat je dagrugzak een fikse regenbui kan trotseren. • warme slaapzak en evt. lakenzak (voorzie 's nachts tot -5°C) • isolerend slaapmatje • lichte zomerkledij • warme kledij voor ’s avonds (’s nacht kan het licht vriezen) • ingelopen wandelschoenen • waterzak of drinkbus van 1 of 2 liter • goede wandelsokken • eventueel stapstokken • degelijke regenjas (water- en winddicht, mag ademend zijn), eventueel regenbroek en/of getten • thermisch ondergoed • muts, handschoenen en sjaal • zonnemelk en lippenstift

Geldzaken
Budget ter plaatse

Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus.

Het budget voor deze reis bedraagt 1325 USD

Hoewel er wel een beperkt aantal ATM's te vinden zijn om lokaal geld af te halen. Uit voorzichtigheid vragen we zeker om al je budget cash mee te nemen op reis. Hoeveel precies verneem je op je vertrekvergadering. Sinds 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestro-functie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet meer mogelijk om -buiten Europa- met een bankkaart te betalen of geld op te nemen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestro-functie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis nog gebruik wil maken van je kaart!

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Deelnemers aan een Joker-reis moeten over een goede fysieke en mentale gezondheid beschikken.

Medische voorzieningen

Vaak trekken we met Joker naar afgelegen gebieden, soms op uren afstand van medische voorzieningen zoals dokter, apotheker en/of ziekenhuis. Voorzie steeds een basis EHBO-kit en je persoonlijke medicatie voor de gehele reisperiode. Informeer je begeleider over eventuele medische aandoeningen, medische bevoegdheid heeft hij echter niet. Bij ernstige medische problemen wordt beroep gedaan op lokale artsen. Twijfel je over je fysieke conditie? Raadpleeg dan je (huis)arts voor je vertrek.

Vaccins en inentingen

Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden. Voor Tadjikistan zijn geen verplichte inentingen nodig. Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie: - telefonisch reisadvies: 0902/88088 (24 uur op 24 uur) - website: www.itg.be

Op grote hoogte is de atmosferische druk veel lager dan op zeeniveau. Voor wie kampt met astmatische aandoeningen, ademhalingsmoeilijkheden, hartziekten of een hoge bloeddruk is deze reis niet geschikt. Raadpleeg je huisarts voor je in te schrijven. Op je vertrekvergadering krijg je meer info over hoogteziekte. Hoogteziekte kan bij iedereen voorkomen, ook al had je er eerder geen last van.

Conditie

Deze reis is geschikt voor iedereen met een zeer goede lichamelijke conditie. Ervaring met het hooggebergte is een pluspunt, hoewel er ook klanten zijn die deze reis ondernemen met een beperkte wandelervaring in de bergen. We voorzien acclimatisatiedagen om te wennen aan de hoogte waardoor je beperkte last kan hebben van hoogteziekte, maar we dalen snel terug af, waardoor deze symptomen beperkt blijven tot maximaal hoofdpijn. Tijdens de eerste trekking slapen we niet op de hoogste punten van de trek zodat de kans op hoogteziekte beperkt blijft.

In het Pamir gebergte komen we tot 4500m hoog. Sommige dagen wandelen we 8 uur, inclusief de stops om te genieten en uit te rusten. De meeste stapdagen zijn 6 uur. Af en toe maximaal 3 uur. Uiteraard allemaal afhankelijk van de weersomstandigheden en de conditie van de groep Het gebrek aan comfort omwille van de verschillende nachten in een tent, trekken en mogelijks slapen op sneeuw, vragen een groot aanpassingsvermogen. Een open groepsgeest en een grote aanpassingsbereidheid zijn noodzakelijk.

Onderstaande info is maar richtgevend en niet definitief. Detail van Fann Mountains trekking, afhankelijk van de weersomstandigheden en de groep: Dag 1: trekking tot 3160 m (afhankelijk de route) Dag 2: trekking tot 3860m (afhankelijk de route stijgen van 1000 m en dalen van 1100m) Dag 3: beperkte hoogteverschillen (afhankelijk de route) 5-daagse trekking in de Pamir , afhankelijk van de weersomstandigheden en de groep: Dag 1: Bulunkul - Kyrgizshabar (3720 naar 4200) Dag 2: Kyrgizshabar - langar pass to Uchkul lake (4200m – 4518m) Dag 3: Uchkul lake - Sakhen lake (4518m naar 3.600m) Dag 4: Sakhen lake – sajarot (3.600m naar 3600m) Dag 5: Sajarot – Bachor (3600m naar 2100m)

Ter info: tijdens de trekkings draag je enkel je dagrugzak. Je hoofdbagage komt na met ezels.

Reisperiode en klimaat

De beste periode is de zomer want alle passen zijn dan open en toegankelijk. Ook de herders hebben hun kampen opgeslagen op de bergweiden. De nachten in de bergen zijn ook in juli en augustus koud wegens de grote hoogte maar de zon kan het overdag behoorlijk warm maken. Verwacht ook mogelijks sneeuw tijdens de trekkings.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDAJ, die wordt begeleid door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je emailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Over Tadzjikistan
Geografie

Tadzjikistan is een zeer bergachtig land, dat voor de helft op een hoogte van meer dan 3000 meter ligt. Het oosten van het land ligt in de Pamir, een hooggebergte waartoe ook de berg Ismail Samanipiek behoort, ooit de hoogste berg van de Sovjet-Unie. Andere bergen in dit gebied zijn de Onafhankelijkheidsberg en de Avicennaberg. Dit zeer dunbevolkte gebied, Badachsjan, geniet een autonome status en wordt bewoond door vele kleine volken.

De hoofdstad Doesjanbe ligt in het westen van het land aan de voet van het Hisorgebergte, dat het stroomgebied van de Amu Darja scheidt van dat van de Syr Darja. Bijna geheel Tadzjikistan watert af op de Amu Darja, die samen met haar bronrivier de Pandzj de grens met Afghanistan vormt.

Fauna en flora

Het ruige, bergachtige terrein leidt tot een gevarieerd landschap van ongewone en unieke habitats, variërend van hete, droge woestijnen tot bevroren bergen en gletsjers.

Deze diversiteit aan ecosystemen betekent dat Tadzjikistan rijk is aan biodiversiteit, met een scala aan planten- en diersoorten, waaronder sneeuwluipaarden. Bijgevolg wordt Tadzjikistan erkend als de hotspot voor biodiversiteit in de bergen van Centraal-Azië.

Het natuurlijke erfgoed van Tadzjikistan wordt echter ernstig bedreigd. 50% van de bossen zijn verdwenen in de afgelopen 100 jaar, wat enorme bodemerosie en een verhoogd risico op aardverschuivingen veroorzaakt. Vooral de ontginning van grondstoffen draagt bij aan deze problematiek.

Staatsvorm

Het land is sinds de onafhankelijkheid in 1991. Het kende een burgeroorlog tussen 1992 en 1997.

Op 16 november 1994 werd Rachmon ingehuldigd als president van zijn land en vijf jaar later werd hij bij de presidentsverkiezingen met een meerderheid van 97% van de stemmen voor 7 jaar herkozen. In 2003 werd de grondwet van Tadzjikistan aangepast om het hem mogelijk te maken nogmaals twee termijnen van zeven jaar te laten uitdienen. Volgens de oppositie van Tadzjikistan was sprake van verkiezingsfraude. Eind jaren 90 overleefde Rachmon een moordaanslag alsmede twee pogingen tot staatsgreep.

Bevolking

Het inwoneraantal bedroeg ongeveer 8 miljoen 2014. De meerderheid van de inwoners bestaat uit etnische Tadzjieken. De Oezbeken vormen in Tadzjikistan een grote minderheid, nog voor de Russen, die in groten getale het land verlieten tijdens de burgeroorlog.

Economie

Tadzjikistan is het armste land van de voormalige Sovjet-Unie, en een van de armste landen ter wereld. Volgens het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties leeft in Tadzjikistan 44,4% van de bevolking onder de armoedegrens.

Belangrijke exportproducten zijn katoen en aluminium , en in beperktere mate zilver, goud, uranium en wolfraam. De belangrijkste economische sectoren zijn de landbouw (katoen, groenten, granen), tuinbouw en veeteelt (wol, zuivelproducten, vlees).

Religie

De Tadzjieken zijn, net zoals de Oezbeken en de Kirgiezen, van oorsprong voor het merendeel soennitische moslims. De islam bereikte het gebied in de 7e eeuw. Onder het Sovjetregime (1921-1991) werd elke vorm van religie streng aan banden gelegd. Moskeeën werden gesloten en de godsdienst mocht alleen worden gepraktiseerd op door de staat aangewezen plaatsen. De Tadzjiekse moslims bleven hun geloof praktiseren tijdens geheime diensten en bijeenkomsten. Sinds Tadzjikistan in 1991 onafhankelijk werd, kunnen moslims weer openlijk naar de moskee gaan.

Lokale gebruiken en gewoonten

Het afgelegen Tadzjikistan is de minst bezochte bestemming in Centraal-Azië, maar de gastvrije en respectvolle Tadzjieken staan klaar om je in te wijden in dit prachtige land.

Tijdsverschil

In de zomer is het in 3 uur later dan in België en de winter 4 uur.

Elektriciteit

De elektriciteit in Tadzjikistan is 220 volt. In het algemeen worden dezelfde stopcontacten en stekkers gebruikt als in België.

Veiligheid

Reizen in Tadzjikistan is doorgaans veilig maar waakzaamheid voor terroristische aanslagen is geboden. Wees alert in het hele land en volg de instructies op van de lokale autoriteiten.

U kunt niet altijd overal bellen nog via internet communiceren met het buitenland.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
Groepsreis Tadzjikistan

Wat andere reizigers vinden

Tadzjikistan is een land dat mijn hart veroverd heeft. De schoonheid van bergen, rivieren, meren en vooral hoe lief en vriendelijk de mensen zijn.

Sabine Vansteenkiste

Tadzjikistan, een land met prachtige natuur waar je zeker genoeg fysiek uitdaging vindt maar vooral een land met een enorme gastvrijheid.

Mark Stallaert

Prachtig ongerept land met een zeer gastvrije en vriendelijke bevolking.

Kris Meulders

Reistips

Veelgestelde vragen

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe flexibel reis je als individu in een groep?

Elke reis bij Joker is uniek. De reisroute loopt langs minder platgetreden paden dankzij onze jarenlange ervaring en goede contacten ter plaatse. Alle reizen worden daarnaast nog unieker doordat elke groep mee de reis invult. Hoe dan?

Elke reis is dankzij onze reisbegeleiders op maat van de deelnemers, de groep en de lokale omstandigheden. Al tijdens de vertrekvergadering speelt de reisbegeleider in op de interesses van de groep. Wil er iemand salsales volgen in Cuba en gaat de rest er liever mojito’s leren mixen? Je begeleider doet zijn uiterste best om het voor elkaar te krijgen! Net zo met een festival of een andere niet te missen gebeurtenis: dan passen we de reisroute aan als het kan en in samenspraak met de groep.

Omdat we iedereen een prachtreis willen bezorgen, zorgen we ervoor dat er voldoende flexibiliteit en vrijheid is. Ook als dat betekent dat je liever een namiddag op je eentje wat onderneemt.

Hoe zit het met het comfort op reis?

Het comfort is eenvoudig. We overnachten in kleinschalige hotels en guesthouses, die –waar mogelijk- in handen zijn van plaatselijke families. Op bepaalde reizen gaan we kamperen of logeren we tijdens een homestay bij de mensen thuis (en daar spreken we dan nog láng van)!  De kamerverdeling kan wisselen van dag tot dag. Meestal deel je een kamer met 2 of meer reisgenoten en soms zijn de kamers gemengd. Heb je vragen over het comfort? Contacteer een Joker-reiskantoor: zij kunnen je specifieke vraag dan doorspelen naar de Joker-medewerkers die de reizen samenstellen.

Reizen we uitsluitend met openbaar vervoer?

Ter plaatse reizen we meestal met het openbaar vervoer. We streven naar een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot futuristische monorails! We kunnen ook vervoer huren om op plekken te komen die anders onbereikbaar zijn. Een exclusieve collectie aan voertuigen, want zelden neem je ze thuis in het straatbeeld waar!

Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 30% bij inschrijving. Het saldo volgt 6 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".

Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.