Overslaan en naar de inhoud gaan

Een bezoek aan Rwanda en Oeganda, dat is hoogtepunten aan elkaar rijgen! We leren meer over de geschiedenis van Rwanda in Kigali, genieten van een frisse duik aan één van de vele meren, gaan op een meerdaagse wandeltocht langs dorpjes, staan oog in oog met chimpansees, gaan leeuwen en ander beestenpracht spotten in Queen Elizabeth National Park en gaan een wilde rafting tegemoet op de Nijl. Als kers op de taart draaien we mee in het dagelijkse leven van een Oegandese familie, waar we een traditionele naam krijgen. Een unieke ervaring!

De hoogtepunten van deze reis

jinja

De avontuurlijke rafting op de Witte Nijl in Jinja, Oeganda

Oeganda

Op zoek gaan naar de speelse chimpansees

Empaako

Spontane ontmoetingen op de Congo-Nile Trail, met als kers op de taart een Empaako naam krijgen

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-2
Het levendige Kigali

Bij aankomst in Kigali, hoofdstad van Rwanda, komen de typische Afrikaanse kleuren en geuren ons al tegemoet! We bezoeken het indrukwekkende genocidemuseum en maken we een verkennende stadswandeling. Klinken op het beginnen van een wondermooie reis doen we tijdens een welkomstetentje in ons gloednieuwe ViaVia Joker Reiscafé in Kigali. Schol!

2 Dag 3-4
Als enige toeristen in Akagera Parc

Vanuit Kigali vertrekken we vroeg richting Akagera Parc, wat de meeste toeristen overslaan. Dit park is dan ook het best bewaarde geheim van Rwanda! Het is een plek waar je ontwaakt met uitzicht op spectaculaire savannelandschappen, met grazende antilopen en zebra's aan de horizon. Een echt paradijs voor nijlpaarden, olifanten, wildebeesten, giraffes, leeuwen, luipaarden en bijzondere watervogels. We genieten van het kampvuur, sterrenhemel en de roep van de wilde beesten in het park.

3 Dag 5-6
Wandelen langs dorpjes op het Congo-Nijl Pad

Rwanda staat bekend als het land van de 1000 groene heuvels, iets dat je maar al te goed kan ontdekken op het Congo-Nijl pad. We wandelen de Rwandese heuvels in en leggen de mooiste etappes af van deze wandeling. Het wordt een fikse staptocht die ons langs idyllische vergezichten en hartverwarmende ontmoetingen brengt. En de lokale kindjes? Die volgen maar al te graag lachend en zwaaiend mee!

4 Dag 7
Genieten aan het Kivumeer

We stappen verder richting de Nyamyumba-warmwaterbronnen en genieten van de welverdiende rust aan Lake Kivu, het grootste zoetwatermeer in het land. Na het wandelen op het Congo-Nijl Pad verdienen we het om even onze voeten omhoog te leggen. Wie wil kan er vissen, zwemmen, met een bootje naar een naburig eilandje varen of gewoon genieten van het pittoreske uitzicht. Heerlijk!

5 Dag 8-9
Vulkanen beklimmen in Parc Les Volcans

De mistige bergen van het Parc des Volcans zijn ons volgende doel. Hier is het dat de beroemde Dian Fossey zich terugtrok om de fascinerende berggorilla’s te bestuderen. Een bezoek aan haar graf kan (facultatief en afhankelijk van het aantal permits dat die dag nog beschikbaar zijn - ca. 75 USD). Ook beklimmen we de top van de Bisokevulkaan, een pittige kuitenbijter! 

6 Dag 10
Lake Bunyonyi

Het is tijd om onze spieren te ontspannen na de beklimming van de vorige dagen. Geen mooier decor daarvoor dan Lake Bunyonyi! Hier logeren we vlakbij het meer en gaan zwemmen, relaxen of maken een kanotocht naar omliggende eilanden. Onze batterijen zijn weer helemaal opgeladen voor de rest van de reis!

7 Dag 11-12
Chimpansees en andere beesten spotten

In de Kyamburakloof nabij Queen Elizabeth National Park moeten we zijn willen we kans maken op een blik op de beweeglijke en onvoorspelbare chimpansees. De aapjes houden van slingeren, springen en spelen! Deze mensapen leggen best wat afstand af op één dag. We zijn dus gewaarschuwd! Met een verrekijker in de aanslag rijden we door de rest van het park om ook ander wildlife te spotten.

8 Dag 13-15
Homestay in de buurt van Fort Portal

Met een warm hart en een grote glimlach worden we in de dorpen ontvangen. Eén nacht en dag leven we op het ritme van Afrikaanse jongeren (deel van de Entwiga Community tour): we gaan mee koken, maken mee sandalen en onderleggers. Enthousiast vertellen de jongeren over hun gebruiken en tradities, en wie weet tonen ze ons ook hoe ze een huwelijkscadeau maken. Je weet nooit waarvoor dat handig kan zijn! Op het einde van ons verblijf bij onze gastgezinnen krijgen we een eigen Empaako naam. Nu maken we echt deel uit van de gemeenschap!

9 Dag 16-17
Jinja – Grade 5 Rafting

We trekken richting Jinja, Oeganda, en trotseren we de wildste delen van de Nijl tijdens een Grade 5-rafting. Dit is de ultieme adrenalinekick! Wie het liever rustiger aandoet, kan een alternatieve activiteit kiezen zoals paardrijden. 

10 Dag 18-19
Afscheid in Entebbe

Tijd om de laatste souvenirs in te slaan en voor een laatste keer te bewegen op het Afrikaanse ritme. Dit doen we met veel plezier in Entebbe. Een afscheidsdiner krijgen we in het ViaVia Joker Reiscafé van Entebbe, waar we het glas heffen op de mensen die we hebben ontmoet tijdens deze fantastische reis! 

Vertrekdata en prijzen

Je wil gráág op groepsreis maar zit ook met vragen over het boeken van je reis in deze onvoorspelbare tijden. Terecht! Lees hier de antwoorden op de meest gestelde vragen. We stellen je graag gerust. 

De prijzen op de website zijn richtprijzen. Boek je vroeg, dan kunnen we jou de goedkoopste prijs garanderen. Lees hier hoe dit werkt.

Vertrek: 07/09/2022
Terug: 25/09/2022
Basisprijs: €2.112
+ 1.815 USD budget
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Profiteer van het Vroegboekvoordeel tot en met 31/01/2022

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Kigali en Entebbe - Brussel
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Welkomstetentje in ViaVia Joker Reiscafé Kigali
 • Afscheidsdiner in ViaVia Joker Reiscafé Entebbe
 • Karavaan-lidmaatschap
 • Chimp permit
 • Permit beklimming Bisokevulkaan
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logies, visa, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Bijkomende info

 • Ben je al zeker dat je mee wil? Wacht niet te lang omdat we minimum 4 maanden op voorhand een permit voor de chimpansees en de beklimming van de Bisokevulkaan moeten aanvragen.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 05 / 11 / 2020
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder. Bij deze reis staat natuurbeleving centraal, en dus trekken we erop uit, te voet, met een boot, met onze busjes... Regelmatig strekken we de benen voor een (soms pittige) wandeling. We gaan op zoek naar diverse apen- en vogelsoorten en banen we ons een weg door regenwoud en bamboebossen. Ook gaan we een vulkaan beklimmen.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt. De busjes voor deze reis charteren we bij onze lokale contactpersoon en onze slaap- en eetplaatsen zijn veelal uitgebaat door lokale mensen. Op die manier steunen we zoveel mogelijk de lokale economie. Op onze wandelingen laten we nergens afval achter en respecteren we de (natuur)regels die er gelden. Zo komen we bijvoorbeeld niet dichter bij de chimpansees dan de lokale gids het toelaat. Ook steunen we het lokaal project Entwiga Community Experience: deze Community Based Tourism-organisatie ontvangt reizigers in haar dorp en biedt hen authentieke ervaringen aan die met cultuur en omgeving te maken hebben. De hele gemeenschap wordt hierbij betrokken en de inkomsten gaan ook volledig naar hen. Een hele leuke homestay bij een lokaal gezin!

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier. Contact leggen in Rwanda en Oeganda met de lokale bevolking is een klein kunstje. Overal worden we gastvrij en met de glimlach ontvangen. Waar we kunnen, bezoeken we een markt en regelmatig eten we in lokale restaurantjes. Ook maken we wandelingen door dorpjes en langs velden en bananenplantages en nemen we tijd voor een praatje met de mensen of om te voetballen met spelende kinderen. De homestay in de buurt van het Oegandese Fort Portal al zeker voor een groot lokale touch zorgen!

Documenten

Voor Rwanda heb je een internationaal paspoort nodig, dat nog ten minste 6 maanden geldig is na aankomst in Rwanda. Als je Rwanda bezoekt in combinatie met Oeganda en/of Kenia, kan je best opteren voor een East African Visum. Als je Rwanda als eerste land bezoekt, dan kan je het visum online aanvragen via https://irembo.gov.rw/rolportal/en/web/dgie/home?agency-code=DGIE&menu-highlight=AGE#DGIE. Begin op tijd aan je visum-aanvraag, het kan even duren! Voor Oeganda heb je een internationaal paspoort nodig, dat nog ten minste 6 maanden geldig is na vertrek uit Oeganda, evenals een visum. Als je Oeganda bezoekt in combinatie met Oeganda en/of Kenia, kan je best opteren voor een East African Visum. Als je Oeganda als eerste land bezoekt, dan kan je het visum online aanvragen via https://visas.immigration.go.ug/. Begin op tijd aan je visum-aanvraag, het kan even duren!

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor. Als je Rwanda bezoekt in combinatie met Oeganda en/of Kenia, kan je kiezen voor een East African Visum. Je kan dit online aanvragen. - Surf naar https://irembo.gov.rw/rolportal/web/dgie/home?agency-code=DGIE&menu-highlight=AGE#DGIE - Klik op East African Tourist Visa - Klik op Apply - Vul de gevraagde gegevens in zoals het adres van het eerste verblijf, deze info krijg je van je begeleider op je vertrekvergadering; Proposed date of arrival: datum aankomst in Rwanda;- Proposed date of departure: einde reis Oeganda; Purpose of visit: Tourism; More details about your visit: Group Tour Joker (Belgian Travel Agency) - Upload de gevraagde documenten (o.a. attest dat je van je begeleider krijgt, zie bijlage) - Invitation letter hoeft niet geüpload te worden. Opgelet: de pasfoto moet in jpg en maximum 40kb zijn. - Als je alles correct hebt ingevuld en de nodige documenten hebt toegevoegd, klik op submit (blauwe knop) en ga over tot betaling (met Visa-kaart). - De volgende stappen wijzen zichzelf uit; lees aandachtig de instructies. Opgelet: Je East African Visum moet aangevraagd worden via de e-visum service van Rwanda omdat we daar de reis aanvangen. Het East African Visum is ook geldig voor Oeganda. De prijs bedraagt § 100.

Bovenstaande formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Waarom heeft Joker een scan van mijn paspoort nodig?

Omwille van uiteenlopende organisatorische redenen hebben we voor heel wat reizen, lang vooraf een scan van je paspoort nodig of moeten we over je paspoortgegevens beschikken. Redenen kunnen zijn: het tijdig reserveren van treinen, het verkrijgen van permits voor trekkings, de eventuele aanvraag van een visum, de bevestiging aan lokale partners… Voor deze reis is dat nodig om een permit voor de chimpansee tracking te verkrijgen. Er worden maar een bepaald aantal mensen per dag toegelaten dus daarom vragen we je om na boeking onmiddellijk - of zeker héél snel - een scan van je paspoort door te sturen! Het Joker-reiskantoor zal je informeren over de uiterste limietdatum.

We merken echter dat veel mensen toch de aanvraag van hun paspoort bij de stad of gemeente uitstellen tot enkele weken voor vertrek. Daar kunnen redenen voor zijn die we begrijpen maar weet dat we zonder je gegevens strop zitten met de organisatie en dat dat gevolgen kan hebben voor het gewenste verloop van de reis.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport. We verplaatsen ons gedurende de hele reis met gecharterde 4x4 minibusjes waarvan het dak opgeklapt wordt tijdens de game drives. Regelmatig strekken we de benen voor een stevige wandeling op zoek naar chimpansees, wildlife of gewoon om te genieten van de uitbundige natuur. Op het Kazingakanaal in Queen Elizabeth N.P. en aan het Kivumeer kunnen we een boottocht maken, een leuke manier om het wild op de oevers gade te slaan.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Specifiek voor deze reis:

We wisselen af tussen eenvoudige, vaak sfeervolle ho(s)tels en guesthouses op hele mooie locaties te midden van een overweldigende natuur.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn: - matoke: dit is een puree gemaakt van groene bakbananen die vaak gegeten wordt met een pindasaus - ugali: een soort van polenta die gemaakt wordt van maïsmeel en die gegeten wordt met bruine bonen en spinazie - Verder verschillende aardappelsoorten, Indische gerechten zoals samosa's (bladerdeeg met vulling) en chapati's (soort pannenkoek) en heel veel vers fruit (ananas, mango's, papaya's, ....)

Bagage

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering. Probeer zo weinig mogelijk bagage mee te nemen en bij voorkeur niet in een rugzak maar wel in een flexibele reistas. Dit omwille van de krappe bagageruimte in de minibusjes waar we mee rond reizen. Onderweg zijn er mogelijkheden om kledij te laten wassen en we moeten nergens ver stappen met onze bagage. Voorzie een dagrugzak voor de wandeltochten en gebruik deze als handbagage op het vliegtuig.

Wat betreft je kleding: neem praktische kleding mee die zich makkelijk laat combineren (laag over laag), kledingstukken die je als het afkoelt over elkaar heen kunt aantrekken en bij warmer weer snel uittrekt. Overdag is het warm tot heet, 's avonds kan het fris worden (zeker op sommige plaatsen in Rwanda).

Naast de voor de handliggende bagage is het aangeraden het volgende mee te nemen:

 • flexibele reistas + dagrugzak

 • beschermhoes om je reistas te beschermen tegen stof tijdens de ritten

 • een lakenzak

 • een slaapzak en slaapmatje

 • lichte doch degelijke stapschoenen

 • sandalen of ander licht schoeisel

 • wandelsokken + een paar lange kousen die je over je broekspijpen kan trekken tijdens de wandeltochten (tegen “safari ants” = agressieve en grote mieren)

 • lichte regenkledij

 • broeken met afritsbare pijpen zijn heel handig. Ook handig bij wisselende temperaturen.

 • fleece of warme pull voor de avonden

 • handdoek

 • verrekijker

 • eventueel wandelstokken

 • zwemgerief

 • zonnecrème, zonnebril en beschermende lippenzalf

 • neem een pet of hoed mee om je te beschermen tegen felle zon

 • uurwerk (reiswekkertje)

 • zaklamp

 • veilig opbergmiddel voor je geld en papieren (bijvoorbeeld op de buik, onder je kleren)

 • persoonlijke medicatie, persoonlijke hygiëne

 • EHBO: iets tegen blaren (compeed), diarree, maaglast, ontsmettingsmiddel, insectenspray en -zalf(zowel bescherming tegen als de verzorging van beten)

 • fototoestel

 • wereldstekker

 • reisgids

 • boek en eventueel gezelschapsspel

 • eventueel afbreekbare zeep voor een handwasje

 • eventueel oordopjes

Geldzaken
Budget ter plaatse

Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. In Rwanda is de officiële munteenheid de Rwanda Franc (RWF). Richtkoers (op 24/10/2020): 1000 Rwandan Franc = € 0,85

In Oeganda is de officiële munteenheid de Uganda Shilling (UGX). Richtkoers (op 24/10/2020): 10.000 shilling = € 2,26

Voor de meest recente wisselkoers: zie www.oanda.com/currency/converter

Je kan ofwel cash euro’s of dollars meenemen. Dollars zijn het meest handig omdat veel van de activiteiten en de hotels in dollar aangeboden worden en afgerekend (kunnen) worden. Let er wel op dat het recente biljetten zijn, bij voorkeur gedrukt na 2011. Zeg dit bij het bestellen van je dollars. Biljetten van voor 2003 worden in ieder geval nergens aanvaard. Je kan ook een (kleiner) deel in euro's meenemen (bvb. 200€) die we dan wisselen tegen de lokale munt. Dit gebruiken we dan vnl. voor het betalen van maaltijden en dranken.

Krediet- en een bankkaart kan je meenemen als bijkomende zekerheid, maar ze zijn vaak niet bruikbaar op de plaatsen die deze reis aandoet. Een visakaart geeft de grootste kans op succes (zeker in Oeganda) en een mastercard werkt helaas vaak niet bij automaten (soms wel).
Sinds 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestrofunctie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet langer mogelijk om - buiten Europa - met een bankkaart te betalen of geld op te nemen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestrofunctie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis nog gebruik wil maken van je kaart! In Oeganda kan er soms met maestro geld afgehaald worden maar reken hier niet op. Kijk ook na wat het maximum bedrag is dat je per dag of per week kan afhalen!

Zorg voor een veilige opbergmogelijkheid van je geld (bvb. geldbuidel die je onder je kleren kan dragen).

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Neem je deel aan een Joker-reis dan moet je over een goede fysieke en mentale gezondheid beschikken. Vaak trekken we naar afgelegen gebieden, soms op uren afstand van medische voorzieningen zoals dokter, apotheker en/of ziekenhuis. Voorzie steeds een basis EHBO-kit en je persoonlijke medicatie voor de gehele reisperiode. Informeer je begeleider over eventuele medische aandoeningen, medische bevoegdheid heeft hij echter niet. Bij ernstige medische problemen wordt beroep gedaan op lokale artsen. Twijfel je over je fysieke conditie? Raadpleeg dan je (huis)arts voor je inschrijft!

Voor deze reis zijn volgende inentingen vereist:

Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A en GELE KOORTS. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden.

GELE KOORTS: inenting (tegenwoordig is het vaccin levenslang geldig) is strikt aanbevolen aangezien gele koorts in dit land voorkomt. Neem zeker het certificaat van inenting mee! Reizigers die over een oud vaccinatiebewijs beschikken (“gele boekje“), hoeven geen nieuw boekje aan te vragen en het certificaat dient ook niet te worden aangepast, tenzij in uitzonderlijke gevallen, check daarom zeker: http://www.itg.be/N/Artikel/reisgeneeskunde/gele-koorts-vaccinatie.

MALARIA is een ernstige ziekte die overgedragen wordt via de malariamuskiet. Deze is vooral actief tussen zonsondergang en zonsopgang. Malariapreventie is een must. Voor de juiste dosering en het meest geschikte preparaat raadpleeg je best het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Neem ook een goed insectenwerend middel mee. Gewone muggenmelk beschermt dikwijls onvoldoende tegen tropische muggen. Er wordt dan ook aangeraden om een antimuggenproduct op basis van minimum 50% diethyltoluamide (DEET) te gebruiken.

Raadpleeg je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie: - telefonisch reisadvies: 0900/88088 (24 uur op 24 uur) - website: www.itg.be

Conditie

Deze reis is geschikt voor iedereen met een normale lichamelijke conditie. Minstens zo belangrijk is een ‘open mind’ en een ‘positieve ingesteldheid’. Dat zorgt ervoor dat je de vele indrukken, de cultuurverschillen, en de vermoeidheid van het reizen beter verteert.

Reisperiode en klimaat

Oeganda ligt op de evenaar. De meeste regen komt voor van midden september tot november en van maart tot mei. Maar zelfs tijdens het regenseizoen schijnt vrijwel dagelijks de zon. Rwanda ligt net onder de evenaar. De meeste regen komt hier voor van eind september tot midden december en van midden februari tot begin juni.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je emailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Geografie

Rwanda ligt in Centraal-Afrika en is met een oppervlakte van 26.338 km² nog kleiner dan België. Het land grenst aan Burundi, de Democratische Republiek Congo, Tanzania en Oeganda. Niet voor niets wordt Rwanda het land van 1.000 heuvels genoemd (le pays des mille collines), en de kleine akker- en graslanden maken van het landschap een golvende lappendeken. Het noordwesten van het land is vulkanisch, met het Virugnamassief en Mount Karisimbi als hoogste berg (4.507 m). De westelijke flanken van deze bergkam zijn steil en eindigen aan het Kivumeer en de vallei van de Ruzizirivier. Dit gebied maakt deel uit van de Afrikaanse Grote Slenk, een breuk in de aardkorst die van de Rode Zee tot Mozambique loopt en ook het landschap in Rwanda voor een stuk tekent. De oostelijke hellingen zijn gelijkmatiger en lopen uit in de vlakten, moerassen en meren van de oostelijke grensstreek.

Fauna en flora

Rwanda kent een grote verscheidenheid aan planten en diersoorten, met de berggorilla als belangrijkste ambassadeur van de natuurlijke rijkdom van het land. Deze imposante mensapen, die met uitsterven bedreigd zijn, leven enkel nog in het drielandenpunt Rwanda, Oeganda en Congo. Het was in Rwanda dat de Amerikaanse Diane Fossey onderzoek deed naar deze aan de mens verwante giganten.

Gorilla's zijn sociale dieren die in groepen leven. Groepen bestaan gemiddeld uit 12 dieren, maar er zijn groepen gekend van meer dan 40 dieren. Een groep is opgebouwd rond een dominante zilverrug. Hij is de spil van de groep en zal de groep zo nodig met zijn leven verdedigen. Naast de zilverrug of Silverback kunnen er nog mannetjes tot de groep behoren, meestal broers of zoons van de zilverrug. Verder bestaat de groep uit enkele volwassen vrouwtjes en hun jongen.

Nog meer primaten, zoals chimpansees, zijn te vinden in het Nyungweregenwoud, in het zuidwesten van Rwanda, samen met meer dan 270 soorten vogels, 1.000 planten- en meer dan 30 reptielsoorten. Daarnaast is er ook nog het Akagera National Park, waar leeuwen, giraffen, olifanten, luipaarden, hyena’s en nijlpaarden leven.

Staatsvorm

De genocide van 1994 waar honderdduizenden Tutsi's en gematigde Hutu's slachtoffer van werden, verdwijnt nooit uit het collectieve geheugen. De burgeroorlog kwam tot zijn eind door het ingrijpen van het door Tutsi's geleide Rwandees Patriottisch Front (FPR), dat vanuit Oeganda opereerde. Onder leiding van het FPR kende het land een snelle wederopbouw die vooral ten goede kwam van de inwoners van hoofdstad Kigali. De macht is sindsdien stevig in handen van Paul Kagame, die in 2010 voor een periode van 7 jaar en met een grote meerderheid van stemmen, werd herkozen tot president. De grondwet van 1995 voorziet in een meerpartijenstelsel en in een scheiding tussen uitvoerende, wetgevende en rechterlijke macht.

Bevolking

In Rwanda leven 3 etnische groepen: de oudste bewoners zijn de Twa, pygmeeën. Zij maken 1% uit van de bevolking. De grootste groep zijn de Hutu's (84%), een Bantoevolk, van oudsher landbouwers die ook in Burundi en Oeganda leven. De heersende bevolkingsgroep zijn de Tutsi(9%) een veehoedersvolk dat waarschijnlijk vanuit Ethiopië afgezakt kwam naar Burundi, Rwanda en delen van de Democratische Republiek Congo. Zowel in Burundi als in Rwanda kwam het in de twintigste eeuw diverse malen tot bloedige conflicten tussen Hutu en Tutsi.

Rwanda is een dichtbevolkt land met 11,9 miljoen inwoners. 1.3 miljoen mensen wonen in de hoofdstad Kigali, het merendeel echter op het platteland. 59% van de Rwandezen is jonger dan 25 jaar, 6.5% is ouder dan 55 jaar. De gemiddelde levensverwachting is 60 jaar.

Economie

Rwanda is een arm land waar nog 90% van de mensen leeft van de landbouw. Voor vreemde deviezen zorgen toerisme, mineralen, koffie en thee. Hoewel Rwanda erin geslaagd is om sinds de genocide van 1994 de economie terug op het niveau te krijgen van voor de burgeroorlog, leeft nog steeds 44% van de bevolking onder de armoedegrens en is het leven van vele boeren nog steeds heel moeilijk. Toch kent de economie jaarlijkse groeicijfers van 7% à 8% en verbetert het investeringsklimaat. Louis Michel, voormalig Europees commissaris voor Ontwikkelingshulp en oud-minister van Buitenlandse Zaken van België, heeft in een opiniestuk in De Standaard verschenen op 26/09/14, hulde gebracht aan de ontwikkeling van Rwanda. Rwanda verandert "beetje bij beetje in een moderne economie die ten dienste staat van haar inwoners". Op het vlak van transparantie en inspraak, respect voor de mensenrechten en onafhankelijkheid van justitie, scoort het land echter minder goed.

Religie

In de negentiende en twintigste eeuw hebben missionarissen van de rooms-katholieke kerk (Witte Paters) een groot deel van de Rwandese bevolking bekeerd tot het christendom. Aanvankelijk steunde de kerk het idee dat de Tutsi's superieur waren ten opzichte van de Hutu's en de Twa's (pygmeeën), maar vanaf het begin van de jaren '50 kwam de kerk hier op terug en speelde ze een belangrijke rol bij de emancipatie van de Hutu's. In die jaren stond Rwanda bekend als het meest christelijke land van Afrika. Vandaag is 56% van de bevolking katholiek, 26% protestant en 5% moslim.

Lokale gebruiken en gewoonten

In de tradities van het Rwandese volk spelen dans en muziek een grote rol. Traditionele liederen worden vaak begeleid met de harpachtige lulunga, een muziekinstrument met 8 snaren. Een percussie-orkest ondersteunt andere feestelijke dansen en samen produceren ze verschillende ritmes. Andere aspecten van de cultuur van Rwanda zijn traditioneel handwerk van manden en keramiek, schilderijen en traditioneel houtsnijwerk.

Tijdsverschil

Tijdens onze zomer is er geen tijdsverschil, in de winter is het in Rwanda 1 uur later.

Elektriciteit

De netspanning is dezelfde als in België. Op sommige plaatsen zal je een wereldstekker nodig hebben, op andere dan weer niet.

Veiligheid

Voor Rwanda stelt het ministerie van Buitenlandse Zaken het volgende: 'Mits inachtneming van de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen, kan in Rwanda doorgaans veilig gereisd worden. Er wordt geadviseerd waakzaam te zijn.'

Meer info op http://diplomatie.belgium.be/nl/.

Geografie

Oeganda ligt in Oost-Afrika op de evenaar. Het grenst aan de Democratische Republiek Congo, Kenia, Rwanda, Soedan en Tanzania. Qua oppervlakte is Oeganda bijna 8 keer zo groot als België. De grens met Tanzania loopt voor een stuk door het Victoriameer, dat deels tot Oeganda, deels tot Tanzania behoort. Het meer is het grootste van Afrika en het tweede grootste zoetwatermeer op aarde (bijna 2 keer zo groot als België). Het is ook een belangrijke bron van water voor de Nijl. Daarnaast bestaat het landschap van Oeganda voornamelijk uit plateaus en bergen. Het laagste punt is het Albertmeer met 621 m, het hoogste punt is de Margheritapiek op Mount Stanley met 5.110 m. Oeganda is ook een vruchtbaar land, vooral het zuidelijke deel. In het veel drogere en onvruchtbaardere noorden is de vegetatie armer. Ongeveer 12% van Oeganda's gehele oppervlakte bestaat uit nationale parken en bossen.

Fauna en flora

Niemand heeft beter de uitbundige dieren- en plantenweelde van Oeganda beschreven als Sir Winston Churchill, toen hij als correspondent in Afrika werkzaam was: ‘De trouwe lezers van mijn reisverslagen zullen willen weten welke boodschap ik mee terugbreng. Ik kan het in enkele woorden uitleggen: concentreer u op Oeganda! Wat een schoonheid, wat een rijke variëteit in vorm en kleur, wat een overvloed aan natuurschoon, wat een rijkdom aan planten, vogels, insecten, reptielen en groot wild, en dat alles in een onmetelijke ruimte…! Oeganda is werkelijk de parel van Afrika.’

In de vele natuurparken en wildreservaten worden dieren en planten beschermd, en elk park heeft zijn eigen karakteristieken. Bij Lake Edward komen leeuwen voor die in de bomen leven, in Bwindi Impenetrable N.P. leven zeldzame berggorilla's, in Kibale Forest voelen chimpansees zich thuis. In de meeste parken leven olifanten en giraffen, maar ook buffels, nijlpaarden, antilopen, Oeganda kops, wrattenzwijnen en bavianen. Jammer genoeg zijn er ook stropers aan het werk. Ook voor vogelliefhebbers heeft Oeganda veel te bieden. Er zijn 9 soorten ijsvogels, 8 soorten neushoornvogels, 8 soorten bijeneters, en nog veel, veel meer...

Uitdagingen zijn de ontbossing en de erosie van de vruchtbare bodem. In het Victoriameer heerst dan weer een waterhyacintenplaag. Deze waterplanten groeien zo snel dat andere planten en dieren in de verdrukking komen en dood gaan.

Staatsvorm

Oeganda is een republiek met als staatshoofd president Museveni. Het parlement telt 282 leden waarvan 214 direct gekozen en de rest wordt aangesteld door kiescolleges. Om de 5 jaar zijn er verkiezingen. De laatste verkiezingen dateren van 18 februari 2016.

Vanaf 1962, toen het land onafhankelijk werd van Groot-Brittannië, tot 1998, kende Oeganda een grote instabiliteit met 8 regeringswisselingen en enkele wrede, dictatoriale regimes (Obote, Idi Amin en opnieuw Obote). Burgeroorlog en het uitschakelen van honderdduizenden tegenstanders gingen daarmee gepaard. De wankele, politieke situatie van het land zou ondermeer te wijten zijn aan de enorme etnische verscheidenheid van Oeganda. Sinds Museveni het land bestuurt (1986-heden), gaat het bestuurlijk met het land beter. Zo is er sinds 2005 is een meerpartijenstelsel, maar persvrijheid is er evenwel niet.

Bevolking

In Oeganda leven meer dan 41,5 miljoen mensen, in de hoofdstad Kampala wonen 1,9 miljoen mensen. De bevolking van Oeganda behoort tot één van de jongste van de wereld. Bijna de helft van de inwoners is jonger dan 15 jaar, 70% is jonger dan 25 jaar en slechts 4.5% is ouder dan 55 jaar. De levensverwachting is 55 jaar, voor mannen 54 en voor vrouwen 57 jaar. Een groot probleem vormt aids. De regering doet er gelukkig veel aan om mensen over deze verschrikkelijke ziekte te informeren.

In Oeganda leven meer dan 40 verschillende etnische groepen. De belangrijkste zijn: Baganda 16.9%, Banyankole 9.5%, Basoga 8.4%, Bakiga 6.9%, Iteso 6.4%, Langi 6.1%, Acholi 4.7%, Bagisu 4.6%, Lugbara 4.2%, Bunyoro 2.7%. Buiten de steden leven de mensen vooral van de landbouw. Vanwege de droogte en de zware leefomstandigheden in het noorden trekken veel mensen uit deze gebieden naar de steden, in het meer vruchtbare zuiden. In die stedelijke gebieden wonen ook veel Indiërs. Tijdens de Britse kolonisatie werden Indische arbeidskrachten aangetrokken voor de aanleg van spoorlijnen. Na de onafhankelijkheid bleef een groot deel van hen in Oeganda wonen.

Economie

Oeganda kende lange tijd alleen maar oorlog en Oeganda takelde af tot één van de armste landen ter wereld. Sinds de politieke stabilisering vanaf 1986 herstelde de economie zich geleidelijk aan en ook de levensstandaard verbeterde. De laatste jaren zit Oeganda in het midden van een economische explosie. Maar de groeicijfers hebben enkel impact op een klein deel van de Oegandese bevolking. Sectoren als telecommunicatie, infrastructuur, wegenaanleg, enz. groeien snel. Toch leeft nog steeds 82% van de Oegandezen van de landbouw. Die landbouwactiviteit concentreert zich op de productie van koffie, thee, katoen, rietsuiker, fruit en groente. Het land beschikt over substantiële natuurlijke hulpbronnen waaronder goud, koper, kobalt en uranium. In 2006 werd een grote olievoorraad, naar schatting 2 miljard vaten, gevonden bij het Albertmeer, tegen de grens met de Democratische Republiek Congo. Die rijkdom heeft het potentieel om de economie te transformeren maar toch gebeurt het niet. Aanvankelijk had het land niet de middelen om mineralen, olie en aardgas goed te exploiteren, vandaag worden nog steeds niet-duurzame mijnbouwmethodes gehanteerd en zijn de gezondheids- en veiligheidsomstandigheden slecht.

Religie

In Oeganda is 42% van de bevolking is katholiek, 42% protestant en 12% moslim. Ongeveer 4% van de bevolking hangt een inheemse godsdienst aan. Animistisch geloof is vaak vermengd met andere godsdiensten. Nu er opnieuw Aziatische werkkrachten worden aangetrokken, neemt de islam weer in betekenis toe. De islam wordt echter op milde wijze beleden.

Lokale gebruiken en gewoonten
 • Hoewel elke regio zijn eigen tradities heeft, houden alle Oegandezen van dansen, zingen en feesten. Elke stam heeft zijn eigen muziek die hij doorgeeft van generatie op generatie.

 • Oegandezen zijn erg vriendelijk en voor een persoonlijke begroeting wordt tijd gemaakt. Ze willen weten hoe het gaat en elk gesprek wordt met uitgebreid handenschudden afgerond. Het wordt ook als onbeleefd beschouwd als je doorloopt terwijl iemand een praatje met je wil maken. Ook tijdens het praten loop je niet gewoon door.

 • Oegandezen houden van omhelzingen. Zodra je iemand iets beter kent, wordt er bij een ontmoeting stevig geknuffeld. Je hand gedurende het gehele gesprek vasthouden kan ook.

 • De christenen in Oeganda zijn streng gelovig. Homo’s worden niet geaccepteerd en ook abortus is verboden.

 • Bij een huwelijk betaalt de man een bruidsschat aan de schoonfamilie. Hoe hoger de status van de bruid, hoe meer koeien de man zal moeten schenken.

 • 'Wij hebben de klok en de Oegandezen de tijd!' Afspraken zijn dan ook moeilijk te maken.

 • Mzungu’s (blanken) worden door kinderen nageroepen met 'Hi mzungu, how are you?’ en ze zullen steevast je hand willen vastpakken.

 • In een auto bestemd voor 6 personen passen er minstens 15, ook al vraagt dat wat gepuzzel.

Tijdsverschil

In de zomer is het in Oeganda 1 uur later dan in België en in de winter is dat verschil 2 uur.

Elektriciteit

Het hoogspanningsnet in Oeganda gebruikt 220/240 volt, met een Engelse 3-polige stekker. Een wereldstekker is dus aangewezen.

Veiligheid

Een uittreksel van het advies van het ministerie van Buitenlandse zaken m.b.t. Oeganda:

'Oeganda is een relatief veilig land voor toeristen (uitgezonderd bovenvermelde regio's). Toch doen zich incidenten voor van kleine criminaliteit, zoals diefstal van handtassen, gsm's, inbraken in huizen en auto's, enz. Bijgevolg wordt afgeraden onnodig waardevolle voorwerpen of grote sommen geld bij zich te hebben of in auto's achter te laten of zich ’s nachts te voet te verplaatsen in onverlichte buurten.'

Meer info op http://diplomatie.belgium.be/nl.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
Groepsreis Rwanda en Oeganda

Wat andere reizigers vinden

Het was echt een topreis, de perfecte afwisseling tussen avontuur, cultuur en ontspanning. Ik heb genoten van quasi alle activiteiten en zal deze reis nooit vergeten.

Jasper Leysen

Rwanda en Oeganda zijn twee fantastische landen, met een prachtige natuur en geweldige mensen.

Kate Verschueren

Absolute hoogtepunten waren het raften op de Nijl -ik heb al eerder geraft maar nog nooit zo zot als nu- de beklimming van Mount Bisoke -stevig is misschien een understatement,
maar met karakter en samenwerken is de inspanning het bereiken van de top meer dan waard, en als onverwachte bonus dan ook nog berggorilla's gespot- en de Congo-Nile trail langs authentiek Rwanda, waar de inwoners maar al te graag mzungu's verwelkomen.

Wouter Verstraelen

Reistips

Veelgestelde vragen

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe flexibel reis je als individu in een groep?

Elke reis bij Joker is uniek. De reisroute loopt langs minder platgetreden paden dankzij onze jarenlange ervaring en goede contacten ter plaatse. Alle reizen worden daarnaast nog unieker doordat elke groep mee de reis invult. Hoe dan?

Elke reis is dankzij onze reisbegeleiders op maat van de deelnemers, de groep en de lokale omstandigheden. Al tijdens de vertrekvergadering speelt de reisbegeleider in op de interesses van de groep. Wil er iemand salsales volgen in Cuba en gaat de rest er liever mojito’s leren mixen? Je begeleider doet zijn uiterste best om het voor elkaar te krijgen! Net zo met een festival of een andere niet te missen gebeurtenis: dan passen we de reisroute aan als het kan en in samenspraak met de groep.

Omdat we iedereen een prachtreis willen bezorgen, zorgen we ervoor dat er voldoende flexibiliteit en vrijheid is. Ook als dat betekent dat je liever een namiddag op je eentje wat onderneemt.

Hoe zit het met het comfort op reis?

Het comfort is eenvoudig. We overnachten in kleinschalige hotels en guesthouses, die –waar mogelijk- in handen zijn van plaatselijke families. Op bepaalde reizen gaan we kamperen of logeren we tijdens een homestay bij de mensen thuis (en daar spreken we dan nog láng van)!  De kamerverdeling kan wisselen van dag tot dag. Meestal deel je een kamer met 2 of meer reisgenoten en soms zijn de kamers gemengd. Heb je vragen over het comfort? Contacteer een Joker-reiskantoor: zij kunnen je specifieke vraag dan doorspelen naar de Joker-medewerkers die de reizen samenstellen.

Reizen we uitsluitend met openbaar vervoer?

Ter plaatse reizen we meestal met het openbaar vervoer. We streven naar een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot futuristische monorails! We kunnen ook vervoer huren om op plekken te komen die anders onbereikbaar zijn. Een exclusieve collectie aan voertuigen, want zelden neem je ze thuis in het straatbeeld waar!

Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Go-26?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar:

 • Gemiddelde leeftijd: 22 jaar
 • Man 40% / Vrouw 60%
 • Single 93% / Koppel 7%
Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 30% bij inschrijving. Het saldo volgt 6 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".

Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.