Overslaan en naar de inhoud gaan

Bovenstaand beeld van Namibië heb je vast al eens gezien. De Deadvlei, gekenmerkt door de dode bomen, ligt middenin de indrukwekkende Sossusvlei met zijn enorme, rode zandduinen. Een surrealistische plek, waar Joker-reisexperte Marine (Joker Leuven) héél graag eens naartoe wou. Je leest hier haar verhaal, met concrete tips voor je bezoek.

Ga al bij zonsopkomst naar de gate van het Namib-Naukluft National Park

Marine vertelt: “Sossusvlei en Deadvlei zijn wellicht de meest fotogenieke trekpleisters van Namibië, en dus stond een bezoek hoog op mijn bucketlist. De Sossusvlei ligt midden in de Namibwoestijn en hoort bij het Namib-Naukluft National Park. Bij zonsopgang gaat de gate van het park open. De openingsuren variëren dus van seizoen tot seizoen. Je vraagt best aan je hotel om hoe laat de zon opkomt zodat je als eerste aan de gate staat, want in het hoogseizoen (juni-september) kan het best wel druk zijn aan de ingang. Ook goed om weten is dat je bij binnenkomst een ticketje kan vragen, en pas ’s avonds bij het wegrijden betalen. Dat spaart je wat tijd, zodat je meer kans hebt om te genieten van de zonsopkomst.”

“Uiteraard stonden ook wij al bij zonsopgang klaar aan de gate”, gaat Marine verder. “Het kan ’s ochtends vroeg nog erg koud zijn, dus je draagt best een lange broek en een trui, fleece en/of jas. Wanneer de zon opkomt, warmt het al snel op. Voorzie dus ook een short, t-shirt, pet, zonnecrème en veel water. Je kan in het park geen eten of drank kopen, dus neem zelf voldoende mee.”

Genieten van de zonsopkomst over de roodoranje duinen

“Aan de ingang is het druk vandaag. Daarom rijden we eerst een paar kilometer verder, om dan op een parking te stoppen en te genieten van de zonsopgang. Al enkele minuten nadat de zon aan de hemel staat, kunnen we de duinen in al hun oranjerode kleurenpracht bewonderen.”

“Onderweg naar de Sossusvlei rijden we de bekende ‘Dune 45’ voorbij. Deze duin ligt op 45km van de gate, vandaar de naam. Deze kan je beklimmen, maar wij sparen onze krachten voor de beklimming van ‘Big Daddy Dune’.”

Big Daddy Dune: fenomenale uitzichten en zand tussen je tenen

Je auto parkeer je op de parking in de buurt van de beroemde duin, waar de geasfalteerde weg eindigt. Vandaar neem je best de shuttle, zodat je je wagen niet vastrijdt in het diepe zand. De beklimming van ‘Big Daddy’ is best pittig, daarom doen we dit ’s ochtends nu het nog minder heet is. We klimmen rustig op onze eigen tempo en lassen geregeld een (foto)stop in om het fantastische landschap te bewonderen.”

 “Na ongeveer een uurtje klimmen bereiken we de top. Het uitzicht op de uitgestrekte woestijn en de Deathvlei is echt onbeschrijfelijk. Daarna dalen we weer af naar de Deadvlei.”

Marine
Mijn tip: doe de afdaling op je blote voeten. Geen last van zand in je schoenen, en het gevoel van het warme zand onder je voeten is echt zalig!
afdaling van big daddy naar deadvlei

“Ook de Deadvlei is ronduit spectaculair, en we maken heel wat foto’s. Het contrast tussen de witte kleivlakte, de dode bomen, de rode zandduinen en blauwe lucht is ronduit ongelooflijk. Heb je vandaag nog energie over, dan kan je ook Dune 45 beklimmen of een bezoek brengen aan de Sesriem Canyon.”

Zelf op reis naar Namibië?

Onze reisexperts stelden enkele routes samen, allemaal zelf getest en goedgekeurd! Je kan er voor kiezen om te overnachten in lodges, of ga voor het ultieme avontuur en reis in een 4x4 met daktent.

Reis je liefst in groep? Dan kan je kiezen voor een groepsreis naar Namibië of een overland trip van Kaapstad naar Victoria Falls waarbij je ook door Namibië reist. Je kan als gezin met kinderen vanaf 8 jaar ook mee op reis met andere gezinnen in een overland truck.

Misschien is dit ook interessant voor jou?