Overslaan en naar de inhoud gaan

“Parel van de Indische oceaan,” wordt wel eens over Sri Lanka gezegd. En daar zijn wij het helemaal mee eens! Palmbomen en theeplantages, tempels met boeddhistische relikwieën, olifanten die je zomaar onderweg tegenkomt, de weelderige groene Knuckles Mountains,... En dat allemaal in comfortabele guesthouses en hotels. Dit is puur genieten!

De hoogtepunten van deze reis

Ella

Met de trein langs een prachtig stukje Sri Lanka, richting Ella

Safari

Olifanten spotten tijdens een safaritocht

theeplantages groepsreis

Wandelingen doorheen de theeplantages

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1 - 2
Negombo

Na aankomst in Sri Lanka rijden we van de luchthaven meteen naar Negombo. De volgende dag reizen we door naar het hart van de culturele driehoek.

2 Dag 3 - 5
Duizend jaar oude archeologische sites

In Annuradhapura, een voormalige hoofdstad, fietsen we langs ruïnes van oude paleizen en stupa’s. We aanschouwen al het goud van de tempel van Dambula. Een volgende parel is het complex van Sigiriya met centraal een monumentale rots die we beklimmen om het oude fort te bezoeken. Van op de top turen we over de onmetelijke vlakte!

3 Dag 6 - 7
Jeepsafari en Polonaruwa

In een nabijgelegen natuurpark gaan we met een jeep op safari op zoek naar olifanten. De kans dat we er enkele spotten is bijzonder groot! De volgende dag verkennen we al fietsend de historische koningsstad Polonaruwa.

4 Dag 8 - 9
Knuckles Mountains

We rijden richting de groene heuvels van Knuckles Mountains waar het ’s avonds heerlijk vertoeven is en het aangenaam napraten is over de voorbije dagen. Slapen doen we uitzonderlijk in een tent, een basis aan comfort maar een topervaring! De volgende dag trekken we de wandelschoenen aan om de groene natuur van dit natuurpark in ons op te nemen.

5 Dag 10
Kandy

Onze route leidt zuidelijker, naar Kandy, eveneens een vroegere hoofdstad. Deze pittoreske stad bezit de grootste schat van het boeddhisme: de tand van Boeddha. Tijdens de puja in de tempel vangen we een glimp op van het schrijn.

6 Dag 11 - 12
Bergen en theeplantages

Groene theeplantages en Victoriaanse landhuizen, dit is het hoogland van Sri Lanka! Met de trein rijden we door het immense landschap naar de andere kant van het centrale berggebied. Aangekomen in Ella verkennen we de theeplantages en beklimmen we Little Adams Peak of Ella Rock. Na de inspanning volgt de ontspanning en we genieten van een heerlijke ayurvedische massage.

7 Dag 13 - 15
Galle en de Zuidkust

We bezoeken de rotstempel Buduruvagala en daarna steken we onze voeten in het zand in Unawatuna. In het koloniale Galle gaan Europese architectuur en Aziatische tradities perfect naast elkaar. Liefhebbers kuieren langs oude Nederlandse huizen en ook het strand bezaaid met palmbomen is nooit veraf. Via de zuidkust reizen we naar de luchthaven voor de vlucht richting Brussel.

8 Dag 16
Terugreis naar Brussel

Hotels

Info

We kiezen voor kleinschalige hotels van 3 à 4 sterren. Een homestay, een nacht onder een sterrenhemel of een andere unieke plek is voor 1 of 2 nachten zeker niet uitgesloten, want bij Joker beleven we natuurlijk graag méér. Maar daarna slapen we weer lekker in een comfortabel bed. Waar mogelijk zorgen we ervoor dat je een eenpersoonskamer kan kiezen als je dat belangrijk vindt. Hiervoor betaal je een meerkost. Per vertrekdatum zijn de eenpersoonskamers beperkt beschikbaar. Deze eenpersoonskamers zijn bovendien op aanvraag: na je boeking gaan we na of we deze kunnen bevestigen. Kunnen we deze optie niet bevestigen, dan heb je uitzonderlijk het recht je boeking te annuleren. Tweepersoonskamers zijn inbegrepen in de prijs.

Vertrekdata en prijzen

Vertrek: 01/04/2023
Terug: 16/04/2023
Basisprijs: €2.235
+ 450 USD budget
Ik slaap op een eenpersoonskamer waar mogelijk
al 3 boekingen, waarvan 1 optie.
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/08/2022
Vertrek: 29/07/2023
Terug: 13/08/2023
Prijs nog niet bekend (reis nog niet boekbaar)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvlucht Brussel - Colombo en terug
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Alle overnachtingen + ontbijt
 • Transport per minibus
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering
 • Bijdrage Garantiefonds
 • Compensatie CO2-uitstoot van de vlucht van de Karavaan-reisbegeleider via Bos+

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, (ander) plaatselijk transport, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken, visum en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Bijkomende info

 • Wil je een single kamer op deze reis, dan kost dit € 200 extra.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 28 / 10 / 2022
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder. Tijdens deze reis zijn er heel wat mogelijkheden om dit land echt te ervaren.

We doen verschillende activiteiten zodat je alles grondig kan beleven. Zo fietsen we tussen de historische ruïnes van de eeuwenoude boeddhistische steden. We maken meerdere wandelingen door de prachtige natuur, snorren met een driewieler door de stad, springen op de lokale trein of bus, laten ons naar de overkant van het meer peddelen, bezoeken met een lokale gids op onze blote voeten een tempel,…

Maar ook een duik in een lokale poel kan, of misschien bezoeken we iemand thuis en kijken we hoe er geleefd wordt. Al gehoord van Rainbow-wood? Een houtsoort waarmee je 10 verschillende kleurstoffen kan maken, ideaal om de prachtige maskers af te werken!

De lokale gidsen die ons vergezellen kennen het lokale dagelijks leven, zij zijn een ideale bron van informatie over het dagelijkse leven in Sri Lanka. Vraag hen dus zeker ook zelf wat je graag al zo lang had willen weten!

We zullen ook een paar keer kleinschaliger slapen. Dit zorgt voor een intenser contact met de mensen waar we logeren.

En ook de lokale ayurvedische massage is een hele beleving en mag niet ontbreken!

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige restaurants en voor logementen in handen van plaatselijke mensen, en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen.

Op Duurzaam reizen met Joker lees je ons volledige verhaal.

Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.

Duurzaam reizen kan je waar maken in vele kleine dingen.

Om te beginnen is er het kledinggebruik. Om een tempel of heilige site binnen te mogen moeten je schouders en knieën bedekt zijn, je hoofddeksel moet af en je schoenen uit. Buiten de heilige sites kan het er ietsje losser aan toe gaan of net omgekeerd, ook daarbuiten kan je respect voor de lokale bevolking tonen door je schouders te bedekken en niet kortgerokt of in korte short rond te lopen. In de zomermaanden zijn er meer toeristen en zal je de indruk krijgen dat dit respect voor deze lokale kledinggewoonte ver zoek is. Dit belet echter niet om toch zelf nog dat respect te tonen en de drempel voor contact met de lokale bevolking te verlagen.

In de heilige sites zullen we geconfronteerd worden met een intense beleving van geloof zoals wij dat bij ons niet meer kennen. Dit is zeer ingetogen. We beleven dit op een discrete manier mee.

Als we foto’s nemen dan doen we dat ook discreet en liefst met toestemming van diegenen die we fotograferen.

Duurzaam reizen is ook op ontdekking gaan naar wat anders is en tijd nemen om dat te ontdekken. Zo is het zeker de moeite om stil te staan bij de ayurvedische geneeskunde en deze trage natuurlijke manier van het behandelen van allerlei ziekten eens onder de loep te nemen.

Tijdens de reis eten we veel in lokale restaurants die met lokale producten werken, ook dat is duurzaam reizen: de lokale keuken proeven en proberen appreciëren.

Als we een nationaal park bezoeken dan betalen we netjes de ingangsgelden die nodig zijn en houden we ons aan de regels van het park. Zo mag je in sommige parken geen papier op je plastiek flessen hangen hebben. Ook nemen we ons afval altijd mee, zeker als we in de natuur zijn! Dit zal je dan ook aan één van de ingangen van de nationale parken zien staan: ‘Leave nothing but footprints’, ‘take nothing but pictures’, ‘kill nothing but time’! En natuurlijk zullen we daar voor gaan !

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.

Ongetwijfeld zal je tijdens de reis veel lokale mensen ontmoeten. Joker kan er voor zorgen dat die ontmoetingen er zijn, maar het contact dat zal je uiteindelijk zelf moeten leggen. Maak van die ontmoetingen gebruik om in dialoog te gaan. Dikwijls spreken zij een woordje Engels. In het begin zal dat wat stroever gaan of hun Engels is moeilijk te verstaan. Maar de lokale mensen zijn zo vriendelijk dat je al snel heel veel plezier zal krijgen in het contact leggen. Zij nemen vaak ook zelf het initiatief om contact te leggen met jou. Of je zal ongetwijfeld wel eens gevraagd worden om op de foto te gaan staan. Een mooi gebaar als je daar met de nodige flair op ingaat!

Over de oorlog en de tsunami begin je beter niet zelf en blijf je altijd voorzichtig, dat ligt té gevoelig. Als we de trein nemen, gaan we zeker eens in 3e klasse zitten. Daar zal je de enige toerist zijn en de nodige aandacht krijgen… !

Voor je vertrek kan je ook al enkele woordjes Singalees leren, dat is altijd verrassend leuk.

Bijvoorbeeld : Stutti = bedankt

Magé Namé = mijn naam is…

Raissai = het was lekker

Harry Harry = ok ok

Api Jamoe = zullen we gaan,

Ayubowan = heb een lang leven….

Documenten

Voor Sri Lanka heb je een internationaal reispaspoort nodig, dat nog ten minste 6 maanden bij aankomst geldig is, evenals een visum dat verplicht elektronisch aan te vragen is.

Het visum dat 30 dagen geldig is, moet je online aanvragen (ETA - Electronic Travel Authorization). Deze ETA kan uitsluitend aangevraagd worden via de website: http://www.eta.gov.lk/slvisa/.

Na je vertrekvergadering vraag je de ETA online aan. De kostprijs voor een ETA van 30 dagen is normaal 35 USD. Dit bedrag moet je via de website betalen met American Express, Mastercard of Visa. Het bewijs dat je wordt toegestuurd, neem je mee bij vertrek. Momenteel is de aanvraag echter gratis, dit omdat de overheden het toerisme willen stimuleren. Dit kan elk moment opnieuw veranderen.

Bij aankomst moet je volgende documenten kunnen tonen: - een geldig internationaal paspoort - bewijs van ETA (niet verplicht maar wel sterk aan te raden) - elektronisch vliegtuigticket (ontvang je van je begeleider) - voldoende bewijzen dat je kan voorzien in je behoeften tijdens je verblijf in Sri Lanka (vb. een deel van je budget cash meenemen)

Soms kan je problemen ondervinden tijdens de aanvraag. Vaak heeft het te maken met het besturingssysteem dat op je computer staat. Probeer eens via een andere computer de aanvraag te regelen of loop langs in je Joker-reiskantoor.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering.

Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Vluchturen

Reis met vertrek op 01/04/2023

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS - BRU AIRPORT 01/04/23 - 08:50
DOHA - HAMAD INTERNATIONAL 01/04/23 - 16:00
DOHA - HAMAD INTERNATIONAL 01/04/23 - 18:55
COLOMBO - BANDARANAIKE INT. 02/04/23 - 02:20
COLOMBO - BANDARANAIKE INT. 16/04/23 - 05:10
DOHA - HAMAD INTERNATIONAL 16/04/23 - 07:15
DOHA - HAMAD INTERNATIONAL 16/04/23 - 08:05
BRUSSELS - BRU AIRPORT 16/04/23 - 13:45
Ter plaatse

We reizen vaak met gecharterd vervoer of comfortabel openbaar vervoer. Voor kortere afstanden en als deel van een activiteit kiezen we voor een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot fietsen en achterop een brommer.

Specifiek voor deze reis: We charteren voor het grootste deel van de reis een busje. Dit maakt dat we zeer flexibel kunnen stoppen waar we willen en dat onze transporttijden beperkt blijven. Meestal zijn die tussen 3 en 5 uur. Regelmatig laten we ons busje aan de kant en proberen we het lokale vervoer uit voor een uitstap. Een rit met de lokale bussen mag zeker niet ontbreken. Door de bergen doen we een prachtige rit met de trein. Korte verplaatsingen doen we met 'tuktuk', de lokale driewielers. Grote archeologische sites doorkruisen we met de fiets, op safari gaan we per jeep en voor uitstappen op het water nemen we een lokale vissersboot. Uiteraard gaan we ook vaak te voet: de daguitstappen zijn niet zo zwaar op hier en daar een stevige klim na.

Logies

We kiezen voor kleinschalige hotels van 3 à 4 sterren. Een homestay, een nacht onder een sterrenhemel of een andere unieke slaapplek voor 1 of 2 nachten sluiten we zeker niet uit, want bij Joker beleven we natuurlijk graag méér. Maar daarna slapen we weer lekker in een comfortabel bed.

Waar mogelijk zorgen we ervoor dat je een eenpersoonskamer kan kiezen als je dat belangrijk vindt. Hiervoor betaal je een meerkost. Per vertrekdatum zijn de eenpersoonskamers beperkt beschikbaar. Deze eenpersoonskamers zijn bovendien op aanvraag: na je boeking gaan we na of we deze kunnen bevestigen. Kunnen we deze optie niet bevestigen, dan heb je uitzonderlijk het recht om je boeking te annuleren. Tweepersoonskamers met sanitair op de kamer zijn inbegrepen in de prijs. Ben je alleen ingeschreven, dan deel je een twin kamer met iemand van hetzelfde geslacht.

Voorbeelden van hotels vind je bij het programma op de website en zijn louter indicatief. Het overzicht van hotels krijg je op de vertrekvergadering.

Specifiek voor deze reis: We logeren tijdens deze reis in lokale familiepensions en kleinere hotels. De logies zijn comfortabel met douche en toilet op de kamer. Er zijn altijd lakens en handdoeken. We slapen in 2-persoonskamers. De ligging van de hotels is altijd zeer zorgvuldig gekozen: aan het strand, aan een meer waar de lokale bevolking 's avonds komt wassen, vlak bij het centrum zodat je gemakkelijk eens iets extra kan bezoeken, in de bergen, aan een tempelsite, kort bij een héél speciaal restaurant,... De hotels zelf hebben allemaal wel iets extra's: een zwembad, een gezellige familiesfeer, een statige uitstraling vanuit de koloniale tijd,... afwisseling troef!

In de Knuckles Mountains verblijven we in een speciaal tentenkamp. Geen grote luxe en enkel 2-persoonstenten beschikbaar, maar wel een unieke ervaring om hier aan te komen en wakker te worden in de natuur!

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven. Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn: - rice & curry: op tafel verschijnen meestal 6 à 7 schoteltjes: zeker al een grote schotel met rijst en allerlei kleine schoteltjes met verschillende bereidingen van groenten, meestal is er ook een schoteltje met visstukjes of kip bij, alles is heel afgekruid, iedere Srilankees heeft zijn geheime mengsels zodat je nergens 2 keer dezelfde rice & curry zal eten

 • lamprais: een mengeling van rijst, vlees en groenten, allemaal enkele uren gegaard in een bananenblad, als je het bananenblad open doet, ziet het er een vieze boel uit maar oordeel niet voor je geproefd hebt

 • kotthu rotti : dit is een versneden deegachtige dikke hartige pannenkoek, de pannenkoekenreepjes worden gemengd met vlees en groenten, het snijden van de pannenkoek maakt een zeer typisch geluid in het lokale restaurantje

 • hoppers: dit zijn filterdunne pannenkoekjes gestoomd en gekookt van rijstmeel, dikwijls in de vorm van een kommetje, is er onderaan in het kommetje een ei verwerkt dan heb je een egg-hopper

 • jaggery: palmsiroop

 • wattalappam: een pudding van kokosmelk, ei, jaggery en kardamon

 • curd: yoghurt van buffelmelk, deze zie je te koop langs de weg in stenen potten

 • toddy: het sap van de palmboom, het heeft een scherpe smaak

 • arrack: lokale alcohol gemaakt van toddy

 • koningskokosnoot: grote oranje drink-kokosnoot, deze koksnoot maakt bijna geen vruchtvlees aan

 • er is veel en lekker vers fruit, in stukjes of geperst tot een heerlijke fruitcocktail!

 • en... Sri Lanka is ook het land van thee!

Bagage

Sowieso raden we aan om compact in te pakken. Want hoe minder bagage (= gewicht) je meepakt, hoe minder brandstof nodig is. Heb je geen goeie regenjas, rugzak of wandelbroek? Pols dan zeker eens bij je rondreizende vrienden, familie of buren. Misschien kan je wel enkele spullen lenen! Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure. Alles aankopen om slechts eenmalig te gebruiken is best duur en niet altijd milieuvriendelijk.

Omdat minder wegwerpplastic = minder afval = beter voor het milieu vragen we elke Joker-reiziger om het volgende mee te nemen:

 • een hervulbare drinkbus
 • herbruikbare zakken, linnen winkelzakken/netjes
 • indien relevant voor je reis: herbruikbare koffie- en theebeker (beter dan wegwerp), doosjes om je picknick of restjes van de lunch of het avondeten in te bewaren
 • indien er regen wordt voorspeld: goeie regenjas of poncho (en geen wegwerpexemplaar)
 • zakasbakje (voor rokers)

Lees ook onze tips voor een plasticvrije toiletzak >>

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.

In de kleine dagrugzak die je overdag altijd bij je hebt:

 • EHBO : je persoonlijke noodzakelijke medicatie

 • zonnebril, zonnecrème (hoge beschermingsfactor!), zonnehoed, soms kan een paraplu ook handig zijn tegen de zon

 • toiletpapier of papieren zakdoekjes

 • regencape of regenjas

 • hemd en/of trui in functie van het weer en vooral de plaats waar we zijn

 • andere persoonlijke spullen zoals fotomateriaal, verrekijker,...

In je algemene reiszak:

 • rugzak of reistas, geen harde valies

 • lichte (zowel de stof, als de kleur) zomerkledij, T-shirts met (lange) mouwen en lange broeken of rokken: dit is goed tegen de muggen en tegelijk ben je respectvol gekleed, volgens de normen van de lokale bevolking en kan je altijd vlot de tempelsites binnen

 • hemd, trui en regenjas

 • licht schoeisel voor ’s avonds, goed schoeisel voor overdag (o.a. wandeling), je moet aan de tempels telkens je schoenen uitdoen, breng 1 paar dikke kousen mee om over de hete tempelvloer te lopen

 • genoeg bescherming tegen muggen en andere kruipende beestjes

 • oordopjes

 • zwemgerief (badpak voor de vrouwen)

 • handdoek

 • zakmes

 • zaklamp

Geldzaken
Budget ter plaatse

Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus.

In Sri Lanka is de officiële munteenheid de rupee (LKR). Voor de meest recente wisselkoers: zie www.oanda.com/currency/converter/.

Afhankelijk van je interesse kan het zijn dat je ergens een extra activiteit (bijvoorbeeld een extra tempel bezoeken) wilt doen of een andere activiteit dan de anderen. Dit kan meestal ook nog binnen het budget. Een extra tempel bezoeken, een gids voor 2 uurtjes, vervoer ergens naartoe kost doorgaans allemaal rond de 2000 Rs of een 13 euro. Een massage kost rond de 3500 LKR.

Sinds 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestro-functie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet meer mogelijk om -buiten Europa- met een bankkaart te betalen of geld op te nemen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestro-functie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis nog gebruik wil maken van je kaart!

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants en gidsen. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

De reiziger is zelf verantwoordelijk om zich in orde te stellen met de geldende regels (bv vaccinatieplicht, pcr testing, antigeentest, quarantaine, gezondheidsverklaringen, enz..) inzake covid 19 van de bestemming van zijn reis, de eventuele tussenstops en bij een vliegreis van de gebruikte luchtvaartmaatschappij. Voor meer info inzake de geldende regels per land, verwijzen wij graag naar de reisadviezen van de dienst buitenlandse zaken. https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen

Voor Sri Lanka zijn er geen verplichte inentingen.

Deelnemers aan een Joker-reis moeten over een goede fysieke en mentale gezondheid beschikken.

Vaak trekken we met Joker naar afgelegen gebieden, soms op uren afstand van medische voorzieningen zoals dokter, apotheker en/of ziekenhuis. Voorzie steeds een basis EHBO-kit en je persoonlijke medicatie voor de gehele reisperiode. Informeer je begeleider over eventuele medische aandoeningen, medische bevoegdheid heeft hij echter niet. Bij ernstige medische problemen wordt beroep gedaan op lokale artsen.

Twijfel je over je fysieke conditie? Raadpleeg dan je (huis)arts voor je vertrek.

Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden.

Malaria komt niet voor in Sri Lanka. Neem echter wel een goed insectenwerend middel mee. Gewone muggenmelk beschermt dikwijls onvoldoende tegen tropische muggen. Er wordt dan ook aangeraden om een anti-muggenprodukt op basis van minimum 50% diethyltoluamide (DEET) te gebruiken.

Waar je je niet kan tegen beschermen, buiten het dragen van dikke sokken, gesloten schoenen en een lange broek, zijn bloedzuigers. In de bergen zal je ze sowieso tegenkomen, en al zeker als het er vochtig is. Ze zijn bijna altijd onschuldig, maar wel irritant. Mentaal kan dit voor sommige reizigers wat moeilijker zijn. Bereid je er dus zeker op voor!

Dengue fever of knokkelkoorts komt veelvuldig voor. Deze ziekte doe je op door muggen die overdag steken. Je altijd insmeren is dus noodzakelijk voor een goede bescherming!

Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie: - telefonisch reisadvies: 0902/88088 (24 uur op 24 uur) - website: www.itg.be

Conditie

Deze reis is toegankelijk voor iedereen met een normale conditie.

Regelmatig is er een wandeling. Deze is steeds op heuvelachtig terrein met hier en daar een heel pittige klim. De paden kunnen soms een beetje rotsig of modderig zijn. Goede wandelschoenen zijn noodzakelijk. Ook bij het bezoek aan sommige sites of tempels is er al eens een klim, bijvoorbeeld bij het bezoek aan de Sigiriyarots.

Je hebt voldoende tijd om de wandelingen op eigen tempo te doen. Hoe beter je conditie is, hoe meer je van het landschap zal genieten. De wandelingen zijn geen verplichting. Voor de stevige wandelaars kan er een extra wandeling voorgesteld worden.

Het fietsen gebeurt meestal op vlakker terrein. De fietsen zijn wel van een andere generatie dan onze fietsen in België. Genieten van de omgeving is de hoofdzaak.

Probeer uitgeslapen aan de reis te beginnen. Dit geeft je wat marge voor de aanpassing aan het warme weer na de vlucht, het reistempo, de andere slaapomstandigheden en eetgewoontes,...

Reisperiode en klimaat

Kort gezegd is het in Sri Lanka altijd warm en vochtig, behalve in de bergen waar het tegen de avond behoorlijk fris kan zijn.

Sri Lanka kent 2 moessons, namelijk de zuidwest moesson van mei tot september met overvloedige regenval, vooral in het centrale berglandschap. De noordoost moesson van oktober tot april met minder regen waardoor het noordoosten en oosten gelden als droge zone. Moessonregens vallen meestal onder de vorm van korte, hevige buien.

Vroeger kon je je klok zetten op de regenseizoenen in Sri Lanka. Zoals overal ter wereld zijn ook hier de normale klimaatverschijnselen ontregeld waardoor je in een zogezegd natte periode toch mooi weer kan hebben en omgekeerd. De buien zijn meestal wel kort (maar hevig) met daarna opklaringen en een fantastisch mooi wolkenschouwspel. De temperatuur blijft ook tijdens het regenen hoog, waardoor je best een dunne regencape of een dunne regenjas of paraplu mee neemt. Best heb je deze steeds bij de hand.

Doordat de reis van Joker doorheen zowel het noordelijk deel, als het bergachtig gedeelte in het midden, als het zuidelijk deel gaat, doorkruis je de verschillende zones waar er ander weer is en is er voor deze reis geen 'beste reisperiode'. Het valt regelmatig voor dat een groep op reis geen minuut verlet heeft ten gevolge van het weer. Laat je niet misleiden door de weerberichten: soms geven deze regen maar valt die regen 's nachts en heb je er geen last van!

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, kan je mee een restaurant uitzoeken of bijkomende voorstellen doen qua activiteiten.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDCI en 2 reizen naar Zuid-Afrika, met reiscode ZACN en ZACZ die begeleid wordt door een lokale, Engelstalige begeleider) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je emailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Over Sri Lanka
Geografie

Sri Lanka is een eiland in de Indische Oceaan en kan je situeren in het zuidoosten ten op zichte van het meest zuidelijke punt van India. India en Sri Lanka zijn eigenlijk met elkaar verbonden door een soort van natuurlijke brug, bestaande uit zandbanken, koraalriffen en enkele eilanden.

De totale oppervlakte is ongeveer 65.000 vierkante kilometer. Noord en zuid liggen 445 km uit elkaar, oost en west 225 km.

Sri Lanka wordt ook wel de parel van de Indische Oceaan genoemd.

Centraal-Sri Lanka is redelijk bergachtig met Horton Plains als belangrijkste gebied met mooie weides en nevelwouden. Het is hier dat op de lager gelegen gebieden de talrijke theeplantages liggen. Eens dichter naar de kust veranderen de grasweides naar tropische wouden, waar de kuststrook bezaaid wordt met prachtige zandstranden en lagunes.

De feitelijke hoofdstad van Sri Lanka is Colombo. Sri Jayewardenapura Kotte heeft de functie van administratieve hoofdstad.

Fauna en flora

Sri Lanka kent een rijke fauna en flora, waaronder makkelijk te spotten: olifanten, vlinders, slangen en meer dan 400 soorten vogels. Meer zelfs, voor zo een relatief klein eiland kent Sri Lanka eigenlijk een groot aantal endemische dierensoorten. Vooral rond de grote waterreservoirs, 'tanks', kunnen we veel planten-en dierenweelde spotten! Naast olifanten leven er ook nog luipaarden, herten, apen waar de grijze langoer over heel het eiland voorkomt.

In de tropische regenwouden groeien vooral teak en ebbenhout, maar ook bamboe en kleurrijke orchideeën dragen bij tot een weelderig flora. Sri Lanka doet bovendien veel inspanningen voor het behoud van hun natuurlijke rijkdommen.

Staatsvorm

Sri Lanka is sinds 1972 een republiek met een gekozen parlement. Aan het hoofd staat een president die om de 6 jaar verkozen wordt. In januari 2015 waren er verkiezingen en werd Maithripala Sirisena de nieuwe president.

25 jaar lang was er een burgeroorlog tussen de regering en de Tamiltijgers maar sinds 2009 kwam hier een einde aan.

Bevolking

Sri Lanka heeft een bevolking van ongeveer 18 miljoen inwoners die hoofdzakelijk bestaat uit Singalezen en Tamils, waarbij de eerste groep een meerderheid telt van 70%. Daarnaast leven er nog een aantal minderheidsgroepen, waarvan de Tamils met 17% de grootste groep zijn: afstammelingen van Nederland, de Arabische wereld, Maleisië, enz. Daarnaast heb je ook nog zigeuners, die al lang geleden naar het eiland verhuisden en vandaag nog steeds rondtrekken. Er zijn verschillende groepen, maar de belangrijkste zijn de slangenbezweerders, apentrainers, enz. De sociale structuur van de Singalezen bestaat uit een uit 14 groepen bestaand kastenstelsel, echter niet gebaseerd op afkomst, maar wel op hun beroep.

Economie

Sri Lanka moeten we nog steeds tot de ontwikkelingslanden rekenen, waarbij heel veel mensen onder de armoedegrens leven, vooral op het platteland en het noordoosten waar de gevolgen van de burgeroorlog nog steeds voelbaar zijn. Toch zorgt de overheid ervoor dat weinig mensen honger lijden en zijn de sociale voorzieningen best wel redelijk te noemen. Sinds 2009, na de burgeroorlog, zit toerisme weer in de lift en durven buitenlanders weer te investeren. Toerisme is dus een belangrijke inkomstenbron geworden. Rijst wordt enkel geteeld voor binnenlands verbruik. Belangrijke exportproducten zijn rubber en kokosnoten. Sri Lanka is wel de grootste thee-exporteur ter wereld. Minerale bronnen hebben ze niet. Enkel rond Colombo wordt aan industrie gedaan.

Religie

Boeddhisme is de grootste godsdienst in Sri Lanka, een geloof dat ook een bijzondere rol speelt in het maatschappelijke leven. Tijdens je rondreis kom je ongetwijfeld heel veel staande boeddha's tegen of de typische stupa's, koepelvormige heiligdommen met een lange kegel op de top.

De stad Anuradhapura is een heilige stad voor boeddhisten, te vergelijken met Jeruzalem voor de joden en Mekka voor de moslims. Waarom? In deze stad bevindt zich één van de meest aanbeden relikwieën van Sri Lanka: de Sri Maha Bodhi, een stuk van een heilige boom waaronder Boeddha zijn verlichting ontving.

Naast het boeddhisme is het hindoeïsme, vooral onder de Tamils in het noorden, de grootste godsdienst.

Lokale gebruiken en gewoonten
 • De Singalezen reizen veel in eigen land naar allerlei religieuze sites. Zo wil iedereen ooit Adam’s Peak eens beklimmen en gaan sommigen 1 keer per jaar naar Kataragama, een ander pelgrimsoord. Dit doen ze vooral in april in de week na Nieuwjaar. Wanneer ze tempels bezoeken zijn ze meestal helemaal in het wit gekleed, de kleur van de puurheid. Dikwijls wordt er dan een brandende kokosnoot neergesmeten en wanneer deze netjes in 2 breekt is dat een teken van voorspoed!

  • Op de bus zijn er vooraan enkele plaatsen voorbestemd: voor de oudere mensen en zwangere vrouwen, maar ook voor de monniken, andere geestelijken en nonnen.

  • Monniken herken je aan de oranje-rode pij. In de bergen wonen monniken die nooit naar buiten komen. Maar iedere dag is er wel iemand die hen gaat bezoeken en eten geven.

  • Mooi om te beleven in Sri Lanka, is dat de mensen met een verschillend geloof samen eenzelfde berg beklimmen of in een zelfde tempel gaan bidden. Er zal dan een boeddhistisch en een hindoeïstisch schrijn zijn. Soms staat er ook een moskee op de tempelsite. De Singalezen zelf zijn er heel fier op dat ze met verschillende religies zo broederlijk naast elkaar leven en hun geloof beleven.

  • Als je een trouwend paartje tegenkomt, dan zal je heel dikwijls zien dat de vrouw in het rood gekleed is. Dat is de 2de dag van het trouwfeest, wanneer de vrouw voor altijd bij de familie van de man intrekt. Ouders beslissen nog altijd over de keuze van de partner van hun kind. Daarbij wordt ook zeker overwogen of beide families even begoed zijn en is het gebruikelijk dat een astroloog wordt geraadpleegd om de trouwdatum vast te leggen. Jongeren zullen niet vaak tegen de zin van hun ouders met iemand anders trouwen.

  • Soms zal je langs de weg zien dat een huis helemaal wit versierd is. Dat wil zeggen dat er iemand gestorven is. Er wordt dan 3 dagen gerouwd en de hele buurt komt met eten en drinken langs. De boeddhisten begraven hun mensen ergens in de natuur dicht bij hen. Je zal dus af en toe zomaar ergens in de natuur een wit graf zien liggen.

  • Wanneer Singalezen een cadeautje krijgen, dan gaan ze het met 2 handen en gebogen hoofd ontvangen en er vooral niet naar kijken. Want dat geeft de indruk dat je al lang wachtte op dat cadeautje, wat niet beleefd is.

  • Door de kolonisatie zijn er nog een paar 100 woorden Nederlands echt in omloop. Zo kan je 1 kg aardappelen gaan kopen, ze zullen je verstaan! Ook het woord kerkhof kennen ze, en nog een hele reeks andere woorden , test het zelf maar eens uit!

  • De olifanten hier zijn heel slim. Er is een bepaalde weg en als je die wilt nemen, dan koop je voor je vertrek best een watermeloen. Want de kans is groot dat een olifant die daar zijn habitat heeft de weg blokkeert en niet wijkt voor jij een watermeloen gooit! Best beangstigend als zo’n 10-tonner niet wilt wijken. En let maar op want in een groot deel van het land kan je zo maar op straat een wilde olifant tegen komen!

Tijdsverschil

De tijd in Sri Lanka: Belgische tijd + 4u30 (winter) en + 3u30 (zomer).

Elektriciteit

De netspanning in Sri Lanka is 230 volt. Belgische stekkers passen meestal niet in de stopcontacten. Breng dus zeker een universele reisstekker mee.

Veiligheid

We onthouden dat in Sri Lanka veilig kan gereisd worden, maar dat je je - ondanks de huidige politieke stabiliteit - wel weghoudt van mogelijke manifestaties.

Het reisadvies voor Sri Lanka kan je raadplegen op http://diplomatie.belgium.be/nl.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
Groepsreis Sri Lanka

Wat andere reizigers vinden

Prachtige reis waarbij we overal met open armen ontvangen werden! Leuke mix van natuur en cultuur.

Linda Cox

Reistips

Veelgestelde vragen

Hebben jullie bagagetips?

Bij elk reisprogramma vind je meer info over wat je best meeneemt op reis en ook tijdens de vertrekvergadering verneem je er alles over. Nog iets nodig? Met je Joker-factuur krijg je 7% korting in de winkels van A.S. Adventure. Alvast dit: een soepele trolley geniet de voorkeur en je reist best zo licht mogelijk. Kies voor makkelijke, sportieve kledij waarin je je goed voelt en comfortabele (wandel)schoenen zijn een must. Vaak is er gelegenheid om je kleren te laten wassen!

 

Hoe actief zijn de reizen van Joker Comfort Editions?

Wandelschoenen hebben we op reis altijd bij en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Ooit al willen paardrijden, kanovaren of met een zipline door het oerwoud suizen? Ook wij houden van dit soort van actie! Natuurlijk kan je na een inspanning lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan. Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Weet alvast dat al onze reizen toegankelijk zijn voor iedereen met een normale, gezonde fysieke en mentale conditie. Op onze website geven we per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4).

Hoe verplaatsen we ons op reis met Joker Comfort Editions?

Ter plaatse reizen we vaak met gecharterd vervoer of comfortabel openbaar vervoer. Voor kortere afstanden en als deel van een activiteit kiezen we voor een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot fietsen en achterop een brommer! Op sommige bestemmingen maken we gebruik van huurwagens. We doen dan als chauffeur beroep op de meest rijvaardige deelnemers uit de groep.

Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
 • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
 • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
 • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

 1. Voor alle boekingen: wil je tot 6 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
 2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Is deze reis geschikt voor mensen met hoogtevrees?

Sri Lanka is een bergachtig land. Je komt dus onvermijdelijk in contact met hoogteverschillen. Langs steile dieptes wandel je echter niet.

Wel handig om weten:

 1. Bij het betreden van Sigiriya, de Leeuwenrots, maak je op het steilste stuk gebruik van een ijzeren trap. Je kan door de treden de grond zien. Het voordeel is dat je met dezelfde trap naar boven en naar beneden gaat. Je kan dus altijd terugkeren als de tocht je niet zint, en beneden wachten op de rest van de groep
 2. Om Adam’s Peak te bezoeken, moet je via een trap een berg op. Sommige stukken zijn best steil, maar je wandelt niet langs loodrechte afgronden.
 3. Hortonvlakte: een van de bekendste plekken op de Hortonvlakte is World’s End. Hier lijkt het plateau op te houden en heb je een spectaculair uitzicht op een vallei. Mensen met hoogtevrees kunnen op een platform blijven staan dat enkele meters van de kant verwijderd ligt.

Adam’s Peak en Horton Plains bezoek je niet in de Sri Lanka Comfort Editions.

Je kan voor de meesten wandelingen van deze groepsreis in Sri Lanka ter plaatse beslissen of je deelneemt of niet. Indien mogelijk zoeken we naar een alternatief.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 
Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
 • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
 • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (Covid-19, politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.
Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.

Wat betekent avontuur bij Joker Comfort Editions?

Net zoals bij Joker Avontuur bestaat ons recept voor een fantastische reis uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen ontmoeten en activiteiten die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Reizen op de Joker-manier heeft impact: er ontspruiten nieuwe inzichten, je kan nieuwe vaardigheden leren en je grenzen verleggen: enter adventure, 24/7!

 

Wat mag ik me voorstellen bij de accomodaties van Joker Comfort Editions?

De naam zegt het: bij Joker Comfort Editions combineer je avontuur met comfortabel reizen. Je slaapt in een aangename kamer met een charmante uitstraling en een lekker bed, in een hotel dat duurzame keuzes belangrijk vindt en waar het prettig thuiskomen is. Als het de reisbeleving sterker maakt, wijken we daar 1 of 2 nachten van af: slapen in een bedoeïenentent of bij mensen thuis wordt dan een memorabele ervaring die we je niet willen ontzeggen. Liever een eenpersoonskamer op reis? Dat kan, daar waar het logement dat mogelijk maakt. Je vindt alle specifieke info bij elk reisprogramma. Bij een 2-persoonskamer neem je een eigen bed in, in een kamer die je deelt met iemand van hetzelfde geslacht. 

TIP:  Mag voor jou het comfort eenvoudig zijn, check dan zeker het aanbod van Joker Avontuur. Bij Joker Avontuur overnacht je in kleinschalige hotels en guesthouses, die - waar mogelijk - in handen zijn van plaatselijke families. Bij een aantal reizen is kamperen de norm. De kamerverdeling kan wisselen van dag tot dag. Meestal deel je een kamer met 2 of meer reisgenoten en soms zijn de kamers gemengd.

Wie is je reisbegeleider?

Onze reisbegeleiders

Met een reisbegeleider van Joker Comfort Editions mag je op beide oren slapen: hij heeft veel reiservaring en weet wat het is om met een kleine groep op pad te gaan. Hij coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt praktische zaken ter plaatse. Ook al weet hij veel te vertellen, een klassieke gids is hij niet: voor rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met haar bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij  genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een gezellig restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een activiteit. Tijdens de vertrekvergadering enkele weken voor je vertrek, bespreekt de reisbegeleider samen met de groep het reisprogramma en polst hij een eerste keer naar de verwachtingen.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig en volgden bij Karavaan vzw een door Toerisme Vlaanderen gecertificeerde opleiding van 2 jaar.  De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, op praktische vaardigheden, reislogistiek en op het belang van een gesmeerde groepsdynamica. Op die manier worden de reisbegeleiders klaargestoomd om alles organisatorisch op rolletjes te laten lopen. Karavaan werkt nauw samen met Joker om de kwaliteit van de groepsreizen te garanderen. Jaarlijks ontwikkelen we samen nieuwe bestemmingen en evalueren we vorm en inhoud van de reizen. Karavaan vormt een essentiële schakel tussen Joker, jij als deelnemer en je begeleider!

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".