Overslaan en naar de inhoud gaan

Gaat je hart sneller slaan bij het zien van besneeuwde toppen, diepe ravijnen of een woeste rivier? Dan is, als natuur- en bergliefhebber, Nepal een droom! Doen ook geurende wierookstaafjes, biddende monniken of kleurrijke taferelen bij een hindoetempel je bloed sneller stromen, dan is Nepal voor jou het nirwana op aarde. Dit land is gemaakt om rond te trekken, fysiek af te zien en mentaal te herbronnen!

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-3
Kathmandu

We snuiven de sfeer op van Kathmandu, doen eventueel de nodige aankopen voor de trekking en maken een wandeling naar de stupa van Swayambhunath.

2 Dag 4-21
Everesttrekking (17 dagen)

We nemen een binnenlandse vlucht tot Lukla en stappen 2 dagen tot Namche Bazaar (3.450 m), het handelscentrum van de Khumburegio. Acclimatisatie- en stapdagen wisselen elkaar af. Om aan de hoogte te wennen, kunnen we dagtochten maken naar het Ama Dablam basecamp en enkele bergmeren, of doen we het rustiger aan en bezoeken we de beroemde gompa van Tengboche. Ons doel is Gorak Shep (5.170 m) wat letterlijk ’kraaiennest‘ betekent. Van hieruit maken we tochten naar Everest basecamp en Kala Pattar, het beste uitzichtpunt op de Everest. Als het weer onze planning niet te zeer verstoort, trekken we over de Cho La Pass om de schoonheid van de Gokyomeren te bewonderen. Misschien zit er nog een klimmetje in naar Gokyo Ri. Na deze laatste inspanning, dalen we af tot Lukla.

3 Dag 22-24
Koningssteden

We nemen ruim de tijd om ook het culturele aspect van Nepal te leren kennen. De volgende dagen bezoeken we Pashupatinath, Bodnath of één van de koningssteden Patan of Bhaktapur.

Vertrekdata en prijzen

Boek vroeg! Zo ben je zeker van je plaats en het vertrek van de reis zal sneller gegarandeerd zijn. 

Vertrek: 26/10/2019
Terug: 18/11/2019
Basisprijs: €1.555
+ 1.670 EUR budget
Vertrekvergadering op: 05/10/2019
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 28/02/2019
Inschrijvingen afgesloten
Vertrek: 24/10/2020
Terug: 16/11/2020
Prijs nog niet bekend (reis nog niet boekbaar)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Kathmandu en terug
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Welkomsdiner in ViaVia Joker Reiscafé Kathmandu
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor visum, permit, activiteiten, logies, plaatselijk transport, binnenvlucht Kathmandu – Lukla, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Bijkomende info

Voor deze reis nemen we een binnenvlucht met een maatschappij waarvoor een afstandsverklaring moet ondertekend worden. Meer info lees je bij het onderdeel transport, onderaan deze pagina.

Deze reis is een expeditie omwille van een beperkt comfort en de meerdaagse trektocht(en)met min. 6u/dag stappen op grote hoogte. 

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 15 / 02 / 2019
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.
Dat deze reis 'actief' is, dat staat buiten kijf. Van zodra we aan de grote hoogte gewoon zijn, trekken we erop uit om de prachtige Himalaya te voet te ontdekken. Vooraleer die aan te vatten, acclimatiseren we op actieve wijze.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.
Nepal is een paradijs voor natuurliefhebbers, maar door het groeiend aantal toeristen is haar natuur ook kwetsbaar. Het is dan ook belangrijk om bewuste keuzes te maken tijdens ons verblijf en de trekking. Daarom doen we beroep op een lokale partner die zich bewust is van de problemen en meer nog, een leidende rol speelt in de sensibilisering van de lokale mensen en toeristen. Plastic wordt geweerd, afval meegenomen, het hervullen van waterflessen aangemoedigd, water verspilling tegengegaan enz. Naast het ecologische aspect hebben we oog voor wat we economisch voor de plaatselijke mensen kunnen betekenen.

Onze begeleider stimuleert je tijdens de reis om alle afval mee te nemen. Ook het belang van bio-afbreekbare zeep is niet te onderschatten én een must wanneer je op trekking gaat in kwetsbaar natuurgebied.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.
In Kathmandu mengen we ons volledig tussen de locals door het nemen van het lokaal vervoer. Samen in een klein busje zitten, schept een band en maakt interactie onvermijdelijk.

Tijdens de trekking komen we vaak de locals in hun habitat tegen. Ook zij zijn op weg en hebben verhalen. We passeren dorpen en dit laat toe om het reilen en zeilen van hun dagelijks leven te leren kennen.

Documenten
 • Paspoort, minstens zes maanden geldig vanaf afreisdatum.
 • Toeristenvisa voor Belgen/Europeanen worden bij aankomst afgeleverd.
  Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Voor Nepal heb je een internationaal paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden geldig zijn bij vertrek vanuit Nepal.

Voor Nepal is een visum vereist. Je kan een toeristenvisum kopen (40 USD) bij aankomst op de internationale luchthaven in Kathmandu. Dit bedrag zit inclusief in je budget.

Waarom heeft Joker een scan van mijn paspoort nodig?

Omwille van uiteenlopende organisatorische redenen hebben we voor heel wat reizen, lang vooraf een scan van je paspoort nodig of moeten we over je paspoortgegevens beschikken. Redenen kunnen zijn: het tijdig reserveren van treinen, het verkrijgen van permits voor trekkings, de eventuele aanvraag van een visum, de bevestiging aan lokale partners… Daarom vragen we je om na boeking onmiddellijk - of zeker héél snel - een scan van je paspoort door te sturen! Het Joker-reiskantoor zal je informeren over de uiterste limietdatum.

We merken echter dat veel mensen toch de aanvraag van hun paspoort bij de stad of gemeente uitstellen tot enkele weken voor vertrek. Daar kunnen redenen voor zijn die we begrijpen maar weet dat we zonder je gegevens vast zitten met de organisatie en dat dit gevolgen kan hebben voor het gewenste verloop van de reis.

Transport

Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan GreenSeat (www.joker.be/greenseat).
Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je 2 weken voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Vertrek 26/10/19:
Vertrek om 21:45 in Brussel, via Dubai aankomst in Kathmandu om 15:20, de volgende dag.
Retour om 22:30 in Kathmandu, via Dubai aankomst in Brussel om 12:45, de volgende dag.

Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport.

Specifiek voor deze reis:
We maken zo veel mogelijk gebruik van het openbaar vervoer: bussen en minibussen. Meestal elementair qua comfort maar voordelig en tamelijk goed georganiseerd. Om afgelegen plaatsen te verkennen of verschillende bezienswaardigheden te combineren op één dag kan het charteren van privé-vervoer een alternatief zijn. Uiteraard gaan we te voet tijdens de trekking. Tijdens deze trekking verzorgen een 6-tal dragers het transport van onze bagage.

Voor de binnenvlucht Kathmandu - Lukla vliegen we met een luchtvaartmaatschappij die vermeld staat op de EU zwarte lijst.

Wat houdt deze zwarte lijst in?
De Europese Unie en haar lidstaten werkt samen met veiligheidsautoriteiten in andere landen om de veiligheidsnormen in de wereld te verbeteren. Er zijn nog steeds enkele maatschappijen die het noodzakelijke veiligheidsniveau niet halen. Om de veiligheid in Europa verder te verbeteren, besliste de Europese Commissie – in samenspraak met de luchtvaartinspectiediensten in de verschillende lidstaten – om luchtvaartmaatschappijen waarvan werd aangetoond dat ze niet veilig zijn, niet langer te laten opereren binnen het Europese luchtruim. Deze maatschappijen zijn opgenomen in een document (zwarte lijst), te bekomen via volgende link: https://ec.europa.eu/transport/modes/air/safety/air-ban_nl

Als touroperator zijn we verplicht je te informeren dat je vliegt met maatschappijen die op deze lijst staan. Ter bewijs van kennisgeving dien je een afstandsverklaring te ondertekenen op het moment van reservatie en vóór het ondertekenen van de factuur.

Voor meer informatie kan je terecht bij een Joker-kantoor.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Specifiek voor deze reis:
We logeren in Kathmandu in een klein eenvoudig hotel: beddengoed en handdoeken zijn beschikbaar op de kamer.

Tijdens de trekking slapen we in guesthouses met elementair comfort maar proper. Een eigen warme slaapzak is geen overbodige luxe. Het sanitair tijdens de trekking is meestal zéér basic: enkel een hurktoilet. Soms is er warm water, opgewarmd met zonne-energie. We mijden immers lodges met houtgestookte warmwaterketels. In de regio is een grote houtschaarste en we willen de ontbossing niet in de hand werken!

Het spreekt voor zich dat je tijdens de trekking weinig tot geen douchemogelijkheden hebt. In de lodges is het soms wel mogelijk om een douche te nemen (lees: fijne waterstraal of een emmer gevuld met warm water). Reken hiervoor op 5 eur.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn:

Kathmandu is een eetparadijs, zeker na een inspannende staptocht. Trekkers uit alle hoeken van de wereld lieten hun recepten achter bij de koks, die maar al te leergierig waren. Verschillende continenten zijn vertegenwoordigd met een subtiele mengeling van internationale keukens als gevolg.

Tijdens de meerdaagse trekking kan je kiezen tussen zowel westerse als Aziatische gerechten. Het spreekt voor zich dat de koks lokale gerechten het beste kunnen bereiden.

De nationale maaltijd is Dal Bhat, dit is rijst met een linzensaus. Soms vergezeld van vegetarische en/of niet-vegetarische curry gerechten. We proberen zeker ook de momos, gestoomde deegwaren gevuld met vlees of groenten.

Bagage

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.
Denk erom: degelijk materiaal meenemen in je rugzak draagt in belangrijke mate bij tot het welslagen van je reis!

• rugzak of stevige reistas

• degelijke dagrugzak

• waterzak met drinkslurf of een drinkbus van 1 of 2 liter

• extra warme slaapzak (tot – 10°C), liefst met kap (kan ook in Kathmandu gekocht worden)

• eventueel extra zijden lakenzak ter isolatie

• stevige ingelopen bergschoenen met enkelsteun en degelijk profiel

• goede wandelsokken, geen katoen, zonder of met platte naden

• eventueel stapstokken

• degelijke Gore-Tex regenjas bestendig tegen vrieswind (van ‘ademende’ type)

• eventueel thermisch ondergoed

• een of meerdere warme truien (fleece is ook warm als het nat is geworden)

• muts, handschoenen en sjaal, eventueel in fleece

• watersandalen

• trekkingbroek(en) met afritsbare pijpen, géén jeans

• T-shirt of hemd met lange mouwen, bescherming tegen zon

• zonnemelk en lippenstift

• natuurlijk afbreekbare zeep, wc-papier

• EHBO-set: met oa compeed, sporttape en persoonlijke medicatie

• trekkershanddoek, oordoppen

• voedzame extra’s (granenrepen ed.)

• zonnebril, zonnepet en/of sjaaltje

• zaklamp en reservebatterijen

Tijdens de trekking mag je rugzak niet zwaarder dan 10 tot 12 kilo wegen. Er is één drager per 2 deelnemers. Zelf draag je alleen een dagrugzak. Je kan bagage achterlaten in Kathmandu. Een donsjas (niet noodzakelijk) kan eventueel in Nepal gehuurd of gekocht worden. Ook een slaapzak kan je in Nepal aanschaffen (meer info op de vertrekvergadering).

Geldzaken

Budget ter plaatse

Voor deze reis voorzie je een budget van 1.670 EUR.

In NEPAL is de officiële munteenheid de Rupee (NPR).

In sommige lodges is er wifi. Soms gratis, soms betalend. Prijzen variëren tussen 200 en 500 Rs voor een uur (2 – 5 Euro). De snelheid is echter heel traag. Hou er rekening mee dat dit zeker niet in alle lodges zal zijn en vaak alleen in de meer toeristische hutten.

Elektriciteit kan je ook meestal kopen. Vele hutten hebben zonnepanelen waar je overdag een aantal zaken kan opladen. Prijzen liggen tussen de 200 en 400 Rs voor een uur opladen of soms voor een volledige oplaadbeurt.

Eens op trekking komen we geen bankautomaten tegen. Alles in cash meenemen dus. Voor de laatste dag in Kathmandu kan je wel nog geld uit bankautomaten halen.

Sinds 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestro-functie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet meer mogelijk om -buiten Europa- met een bankkaart te betalen of geld op te nemen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestro-functie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis nog gebruik wil maken van je kaart!

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Deelnemers aan een Joker-reis moeten over een goede fysieke en mentale gezondheid beschikken.

Medische voorzieningen

Vaak trekken we met Joker naar afgelegen gebieden, soms op uren afstand van medische voorzieningen zoals dokter, apotheker en/of ziekenhuis. Voorzie steeds een basis EHBO-kit en je persoonlijke medicatie voor de gehele reisperiode. Informeer je begeleider over eventuele medische aandoeningen, medische
bevoegdheid heeft hij echter niet. Bij ernstige medische problemen wordt beroep gedaan op lokale artsen.

Twijfel je over je fysieke conditie? Raadpleeg dan je (huis)arts voor je vertrek.

Vaccins en inentingen

Voor Nepal zijn er geen verplichte inentingen. Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden.

Op grote hoogte is de atmosferische druk veel lager dan op zeeniveau. Voor wie kampt met astmatische aandoeningen, ademhalingsmoeilijkheden, hartziekten of een hoge bloeddruk is deze reis niet geschikt. Raadpleeg je huisarts voor je in te schrijven.

Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie:
- telefonisch reisadvies: 0902/88088 (24 uur op 24 uur)
- website: www.itg.be

Conditie

Deze reis is alleen geschikt voor personen met een uitstekende lichamelijke conditie. Het terrein is soms avontuurlijk, maar steeds goed begaanbaar. We slapen op hoogtes tussen 2.000 m en 5.100 m. Tijdens deze trekking verzorgen een 6-tal dragers het transport van onze bagage. We stappen 6 uur per dag en overbruggen hoogteverschillen van gemiddeld 300-500 m per dag (hoogteverschil tussen twee overnachtingplaatsen, met veel stijgen en dalen tussenin). Eénmaal stijgen we 800 m. We nemen echter voldoende tijd om te acclimatiseren om zo de kans op hoogteziekte te minimaliseren, maar dit is natuurlijk nooit volledig uit te sluiten.

Minstens zo belangrijk is een goede mentale ingesteldheid, zo verteer je beter de enorme temperatuurschommelingen, het gebrek aan comfort/privacy en de vermoeidheid na geleverde inspanningen. Ook een open groepsgeest en een grote aanpassingsbereidheid worden op dit soort reizen steeds verwacht.

Programma trekking:

Dag 1: Lukla (2.840 m) - Phakding(2.610 m), 3 uur wandelen

Dag 2: Phakding – Namche Bazar (3.440 m), 6 uur wandelen

Dag 3: Acclimatisatie wandeling Namche Bazar

Dag 4: Namche Bazar – Tenboche (3.860 m), 5 uur wandelen

Dag 5: Tenboche – Pangboche (3.930 m) – Ama Dablam BC (4.600 m)– Pangboche, 7 tot 8 uur wandelen

Dag 6: Pangboche – Dingboche (4.410 m), 4 uur wandelen

Dag 7 : Dingboche - Chukung (4.730) - Dingboche, 5 uur wandelen

Dag 8: Dingboche - Lobuche (4.910) - 6 uur wandelen

Dag 9: Lobuche – Gorak Shep (5.140 m) – Everest BC (5.364 m) – Gorak Shep, 8 uur
wandelen

Dag 10: Gorak Shep – Kala Pattar (5.550 m) – Gorak Shep - Dzongla, 7 uur wandelen

Dag 11: Dzonglha – Cho La (5.368 m) – Dragnang (4.700 m), 7 uur wandelen

Dag 12: Dragnang – Gokyo (4.790 m) – Gokyo Peak (5.357 m) – Gokyo, 6 uur wandelen

Dag 13: Gokyo – Cho Oyu BC (5.200 m) - Gokyo, 6 tot 7 uur wandelen

Dag 14: Gokyo – Dole (4.380 m), 6 uur wandelen

Dag 15: Dole – Namche Bazar, 5 uur wandelen

Dag 16: Namche Bazar - Phakding, 4 uur wandelen

Dag 17: Phakding – Lukla, 4 uur wandelen

Let op: Onvoorspelbare weersomstandigheden kunnen een gevolg hebben op het trekkingsprogramma. Veiligheid staat voorop!

Reisperiode en klimaat

De beste periode om Nepal te bezoeken is van begin oktober tot en met begin december en van februari tot en met mei. De moessonperiode loopt van juni tot oktober, met veel neerslag en dichte bewolking die het zicht over de bergen belemmert. In de zomer kan de temperatuur stijgen tot 30°C. In de winter dien je er rekening mee te houden dat het ‘s nachts zeer koud kan zijn. Tijdens oktober/november gaat het van tropisch warm tot ijskoud of langere dagen met vriestemperaturen (ook overdag), enkele regen- of sneeuwbuien zijn altijd mogelijk.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDAJ, die wordt begeleid door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Geografie

Nepal wordt gekenmerkt door berggebieden zoals het Siwalikgebergte, het centrale deel van de Himalaya, de Mahabharat Lekh en een moerassige laagvlakte aan de zuidelijke grens met India, de Terai genaamd. Het land grenst in het noorden aan het machtige China, in het zuiden aan India en vormt zo een buffer tussen deze grootmachten.

Centraal-Nepal is een heuvellandschap met veel groene valleien, waar je de meeste grote steden zoals Kathmandu vindt. In het noorden van Nepal heb je de Himalaya met wel 400 km besneeuwde bergtoppen. Op weg naar dit gebied kom je in een heuvelachtig, met bossen bedekt landschap, waar ook de meeste trekkings worden georganiseerd.

Nepal meet 147.000 vierkante km in oppervlakte. Nepal is maximaal 800 km lang en tussen de 90 km en de 230 km breed. Het verschil in hoogte is gigantisch van 100 m boven de zeespiegel in de Terai tot 8.848 m op de Mount Everest (de hoogste berg ter wereld) in het Himalayagebergte. In totaal telt Nepal tien toppen boven de 8.000 m. En 80% van het Nepalese grondgebied ligt boven de 1.200 m. Dit vind je nergens anders ter wereld. De belangrijkste rivieren zijn de Kali, Gandaki, Kosi en Karnali.

Omdat Nepal zo'n uiteenlopende landschaps- en klimaatstypes heeft, is het land uniek in de wereld.

Fauna en flora

Nepal huisvest 180 verschillende dieren waarvan 30 soorten in het wild leven zoals neushoorns, olifanten, tijgers en rode panda's. Op grotere hoogtes huizen geiten, schapen, het zeldzame sneeuwjachtluipaard en de zwarte Himalayabeer. In de laagvlakte hebben krokodillen en slangen hun natuurlijke habitat.

Met 800 verschillende vogelsoorten is Nepal ook een paradijs voor vogelliefhebbers.

De zeldzame rivierdolfijn is helaas door vervuiling en groeiende bevolking met uitsterven bedreigd.

In het Nationaal Park van Chitwan kan nog je vele diersoorten spotten.

In maart of april bloeit de nationale bloem: de Rododendron.

Staatsvorm

Nepal is zoals België officieel een federale democratische republiek. Tot juni 2008 was het een constitutionele monarchie. Het land is opgedeeld in 14 zones.

Bevolking

Ongeveer 40% van de bevolking woont in de vlakke en vruchtbare Terai, de resterende 60% woont in de heuvels en de bergen. De hooggelegen delen van de bergen zijn zeer dunbevolkt. Nepal telt ongeveer 35 verschillende etnische groepen die elk hun eigen taal en gewoontes hebben. Je vindt hier de 3 grootste:

De Indo-ariërs: bewoners van de aan India grenzende Terai. Het zijn in het algemeen hindoes die niet boven een hoogte van 1.800 m wonen. Tot deze groep behoren de Pahari, Kumhal (pottenbakkers, Dhangars, Danwars (vissers) en Tharus. De Tharus stammen oorspronkelijk af van een bevolkingsgroep uit de Tharwoestijn in Rajasthan (Noordwest-India) en dragen als enigen in Nepal voorwerpen op hun hoofd in plaats van op de rug. Er wonen in de Terai ook veel immigranten uit Noord-India.

De Tibeto-Birmanen: de oorspronkelijke bewoners van Nepal. Zij hebben ietwat mongoloïde gelaatstrekken. Tot deze groep behoren de Newars, Gurungs, Rais, Limbus, Magars, Sunwars, Thakalis en Tamangs.

Newars: wonen in de Kathmanduvallei. Het woord Newar is een fonetische variatie van het woord Nepal. Als de inwoners van deze bergstaat dan ook over Nepal spreken, bedoelen zij in het algemeen de Kathmanduvallei. De Newars zijn een volk van handelaren en handwerkslieden; beroemd zijn de houtsnijders, pottenbakkers, bronsgieters en koperslagers.

De oorspronkelijk uit Tibet komende bevolkingsgroepen, waaronder de Dolpo-la, de Manangi, de Baragaonli, de Lopa en de Sherpa’s, die hoog in de Himalaya wonen (boven de 2.700 m) en herkenbaar zijn aan hun mongoloïde-Tibetaanse gelaatstrekken. Gezamenlijk noemt men ze soms de Bhotiya’s.

Sherpa’s: beschikken over sublieme gids- en draagkunsten in de Himalaya. Vooral hun uithoudingsvermogen op grote hoogte is gekend geworden door hun assistentie bij expedities die de hoogste toppen ter wereld hebben bedwongen bijvoorbeeld die van Nieuw-Zeelander Edmund Hillary en sherpa Tenzing Norgay in 1953.

Economie

Nepal is 1 van de meest arme landen ter wereld. Een kwart van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Het gemiddelde inkomen ligt in Nepal rond de 860 euro per jaar. 75% van de bevolking werkt in de landbouw en de meeste mensen kunnen daarom redelijk in hun voedselbehoeften voorzien. De bevolking van Nepal groeit nog steeds, met als gevolg dat de voedselproductie de laatste jaren de toename niet meer kan volgen en Nepal dus gedwongen wordt om voedsel te gaan importeren.

Ook levert de uitvoer van jute, rijst en kleding steeds minder op. Nepal is daarom nu meer dan ooit afhankelijk van hulp uit het buitenland. De tapijtindustrie is ook een belangrijke werkgever in Nepal. Ongeveer 70.000 mensen (mannen, vrouwen en kinderen) werken in de tapijtindustrie. Net als het toerisme, dat jaarlijks 350 miljoen dollar opbrengt.

Een andere bron van inkomsten is gastarbeid: verschillende Nepalezen trekken naar het buitenland, vooral naar India. Anderen komen aan de kost als soldaat (Gurkha's) in het Engelse leger. Een deel van hun inkomsten sturen zij naar hun familie in Nepal.

Religie

Nepal is overwegend hindoeïstisch (88%), 9% is boeddhistisch en 3% is moslim. Het hindoeïsme en het boeddhisme zijn in Nepal zo met elkaar verbonden, dat het zeer moeilijk is om aanhangers van een bepaalde godsdienst onder te verdelen. Vele mensen houden dan ook beide godsdiensten aan. Men bezoekt dezelfde tempels, vereert dezelfde goden en viert dezelfde feesten.

De godsdienst speelt een zeer belangrijke rol in het dagelijkse leven en overal in Nepal ziet men kleine heiligdommen of mensen die bezig zijn met religie. Tempels, godenbeelden, heilige afbeeldingen en mystieke symbolen zijn onderdeel van het straatbeeld. De majestueuze bergen met hun vreedzame omgeving hebben door de eeuwen heen dienst gedaan als gastheren voor talloze yogi’s, asceten en filosofen.

De beschermheilige van Nepal is Pashupati, de god van de heersers en dieren. Pashupati is een incarnatie van Shiva (hindoeïstische God). Zijn gouden tempel aan de oever van de heilige rivier Bagmati trekt jaarlijks vele duizenden pelgrims die zelfs uit India komen. Rondom de heilige tempel kan je sadhoes en sanyasins (monniken) zien mediteren, vaak in kleermakerszit en met een ketting van pitten (een malla) om de nek.

Lokale gebruiken en gewoonten
 • Wanneer je een foto neemt, wees er dan zeker van dat de mensen het niet vervelend vinden.

 • Respecteer de gewoontes bij een bezoek aan religieuze huizen (doe je schoenen uit, en draag geen lederen voorwerpen).

 • Schrik niet van bedelaars. Wanneer de lokale bevolking hen geld geeft, is dat een goede reden om ook wat te geven.

 • Wees bewust dat Nepalezen een ander idee van tijd hebben.

Tijdsverschil

Tijdens onze zomertijd is het in Nepal 3 uur en 45 minuten later. In onze wintertijd is het in Nepal 4 uur en 45 minuten later.

Elektriciteit

Naar Nepal neemt je best een universele reisstekker mee. Voltage is 230 Volt.

Opvallend is dat in Nepal de elektriciteit vaak uitvalt of dat slechts op bepaalde tijdstippen elektriciteit aanwezig is. In de hotels en guesthouses hangt dit vaak uit, aan je gastfamilie moet je het even vragen. Voorzie dus misschien best altijd wel een extra batterij.

Veiligheid

Het reisadvies voor Nepal kan je raadplegen op http://diplomatie.belgium.be/nl/.

We onthouden dat in Nepal doorgaans veilig kan gereisd worden. Stakingen en protestacties kunnen soms voorkomen en dien je best te vermijden. Let op voor zakenrollers in drukke steden. In het Teraigebied dient men extra waakzaam te zijn omwille van etnische spanningen, doch werden nog recent geen problemen gemeld in Chitwan Nationaal park dat in deze regio gelegen is.

Laten we vooral ook niet vergeten dat Nepal nog steeds niet helemaal hersteld is van de twee zware aardbevingen in het voorjaar van 2015.

Het is verboden om foto's te nemen van militaire installaties of van de politie.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe flexibel reis je als individu in een groep?

Elke reis bij Joker is uniek. De reisroute loopt langs minder platgetreden paden dankzij onze jarenlange ervaring en goede contacten ter plaatse. Alle reizen worden daarnaast nog unieker doordat elke groep mee de reis invult. Hoe dan?

Elke reis is dankzij onze reisbegeleiders op maat van de deelnemers, de groep en de lokale omstandigheden. Al tijdens de vertrekvergadering speelt de reisbegeleider in op de interesses van de groep. Wil er iemand salsales volgen in Cuba en gaat de rest er liever mojito’s leren mixen? Je begeleider doet zijn uiterste best om het voor elkaar te krijgen! Net zo met een festival of een andere niet te missen gebeurtenis: dan passen we de reisroute aan als het kan en in samenspraak met de groep.

Omdat we iedereen een prachtreis willen bezorgen, zorgen we ervoor dat er voldoende flexibiliteit en vrijheid is. Ook als dat betekent dat je liever een namiddag op je eentje wat onderneemt.

Hoe zit het met het comfort op reis?

Het comfort is eenvoudig. We overnachten in kleinschalige hotels en guesthouses, die –waar mogelijk- in handen zijn van plaatselijke families. Op bepaalde reizen gaan we kamperen of logeren we tijdens een homestay bij de mensen thuis (en daar spreken we dan nog láng van)!  De kamerverdeling kan wisselen van dag tot dag. Meestal deel je een kamer met 2 of meer reisgenoten en soms zijn de kamers gemengd. Heb je vragen over het comfort? Contacteer een Joker-reiskantoor: zij kunnen je specifieke vraag dan doorspelen naar de Joker-medewerkers die de reizen samenstellen.

Reizen we uitsluitend met openbaar vervoer?

Ter plaatse reizen we meestal met het openbaar vervoer. We streven naar een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot futuristische monorails! We kunnen ook vervoer huren om op plekken te komen die anders onbereikbaar zijn. Een exclusieve collectie aan voertuigen, want zelden neem je ze thuis in het straatbeeld waar!

Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 30% bij inschrijving. Het saldo volgt 6 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".

Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.