Overslaan en naar de inhoud gaan

Wie Corsica zegt, denkt meteen aan de GR20. Dit ‘Grote Route pad’ is één van de bekendste en strafste van Europa, een uitdaging voor elke hiker! Tijdens deze stevige expeditie trekken we 6 dagen op het noordelijke en meest spectaculaire deel van deze trail. Zoals het een expeditie betaamt, dragen we onze bagage zelf, slapen doen we in tenten aan de hutten. Na 6 dagen komen we terug aan de kust waar we ons zweet afspoelen in de azuurblauwe zee en het havenstadje Calvi of L'île-Rousse verkennen voor we de vlucht terug nemen.

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1
Naar de start van de trekking

We vliegen naar Corsica, waar een gecharterd busje ons langs de kloof van de Scala di Santa Regina en doorheen het dennenwoud van Valdu-Niellu naar de Col De Verghio brengt.

2 Dag 2-7
6-daagse trekking op de GR20

Gewapend met stapschoenen en een goedgevulde rugzak ruilen we de bewoonde wereld voor een stevige en uitdagende trektocht langs het meest noordelijke deel van de legendarische GR20. Zes dagen lang de zwaarste Grande Randonnée van Europa volgen staat garant voor overweldigende en afwisselende natuurpracht!

We stappen langs de waterval van de Radule naar de Refuge de Ciottulu di i Mori, van waar we een stuk van de Paglia Orba (2.525 m) beklimmen, tot we een indrukwekkend zicht hebben op de 'doorboorde' Capu Tafunatu. Ons pad loopt vervolgens naar de Refuge de Tighjettu en langs de flanken van de Monte Cinto, met zijn 2.706 meter de hoogste berg van het eiland. Zij die een extra uitdaging niet uit de weg willen gaan, kunnen de top zelf op hun palmares zetten.

Na de Bocca a i Stagni (2.010 m) en het bergmeer van Muvrella krijgen we de azuurblauwe Middellandse Zee in het vizier. Maar we gaan eerst nog langs de hangbrug van Spasimata, de Refuge de Carozzu en de Refuge d’Orto di Piobbu vooraleer opnieuw de bewoonde wereld te bereiken in Calenzana. Van daaruit zakken we af naar Calvi of L'île-Rousse, waar we na alle inspanningen en zweet een frisse duik in zee kunnen nemen. 's Avonds genieten we dan van een uitgebreide maaltijd op één van de vele terrasjes die deze havenstadjes rijk zijn.

3 Dag 8-9
Bezoek aan L'île-Rousse of Calvi en terug naar Bastia

De voorlaatste dag staat in het teken van dolce far niente op het strand of een verkenning van de historische binnenstad van Calvi en een terugblik op de sportieve prestaties van de afgelopen week. Wie ook hier sportief iets 'dieper' wil gaan, kan zich wagen aan een heuse doopduik (facultatief). De laatste dag charteren we een busje naar de luchthaven van Bastia en wacht ons de terugvlucht naar Charleroi.

Vertrekdata en prijzen

Vertrek: 17/06/2023
Terug: 25/06/2023
Basisprijs: €580
+ 525 EUR budget
al 3 boekingen, waarvan 2 opties.
Vertrekvergadering op: 28/04/2023
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/10/2022
Vertrek: 08/07/2023
Terug: 16/07/2023
Basisprijs: €680
+ 550 EUR budget
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Profiteer van het Vroegboekvoordeel tot en met 31/12/2022
Vertrek: 09/09/2023
Terug: 17/09/2023
Prijs nog niet bekend (reis nog niet boekbaar)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Charleroi - Bastia en terug (vertrek op 17/06/23)
 • Lijnvluchten Charleroi - Ajaccio en Bastia - Charleroi (vertrek op 08/07/23)
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Gebruik van kampeermateriaal
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering
 • Btw en bijdrage Garantiefonds
 • Compensatie CO2-uitstoot van de vlucht van de Karavaan-reisbegeleider via Bos+

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Bijkomende info

 • Deze reis is niet geschikt voor mensen met hoogtevrees.
 • Door de meerdaagse tocht met rugzak (volledige bepakking) en het ruwe terrein vereist deze reis een uitstekende lichamelijke conditie.
 • Tredzekerheid en ervaring met rugzaktrekkings is noodzakelijk. 

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 28 / 10 / 2022
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.

Tijdens de 6-daagse trekking genieten we samen en volledig te voet van de sterk wisselende en woeste maar bloedmooie berglandschappen. De beleving als groep maar ook de ontmoetingen met andere lotgenoten op de moeder aller GR's zijn bijzonder. Na de trekking doen we het heel wat rustiger aan en houden we het bij een verfrissende zwempartij in zee, maar zij die ook hier iets 'dieper' willen gaan kunnen - als de timing het toelaat - zich wagen aan een heuse doopduik (facultatief).

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen.

Op Duurzaam reizen met Joker lees je ons volledige verhaal.

Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.

Tijdens onze trekking door het 'Parc Naturel Régional de Corse' genieten we van indrukwekkende bergpassen en vergezichten maar steeds met respect voor de natuur waar we doorheen trekken. We overnachten op de voorziene bivakplaatsen naast de refuges op de GR20, we gebruiken enkel biologisch afbreekbare wasproducten (zeep, shampoo, afwasmiddel...) en we nemen ons afval terug mee naar beneden. Op die manier houden we onze ecologische voetafdruk klein.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.

Vooral de ontmoetingen met de doorwinterde hikers, onervaren stappers die hun grenzen verleggen en gelijkgestemden tijdens de trekking op de mythische GR20, blijven hangen.

Documenten

Voor Frankrijk volstaat je geldige Belgische identiteitskaart.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering.

Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Voor deze reis vliegen we rechtstreeks naar Corsica met Air Corsica. Deze vluchten vertrekken vanuit de luchthaven van Charleroi.

Vluchturen

Reis met vertrek op 17/06/2023

Vertrek
Aankomst
CHARLEROI - BRU SOUTH 17/06/23 - 13:05
BASTIA - PORETTA INT. 17/06/23 - 14:50
BASTIA - PORETTA INT. 25/06/23 - 10:05
CHARLEROI - BRU SOUTH 25/06/23 - 11:50

Reis met vertrek op 08/07/2023

Vertrek
Aankomst
CHARLEROI - BRU SOUTH 08/07/23 - 17:25
AJACCIO - NAPOLEON BONAPARTE 08/07/23 - 19:10
BASTIA - PORETTA INT. 16/07/23 - 10:15
CHARLEROI - BRU SOUTH 16/07/23 - 12:00
Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport.

specifiek voor deze reis

Na aankomst in Corsica verplaatsne we ons naar de Col de Verghio met een gecharterd busje (2u rijden). De volgende 6 dagen gaan we te voet, om optimaal van de natuurpracht te genieten. Vanuit Calenzana nemen we opnieuw een gecharterd busje, deze keer naar Calvi of L'île-Rousse (40min rijden).

Een dag later brengt datzelfde busje naar Bastia (1u10 rijden).

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

specifiek voor deze reis

Gedurende de gehele reis wordt er gekampeerd: op plaatselijke campings (elementair comfort), aan berghutten (elementair comfort) of onder de blote hemel (geen comfort). Van de deelnemers wordt een actieve inzet gevraagd voor alle kampeeractiviteiten (koken, afwassen...).

Joker zorgt voor gasvuurtjes en kookpotten. Voor het overige kampeermateriaal (borden, tassen, plastic bestek, slaapzak...) moet je zelf zorgen. De tenten, inclusief slaapmatjes, huren we aan de berghutten. Zo moeten we ze niet meedragen in onze rugzak tijdens onze trektocht. De laatste nachten overnachten we op een camping aan de kust, ook in gehuurde tentjes.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn:

Meestal kookt de groep zijn eigen potje: tijdens de trektocht in de bergen wordt daarbij deels gebruik gemaakt van droogvriesvoeding. Eén of twee keren genieten we van een verse avondmaaltijd in een berghut.

In L'île-Rousse of Calvi staat een restaurantje op het programma. De plaatselijke keuken heeft een Franse of Italiaanse smaak. Krachtige soepen, oven- en stoofschotels, pizza’s en pasta’s, gerechten met verse schapenkaas en diverse soorten charcuterie zijn er erg in trek. Al kan je hier uiteraard ook kiezen voor een heerlijke visschotel.

Bagage

Sowieso raden we aan om compact in te pakken. Want hoe minder bagage (= gewicht) je meepakt, hoe minder brandstof nodig is. Heb je geen goeie regenjas, rugzak of wandelbroek? Pols dan zeker eens bij je rondreizende vrienden, familie of buren. Misschien kan je wel enkele spullen lenen! Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure. Alles aankopen om slechts eenmalig te gebruiken is best duur en niet altijd milieuvriendelijk.

Omdat minder wegwerpplastic = minder afval = beter voor het milieu vragen we elke Joker-reiziger om het volgende mee te nemen:

 • een hervulbare drinkbus
 • herbruikbare zakken, linnen winkelzakken/netjes
 • indien relevant voor je reis: herbruikbare koffie- en theebeker (beter dan wegwerp), doosjes om je picknick of restjes van de lunch of het avondeten in te bewaren
 • indien er regen wordt voorspeld: goeie regenjas of poncho (en geen wegwerpexemplaar)
 • zakasbakje (voor rokers)

Lees ook onze tips voor een plasticvrije toiletzak >>

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.

 • rugzak (±65L) met inwendig frame
 • warme slaapzak, liefst met kap
 • stevige ingelopen bergschoenen met enkelsteun én degelijk profiel
 • goede wandelsokken (geen katoen, zonder of met platte naden)
 • evt. stapstokken
 • degelijke regenjas en regenbroek (van ‘ademende’ type)
 • waterzak met drinkslurf of een drinkbus van minimum 2 liter
 • bord of gamel, beker en PLASTIC herbruikbaar bestek, licht en onbreekbaar
 • zakmes, aansteker of lucifers
 • een of meerdere warme truien (fleece is ook warm als het nat is geworden)
 • thermisch ondergoed
 • muts, handschoenen en een sjaal, eventueel in fleece
 • zwemkledij
 • waterbestendige sandalen, type Teva
 • trekkingsbroek(en) met afritsbare pijpen, géén jeans
 • T-shirt of hemd met lange mouwen, bescherming tegen zon en muggen, lippenstift
 • biologisch afbreekbare tandpasta, zeep, shampoo
 • wc-papier
 • EHBO-set: met o.a. producten voor blaren, sporttape en persoonlijke medicatie
 • trekkershanddoek
 • oordoppen en ooglappen
 • voedzame extra’s (granenrepen ed.)
 • zonnebril, zonnepet en/of sjaaltje
 • zaklamp en reservebatterijen
 • compact gezelschapsspel, reisgids en/of ander leesboek
 • herbruikbare diepvrieszakjes: om kleren te verpakken, dienen ook als waterdichte sok
 • biologisch afbreekbaar handwasmiddel, enkele wasknijpers en een stuk touw
 • Duckttape (platte reisverpakking)
 • een ademende zak voor vuile kledij
 • een herbruikbare vuilniszak

Joker voorziet het gemeenschappelijk materiaal zoals kookpotten en gasbrandertjes. Let er bij het pakken dus op dat je ongeveer 1/3 van je rugzakinhoud reserveert voor dit groepsmateriaal en eten.

Probeer het gewicht te beperken!

Geldzaken
Budget ter plaatse

Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus.

Aangezien we onmiddellijk de bergen in trekken, heb je weinig tot geen kans om geld af te halen bij aankomst. Je neemt het budget dus best cash mee.

Banken zijn te vinden in L'île-Rousse en Calvi. Met Bancontact en Mister Cash kun je ook op de luchthaven van Bastia terecht, tenminste als je kaart een internationaal gecodeerde magneetstrip bezit (verifieer bij je bank). Kredietkaarten worden eveneens vlot aanvaard.

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

De reiziger is zelf verantwoordelijk om zich in orde te stellen met de geldende regels (bv vaccinatieplicht, pcr testing, antigeentest, quarantaine, gezondheidsverklaringen, enz..) inzake covid 19 van de bestemming van zijn reis, de eventuele tussenstops en bij een vliegreis van de gebruikte luchtvaartmaatschappij. Voor meer info inzake de geldende regels per land, verwijzen wij graag naar de reisadviezen van de dienst buitenlandse zaken. https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen

Je inenting tegen TETANUS kan je maar beter in orde hebben.

Om zonnebrand en hitteslag te vermijden zijn een petje of hoofddeksel en zonnebril een must. Goed insmeren met zonnecrème, zeker tijdens de trekking en tijdens de activiteiten in de buurt van water, is sterk aangeraden. Indien men gevoelig is aan hitte moet men veel water drinken en de verloren zouten en mineralen vervangen. ORS of een ander product, op te lossen in het drinkwater, kan soelaas brengen en is verkrijgbaar bij elke apotheker.

Voor mensen met gevoelige voeten (blaren, oververhitting,...): voorzie een klein kitje met wat materiaal om je voeten te verzorgen.

Conditie

Deze reis is alleen geschikt voor personen zonder hoogtevrees en met een uitstekende lichamelijke conditie!

De meerdaagse trekking is erg zwaar en mag dus niet onderschat worden: de mogelijke hitte/regen, vijf tot acht uur stappen per dag op oneffen rotsbodem, het bergachtig terrein, het zelf dragen van je bagage,… een sportieve ingesteldheid is dus zeker vereist.

En nogmaals: steile stenige paden en rotspartijen met licht klauterwerk maken zeker deel uit van onze spectaculaire tocht! Tredzekerheid en ervaring met rugzaktrekkings is noodzakelijk. Tijdens de trekking wordt steeds de volledige bagage zelf meegedragen: een rugzak van 15 kg!

Het kookmateriaal, voeding enz. wordt verdeeld over alle deelnemers. De hoogteverschillen variëren van 700m tot 1.000m en soms meer per dag.

Reisperiode en klimaat

Van juni tot september zitten we in volle zomerseizoen, meestal heel warm (ruim 30°C) en droog overdag, koud ’s avonds in de bergen. Af en toe breekt er wel eens een fiks onweer los. In juni en september zijn de temperaturen normaal wat lager. Zowel hitte als regen kunnen de reis aanzienlijk verzwaren!

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDAJ, die wordt begeleid door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je emailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Over Frankrijk
Geografie

De totale oppervlakte van Frankrijk bedraagt 643.801 km², dit is inclusief de overzeese gebieden Freans Guyana, Guadeloupe, Martinique, Mayotte en Reunion. Als we deze gebieden niet meerekenen, is de oppervlakte van Frankrijk 551.500 km².

Het Franse vasteland grenst aan België, Luxmburg, Duitsland, Zwitserland, Italië, Monaco, Spanje en Andorra.

Langs de kusten (buiten Bretagne) en in het noordoorsten liggen de laaggelegen gebieden, hoe meer men naar het centrum van het land gaat, hoe geaccidenteerder het terrein wordt. De Elzas en de Vogezen, tegen de Duitse grens, kennen toppen tot 1.400 m. Meer naar het zuiden komen we in de uitlopers van de Alpen met de Mont Blanc, 4.807 m, als hoogste top van het land en van Europa. De Pyreneeën vormen in het zuidwesten de grens met Spanje. In deze bergketen bevindt zich de hoogste waterval van Europa, de Grande Cascade de Gavarnie.

Fauna en flora

Wegens de uitgestrektheid van Frankrijk komen er verschillende vegetatiezones voor. In het noorden waren vroeger uitgestrekte wouden waarvan er nog enkele terug te vinden zijn zoals Compiègne bij Parijs en in Normandië. Meer naar het zuiden worden de bossen afgewisseld met heidegebied om verder over te gaan in wijngebieden en olijfgaarden tot citrusgaarden. Helemaal in het zuiden vindt men de maquis en de garrigue. In de berggebieden komen, eens boven de boomgrens, bergweides voor met vooral in de zomer prachtige bloemen. De nationale bloem van Frankrijk is de iris.

De fauna is vrij gelijkaardig met dat van ons. In de Pyreneeën en de Alpen komen nog een aantal wilde bruine beren voor. Typisch voor de Pyreneeën is de lammergier, de grootste Europese gier met een spanwijdte tot 3 meter. In de Elzas vindt men veel ooievaars. Het nationale dier van Frankrijk is de haan.

Staatsvorm

Frankrijk viert zijn nationale feestdag op de quatorze juillet, een herinnering aan de bestorming van de Bastille die het einde van de Franse monarchie inluidde. Sindsdien is Frankrijk voornamelijk een republiek geweest. Op 4 oktober 1958 werd de 5de Franse republiek gesticht.

In 2017 werd Emmanuel Macron verkozen als nieuwe president van Frankrijk. Een Franse president wordt door het volk verkozen voor een termijn van 5 jaar en kan maximaal 1 keer herkozen worden. De president stelt de premier aan en momenteel is dit Élisabeth Borne.

Het parlement bestaat uit 2 kamers, de Senate met 348 zetels en Assemblee Nationale met 577 zetels. In de senaat zijn er 328 zetels voorzien voor het vaste land en 10 zetels voor de overzeese gebieden. Senatoren worden voor 6 jaar verkozen, maar om de 3 jaar wordt één derde van de senatoren verkozen. In de Assemblee Nationale zijn er 555 zetels voor het vasteland en 22 voor de overzeese gebieden.

Bevolking

In Frankrijk wonen ongeveer 66,8 miljoen mensen waarvan een goede 3 miljoen in de overzeese gebieden. Frankrijk staat op de 2 plaats in Europa qua bevolkingsaantal, maar bijna helemaal onderaan de ladder naar bevolkingsdichtheid.

85% van de Fransen wonen in de steden. In Parijs telt meer dan 10 miljoen inwoners, Lyon is de 2de grootste stad met 1,6 miljoen inwoners op de voet gevolgd door Marseille.

Frankrijk telt een groot aantal inwoners uit de voormalige (Noord)Afrikaanse kolonies.

Economie

Frankrijk is het meest door toeristen bezochte land te wereld. Ieder jaar bezoeken bijna 80 miljoen toeristen Frankrijk.

De belangrijkste economische sector van Frankrijk is de dienstensector, goed voor bijna 80% van het bbp. Ook de industrie is belangrijk met als grootste exportproducten vliegtuigen, auto's, elektrische apparaten en natuurlijk wijn.

In Frankrijk betaalt men met de euro.

Religie

Sinds 1905 is er in Frankrijk een scheiding tussen kerk en staat. Daarvoor was het katholicisme de staatsgodsdienst, tussen 1309 en 1377 verbleven ook pausen in Frankrijk, meer bepaald in Avignon.

Nog steeds is het katholicisme de grootste godsdienst in Frankrijk, ongveer 80% van de inwoners noemt zich katholiek. Ongeveer 10% van de Franse bevolking bestaat uit moslims, vooral soennieten.

Lokale gebruiken en gewoonten
Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil tussen Frankrijk en België.

Elektriciteit

In Frankrijk gebruiken ze dezelfde stekkers en voltage als in België. Geen nood dus om een wereldstekker mee te nemen.

Veiligheid

Frankrijk deelt met de rest van Europa de algemene dreiging van terrorisme.

Naar aanleiding van de terroristische aanslagen in Frankrijk hebben de Franse autoriteiten bijzondere maatregelen genomen, die kunnen leiden tot verscherpte grenscontroles en een versterking van de bewaking van gevoelige locaties. Maatregelen die het verkeer beperken kunnen worden genomen, ook wat het openbaar vervoer betreft, alsook beperking van parkeerruimte. Belgen ter plaatse dienen waakzaam te zijn, grote bijeenkomsten te vermijden en de richtlijnen van de lokale autoriteiten op te volgen.

Toeristen vormen geen specifiek doelwit van criminaliteit, maar opgelet voor zakkenrollers en diefstal in geparkeerde wagens, alsook voor diefstallen door motorrijders in wagens die in de file staan te wachten. In de grootsteden en voorsteden kunnen er ten tijde van betogingen spanningen optreden tussen de betogers en de ordediensten.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
Corsica groepsreis expeditie

Wat andere reizigers vinden

Deze stap in de natuur bleek een stap in een oase van vrijheid! Een beleving waaruit de hechtheid van onze groep bleek. Hoogtes, laagtes, oneffenheden, alle mogelijke hindernissen, uitdagingen... namen we met een glimlach en onder begeleiding van een schitterende gast, een van ons, een vriend.

Elien Ameye

Ik herinner me nu opnieuw waarom ik dit zo leuk vond. Geen sociale media, gewoon doen waar je mee bezig bent: wandelen, voor eten zorgen en een goed slaapplekje vinden. Back to basics!!!

Kim Van Osselaer

Het was de perfecte reis op het perfecte moment, met leuke mensen in een prachtig land. We hebben met z'n allen zwaar afgezien, maar het was meer dan de moeite waard!

Barbara

Reistips

Veelgestelde vragen

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
 • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
 • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
 • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

 1. Voor alle boekingen: wil je tot 6 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
 2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 
Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
 • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
 • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (Covid-19, politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.
Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 30% bij inschrijving. Het saldo volgt 6 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".