Overslaan en naar de inhoud gaan

Tijdens deze reis is de Via Egnatia, een oude Romeinse handelsroute, onze leidraad. We doorkruisen Albanië, Noord-Macedonië en Griekenland. De perfecte reis voor wie houdt van een tocht over land met minibus, afgewisseld met dagtochten en het bezoeken van historische plekken!

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-2
Tirana & Durrës

Onze reis start in Albanië dat na jaren isolement een nieuwe weg is ingeslagen. Maar dat het land nog worstelt met zijn verleden wordt met een bezoek aan hoofdstad Tirana levendig duidelijk. We bezoeken het archeologisch museum en de Nationale Gallerij. In Durrës aan zee verkennen we het eeuwenoude amfitheater en treden we in de voetsporen van kruisvaarders. Dürres was immers de toegangspoort tot de Via Egnatia, en die weg werd door hen druk bewandeld. 

2 dag 3
Elbasan

We maken een wandeling over de Via Egnatia en bezoeken Romeinse, Byzantijnse en Ottomaanse bouwwerken. Onder meer de Ottomaanse burcht die werd gebouwd door Mehmet the Conquerer in het oude Scampis staat op het programma. 

3 dag 4-5
Het meer van Ohrid

Het meer van Ohrid is één van de oudste en diepste meren van Europa. We nemen de tijd om de grandeur van het meer vanop het water op te nemen tijdens een boottocht, maar nemen ook de tijd om rondom het meer een mooie wandeling te maken. Ook een bezoekje aan de St. John van Kaneo-kerk is zeker de moeite waard!

4 dag 6-7
Macedonische gastronomie & Bitola

We worden ondergedompeld in de Noord-Macedonische gastronomie en trekken zelf een kookschort aan tijdens een kookcursus. Overnachten doen we in Bitola. In het lokale museum zitten we in gedachten in de oudheid, het museum beschikt immers over een uitgebreide collectie van Griekse en Romeinse vondsten. 

5 dag 8-9
Edessa, Aigai en de Via Egnatia

We trekken onze wandelschoenen nog eens aan en wandelen een tweede keer over de Via Egnatia. Voor we langs de watervallen in Edessa wandelen, bezoeken we nog de oude Mutatio Grande site en verkennen we de oude Noord-Macedonische hoofdstad Aigai.

6 dag 10-12
Pella en Thessaloniki

Na een bezoek aan de stad Pella komen we aan in de laatste stad die we tijdens deze trip aandoen: Thessaloniki. Naast een bezoekje aan het historische centrum staan er nog een aantal andere hoogtepunten op het programma: een fietstocht rond en door de stad, de grote Ark over de Via Egnatia, de ruines van het Galerius Paleizencomplex en de St Demetrius Kathedraal bijvoorbeeld. Aan cultuur geen gebrek!

Vertrekdata en prijzen

Boek vroeg! Zo ben je zeker van je plaats en het vertrek van de reis zal sneller gegarandeerd zijn. 

Vertrek: 20/05/2020
Terug: 31/05/2020
Basisprijs: €1.230
+ 820 EUR budget
Ik slaap op een eenpersoonskamer waar mogelijk
al 5 boekingen, waarvan 1 optie.
Wie gaat mee?
Leeftijd
26-351
36-451, met 1 als optie.
46-551
+652
Geslacht
mannen4, met 1 als optie.
vrouwen1
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 30/09/2019

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Tirana en Thessaloniki - Brussel
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Alle overnachtingen + ontbijt
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

Kostenraming voor activiteiten, plaatselijk transport, toegangsgelden, maaltijden en luchthaventaksen ter plaatse.

 

Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Bijkomende info

Voor een singlekamer betaal je 205 euro extra.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 11 / 10 / 2019
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.

Tijdens deze gevarieerde trip combineren we wandelingen over o.a. de Via Egnatia, met stadsverkenningen per fiets en culinaire workshops.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige restaurants en voor logementen in handen van plaatselijke mensen, en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.

We werken enkel met plaatselijke hotels en met gidsen die niet werken voor grote organisaties. Op die manier blijft het geld dat we binnenbrengen, circuleren in het land. Het huren van een lokale gids gebeurt enkel op culturele trekpleisters waar hun kennis gewenst is.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.

Onze tochten leiden ons ongetwijfeld langs kleine en minder kleine dorpen waar de gastvrije bevolking ons maar al te graag wat te drinken aanbiedt.

Documenten

Voor Albanië volstaat je geldige Belgische identiteitskaart.
Voor Noord-Macedonië volstaat je geldige identiteitskaart.
Voor Griekenland volstaat je geldige Belgische identiteitskaart.
Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport

Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan GreenSeat (www.joker.be/greenseat).
Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je 2 weken voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Ter plaatse

We reizen vaak met gecharterd vervoer of comfortabel openbaar vervoer. Voor kortere afstanden en als deel van een activiteit kiezen we voor een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot fietsen en achterop een brommer.

Specifiek voor deze reis:

Ter plaatse maken we vooral gebruik van gecharterd vervoer.

Logies

We kiezen voor kleinschalige hotels van 3 à 4 sterren. Een homestay, een nacht onder een sterrenhemel of een andere unieke slaapplek voor 1 of 2 nachten sluiten we zeker niet uit, want bij Joker beleven we natuurlijk graag méér. Maar daarna slapen we weer lekker in een comfortabel bed.

Waar mogelijk zorgen we ervoor dat je een eenpersoonskamer kan kiezen als je dat belangrijk vindt. Hiervoor betaal je een meerkost. Per vertrekdatum zijn de eenpersoonskamers beperkt beschikbaar. Deze eenpersoonskamers zijn bovendien op aanvraag: na je boeking gaan we na of we deze kunnen bevestigen. Kunnen we deze optie niet bevestigen, dan heb je uitzonderlijk het recht om je boeking te annuleren. Tweepersoonskamers met sanitair op de kamer zijn inbegrepen in de prijs. Ben je alleen ingeschreven, dan deel je een twin kamer et iemand van hetzelfde geslacht.

Voorbeelden van hotels vind je bij het programma op de website en zijn louter indicatief. Het overzicht van hotels krijg je op de vertrekvergadering.

Specifiek voor deze reis:

We slapen tijdens deze reis voornamelijk in charmante, kleinschalige hotelletjes.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.
Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn:

De Albanese keuken is een mediterrane keuken met Turkse invloeden. Er wordt uitbundig gebruik gemaakt van olijfolie, tomaten en vis of lam.

De producten zijn seizoensgebonden en meestal organisch (weinig import / boeren kunnen zich geen pesticiden veroorloven).

Bagage

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.

 • soepele reistas of rugzak
 • dagrugzak
 • stevige wandelschoenen
 • sportieve sandalen
 • sportieve kledij/zwemkledij/fleece
 • zonnebescherming
 • drinkbus

Albanië is een overwegend islamitisch land,de bevolking is echter zeer tolerant.

Geldzaken

Budget ter plaatse
Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants en gidsen. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

We raden je aan je Europese ziekteverzekeringskaart (blauwe kaartje) mee te nemen . Dit kan je gratis verkrijgen bij je ziekenfonds. Hiermee vermijd je heel wat administratieve rompslomp en voorschieten van geld bij bezoek aan de dokter of opname in een ziekenhuis.

Conditie

Deze reis is een zeer afwisselende reis met hier en daar een aantal sportieve toetsen. Je hoeft geen zware lasten te torsen, wel heb je zeker een normale fysieke (wandel)conditie nodig.

Reisperiode en klimaat

In het binnenland kennen de door ons bezochte landen een continentaal klimaat. Sommige zomers kan het echt wel heet worden met maxima van bijna 40 °C. Daarom kiezen we voor iets minder warme periodes, zodat we aangenaam kunnen reizen.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, kan je mee een restaurant uitzoeken of bijkomende voorstellen doen qua activiteiten.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDCI die begeleid wordt door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Over Noord-Macedonië
Over Griekenland
Geografie

De oppervlakte van Albanië bedraagt 28.748 km², iets kleiner dan België. Albanië grenst aan Griekenland, Macedonië, Kosovo en Montenegro.

De Albanese kustlijn is vlak maar hoe meer men het binnenland intrekt hoe geaccidenteerder het terrein wordt. Vooral in het noordoosten, in de Albanese Alpen komen de hoogste toppen voor met de Golem Korab als hoogste top op 2.764 m. Op de grens met Montenegro ligt het grootste meer, 520 km², van de Balkanregio.

Fauna en flora

Albanië kent nog vele afgelegen gebieden waar planten en dieren ongestoord kunnen leven. Helaas staat de natuur meer en meer onder druk door de mens.

De moerasgebieden langs de kust van Albanië zijn de enige plaatsen waar de Dalmatische pelikaan nog voorkomt. Het droogleggen van de moerassen is een serieuze bedreiging waardoor de pelikaan met uitsterven bedreigd is.

In de uitgebreide bossen zijn wolven, vossen en jakhalzen te vinden en in de hogergelegen gebieden zijn er ook bruine beren te spotten.

De nationale bloem van Albanië is de klaproos en het nationale dier is de arend.

Staatsvorm

Albanië werd kort voor de Eerste Wereldoorlog onafhankelijk, maar werd na de oorlog bezet door Frankrijk en Italië. Pas in 1921 werd Albanië weer door Albanezen bestuurd. In 1946 werd de volksrepubliek Albanië uitgeroepen die eerst sterk naar de USSR keek en sinds 1966 naar China. In die tijd was Enver Hoxha de sterke man.
Na onlusten begin 1990 werden de eerste democratische verkiezeingen gehouden maar het bleef onrustig tot in 2002.

Sinds 2017 is Ilir Meta de president voor een termijn van vijf jaar. De president stelt op zijn beurt de premier aan en dit is Edi Rama.

Het parlement, Kuvendi Popullor is een 1 kamerparlement en telt 140 zetels en Edi Rama is de premier.

Bevolking

In Albanië wonen iets meer dan 3 miljoen mensen. 40 procent van de bevolking is 24 jaar of jonger. Ongeveer de helft van de bevolking woont in de steden waarvan de hoofdstad Tirana de grootste is.

Buiten Albanezen is er ook een relatief grote Griekse gemeenschap. Afhankelijk van tellingen zou die 1 tot 12% van de bevoking uitmaken.

Economie

Tot 1990 was Albanië een gesloten land en voorzag volledig in de eigen behoeften. Hierdoor werd er amper geïnvesteerd in vernieuwing. Bij de opening van de grenzen stuikte de economie in elkaar, ook door plundering van de voormalige, door de staat bestuurde, fabrieken. Enkel door noodhulp van het IMF en de steun van de vele expats kon Albanië overleven.

Naast de legale handel was er ook een grote zwarte handel, vooral in wapens, drugs en mensen. Dit samen met het ineenstorten van de zogenaamde piramidefondsen zorgde in 1997 voor een nieuwe implosie van de economie. Tussen 2004 en 2008 groeide de economie spectaculair maar Albanië blijft nog steeds het armste land van Europa.

De uitvoer van Albanië bestaat vooral uit landbouwgewassen en textiel.

De munteenheid van Albanië is de Albanese LEK (ALL). 100 ALL komt overeen met 0,73 euro (richtprijs 3 november 2016)

Religie

Tussen 1967 en 1990 was Albanië officieel een atheïstische staat. Elke vorm van godsdienst was verboden. Kerken en moskeeën werden afgebroken of kregen een andere functie, de geestelijken werden verplicht hun ambt te stoppen.

Sinds november 1990 mag godsdienst terug beleefd worden in Albanië en werden feestdagen terug in ere hersteld. Concrete cijfers over de gelovigen zijn er momenteel niet, maar aangenomen wordt dat 70% moslim is, 20 % orthodox en 10 % rooms-katholiek.

Lokale gebruiken en gewoonten
Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil tussen België en Albanië.

Elektriciteit

In Albanië gebruiken ze dezelfde stekkers en voltage als in België. Geen nood dus om wereldstekkers mee te nemen.

Veiligheid

Over het algemeen komt kleine criminaliteit (zakkenrollen en gauwdiefstal) vooral voor in de steden en de andere toeristische trekpleisters. Dit geldt eveneens voor het openbaar vervoer (bussen en stations). Waakzaamheid is geboden en de reiziger wordt aangeraden waardevolle zaken verborgen te dragen of - indien mogelijk - in de kluis van hun hotel te bewaren. Kopieën van identiteitspapieren kunnen van pas komen in geval van verlies of diefstal. Bedelaars kunnen soms zeer hardnekkig zijn, maar gewelddadigheid komt weinig voor.

Wapenbezit is algemeen verbreid en sporadisch zijn er gewelddadige episodes en schietpartijen. Deze zijn evenwel niet specifiek tegen buitenlanders gericht en lijken eerder gerelateerd aan interne afrekeningen (criminele milieus).

Bezoekers worden geadviseerd samenscholingen en demonstraties te mijden.

In de hoofdstad Tirana en op andere plaatsen in het land komen regelmatig demonstraties voor. Daarbij kan geweld worden gebruikt. Wees alert en vermijd plekken waar demonstraties zijn. Volg het nieuws over de plaats of het gebied waar u bent of naar toe reist bijvoorbeeld via de (sociale) media.

Geografie
Fauna en flora
Staatsvorm
Bevolking
Economie
Religie
Lokale gebruiken en gewoonten
Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil met België.

Elektriciteit

In Noord-Macedonië gebruiken ze dezelfde stekkers als in België. Het is dus niet nodig om een wereldstekker mee te nemen.

Veiligheid

Reizen in Noord-Macedonië vormt normaal geen probleem. Extra waakzaamheid is geboden in de grensregio’s met Servië, Albanië en Kosovo (fictieve lijn Tetovo-Kumanovo, en Struga-Tetovo). In deze regio’s wordt aangeraden enkel overdag en op de hoofdwegen te reizen.

In de hoofdstad neemt de kleine criminaliteit zoals gauwdiefstal toe.

Geografie

De oppervlakte van Griekenland beslaat 131.957 km², ongeveer 4 keer zo groot als België. Griekenland heeft grenzen met Albanië, Macedonië, Bulgarije en Turkije.

Griekenland telt meer dan 2.000 eilanden, de meeste onbewoond, waardoor Griekenland de op Noorwegen na langste kustlijn van Europa heeft. Waar je ook bent in Griekenland, je bent nooit meer dan 100km verwijderd van de kust.

Griekenland is voor 80% heuvel- en bergachtig, enkel in het noordoosten komen laaggelegen, en vruchtbare, gebieden voor. De mythische berg Olympus is met 2.917 de hoogste berg van Griekenland.

Fauna en flora

Vroeger was Griekenland een heel bosrijke land, maar ontbossing en overbegrazing zorgde ervoor dat de meeste bossen verdwenen. Enkel in het noorden, in het Pindosgebergte, komen nog grote bossen voor. De bestaande bossen zijn ondertussen beschermd en de overheid doet ook veel moeite naar herbebossing.

Door de vele eilanden hebben veel specifieke fauna zich ontwikkkeld en sommige soorten komen maar op 1 eiland voor. De olijfboom is de meest voorkomende boom van Griekenland.

Wegens het gebrek aan grote bossen komen er ook weinig grote dieren voor in Griekenland. Enkel in het noorden komen nog wolven en jakhalzen voor. Griekenland kent wel heel veel verschillende vogels, dit door de ligging om de trekroutes van noord naar zuid. In het noorden langs de grens met Turkije ligt het Dadia woud waar 36 van de 39 soorten roofvogels van Europa gespot kunnen worden.

Schapen en geiten zijn heel belangrijk in de landbouw. Geschat wordt dat er per Griek minstens 1 schaap of geit is.

Staatsvorm

Griekenland, officieel Hellenic Republic, werd in 1830 onafhankelijk van het Ottomaanse rijk. Toen was Griekenland wel een stukje kleiner dan nu, door de jaren heen werden er eilanden bij Griekenland gevoegd. Na de tweede wereldoorlog was er in Griekeland een burgeroorlog tussen de voorstander van de koning en de anti-communisten aan de eene zijde en de communisten aan de andere zijde. De groep rond de koning won. In 1967 was er een militaire staatgreep die duurde tot de vrije verkiezingen in 1974 die zorgde dat Griekenland een republiek werd.

Sinds 2015 is Prokopis Pavlopoulos de president van Griekenland. Een Griekse president wordt door het parlement verkozen voor maximaal 2 termijnen van 5 jaar. De president benoemt en ontslaat op zijn plaats de premier en kan ook het parlement ontbinden.

Het parlement bestaat uit 1 kamer, de Vouli ton Ellinon en telt 300 zetels. Parlementairen worden verkozen voor een periode van 4 jaar. De premier van Griekenland is Kyriakos Mitsotakis.

Bevolking

Griekenland telt 10,7 miljoen inwoners waarvan ongeveer 60% in de steden woont. In de hoofdstad Athene wonen iets meer dan 3 miljoen mensen.

Economie

De Griekse economie is vooral een staatsgebonden economie. Ongeveer 40% van de werkende bevolking heeft een door de overheid betaalde job. Toerisme is goed voor 15% van de jobs. Meer dan 1 op 4 van de Grieken zit momenteel zonder werk. Ongeveer 44% van de Grieken leeft onder de armoedegrens.

Sinds 2009 zit de Griekse economie in een recessie met een negatieve groei tussen de 2% en de 6% per jaar. Hierdoor swingt ook de overheidsschuld te pan uit. Dankzij de EU en het IMF kan Griekenland het bankroet vermijden. Griekeland staat op de 3de plaats in de ranglijst met landen met de grootste overheidsschuld.

Religie

98% van de Grieken heeft het Grieksorthodoxe geloof als godsdienst. Verder is er nog een kleine groep moslims, zij wonen vooral in Tracië.

Lokale gebruiken en gewoonten
Tijdsverschil

Griekenland loopt 1 uur voor op de Belgische tijd. Als je naar Griekenland reist, moet je dus je horloge 1 uur verder draaien.

Elektriciteit

In Griekenland gebruiken ze dezelfde stekkers en voltage als in België. Geen nood dus om een wereldstekker mee te nemen.

Veiligheid

Mits inachtneming van de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen, kan in Griekenland doorgaans veilig gereisd worden.

Het voornaamste probleem van bezoekers is het verlies of de diefstal van reisdocumenten en persoonlijke papieren, die een terugreis kunnen bemoeilijken. Zakkenrollers zijn vooral actief in de stadscentra en op het openbaar vervoer, vooral in de metro naar de luchthaven.

Griekse banken zijn open maar hun diensten zijn beperkt. Met buitenlandse debet- en kredietkaarten kan men terecht bij ATM’s en bij handelaars. Reizigers dienen dan ook voldoende contant geld mee te nemen en een betrouwbare reisverzekering af te sluiten.

Neem voldoende voorzorgen tegen diefstal van uw cash, reisdocumenten en persoonlijke papieren. Zakkenrollers zijn vooral actief in de stadscentra en op het openbaar vervoer, vooral in de metro.

Elk jaar zijn quads, scooters, brommers en moto’s betrokken in ernstige ongevallen, vaak met levensbedreigende of dodelijke afloop. Vooral op de eilanden zijn buitenlandse toeristen hiervan het slachtoffer. Ongevallen met quads of scooters van meer dan 125 cc zijn bij Joker niet verzekerd!

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Hebben jullie bagagetips?

Bij elk reisprogramma vind je meer info over wat je best meeneemt op reis en ook tijdens de vertrekvergadering verneem je er alles over. Nog iets nodig? Met je Joker-factuur krijg je 7% korting in de winkels van A.S. Adventure. Alvast dit: een soepele trolley geniet de voorkeur en je reist best zo licht mogelijk. Kies voor makkelijke, sportieve kledij waarin je je goed voelt en comfortabele (wandel)schoenen zijn een must. Vaak is er gelegenheid om je kleren te laten wassen!

 

Hoe actief zijn de reizen van Joker Comfort Editions?

Wandelschoenen hebben we op reis altijd bij en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Ooit al willen paardrijden, kanovaren of met een zipline door het oerwoud suizen? Ook wij houden van dit soort van actie! Natuurlijk kan je na een inspanning lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan. Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Weet alvast dat al onze reizen toegankelijk zijn voor iedereen met een normale, gezonde fysieke en mentale conditie. Op onze website geven we per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4).

Hoe culinair is een avontuur met Joker Comfort Editions?

Afhankelijk van de bestemming, gaan we ’s middags picknicken of we eten iets kleins in een lokaal restaurant. ’s Avonds mag het uitgebreider, met voor ieder wat wils. Geen standaardmenu, je kiest zelf waar je zin in hebt. Bovendien betaal je met het budgetsysteem enkel wat je zelf gegeten of gedronken hebt. Je geniet van lokale specialiteiten en misschien wel een kookworkshop: het culinaire avontuur is nooit veraf!

Hoe flexibel reis je als individu in een groep?

Elke reis bij Joker is uniek. De reisroute loopt langs minder platgetreden paden dankzij onze jarenlange ervaring en goede contacten ter plaatse. Alle reizen worden daarnaast nog unieker doordat elke groep mee de reis invult. Hoe dan?

Elke reis is dankzij onze reisbegeleiders op maat van de deelnemers, de groep en de lokale omstandigheden. Al tijdens de vertrekvergadering speelt de reisbegeleider in op de interesses van de groep. Wil er iemand salsales volgen in Cuba en gaat de rest er liever mojito’s leren mixen? Je begeleider doet zijn uiterste best om het voor elkaar te krijgen! Net zo met een festival of een andere niet te missen gebeurtenis: dan passen we de reisroute aan als het kan en in samenspraak met de groep.

Omdat we iedereen een prachtreis willen bezorgen, zorgen we ervoor dat er voldoende flexibiliteit en vrijheid is. Ook als dat betekent dat je liever een namiddag op je eentje wat onderneemt.

Hoe verplaatsen we ons op reis met Joker Comfort Editions?

Ter plaatse reizen we vaak met gecharterd vervoer of comfortabel openbaar vervoer. Voor kortere afstanden en als deel van een activiteit kiezen we voor een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot fietsen en achterop een brommer! Op sommige bestemmingen maken we gebruik van huurwagens. We doen dan als chauffeur beroep op de meest rijvaardige deelnemers uit de groep.

Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wat betekent avontuur bij Joker Comfort Editions?

Net zoals bij Joker Avontuur bestaat ons recept voor een fantastische reis uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen ontmoeten en activiteiten die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Reizen op de Joker-manier heeft impact: er ontspruiten nieuwe inzichten, je kan nieuwe vaardigheden leren en je grenzen verleggen: enter adventure, 24/7!

 

Wat mag ik me voorstellen bij de accomodaties van Joker Comfort Editions?

De naam zegt het: bij Joker Comfort Editions combineer je avontuur met comfortabel reizen. Je slaapt in een aangename kamer met een charmante uitstraling en een lekker bed, in een hotel dat duurzame keuzes belangrijk vindt en waar het prettig thuiskomen is. Als het de reisbeleving sterker maakt, wijken we daar 1 of 2 nachten van af: slapen in een bedoeïenentent of bij mensen thuis wordt dan een memorabele ervaring die we je niet willen ontzeggen. Liever een eenpersoonskamer op reis? Dat kan, daar waar het logement dat mogelijk maakt. Je vindt alle specifieke info bij elk reisprogramma. Bij een 2-persoonskamer neem je een eigen bed in, in een kamer die je deelt met iemand van hetzelfde geslacht. 

TIP:  Mag voor jou het comfort eenvoudig zijn, check dan zeker het aanbod van Joker Avontuur. Bij Joker Avontuur overnacht je in kleinschalige hotels en guesthouses, die - waar mogelijk - in handen zijn van plaatselijke families. Bij een aantal reizen is kamperen de norm. De kamerverdeling kan wisselen van dag tot dag. Meestal deel je een kamer met 2 of meer reisgenoten en soms zijn de kamers gemengd.

Wie is je reisbegeleider?

Onze reisbegeleiders

Met een reisbegeleider van Joker Comfort Editions mag je op beide oren slapen: hij heeft veel reiservaring en weet wat het is om met een kleine groep op pad te gaan. Hij coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt praktische zaken ter plaatse. Ook al weet hij veel te vertellen, een klassieke gids is hij niet: voor rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met haar bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij  genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een gezellig restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een activiteit. Tijdens de vertrekvergadering enkele weken voor je vertrek, bespreekt de reisbegeleider samen met de groep het reisprogramma en polst hij een eerste keer naar de verwachtingen.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig en volgden bij Karavaan vzw een door Toerisme Vlaanderen gecertificeerde opleiding van 2 jaar.  De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, op praktische vaardigheden, reislogistiek en op het belang van een gesmeerde groepsdynamica. Op die manier worden de reisbegeleiders klaargestoomd om alles organisatorisch op rolletjes te laten lopen. Karavaan werkt nauw samen met Joker om de kwaliteit van de groepsreizen te garanderen. Jaarlijks ontwikkelen we samen nieuwe bestemmingen en evalueren we vorm en inhoud van de reizen. Karavaan vormt een essentiële schakel tussen Joker, jij als deelnemer en je begeleider!

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".

Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.