Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen project over het heerlijke Mexicaanse gerecht nachos, wél over de 'Nacho Hondureño', het officiële leerboek dat in Honduras wordt gebruikt om kleine kinderen te leren lezen.

Op het platteland, met zijn overvolle klassen, moeten kinderen vaak schoolboeken delen omdat er te weinig middelen zijn om schoolmateriaal voor alle leerlingen te voorzien. De kinderen kunnen hun lesboeken dus ook niet mee naar huis nemen om te oefenen. Het gevolg is dat het Hondurese platteland heel wat ongeletterden kent, veel meer dan de stedelijke omgevingen.

Een eigen leerboek betekent belangrijke extra leerkansen voor vele kinderen. Dat is het doel van Nachos para todos.

Nachos para todos & ViaVia Copán

De bezieler van Nachos para todos is Geert Van Vaeck, sinds 2002 eigenaar van het ViaVia Joker Reiscafé in de Hondurese hoofdstad Copán. Hij lanceerde het project in 2006. Sindsdien kregen al meer dan 5.000 kinderen in meer dan 65 scholen een gratis leerboek persoonlijk overhandigd.

Om elk jaar opnieuw voldoende leerboeken te kunnen aankopen, kan je in ViaVia Copán een Alternative Hike reserveren: een excursie naar de omliggende bergdorpen. Tijdens die wandeling wordt o.a. ingezoomd op de lokale realiteit van armoede, drugs en corruptie. De helft van de opbrengst van de Alternative Hike vloeit, via Nachos para todos, terug naar de bergdorpen. Zo zorgt toerisme daar voor een positieve impact.

Tegelijk investeerden Joker, ViaVia Tourism Academy en ViaVia Joker Reiscafés via hun gezamenlijke projectenfonds 3 jaar lang in schoolboeken voor kinderen.

De Warmste Week 2017

Tijdens De Warmste Week van Music For Life in 2017 kreeg het project Nachos para todos extra aandacht via de campagne 'Nachos For Life'. De actie leverde uiteindelijk voldoende geld op om meer dan 1000 schoolboeken te schenken en dus heel wat kinderen in Honduras blij maken.

Ook een bijdrage doen?

 

Wat zijn ViaVia Joker Reiscafés?

De ViaVia Joker reiscafés zijn ontmoetingsplaatsen tussen reizigers en lokale bevolking. De ViaVia’s wereldwijd gelden als een thuis-ver-weg-van-huis, waar je toeristische info krijgt, ervaringen uitwisselt, een heerlijke maaltijd of verse fruitsmoothie uit het menu kiest. Behalve in België zijn het naast restaurants met wereldkeuken ook budgetho(s)tels. Muziek, kunst, sociale projecten, trips en cursussen brengen er bovendien mensen en culturen samen, wat hun aantrekkingskracht nog vergroot. Je vindt ViaVia’s over de hele wereld: van Leuven tot Buenos Aires, van Yogyakarta tot Dakar!

Wat is de ViaVia Tourism Academy?

De ViaVia Tourism Academy (VVTA) is de vzw van het duurzame Joker/ ViaVia netwerk. Een onderdeel van hun missie is toerisme gebruiken als hefboom voor de lokale economie. Toerisme is de sterkste groeiende industrie wereldwijd, 1 op 11 jobs heeft te maken met toerisme. Als iedereen op een verantwoorde manier zou reizen, zou dit een gigantische impact hebben! Door ervoor te zorgen dat inkomsten van reizigers rechtstreeks bij de lokale bevolking terechtkomen (zonder commissie) draagt Joker alvast zijn steentje bij.