Overslaan en naar de inhoud gaan

Wildlife te over in Canada! We spotten bevers, elanden, rendieren en beren in ongerept woud en gaan zeekajakken om vinvissen, beluga’s en bultruggen te ontmoeten. Nog meer waterpret is er tijdens het wildwaterraften en kanoën in de onmetelijke natuur. De hangbrug bij de waterval van Montmorency is spectaculair. We bekomen aan het kampvuur, en natuurlijk gaan we ook hip citytrippen in Montréal en Québec!

De hoogtepunten van deze reis

groepsreis Canada

Walwissen spotten in de Saint Lawrence Bay

groepsreis Canada

De overnachting in de prettig gestoorde Sea Shack Hostel.

groepsreis Canada

Het kamperen, zeker die ene keer in de regen: op het moment was het echt niet leuk, maar nu denk ik: hebben we dit echt gedaan?

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-3
Montréal

We vliegen naar Montréal. Deze bruisende metropool is de ideale startplaats om de Québecois te leren kennen. Zowel het culturele erfgoed als het swingende nachtleven zal ons zeker bekoren.

2 Dag 4-6
Parc National du Mont-Tremblant

De uitgestrekte natuur van het Parc du Mont Tremblant verkennen we met de kano. Een meer typische manier om Canada te ontdekken vind je niet! Met onze beweeglijke bootjes varen we door ongerepte wouden, hopend op een ontmoeting met bevers en elanden. We overnachten in tenten op de oever van de rivier. Met een spectaculaire raftingtocht sluiten we deze 2 daagse kanotocht af.

3 Dag 7
Montréal

Vanuit Montréal nemen we de bus naar Québec.

4 Dag 7-9
Québec Ville

Deze stad, dé trots van de provincie en het politieke hart, heeft een rijk historisch verleden. Quebec laat niemand onverschillig. Cultuurliefhebbers zullen hun hart ophalen in de talrijke musea en de prachtig gerestaureerde binnenstad. Party people duiken het nachtleven in.

5 Dag 10-16
Natuur, avontuur en de machtige St Lawrencerivier

Aan de noordzijde van de St. Lawrencerivier wacht ons een indrukwekkende ontmoeting met walvissen! Met een beetje geluk geraken we met onze zeekajaks vlakbij deze mastodonten. Vinvissen, belugas, tuimelaars, potvissen, bultruggen en zelfs de enorme blauwe vinvis zijn hier kind aan huis. Nieuwsgierige zeehonden begeleiden ons overal. Ons doel is het imposante natuurpark La Gaspésie waar rendieren, herten, bevers, otters, wolven en zelfs beren hun thuis hebben. Hopelijk laten ze zich gemakkelijk spotten tijdens onze staptochten! We kunnen optioneel verder naar Gaspé en het Forrillon Nationaal Park, gebied van zwarte beren en wolven.

Via de zuidoostkust van de St. Lawrencerivier met zijn vele, kleine vissersdorpen, rijden we terug richting Québec en bezoeken we onderweg de indrukwekkende waterval van Montmorency (83 m hoog!).

6 Dag 17
Québec

In Québec leveren we onze huurwagens in en nemen we de bus terug naar Montréal.

7 Dag 17-19
Montréal

Na de voorbije inspannende en avontuurlijke dagen blazen we nog even uit in Montréal en maken we ons klaar voor de terugreis. Een laatste stap in de studentenbuurt doet ons definitief afscheid nemen van deze prachtige streek.

Vertrekdata en prijzen

Je wil gráág op groepsreis maar zit ook met vragen over het boeken van je reis in deze onvoorspelbare tijden. Terecht! Lees hier de antwoorden op de meest gestelde vragen. We stellen je graag gerust. 

De prijzen op de website zijn richtprijzen. Boek je vroeg, dan kunnen we jou de goedkoopste prijs garanderen. Lees hier hoe dit werkt.

Vertrek: 15/06/2022
Terug: 03/07/2022
Basisprijs: €2.045
+ 1.400 CAD budget
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/10/2021
Vertrek: 06/07/2022
Terug: 24/07/2022
Basisprijs: €2.110
+ 1.400 CAD budget
al 2 boekingen
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Profiteer van het Vroegboekvoordeel tot en met 31/12/2021
Vertrek: 03/08/2022
Terug: 21/08/2022
Basisprijs: €2.110
+ 1.400 CAD budget
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Profiteer van het Vroegboekvoordeel tot en met 31/12/2021
Vertrek: 24/08/2022
Terug: 11/09/2022
Basisprijs: €2.045
+ 1.400 CAD budget
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Profiteer van het Vroegboekvoordeel tot en met 31/12/2021
Vertrek: 31/08/2022
Terug: 18/09/2022
Basisprijs: €2.045
+ 1.400 CAD budget
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Profiteer van het Vroegboekvoordeel tot en met 31/12/2021

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Montréal en terug
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • 8 dagen huurwagens omnium verzekerd met franchise (Bijz. Reisvoorwaarden, art 14)
 • Brandstof huurwagens
 • Gebruik van Joker-tenten en kampeermateriaal
 • Voorschotten logementen t.w.v. CAD 300
 • Karavaan-lidmaatschap
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logementen, plaatselijk transport, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 20 / 10 / 2021
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.

 • In deze reis staat afwisseling echt centraal: stedenbezoeken, overnachten in de natuur, sportieve activiteiten, rondtrekken met allerlei vervoersmiddelen.

 • Deze reis maakt het mogelijk om Oost-Canada op een actieve manier te beleven zowel op het vlak van natuur, cultuur en natuurlijk ook culinair. Een echte belevenistocht waar verveling niet in ons woordenboek staat.

 • Tijdens een overnachting in een lokale jeugdherberg of in een nationaal park komen we in contact met locals waar je een praatje mee kan starten. De Canadezen zijn aangenaam, gastvrij en uitnodigend.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.

 • Gedurende de reis maken we zoveel als mogelijk gebruik van lokaal of eigen transport: trein, boot, kajak, stadsvervoer, fiets. Voor de verkenning van het gebied rond de Sint-Lauwrence rivier maken we gebruik van huurwagens gezien in deze regio gebruik maken van het openbaar vervoer zeer moeilijk is.

 • Bezoek aan Québec is ook een culturele reis avant la lettre: je wandelt letterlijk door de geschiedenis van Europese kolonisatie en verneemt ook de positieve en negatieve effecten hiervan. Tot op vandaag blijven culturele verschillen tussen de verschillende taal en cultuurgroepen grote 'issues'.

 • Doorheen de reis zullen we dikwijls ons midden in de natuur bevinden. We bewonderen de pracht ervan en hebben aandacht voor het behoud ervan. Genieten en bewaren dus !

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.

Onderweg is er voldoende tijd om een kans te geven aan ontmoetingen met de Canadese cultuur: we reizen deels met lokaal transport wat op zich al kansen biedt tot contact met lokale bevolking, we overnachten in lokale herbergen, we trekken de stad in waar in een lokale pub je gerust een praatje kan slagen met lokale inwoners, we vermijden grote hotelketens, .... .

Documenten

Voor Canada heb je naast je geldig reispaspoort ook een elektronische toestemming nodig om het land binnen te komen. Je kan deze aanvragen via onderstaande website. De kostprijs hiervoor is CAD 7, te betalen met je kredietkaart.

ETA Canada

Voor de (co-)chauffeurs volstaat het (roze) Europese rijbewijs of het rijbewijs van het bankkaartformaat.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Voor deze reis vliegen we rechtstreeks met Air Canada.

Vluchturen

Reis met vertrek op 15/06/2022

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS AIRPORT 15/06/22 - 10:30
MONTREAL ELLIOTT TRUDEAU 15/06/22 - 11:50
MONTREAL ELLIOTT TRUDEAU 02/07/22 - 19:55
BRUSSELS AIRPORT 03/07/22 - 08:40

Reis met vertrek op 06/07/2022

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS AIRPORT 06/07/22 - 10:30
MONTREAL ELLIOTT TRUDEAU 06/07/22 - 11:50
MONTREAL ELLIOTT TRUDEAU 23/07/22 - 19:55
BRUSSELS AIRPORT 24/07/22 - 08:40

Reis met vertrek op 03/08/2022

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS AIRPORT 03/08/22 - 10:30
MONTREAL ELLIOTT TRUDEAU 03/08/22 - 11:50
MONTREAL ELLIOTT TRUDEAU 20/08/22 - 19:55
BRUSSELS AIRPORT 21/08/22 - 08:40

Reis met vertrek op 24/08/2022

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS AIRPORT 24/08/22 - 10:30
MONTREAL ELLIOTT TRUDEAU 24/08/22 - 11:50
MONTREAL ELLIOTT TRUDEAU 10/09/22 - 19:55
BRUSSELS AIRPORT 11/09/22 - 08:40

Reis met vertrek op 31/08/2022

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS AIRPORT 31/08/22 - 10:30
MONTREAL ELLIOTT TRUDEAU 31/08/22 - 11:50
MONTREAL ELLIOTT TRUDEAU 17/09/22 - 19:55
BRUSSELS AIRPORT 18/09/22 - 08:40
Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport.

Specifiek voor deze reis

Het transport op deze reis is even afwisselend als het straatbeeld in Montréal. We wandelen, bussen, fietsen en rijden kriskras doorheen het zuiden van la belle province.

Vanuit Montréal doen we het eerste luik van de reis met openbaar vervoer. We nemen de bus richting Mont Tremblant en LaRivière Rouge of Bromont.

In Québec-stad springen we in de huurwagens om La Gaspésie en de oevers van de St. Lawrence te ontdekken. Het laatste deel van de reis speelt zicht terug in de omgeving van Montréal af.

Het gebruik van huurwagens heeft als voordeel dat we plaatsen kunnen bereiken die weinig of niet door het openbaar vervoer worden aangedaan. We reizen dus flexibeler!

Voor reizen met huurwagens is het evident dat naast de begeleider, ook enkele deelnemers fungeren als chauffeur en co-chauffeur. Actieve participatie, autorijden, kaartlezen zijn niet alleen gewenst, maar vaak ook noodzakelijk.

Conform de Bijzondere Reisvoorwaarden, art. 14 moeten álle deelnemers en zeker de chauffeurs als een goede huisvader zorgen voor het hun toevertrouwde voertuig. Verkeersboetes, onverantwoord rijgedrag en nalatigheid, met schade tot gevolg, zijn ten laste van de reizigers. Daar waar mogelijk is steeds een omniumverzekering onderschreven. Soms is een franchise van toepassing. Glas-, bodem- en bandenschade kan in sommige gevallen niet verzekerd worden. Dergelijke kosten worden steeds door de deelnemers gedragen. Op de vertrekvergadering krijg je hierover meer informatie.

Vergeet zeker je rijbewijs niet! Elke hoofdchauffeur moet tevens over een kredietkaart op zijn/haar naam beschikken.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Specifiek voor deze reis

In de steden maken we gebruik van het goede netwerk aan jeugdherbergen en hostels. Daarbuiten wordt er gekampeerd, zowel in tenten als cabanes: op plaatselijke campings (elementair comfort) en bij berghutten (elementair comfort). Van de deelnemers wordt een actieve inzet gevraagd voor alle kampeeractiviteiten (opzetten tenten, koken, afwassen,…).

Joker maakt gebruik van degelijke tenten, meestal van een bekend merk, en ze hebben een marktwaarde van ongeveer 250 euro. Draag zorg voor het materiaal, dan kan iedereen - ook jij - er optimaal van genieten! Bevallen de tentjes jou? Je kan er eentje na je reis aankopen voor de democratische prijs van 50 euro per tent.

Joker zorgt ook voor vuurtjes en potten. Voor het overige kampeermateriaal (borden, tassen, bestek, slaapmatjes, slaapzak, ...) moet je zelf zorgen.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn:

Canada heeft een rijkere gastronomie dan buurland USA. De steden bieden een diversiteit die zeker niet moet onder doen voor de onze. Lokale restaurantjes, die ons tegen een redelijke prijs ‘streekspecialiteiten’ serveren, zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken, maar letterlijk te ruiken en te proeven. We schrikken er ook niet voor terug om ons eigen potje te koken. Wat is trouwens mooier dan na een lange dag stappen, te barbecueën aan het meer …

Bagage

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.

 • een rugzak met inwendig frame (inhoud van minstens 50 liter) en een aantal vasthechtingsriemen voor tent
 • slaapmatje en/of slaapzak
 • een dagrugzakje voor tijdens de daguitstappen
 • goede bergschoenen (stevig met reliëfzool) die de nodige steun geven op het oneffen terrein
 • sandalen of lichte sport- of wandelschoenen
 • stapkousen
 • zaklantaarn
 • zonnebril en zonnehoed
 • kleding voor alle weersomstandigheden:
 • lichte en goedzittende katoenen kledij
 • regenkledij
 • fleece
 • zakmes, drinkbus
 • bord, bestek, beker
 • degelijke slaapzak, slaapmatje
 • zwemkledij
 • krachtig anti-muggen product

Tijdens de reis draag je vaak zelf je volledige bagage en een gedeelte van het gemeenschappelijk kampeermateriaal. Dit betekent dat er in je rugzak nog wat plaats moet zijn om branders en kookpotten in te bergen. Hou hier rekening mee als je pakt en maak je rugzak niet te zwaar: travel light!

Geldzaken
Budget ter plaatse

Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus.

Banken en geldautomaten zijn in alle grotere plaatsen te vinden. Kredietkaarten worden eveneens vlot aanvaard, zelfs voor kleinere bedragen is het al vaak het standaard betaalmiddel. Indien je je Maestrokaart meeneemt, moet je je bank contacteren voor je vertrekt.

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Je kan enkel naar Canada reizen na een volledige vaccinatie tegen Covid. Zowel een dubbele vaccinatie als de enkele vaccinatie met J&J worden toegestaan. De vaccinaties moeten wel minimaal 14 dagen voor vertrek gezet zijn. Er zijn geen verplichte inentingen voor Canada. Aanbevolen is de vaccinatie tegen tetanus (klem). Raadpleeg hierover tijdig je arts.

Conditie

Deze reis is geschikt voor personen met een goede lichamelijke conditie. De meerdaagse kajaktocht kan zwaar zijn omwille van de hitte/regen maar ook door wind en koude.

De wandelingen gebeuren door bergachtig terrein.

Een sportieve ingesteldheid is dus vereist. Minstens zo belangrijk is een goede mentale ingesteldheid: regen, muggen en dergelijke kunnen parten spelen. Ook een open groepsgeest en een grote aanpassingsbereidheid worden op dit soort reizen steeds verwacht.

Reisperiode en klimaat

Van juni tot september zitten we in volle zomerseizoen. We kunnen weer verwachten zoals een goeie zomer hier bij ons. Vrij warm, maar soms wisselvallig. In augustus zijn er veel minder muggen maar wordt het weer minder voorspelbaar. In de uitgestrekte wouden kan zelfs in augustus nog een vlaag ijsregen vallen. Deelnemers nemen best voorzorgen voor zowel warm weer als voor koud en nat weer.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je emailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Geografie

Canada is het tweede grootste land ter wereld, na Rusland. De oppervlakte bedraagt 9.984.670 km². Canada is bijna even groot als heel Europa (zonder Rusland natuurlijk).

Canada grenst enkel aan de Verenigde Staten. De rest van Canada is omgeven door oceanen; de kustlijn van Canada is langer dan 200.000 km!

In Canada bevindt zich zowel de magnetische als de geografische noordpool. Mount Logan is met zijn 5.959 meter de hoogste berg van Canada. In de Rocky Mountains, in het westen, komen de hoogste bergen voor. Voor de rest bestaat Canada uit grote middelhoge vlaktes en in het zuidoosten laagland.

Fauna en flora

Door het strenge klimaat in het grootste deel van Canada komen er verhoudingsgewijs met de oppervlakte erg weinig verschillende fauna en flora voor.

Het noorden van Canada bestaat voornamelijk uit toendra’s, vaak bedekt met ijs. In het zuiden vind je verschillende naaldbossen en meren. Aan de grens met de Verenigde Staten ligt het Grote Merengebied met o.a. Lake Erie, Lake Ontario en de Niagarawatervallen. Centraal in Canada liggen de prairies die het hart van de landbouw vormen. De esdoorn en bijbehorend blad is de nationale boom van Canada.

In Canada zijn verschillende natuurparken en natuurgebieden te vinden. Het landschap is er dan ook erg divers: toendra, grote grasvlakten, meren, rivieren, uitgestrekte bossen etc. Veel voorkomende boomsoorten zijn o.a. de berk, de beukenboom, de spar en de esdoorn. De dieren die in Canada voorkomen zijn o.a. de wolf, de grizzlybeer, de lynx, de bever en de sneeuwuil. De bever is het nationale dier van Canada.

Staatsvorm

In 1867 verklaarde Canada zich onafhankelijk van het Britse Rijk, maar beide landen behielden wel een stevige band. Zo is koningin Elizabeth II nog steeds het officiële staatshoofd van Canada.

Canada heeft als staatsvorm een constitutionele monarchie met een parlementair systeem en een meerpartijenstelsel. Koningin Elizabeth II laat zich vertegenwoordigen door een gouverneur-generaal. Sinds 2 oktober 2017 is dit Julie Payette. De koningin stelt de gouverneur-generaal aan op aanbeveling van de premier voor een termijn van 5 jaar.

Het Canadese parlement bestaat uit 2 kamers, de Senate met 105 zetels en de House of Commons met 308 zetels. Senatoren worden aangesteld door de gouverneur-generaal en blijven in principe aangesteld tot ze 75 jaar worden. Parlementairen uit het Lagerhuis worden door de bevolking gekozen voor een periode van 4 jaar.

De regeringsleider is Justin Pierre James Trudeau.

De hoofdstad van Canada is Ottawa.

Bevolking

In Canada wonen ongeveer 35 miljoen mensen. De oorspronkelijke bevolking van Canada, de indianen en de Inuit, vormt vandaag nog slechts een klein deel van de totale bevolking.

Het grootste deel van de bevolking woont in steden zoals Toronto (6 miljoen), Montreal (4 miljoen) en Vancouver (1,4 miljoen).

Het overgrote deel is immigrant of stamt af van immigranten, meestal afkomstig uit Europa (vooral de Britse Eilanden (28%) en Frankrijk (23%)). De bevolkingsspreiding in Canada is zeer ongelijk, het overgrote deel van het land is dunbevolkt.

Economie

Canada behoort tot de welvarendste landen ter wereld. Het is een grote industriële natie dankzij de productie van o.a. nikkel, zink en zilver. In de centrale provincies Alberta, Saskatchewan en Manitoba zijn de belangrijkste agrarische gebieden te vinden. Tarwe is het belangrijkste exportproduct dat hiervan afkomstig is. Daarnaast haalt men ook veel inkomsten uit de bosbouw en de visserij.

De munteenheid is de Canadese Dollar (CAD). 1 CAD = 0.67 EUR (wisselkoers op 8 november 2018)

Religie

Het grootste deel van de Canadese bevolking is aanhanger van het christendom. Hiervan is 42,6% rooms-katholiek, 23,3% is protestant. Ongeveer 16% van de bevolking heeft geen religie.

Lokale gebruiken en gewoonten
 • In restaurants en cafés is het gebruikelijk een fooi van 10 à 15% te geven.
 • Het is ongebruikelijk om onverwacht ergens op bezoek te gaan. Te laat komen is erg ongepast.
 • Voordringen is taboe, ook bij de bushalte zal je vaak een wachtrij zien.
Tijdsverschil

Canada kent verschillende tijdszones, het kan er 4,5 tot 9 uur vroeger zijn dan in België.

 • in Saint John's is het 4,5 uur vroeger dan in België
 • in Montreal is het 6 uur vroeger dan in België
 • in Calgary is het 8 uur vroeger dan in België
 • in Vancouver is het 9 uur vroeger dan in België
 • in Whitehorse is het 9 uur vroeger dan in België
Elektriciteit

De netspanning in Canada bedraagt 120 volt. De stopcontacten zijn van het type A en B. Je neemt dus best een wereldstekker mee.

Veiligheid

Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico's verbonden aan reizen naar Canada. Het land wordt jaarlijks bezocht door talrijke toeristen, waaronder vele Belgen. Sinds de aanslagen van 11 september 2001 is iedereen zich evenwel bewust geworden van het wereldwijd verhoogde risico op terreurdaden.

Vermits op luchthavens en bij grensovergangen specifieke veiligheidsmaatregelen gelden, is het ten zeerste aangeraden ruimschoots vóór uw vertrek op de luchthaven te zijn en de controles te respecteren. Meer informatie vindt u op www.cbsa.gc.ca en www.publicsafety.gc.ca.

Samengevat wordt aan reizigers naar Canada gevraagd de gebruikelijke voorzichtigheid en waakzaamheid aan de dag te leggen en de raadgevingen van de plaatselijke autoriteiten op te volgen.

Om te vermijden het slachtoffer te worden van kleine criminelen, zoals zakkenrollers, dienen volgende aanbevelingen in acht te worden genomen:

 • Houd persoonlijke bezittingen en reisdocumenten goed in het oog, vooral in de luchthavens, op het openbaar vervoer en op druk bezochte toeristische plaatsen;
 • Grote steden zoals Montreal, Toronto en Vancouver kunnen het werkterrein zijn van kleine straatcriminelen;
 • Draag geen dure sieraden en/of loop niet rond met grote hoeveelheden contant geld op zak;
 • Laat bagage en/of waardevolle zaken niet onbewaakt en zichtbaar achter in de wagen en/of de hotelkamer;
 • Alleen-reizende rugzaktoeristen zijn een gemakkelijk doelwit voor kleine criminelen. Daarom is het raadzaam niet te liften en enkel te overnachten in betrouwbaar logies waar men niet alleen verblijft.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
Groepsreis Canada

Wat andere reizigers vinden

Canada is een droombestemming, een gigantisch groot land met oneindig veel mooie plekjes waar je stil van wordt. Joker heeft ons meegenomen naar de wilde natuur en prachtige meren in Canada. Ook hebben we van het stadsleven kunnen proeven waardoor we weten hoe vriendelijk en gastvrij de lokale bevolking is. Kort samengevat, een zalige reis en 11 nieuwe vrienden erbij!

Michèle Seuntjens

De Jokerreis naar Canada bevat een perfecte mix tussen cultuur, natuur en avontuur. Naast het bezichtigen van de prachtige steden Montreal en Quebec bewonderden we de uitgestrekte Canadese natuur met haar bewoners (beluga's, elanden, stekelvarkens, bevers, zeehonden, vinvissen en bultruggen) en konden we ons ook echt uitleven tijdens het kanovaren, het raften, de zeekajak, de canyoning, fietsen, wandelen...

Florien Vangeneugden

Canada is een prachtig land. De uitgestrektheid van de natuur, de ruimte en rust die je ervaart waren een unieke ervaring voor mij. De activiteiten waren top en een perfecte afwisseling van actie, inspanning en cultuur. Daarbovenop hadden we een zeer fijne groep. Dit was een ideale mix voor een onvergetelijke reis.

Eva Mertens

Reistips

Veelgestelde vragen

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe flexibel reis je als individu in een groep?

Elke reis bij Joker is uniek. De reisroute loopt langs minder platgetreden paden dankzij onze jarenlange ervaring en goede contacten ter plaatse. Alle reizen worden daarnaast nog unieker doordat elke groep mee de reis invult. Hoe dan?

Elke reis is dankzij onze reisbegeleiders op maat van de deelnemers, de groep en de lokale omstandigheden. Al tijdens de vertrekvergadering speelt de reisbegeleider in op de interesses van de groep. Wil er iemand salsales volgen in Cuba en gaat de rest er liever mojito’s leren mixen? Je begeleider doet zijn uiterste best om het voor elkaar te krijgen! Net zo met een festival of een andere niet te missen gebeurtenis: dan passen we de reisroute aan als het kan en in samenspraak met de groep.

Omdat we iedereen een prachtreis willen bezorgen, zorgen we ervoor dat er voldoende flexibiliteit en vrijheid is. Ook als dat betekent dat je liever een namiddag op je eentje wat onderneemt.

Hoe zit het met het comfort op reis?

Het comfort is eenvoudig. We overnachten in kleinschalige hotels en guesthouses, die –waar mogelijk- in handen zijn van plaatselijke families. Op bepaalde reizen gaan we kamperen of logeren we tijdens een homestay bij de mensen thuis (en daar spreken we dan nog láng van)!  De kamerverdeling kan wisselen van dag tot dag. Meestal deel je een kamer met 2 of meer reisgenoten en soms zijn de kamers gemengd. Heb je vragen over het comfort? Contacteer een Joker-reiskantoor: zij kunnen je specifieke vraag dan doorspelen naar de Joker-medewerkers die de reizen samenstellen.

Reizen we uitsluitend met openbaar vervoer?

Ter plaatse reizen we meestal met het openbaar vervoer. We streven naar een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot futuristische monorails! We kunnen ook vervoer huren om op plekken te komen die anders onbereikbaar zijn. Een exclusieve collectie aan voertuigen, want zelden neem je ze thuis in het straatbeeld waar!

Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Go-26?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar:

 • Gemiddelde leeftijd: 22 jaar
 • Man 40% / Vrouw 60%
 • Single 93% / Koppel 7%
Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 30% bij inschrijving. Het saldo volgt 6 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".

Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.