Overslaan en naar de inhoud gaan

Tijdens deze reis maken we kennis met de Balkan. We verkennen Dubrovnik en reizen door het ongetemde landschap van Montenegro. Aan de fjorden van Kotor wanen we ons even in Scandinavië en in Durmitor National Park bedwingen we pieken boven de 2.000 m. In Sarajevo en Mostar staan we stil bij het woelige verleden van deze regio en we gaan raften in de Dinarische Alpen.

De hoogtepunten van deze reis

Groepsreis Montenegro, Bosnië en Herzegovina & Kroatië

De trekking door de wonderbaarlijke natuur van Durmitor National Park

Groepsreis Montenegro, Bosnië en Herzegovina & Kroatië

De boottocht in de baai van Kotor

Groepsreizen Montenegro, Bosnië en Herzegovina & Kroatië

Het gezellige stadje Mostar

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-3
Naar de meest zuidelijke fjord van Europa

Vanuit Dubrovnik vertrekken we direct naar Kotor in Montenegro. Deze stad ligt aan de meest zuidelijke fjord van Europa en is omringd door adembenemende rotsformaties. We beklimmen de oude fortificatie en varen naar Perast, een typisch mediterraan dorpje wat verder in de baai. Een duik in het water kan ook.

2 Dag 4-5
Trektocht in Durmitor N.P.

We trekken naar Zabljak en houden onderweg halt bij de 150 m hoge Tarabrug. De stad Zabljak ligt op 1.465 m en is tevens de toegangspoort tot het Durmitor N.P., een door UNESCO beschermd nationaal park met pieken van meer dan 2.000 m. één of twee pittige dagtochten brengen ons langs prachtige meren en weelderige bossen.

3 Dag 6-9
Het binnenland van Bosnië-Herzegovina

Sarajevo is een stad met karakter en een geschiedenis die weinigen onberoerd heeft gelaten. Een 10-tal jaar na de grote belegering van Sarajevo zie je op enkele plaatsen nog de uiterlijke littekens van de oorlog. Ook zijn er nog heel wat herinneringen aan deze moeilijke periode. We bezoeken het historische museum, deels gewijd aan de oorlog, en de tunnel die tijdens de belegering de enige, relatief veilige uitweg was uit de stad. Sarajevo verlaten we niet zonder rond te dwalen in Bascarsija, de oude Turkse wijk of een Bosnische koffie te drinken op één van de vele pleinen. Tijdens een dagtocht doorheen de Dinarische Alpen vangen we een glimp op van het leven op het Bosnische platteland: de typische klederdracht, architectuur, keuken …

4 Dag 10-13
Van Mostar tot de Kravicewatervallen

Onderweg naar Mostar gaan we een dag raften op de Neretvarivier, categorie twee tot drie. In Mostar zelf bezoeken we de Stari Most. Deze bekende middeleeuwse brug werd tijdens de oorlog volledig vernietigd en in 2004 heropgebouwd in zijn originele stijl. Tijdens de tocht van Mostar naar Dubrovnik, bezoeken we Medugorje, dé pelgrimsplaats bij uitstek en vervolgens Pocitelj, één van Herzegovina‘s Ottomaanse pareltjes. We nemen een duik in de Kravicewatervallen, ook wel gekend als de ’mini Niagara Falls‘ en rijden daarna door naar Dubrovnik.

5 Dag 14-15
Dubrovnik

Eindigen doen we in Dubrovnik, de parel van de Adriatische Zee. We zoeken het ommuurde centrum op en zwerven door smalle straatjes, slenteren langs de typische patriciërshuizen en bezoeken enkele historische monumenten. Wie wil kan met een boot naar Mljet en met de fiets dit eiland verkennen.

Vertrekdata en prijzen

De prijzen op de website zijn richtprijzen. Boek je vroeg, dan kunnen we jou de goedkoopste prijs garanderen. Lees hier hoe dit werkt.

Vertrek: 04/07/2021
Terug: 18/07/2021
Basisprijs: €929
+ 890 EUR budget
al 2 boekingen
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Profiteer van het Vroegboekvoordeel tot en met 31/12/2020
Vertrek: 04/09/2021
Terug: 18/09/2021
Basisprijs: €797
+ 890 EUR budget
al 3 boekingen
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Profiteer van het Vroegboekvoordeel tot en met 31/01/2021

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Dubrovnik en terug
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen in het budget.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 14 / 07 / 2020
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.

Specifieke voor deze reis

Deze reis vormt een uitstekende mix van cultuur en natuur. Het Durmitor Nationaal park kan beschouwd worden als het natuurlijk paradepaardje van de reis doch tijdens ons bezoek aan de grote steden Sarajevo, Mostar en Dubrovnik, krijg je eveneens de kans om het prachtige omliggende landschap te verkennen.

Enige conditie is dus toch wel vereist om deel te nemen aan deze uitstapjes.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.

Specifieke voor deze reis

 • Respect voor de natuur is een absolute must: gooi geen sigarettenpeuken zomaar weg, hou deze bij tot je een vuilbak vindt; idem wat je andere afval betreft; ...
 • Wij trachten eveneens om ons transport op een duurzame manier te realiseren: charteren van minibus (hele groep) ipv verplaasting met taxi's (4 personen/taxi). Indien mogelijk en enkel wanneer dit praktisch haalbaar blijkt, opteren we voor publiek transport.
 • Steeds wordt gepoogd om producten op lokale markten aan te schaffen zodat de lokale economie (lees: kleine boer) een graantje meepikt van ons bezoek.
Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.

Specifieke voor deze reis

Uiteraard zal je lokale mensen ontmoeten: gidsen, onze chauffeurs, uitbaters van jeugdherbergen,...

Hoe meer je je openstelt voor een gesprek met deze mensen, des te meer je zal vernemen over de gewoontes en levenswijze van het land... logisch zal je denken. Het punt is dat je sowieso in contact komt met locals doch veel hangt van je ingesteldheid als deelnemer af.

Wil je dit actief beleven, stel je dan open.

Documenten

Voor Kroatië volstaat je geldige Belgische identiteitskaart. Om naar Montenegro te reizen volstaat je geldige Belgische identiteitskaart zolang je maximaal 30 dagen ter plaatse blijft. Indien je langer blijft heb je een paspoort nodig. Voor Bosnië-Herzegovina volstaat je geldige Belgische identiteitskaart.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport.

Specifiek voor deze reis:

Het vervoer ter plaatse gebeurt voornamelijk met gecharterde minibusjes.

In Kotor en Dubrovnik kan de begeleider opteren voor het charteren van een boot om uitstappen te organiseren.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Specifiek voor deze reis:

De logies variëren van appartementen tot meerderepersoonskamers in jeugdherbergen. Uiteraard mogen de gezellige chalets in het Durmitor Nationaal Park niet ontbreken.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn:

Specifiek voor deze reis:

 • Chevapchichi: een soort Joegoslavische kebab die over de hele Balkan populair is en regionale verschillen kent.
 • Bosnische koffie: zeer sterke koffie te vergelijke met Turkse koffie.
 • Punjena paprika: pepers gevuld met vlees en rijst overgoten met tomatensaus

In de Balkan wordt traditioneel veel vlees gegeten, maar ook de vegetariërs vinden altijd wel een lekker gerecht.

Bagage

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.

Specifiek voor deze reis:

Neem eenvoudig te transporteren bagage mee, dus geen zware onhandige valiezen maar kies eerder voor een trekkingrugzak of iets dergelijks.

Wees selectief in het materiaal en de kledij die je meeneemt.

Volgende elementen zijn onontbeerlijk:

 • Stevige, ingelopen wandelschoenen
 • Zonnebril
 • Zonnecrème
 • Pet/hoed
 • Trui, fleece en/of windstopper: 's avonds kan de temperatuur zakken en niemand heeft het graag koud. We spenderen eveneens twee dagen door in het Durmitor NP waar de gevoelstemperatuur aanzienlijk lager kan liggen dan in de grote steden.
 • Regenjas: ook in de Balkan regent het soms...
 • Medicatie: zowel persoonlijke medicatie als algemene medicatie (Motilium, imodium,...)
Geldzaken
Budget ter plaatse

Budget voor deze reis bedraagt 850 euro (2020) - 890 euro (2021)

Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.

Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

In de drie landen wordt Visa/Mastercard geaccepteerd.

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Voor de drie landen geldt: check je huidige vaccinaties - tetanos, polio, difterie. Een eventuele vaccinatie tegen hepatitis A/B en vaccin tegen encefalitis (teken) kan je overwegen.

De meest voorkomende ziektes zijn griep, keelontsteking en virale longontsteking

Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie: - telefonisch reisadvies: 0902/88088(24 uur op 24 uur) - website: www.itg.be

! In Bosnië liggen nog tal van oorlogsrestanten begraven zoals o.a. mijnen en andere springtuigen. Trek er dus nooit ofte nimmer alleen op uit in de bergen. Volg de aangewezen paadjes of laat je begeleiden door een gids die de regio kent!

Conditie

Zoals reeds vermeld, is enige conditie vereist. De dagtochten in het Durmitor Nationaal Park vragen toch wel een behoorlijke inspanning van je lichaam. Je hoeft geen atletisch uithoudingsvermogen te hebben om aan de reis deel te nemen, wel zal een aantal uur stappen (bergop en bergaf) van je worden verwacht.

Tijd genoeg om je voor te bereiden, je lichaam zal er wel bij varen :-)

Reisperiode en klimaat

De afreizen vinden plaats in de zomer. Dit betekent dat je mooi weer mag verwachten, mediterraans klimaat.

Overdag kan de temperatuur stevig oplopen wat niet altijd even aangenaam is tijdens fysieke inspanningen. Drink dus voldoende!

's Avonds zal het kil aanvoelen, voornamelijk wanneer je je in het gebergte bevindt. Neem dus een goede warme trui type fleece mee.

Geniet vooral van de heerlijke zon tijdens een namiddagje zwemmen ;-)

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDAJ, die wordt begeleid door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je emailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Over Montenegro
Over Bosnië en Herzegovina
Geografie

De oppervlakte van Montenegro bedraagt 13.812 km², dat is iets kleiner dan Wallonië. Montenegro heeft grenzen met Albanië, Bosnië-Herzegovina, Kroatië, Kosovo en Servië.

60% van Montenegro ligt boven de 1.000 m. Enkel rond het Skadersko meer komen wat laaggelegen gebieden voor. Bobotov Kuk is met zijn 2.522 m de hoogste berg en ligt in het Nationaal Park Durmitor.

Montenegro heeft geografisch gezien nog 2 opmerkelijke dingen:

 • de Boka Kotorska, de meest zuidelijke fjord van Europa
 • de Tara-ravijn, de diepste kloof van Europa en zelfs de 2de diepste ter wereld
Fauna en flora

Montenegro is vooral in het voorjaar en de zomer bedekt met een grote variëteit aan bloemen en planten. In de moerassige gebieden in het zuiden komen veel bloemen voor zoals orchideeën, irissen en gewone boterbloemen. Het binnenland en de hogergelegen gebieden zijn vooral beboste gebieden met eiken, haagbeuken, platanen en berken. Verder zijn er een aantal uitgestrekte beukenbossen. Rond de stad Bar staan veel olijfbomen. Aangenomen wordt dat hier de oudste olijfboom van Europa staat. Hij zou ongeveer 2000 jaar oud zijn.

Montenegro telt nog veel wildlife. Naast wolven, vossen en marters komen er ook nog bruine beren in het wild voor. De beren leven in de hogergelegen gebieden tussen de 600 en de 200 meter. In het noordoosten, in de regio van Plužine, komt ook nog de lynx voor. In de bergen komen ook twee giftige addersoorten, de zandadder en de Bosnische adder, voor.

Staatsvorm

Na de Balkanoorlog vormde Montenegro eerst een federatie met Servië, maar op 3 juni 2006 werd Montenegro onafhankelijk. Sindsdien is Montenegro een republiek.

De president is sinds 2018 Milo Đukanović. Hij stelt ook de premier aan die wel door het parlement goedgekeurd moet worden.

Aan het hoofd van de regering, Skupština, staat de premier. Sinds november 2016 is dit Duško Marković.

Bevolking

Het inwonersaantal van Montenegro bedraagt 650.000. Slechts iets meer dan 40% is etnische Montengrijn, 32% heeft een Servisch etnische achtergrond. Daarnaast komen er ook nog Albanezen en Kroaten voor. Bijna 50% van de inwoners zit in de leeftijdscategorie 25 tot 54 jaar.

Economie

De economie draait vooral op de inkomsten van het toerisme aangezien de industrie zwaar verwaarloosd werd tijdens de federatie met Servië. Nu wordt de industrie nog steeds zwaar gesubsidieerd door de overheid. Net voor de economische crisis waren ze op de goede weg, maar sinds 2012 zit Montenegro in een recessie.

Vroeger betaalde men met de Duitse mark in Montenegro, maar in 2002 stapten ze mee over naar de euro, ookal hadden ze daar geen toestemming voor. Ze slaan ook geen eigen euromunten.

Religie

De meerderheid van de Montenegrijnen zijn ortodoxen, ongeveer 3/4 van de bevolking volgt deze leer en een kleine 20% is soennitische moslim.

Lokale gebruiken en gewoonten
Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil tussen Montenegro en België.

Elektriciteit

In Montenegro gebruiken ze dezelfde stekkers en voltage als in België. Geen nood dus om wereldstekkers mee te nemen.

Veiligheid

In Montenegro kan doorgaans veilig gereisd worden voor zover de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen in acht genomen worden (belangrijke sommen geld en dure voorwerpen in een kluis van het hotel deponeren, vermijden 's nachts geld uit bankautomaten te halen, etc.).

Het is aangeraden manifestaties en betogingen te vermijden.

Geografie

Bosnië en Herzegovina is een Oost-Europees land en grenst aan Kroatië, Servië en Montenegro. Het land heeft ook een kustlijn van 20 km aan de Adriatische Zee. Met een totale oppervlakte van 51.197 km², is Bosnië en Herzegovina het 129ste grootste land ter wereld, voor Costa Rica en Slowakije.

Het laagste punt van het land ligt aan de Adriatische Zee, het hoogste is de berg Maglić met 2.386 meter hoogte. De berg ligt in het zuidoosten en grenst aan Montenegro.

Een groot deel van de landsgrenzen van Bosnië en Herzegovina zijn natuurlijke grenzen. We spreken dan over rivieren. De langste rivier van het land, de 945 kilometer lange Sava, is ook een deel van de grens. Bosnië en Herzegovina grenst aan Kroatië, Montenegro en Servië.

Het land is voornamelijk heuvelachtig, maar er zijn ook heel wat bergen en dalen. Zo wordt bijvoorbeeld het grensgebied met Kroatië gevormd door de Dinarische Alpen, dat deel uitmaakt van het Joegoslavisch karstgebied. In het noorden bestaan deze uit grillige rotsen, maar in het oosten zijn dit vooral hoogvlaktes, of 'Polje'.

Sommige meren in Bosnië en Herzegovina bestaan enkel in de zomer als de sneeuw smelt, de ondergrondse rivieren zich een weg banen naar de oppervlakte en zo de meren vullen. In de winter verdwijnen ze weer compleet en blijven er enkel droge vlaktes over.

Fauna en flora

Bosnië en Herzegovina bestaat voor een groot deel uit vruchtbaar land en bossen. De bossen bestaan vooral uit beukenbossen. In de natuurlijke omgeving van Bosnië en Herzegovina schuilen onder andere hazen, lynxen, wezels, otters, vossen, wilde katten, wolven, grijze beren, berggeiten, wilde schapen en herten.

De Bosnische lelie, ook wel de gouden lelie genoemd, is een bloem die van oorsprong uit het land komt en is het symbool van het Bosnië-Herzegovina.

Staatsvorm

Bosnië en Herzegovina is een federaal democratische republiek. De hoofdstad is Sarajevo, gesitueerd in het noorden van het land. Het land bestaat uit twee administratieve divisies: de Bosniak-Kroatische Federatie en de Servische Republiek, of Republika Srpska.

Het is een presidentiële republiek met een semipresidentieel systeem, dat het drie-presidentschap genoemd wordt. De drie staatshoofden in het land zijn sinds 2018 Šefik Džaferović, Željko Komšić, Milorad Dodik. Zij wisselen elkaar iedere 8 maanden af. De presidenten worden verkozen voor een termijn van vier jaar. .

Bevolking

In Bosnië-Herzegovina wonen ongeveer 3,9 miljoen mensen. Ongeveer de helft is van Bosnische afkomst, 31% is van Servische afkomst en 15% van Kroatische afkomst.

De hoofdstad, Sarajevo, is de grootste stad van het land met iets meer dan 300.000 inwoners.

Economie

De economie van Bosnië-Herzegovina draait vooral op de publieke sector, ongeveer 40% van het BNP wordt door de overheid gegenereerd. Daarbuiten is er vooral landbouw en zware industrie met staal, ijzer en lood.

Momenteel is Bosnië-Herzegovina wereldwijd het land met de hoogste werkloosheidsgraad bij jongeren, ongeveer 60% van de jongeren zit zonder werk. Ook de algemene werkloosheid is erg hoog, op wereldvlak zitten ze bij de 10 slechtste landen.

De munteenheid is de BAM, de Bosnian Convertible Marka. De munteenheid is sinds 1 juli 2014 vastgeklikt aan de euro en heeft daardoor een vaste wisselkoers, 1 BAM komt overeen met 0.51 euro.

Religie

De grootste religie van Bosnië-Herzegovina is de islam, ongeveer 50% van de inwoners volgt deze leer, 31% is orthodox en 15% rooms-katholiek.

Lokale gebruiken en gewoonten

Bosniërs zijn zeer direct en rechtuit in hun communicatie en delen graag hun mening openlijk in discussies. Ze zijn erg vriendelijk en gastvrij en staan bekend om hun unieke gevoel voor humor.

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil tussen Bosnië-Herzegovina en België.

Elektriciteit

In Bosnië-Herzegovina gebruiken ze dezelfde stekkers en voltage als in België. Geen nood dus om wereldstekkers mee te nemen.

Veiligheid

Indien de elementaire voorzorgsmaatregelen worden gerespecteerd, kan in Bosnië en Herzegovina, zonder noemenswaardige problemen worden gereisd. De algemene veiligheidssituatie in Bosnië en Herzegovina is relatief goed en stabiel.

Tweeëntwintig jaar na de oorlog doen spanningen tussen de drie etnische en religieuze bevolkingsgroepen (Servisch - Orthodox; Kroatisch - Katholiek en Bosniaak - Moslim) zich nog zelden voor. Er kunnen zich evenwel nog sporadisch incidenten voordoen.

Het is aangeraden zowel voor als tijdens uw verblijf ter plaatse de actualiteit te volgen. Het is eveneens raadzaam om uit de buurt te blijven van demonstraties of ongewone massabijeenkomsten.

Gauwdieven en zakkenrollers zijn vooral actief in de toeristische trekpleisters (Sarajevo, Mostar, Medjugorje).

Geografie

De oppervlakte van Kroatië bedraagt 56.594 km², iets minder dan dubbel zo groot als België. Kroatië grenst aan Slovenië, Hongarije, Servië, Bosnië-Herzegovina en Montenegro. De lange kustlijn is bezaaid met meer dan 1.000 eilanden.

Het noordoosten van het land, de grens met Hongarije is vrij vlak en heel vruchtbaar. Hoe meer men naar de Adriatische kust en het zuiden reist, hoe korter bij de hooggelegen gebieden. De Dinara is met zijn 1.831 m de hoogste berg van Kroatië.

Fauna en flora

Kroatië heeft een grote verscheidenheid op gebied van fauna. Vooral de Velebit en Kvarnereilanden hebben veel verschillende plantensoorten. Liefhebbers van bloemen reizen best naar het uiterste zuiden van Istrië waar tussen vele soorten orchideeën een bijzondere soort Serapias (serapias istraca) groeit die tot nu toe nergens anders gevonden werd.

Kroatië heeft een enorme rijkdom aan beschermde diersoorten waarvan sommige hier hun laatste Europese toevluchtsoord vinden, zoals de bruine beer in Kutarevo, de dolfijn en de mediterrane zeekoe in Kvarner, kuddes wilde paarden, de vale gier op de rotsen van Cres of de witte ooievaars in het dorp Cigoš in Posavina. In Centraal-Kroatië komen nog wolven voor.

Er zijn 8 nationale parken en 11 natuurparken in Kroatië.

Staatsvorm

Kroatie, in de lokale taal Hrvatska, is een republiek sinds de onafhankelijkheid op 25 juni 1991. Het duurde evenwel nog 4 jaar eer de gevechten in de regio met de hulp van de VN tot een einde kwamen.

De president, momenteel Kolinda Grabar-Kitarovic, wordt door het volk verkozen voor een termijn van 5 jaar en kan maximaal 1 keer herkozen worden. Vroeger had de president veel macht in Kroatië, maar in de loop der jaren is de macht wat ingeperkt, maar we kunnen niet spreken van een louter ceremoniële functie. De president stelt de premier aan en bepaalt voor een stuk de buitenlandse koers van Kroatië.

Het parlement Sabor telt 1 kamer met 151 zetels. Het parlement wordt verkozen voor 4 jaar. Andrej Plenkovic is sinds 2016 de premier.

Bevolking

Kroatië telt ongeveer 4,3 miljoen inwoners. De grootste minderheidsgroepen hebben nationaliteiten van ex-Joegoslavië zoals Serviërs en Bosniërs.

Economie

De economie van Kroatië heeft een enorme terugval gekend sinds de economische crisis van 2008. Het heeft nog steeds problemen met zich herop te bouwen, ondanks het feit dat het een van de rijkste republieken is van het vroegere Joegoslavië.

Het toerisme is de belangrijkste sector van de economie.

De kuna (HRK) is de officiële munteenheid van Kroatië. 10 HRK is omgerekend €1,34 (wisselkoers 29 november 2019).

Kroatië zit wel op koers om binnenkort over te schakelen op de euro, een exacte datum hiervoor is wel nog niet bekend.

Religie

De overgrote meerderheid van de Kroaten is rooms-katholiek. De beleving in Kroatië is nog steeds groot. Dit uit zich vooral in de vele processies. Verder zijn er nog ongeveer 4% orthodoxen en een beperkt aantal moslims.

Lokale gebruiken en gewoonten
Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil tussen Kroatië en België.

Elektriciteit

In Kroatië gebruiken ze dezelfde stekkers en voltage als in België. Geen nood dus om verloopstekkers mee te nemen.

Veiligheid

Er zijn geen bijzondere risico's verbonden aan reizen naar Kroatie.

Zakkenrollers zijn hoofdzakelijk aanwezig in de toeristische steden (diefstal van documenten, handtassen, enz.). Neem vóór het vertrek fotokopieën (op papier of elektronisch) van alle identiteitsdocumenten, zodat de aangifte van diefstal (of verlies) bij de politie vlotter kan verlopen.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
Bénédicte Geudens

Wat andere reizigers vinden

Deze reis door drie balkanlanden is een echte aanrader. De bergachtige natuur is prachtig en kan moeiteloos concurreren met de meer bekende berglanden zoals Oostenrijk en Zwitserland, maar ook de steden zijn interessant. De oorlog die in de jaren 90 Joegoslavië verscheurd heeft is nog steeds voelbaar aanwezig. Dankzij de lokale gidsen krijg je ook een veel beter beeld van die donkere periode. Een goede conditie is geen overbodige luxe: je hebt steeds de keuze, maar de vele activiteiten, waaronder wandelingen, raften, fietsen, ..., zijn te zeer de moeite om te missen. De reis was ook een groot succes dankzij de excellente organisatie door onze reisbegeleidster en de leuke groep medereizigers.

Wouter Van Renterghem

Het was mijn eerste Jokerreis en het zal zeker niet mijn laatste zijn. Ik had er op voorhand al heel veel zin in en het is uiteindelijk ook enorm goed meegevallen. De sfeer was top, de reisleider was absoluut ook een deel van onze groep (en kon toch nog steeds de controle bewaren), de omgeving was onwaarschijnlijk prachtig en de activiteiten waren enorm afwisselend, wat het ook zo interessant maakte voor iedereen. De manier van reizen van Joker vond ik echt een ideale manier om te reizen.

Shari Ramaut

De reis was een totaalbeleving. Niet enkel word je sportief/avontuurlijk uitgedaagd, ook mentaal word je uitgedaagd door het oorlogsverleden van de regio waar je in rondtrekt. Een mooi gebalanceerde reis tussen avontuur en cultuur. Twee intensieve, fantastische weken.

Ellen Janssens

Reistips

Veelgestelde vragen

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe flexibel reis je als individu in een groep?

Elke reis bij Joker is uniek. De reisroute loopt langs minder platgetreden paden dankzij onze jarenlange ervaring en goede contacten ter plaatse. Alle reizen worden daarnaast nog unieker doordat elke groep mee de reis invult. Hoe dan?

Elke reis is dankzij onze reisbegeleiders op maat van de deelnemers, de groep en de lokale omstandigheden. Al tijdens de vertrekvergadering speelt de reisbegeleider in op de interesses van de groep. Wil er iemand salsales volgen in Cuba en gaat de rest er liever mojito’s leren mixen? Je begeleider doet zijn uiterste best om het voor elkaar te krijgen! Net zo met een festival of een andere niet te missen gebeurtenis: dan passen we de reisroute aan als het kan en in samenspraak met de groep.

Omdat we iedereen een prachtreis willen bezorgen, zorgen we ervoor dat er voldoende flexibiliteit en vrijheid is. Ook als dat betekent dat je liever een namiddag op je eentje wat onderneemt.

Hoe zit het met het comfort op reis?

Het comfort is eenvoudig. We overnachten in kleinschalige hotels en guesthouses, die –waar mogelijk- in handen zijn van plaatselijke families. Op bepaalde reizen gaan we kamperen of logeren we tijdens een homestay bij de mensen thuis (en daar spreken we dan nog láng van)!  De kamerverdeling kan wisselen van dag tot dag. Meestal deel je een kamer met 2 of meer reisgenoten en soms zijn de kamers gemengd. Heb je vragen over het comfort? Contacteer een Joker-reiskantoor: zij kunnen je specifieke vraag dan doorspelen naar de Joker-medewerkers die de reizen samenstellen.

Reizen we uitsluitend met openbaar vervoer?

Ter plaatse reizen we meestal met het openbaar vervoer. We streven naar een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot futuristische monorails! We kunnen ook vervoer huren om op plekken te komen die anders onbereikbaar zijn. Een exclusieve collectie aan voertuigen, want zelden neem je ze thuis in het straatbeeld waar!

Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 30% bij inschrijving. Het saldo volgt 6 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".

Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.