Overslaan en naar de inhoud gaan

Van boeddhistische tempels tot rijstvelden vol vlinders: dit vriendelijke land aan de Mekong schittert, maar gelukkig onder de radar. Toch is actie er niet ver te zoeken: we fietsen, gaan kajakken, zetten er stevig het tempo in tijdens een 2-daagse trekking en zoeven met ziplines door de jungle. Prachtige boeddhistische tempels, prachtige vergezichten en de zon die in de Mekong zakt, hebben we ons perfecte plaatje beet.

De hoogtepunten van deze reis

Bokeo Nature Reserve

Klimmen, zippen, zweven boven de jungle en daarna heerlijk chillen in de boomhut bij de overweldigende geluiden van de nacht.

Luang Namtha trekking

Tijdens de trekking in de buurt van Luang Prabang sliepen we 's avonds in de dorpjes, waar we gastvrij ontvangen werden door de locals.

Kuang Si Luang Prabang

Tegen de stroom in zwemmen, een natuurlijke whirlpool ontdekken en hemels genieten in de Kuang Si watervallen.

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1 - 3
Aankomst in Vientiane

We vliegen naar de gezellige hoofdstad van Laos. In deze rustige, koloniale stad aan de Mekong bezoeken we enkele tempels en nationale monumenten zoals Pha That Luang en Patuxai. We fietsen richting platteland en ontdekken de verborgen geschiedenis van het land in het bezoekerscentrum COPE. We proeven van enkele culinaire hoogstandjes uit de Laotiaanse keuken.

2 dag 4- 5
Kajakken in Van Vieng

We reizen verder richting Van Vieng en bezoeken onderweg Vang Xang, een verloren gewaand heiligdom uit de Khmerperiode. Van Vieng is een idyllisch gelegen dorpje aan de rivier. Hier varen we per kajak de rivier af te midden van prachtige kwartsformaties.

 

3 dag 6-8
Kerst in Loas tijdens de 2-daagse trekking met homestay

We rijden door adembenemend mooie landschappen verder naar het noorden. Vanuit Luang Prabang verkennen we de nabije omgeving. Tijdens een 2-daagse trekking wandelen we langs rijstvelden en bezoeken een Khmudorp waar mensen geïsoleerd leven volgens eeuwenoude tradities. We overnachten bij mensen thuis aan de rand van het dorp en eten wat op dat moment voorhanden is. Met onze groep vieren we het feit dat het in België kerstavond is, waarbij we ons laten verbazen door de andere setting waarin we dit jaar vertoeven. We combineren beide culturen om er zo een ontzettend unieke Kerst van te maken. 

4 dag 9 - 11
Luang Prabang aan de Mekong

Het historische Luang Prabang verrast ons met een bezoek aan schitterende tempels, mooi gerestaureerde koloniale huizen en het voormalige koninklijk paleis. Ook een zwempartij in de Kuang Siwaterval mag niet ontbreken. Simpelweg van op een terrasje genieten van het immer mooie Luang Prabang én de Mekong, dat doen we zeker ook. De mooiste stad van Laos is de ideale locatie om de aanloop naar het einde van het jaar in te zetten. 

5 dag 12 - 14
Ziplinen in de jungle en slapen in een boomhut

Via Luang Namtha rijden we verder naar het Bokeo Nature Reserve. Hier beleven we 3 onvergetelijke dagen in de jungle. We slapen 40 meter boven de grond in een boomhut en zweven via ziplines langs het bladerdak van boomtop naar boomtop. Vanuit deze unieke locatie laten we 2021 een vliegende start nemen.Tijdens dit 3-daagse avontuur leggen we ook flinke stukken te voet af door primair oerwoud. Overdag kijken we onze ogen uit, ’s nachts liggen we met ingehouden adem te luisteren naar de junglegeluiden rondom ons. 

6 dag 15 - 16
Vanuit Chiang Rai terug huiswaarts

We steken voor een laatste maal de Mekong over. We rijden eerst naar het Thaise Chaing Rai, bezoeken daar de witte tempel en vliegen daarna terug huiswaarts.

Vertrekdata en prijzen

Je wil gráág op groepsreis maar zit ook met vragen over het boeken van je reis in deze onvoorspelbare tijden. Terecht! Lees hier de antwoorden op de meest gestelde vragen. We stellen je graag gerust. 

De prijzen op de website zijn richtprijzen. Boek je vroeg, dan kunnen we jou de goedkoopste prijs garanderen. Lees hier hoe dit werkt.

Vertrek: 24/12/2022
Terug: 08/01/2023
Prijs nog niet bekend (reis nog niet boekbaar)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Vientiane en Chiang Rai - Brussel

 • Voorafbetaalde luchthaventaksen

 • 3-daagse trekking in Bokeo Nature Reserve (onder voorbehoud van weersomstandigheden en beschikbaarheid)  t.w.v. € 310

 • Organisatiekosten

 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider

 • KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor visum, activiteiten, logies, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.

 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Bijkomende info

 • Snel boeken is de boodschap! Zo kunnen we tijdig alle noodzakelijke reservaties in orde brengen. Inschrijvingen worden 3 maanden voor vertrek afgesloten.v
 • De 3-daagse trekking in Bokeo Nature Reserve is onder voorbehoud van weersomstandigheden en beschikbaarheid.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 05 / 11 / 2020
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.

We kiezen vaak voor logies en uitstappen die georganiseerd worden door de lokale bevolking. De inkomsten worden deels gebruikt om de gemeenschap te versterken of het natuurpark te onderhouden.

Bij heel wat uitstappen die we via lokale organisaties gebruiken weten we precies hoeveel er gaat naar organisatiekosten, naar de plaatselijke gids en naar de community projecten. Tijdens de reis komt je begeleider hier uitgebreid op terug.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier. De reis brengt ons af en toe op plaatsen waar weinig andere toeristen komen. Onze aanwezigheid wordt zo ook een belevenis voor de plaatselijke bevolking. De contacten zijn erg warm en hartelijk.

Tijdens de reis doen we regelmatig beroep op de diensten van goede, plaatselijke gidsen. Zij zullen ons een paar woordjes Laotiaans aanleren, maar ze vertellen ook honderduit over de plaatselijke gebruiken.

Vaak spelen de gezinnen om beurt hun rol als gastgezin zodat iedereen een stuk van de inkomsten krijgt.

We dompelen ons onder in de heerlijke Laotiaanse keuken door te kiezen voor lokale restaurantjes of straatstalletjes. Soms worden we zelfs uitgenodigd om bij mensen thuis te eten.

Documenten

Voor Laos heb je een internationaal reispaspoort nodig, dat nog tenminste 6 maanden bij aankomst geldig is, evenals een visum. Deze kost kan tot 40$ oplopen. Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport.

Specifiek voor deze reis: Voor grote afstanden maken we gebruik van het openbaar vervoer. Dat is meestal goed georganiseerd. De kwaliteit van het wegennet verbetert elk jaar. Toch blijven grotere afstanden traag te overbruggen en zijn transporttijden soms lang.

Om afgelegen plaatsen te verkennen, nemen we een songthaew (een heel avontuur op plaatsen waar de wegen nog niet verhard zijn) of charteren we een minibus.

Voor bezoeken in de buurt gebruiken we een tuktuk, scooters of de fiets.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Specifiek voor deze reis: We logeren in gezellige pensions en guesthouses, uitgebaat door lokale mensen. Zo leggen we vlotter contact met de lokale bevolking en leren we beter de eigenheid van het land kennen. In onze filosofie primeren eenvoud en gezelligheid. Comfort is soms minimaal maar we streven altijd naar een optimale prijs/kwaliteit verhouding.

Slapen in 3- of 4-persoonskamers maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

In Laos komt het toerisme nog maar net op gang. In de steden is de toeristische infrastructuur al goed uitgebouwd, maar in de rest van het land is dat niet altijd het geval. In dorpjes valt de elektriciteit 's avonds soms uit en is er geen warm water.

In grote steden zoals Luang Prabang of Vientiane slapen we in mooie, comfortabele hotels en genieten van warme douche én wifi.

Tijdens de trekkings beperkt het comfort zich tot een matje en kaarslicht. Douchen? Dat doe je aan de gemeenschappelijke pomp van het dorp. Op weg naar het gemeenschappelijke toilet word je begroet door de varkens, kippen en honden die het dorpje rijk is. En ook dat heeft zijn charme!

De meest onvergetelijke nachten beleef je in een boomhut midden in de jungle. Op 40 meter boven de grond slaap je er in een prachtige boomhut die maar liefst 4 verdiepingen telt. Wedden dat je nog nooit zo'n indrukwekkend uitzicht hebt gehad?

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn:

De basis van elke Laotiaanse maaltijd is de ‘sticky rice’. Bij deze kleefrijst worden groenten, vlees of vis gegeten. Het bekendste nationaal gerecht is de ‘làap’, een gemengde salade met gehakt vlees, gevogelte of vis, eieren en limoensap. Groene papaya en chilipepers zijn de meest gebruikte ingrediënten.

Daarnaast zijn vooral Thaise, maar ook Chinese en Vietnamese invloeden merkbaar in deze gevarieerde keuken. Met de Franse baguettes die we op elke straathoek terugvinden is het oude Indo-China nooit veraf.

Bagage

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering. Algemeen

 • Neem niet teveel mee, je kledij wassen kan regelmatig

 • Neem geen waardevolle spullen mee

 • Kies lichte, katoenen kledij die snel droogt

Handbagage

 • Dagrugzak

 • Internationaal paspoort, buidelzakje voor geld en documenten reisverzekering

 • Toiletspullen en kleren zodat je 2 dagen verder kunt

 • Geen scherpe voorwerpen in handbagage. Vloeistoffen in flesjes van max. 100 ml. samen verpakt in een doorschijnende plastic zak.

 • Stevige, ingelopen wandelschoenen trek je aan bij vertrek

Hoofdbagage

 • Rugzak

 • T-shirts of hemdjes, lichte T-shirt met lange mouwen (tegen zon en muggen)

 • Short/rok

 • Lange, sneldrogende broek

 • Sjaal of sarong is handig voor tempelbezoeken

 • Dunne fleece

 • Regenjas of poncho

 • Goede wandelsokken

 • Waterbestendige wandelsandalen

 • Zwemgerief

 • Handdoek (bij voorkeur sneldrogend)

 • Desinfectiegel voor handen

 • Lakenzak of dunne slaapzak

 • Eventueel muskietennet

 • Bril, lenzenproduct

 • Oordopjes

 • Reisapotheek (medicatie is moeilijk te krijgen in Laos)

 • Afsluitbare plastiek zakken om iets droog te houden

 • Zonnecrème met hoge beschermingsfactor, aftersun, zonnebril en hoedje

 • Zakmes

 • Goede zaklamp (elektriciteit valt wel eens uit)

 • Fototoestel, gsm + laders

 • Eventueel reisgids, leesboek, reisspelletjes, speelkaarten

Geldzaken
Budget ter plaatse

Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Voor deze reis voorzie je een budget voor uitgaven ter plaatse, zoals aangegeven per vertrekdatum bij 'budget'.

Facultatieve activiteiten zitten niet in het budget ter plaatse vervat. Meer details over eventuele facultatieve activiteiten en hun prijs, zal je vernemen tijdens de vertrekvergadering.

Het visum voor Laos is inbegrepen in het budget. Dit is een variërend bedrag tot 40$ dat ter plaatse betaald moet worden.

In LAOS is de officiële munteenheid de Lao Kip (LAK). De actuele wisselkoers kan je berekenen op [www.oanda.com/currency/converter].

Je kan ter plaatse euro omwisselen in kip. Neem best het volledige budget cash mee in euro.

In de steden zijn geldautomaten, maar ze werken soms alleen met Mastercard of helemaal niet. Je kan er dus beter niet teveel op rekenen. Geld uit de muur halen is ook duurder dan cash wisselen.

Sinds 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestro-functie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet meer mogelijk om -buiten Europa- met een bankkaart te betalen of geld op te nemen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestro-functie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis nog gebruik wil maken van je kaart!

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Deelnemers aan een Joker-reis moeten over een goede fysieke en mentale gezondheid beschikken.

Medische voorzieningen

Vaak trekken we met Joker naar afgelegen gebieden, soms op uren afstand van medische voorzieningen zoals dokter, apotheker en/of ziekenhuis. Voorzie steeds een basis EHBO-kit en je persoonlijke medicatie voor de gehele reisperiode. Informeer je begeleider over eventuele medische aandoeningen, medische bevoegdheid heeft hij echter niet. Bij ernstige medische problemen wordt beroep gedaan op lokale artsen.

Twijfel je over je fysieke conditie? Raadpleeg dan je (huis)arts voor je vertrek.

Vaccins en inentingen

Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden. Voor Laos zijn er geen verplichte inentingen.

Malariapreventie is aangewezen tijdens deze reis. Praat hierover met je arts. Malaria is een ernstige ziekte die overgedragen wordt via de malariamuskiet. Deze is vooral actief tussen zonsondergang en zonsopgang. Neem een goed insectenwerend middel mee. Gewone muggenmelk beschermt dikwijls onvoldoende tegen tropische muggen. Er wordt dan ook aangeraden om een anti-muggenprodukt op basis van minimum 50% diethyltoluamide (DEET) te gebruiken. Voor meer info raadpleeg je best het Instituut voor Tropische Geneeskunde.

Dengue fever of knokkelkoorts komt veelvuldig voor. Deze ziekte doe je op door muggen die overdag steken. Je altijd insmeren is dus noodzakelijk voor een goede bescherming!

Ook Zika komt hier voor. Er bestaat geen vaccin of behandeling, enkel beschermende maatregelen kunnen je behoeden voor een eventuele besmetting.

Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie:

 • telefonisch reisadvies: 0902/88088 (24 uur op 24 uur)
 • website: www.itg.be
Conditie

Tijdens de reis is er een goede afwisseling tussen actieve dagtochten en stadsbezoeken. Af en toe zijn we ook een hele dag of nacht onderweg.

Er staan 2 pittige trekkings met een dagrugzak op het programma die een goede fysieke conditie vereisen. Klimmen en dalen zijn zeker van de partij. Reken op een 8-tal uur stevig doorstappen. Deze wandelingen zijn voor iedereen met een goede fysieke conditie zeker haalbaar.

Hou er tijdens de trekking in Bokeo Nature Reserve rekening mee dat je soms hoog boven de grond met je zipline hangt. Voor mensen met hoogtevrees is dit misschien niet meteen een aangewezen activiteit, praat hier dan zeker over met je reisbegeleider op de vertrekvergadering.

Ook de fietstocht vereisen een goede uithouding.

Ook de primitieve omstandigheden en de weerscondities (erg vochtige hitte en mogelijk lange, hevige regenbuien) waarin gereisd wordt, vragen een goede conditie.

Reisperiode en klimaat

Langs de Mekong is Laos vlak, maar daarnaast is het land ook heuvel- tot bergachtig. Het klimaat is tropisch (gemiddeld 30 tot 35°C) met een hoge vochtigheidsgraad.

In december reizen we buiten het regenseizoen hoewel een bui nooit uitgesloten is.

In het zuiden en centrum liggen de temperaturen het hele jaar vrij hoog. In het noorden kunnen de nachten frisser worden vanaf oktober.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDAJ, die wordt begeleid door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je emailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Geografie

Laos is het enigste land in Zuidoost-Azië dat geen kustlijn heeft. Met meer dan 5.000 km aan landgrenzen heeft het China, Myanmar, Cambodja, Vietnam en Thailand als buren. De grootste rivier is de Mekong, het hoogste punt is slechts 2.817 m. Verrassend misschien om weten dat Laos de hoogste watervallen van Zuidoost-Azië telt!

Het noorden is bergachtig, bezaaid met karstgebergtes waar rivieren hun weg tussen banen. Sommige kleine dorpen kan je enkel bereiken via de rivier, geen weg die je er naartoe leidt. En als er al wegen te bespeuren zijn in dit bergachtig gebied, zijn ze vaak moeilijk berijdbaar. Deze regio leent zich perfect voor het maken van enkele stevige wandelingen.

De belangrijkste ontwikkelde steden zijn Vientiane en Luang Prabang. Grootsteden zijn het echter niet, de hoofdstad Vientiane telt zelfs amper 300.000 inwoners. In deze regio vind je de meer dichtbevolkte gebieden van Laos dat in totaal slechts 7 miljoen inwoners telt.

Meer naar het zuiden kom je in de streek van de plateaus met koffieplantages en in het meest zuidelijke deel, waar het vooral vlak is, kan je duizenden eilanden rond de Mekong vinden, de plaats om te genieten van zon, zee en water!

Fauna en flora

Door de moeilijke bereikbaarheid, de afwezigheid van industrie en het bergachtige gebied heeft Laos nog een groot oppervlakte aan tropisch regenwoud. Helaas tast de deels illegale houtkap het regenwoud aan. En ook buurlanden rekenen op Laos voor het aanleveren van grondstoffen wat uiteraard ook een effect heeft op de natuur, vooral in het noorden.

Laos kent een enorme diverse dierenwereld: luipaarden, antilopen, gibbons, beren,... Men is ervan overtuigd dat - vooral het noorden - nog talrijke onbekende soorten herbergt.

In het zuiden spot je mogelijk de Irrawaddy-dolfijnen die in het zoete water van de Mekong leven.

Laos stond vroeger bekend als het land van de miljoenen olifanten, helaas blijft daar tegenwoordig amper nog iets van te zien. Op een paar plaatsen kan je ze nog vinden in het wild maar acht de kans echter nihil om ze tegen het lijf te lopen. In de buurt van Luang Prabang zijn er echter wel nog reservaten waar ze olifanten houden. Soms worden ze ook nog ingezet om het land te bewerken.

Staatsvorm

Laos is sinds 1975 een Democratische Volksrepubliek met een communistische eenpartijstaat. Ongeveer 60 jaar leefde Laos onder de verovering van de Fransen. Vandaag merk je nog steeds de aanwezigheid van de Fransen door de heerlijke baguettes, de mooie koloniale bouwstijlen in Luang Prabang, de pannenkoekenkraampjes,...

In 1991 realiseerden ze pas hun grondwet.

De hele geschiedenis samenvatten is echter onbegonnen werk aangezien het land de speelbal geweest is van heel wat grootmachten zoals Thailand, Amerika, Vietnam en Japan.

Bevolking

Er zouden maar liefst 68 verschillende etnische groepen in Laos wonen. Dat elk van hen hierbij trouw blijft aan hun tradities hoeft niet te verbazen. Het is dus zeker niet abnormaal om groepen volkeren tegen te komen die nog vasthouden aan een bepaalde kledingstijl. Vooral in de afgelegen dorpen in het noorden is dit nog steeds merkbaar.

De gemiddelde leeftijdsverwachting bedraagt slechts 57 jaar.

Economie

Laos behoort tot 1 van de armste landen ter wereld. Ongeveer de helft van de bevolking leeft onder het bestaansminimum.

Ongeveer 70% van de beroepsbevolking is werkzaam in de landbouw. Rijst is het belangrijkste landbouwproduct, maar de opbrengst is laag en kan de binnenlandse behoefte vaak niet dekken. Andere landbouwproducten zijn maïs, aardappelen, groenten, sojabonen, fruit en suikerriet.

In de bergen van Noord-Laos wordt veel opium verbouwd, hoewel internationale organisaties proberen om dit tegen te gaan, vaak tevergeefs.

Industrie is weinig aanwezig.

Religie

Het grootste deel van de bevolking in Laos is aanhanger van het boeddhisme. De overige 40% die vooral in de bergen leven, blijven trouw aan het animisme. Er is slechts een beperkt percentage dat er een andere godsdienst of helemaal geen godsdienst op nahoudt. In Laos is men vrij te kiezen welke godsdienst men beoefent.

In Laos zal je heel wat monniken treffen die in de tempelcomplexen wonen voor een bepaalde periode. Het is een ervaring om de ochtendrituelen te zien wanneer de bevolking voedsel offert aan de monniken.

Lokale gebruiken en gewoonten
 • Broeken en rokken tot op de knie worden in Laos aanvaard maar wees niet beledigd als men je aanstaart. Dit zal dan eerder te maken hebben met het feit dat ze onder de indruk zijn van je witte huidskleur.

 • Een Laotiaan begroet je door je handpalmen voor je borst tegen elkaar te drukken, een wai. Tegenwoordig zal je wel merken dat meer en meer mensen ervoor kiezen om elkaar de hand te schudden. Kinderen kun je begroeten met een glimlach.

 • Emoties worden niet snel getoond in Laos en wordt ook niet geapprecieerd, zelfs al ben je een buitenlander. Je zou hen er enkel maar mee in verlegenheid brengen.

 • Als je een huis of tempel bezoekt, doe je je schoenen uit. In tempels moeten je schouders altijd bedekt zijn. Raak monniken nooit aan, zeker als je een vrouw bent!

 • Voeten zijn 1 van de vuilste onderdelen van het lichaam en je gebruikt ze nooit om mee te wijzen. Je voeten richting Boeddha wijzen is dan ook volledig uit den boze. Het hoofd daarentegen zien ze als één van de belangrijkste onderdelen en raak je nooit aan. Dus ook niet bij kinderen, iets wat in onze cultuur wel algemeen aanvaard is.

 • Een Laotiaan is extreem bijgelovig en laat zich regelmatig de toekomst voorspellen door een astroloog.

 • Typisch voor Laos is de Baci-ceremonie waar je tijdens de reis mogelijk mee geconfronteerd wordt.

 • Leuk om weten is dat een Laotiaan nooit zal horen klagen! Waarom je energie daaraan verspillen!?

 • Nooit iemand wenken met je handpalm naar boven!

 • Tijd wordt net iets anders beleefd dan bij ons. Dit zal je ook snel merken aan de manier waarop ze in het leven staan.

Tijdsverschil

De tijd in Laos + 5 uur GMT, tijdens de winter + 6 uur GMT.

Elektriciteit

Een universele reisstekker is in Laos niet nodig. Hou er alleen rekening mee dat de elektriciteit al eens kan uitvallen. Voltage is 220.

Stroom wordt in kleinere plaatsen dikwijls opgewekt door een generator die ’s nachts uit gaat. Een zaklamp is daarom handig. Ook kan op het platteland regelmatig de stroom uitvallen en komt het voor dat er zelfs helemaal geen elektriciteit is.

Veiligheid

In Laos kan men doorgaans veilig reizen. Het volledige reisadvies voor Laos kan je vinden op http://diplomatie.belgium.be/nl .

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe flexibel reis je als individu in een groep?

Elke reis bij Joker is uniek. De reisroute loopt langs minder platgetreden paden dankzij onze jarenlange ervaring en goede contacten ter plaatse. Alle reizen worden daarnaast nog unieker doordat elke groep mee de reis invult. Hoe dan?

Elke reis is dankzij onze reisbegeleiders op maat van de deelnemers, de groep en de lokale omstandigheden. Al tijdens de vertrekvergadering speelt de reisbegeleider in op de interesses van de groep. Wil er iemand salsales volgen in Cuba en gaat de rest er liever mojito’s leren mixen? Je begeleider doet zijn uiterste best om het voor elkaar te krijgen! Net zo met een festival of een andere niet te missen gebeurtenis: dan passen we de reisroute aan als het kan en in samenspraak met de groep.

Omdat we iedereen een prachtreis willen bezorgen, zorgen we ervoor dat er voldoende flexibiliteit en vrijheid is. Ook als dat betekent dat je liever een namiddag op je eentje wat onderneemt.

Hoe zit het met het comfort op reis?

Het comfort is eenvoudig. We overnachten in kleinschalige hotels en guesthouses, die –waar mogelijk- in handen zijn van plaatselijke families. Op bepaalde reizen gaan we kamperen of logeren we tijdens een homestay bij de mensen thuis (en daar spreken we dan nog láng van)!  De kamerverdeling kan wisselen van dag tot dag. Meestal deel je een kamer met 2 of meer reisgenoten en soms zijn de kamers gemengd. Heb je vragen over het comfort? Contacteer een Joker-reiskantoor: zij kunnen je specifieke vraag dan doorspelen naar de Joker-medewerkers die de reizen samenstellen.

Reizen we uitsluitend met openbaar vervoer?

Ter plaatse reizen we meestal met het openbaar vervoer. We streven naar een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot futuristische monorails! We kunnen ook vervoer huren om op plekken te komen die anders onbereikbaar zijn. Een exclusieve collectie aan voertuigen, want zelden neem je ze thuis in het straatbeeld waar!

Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 30% bij inschrijving. Het saldo volgt 6 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".

Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.