Overslaan en naar de inhoud gaan

1 Warmste Stoofpotje = 1 dag internettoegang voor de Entwiga Community in Oeganda

Ook dit jaar geven we ons 100% voor De Warmste Week van Music for Life! Dit jaar focussen we ons op het derde project dat we structureel ondersteunen. Al enkele jaren zet het Joker/ViaVia-netwerk zich in om de Entwiga Community in Oeganda te ondersteunen. Daarom dopen we deze actie om tot het Warmste Stoofpotje.

Elk verkocht stoofpotje betekent 1 dag internettoegang voor de schoolgaande jongeren van de Entwiga Community.

Dit jaar heeft onze actie in de Belgische ViaVia Joker-reiscafés* maar liefst €1.207,50 opgeleverd! Oftewel 483 stoofpotjes oftwel 483 dagen internet oftewel meer dan 16 maanden internet.

Je kon tussen 1 en 15 december in jouw favoriete ViaVia Joker Reiscafé je hart én je maag verwarmen met het Warmste Stoofpotje! Jij smulde van een typisch Oegandees gerecht en steunde zo de Entwiga Community in Oeganda.

*in Heverlee, Leuven, Mechelen en Antwerpen

Wie is de Entwiga Community in Oeganda?

In 2014 ontmoetten we de Oegandees Moses Sanyu voor het eerst tijdens een Joker-groepsreis door Oeganda en Rwanda. Hij is onze chauffeur en gids, en zijn ideeën over de toekomst van zijn gemeenschap blijven plakken. “Oeganda is zoveel meer dan gorilla’s en ander wildlife”, stelt Moses. “Hoe veel completer zou hun reis zijn als reizigers ook mijn gemeenschap leren kennen? Samen thee plukken, koken, naar de markt gaan, op het veld werken. Samen wandelen en van gedachten wisselen. ” Met de steun van Joker werd hij een zelfstandig sociaal ondernemer en richtte hij de Entwiga Community Experience op. 

De streek is een toeristische hotspot voor natuurliefhebbers om de kratermeren te bezoeken en chimpansees te spotten in het nabijgelegen Kibale National Park. Hoewel het toerisme toeneemt in de streek rond Fort Portal, geniet niet iedereen van de inkomsten van toerisme. Door de komst van de Entwiga Community Experience werken deze mensen nu samen met Moses. Hij wist de hele gemeenschap van zijn dorp te motiveren om mee te stappen in zijn droom. Samen met hen organiseren ze nu activiteiten en homestays in hun dorp nabij Fort Portal in West-Oeganda.

Daardoor wordt het schoolgeld betaalbaar en staat de nieuwe bus van Moses ten dienste van de school en de lokale gemeenschap (als er geen tours zijn natuurlijk). Door de inkomsten uit toerisme worden de moestuinen van het dorp nu efficiënter aangepakt. Maar ook dit: de gemeenschap en haar cultuur wordt oprecht gewaardeerd door de reizigers, waardoor lokale tradities voortaan beter bewaard blijven. Die gesprekken tussen bezoeker en local is iets waar Moses allang van droomde, en die droom is nu realiteit geworden. Zo'n zinvolle ontmoeting tussen mensen uit verschillende uithoeken, daar geloven wij sterk in!

Waarom internettoegang?

In de Entwiga Community gaat dit geld naar de uitbouw van een goed gelegen computerlokaal met internetverbinding, iets wat ten goede komt van de vele studenten in de gemeenschap. Zo kunnen zij hun huiswerk maken en opzoekwerk verrichten.

Met de steun van het Joker/ViaVia-netwerk

Met een renteloze lening van Joker kocht Moses een minibus waarmee hij toeristen zijn land kan laten zien. Met de opbrengst van deze tours betaalt Moses de lening af. Het gaat om méér dan louter een busje. De gemeenschap organiseert nu tal van toeristische activiteiten aan zoals een ecowalk, een homestay of een kookworkshop met een bezoek aan de lokale markt. 

Wil je zelf eens graag op bezoek gaan bij Moses en de families van zijn gemeenschap? Ga mee op jongerenreis (-26) naar Rwanda en Oeganda

Ontdek zelf de Entwiga Community Experience

Lees meer over onze projecten voor Music for Life