Overslaan en naar de inhoud gaan

Een reis doorheen het exotische eiland Réunion, dat betekent het wonderbaarlijke landschap van de drie cirques of keteldalen al wandelend bewonderen, één van de meest actieve vulkanen ter wereld beklimmen, door een regenwoud wandelen,... Neem daar nog een portie canyoning, relaxen aan de zee, proeven van rum en vele specerijen en enkele watervallen bij, en het kan niet anders dan dat dit een reis wordt om nooit te vergeten.

Kom meer te weten over deze reis tijdens de gratis online reisvoorstelling >>

De hoogtepunten van deze reis

Réunion wandeltocht Cirques de Mafate, Salazie en Cilaos

Wandelen doorheen de drie cirques van Réunion

Groepsreis Réunion actie tijdens een canyoning in Langevin

Actief de natuur beleven tijdens de canyoning trip

Groepsreis Réunion Piton de la Fournaise vulkaan

Het steeds veranderende landschap: van vulkanisch tot woud, van strand tot kraters en watervallen

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-5
Dwars over het eiland, via de drie cirques

Op dag 2 komen we na een lange vlucht aan in Saint-Denis, de hoofdstad van Réunion. We reizen direct door naar Hell-Bourg, gelegen in  de eerste van de 3 cirques namelijk Cirque de Salazie . Ondanks wat de naam doet vermoeden, komen we hier terecht in een klein creools paradijs. Het dorp is niet voor niks opgenomen op de lijst van ‘Les plus beaux villages de France’!

Na even bekomen beginnen we op dag 3 al direct aan onze wandeltocht waarop we enkel onze eigen spullen voor 2 dagen moeten dragen. En wat voor een wandeltocht! We steken de volgende dagen het centrale binnenland door via Cirque de Mafate, wat enkel te voet of per helikopter bereikbaar is, om vervolgens te eindigen in Cirque de Cilaos. Een cirque, of keteldal, is een dal in de vorm van een kom. Denk dus aan spectaculaire bergwanden, smalle bergkammen,… Een uniek landschap!

De eerste dag volgen we de Col des Boeufs, de bergkam tussen de Cirque de Salazie en Cirque de Mafate. We stijgen en dalen en wandelen van plateau naar plateau. Dit is onherbergzaam gebied. Geen wonder dat de mensen die vroeger onder dwang door slavenhandelaars naar dit eiland werden gebracht, vluchtten naar hier.

We stijgen de eerste dag zo’n 400m -en dalen er nog meer- over een wandeltocht van zo’n 4.5u, fotomomentjes niet inbegrepen. Afhankelijk van het weer en onze benen kan dit verkort -of verlengd!- worden. Slapen doen we in Marla.

De tweede dag wandelen we richting onze eindbestemming Cilaos. Een ferme wandeldag waarop we zo’n 750m stijgen en 1100m dalen. Onze kuiten zullen serieus afzien, maar het is het meer dan waard! We wandelen langs kloven, watervallen en genieten van het uitzicht op de laatste cirque, die van Cilaos. Zij die liever geen 6u wandelen, kunnen onderweg een stukje met het openbaar vervoer afsnijden.

De laatste dag blijven we in Cilaos. Van daaruit maken een wandeling richting La Chapelle. In de vele poelen die we tijdens deze tocht tegenkomen zoeken we verkoeling. Het prachtige uitzicht krijgen we er gratis en voor niets bij. Heerlijk!

2 Dag 6-7
Couleur locale in Saint-Pierre

Na drie dagen natuur is het tijd om eens kennis te maken met de vriendelijke bewoners van Réunion. We zetten onze tocht verder naar Saint-Pierre.

Tijd hebben we gelukkig genoeg, ons opjagen is niet nodig. We kunnen volop genieten van het levendige Saint-Pierre met diens strand, kleurrijke creoolse huizen en zelfs een heuse hindoetempel. En op zaterdag? Dan gaan we zoals iedereen naar de markt, wat dacht je dan? Geen betere plek om ons te goed te doen aan de geuren en kleuren van de exotische lokale producten!

Als je weet dat Réunion bij de zeevaarders van weleer bekend stond als dè plek vol piraten, kan de rum nooit ver zijn. Ze hebben er hier zelfs een museum aan gewijd! Tijd om de wondere wereld van dit wonderlijke drankje te ontdekken.

3 Dag 8-9
Relaxen en roadtrippen door de Sud Sauvages

Sud Sauvages? Neem dat maar letterlijk! De wilde ruwe kustlijn wordt geregeerd door Moeder Natuur, en wij mogen er met onze huurwagens op ons gemak doorheen rijden.

Rijdend langs de weelderige groene natuur en de versteende lavastromen via de Routes des Laves stoppen we nu en dan aan een natuurfenomeen of strand. Volledig één met de natuur worden we tijdens een canyoning als we ons rappellend en springend door de rivier Langevin een weg banen. Dit is puur genieten op ons eigen tempo!

4 Dag 10-11
Het land van de vulkanen

Met onze huurwagens komen we in het land van de vulkanen. Vulkanisch gebied, dat is vruchtbaar land, en dus maken we zeker een stop aan één van de kruidentuinen van de streek. We ontdekken er de vele exotische specerijen, medicinale planten en zelfs bloemen die onze parfums van geur voorzien. Een streling voor ons oog en onze neus!

Het is er zo vruchtbaar dat er zelfs een heus tropisch regenwoud ligt, namelijk het woud van Bélouve. Een wandeling waard! Ook brengen we een bezoek aan het vulkaanmuseum om meer te weten komen over dit fenomeen.

Onze huurwagens inleveren doen we niet alvorens we ook gestopt zijn aan de Piton de la Fournaise, één van de meest actieve vulkanen ter wereld. Met z’n 2631m is dit hèt symbool van het eiland. Een beklimming die ons brengt langs de barre maanachtige wanden van deze vulkaan tot aan de -actieve- krater hoort er gewoon bij als dat ter plaatse mogelijk is!

5 Dag 12-14
Zon, zee, en een avontuurlijke mountainbiketocht

Tijdens het einde van onze reis gaan we verder met het openbaar vervoer. We genieten nog van het strand en het mooie weer om onze laatste dagen door te brengen.

Een laatste actieve uitspatting is de geplande mountainebiketocht. Vanop de vulkanische piek Maïdo werpen we een laatste blik op de Cirque de Mafate om daarna met de mountainebike richting de kust af te dalen. Een beter afscheid van dit paradijselijk eiland bestaat er niet!

Vertrekdata en prijzen

Vertrek: 14/10/2023
Terug: 27/10/2023
Basisprijs: €2.864
+ 900 EUR budget
1 boeking
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 28/02/2023

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Saint Denis en terug
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • 5 dagen huurwagens omnium verzekerd met franchise (Bijz. Reisvoorwaarden, art. 14)
 • Brandstof huurwagens
 • Voorschot logies t.w.v. 420€
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering
 • Bijdrage Garantiefonds
 • Compensatie CO2-uitstoot van de vlucht van de Karavaan-reisbegeleider via Bos+

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logies, (ander) plaatselijk transport, wegentaksen, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 21 / 02 / 2023
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.

Specifiek voor deze reis: We verkennen de variërende landschappen die Île de la Réunion rijk zijn bij voorkeur te voet, maar ook door het water of op een mountainbike, ... Je zal al snel merken dat "les Réunionnais" vergroeid zijn met hun natuur. Regelmatig wandelen hoort er dan ook bij.

Naast een stevige brok natuur, nemen we ook onze tijd voor wat couleur locale. We proeven en snuiven van wat creoolse sfeer in steden zoals Saint-Pierre of in kleine dorpjes.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen.

Op Duurzaam reizen met Joker lees je ons volledige verhaal.

Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.

Specifiek voor deze reis: We maken zoveel mogelijk gebruik van het openbaar vervoer. Een groot deel van deze reis beschikken we echter ook over huurwagens, voor de minder evidente verbindingen. Dit heeft als voordeel dat we ook mobieler zijn in een minder toeristisch ontwikkelde kant van het eiland, en hopen zo wat te kunnen bijdragen aan de initiatieven van de locals.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.

Specifiek voor deze reis: We mengen ons onder de locals op de open (en overdekte) markt in Saint-Pierre. Je zal ook merken dat sommige van onze hosts waarbij we logeren, ware encyclopedieën zijn van het Réunion van vroeger en nu. Ze willen je maar al te graag een local experience laten beleven. Daarnaast mag je je, bijna overal, al snel verwachten aan geïnteresseerde blikken en vragen wanneer men hoort dat je geen Frans spreekt als moedertaal.

Documenten

Île de la Réunion valt binnen de Europese Unie. Je hebt dus enkel een geldige identiteitskaart of paspoort nodig. Ook een Belgisch rijbewijs wordt aanvaard.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt.

Vluchturen

Reis met vertrek op 14/10/2023

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS - MIDI STATION 14/10/23 - 13:17
PARIS - CHARLES DE GAULLE INT. 14/10/23 - 14:52
PARIS - CHARLES DE GAULLE INT. 14/10/23 - 18:35
ST. DENIS - ROLAND GARROS INT. 15/10/23 - 07:35
ST. DENIS - ROLAND GARROS INT. 27/10/23 - 10:10
PARIS - CHARLES DE GAULLE INT. 27/10/23 - 19:35
PARIS - CHARLES DE GAULLE INT. 27/10/23 - 21:07
BRUSSELS - MIDI STATION 27/10/23 - 22:43
Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport.

Specifiek voor deze reis

Bij aankomst in de luchthaven worden we via gecharterd vervoer meteen naar het hart van Cirque de Salazie gebracht. Vandaar gaan we de volgende dagen te voet verder, om zo het eiland als het ware centraal, via Cirque de Mafate en Cirque de Cilaos, over te steken.

Daarnaast maken we ook een groot deel van de reis gebruik van huurwagens, waar openbaar vervoer minder evident is. Het zal je niet ontgaan dat wagens ook bijzonder populair zijn bij de lokale bevolking.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Specifiek voor deze reis

We overnachten voornamelijk in "gites" met basis comfort. Meestal bestaan deze uit meerpersoonskamers, gaande van 2 tot 8 personen. Slapen in meerpersoonskamers met regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn: Een gerecht waar we niet omheen kunnen is ongetwijfeld "Cari". Dit bestaat uit en stoofpotje van vlees, kip, vis of soms groenten, samen met linzen of bonen en rijst. Daarbij serveert men dan ook steevast rougail, een soort pikante salsa.

Enkele andere klassiekers zijn bvb. gratin de chouchou (lokale groente), bonbons piments, samoussas, ... . De keuken in Réunion vindt zijn inspiratie bij zowel Frankrijk, Madagascar, India, China, ... . Een weerspiegeling van zijn inwoners.

De lokale drank van het eiland is rhum arrangé, dat is rum doordrenkt met verschillende lokale exotische vruchten en/of kruiden. Iedere familie heeft zijn eigen recept. La Dodo is dan weer het lokale bier, genoemd naar een, helaas, uitgestorven vogelsoort.

Bagage

Sowieso raden we aan om compact in te pakken. Want hoe minder bagage (= gewicht) je meepakt, hoe minder brandstof nodig is. Heb je geen goeie regenjas, rugzak of wandelbroek? Pols dan zeker eens bij je rondreizende vrienden, familie of buren. Misschien kan je wel enkele spullen lenen! Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure. Alles aankopen om slechts eenmalig te gebruiken is best duur en niet altijd milieuvriendelijk.

Omdat minder wegwerpplastic = minder afval = beter voor het milieu vragen we elke Joker-reiziger om het volgende mee te nemen:

 • een hervulbare drinkbus
 • herbruikbare zakken, linnen winkelzakken/netjes
 • indien relevant voor je reis: herbruikbare koffie- en theebeker (beter dan wegwerp), doosjes om je picknick of restjes van de lunch of het avondeten in te bewaren
 • indien er regen wordt voorspeld: goeie regenjas of poncho (en geen wegwerpexemplaar)
 • zakasbakje (voor rokers)

Lees ook onze tips voor een plasticvrije toiletzak >>

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.

 • Soepele, niet te grote reistas. Geen koffers of rugzakken met stalen frame!
 • Dagrugzak
 • Bagagelabel met adres
 • Beschermhoes (indien je dit hebt)
 • Kledij
 • Regenkledij/luchtige kledij
 • Gemakkelijke schoenen, sandalen/slippers
 • Goede waterdichte wandelschoenen (en eventueel wandelstokken)
 • Toiletgerief
 • Zwemgerief en handdoek
 • Zonnebril, hoofddeksel, zaklamp, ...
 • Reisapotheek

Omdat we met huurwagens reizen vragen we slechts beperkte bagage mee te nemen in een soepele, niet te grote reistas (of rugzak). Koffers of rugzakken mét uitwendig frame zijn uitgesloten.

Tijdens onze wandeltocht door de Cirques, dragen we enkel onze dagrugzak. Île de la Réunion is een fantastisch groen eiland, met heel wat microklimaten. Zeker centraal op het eiland zullen we waarschijnlijk niet gespaard blijven van een regenbui!

Geldzaken
Budget ter plaatse

Op Île de la Réunion betaalt men met de Euro. Op veel plekken in het land kan men bankautomaten vinden. Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus.

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

De reiziger is zelf verantwoordelijk om zich in orde te stellen met de geldende regels (bv vaccinatieplicht, pcr testing, antigeentest, quarantaine, gezondheidsverklaringen, enz..) inzake covid 19 van de bestemming van zijn reis, de eventuele tussenstops en bij een vliegreis van de gebruikte luchtvaartmaatschappij. Voor meer info inzake de geldende regels per land, verwijzen wij graag naar de reisadviezen van de dienst buitenlandse zaken. https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen

Aanbevolen is een vaccinatie tegen HEPATITIS A. Ook een update van de basisvaccinaties wordt aangeraden. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B en BUIKTYFUS aangeraden. Bescherm jezelf tegen insecten en wees aandachtig voor teken. Deze kunnen ziekten als dengue, chikungunya en Afrikaanse tekenkoorts overbrengen. Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie of www.wanda.be.

Tijdens de meeste Joker-reizen gaan we ook over onbetreden paden, soms op uren afstand van medische voorzieningen zoals dokter, apotheker en/of ziekenhuis. Hou hiermee rekening bij inschrijving. Voorzie steeds zelf je persoonlijke medicatie voor de gehele reisperiode en neem zeker een reservevoorraad mee. Informeer steeds de begeleid(st)er hierover zodat, indien nodig, er rekening mee kan gehouden worden

Conditie

Om ten volle van la Réunion te kunnen genieten, moeten we wandelend wat hoogtemeters overbruggen. Een goede basisconditie is dus vereist. De meeste wandelingen die we doen kunnen we wat verlichten of verzwaren, afhankelijk van de groep.

De reis begint met 2.5 stapdagen in de cirques of keteldalen van Réunion. Hier moeten we enkel een dagrugzak kunnen dragen met daarin spullen voor 2 dagen. Op de eerste stapdag stijgen we zo'n 400m en dalen we er nog meer (ongeveer 4.5u in totaal). De tweede stapdag is een ferme wandeldag met zo'n 750m stijgen en 1100m dalen. Zij die liever geen 6u wandelen op deze dag, kunnen een stukje met het openbaar vervoer afsnijden. Maar dan nog voorzie je je op een stevige dag.

Ook de rest van reis kunnen we regelmatig wandelen. Onder andere beklimmen we de Piton de la Fournaise. Deze wandeling is zo'n 12.4 km, maar duurt 5u-5u30. Hierbij stijgen en dalen we 510m en het letterlijke hoogtepunt is 2480m. Opgepast: soms zijn de wandelpaden van de Fournaise gesloten wegens vulkanische activiteit. Dan kunnen we deze beklimming niet doen.

Reisperiode en klimaat

Île de la Réunion geniet van een tropisch klimaat dat verzacht wordt door lichte wind van de Indische Oceaan. De zon schijnt er het hele jaar door, vooral in het noorden, westen en zuiden van het eiland. De grote verscheidenheid aan microklimaten op Réunion betekent dat men op hetzelfde moment zowel een open hemel met zon aan zee als regen in de koele bergen kan hebben.

Vergeleken met het noordelijk halfrond zijn de seizoenen in het zuiden omgekeerd. De begrippen winter en zomer zijn er relatief. Het jaar is verdeeld in twee lange periodes: het warme (met temperaturen van ong. 30°C aan de kust) en vochtige seizoen, van november tot april, en het frissere (met temperaturen van ong. 22°C aan de kust) en drogere seizoen dat loopt van mei tot oktober. In de bergen kan het merkelijk koeler worden.

De voorziene vertrekdatum ligt net rond het kantelpunt van deze 2 "seizoenen", en is ook onderdeel van het hoogseizoen in Réunion. We hopen dus op goede temperaturen, met het uitblijven van de zwaardere regens.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDAJ, die wordt begeleid door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je emailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Over Frankrijk
Geografie

Het vulkanische eiland Réunion ligt in de Maskarenenarchipel, waarvan ook Mauritius deel uitmaakt. Het eiland ligt in de westelijke Indische Oceaan en is zo'n 3 miljoen jaar geleden ontstaan rond de Piton des Neiges, de hoogste piek van het eiland van zo'n 3.070 m. Deze vulkaan maakt deel van het westelijke gebergte op het eiland. Dat is tevens het oudste gebergte. De Piton des Neiges wordt omgeven door de 3 keteldalen of cirques waarvoor het eiland bekend is, namelijk de Cirques de Salazie, Mafate en Cilaos. Deze keteldalen bestaan uit steile ravijnen met scherpe pieken. Dit is het werk van stevige erosie. In het zuidoosten van het eiland is er een kleiner gebergte. Dit bestaat uit verschillende inactieve vulkanen, maar ook eentje dat wel nog actief is, namelijk de Piton de la Fournaise (2.525 m). Tussen de twee gebergtes liggen hoogvlaktes. Daarnaast vind je ook relatief platte kuststroken terug.

Fauna en flora

De flora op Île de la Réunion is enorm divers en uniek. Het eiland herbergt veel endemische plantensoorten. Dit zijn planten die ontstaan zijn op het eiland. Zo zijn er bepaalde boomvarens die tot wel 10m hoog worden, maar ook types hibiscus die men nergens anders vindt. Daarnaast is het een paradijs voor planten die op andere plekken bijna uitgestorven zijn.

Het meeste groen is te vinden op de strook tussen de bergen en de kust. Denk hierbij aan bomen zoals palmen, vanillebomen, regenwoud,... Ook qua bloemen is er enorm veel te bewonderen: orchideeën in alle kleuren, frangipani, jacaranda,... Als je gecultiveerde velden ziet, is de kans groot dat het suikerriet is.

Het eiland heeft veel vulkanen, en dus ook veel barre lavavelden. Hierop groeien wel nog tamarinde en acacia.

Qua fauna is vooral het vogelrijk goed vertegenwoordigd. Buulbuuls, tec-tec (een soort tapuit met rode borst) en een papangue (soort buizerd) zal je zeker zien rondvliegen. De bekendste zeevogel, en tevens de nationale vogel, is de paille-en-queue of witstaartkeerkringvogel.Bijna alle reptielen en zoogdieren op het eiland zijn ingevoerd door de mens. Deze hebben de lokale fauna serieus toegetakeld, met als gevolg dat er nog weinig endemische dieren overblijven. Je kan er o.a. wilde zwijnen, herten, kameleons en verschillende soorten gekko's en hagedissen spotten.

Staatsvorm

Île de la Réunion is een overzees departement van Frankrijk. Het officiële staatshoofd van het eiland is dus de Franse president. Praktisch gezien valt het bestuur van het eiland onder het Département d'Outre-Mer & Territoires d'Outre-Mer, geleid door een Franse minister. Dit departement bestaat uit een prefect, aangeduid door de president, en een Algemene Raad. De Algemene Raad bestaat uit officieel verkozen leden.

Het eiland bestaat uit 4 arrondissementen en heeft als hoofdstad Saint-Dénis. Het geniet van een vergaande vorm van zelfbestuur, maar is wel nog afhankelijk van de financiële ondersteuning van Frankrijk. Het maakt deel uit van de EU, en valt ook onder het Schengenakkoord.

Bevolking

De relatief kleine bevolking van Île de la Réunion is jong. Het bestaat uit Europeanen, Indiërs en Chinezen. De grootste groep zijn echter de Réunion Creolen, van Afrikaans-Malagassische afkomst.

Met z'n 800.000 inwoners is de bevolkingsdichtheid op het eiland vrij klein, namelijk zo'n 300 mensen per km².

Economie

Het eiland is grotendeels afhankelijk van de import en export van en naar Frankrijk. De belangrijkste producten die worden geproduceerd zijn suikerriet. Ook de bijproducten van suikerriet, zoals rum, melasse,... zijn populair. Verder zijn ook specerijen, tabak, vanille en exotisch fruit belangrijke exportproducten.

De grootste sector op het eiland is echter de tertiaire sector. Onder andere toerisme is er belangrijk voor de plaatselijke economie. Het werkloosheidcijfer blijft echter vrij hoog, waardoor het eiland afhankelijk blijft van de financiële ondersteuning van Frankrijk.

Religie

De grootste religie op Île de la Réunion is het katholicisme. Maar dat is zeker niet de enige religie die wordt beleden. Ook de islam en hindoeïsme worden er beleden. Soms worden deze religies zelfs versmolten tot één.

Lokale gebruiken en gewoonten

De bevolking van Île de la Réunion bestaat uit een leuke mengelmoes en dat wordt gereflecteerd in de tradities en gebruiken van het eiland. Islamitische, christelijke en hindoeïstische feesten gaan er naast elkaar door. Ben je in april op het eiland? Zak dan zeker af naar Saint-Gilles-les-Bains voor het kleurrijke Carnaval.

De Creoolse bevolking is de grootste groep op het eiland. De keuken, gewoontes,... stammen dus grotendeels van hun cultuur. Ook de meest populaire muziek vindt z'n oorsprong bij de creolen. Zo zijn er de sega- en maloyamuziek, beide gespeeld op traditionele muziekinstrumenten en bestaande uit een mix van Afrikaanse en Europeaanse/Indische muziekstijlen. Deze zijn allebei ontstaan in de tijd van de slavenhandel toen mensen uit Afrika en andere gebieden in grote getalen gedwongen werden om te werken op de vele suikerrietplantages. De muziekstijlen zijn om die reden vaak politiek getint. Maloyamuziek werd zelfs als zo'n dreiging dat de Franse staat deze verbande. Deze stijl werd dan ook opgenomen als Werelderfgoed op de lijst van UNESCO.

Verder zal je ook vaak families zien picknicken. Genietend van de natuur genieten ze van traditionele gerechten van Réunion, zoals cari of rougail.

Tijdsverschil

Tijdens onze zomertijd is het op Réunion 2 uur later en tijdens onze wintertijd 3 uur later dan in België. Dit omdat men op Île de la Réunion geen zomer- en wintertijd kent.

Elektriciteit

Voor een reis naar Réunion hoef je geen wisselstekker te kopen. Er wordt gebruik gemaakt hetzelfde type stopcontact als bij ons.

Veiligheid

Het is erg veilig om te reizen in Île de la Réunion. Wees tijdens het cyclonenseizoen wel aandachtig voor mogelijke natuurrampen.

Geografie

De totale oppervlakte van Frankrijk bedraagt 643.801 km², dit is inclusief de overzeese gebieden Freans Guyana, Guadeloupe, Martinique, Mayotte en Reunion. Als we deze gebieden niet meerekenen, is de oppervlakte van Frankrijk 551.500 km².

Het Franse vasteland grenst aan België, Luxmburg, Duitsland, Zwitserland, Italië, Monaco, Spanje en Andorra.

Langs de kusten (buiten Bretagne) en in het noordoorsten liggen de laaggelegen gebieden, hoe meer men naar het centrum van het land gaat, hoe geaccidenteerder het terrein wordt. De Elzas en de Vogezen, tegen de Duitse grens, kennen toppen tot 1.400 m. Meer naar het zuiden komen we in de uitlopers van de Alpen met de Mont Blanc, 4.807 m, als hoogste top van het land en van Europa. De Pyreneeën vormen in het zuidwesten de grens met Spanje. In deze bergketen bevindt zich de hoogste waterval van Europa, de Grande Cascade de Gavarnie.

Fauna en flora

Wegens de uitgestrektheid van Frankrijk komen er verschillende vegetatiezones voor. In het noorden waren vroeger uitgestrekte wouden waarvan er nog enkele terug te vinden zijn zoals Compiègne bij Parijs en in Normandië. Meer naar het zuiden worden de bossen afgewisseld met heidegebied om verder over te gaan in wijngebieden en olijfgaarden tot citrusgaarden. Helemaal in het zuiden vindt men de maquis en de garrigue. In de berggebieden komen, eens boven de boomgrens, bergweides voor met vooral in de zomer prachtige bloemen. De nationale bloem van Frankrijk is de iris.

De fauna is vrij gelijkaardig met dat van ons. In de Pyreneeën en de Alpen komen nog een aantal wilde bruine beren voor. Typisch voor de Pyreneeën is de lammergier, de grootste Europese gier met een spanwijdte tot 3 meter. In de Elzas vindt men veel ooievaars. Het nationale dier van Frankrijk is de haan.

Staatsvorm

Frankrijk viert zijn nationale feestdag op de quatorze juillet, een herinnering aan de bestorming van de Bastille die het einde van de Franse monarchie inluidde. Sindsdien is Frankrijk voornamelijk een republiek geweest. Op 4 oktober 1958 werd de 5de Franse republiek gesticht.

In 2017 werd Emmanuel Macron verkozen als nieuwe president van Frankrijk. Een Franse president wordt door het volk verkozen voor een termijn van 5 jaar en kan maximaal 1 keer herkozen worden. De president stelt de premier aan en momenteel is dit Élisabeth Borne.

Het parlement bestaat uit 2 kamers, de Senate met 348 zetels en Assemblee Nationale met 577 zetels. In de senaat zijn er 328 zetels voorzien voor het vaste land en 10 zetels voor de overzeese gebieden. Senatoren worden voor 6 jaar verkozen, maar om de 3 jaar wordt één derde van de senatoren verkozen. In de Assemblee Nationale zijn er 555 zetels voor het vasteland en 22 voor de overzeese gebieden.

Bevolking

In Frankrijk wonen ongeveer 66,8 miljoen mensen waarvan een goede 3 miljoen in de overzeese gebieden. Frankrijk staat op de 2 plaats in Europa qua bevolkingsaantal, maar bijna helemaal onderaan de ladder naar bevolkingsdichtheid.

85% van de Fransen wonen in de steden. In Parijs telt meer dan 10 miljoen inwoners, Lyon is de 2de grootste stad met 1,6 miljoen inwoners op de voet gevolgd door Marseille.

Frankrijk telt een groot aantal inwoners uit de voormalige (Noord)Afrikaanse kolonies.

Economie

Frankrijk is het meest door toeristen bezochte land te wereld. Ieder jaar bezoeken bijna 80 miljoen toeristen Frankrijk.

De belangrijkste economische sector van Frankrijk is de dienstensector, goed voor bijna 80% van het bbp. Ook de industrie is belangrijk met als grootste exportproducten vliegtuigen, auto's, elektrische apparaten en natuurlijk wijn.

In Frankrijk betaalt men met de euro.

Religie

Sinds 1905 is er in Frankrijk een scheiding tussen kerk en staat. Daarvoor was het katholicisme de staatsgodsdienst, tussen 1309 en 1377 verbleven ook pausen in Frankrijk, meer bepaald in Avignon.

Nog steeds is het katholicisme de grootste godsdienst in Frankrijk, ongveer 80% van de inwoners noemt zich katholiek. Ongeveer 10% van de Franse bevolking bestaat uit moslims, vooral soennieten.

Lokale gebruiken en gewoonten
Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil tussen Frankrijk en België.

Elektriciteit

In Frankrijk gebruiken ze dezelfde stekkers en voltage als in België. Geen nood dus om een wereldstekker mee te nemen.

Veiligheid

Frankrijk deelt met de rest van Europa de algemene dreiging van terrorisme.

Naar aanleiding van de terroristische aanslagen in Frankrijk hebben de Franse autoriteiten bijzondere maatregelen genomen, die kunnen leiden tot verscherpte grenscontroles en een versterking van de bewaking van gevoelige locaties. Maatregelen die het verkeer beperken kunnen worden genomen, ook wat het openbaar vervoer betreft, alsook beperking van parkeerruimte. Belgen ter plaatse dienen waakzaam te zijn, grote bijeenkomsten te vermijden en de richtlijnen van de lokale autoriteiten op te volgen.

Toeristen vormen geen specifiek doelwit van criminaliteit, maar opgelet voor zakkenrollers en diefstal in geparkeerde wagens, alsook voor diefstallen door motorrijders in wagens die in de file staan te wachten. In de grootsteden en voorsteden kunnen er ten tijde van betogingen spanningen optreden tussen de betogers en de ordediensten.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
Groepsreis Réunion wandelen door de mafate

Wat andere reizigers vinden

De reis was een mooie waaier aan ervaringen van heel het eiland. We hebben vanalles kunnen doen, van trekken in de valleien tot zonnen op het strand en wandelen in de stad. De groep hing goed aan elkaar en ging goed om met mekaar. Ik had de indruk dat reisbegeleider Hendrik al meerdere keren naar Réunion was geweest. Zijn kennis over het eiland was indrukwekkend.

Pieter Erzeel

Prachtige wandeltochten met super gevarieerde uitzichten, zalig om in te vertoeven, je kan er gewoon niet genoeg van krijgen.

Michiel

Reistips

Veelgestelde vragen

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
 • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
 • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
 • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

 1. Voor alle boekingen: wil je tot 8 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
 2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 
Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
 • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
 • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (Covid-19, politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.
Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 40% (minstens €300 per persoon) bij inschrijving. Het saldo volgt 8 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".